Kezdőlap (Vörösborok)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vörösborok

Borok  Vörösborkészítés  Vörösborszőlő

Vörösborok erjesztése
A vörösborokat általában kékszőlőből készítik, ugyanakkor vannak olyan borvidékek, ahol hagyományosan fehérszőlőt is tesznek hozzá az erjesztésnél.


Küvé vörösborok
A vörösbor küvét, hasonlóan a fehérborok műfajában tapasztaltakhoz, csaknem minden kékszőlőfajtából lehetséges készíteni, amit a borászok nagy kedvvel ki is próbálnak, ...

Újtípusú vörösborok készítése szénsavatmoszférában
A modern borászat egyik kihívása kétségkívül a különleges érzékszervi jellegű, fiatalon fogyasztásra kész vörösborok készítése.

Alapvetően, vörösborok egyik osztályozása a borok megfelelő stílus. A másik típus a bor megfelelő stílus, a fehér bor. Vörösborok általában szőlőből készült. Ezek vagy készült egy vagy több kiválasztott európai szőlőfajta ismert "Vitis vinifera.

Üde, illatos fehérborok, gyümölcsös, fűszeres vörösborok
A Hajós-Bajai borvidék ...

Vörösborokat kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvő állapotban, kiöntőkosárban szolgálják fel. Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa.

VÖRÖSBOROK
A borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a vörösborszőlőket. Legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zweigelt és a kadarka.

Vörösborok: bíbor, bíborpiros, gránátvörös, csresznyepiros, rubinvörös, gesztenyszinű, barna.
Színekről többet megtudhatsz itt ...

Vörösborok esetében számtalan variáció létezik. A héjon erjesztés során az erjedés alatt képződő alkohol fehérjedenaturáló és színkioldó hatása érvényesül. Az alkohol hatására a héj szín- és cserzőanyag tartalma a folyadékba áramlik.

Magyar vörösborok New York City-ben
Címkék: 2006 2003 szekszárd kadarka somló merlot eger villány takler kékfrankos bikavér cabernet franc gróf buttler heimann sopron weninger kreinbacher syrah gál tibor 2008 2009 sauska ...

Vörösborok jellemzésére használt kifejezés. Akkor mondjuk, ha egy bor harmonikus, cserzőanyag- és a savtartalma egyensúlyban van.
[vissza]
[oldal teteje] ...

Vörösborok rendes színei: piros, bíborvörös, rubint piros, gránátpiros, mélysötétpiros (meggyvörös), kékesvörös, feketevörös, rohadt meggyszínű.
Hibás és fakó színek: fakóvörös, téglavörös, hagymavörös, barnásvörös.

Vörösborok színének mélyítése érdekében a bort festő borral házasítjuk.
Borhibák, borbetegségek
Borhibák, borbetegségek és kezelésük ...

A VÖRÖSBOROK esetében inkább a burgundiai típusú gyümölcsillatokat, zamatokat adó vörösborok készítésére alkalmas ez a vidék. A termesztett vörösborszőlő fajták: Kékfrankos, Pinot noire, Merlot, Cabernet Sauvignon.

A vörösborok mérsékelt fogyasztása valóban jó hatást gyakorol az egészségre.

A budai vörösborok a 17. század végétől, a balkáni vörösborkultúra térhódítása révén jelentek meg, majd szinte teljes mértékben uralták a fehérborok ellenében a Buda környéki szőlő-bortermelő helyeket. A 17.

A testes vörösborok fogyasztására ajánlott hőmérséklet. A fogalom akkor alakult ki, amikor a házak a mainál hűvösebbek voltak, így 17-18 C körüli hőmérsékletet jelent.
Programajánló
WSET Középfokú tanfolyam a Borakadémián ...

A fehér és vörösborokat adó szőlőfajták aránya majdnem kiegyenlített a borvidéken, de körzetenként eltérő fehérborokat adó fajták inkább Siklós, a kékszőlők pedig Villány környékén dominálnak, ...

A villányi vörösborok három csoportba sorolhatók. Az elsőbe tartoznak a villányi hagyományos vörösborok, mely csoport a Portugieser (korábban Kékoportó), a Kadarka és a Kékfrankos borból áll.

A Villányi vörösborok általában nehezek, testesek, magas alkoholtartalom és különösen magas tannintartalom jellemzi őket, jellegzetes, intenzív bukléjuk miatt viszonylag könnyen felismerhetők.

Finom, enyhe vörösborok jellemzésére használt kifejezés.
QUE:
Dr. Ludwig Jakob, "Taschenbuch der Kellerwirtschaft", Mainz 1991 (Übersetzung) ...

Főként az idősebb vörösborokról általánosságban elmondható, hogy egy bizonyos idő, amit a dekantáló kancsóban töltenek, előhívja finom gyümölcsösségüket. Úgy mondjuk, idő kell ahhoz, hogy a bor kinyíljon, megmutassa magát teljes pompájában.

Cserzőanyag A vörösborok fontos alkotóeleme, fő fajtája a tannin. A száj teljes belső felületén az összehúzás érzetét kelti. Ízként fanyarnak, túl sok tannin jelenléte esetén keserűnek jellemezhetjük.

A bordeaux-i típusú vörösborok angol megnevezése.
cooler
Kevés alkoholt is tartalmazó, hűsítő ital.

bársonyos bor = vörösboroknál használt fogalom, a savak és elsősorban a csersavak finomságára vonatkozik, amelyek simogató érzést keltenek. Harmonikus vörösbor.
Baumé-fokoló (e:bómé) = Folyadékok sűrűségének mérésére szolgáló areométer.

Megfigyelhető mind a fehér-, mind a vörösborok esetében.
Elkerülhető megfelelő szabadkénessav-szint biztosításával.
Másik színhiba a rezes szín. Előfordul piros héjú szőlő hosszabb idejű áztatása során, ez azonban nem hiba.

főtt íz: A helytelen pasztőrözés, vagy a vörösborok melegítéses eljárással való készítésének eredménye. Lényegében a levegőízhez hasonló. karamelíz: A bor színének javításához használt karamell gyakran mellékízt eredményez.

E sorok írója számára a legtanulságosabbnak a vörösborok kóstolása bizonyult.

Én bizonyosan sokkal, de sokkal kevesebb bort ittam és eszembe sem jutott még 2001-ben, hogy a 2000-es évjárat itthon többnyire nagyon jó vörösborokat adott.

Mi van, ha Sopronban van a kulcs a legjobb magyar vörösborokhoz, csak épp pont ott nem keressük igazán? Rég nem írtam már kóstolásról, de cserébe olyan borokról fogok most, amik legalább lelkesítőnek hatnak a mai magyar vörösboros képet átböngészve.

Nem véletlen, hogy a hazai kínálatban is a legtöbbre értékelt vörösborokat ebből a fajtából kóstolhatjuk.

Ha valaki azt hiszi, hogy a vörösborok általános jellemzője a nehézség, míg a fehérek frissek, kis alkoholtartalmúak, az téved, ez utóbbiak ugyanúgy lehetnek üdék és csípősek, szárazak és mézédesek, és bőven akad köztük nehéz és testes is.

Főleg vörösborokban felfedezhető nehéz illatjelleg, amely az idősebb borok sajátja.
apadás
Az a folyamat, amikor például a bor párolgás miatt veszít a mennyiségéből.

A vörösborok- kivált az európaiak- tannintartalma ritkán annyira erőszakos, mint hajdanán, márpedig pont a tannin az, ami kellemetlenné válik például a hal társaságában.

A Pécsi Borvidéken kiemelkedően szép vörösborok készülnek, melyeket érdemes megkóstolnunk. Igaz, egyes vélemények szerint a borvidék adottságai a fehérszőlőknek kedveznek.

A Pannon táj adta kékszőlőkből nagyszerű vörösborok érlelhetők. Elsősorban az illatos, pirosgyümölcsös aromával bőven rendelkező tételek érlelődnek a pincékben, amelyek löszön gyűjtött komplexitásukkal nyújtanak páratlan élményt.

A nehéz, sűrű, fanyar ízű vörösborok helyett nagyobb keletje lett a vékonyabb italú, könnyed asztali boroknak. Ennek megfelelően vörösbort termelő vidékeinken egyre csökkentették a törkölyön erjesztés időtartamát.

Általánosságban elmondható, hogy a vörösborok hőmérséklete magasabb legyen a fehérborokénál, és minél magasabb a bor alkoholfoka, annál magasabb hőmérsékleten kell szervírozni.

Ez az eljárás óborok felszolgálásánál, különösen több évig érlelt vörösborok esetén viszont tilos! Itt a képződött üledékről igen lassan töltjük le a bort.

A fogyasztói igények folyamatos átalakulása miatt manapság a tanninos vörösborok mellett a gyümölcsösség is egyre fontosabb értékké válik a piacon.

Pincészetünk kínálatában a világfajták borai, vagyis a Merlot, Cabernet franc és sauvignon mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjelegű vörösborok, a máig különlegességnek számító Kadarka, az egyre kedveltebb Kékfrankos, ...

barrikolás, amit főleg a minőségi vörösboroknál alkalmaznak. Eredetileg csak a szállítandó bort töltötték a kis tölgyfa hordókba, feltehetőleg innen ered a felismerés, hogy az ilyen tárolókban tartott nedű színe, ...

(Sajnos minden nagyon hideg volt, ráadásul én amúgy is az átlagnál hangyányit melegebben szeretem a vörösborokat). Úgy emlékszem, hogy majd' minden ízlett nekem (itt jegyzem meg, hogy egy üvegkancsó beszerzését testületileg ajánljuk).

Ma már pontosan tudjuk, hogy hasonló színű vörösborokkal csak ritkán, de leginkább csak ismeretlen eredet pincébő1 származhat.

A Villányi vörösborok sötétrubin színűek, testesek, illat- és zamatgazdagok, magas alkohol és tannintartalmúak. Mintegy 70-80%-ban találhatók a termőterületen.

A fehérborok esetében zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező, vörösborok esetében gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő megjelenésű bor.

A sütőben sült fehér húshoz a harmonikus savú fehér és vörösbor, sertés és marha, - illetve a vadhúsokhoz viszont a telt, csersavban gazdag, tüzes vörösborokat lehet ajánlani. A rántott húsok szintén a testes és csersavdús vörösborokat igénylik.

Francia eredetű világfajta, a vörösborok királya. Hazánkban a Villányi, Szekszárdi, Egri, Dél-Balatoni és a Hajós-Bajai borvidéken terjedt el.
Érési ideje szeptember vége. Fürtje kicsi, vállas, közepesen laza.

A kékszőlők és ezáltal a vörösborok királya. Rendkívül komplex! A kék Cabernet gazdag tanninban, ezért bora sötét és "sűrű". Alkoholtartalma éppen e testesség következtében nem lehet 12% alatti.

A nagy divatú primőrborok, a friss gyümölcsös vörösborok mellett azonban lehetőség nyílik elsősorban érlelt vörösborokat, másodsorban nagy vörösborokat is előállítani. Ezek fajtaborként és küvében, hagyományos és világfajtákkal egyaránt megvalósulnak.

Touriga Nacional (kiváló vörösborok és portói), Touriga Francesca és Tinto Cao (portói szintén), Jaen (egyedülállóan élénk, fiatal borok), Tinta Roriz és Argones (a spanyol Tempranillo megfelelői), Arinto (fehér)
A portugál borvidékek: ...

A hetvenes években még csak világos vörösborok színének erősítésére használták, ám ez a korán érő, sötét és Fűszeres fajta hamarosan önálló tiszta borszőlőfajtává fejlődött, s borának sokszor igencsak előnyére válik a barrikolás.

A rosénak szánt kékszőlőt mindig korábban szüreteljük, mint a vörösborokét, ezzel is megtartva e bor élénk, üde, pirosbogyós gyümölcsös karakterét. Az eredmény könnyed és illatos, friss és szomjoltó - ízig-vérig rosé.

Még késői szüret esetén is jól érezhető benne a Kékmedoctól származó virág- vagy mézillat, ami sokak szerint a vörösboroktól idegen. Érezhetően finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a Kékmedoctól örökölte.

Pécs elsősorban virágos fehérborairól, ezen belül is csak itt termő cirfandliról híres, Szekszárdon a különleges vörösborokat keressük.

Villány egyik jellemző nagy vörösborokat adó fajtája. Ez egy filigránsabb változata, mely 16 hónapot tölt nagy tölgyfahordókban. Testes, de ugyanakkor elegáns, kellemes vörösbor.
Boradatlap
Megrendelem ...

Borlexikon - Elsősorban vörösborokban előforduló, nehéz illatjelleg, mely leginkább az idősebb boroknál gyakori. Emlékeztethet bőrre, tejtermékre és más állati eredetű anyagra egyaránt.
...

A bort 225 literes tölgyfa hordóban érlelték. Éltalában a vörösboroknál használják. Egy-egy hordót maximun 2-3 évig. A hordó költsége terheli a bort ézért a "barrikolt" borok általában a drágább árkategóriába tartoznak.

Gipszpor hozzáadása a zúzott szőlőhöz a bor savasságának növelése és a vörösborok színének javítása végett.
Glicerin
A cukor erjedése során keletkező szerves vegyület. A bor "testességét", sűrűségét befolyásolja. Háromértékű alkohol.

Főként a vörösborokban jutnak meghatározó szerephez. Minőségük jelentősen befolyásolja a bor megítélését. A hiányos érettségből származó húzós, szárító, fogzománcozó tannin a magyar vörösbor egyik rákfenéje. (alkoholista.blog.hu) ...

Válasszon bortípusaink közül: vörösborok, fehérborok, rosé borok
30 bor sorbarendezése Kóstolási sorrend
Évjárat: ...

Káci
Fából készült, csonka kúp alakú, álló bortároló edény. Vörösborok készítésénél használatos.
Kádár
Hordókat, dongás faedényeket (kádakat, kármentőket stb.) készítő mesterember.

claret:
A bordeaux-i típusú vörösborok angol megnevezése.
Cooler:
Kevés alkoholt is tartalmazó, hűsítő ital.

gipszezés: Gipszport adnak hozzá a zúzott szőlőhöz, annak érdekében, hogy a bor savasságét megnöveljék, vagy a vörösborok színét javítsák.
glicerin: Háromértékű alkohol. Főleg a cukor erjedésekor keletkezik. Növeli a bor sűrűségét.

Fehérborok esetében a palackérettséget leginkább a mézesség jelzi, illetve, a pirítóshoz, pörkölt olajos magvakhoz, valamint a benzinhez hasonló illat. Vörösboroknál a gyümölcsösség kisimulása után édeskésebb, aszalt gyümölcsökre emlékeztető jegy, ...

A vizsgálatok eddigi adataiból máris megállapítható, hogy a nyers aszúkban a polifenol-koncentráció jóval magasabb, mint ami a fehérborokban általában előfordul, és inkább a vörösborok megfelelő tartalmához áll közelebb (KÁLLAY, 2001).

(5) A szőlőfajta neve helyett alkalmazható a sajátos színárnyalatú borok elnevezésében a "Siller" kifejezés, valamint az egri borvidéken és a szekszárdi borvidéken termelt vörösborok elnevezésében a "Bikavér" kifejezés.

gyümölcsös ízű bor készíthető, mely a legjobban megfelelő vörös fajta azoknak a korábbi fehérbor-ivóknak, akik képtelenek voltak hozzászokni a cabernet sauvignon testesebb, csersavas ízéhez. A merlot-t évszázadokig a cabernet-alapú vörösborok ...

A Cabernet sauvignon szőlő első terméséből hagyományos eljárással készült, finom savgerincű, telt, bársonyos vörösbor, melyben a gyümölcsösség is megmaradt a 15 hónapos kisfahordós érlelés után. Fogyasztását 16-18 °C-on ajánljuk a könnyebb vörösborok ...

A vörösborok készítése az utóbbi évtizedekben visszaesett, de azért a mátraaljai borászatok mind igyekeznek a helyi Zweigelt, Kékfrankos és Cabernet fajták boraival az országos élvonalhoz felzárkózni.

A korty rövid, a szerkezet nagyon egyszerű, pici kesernyével a végén. Gyümölcsösség nélkül az ilyen vékonyka vörösborok akkor se vonzanak, ha nem tarolnak bennük a savanyák és kesernyék, vagyis nincs igazán szembeötlő baj velük.

Még késői szüret esetén is jól érezhető benne a Kékmedoctól származó virág- vagy mézillat. Érezhetően finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a Kékmedoctól örökölte. Harmonikus vagy lágy, gyors érésű, javítja a házasított vörösborok minőségét.

A rezisztens fajták borai azonban a metilalkohol mennyisége alapján lényegesen nem különböznek a V. viniferákétól. A borok metilalkohol-tartalma az erjesztés körülményeitől is függ; a legtöbb a vörösborok héjon erjesztése esetén keletezik.

A híres francia vörösboroknak, de az Egri Bikavér-nek is egyik alkotó fajtája. Vörösbort termelő borvidékeink mindegyikére ajánlható fajta. Gyakran kevert ültetvényekben található a Cabernet sauvignon-nal.
Telepíthető klónja: E. 11 (E=Eger).

Rangját évszázadok óta elsősorban a Villány környékén termett kitűnő vörösborok adják. Két körzete a Villányi Körzet: 5, a Siklósi Körzet 11 települést foglal magába. Már a borszerető rómaiak is műveltek itt szőlőt.

ugyanis finom pezsgő csak könnyed, légies, elegáns borból készíthető és nem nehéz, zárt, durva savú alapborból.
A borvidék vörösborai általában "burgundiai" típusúak, gyümölcsillatokkal és zamatokkal. Csersavas nehéz, mediterrán vörösborok csak ritka ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vörösbor, Szőlő, Borvidék, Bor, Borászat?

◄ Vörösborkészítés   Vörösborszőlő ►
 
RSS Mobile