Kezdőlap (Üvegházhatás)

 Csillagászat 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Üvegházhatás

Csillagászat  Üstökösmag  Vadászebek

Az üvegházhatás olyan bolygó hőháztartásában lejátszódó jelenség, amelynek légköre a csillagja fényére átlátszó, de a saját hőmérsékleti sugárzására számára átlátszatlan.


Üvegházhatás
Egy bolygó globális felmelegedése a légkörben található szén-dioxid-koncentráció növekedésének következtében.
Az égitestet érő napfény a felszínről hősugárzás formájában visszaverődik.

üvegházhatású gázok kibocsátása
(A videó elindításához kattintson a hivatkozásra vagy az ikonra.)
üvegházhatás a Földön (A használat befejezése után a megnyitott ablakot célszerű bezárni.)
savas eső (A használat befejezése után a megnyitott ablakot célszerű bezárni.) ...

Az üvegházhatás és a globális felmelegedés vizsgálata
Földrajzi helymeghatározás
Távközlés, műsorszórás ...

Az üvegházhatás nélkül Földünk légköre az élővilág számára túl hideg lenne.
I
H ...

Az üvegházhatás az átlagos felszíni hőmérsékletet 290 Kelvin (17°C) körül tartja, mintegy 35 K-nel magasabban, mint amekkora légkör hiányában lenne.

Az üvegházhatás:
A látható napfény a bolygó légkörén áthatolva éri el és melegíti fel a felszínt, amely láthatatlan, infravörös hősugárzást bocsát ki, de az atmoszféra bizonyos gázai, például a szén-dioxid meggátolja, hogy az kijusson a térbe, ami a hőmérséklet növekedését okozza.

Légköre: összetétel, felszíni nyomás, üvegházhatás, felszíni hőmérséklet. A légkör rétegei. Hőmérsékletprofil, exoszferikus hőmérséklet fogalma. A troposzféra: felhőrétegek, kénsavciklus. A légkör dinamikája: szuperrotáció, feltételezett cirkuláció.

A ritka széndioxid-légkör üvegházhatása gyenge, a felszínen a napi hőingás 40-60 fok. A hőmérséklet a teljes bolygón +25°C és -120°C között változik.

A magas hőmérséklet oka a rendkívül erős üvegházhatásban keresendő. A Vénusz a jelenleginél valószínűleg sokkal hűvösebb légkörrel kezdte életét. A nagyobb napközelség és talán az erős vulkanikus aktivitás hatására vizének nagyrésze a légkörbe párolgott, gyenge üvegházhatást váltott ki.

A mainál vastagabbnak feltételezett légkör üvegházhatásának mértéke pontosan nem ismert.

Csökkent az üvegházhatás, és a korábban meleg, barátságos bolygó száraz és
hideg sivatag lett. Alkalmanként hatalmas vízfeltörések, és egyéb események
hoztak változást, átmeneti meleggel megszakítva a végtelen jégkorszakot. Bár ...

Az intenzív vulkánkitörések következtében a légkörbe kerülő szén-dioxid jelentős üvegházhatást okozott. Ilyen körülmények között a bolygó felszínén a víz folyékony állapotban is létezhetett, s az esők és a folyóvizek erodáló hatására kialakulhattak a ma megfigyelhető felszíni alakzatok.

A földi légkör összetételének változásai nagyon megnövelték az atmoszféra alsó része által befogható hőmennyiséget -ezt a jelenséget nevezik üvegházhatásnak.

A Vénuszon szinte mindenütt (a sarkvidéken is) egyenletes hőség uralkodik, ugyanis a vastag felhőzet miatt elvadult üvegházhatás alakult ki: a szén-dioxid légkör a napfényt beengedi ugyan, de a hőt visszatartja.

A bajok ugyanis abból erednének, hogy a légkörében tömény savas felhők keringenek. Ha egyszer elered az eső... Azonkívül ez a bolygó se kifejezetten hűvös éghajlatú. Mivel a Naphoz elég közel van ez érthető is. Ám ezt a melegséget fokozza az üvegházhatás is a nagy széndioxidkoncentráció miatt.

Az erős üvegházhatás miatt felszínén 450-500°C uralkodik, a nyomás kb. 90 atmoszféra. A felszínen 4-6 km a látótávolság, sárgás, vöröses színű a táj, a Nap soha nem látható az égen, nincs napi vagy évszakos hőingás.

Megjegyezhetjük, hogy hasonló a helyzet a többi Föld-típusú kőzetbolygónál is (amelyiknek van, mert például a Merkúrnak gyakorlatilag nincs légköre). Az akkori földi viszonyok leginkább a mai Vénuszra emlékeztettek. A nagy nyomású, sűrű, CO2-ben gazdag, üvegházhatást keltő - azaz forró - légkör nem ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Légkör, Hőmérséklet, Bolygó, Föld, Anyag?

◄ Üstökösmag   Vadászebek ►
 
RSS Mobile