Kezdőlap (Szoláriumozás)

 Divat-Szépség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szoláriumozás

Divat-Szépség  Szolárium  Szőke haj

Szoláriumozás: A mesterséges barnulás előnyei és hátrányai
Kategória: Arc- és bőrápolás Írta: Sallay Lilla ...


A szoláriumozás szabályai:
♦ Mindig mértékletesen és átgondoltan szoláriumozzunk! Az érzékeny bőrűek csak ritkán és rövid ideig, a túl sok anyajeggyel rendelkezők pedig csak a bőrgyógyásszal való konzultáció után használják a barnulásnak eme formáját.

A szoláriumozás nem ajánlott annak, aki:
túlságosan fehér vagy érzékeny bőrű.
szőke vagy vörös hajú.

Szoláriumozás előtt tisztítsuk meg bőrünket a sminktől. A szolárium után körülbelül két óráig ne zuhanyozunk, így jobban érvényesül a barnító hatás.
Tanácsok
A fokozatosság a szolárium használatra is érvényes, az erőteljesebb szín elérése miatt ne tegyük kockára bőrünk egészségét.

A szoláriumozás is gyorsítja a bőr öregedését
Az életkorral az arc bőrének feszessége csökken, majd megjelennek a szemzug körüli szarkaláb­ak, és egyre erőteljesebbé válnak a homlok vízszintes és a szemöldökívek közti függőleges ránc­ok.

A szoláriumozás felkészítheti a bőrt a napsugárzásra. Amikor már barna bőrrel érkezik valaki nyári vakációja helyszínére, nem érzi úgy, hogy kellemetlen számára fehéren mutatkozni a szépen lesült emberek között, és így nem kezd meggondolatlan mértékű napozásba.

A tél a síelések és szoláriumozások ideje is, ha erős UV-sugárzásnak tesszük ki bőrünket, a nyári napozás szabályai érvényesek, tehát a fényvédelem kötelező.

Pedig kiderült, a szoláriumozás számos pozitív élettani hatással bír. A magas vérnyomást enyhíti, az UVB- és UVA-sugarak hatására D3-vitamin termelődik a szervezetbe, amely a csontritkulás megelőzésében játszik fontos szerepet.

Hogyan lehet biztonságos a szoláriumozás?
Minden alkalommal, amikor lebarnulunk, bőrünk károsodik is, ezért a bőr akaratlagos napoztatása nem bölcs dolog. A legtöbb szolárium főleg UV-A tartományban sugároz, azaz nem a teljes napfénytartományt bocsátja ki.

A legfontosabb szabályok 'Ha a lézeres szőrtelenítést vesszük alapul, akkor ott feltétlenül hangsúlyozandó, hogy sem barnító krémeket, se szoláriumozást nem ajánlunk már az eljárás megkezdése előtti időszakban, 3-4 héttel.

A napozás vagy a túlzásba vitt szoláriumozás ugyanis a leégés mellett az anyajegyek elváltozását is okozhatja. Akin sok anyajegy található, az kerülje az erős napsütést, és mindenképpen használjon a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédő krémet.

Meg kell jegyeznünk, hogy a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás még fényvédelemmel, bőrápolással együtt is veszélyes! Hogy az Ön bőre mit tud elviselni, azt bőrgyógyászával kell megbeszélnie, hiszen mindannyiunk bőrtípusa más és más.

Fontos, hogy minden egyes szoláriumozásnál használj valamilyen bőrvédő krémet.
A karottás készítmények hosszan tartó barnaságot biztosítanak.
Minél többször használod a bőrtápláló, bőrvédő krémeket, annál hatásosabb eredményt érhetsz el.

Ilyen például a napozás és szoláriumozás 3-4 hetes tilalma a kezelések megkezdése előtt és annak teljes időszaka alatt, és ez még az önbarnító készítményekre is vonatkozik.

Vannak olyan európai országok (Pl.: Ausztria, Németország, Franciaország, Svédország stb.), ahol megtiltották a szoláriumozást 18 év alatt. Ahhoz, hogy ez a tiltás hatékony legyen, a szoláriumot üzemeltető vállalkozásokat súlyos bírsággal sújtják, amennyiben a törvényt megszegik.

Szoláriumozás előtt célszerű testradírt használni, és ha lehet, akkor valamilyen hidratáló, kifejezetten szoláriumozáshoz javasolt krémet alkalmazni. A várandósság alatt csak mértékkel szabad szoláriumba járni, és szerencsésebb, ha a pocak tájékát letakarjuk.

Napozás, szoláriumozás vagy erős igénybevétel esetén, illetve a változókor idején fontos e termékek alkalmazása, mert ilyenkor a bőr sérülékenyebb, gyorsabban öregszik. A linolsav úgy védi és táplálja a bőrt, hogy közben erősíti immunrendszerét, gátolja a mélyrétegű vízvesztést és hidratál is.

Tudjuk, hogy bőrünk legnagyobb ellensége, ha túlzásba visszük a napozást, szoláriumozást. Érthető, hogy nem csupán a divat miatt szeretjük az egyenletesen barna bőrt, hanem azért, mert a kisebb-nagyobb bőrproblémákat, hibákat jótékonyan eltakarja.

3. Kerülni kell a túlzott napozást, szoláriumozást! A napfény és a szolárium nagyon kiszárítják a bőrt, így az ráncossá válik, megereszkedik, és pigmentfoltok is megjelenhetnek rajta. Nyáron ne feledkezzünk meg a fényvédő krémekről! Bővebben a napozásról.

A szoláriumozáshoz ne használjunk fényvédőt, mert azzal csökkentjük hatását.
Alkalmazhatunk viszont tirozintartalmú barnulásakcelerátort, amely elősegíti a barna melaninpigmentáció kifejlődését a bőrben, a melanin előanyagának magas koncentrációban történő biztosításával.

Okaként leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, de közrejátszik ebben a napozási szokások megváltozása és a túlzásba vitt szoláriumozás is. Gondoljunk csak a 20.

Citrom:
Alkalmazása: emésztési problémák, bőrproblémák, magas vérnyomás, meghűlés esetén.
Az érzékeny bőrt irritálhatja, napozást, szoláriumozást használata esetén kerülni kell.
Eukaliptusz:
Alkalmazása: köhögés, hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás, herpesz, láz, húgyúti gyulladás.

Általában nyáron csökkennek az aknés panaszok, ez a napfény sugarainak hámlasztó és fertőtlenítő hatásának köszönhető. Mégis napozás, vagy szoláriumozás előtt érdemes kikérdezni a szakembert, hiszen lehet, hogy a gyógyszeres kezelés fényérzékennyé teszi a bőrt, akkor pedig egyenesen tilos a napozás.

Másrészt - ez különösen az érzékeny, fehér bőrűeknek fontos - szoláriumozással. A szolárium a fényszegény időszakokban nemcsak testünk fizikai állapotát javítja, hanem jobb kedvre is derít. A lényeg: a természetes és mesterséges fény alkalmazásakor egyaránt fontos a mértéktartás! ...

FIGYELEM!
A hőillesztéshez használt vegyi anyag a hő hatására olvad, ezáltal a tincsek könnyen. lepotyoghatnak! Kerülendő tehát a forró hajszárító, a hajtőre kent balzsam, a túlzott napozás, szoláriumozás, szaunázás.
Mikrocsomózás ...

(pl. terhesség, fogamzásgátló tabletta szedése, nőgyógyászati panaszok, menopauza stb.) visszavezethető pigmentfoltok kialakulása, ahol a pigmentfoltok elterjedését, erősségét további külső tényezőkkel rontani lehet. Ilyenek a túlzott UV sugárzás (felelőtlen napozás, szoláriumozás), ...

száma emelkedett a legmeredekebben: 2002 óta 56 százalékkal a nőknél és 38 százalékkal a férfiaknál - idézi a jelentést The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.
Az ONS szakemberei a riasztó növekedést az egyre nagyobb bőrfelületet szabadon hagyó divat és a túlzott napozás és szoláriumozás ...

A három fő bőrrák típus a melanoma, a basal sejtes karcinóma és a laphámrák. Ezek közül a legveszélyesebb a melanoma. Kialakulásáért a fiatal kori napozás, szoláriumozás nagymértékben felelős'- mondta Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szolárium, Napozás, Szépség, Smink, Hidratál?

◄ Szolárium   Szőke haj ►
 
RSS Mobile