Kezdőlap (Űrhajózás)

 Csillagászat 

  » »
 
   

Űrhajózás

Csillagászat  Űrhajós  Űrkutatás

űrhajózás - Tágabb értelemben űrhajózásnak nevezzük a világűrben leg­a­lább az első kozmikus sebességgel végrehajtott mozgást.


Az űrhajózás története
1957-ben az első műhold indításával egy új korszak kezdődött az emberiség életében, az űrkorszak.

A jövő űrhajózása  diákpályázat
Nyomtatható változat
A Magyar Asztronautikai Társaság és a Magyar Űrkutatásért Alapítvány az Aero Magazin, az Élet és Tudomány, valamint a Természet Világa c.

Űrhajózás - másnéven asztronautika, kozmonautika - a világűrben legalább az első kozmikus sebességgel végrehajtott repüles kérdéseit tárgyaló tudomány.
Az űrkutatás eszközei (űreszközök): ...

Az űrhajózás hónapja a Polaris Csillagvizsgálóban
Április az űrhajózás hónapja lesz a budapesti Polaris Csillagvizsgálóban, amelynek középpontjában az ötven évvel ezelőtt indult űrverseny áll. Az előadások keddenként 18 órakor kezdődnek a III.

Űrhajózási lexikon. Főszerk. Almár Iván. Budapest: Akadémiai/Zrínyi. 1981. ISBN 963 05 2348 5
SH Atlasz Űrtan (Springer Hungarica Kiadó Kft., 1996)
Fizikai kislexikon (Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1977)
Firka (időszaki kiadvány), EPA-változat, 8.

Az űrhajózás egyik komoly gondja a hulladékok elhelyezése. Egy űrhajós átlagosan 2,5 kg hulladékot termel naponta (a kiválasztási termékek vízkivonás után megmaradó részén kívül szennyes ruhát, különböző papír és pamut törlő eszközöket, ...

A NASA (Amerikai Űrhajózási Hivatal) 2005. májusi bejelentése szerint, az általuk 28 éve indított (1977. szeptember) Voyager 1 űrszonda 14 milliárd kilométerre távolodva Napunktól lassan eléri a heliopauzát.

Ennek értelmében az emberi bevetések az űrhajózásban egyre inkább a háttérbe szorulnak. Helyette robotokkal akarják meghódítani a Naprendszert.

Almár Iván-Horváth András: Űrhajózási lexikon, Akadémiai-Zrínyi Kiadó 1981
Almár Iván-Both Előd-Horváth András: Űrtan, Springer Kiadó 1996
Asimov, Isaac: A Hold tragédiája, Kozmosz könyvek 1979 ...

 Bár nem tekintjük feladatunknak az űrhajózással kapcsolatos ismeretek terjesztését, egy-egy érdekesebb témát azért érdemesnek tartunk arra, hogy hosszabb cikket közöljünk róla.

A pénteki nap délutáni része a nagyközönség számára is nyitott volt, a legutolsó előadás pedig igen különleges volt: az ESA hat űrhajósa beszélt az űrhajózással kapcsolatos tapasztalatairól és az űrügynökség következő évekbeli terveiről.

Az égimechanikában és az űrhajózásban fontos kritikus sebességek összefoglaló neve.
Az első kozmikus sebesség (körsebesség) az egy égitest körül körpályán haladó test sebessége (a Föld felszínén ez 7,91 km/s, azaz kb. 28000 km/h).

(főszer.) 1985: Űrhajózási Lexikon. Zrinyi K. Budapest
Bérczi Sz. 1991: Kristályoktól bolygótestekig. Akadémiai Kiadó, Budapest
Korotev R. 1999: Lunar Terranes, the Composition of the Regolith. LPSC99, #1302.
Meyer C. 1987: Holdkőzetek. NASA Cur.

Aztán a Constellation program által előidézett válságos helyzete az amerikai űrhajózásnak megteremtette a módját annak, hogy az ésszerű határokon belül a lehető legtovább üzemben tartsák az űrrepülőgép-flottát.

A Komárom Megyei Tanács és a TIT Csillagászati és Űrhajózási Választmány Országos Elnöksége az iskolai oktatás céljaira szerette volna használni a hagyatékot, mivel hasonló, de csak külföldről beszerezhető eszközök akkori becsült értéke 6-800.

A bolygókkal való találkozások pályamódosító hatását felhasználják az űrhajózásban. Például a Voyager, a Galileo és a Cassini űrszondák pályáit úgy tervezték, hogy figyelembe vették a nagybolygók lendítő hatását.

Az Európai Űrhajózási Hivatal (ESA) Giotto nevű űrszondája mindössze 600 km-re száguldott el a magtól. A mérések megerősítették, hogy az üstökösmag legfontosabb alkotórésze a vízjég.

Indonéz Űrhajózási és Űrkutatási Intézet
Tajvani Űrkutatási Szervezet
Dél-Koreai Repülési és Űrkutatási Intézet
Maláj Űrügynökség
A Tájföldi Kutatási Tanács Irodája
Pakisztáni Űr- és Felsőlégkör-kutató Bizottság ...

Luna-9 Holdszonda, amely az első sima leszállást hajtotta végre a Holdon és az első helyszíni panoráma-felvételeket közvetítette a Földre. Ez volt az első eset az űrhajózás történetében, ...

Lásd még: Lásd még: Űrhajó, Bolygó, Csillag, Űrkutatás, Világűr

Csillagászat  Űrhajós  Űrkutatás

 
RSS Mobile