Kezdőlap (Szoláriumozás)

 Divat-Szépség 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Szoláriumozás

Divat-Szépség  Szolárium  Szőke haj

Szoláriumozás: A mesterséges barnulás előnyei és hátrányai
Kategória: Arc- és bőrápolás Írta: Sallay Lilla ...


A szoláriumozás szabályai:
♦ Mindig mértékletesen és átgondoltan szoláriumozzunk! Az érzékeny bőrűek csak ritkán és rövid ideig, a túl sok anyajeggyel rendelkezők pedig csak a bőrgyógyásszal való konzultáció után használják a barnulásnak eme formáját.

A szoláriumozás nem ajánlott annak, aki:
túlságosan fehér vagy érzékeny bőrű.
szőke vagy vörös hajú.

Szoláriumozáshoz is hasznos: Uborkalé, paradicsomlé, méz, és egy némi citromlé - nyugalom, ez nem a vasárnapi ebéd receptje! Szerencsére. Inkább a túlzott szolárium okozta csúnya csíkokat és foltokat enyhíthetjük vele.

Szoláriumozás előtt tisztítsuk meg bőrünket a sminktől. A szolárium után körülbelül két óráig ne zuhanyozunk, így jobban érvényesül a barnító hatás.
Tanácsok
A fokozatosság a szolárium használatra is érvényes, az erőteljesebb szín elérése miatt ne tegyük kockára bőrünk egészségét.

A ~ is gyorsítja a bőr öregedését
Az életkorral az arc bőrének feszessége csökken, majd megjelennek a szemzug körüli szarkaláb­ak, és egyre erőteljesebbé válnak a homlok vízszintes és a szemöldökívek közti függőleges ránc­ok.

A ~ felkészítheti a bőrt a napsugárzásra. Amikor már barna bőrrel érkezik valaki nyári vakációja helyszínére, nem érzi úgy, hogy kellemetlen számára fehéren mutatkozni a szépen lesült emberek között, és így nem kezd meggondolatlan mértékű napozásba.

A tél a síelések és ~ok ideje is, ha erős UV-sugárzásnak tesszük ki bőrünket, a nyári napozás szabályai érvényesek, tehát a fényvédelem kötelező.

Pedig kiderült, a ~ számos pozitív élettani hatással bír. A magas vérnyomást enyhíti, az UVB- és UVA-sugarak hatására D3-vitamin termelődik a szervezetbe, amely a csontritkulás megelőzésében játszik fontos szerepet.

Hogyan lehet biztonságos a ~?
Minden alkalommal, amikor lebarnulunk, bőrünk károsodik is, ezért a bőr akaratlagos napoztatása nem bölcs dolog. A legtöbb szolárium főleg UV-A tartományban sugároz, azaz nem a teljes napfénytartományt bocsátja ki.

A legfontosabb szabályok 'Ha a lézeres szőrtelenítést vesszük alapul, akkor ott feltétlenül hangsúlyozandó, hogy sem barnító krémeket, se ~t nem ajánlunk már az eljárás megkezdése előtti időszakban, 3-4 héttel.

A napozás vagy a túlzásba vitt ~ ugyanis a leégés mellett az anyajegyek elváltozását is okozhatja. Akin sok anyajegy található, az kerülje az erős napsütést, és mindenképpen használjon a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédő krémet.

Meg kell jegyeznünk, hogy a túlzásba vitt napozás és ~ még fényvédelemmel, bőrápolással együtt is veszélyes! Hogy az Ön bőre mit tud elviselni, azt bőrgyógyászával kell megbeszélnie, hiszen mindannyiunk bőrtípusa más és más.

Fontos, hogy minden egyes ~nál használj valamilyen bőrvédő krémet.
A karottás készítmények hosszan tartó barnaságot biztosítanak.
Minél többször használod a bőrtápláló, bőrvédő krémeket, annál hatásosabb eredményt érhetsz el.

Ilyen például a napozás és ~ 3-4 hetes tilalma a kezelések megkezdése előtt és annak teljes időszaka alatt, és ez még az önbarnító készítményekre is vonatkozik.

Vannak olyan európai országok (Pl.: Ausztria, Németország, Franciaország, Svédország stb.), ahol megtiltották a ~t 18 év alatt. Ahhoz, hogy ez a tiltás hatékony legyen, a szoláriumot üzemeltető vállalkozásokat súlyos bírsággal sújtják, amennyiben a törvényt megszegik.

~ előtt célszerű testradírt használni, és ha lehet, akkor valamilyen hidratáló, kifejezetten ~hoz javasolt krémet alkalmazni. A várandósság alatt csak mértékkel szabad szoláriumba járni, és szerencsésebb, ha a pocak tájékát letakarjuk.

Napozás, ~ vagy erős igénybevétel esetén, illetve a változókor idején fontos e termékek alkalmazása, mert ilyenkor a bőr sérülékenyebb, gyorsabban öregszik. A linolsav úgy védi és táplálja a bőrt, hogy közben erősíti immunrendszerét, gátolja a mélyrétegű vízvesztést és hidratál is.

Tudjuk, hogy bőrünk legnagyobb ellensége, ha túlzásba visszük a napozást, ~t. Érthető, hogy nem csupán a divat miatt szeretjük az egyenletesen barna bőrt, hanem azért, mert a kisebb-nagyobb bőrproblémákat, hibákat jótékonyan eltakarja.

3. Kerülni kell a túlzott napozást, ~t! A napfény és a szolárium nagyon kiszárítják a bőrt, így az ráncossá válik, megereszkedik, és pigmentfoltok is megjelenhetnek rajta. Nyáron ne feledkezzünk meg a fényvédő krémekről! Bővebben a napozásról.

A ~hoz ne használjunk fényvédőt, mert azzal csökkentjük hatását.
Alkalmazhatunk viszont tirozintartalmú barnulásakcelerátort, amely elősegíti a barna melaninpigmentáció kifejlődését a bőrben, a melanin előanyagának magas koncentrációban történő biztosításával.

Okaként leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, de közrejátszik ebben a napozási szokások megváltozása és a túlzásba vitt ~ is. Gondoljunk csak a 20.

Citrom:
Alkalmazása: emésztési problémák, bőrproblémák, magas vérnyomás, meghűlés esetén.
Az érzékeny bőrt irritálhatja, napozást, ~t használata esetén kerülni kell.
Eukaliptusz:
Alkalmazása: köhögés, hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás, herpesz, láz, húgyúti gyulladás.

Általában nyáron csökkennek az aknés panaszok, ez a napfény sugarainak hámlasztó és fertőtlenítő hatásának köszönhető. Mégis napozás, vagy ~ előtt érdemes kikérdezni a szakembert, hiszen lehet, hogy a gyógyszeres kezelés fényérzékennyé teszi a bőrt, akkor pedig egyenesen tilos a napozás.

Másrészt - ez különösen az érzékeny, fehér bőrűeknek fontos - ~sal. A szolárium a fényszegény időszakokban nemcsak testünk fizikai állapotát javítja, hanem jobb kedvre is derít. A lényeg: a természetes és mesterséges fény alkalmazásakor egyaránt fontos a mértéktartás! ...

FIGYELEM!
A hőillesztéshez használt vegyi anyag a hő hatására olvad, ezáltal a tincsek könnyen. lepotyoghatnak! Kerülendő tehát a forró hajszárító, a hajtőre kent balzsam, a túlzott napozás, ~, szaunázás.
Mikrocsomózás ...

(pl. terhesség, fogamzásgátló tabletta szedése, nőgyógyászati panaszok, menopauza stb.) visszavezethető pigmentfoltok kialakulása, ahol a pigmentfoltok elterjedését, erősségét további külső tényezőkkel rontani lehet. Ilyenek a túlzott UV sugárzás (felelőtlen napozás, ~), ...

száma emelkedett a legmeredekebben: 2002 óta 56 százalékkal a nőknél és 38 százalékkal a férfiaknál - idézi a jelentést The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.
Az ONS szakemberei a riasztó növekedést az egyre nagyobb bőrfelületet szabadon hagyó divat és a túlzott napozás és ~ ...

A három fő bőrrák típus a melanoma, a basal sejtes karcinóma és a laphámrák. Ezek közül a legveszélyesebb a melanoma. Kialakulásáért a fiatal kori napozás, ~ nagymértékben felelős'- mondta Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szolárium, Napozás, Szépség, Smink, Hidratál?

◄ Szolárium   Szőke haj ►
 
RSS Mobile