Kezdőlap (Hullócsillag)

 Csillagászat 

  » »
 
   

Hullócsillag

Csillagászat  Hullámhossz-kalibráció  Húsvét

HULLÓCSILLAGOK
A sötét csillagos égbolton váratlanul felvillanó és maga után sokszor fénylő csíkot húzó tündöklő jelenséget ma is önkéntelenül hullócsillagnak nevezzük, holott a népies elnevezéssel ellentétben mindnyájan tudjuk, ...


Hullócsillagok holdfényben
Nyomtatható változat
A Perseidák az egyik legismertebb, sok fényes meteort és tűzgömböt produkáló
meteorraj. Népszerűsége persze a meleg nyári éjszakáknak is köszönhető, de
hosszú időre visszanyúló jelentkezésüknek is.

Hullócsillag
A világűrből a Föld légkörébe jutó és ott megsemmisülő test. A legtöbb hullócsillag, -szaknyelvben meteor - csupán porszemnyi méretű és a légkörben teljesen elég, ritka az ennél nagyobb és a felszínt elérő égitest.

(hullócsillagok)
Meteornak vagy hullócsillagnak nevezik azokat a jelenségeket, amelyek akkor játszódnak le, amikor egy test kozmikus sebességgel behatol a Föld légterébe; ...

hullócsillag
[meteor], a világűrből a Föld légkörébe nagy (11-70 km/s) sebességgel belépő meteorikus testek 80-100 km magasan a légköri gázokkal ütközve felizzanak, útjuk mentén a levegőt is felhevítik, ionizálják, amely sugározni kezd.

Hullócsillag
Právecz Tímea
Szabó Orsolya
Gárdi Éva
Eötvös József Szakképző Intézet, Berettyóújfalu ...

Meteornaptár - hullócsillagnaptár az aktuális évre a meteoresők maximuma idejének holdfázisaival.
Csillagászatportál - összefoglaló, színes tartalomajánló lap ...

A várt hullócsillag-zápor elmaradt, azonban nagyon sokan ezen az éjszakán látták életük első meteorjait. Általában véve a Perseida-éjszaka sajtóvisszhangja is jó volt.

Meteornak kezdetben a lehulló test által a légkörben kiváltott, látható hatást nevezték (hullócsillag), ma már a bolygóközi térből a Föld felé közeledő testet, sőt a bolygóközi térben mozgó kisebb testeket is így ne­vez­zük.

A meteorokat a népnyelv hullócsillagoknak hívja, bár a csillagokhoz csupán annyi közük van, hogy az égbolton látszanak.

A nép "hullócsillagoknak" nevezte el őket. Bár a jelenség eléggé közismert, csupán a 18. század végén vált elfogadottá, hogy a meteorok kozmikus eredetűek. Az elnevezés görögül "ég és föld között lebegő"-t jelent.

Kozmikus eredetű törmelék, amely a Föld légkörébe jutva felizzik: hullócsillag.

A Marson a meteorok a ritkább légkör miatt lényegesen alacsonyabban villannak fel - azaz kevesebb hullócsillag tűnik fel a zenit környékén és több a látóhatárhoz közel. A kérdéses meteor a Spirittől 200-300 kilométerre volt.
Forrás: Telescopium.

[8.] Terkán Lajos: Korrespondeáló hullócsillagészlelések Nagytagyoson és Ógyallán. A Magyar Királyi Konkoly-Alapítványú Ó-gyallai Astrophysikai Obszervatórium Kisebb Kiadványai, 1907, 11.

Stardust
Stardust - a hét videója - 2006.02.09.
A Stardust sikeres visszatérését kamerák rögzítették. A visszatéréskor felizzó hővédőpajzs hullócsillagként tűnik fel a felvételeken.

A világűrből a Föld légkörébe jutó és ott megsemmisülő test. A legtöbb ~ csupán porszemnyi méretű és a légkörben teljesen elég, ritka az ennél nagyobb és a felszínt elérő égitest. A köznyelv hullócsillagnak is hívja a ~-okat.

Fénykisugárzásra gerjeszti a levegőt útja mentén és saját anyaga is sugározni kezd - ezt látjuk fényes meteorként vagy népiesebb nevén hullócsillagként. Ha a test nem ég el teljesen, a földet érő darabját nevezzük meteoritnak.

Lásd még: Lásd még: Meteor, Csillag, Bolygó, Légkör, Kisbolygó

Csillagászat  Hullámhossz-kalibráció  Húsvét

 
RSS Mobile