Kezdőlap (Holdfogyatkozás)

 Csillagászat 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Holdfogyatkozás

Csillagászat  Holdfázisok  Holdkőzet

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik.


holdfogyatkozás
Ha Hold az oppozicióban vagyis holdtöltekor egyuttal elég közel van a Földnek pályasikjához, tehát árnyékkúpjához is, H. áll be, még pedig teljes v. részletes, aszerint, amint az árnyék az egész Holdat v. annak csak egy részét födi el. Hogy nem mindig holdtöltekor van egyuttal H.

Egy marsbéli holdfogyatkozást sikerült lencsevégre kapni a Spirit panorámakamerájával 2005. október 20-án. A fenti fotósorozatot egy 15 perces időszak során készített nyolc felvételből rakták össze.

Ha a Hold teljesen nem merül el az árnyékkúpban, részleges a holdfogyatkozás, ha teljesen belemerül teljes a holdfogyatkozás, utóbbi max. 2,5 órát tart.

Holdfogyatkozások
A holdfogyatkozások teliholdkor figyelhetők meg, amikor a Föld árnyéka a Holdra esik.

Teljes ~
2004 május 4.-én remélhetőleg derült égen és kellemes időjárási viszonyok mellett csodálhatjuk az évi első teljes ~át. Csillagunk a Nap 4.-én pontosan 20 órakor nyugszik, ugyanakkor a telihold 19 óra 48 perckor kel a délkeleti látóhatáron.

~ olyankor jön létre, mikor a Hold bekerül a Föld árnyékába.
Akkor hogyhogy olyan ritkán fordul elő ? Hiszen minden hónapban egyszer a Hold
elhalad bolygónk mögött! Az ok, hogy a Hold pályasíkja 5 fokos szöget zár
be az ekliptikával.

június 15-i ~ egyike volt a megelőző 25 év legérdekesebb ~ainak. Különlegességét rendkívüli hosszúsága adta: a Hold 1 óra 40 percet tartózkodott a föld teljes árnyékában, és nagyon közel járt a földárnyék közepéhez.

A ~ok opció az elkövetkező ~okat listázza; tartalmazza a fogyatkozás napját és fajtáját (teljes [total], részleges [partial], félárnyékos [penumbral]. Az adatok megjelenítéséhez használjuk a Le és a Fel lapozó gombokat.

Amikor ~ról beszélünk, általában a saját égi kísérőnkkel kapcsolatos jelenségre gondolunk. Űreszközeink segítségével, ha ritkán is, de távoli világok hasonló eseményeinek is tanúi lehetünk.

~ok:
~ telihold idején következik be, amikor is a Hold részben vagy egészben a Föld árnyékába kerül.

~ akkor következik be, ha a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül. Ha a Hold az árnyékkúp tengelyén halad át, mindig teljes ~ lép föl. Ha a Hold holdtöltekor csak részben kerül a Föld árnyékkúpjába, részleges ~ jön létre.

~
olyan fogyatkozás, amelynek során a Föld árnyékkúpja a Holdra vetül. Ha a Hold teljesen nem merül el az árnyékkúpban, részleges a ~, ha teljesen belemerül teljes a ~, utóbbi max. 2,5 órát tart.

~ ellenkezőleg, teliholdkor van. Ekkor a Föld kerül a Hold elé, s nálánál jóval nagyobb átmérőjű árnyékkúpjával részben vagy teljesen eltakarja. A napfogyatkozással ellentétben ezt a Föld nagy területéről lehet látni; az éjszakai félgömbön mindenhonnan, ahol a Hold látszik az égen.

~ :
Amikor a telihold korongja belép a Föld árnyékába, ~ jön létre.
A korongnak az árnyékkal való első kontaktusától a teljes kilépésig több mint négy óra telhet el, amelyből a teljes fogyatkozás fázisa valamivel több mint egy óra.

Nap- és ~ok a történelemben
Az égbolt mindenkori látványa évezredeken át igen fontos szerepet játszott az emberiség mindennapi életében. A Nap állása az égen, vagy egyes jellegzetes csillagok, csillagképek helyzete tájékoztatott a nappal és az éjszaka időszakáról.

A nap- és ~ok geometriája.
Fogyatkozás akkor lehetséges, ha a Hold belekerül abba a kúpba, amely mind a Napot, mind a Földet érinti.

Mire e sorok megjelennek, remélhetőleg valóban kitavaszodik, s már csak emlék lesz a január 9-i ~. Ezt Kecskeméten a "24,4-es" társaságában rossz szokásomhoz híven változócsillag-észleléssel töltöttem el.

Sajnos rendkívüli csillagászati jelenségekben a 2011-es év sem fog bővelkedni, bár végre ismét észlel­hetünk egy jelentős mértékű részleges napfogyatkozást és két teljes ~t. Emellett további érdekes jelenségekben sem lesz hiány (együttállások, csillagfedések, meteorrajok stb.).

Nap- és ~ok adatai, általános tájékoztató a fogyatkozások kialakulásáról, megfigyelésükről, bőséges további linkgyűjtemény
"Hermit" napfogyatkozás-lapok
Általános áttekintés az 1999. augusztus 11-i napfogyatkozásról
Teljes napfogyatkozások története, napfogyatkozás expedíciók ...

Arisztarkhosz a Hold méretét is meghatározta, amire a ~ jelenségét használta fel. Megmérte, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a Hold a Föld árnyékába lépjen, ill. mennyi ideig marad árnyékban.

Csillagászati szakszó a latin ecliptica alapján, amely a görög ekleiptiké melléknév megfelelője az ekleipszisz (kimaradás, napfogyatkozás, ~) nyomán: ek- (el) és leipó (hagy).

Nagy Sándor idejében 373 napfogyatkozást és 832 ~t tartottak számon, tehát már időszámításunk előtt 1600 évvel mértek és jegyeztek csillagászati adatokat. Szorgalmasan figyelték a bolygókat is, feljegyezték miként mozognak az állócsillagok körül.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bolygó, Csillag, Csillagász, Hold, Csillagászat?

◄ Holdfázisok   Holdkőzet ►
 
RSS Mobile