Kezdőlap (Napéjegyenlőség)

 Csillagászat 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Napéjegyenlőség

Csillagászat  Napciklus  Napelem

napéjegyenlőség
Nyomtatható változat
az az időpont, amikor a nappal és az éjszaka hossza megegyezik. A Nap ekkor keleten kel, nyugaton nyugszik, ugyanannyi időt tölt a horizont alatt, mint felette. A tavaszi napéjegyenlőség március 21., az őszi szeptember 23. környékére esik.


Tavaszi napéjegyenlőség
A hosszúra nyúlt tél befejezéseként március 20-án 07 óra 49 perckor végre bekövetkezik a Tavaszi napéjegyenlőség, amikor a Föld keringési síkjának égi vetületén (ekliptika) haladó Nap délről észak felé áthalad az égi egyenlítőn.

Napéjegyenlőség:
A Nap évente kétszer, március 21-én és szeptember 23-án keresztezi az égi egyenlítőt. Ekkor a Föld egész területén egyenlő az éjszakák és a nappalok hossza.

napéjegyenlőség Az az időpont, amikor a Nap évi látszó mozgása során áthalad az égi egyenlítőn. Napéjegyenlőségkor a nappal és az éjszaka hossza a Föld minden pontján egyenlő (12 óra).

napéjegyenlőség
az az időpont, amikor a nappal és az éjszaka hossza megegyezik. A Nap ekkor keleten kel, nyugaton nyugszik, ugyanannyi időt tölt a horizont alatt, mint felette. A tavaszi napéjegyenlőség március 21., az őszi szeptember 23. környékére esik.
napfogyatkozás ...

A ~ek és napfordulók, húsvét és pünkösd vasárnap, illetve a fő holdfázisok időpontjai. »
Névnapok listája
A névnaplista adatainak forrása a Vince Kiadónál megjelent Ladó-Bíró: Magyar utónévkönyv c. munka. » ...

Cassini
~ a Szaturnuszon - 2009.08.11.
A Cassini-űrszonda pedig a helyszínen dolgozik, s ki is használja a helyzetet új felfedezésekre.

Tavaszi ~ (ekvinokcium): március 21. Őszi ~ (ekvinokcium): szeptember 23. Nyári napforduló (szolsztícium): június 21. Téli napforduló (szolsztícium): december 23.

A tavaszi ~ és a liturgikus esztendő
2005-ben a Nap március 20-án 13:31 órakor érkezik vissza a látszó évi útjáról a Kos csillagképbe eső Tavaszpontba, ahonnan az elmúlt év március 20-án 07:48 órakor elindult. Ismét eltelt egy tropikus esztendő.

Szürkület
~
Video - Midnattsol Mjelle/Bodø
Csillagászatportál
Földrajzportál ...

Cuzco mellett sokáig megvoltak azok a műszerek, amelyek segítségével a ~i napokat meglepő pontosággal számították. Sajnos ez a szép és érdekes emlék is a fanatizmus áldozata lett.

Ezen feltünő, minden csillagnál közös mozgás elveszti különösségét, ha azon feltevésből indulunk ki, hogy egyszerüen az equator metszési pontja az ekliptikával, a ~i pontok, egyszersmind a hosszuságok olvasásának kezdőpontja, nyomul évente ugyanily ívvel keletről nyugat felé.

Ahogy a bolygó közeledik egyik vagy másik ~éhez, tehát azokhoz a helyzeteihez, ahol gyűrűjét éppen éléről figyelhetjük meg, egyre jobban szemünkbe ötlik ellipszoidális alakja, amely jócskán lapult. Egyenlítői sugara 10%-kal haladja meg a poláris sugarát.

Vilmos Mihály amatőrcsillagász már 1981-ben készített ide egy 8x10 m-es téglalap alakú betonlemezt, melyre hatalmas nappályamutató került (acélcsövekből a poláris árnyékvető és 3 ív, mely a ~i, a nyári és a téli napfordulói nappályákat mutatta).

Az Őszi és a Tavaszi ~ opciók kiszámítják a napját és idejét a folyó év őszi és tavaszi ~ének.
A Téli és a Nyári napforduló opciók pedig a téli és a nyári napforduló napját és idejét számolják ki a folyó évre.
Kislexikon (Glossary) menü ...

Az érdekesebb csillagászati eseményekhez kapcsolódóan a médiában is meghirdettük bemutatóinkat, azonban a rossz időjárás mind az augusztus 12-ei (Perseidák meteorraj maximuma), mind a szeptember 23-ai (őszi ~) bemutatókat meghiúsította.

Amikor a Nap a tavaszpontban tartózkodik, egyúttal az égi egyenlítőn is rajta van, emiatt ezen a napon (rendszerint március 21-én) a Nap ugyanannyi időt tölt a horizont felett, mint alatta. Ekkor tavaszi ~ről beszélünk és hasonló okok miatt fél év múlva őszi ~ről.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bolygó, Csillag, Hold, Év, Csillagász?

◄ Napciklus   Napelem ►
 
RSS Mobile