Kezdőlap (Vörösbor)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vörösbor

Borok  Vörös szín  Vörösborkészítés

Vörösbor
A vörösbor kék szőlőből készülő bor, amely a szőlő héjában lévő színanyag kioldódásával nyeri el a színét. A héjon áztatás ideje meghaladhatja akár a 14 napot is. A vörösborok színe a pirostól egészen a lilásfeketéig terjedhet, amely leginkább a tintára emlékeztet.


Vörösborban a hosszú élet titka?!
Pécsi kutatóknak, Magyarországon elsőként, sikerült feltárniuk a vörösbornak a szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának folyamatát, és bizonyíani, ...

Vörösbor - Egy klasszikus íz bármely szakában
Mikor jön a vörösbor, ez zavarba ejthet, hogy milyen bort Önnek. Van olyan sokféle fajták, hogy bemegy bortermelés, hogy megtalálja magát zavarban, amikor szembesült a szupermarketek polcain.

FÉLÉDES VÖRÖSBOR
A ’Hölgyek kedvence’ címet viselő félédes Zweigeltünk a szőlőfajta legszebb értékeit és az egykori kőszegi borvidék terroirját szépen reprezentáló bor. Az ősi hagyományoknak megfelelő technológiával,
nyílt kádon erjesztéssel majd ászokhordós érleléssel nyeri el ...

Vörösborok erjesztése
A vörösborokat általában kékszőlőből készítik, ugyanakkor vannak olyan borvidékek, ahol hagyományosan fehérszőlőt is tesznek hozzá az erjesztésnél. Fontos, hogy a kékszőlőt hibátlan állapotban, rothadásmentesen szedjék le, mivel nagy hatással lehet a színére és ízére.

~szőlő-fajták 2. oldal >>>
Barbera

Erőteljes növésű, későn érő fajta széles ízskálával, kedvező savtartalmú még forró tájakon való termesztés esetén is. Jellemző rá a friss gyümölcsösség és a jelentős savtartalom, viszonylag csekély tannintartalom mellett.

Küvé ~ok
A ~ küvét, hasonlóan a fehérborok műfajában tapasztaltakhoz, csaknem minden kékszőlőfajtából lehetséges készíteni, amit a borászok nagy kedvvel ki is próbálnak, a különböző kombinációk általában birtokjelző márkamegnevezéssel kerülnek a piacra.

A(z) '~szőlő' kategóriába tartozó lapok
Az összesen 12 lapból a következő 12-t listázza ez a kategóriaoldal, a többi a további oldalakon található.
B ...

"Fehér"-~
A kék szőlőből, főként Pinot Noir-ból és Merlot-ból készített fehérbor igazi különlegesség. Francia nevén Blanc de Noirs, úgy készíthető, ha a kék szőlőt a szüret után azonnal préselik, így a must nem érintkezik a színanyagot adó héjjal.

A magyar ~ászat szíve - Villány
A borkedvelők egyre szélesedő táborában kétségtelenül tartja magát az a vélekedés, hogy ha nagy ~ról esik szó, akkor az csak villányi lehet! ...

Újtípusú ~ok készítése szénsavatmoszférában
A modern borászat egyik kihívása kétségkívül a különleges érzékszervi jellegű, fiatalon fogyasztásra kész ~ok készítése. Tapasztalataim szerint a szénsavatmoszférás technológia alkalmas erre ill.

Barrique hordóban érlelt nagytestű ~, mely szigorú terméskorlátozás után igen magas mustfokkal került szüretelésre. Kifinomult meleg illattal rendelkező, harmonikus, hosszú lecsengésű ~, melyben a gyümölcsösség és a kishordós csokoládés-vaníliás jegyek tökéletes egységet alkotnak.

~ készítése
A jó minőségű szőlő húsa nem tartalmaz színanyagot, csak a bogyó héja. Emiatt a ~ készítésénél a kocsánytól való elválasztást és a zúzást - nyitott kádakban (ún. káci) történő - héjon erjesztés követi.

~
DEF:
Sötét (vörös vagy kék) szôlôbôl készített bor; a szôlô héja, mely a sötét színanyagot tartalmazza, együtt erjed a musttal. A ~ok színárnyalata világos-rubinvörös és sötétkék-ibolya között változik.

~, fehérbor, sillerbor, rosébor stílusok
Itt választhatok a borok közül, borstílusok alapján...

~okat kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvő állapotban, kiöntőkosárban szolgálják fel. Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa.

VÖRÖSBOROK
A borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a ~szőlőket. Legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zweigelt és a kadarka.

~ok: bíbor, bíborpiros, gránátvörös, csresznyepiros, rubinvörös, gesztenyszinű, barna.
Színekről többet megtudhatsz itt ...

~ok esetében számtalan variáció létezik. A héjon erjesztés során az erjedés alatt képződő alkohol fehérjedenaturáló és színkioldó hatása érvényesül. Az alkohol hatására a héj szín- és cserzőanyag tartalma a folyadékba áramlik.

A ~ egyes kék szőlőfajták héjában található és erjesztés útján kioldódó festékanyagtól nyeri színét. Hazánkban a ~ jellegzetes szőlőfajtája a kadarka volt, míg Sopron környékén a kékfrankos terjedt el.

Baráti ~ozás
Kürthy András barátunk "leselejtezte" meglévő ~készletét és invitált minket, hogy kóstoljuk össze néhány bor különböző évjáratát. A véletlen műve lett, hogy főleg kékfrankosokat kóstoltunk, zárójelbe téve őket egy pinot és egy franc párossal...

Magyar ~ok New York City-ben
Címkék: 2006 2003 szekszárd kadarka somló merlot eger villány takler kékfrankos bikavér cabernet franc gróf buttler heimann sopron weninger kreinbacher syrah gál tibor 2008 2009 sauska ...

Villány ~ai...
Villány ~ai nemcsak a borvidéket, hanem az ország borászatát is képviselik. Valójában izgalmas kalandra vállalkozik az, aki határozott céllal sorba kívánja venni a villányi ~okat.

További ~ ajánlatunk
Kékfrankos Kékfrankos Prémium Kadarka Kadarka Siller Merlot Selection Cabernet Sauvignon - Franc Blauer Portugieser
FRITTMANN Testvérek Kft.
Főoldal ...

~t termő fajtacsoport Olaszországban, Emilia-Romagna tartományban.
A fajtaváltozatok különböző minőségű borokat teremnek. Főleg könnyű, természetes gyöngyözőbort készítenek belőle.
Forrás: Karl Bauer: Szőlősgazdák könyve - Integrált szőlőtermesztés
Dr. Török Sándor: Borászok zsebkönyve ...

~-különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Legismertebb az Egri Bikavér, amelyet Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és 5-10% fehér Muskotály szőlőfajtából készül. Híres még a Szekszárdi Bikavér is.
Blanchet ...

~ok rendes színei: piros, bíborvörös, rubint piros, gránátpiros, mélysötétpiros (meggyvörös), kékesvörös, feketevörös, rohadt meggyszínű.
Hibás és fakó színek: fakóvörös, téglavörös, hagymavörös, barnásvörös.

~készítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb ~ készíthető.
ebbulioszkóp
Oldatok forráspont-emelkedését meghatározó készülék.

~ok színének mélyítése érdekében a bort festő borral házasítjuk.
Borhibák, borbetegségek
Borhibák, borbetegségek és kezelésük ...

~készítésnél a taposás a következőképpen történt: a nagykád száján két rövid gerendát fektettek keresztül, erre helyezték a taposókádat.

A ~nak a rák megelőzésében fontos szerepet tulajdonítanak. A rezveratrol minimális szintre csökkenti például a DNS mutációk mennyiségét és gátolja a szabadgyökök oxidációját.

A VÖRÖSBOROK esetében inkább a burgundiai típusú gyümölcsillatokat, zamatokat adó ~ok készítésére alkalmas ez a vidék. A termesztett ~szőlő fajták: Kékfrankos, Pinot noire, Merlot, Cabernet Sauvignon.

A ~, siller és rozé borok készítésének technológiája
- Erjesztés: a legrégebbi és legelterjedtebb módszer a szőlőnek héjon történő erjesztése.

Három ~ következett.
Ráspi
Ráspi kékfrankos 2007 (Sopron) - a játékos Ráspiról is sokat lehet beszélni, még többet hallani félreérthető viselkedéséről, kiszámíthatatlan borairól. Megmondom őszintén bujkált bennem a kisördög a ráspi bor választása kapcsán.

Minden ~termő vidékünkön jól megállja a helyét, megtartva értékeit. Nem véletlen hát, hogy évszázadokig meghatározó fajtája volt hazánknak, s akár a bikavér alapjaként, akár aszúként kedvelt bort adott.

száraz ~ (birtok bor)3 szőlőfajtából készült ~: Syrah, Kékfrankos, Pinot Noir, egyenlő arányban. Stílusában könnyed, illatában fűszeres, halványabb színvilággal rendkívüli összetettséggel rendelkezik. 18 hónapot töltött másod töltésű tölgyfahordóban.
1 ...

Magyar ~szőlő, a Kékfrankos és a Kadarka keresztezéséből származik. Napjainkban egyelőre kis területen termesztik, például a Mátrai borvidéken. Nagy, ágas, tömött fürtű fajta, bő termést hoz. Szeptember második felében szüretelhető.

-Hoztál ~t anyám? -Igen, hoztam, ez jó fajta, ugye? Olcsó volt, biztos valami akció! -Mi ez anyám, anyám, anyám? -Ez az a villányi, nem? -Úgy néz ki majdnem, de ez Koch anyám, nem Bock! -Tényleg, pont úgy nézett ki, a betűje főként, sőt, vagyis nagyon hasonlít.

Chile a ~termelésben vezető ország. A szőlőtermés csak 40%-át adják a fehérszőlőtőkék. A fehér fajta közül különösen a sémillon, a sauvignon blanc és a rizling népszerű, bár az utóbbi években a chardonnay is egyre terjedőben van.

A magyar ~-rajongókra, és persze a termelőkre nehéz idők jártak az utolsó pár évben.

burgundi
~fajta.
Valószínű származási helyéről, Burgundia (Bourgogne) francia tartományról kapta a nevét. burgonya.

A tárgyi ~ vásárlását is a költséghatékonyság ihlette. Ez a kissé eklektikus cimke-design nem teszi éppen csábítóvá, de a fent említett ajánló egy régebbi csokoládé-szlogennel nyugtatott: ronda és finom. Elnézést a termelőtől, de metségére (és az enyémre) szolgáljon, hogy igaz! ...

Bora szép ~szín, cseranyagokban gazdag, kissé lágy karakterű, de extraktban gazdag
BOR.hu a facebookon ...

önocianin: A ~szőlő- fajták vörös színanyagainak gyűjtőneve.
önológia: Borászat
Önológus: Borász ...

Közép-európai ~fajta, az Egri Bikavér legfontosabb összetevője. Leginkább a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, valamint a Mátraaljai borvidékre jellemző, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek.

Varsányi rosé
~
Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

A legkiválóbb ~nak is árthat a fény. Tehát a palack színe egyáltalán nem mindegy! ~okhoz a világon mindenütt zöld vagy szürkészöld színű üveget használnak, ami megvédi a fénytől. A fehérnek lényegében mindegy, bár a fehérbor sem szereti az erős napsugárzást.
1 tény, amit titkolnak: ...

minőségi száraz ~
A Cabernet sauvignon szőlő első terméséből hagyományos eljárással készült, finom savgerincű, telt, bársonyos ~, melyben a gyümölcsösség is megmaradt a 15 hónapos kisfahordós érlelés után. Fogyasztását 16-18 °C-on ajánljuk a könnyebb ~ok kedvelőinek.

~ = Kék szőlőfajták terméséből héjon erjesztéssel készült a vörös szín valamelyik árnyalatával jellemezhető bor.
Wagner-fok = Azonos a Baumé fokkal. A fokoló méretei miatt alkalmatlan a pontos sűrűség-meghatározásra.

Sötét rubin színű ~, finom tanninokkal. A 16-18 hónapos érlelés nagy élvezeteket nyújtó kellemes ~rá teszi.

Cserzőanyag: A ~ok fontos alkotóeleme. Fő fajtája a tannin. A száj teljes felületén az összehúzás érzetét kelti. Ízként fanyarnak, túl sok tannin esetén keserűnek jellemezhetjük. Hatásának idegen szóval adstrigencia a neve.

Korábban a Kadarka ~a egyeduralkodó volt, mára a tüzes, fűszeres fehérborok a mértékadók. A borvidék különlegessége a Pécsi cirfandli.

Hozzávalók: 1 l ~, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili) ...

bársonyos bor = ~oknál használt fogalom, a savak és elsősorban a csersavak finomságára vonatkozik, amelyek simogató érzést keltenek. Harmonikus ~.
Baumé-fokoló (ejtsd:bómé) = Folyadékok sűrűségének mérésére szolgáló areométer.

végéig főként fehér borszőlőfajtákat termesztettek, azóta pedig ~t adó fajták szerepe a meghatározó. Az Alpok lábánál elterülő táj klímaviszonyai kiegyenlítettek.
Soproni Borút Egyesület
9400 Sopron Új u. 4.
Tel.: 06-20-931-5225
Balatonboglári Borvidék
Területe: 10.391 ha ...

A termőtájon elsősorban a fehérborszőlő-fajták terjedtek el, de a borvidék a ~szőlő-fajták termesztésére ugyancsak alkalmas.

Feltételezik, hogy a szőlőtelepítő Probus császár ~szőlő-fajtákat is termesztett itt. A vidék szőlőtermesztéséről a római kor után sok évszázadig nincsenek biztos adatok. Az első biztosnak mindható adat az esztergomi káptalan által kiadott I.

Azok, akiknek a lakhelye a borvidéktől távol esett, általában a jól bevált szabályokat követték: fehér bort a halhoz és a fehér húsokhoz, ~t a vörös húsokhoz és a vadakhoz. A másik alapszabály szerint a könnyebb bor mindig megelőzte a nehezebbet a sorban, csakúgy mint a száraz az édeset.

Területe mára olyan mértékben lecsökkent, hogy a ~szőlő-fajták között a második helyre szorult. Elsősorban a Balkán-félszigeten és a Kárpát-medencében termesztik. Hasonnevei közül a bulgáriai Gamza a legismertebb. Származása és elterjedése meglehetősen bizonytalan.

A rosé bor: Sokan úgy gondolják, hogy a rosé bor azért rózsaszínű, mert a fehér- és ~ keveréke. Pedig a rosé bor külön borászati technológiával rendelkezik, aminek kiindulópontja a ~ készítése.

Káci: fából készült, csonka kúp alakú, álló ~erjesztő tartály.
Kástélyos bor: a világospiros színű sillerbor régies megnevezése.
Kékfrankos: a legelterjedtebb ~t adó szőlőfajtánk. Színanyagban gazdag, nem rothad, bora hosszabb érlelést igényel.

A törökök elől menekülő rácok hozták magukkal a héjonerjesztéses ~készítés
technológiáját és a kadarkát is. A 17. századtól a ~szőlő-fajták egyre több
teret nyertek a fehérborszőlők rovására. A törökök kiűzése után a város és ...

Több felmérés szerint, az egyik legismertebb magyar ~, az Egri Bikavér, egyaránt belföldön és külföldön. Mindenesetre, a Magyarországon termelt azonos megnevezésű borok közül ebből a borból adnak el a legtöbbet, évente több ezer hektolitert.

Pincészetünket hárman irányítjuk ( Takler Ferenc és két fia, Ifjabb Ferenc és András ) A kitűnő domborzati- és talajadottságokat, valamint a meleg, szubmediterrán klímát kihasználva készítjük ~ainkat. Jelenleg 58 hektáron gazdálkodunk.

Ha valaki azt hiszi, hogy a ~ok általános jellemzője a nehézség, míg a fehérek frissek, kis alkoholtartalmúak, az téved, ez utóbbiak ugyanúgy lehetnek üdék és csípősek, szárazak és mézédesek, és bőven akad köztük nehéz és testes is.

Az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István ~t hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak - és babonásak lévén a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél.

Egri Kékfrankos: Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró ~. Üde savas jellege az idősebb boroknál finom ízharmóniában oldódik fel. Egri Cabernet Sauvignon: Mélyrubin színű, intenzív gyümölcsillattal bíró, hosszan tartó ízű, gazdag zamatú száraz ~.

Amikor - balszerencsémre - rászántam magam a Maligán üzemeltetésére, kézenfekvő volt, hogy a ház egyik ~a egy Halmosi kadarka lesz. Nyitáskor alaposan bevásároltam Halmosi borokból, a normál és magnum kiszerelésű kadarka mellett az akkor különösen kedvező áron kínált óvörösből is.

Általánosságban elmondható, hogy a ~ok hőmérséklete magasabb legyen a fehérborokénál, és minél magasabb a bor alkoholfoka, annál magasabb hőmérsékleten kell szervírozni.

A fogyasztói igények folyamatos átalakulása miatt manapság a tanninos ~ok mellett a gyümölcsösség is egyre fontosabb értékké válik a piacon. A kékfrankos mindig komoly csersavakkal rendelkezik, amellett, hogy gyümölcsarzenált vonultat fel a szép illat mellett.

Bora rubinpiros, enyhén labruszka ízű és illatú, csersavban gazdag asztali ~. Klónja nem ismert.
Az utóbbi évtizedekben nem szaporították.
A hajtás: elterülő.
A vitorla: nyitott, lapított, sárgászöld, nemezesen gyapjas, levelei homorúak-kiterítettek.

A legelterjedtebb ~t adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban is termesztik. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. A nemesítők gyakran használják. Viszonylagos fagytűrése figyelemre méltó. Szeptember végén, október elején 18 mustfokkal szüretelhető.

Az egyik legkiválóbb ~t adó szőlőfajta. Ugyancsak franciaországi eredetű, a bordeaux-i borvidékről származik, annak egyik fő fajtája, világszerte ismert. Középérésű, október elején átlagosan 18 cukorfokkal szüretelhető. A fagyot viszonylag jól tűri.

A másik két karakteres ~os térség, Eger és Szekszárd legjelesebbjei is kiérdemelték a díjat.

A fehérborral szemben ~ csak sötét szőlőből nyerhető, a must a héj festékanyagától kapja színét. ~ leggyakrabban cabernet sauvignon, merlot illetve kékburgundi (pinot noir) szőlőből készül, alkoholtartalmuk minimum 9 térfogatszázalék.

A terület mikroklímája kiválóan alkalmas a ~szőlő-fajták termesztésére. A szekszárdi-borvidéken a kékszőlő-fajták aránya 70%, a legnagyobb területen a kékfrankos, a merlot, a kadarka és a kékoportó terjedt el.

Gránátvörös színű, nagy testű ~, ahol már a többéves palackos érlelés jellegzetes aromacsokra érvényesül. Neve miatt mostohán kezelt fajta, pedig évről-évre megbízhatóan szép, izgalmas bort ad.

Száraz minőségi ~
Méltán a legelterjedtebb ~t adó szőlőfajta. Különleges minőségű, kifejezetten fajtajelleges, élénk árnyalatú, de még rubinvörös színű bor.

A Villányi ~ok sötétrubin színűek, testesek, illat- és zamatgazdagok, magas alkohol és tannintartalmúak. Mintegy 70-80%-ban találhatók a termőterületen. Ezek: a kevés hagyományos Kadarka, több Oportó, valamint a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Zweigelt, Pinot Noir.

A Pinot Noir, melynek magyar fajtaneve Kékburgundi, francia eredetű, Burgundia nagy ~ainak hírnevét megalapozó szőlőfajta.

Kékfrankos alapú, közepesen testes, száraz ~, gazdag fűszeres, valamint gyümölcsös jelleget mutató illat- és ízvilággal. 16-17 °C-on fogyasztva, fűszereseben elkészített fogásokhoz (pörköltek, paprikások, lecsós ételek), valamint kevésbé érett Camembert és Brie sajtokhoz ajánljuk kísérőként.

Közép-európai ~fajta - az egyik legelterjedtebb sötét szőlőfajta Ausztriában - az Egri Bikavér legfontosabb összetevője. Leginkább a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, valamint a Mátraaljai borvidékre jellemző, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek.

Ugyanakkor ezen a területen honosodott meg a szerbek által terjesztett balkáni, nyílt erjesztésű, kadarkás ~kultúra. Délkelet-Dunántúl (Somogy, Tolna) ún. török borát ez a szőlőfajta adta, de a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl ~át is.

Napjainkra hazánk hatodik legelterjedtebb ~szőlőjének tekinthető, dűlőit többek között a szekszárdi déli, dombos fekvésű részein találjuk. Közkedveltségének elsődleges oka, hogy bora közepesen testes, lágy, gyümölcsös, bársonyosan csersavas, mely már rövid érlelési idő után élvezhető.

15. Szekszárdi: Szubmediterrán, löszös talaj, főleg a ~ a jellemző aminek magas az alkohol és a szárazanyagtartalma, sötétvörös színű. Fajták: kadarka, kékfrankos, merló, chardannay, chavignonnay, bikavér (minimum háromféle ~ból). A legjobb minőségi rose borokat itt készítik.

A rozébor mindig ~t adó szőlőből készül, de csak rövid ideig érintkezik a bor színét és csersavtartalmát meghatározó héjjal. A sillerbor a ~nál kevesebb, de a rozénál hosszabb időt ázik a héján, így színe is mélyebb, teltebb.

Ez a fajta a világ egyik legjobban kedvelt ~ szőlőfajtája. A Vincellér-ház ültetvényén termesztett szőlőből hagyományos ~ készítéssel finom fűszeres illatú, bársonyos, zamat gazdag bor készült, amit hosszú fahordós érlelés tovább nemesített.

A ~ háromszoros pozitív élettani hatása köztudomású ám bécsi orvosok a két világháború között megállapították, hogy a soproni szőlőben a borkősavas sók a bél- és gyomorrenyheséget gyógyítják.

A Villányi borvidék jellemző fajtája. Lágy, bársonyos, és kifejezetten gyümölcsös ~, melyben dominál a szőlő elsődleges illata és aromája. Könnyen iható, üde, kellemes ~. Ne érleljük hosszabb ideig, hiszen frissen fogyasztva az igazi.
Boradatlap
Megrendelem ...

A rosé bort kékszőlőből készítik. A kékszőlő fehér mustját a ~oknál jóval rövidebb ideig áztatják a törkölyön.
Feliratkozás a Hírlevélre
Ismeri Ön a Tokaji Aszú széles választékát? Tudja hányan készítettek és készítenek aszú bort? El tudja képzelni milyen címkékkel kerültek forgalomba?
Tovább ...

Barrique bor
Speciális hordóban érlelt bor. A hordó tölgyfából készül, 225 liter űrtartalmú. Többnyire ~ érlelésére használják, 2-9 hónapig. Csak nagy minőségű borok esetében alkalmazzák, 2-3 éven át, később aromaátadó hatásuk már nem megfelelő.

Káci
Fából készült, csonka kúp alakú, álló bortároló edény. ~ok készítésénél használatos.
Kádár
Hordókat, dongás faedényeket (kádakat, kármentőket stb.) készítő mesterember.

(4) Tilos egymással házasítani természetes bort, likőrbort és szénsavas bort, tilos továbbá a fehérbort rozé-, siller- és ~ral házasítani.
(5) Hibás és beteg bor csak megjavítása, illetve gyógyítása után, az ecetesedésnek indult beteg bor a kóros folyamat megakadályozása után házasítható.

1-2 hete ittam ilyet sertéssült mellé, nagyon kellemes volt, pedig inkább ~ párti vagyok.
18 ápr
Name (required) ...

A vizsgálatok eddigi adataiból máris megállapítható, hogy a nyers aszúkban a polifenol-koncentráció jóval magasabb, mint ami a fehérborokban általában előfordul, és inkább a ~ok megfelelő tartalmához áll közelebb (KÁLLAY, 2001).

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szőlő, Borvidék, Bor, Kékfrankos, Borászat?

◄ Vörös szín   Vörösborkészítés ►
 
RSS Mobile