Kezdőlap (Hullócsillag)

 Csillagászat 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hullócsillag

Csillagászat  Hullámhossz-kalibráció  Húsvét

HULLÓCSILLAGOK
A sötét csillagos égbolton váratlanul felvillanó és maga után sokszor fénylő csíkot húzó tündöklő jelenséget ma is önkéntelenül hullócsillagnak nevezzük, holott a népies elnevezéssel ellentétben mindnyájan tudjuk, hogy meteorhullást láttunk.


Hullócsillagok holdfényben
Nyomtatható változat
A Perseidák az egyik legismertebb, sok fényes meteort és tűzgömböt produkáló
meteorraj. Népszerűsége persze a meleg nyári éjszakáknak is köszönhető, de
hosszú időre visszanyúló jelentkezésüknek is. Első feljegyzése kínai ...

A legtöbb hullócsillag az éjféltől napkeltéig terjedő időszakban
látható. A hosszú éjszakázás azonban meghozza a gyümölcsét: a
maximum környékén egyetlen éjszaka 100-nál is több meteort
láthatunk. A Perseidák többszörös maximumot produkáltak az elmúlt ...

Hullócsillag
A világűrből a Föld légkörébe jutó és ott megsemmisülő test. A legtöbb hullócsillag, -szaknyelvben meteor - csupán porszemnyi méretű és a légkörben teljesen elég, ritka az ennél nagyobb és a felszínt elérő égitest.

(hullócsillagok)
Meteornak vagy hullócsillagnak nevezik azokat a jelenségeket, amelyek akkor játszódnak le, amikor egy test kozmikus sebességgel behatol a Föld légterébe; ...

~
[meteor], a világűrből a Föld légkörébe nagy (11-70 km/s) sebességgel belépő meteorikus testek 80-100 km magasan a légköri gázokkal ütközve felizzanak, útjuk mentén a levegőt is felhevítik, ionizálják, amely sugározni kezd. Az így keletkező, gyorsan haladó fénycsík a meteor jelenség.

~
Právecz Tímea
Szabó Orsolya
Gárdi Éva
Eötvös József Szakképző Intézet, Berettyóújfalu ...

Meteornaptár - ~naptár az aktuális évre a meteoresők maximuma idejének holdfázisaival.
a meteorok színképe
tunguszkai esemény
Nemzetközi katalógusok ...

A várt ~-zápor elmaradt, azonban nagyon sokan ezen az éjszakán látták életük első meteorjait. Általában véve a Perseida-éjszaka sajtóvisszhangja is jó volt.
 A Perseida-kampány bizonyíték arra, hogy csekély befektetéssel milyen eredményes akciók szervezhetők.

Meteornak kezdetben a lehulló test által a légkörben kiváltott, látható hatást nevezték (~), ma már a bolygóközi térből a Föld felé közeledő testet, sőt a bolygóközi térben mozgó kisebb testeket is így ne­vez­zük.

A meteorokat a népnyelv ~oknak hívja, bár a csillagokhoz csupán annyi közük van, hogy az égbolton látszanak.

A nép "~oknak" nevezte el őket. Bár a jelenség eléggé közismert, csupán a 18. század végén vált elfogadottá, hogy a meteorok kozmikus eredetűek. Az elnevezés görögül "ég és föld között lebegő"-t jelent.

Kozmikus eredetű törmelék, amely a Föld légkörébe jutva felizzik: ~.
Tudományos szakszó a görög meteórosz (magasban lebegő) többes semleges meteóra (magasan lévő dolgok, égtájak, égitestek) nyomán, forrása a meteóraó (magasba emel) ige a meta (túl) és airó (emel) elemekből. meteorológia.

A Marson a meteorok a ritkább légkör miatt lényegesen alacsonyabban villannak fel - azaz kevesebb ~ tűnik fel a zenit környékén és több a látóhatárhoz közel. A kérdéses meteor a Spirittől 200-300 kilométerre volt.
Forrás: Telescopium.hu
eszközök: ...

Stardust
Stardust - a hét videója - 2006.02.09.
A Stardust sikeres visszatérését kamerák rögzítették. A visszatéréskor felizzó hővédőpajzs ~ként tűnik fel a felvételeken.

A világűrből a Föld légkörébe jutó és ott megsemmisülő test. A legtöbb ~ csupán porszemnyi méretű és a légkörben teljesen elég, ritka az ennél nagyobb és a felszínt elérő égitest. A köznyelv ~nak is hívja a ~-okat.

Ennek hatására felizzik, és anyaga porladni kezd. Fénykisugárzásra gerjeszti a levegőt útja mentén és saját anyaga is sugározni kezd - ezt látjuk fényes meteorként vagy népiesebb nevén ~ként. Ha a test nem ég el teljesen, a földet érő darabját nevezzük meteoritnak.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Meteor, Csillag, Bolygó, Légkör, Kisbolygó?

◄ Hullámhossz-kalibráció   Húsvét ►
 
RSS Mobile