Kezdőlap (Holdfogyatkozás)

 Csillagászat 

  » »
 
   

Holdfogyatkozás

Csillagászat  Holdfázisok  Holdkőzet

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik.


holdfogyatkozás
Ha Hold az oppozicióban vagyis holdtöltekor egyuttal elég közel van a Földnek pályasikjához, tehát árnyékkúpjához is, H. áll be, még pedig teljes v. részletes, aszerint, amint az árnyék az egész Holdat v. annak csak egy részét födi el.

Egy marsbéli holdfogyatkozást sikerült lencsevégre kapni a Spirit panorámakamerájával 2005. október 20-án. A fenti fotósorozatot egy 15 perces időszak során készített nyolc felvételből rakták össze.

Ha a Hold teljesen nem merül el az árnyékkúpban, részleges a holdfogyatkozás, ha teljesen belemerül teljes a holdfogyatkozás, utóbbi max. 2,5 órát tart.

Holdfogyatkozások
A holdfogyatkozások teliholdkor figyelhetők meg, amikor a Föld árnyéka a Holdra esik.

Teljes holdfogyatkozás
2004 május 4.-én remélhetőleg derült égen és kellemes időjárási viszonyok mellett csodálhatjuk az évi első teljes holdfogyatkozását. Csillagunk a Nap 4.

A Holdfogyatkozások opció az elkövetkező holdfogyatkozásokat listázza; tartalmazza a fogyatkozás napját és fajtáját (teljes [total], részleges [partial], félárnyékos [penumbral]. Az adatok megjelenítéséhez használjuk a Le és a Fel lapozó gombokat.

Amikor holdfogyatkozásról beszélünk, általában a saját égi kísérőnkkel kapcsolatos jelenségre gondolunk. Űreszközeink segítségével, ha ritkán is, de távoli világok hasonló eseményeinek is tanúi lehetünk.

Holdfogyatkozások:
Holdfogyatkozás telihold idején következik be, amikor is a Hold részben vagy egészben a Föld árnyékába kerül.

Holdfogyatkozás akkor következik be, ha a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül. Ha a Hold az árnyékkúp tengelyén halad át, mindig teljes holdfogyatkozás lép föl.

holdfogyatkozás
olyan fogyatkozás, amelynek során a Föld árnyékkúpja a Holdra vetül. Ha a Hold teljesen nem merül el az árnyékkúpban, részleges a holdfogyatkozás, ha teljesen belemerül teljes a holdfogyatkozás, utóbbi max. 2,5 órát tart.

Holdfogyatkozás ellenkezőleg, teliholdkor van. Ekkor a Föld kerül a Hold elé, s nálánál jóval nagyobb átmérőjű árnyékkúpjával részben vagy teljesen eltakarja.

Holdfogyatkozás :
Amikor a telihold korongja belép a Föld árnyékába, holdfogyatkozás jön létre.

Nap- és holdfogyatkozások a történelemben
Az égbolt mindenkori látványa évezredeken át igen fontos szerepet játszott az emberiség mindennapi életében.

Részleges holdfogyatkozás április 25-én
A Hédervári-kráter a Holdon
Preczlik Gábor felvételét ide kattintva lehet megtekinteni.

A nap- és holdfogyatkozások geometriája.
Fogyatkozás akkor lehetséges, ha a Hold belekerül abba a kúpba, amely mind a Napot, mind a Földet érinti.

Mire e sorok megjelennek, remélhetőleg valóban kitavaszodik, s már csak emlék lesz a január 9-i holdfogyatkozás. Ezt Kecskeméten a "24,4-es" társaságában rossz szokásomhoz híven változócsillag-észleléssel töltöttem el.

A kora este látható teljes holdfogyatkozás volt az est 'fénypontja'. A budapesti rendezvényt a Planetárium melletti parkban tartottuk. A jelenség ismertetése mellett előadást tartottunk a Mars Pathfinder szonda friss eredményeiről is.

Nap- és holdfogyatkozások adatai, általános tájékoztató a fogyatkozások kialakulásáról, megfigyelésükről, bőséges további linkgyűjtemény
"Hermit" napfogyatkozás-lapok
Általános áttekintés az 1999. augusztus 11-i napfogyatkozásról ...

Teljes holdfogyatkozás lesz látható Magyarországról, a teljesség 51 percig fog tartani. A fogyatkozás maximumakor a Hold teljes földárnyék szélétől 3' távolságra tartózkodik (a fogyatkozás mértéke 111,2% holdátmérő értékben).

Arisztarkhosz a Hold méretét is meghatározta, amire a holdfogyatkozás jelenségét használta fel. Megmérte, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a Hold a Föld árnyékába lépjen, ill. mennyi ideig marad árnyékban.

Csillagászati szakszó a latin ecliptica alapján, amely a görög ekleiptiké melléknév megfelelője az ekleipszisz (kimaradás, napfogyatkozás, holdfogyatkozás) nyomán: ek- (el) és leipó (hagy).

Nagy Sándor idejében 373 napfogyatkozást és 832 holdfogyatkozást tartottak számon, tehát már időszámításunk előtt 1600 évvel mértek és jegyeztek csillagászati adatokat.

Lásd még: Lásd még: Bolygó, Csillag, Csillagász, Hold, Csillagászat

Csillagászat  Holdfázisok  Holdkőzet

 
RSS Mobile