Kezdőlap (Vörösborok)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vörösborok

Borok  Vörösborkészítés  Vörösborszőlő

Vörösborok erjesztése
A vörösborokat általában kékszőlőből készítik, ugyanakkor vannak olyan borvidékek, ahol hagyományosan fehérszőlőt is tesznek hozzá az erjesztésnél. Fontos, hogy a kékszőlőt hibátlan állapotban, rothadásmentesen szedjék le, mivel nagy hatással lehet a színére és ízére.


Küvé vörösborok
A vörösbor küvét, hasonlóan a fehérborok műfajában tapasztaltakhoz, csaknem minden kékszőlőfajtából lehetséges készíteni, amit a borászok nagy kedvvel ki is próbálnak, a különböző kombinációk általában birtokjelző márkamegnevezéssel kerülnek a piacra.

Újtípusú vörösborok készítése szénsavatmoszférában
A modern borászat egyik kihívása kétségkívül a különleges érzékszervi jellegű, fiatalon fogyasztásra kész vörösborok készítése. Tapasztalataim szerint a szénsavatmoszférás technológia alkalmas erre ill.

Alapvetően, vörösborok egyik osztályozása a borok megfelelő stílus. A másik típus a bor megfelelő stílus, a fehér bor. Vörösborok általában szőlőből készült. Ezek vagy készült egy vagy több kiválasztott európai szőlőfajta ismert "Vitis vinifera." Ismerje meg a művészet Borkóstoló ...

Üde, illatos fehérborok, gyümölcsös, fűszeres vörösborok
A Hajós-Bajai borvidék ...

~at kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvő állapotban, kiöntőkosárban szolgálják fel. Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa.

VÖRÖSBOROK
A borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a vörösborszőlőket. Legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zweigelt és a kadarka.

~: bíbor, bíborpiros, gránátvörös, csresznyepiros, rubinvörös, gesztenyszinű, barna.
Színekről többet megtudhatsz itt ...

~ esetében számtalan variáció létezik. A héjon erjesztés során az erjedés alatt képződő alkohol fehérjedenaturáló és színkioldó hatása érvényesül. Az alkohol hatására a héj szín- és cserzőanyag tartalma a folyadékba áramlik.

Magyar ~ New York City-ben
Címkék: 2006 2003 szekszárd kadarka somló merlot eger villány takler kékfrankos bikavér cabernet franc gróf buttler heimann sopron weninger kreinbacher syrah gál tibor 2008 2009 sauska ...

~ rendes színei: piros, bíborvörös, rubint piros, gránátpiros, mélysötétpiros (meggyvörös), kékesvörös, feketevörös, rohadt meggyszínű.
Hibás és fakó színek: fakóvörös, téglavörös, hagymavörös, barnásvörös.

~ színének mélyítése érdekében a bort festő borral házasítjuk.
Borhibák, borbetegségek
Borhibák, borbetegségek és kezelésük ...

A VÖRÖSBOROK esetében inkább a burgundiai típusú gyümölcsillatokat, zamatokat adó ~ készítésére alkalmas ez a vidék. A termesztett vörösborszőlő fajták: Kékfrankos, Pinot noire, Merlot, Cabernet Sauvignon.

A ~ mérsékelt fogyasztása valóban jó hatást gyakorol az egészségre. Kutatások bebizonyították, hogy a nagy testű, mély színű ~ az antioxidáns anyagok leggazdagabb forrásai, a bennük található resveratrol csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét.

Főleg ~ban felfedezhető nehéz illatjelleg, amely az idősebb borok sajátja. Emlékeztethet bőrre, tejtermékre és más állati eredetű anyagra egyaránt.
Ánslóg
Kénszelet. Lásd â†' Ainslág.

A budai ~ a 17. század végétől, a balkáni vörösborkultúra térhódítása révén jelentek meg, majd szinte teljes mértékben uralták a fehérborok ellenében a Buda környéki szőlő-bortermelő helyeket. A 17.

A testes ~ fogyasztására ajánlott hőmérséklet. A fogalom akkor alakult ki, amikor a házak a mainál hűvösebbek voltak, így 17-18 C körüli hőmérsékletet jelent.
Programajánló
WSET Középfokú tanfolyam a Borakadémián ...

A fehér és ~at adó szőlőfajták aránya majdnem kiegyenlített a borvidéken, de körzetenként eltérő fehérborokat adó fajták inkább Siklós, a kékszőlők pedig Villány környékén dominálnak, ennek ellenére az uralkodónak mégis a ~at tekintjük.

A villányi ~ három csoportba sorolhatók. Az elsőbe tartoznak a villányi hagyományos ~, mely csoport a Portugieser (korábban Kékoportó), a Kadarka és a Kékfrankos borból áll. A második csoportban nemzetközi fajtákról, a nemzetközi piacon is tündöklő borokról van szó.

Finom, enyhe ~ jellemzésére használt kifejezés.
QUE:
Dr. Ludwig Jakob, "Taschenbuch der Kellerwirtschaft", Mainz 1991 (Übersetzung) ...

Főként az idősebb ~ról általánosságban elmondható, hogy egy bizonyos idő, amit a dekantáló kancsóban töltenek, előhívja finom gyümölcsösségüket. Úgy mondjuk, idő kell ahhoz, hogy a bor kinyíljon, megmutassa magát teljes pompájában.

Cserzőanyag A ~ fontos alkotóeleme, fő fajtája a tannin. A száj teljes belső felületén az összehúzás érzetét kelti. Ízként fanyarnak, túl sok tannin jelenléte esetén keserűnek jellemezhetjük.
Citromsav A bor egyik természetes szervessav alkotóeleme.

A bordeaux-i típusú ~ angol megnevezése.
cooler
Kevés alkoholt is tartalmazó, hűsítő ital.

bársonyos bor = ~nál használt fogalom, a savak és elsősorban a csersavak finomságára vonatkozik, amelyek simogató érzést keltenek. Harmonikus vörösbor.
Baumé-fokoló (e:bómé) = Folyadékok sűrűségének mérésére szolgáló areométer.

Megfigyelhető mind a fehér-, mind a ~ esetében.
Elkerülhető megfelelő szabadkénessav-szint biztosításával.
Másik színhiba a rezes szín. Előfordul piros héjú szőlő hosszabb idejű áztatása során, ez azonban nem hiba. Súlyos hiba azonban vörösboros hordóba fehérbort tölteni.

főtt íz: A helytelen pasztőrözés, vagy a ~ melegítéses eljárással való készítésének eredménye. Lényegében a levegőízhez hasonló. karamelíz: A bor színének javításához használt karamell gyakran mellékízt eredményez. Ez nem kellemetlen íz, de elnyomja a bor illatát és zamatanyagait.

E sorok írója számára a legtanulságosabbnak a ~ kóstolása bizonyult.

Én bizonyosan sokkal, de sokkal kevesebb bort ittam és eszembe sem jutott még 2001-ben, hogy a 2000-es évjárat itthon többnyire nagyon jó ~at adott. Sokan különleges évjáratként emlékeznek 2000-re, hiszen a kékszőlők, ezen belül a világfajták is kiválóan beértek, sőt volt, ahol túlértek.

A ~at gyakran mályvával, bodzával színesítették, de a legáltalánosabb a mesterségesen előállított és főként Csehországból behozott fuchsin volt, ami gyakran arzént és higanyt is tartalmazott, és súlyos mérgezést is okozhatott.

Mi van, ha Sopronban van a kulcs a legjobb magyar ~hoz, csak épp pont ott nem keressük igazán? Rég nem írtam már kóstolásról, de cserébe olyan borokról fogok most, amik legalább lelkesítőnek hatnak a mai magyar vörösboros képet átböngészve.

Nem véletlen, hogy a hazai kínálatban is a legtöbbre értékelt ~at ebből a fajtából kóstolhatjuk.

Ha valaki azt hiszi, hogy a ~ általános jellemzője a nehézség, míg a fehérek frissek, kis alkoholtartalmúak, az téved, ez utóbbiak ugyanúgy lehetnek üdék és csípősek, szárazak és mézédesek, és bőven akad köztük nehéz és testes is.

Főleg ~ban felfedezhető nehéz illatjelleg, amely az idősebb borok sajátja.
apadás
Az a folyamat, amikor például a bor párolgás miatt veszít a mennyiségéből. Átlagos nedvességtartalmú pincében, kisméretű fahordókban a havi átlagos apadás 0,05-0,2%.

A ~- kivált az európaiak- tannintartalma ritkán annyira erőszakos, mint hajdanán, márpedig pont a tannin az, ami kellemetlenné válik például a hal társaságában.

A Pécsi Borvidéken kiemelkedően szép ~ készülnek, melyeket érdemes megkóstolnunk. Igaz, egyes vélemények szerint a borvidék adottságai a fehérszőlőknek kedveznek. Ma már a korábbi méreteihez képest jelentősen visszaszorultak a fehérszőlő ültetvények.

A Pannon táj adta kékszőlőkből nagyszerű ~ érlelhetők. Elsősorban az illatos, pirosgyümölcsös aromával bőven rendelkező tételek érlelődnek a pincékben, amelyek löszön gyűjtött komplexitásukkal nyújtanak páratlan élményt.

A nehéz, sűrű, fanyar ízű ~ helyett nagyobb keletje lett a vékonyabb italú, könnyed asztali boroknak. Ennek megfelelően vörösbort termelő vidékeinken egyre csökkentették a törkölyön erjesztés időtartamát. Az eladásra szánt bort hamar lefejtették és a fehérborhoz hasonlóan hordókba szűrték.

Általánosságban elmondható, hogy a ~ hőmérséklete magasabb legyen a fehérborokénál, és minél magasabb a bor alkoholfoka, annál magasabb hőmérsékleten kell szervírozni.

Ez az eljárás óborok felszolgálásánál, különösen több évig érlelt vörösborok esetén viszont tilos! Itt a képződött üledékről igen lassan töltjük le a bort. A palack kinyitásakor a körszalag letépése helyett célszerűbb és elegánsabb, ha a kupak tetejét késsel levágjuk.

A fogyasztói igények folyamatos átalakulása miatt manapság a tanninos ~ mellett a gyümölcsösség is egyre fontosabb értékké válik a piacon. A kékfrankos mindig komoly csersavakkal rendelkezik, amellett, hogy gyümölcsarzenált vonultat fel a szép illat mellett.

Pincészetünk kínálatában a világfajták borai, vagyis a Merlot, Cabernet franc és sauvignon mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjelegű ~, a máig különlegességnek számító Kadarka, az egyre kedveltebb Kékfrankos, valamint az előbb említett fajták házasításával készített Szekszárdi bikavér.

barrikolás, amit főleg a minőségi ~nál alkalmaznak. Eredetileg csak a szállítandó bort töltötték a kis tölgyfa hordókba, feltehetőleg innen ered a felismerés, hogy az ilyen tárolókban tartott nedű színe, íze és illata új jellegzetességekkel gazdagodik.

(Sajnos minden nagyon hideg volt, ráadásul én amúgy is az átlagnál hangyányit melegebben szeretem a ~at). Úgy emlékszem, hogy majd' minden ízlett nekem (itt jegyzem meg, hogy egy üvegkancsó beszerzését testületileg ajánljuk).

Ma már pontosan tudjuk, hogy hasonló színű ~kal csak ritkán, de leginkább csak ismeretlen eredet pincébő1 származhat. Kezdetben csak pár száz, majd ahogy a fogyasztók megismerték a "különleges" bort, hát nőt a termelés, egyenes arányban a fogyasztói igényekkel.

A Villányi ~ sötétrubin színűek, testesek, illat- és zamatgazdagok, magas alkohol és tannintartalmúak. Mintegy 70-80%-ban találhatók a termőterületen. Ezek: a kevés hagyományos Kadarka, több Oportó, valamint a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Zweigelt, Pinot Noir.

A fehérborok esetében zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező, ~ esetében gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő megjelenésű bor.

A sütőben sült fehér húshoz a harmonikus savú fehér és vörösbor, sertés és marha, - illetve a vadhúsokhoz viszont a telt, csersavban gazdag, tüzes ~at lehet ajánlani. A rántott húsok szintén a testes és csersavdús ~at igénylik.

Francia eredetű világfajta, a ~ királya. Hazánkban a Villányi, Szekszárdi, Egri, Dél-Balatoni és a Hajós-Bajai borvidéken terjedt el.
Érési ideje szeptember vége. Fürtje kicsi, vállas, közepesen laza. Bogyója kicsi, vastag héjú, melyben nagy mennyiségű szinező- és cserzőanyag található.

A kékszőlők és ezáltal a ~ királya. Rendkívül komplex! A kék Cabernet gazdag tanninban, ezért bora sötét és "sűrű". Alkoholtartalma éppen e testesség következtében nem lehet 12% alatti.

claret: A bordeaux-i típusú ~ angol megnevezése.
Cooler: Kevés alkoholt is tartalmazó, hűsítő ital.
COS: A bor három fontos tulajdonságának rövidítése. Color = szín, odor = illat, sapor = zamat. A “COS bor' elismerő minősítést jelent.

Touriga Nacional (kiváló ~ és portói), Touriga Francesca és Tinto Cao (portói szintén), Jaen (egyedülállóan élénk, fiatal borok), Tinta Roriz és Argones (a spanyol Tempranillo megfelelői), Arinto (fehér)
A portugál borvidékek: ...

A hetvenes években még csak világos ~ színének erősítésére használták, ám ez a korán érő, sötét és Fűszeres fajta hamarosan önálló tiszta borszőlőfajtává fejlődött, s borának sokszor igencsak előnyére válik a barrikolás.

A rosé bort kékszőlőből készítik. A kékszőlő fehér mustját a ~nál jóval rövidebb ideig áztatják a törkölyön.
Feliratkozás a Hírlevélre
Ismeri Ön a Tokaji Aszú széles választékát? Tudja hányan készítettek és készítenek aszú bort? El tudja képzelni milyen címkékkel kerültek forgalomba?
Tovább ...

A rosénak szánt kékszőlőt mindig korábban szüreteljük, mint a ~ét, ezzel is megtartva e bor élénk, üde, pirosbogyós gyümölcsös karakterét. Az eredmény könnyed és illatos, friss és szomjoltó - ízig-vérig rosé. Jól behűtve könnyű ételek, saláták és szárnyas sültek elmaradhatatlan kísérője.

Még késői szüret esetén is jól érezhető benne a Kékmedoctól származó virág- vagy mézillat, ami sokak szerint a ~tól idegen. Érezhetően finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a Kékmedoctól örökölte. Harmonikus vagy lágy, gyors érésű, javítja a házasított ~ minőségét.

Pécs elsősorban virágos fehérborairól, ezen belül is csak itt termő cirfandliról híres, Szekszárdon a különleges ~at keressük. A tolnai borászoktól a szerethető, helyi sajátosságokat kérjük, míg Villányban a nagy ~ előtt adózzunk tisztelettel.

Villány egyik jellemző nagy ~at adó fajtája. Ez egy filigránsabb változata, mely 16 hónapot tölt nagy tölgyfahordókban. Testes, de ugyanakkor elegáns, kellemes vörösbor.
Boradatlap
Megrendelem ...

Borlexikon - Elsősorban ~ban előforduló, nehéz illatjelleg, mely leginkább az idősebb boroknál gyakori. Emlékeztethet bőrre, tejtermékre és más állati eredetű anyagra egyaránt.
...

Főként a ~ban jutnak meghatározó szerephez. Minőségük jelentősen befolyásolja a bor megítélését. A hiányos érettségből származó húzós, szárító, fogzománcozó tannin a magyar vörösbor egyik rákfenéje. (alkoholista.blog.hu) ...

Válasszon bortípusaink közül: ~, fehérborok, rosé borok
30 bor sorbarendezése Kóstolási sorrend
Évjárat: ...

borbölcső:
Dekantáló-, borkitöltő eszköz. Üledéket, főleg kicsapódott színanyagot tartalmazó, fektetve tárolt ~ tálalásakor használt eszköz.
Borcsiszár:
olyan borkereskedő, ki üzletét nem éppen lelkiismeretesen folytatja és vevői hiszékenységét szivesen kihasználja.

Káci
Fából készült, csonka kúp alakú, álló bortároló edény. ~ készítésénél használatos.
Kádár
Hordókat, dongás faedényeket (kádakat, kármentőket stb.) készítő mesterember.

Fehérborok esetében a palackérettséget leginkább a mézesség jelzi, illetve, a pirítóshoz, pörkölt olajos magvakhoz, valamint a benzinhez hasonló illat. ~nál a gyümölcsösség kisimulása után édeskésebb, aszalt gyümölcsökre emlékeztető jegy, ritkább esetben a vadhúsos aroma érzékelhető.

Lilás árnyalatú rubinvörös, színe mély, savai élénkek. gazdag színanyaga (festő) miatt ~ színanyagainak javítására használható
BOR.hu a facebookon ...

A vizsgálatok eddigi adataiból máris megállapítható, hogy a nyers aszúkban a polifenol-koncentráció jóval magasabb, mint ami a fehérborokban általában előfordul, és inkább a ~ megfelelő tartalmához áll közelebb (KÁLLAY, 2001).

(5) A szőlőfajta neve helyett alkalmazható a sajátos színárnyalatú borok elnevezésében a "Siller" kifejezés, valamint az egri borvidéken és a szekszárdi borvidéken termelt ~ elnevezésében a "Bikavér" kifejezés. Az itt említett kifejezések nem alkalmazhatók az asztali borok elnevezésében.

A merlot szőlőből közismerten lágyabb karakterű, gyümölcsös ízű bor készíthető, mely a legjobban megfelelő vörös fajta azoknak a korábbi fehérbor-ivóknak, akik képtelenek voltak hozzászokni a cabernet sauvignon testesebb, csersavas ízéhez. A merlot-t évszázadokig a cabernet-alapú ~ ...

A Cabernet sauvignon szőlő első terméséből hagyományos eljárással készült, finom savgerincű, telt, bársonyos vörösbor, melyben a gyümölcsösség is megmaradt a 15 hónapos kisfahordós érlelés után. Fogyasztását 16-18 °C-on ajánljuk a könnyebb ~ kedvelőinek.
Szigetszentmártoni Cuvée ...

A Rizlingszilváni, az Olaszrizling, a Hárslevelű, az Ottonel muskotály, a Tramini, a Leányka, a Chardonnay és a Sauvignon blanc szőlők borait az ország legjobbjai között tartják számon. A ~ készítése az utóbbi évtizedekben visszaesett, ...

Már a barnás-narancsos színén és illatán érezhető, fáradóban a bor, majd ezt a kóstolás is igazolja. A korty rövid, a szerkezet nagyon egyszerű, pici kesernyével a végén. Gyümölcsösség nélkül az ilyen vékonyka ~ akkor se vonzanak, ha nem tarolnak bennük a savanyák és kesernyék, ...

Még késői szüret esetén is jól érezhető benne a Kékmedoctól származó virág- vagy mézillat. Érezhetően finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a Kékmedoctól örökölte. Harmonikus vagy lágy, gyors érésű, javítja a házasított ~ minőségét.

A rezisztens fajták borai azonban a metilalkohol mennyisége alapján lényegesen nem különböznek a V. viniferákétól. A borok metilalkohol-tartalma az erjesztés körülményeitől is függ; a legtöbb a ~ héjon erjesztése esetén keletezik.

A híres francia ~nak, de az Egri Bikavér-nek is egyik alkotó fajtája. Vörösbort termelő borvidékeink mindegyikére ajánlható fajta. Gyakran kevert ültetvényekben található a Cabernet sauvignon-nal.
Telepíthető klónja: E. 11 (E=Eger).

Rangját évszázadok óta elsősorban a Villány környékén termett kitűnő ~ adják. Két körzete a Villányi Körzet: 5, a Siklósi Körzet 11 települést foglal magába. Már a borszerető rómaiak is műveltek itt szőlőt. Fontos események köthetők a török hódoltságot követő időszakhoz is.

teszik lehetővé a borok felhasználását pezsgőgyártásra, ugyanis finom pezsgő csak könnyed, légies, elegáns borból készíthető és nem nehéz, zárt, durva savú alapborból.
A borvidék vörösborai általában "burgundiai" típusúak, gyümölcsillatokkal és zamatokkal. Csersavas nehéz, mediterrán ~ csak ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vörösbor, Szőlő, Borvidék, Bor, Borászat?

◄ Vörösborkészítés   Vörösborszőlő ►
 
RSS Mobile