Kezdőlap (Vörösborok)

 Borok 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Borok » Vörösborok


 

Vörösborok

Borok  Vörösborkészítés  Vörösborszőlő

Vörösborok erjesztése
A vörösborokat általában kékszőlőből készítik, ugyanakkor vannak olyan borvidékek, ahol hagyományosan fehérszőlőt is tesznek hozzá az erjesztésnél.


Küvé
A vörösbor küvét, hasonlóan a fehérborok műfajában tapasztaltakhoz, csaknem minden kékszőlőfajtából lehetséges készíteni, amit a borászok nagy kedvvel ki is próbálnak, ...

Újtípusú vörösborok készítése szénsavatmoszférában
A modern borászat egyik kihívása kétségkívül a különleges érzékszervi jellegű, fiatalon fogyasztásra kész vörösborok készítése.

Alapvetően, egyik osztályozása a borok megfelelő stílus. A másik típus a bor megfelelő stílus, a fehér bor. általában szőlőből készült. Ezek vagy készült egy vagy több kiválasztott európai szőlőfajta ismert "Vitis vinifera.

Üde, illatos fehérborok, gyümölcsös, fűszeres vörösborok
A Hajós-Bajai borvidék ...

at kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvő állapotban, kiöntőkosárban szolgálják fel. Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa.

VÖRÖSBOROK
A borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a vörösborszőlőket. Legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zweigelt és a kadarka.

: bíbor, bíborpiros, gránátvörös, csresznyepiros, rubinvörös, gesztenyszinű, barna.
Színekről többet megtudhatsz itt ...

Vörösborok esetében számtalan variáció létezik. A héjon erjesztés során az erjedés alatt képződő alkohol fehérjedenaturáló és színkioldó hatása érvényesül. Az alkohol hatására a héj szín- és cserzőanyag tartalma a folyadékba áramlik.

jellemzésére használt kifejezés. Akkor mondjuk, ha egy bor harmonikus, cserzőanyag- és a savtartalma egyensúlyban van.
[vissza]
[oldal teteje] ...

Vörösborok esetében szintén el kell távolítani a kocsányt a zúzó-bogyózó gép segítségével.

kapcsán (a Bordeaux-i fölhozatalból valahogy semmi érdekeset nem találtam) két helyen időztem még kicsit. Itt kevésbé voltam elalélva a gyönyörtől, jegyzetelni se nagyon tudtam már.

Vörösborok rendes színei: piros, bíborvörös, rubint piros, gránátpiros, mélysötétpiros (meggyvörös), kékesvörös, feketevörös, rohadt meggyszínű.
Hibás és fakó színek: fakóvörös, téglavörös, hagymavörös, barnásvörös.

színének mélyítése érdekében a bort festő borral házasítjuk.
Borhibák, borbetegségek
Borhibák, borbetegségek és kezelésük ...

A VÖRÖSBOROK esetében inkább a burgundiai típusú gyümölcsillatokat, zamatokat adó vörösborok készítésére alkalmas ez a vidék. A termesztett vörösborszőlő fajták: Kékfrankos, Pinot noire, Merlot, Cabernet Sauvignon.

A mérsékelt fogyasztása valóban jó hatást gyakorol az egészségre.

A budai vörösborok a 17. század végétől, a balkáni vörösborkultúra térhódítása révén jelentek meg, majd szinte teljes mértékben uralták a fehérborok ellenében a Buda környéki szőlő-bortermelő helyeket. A 17.

A testes fogyasztására ajánlott hőmérséklet. A fogalom akkor alakult ki, amikor a házak a mainál hűvösebbek voltak, így 17-18 C körüli hőmérsékletet jelent.
Programajánló
WSET Középfokú tanfolyam a Borakadémián ...

A fehér és vörösborokat adó szőlőfajták aránya majdnem kiegyenlített a borvidéken, de körzetenként eltérő fehérborokat adó fajták inkább Siklós, a kékszőlők pedig Villány környékén dominálnak, ...

A villányi három csoportba sorolhatók. Az elsőbe tartoznak a villányi hagyományos , mely csoport a Portugieser (korábban Kékoportó), a Kadarka és a Kékfrankos borból áll.

A Villányi vörösborok általában nehezek, testesek, magas alkoholtartalom és különösen magas tannintartalom jellemzi őket, jellegzetes, intenzív bukléjuk miatt viszonylag könnyen felismerhetők.

Finom, enyhe jellemzésére használt kifejezés.
QUE:
Dr. Ludwig Jakob, "Taschenbuch der Kellerwirtschaft", Mainz 1991 (Übersetzung) ...

bársonyos bor: vörösboroknál használt fogalom, a savak és elsősorban a csersavak finomságára vonatkozik, amelyek simogató érzést keltenek.
cassus bibendi: latin eredetű mondás, jelentése ...

Főként az idősebb ról általánosságban elmondható, hogy egy bizonyos idő, amit a dekantáló kancsóban töltenek, előhívja finom gyümölcsösségüket. Úgy mondjuk, idő kell ahhoz, hogy a bor kinyíljon, megmutassa magát teljes pompájában.

Cserzőanyag A vörösborok fontos alkotóeleme, fő fajtája a tannin. A száj teljes belső felületén az összehúzás érzetét kelti. Ízként fanyarnak, túl sok tannin jelenléte esetén keserűnek jellemezhetjük.

A bordeaux-i típusú angol megnevezése.
cooler
Kevés alkoholt is tartalmazó, hűsítő ital.

Megfigyelhető mind a fehér-, mind a vörösborok esetében.
Elkerülhető megfelelő szabadkénessav-szint biztosításával.
Másik színhiba a rezes szín. Előfordul piros héjú szőlő hosszabb idejű áztatása során, ez azonban nem hiba.

főtt íz: A helytelen pasztőrözés, vagy a melegítéses eljárással való készítésének eredménye. Lényegében a levegőízhez hasonló. karamelíz: A bor színének javításához használt karamell gyakran mellékízt eredményez.

E sorok írója számára a legtanulságosabbnak a vörösborok kóstolása bizonyult.

Én bizonyosan sokkal, de sokkal kevesebb bort ittam és eszembe sem jutott még 2001-ben, hogy a 2000-es évjárat itthon többnyire nagyon jó at adott.

Nem véletlen, hogy a hazai kínálatban is a legtöbbre értékelt vörösborokat ebből a fajtából kóstolhatjuk.

Világviszonylatban a részaránya 60-65%, a fehéré 30-35%. A világ szőlő- és bortermelő országainak száma 71. Kiemelkedő Olaszország és Franciaország bortermelése, amelyek csaknem a felét adják az összbortermelésnek.

Ha valaki azt hiszi, hogy a vörösborok általános jellemzője a nehézség, míg a fehérek frissek, kis alkoholtartalmúak, az téved, ez utóbbiak ugyanúgy lehetnek üdék és csípősek, szárazak és mézédesek, és bőven akad köztük nehéz és testes is.

Lásd még: Lásd még: Vörösbor, Szőlő, Borvidék, Bor, Borászat

Borok  Vörösborkészítés  Vörösborszőlő

 
RSS Mobile