Kezdőlap (Vörösbor)

 Borok 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Borok » Vörösbor


 

Vörösbor

Borok  Vörös szín  Vörösborkészítés

Vörösbor
A vörösbor kék szőlőből készülő bor, amely a szőlő héjában lévő színanyag kioldódásával nyeri el a színét. A héjon áztatás ideje meghaladhatja akár a 14 napot is.


Vörösborban a hosszú élet titka?!
Pécsi kutatóknak, Magyarországon elsőként, sikerült feltárniuk a vörösbornak a szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának folyamatát, és bizonyíani, ...

Vörösbor - Egy klasszikus íz bármely szakában
Mikor jön a vörösbor, ez zavarba ejthet, hogy milyen bort Önnek. Van olyan sokféle fajták, hogy bemegy bortermelés, hogy megtalálja magát zavarban, amikor szembesült a szupermarketek polcain.

Vörösborszőlő-fajták Bevezetésének
Barbera
Ez a valamikor még közönségesnek tartott piemonti fajta a Sangiovese után a legelterjedtebb olasz kékszőlő, és az utóbbi két évtizedben csúcsminőségű termékeket készítenek belőle.

FÉLÉDES VÖRÖSBOR
A ’Hölgyek kedvence’ címet viselő félédes Zweigeltünk a szőlőfajta legszebb értékeit és az egykori kőszegi borvidék terroirját szépen reprezentáló bor. Az ősi hagyományoknak megfelelő technológiával, ...

Vörösborok erjesztése
A vörösborokat általában kékszőlőből készítik, ugyanakkor vannak olyan borvidékek, ahol hagyományosan fehérszőlőt is tesznek hozzá az erjesztésnél.

Vörösborszőlő-fajták 2. oldal >>>
Barbera

Erőteljes növésű, későn érő fajta széles ízskálával, kedvező savtartalmú még forró tájakon való termesztés esetén is.

Küvé vörösborok
A vörösbor küvét, hasonlóan a fehérborok műfajában tapasztaltakhoz, csaknem minden kékszőlőfajtából lehetséges készíteni, amit a borászok nagy kedvvel ki is próbálnak, ...

A(z) 'Vörösborszőlő' kategóriába tartozó lapok
Az összesen 12 lapból a következő 12-t listázza ez a kategóriaoldal, a többi a további oldalakon található.
B ...

"Fehér"-Vörösbor
A kék szőlőből, főként Pinot Noir-ból és Merlot-ból készített fehérbor igazi különlegesség.

A magyar vörösborászat szíve - Villány
A borkedvelők egyre szélesedő táborában kétségtelenül tartja magát az a vélekedés, hogy ha nagy vörösborról esik szó, akkor az csak villányi lehet! ...

Újtípusú vörösborok készítése szénsavatmoszférában
A modern borászat egyik kihívása kétségkívül a különleges érzékszervi jellegű, fiatalon fogyasztásra kész vörösborok készítése.

Minőségi száraz vörösbor. Fidelissima - ez a bor a soproni ember lelkiségét rejti magában: a hűséget. A soproniak nemes tulajdonságukat a történelemben háromszor bizonyították, 1277-ben, 1921-ben és 1989-ben.

Barrique hordóban érlelt nagytestű vörösbor, mely szigorú terméskorlátozás után igen magas mustfokkal került szüretelésre.

Vörösbor készítése
A jó minőségű szőlő húsa nem tartalmaz színanyagot, csak a bogyó héja. Emiatt a vörösbor készítésénél a kocsánytól való elválasztást és a zúzást - nyitott kádakban (ún. káci) történő - héjon erjesztés követi.

vörösbor
DEF:
Sötét (vörös vagy kék) szôlôbôl készített bor; a szôlô héja, mely a sötét színanyagot tartalmazza, együtt erjed a musttal. A vörösborok színárnyalata világos-rubinvörös és sötétkék-ibolya között változik.

Vörösbor, fehérbor, sillerbor, rosébor stílusok
Itt választhatok a borok közül, borstílusok alapján...

Vörösborokat kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvő állapotban, kiöntőkosárban szolgálják fel. Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa.

VÖRÖSBOROK
A borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a vörösborszőlőket. Legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zweigelt és a kadarka.

Vörösborszőlő-fajták:
Kékfrankos
A kutatások szerint a Kaszpi-tenger partvidékéről származik. Jó termőképességű, és mivel fagytűrése megfelelő, termése hosszú időn keresztül a tőkén tartható. Október elején, közepén szüretelhető.

Vörösborszőlő-fajták:
Kékfrankos, Zweigelt, Kékoportó, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot noir, Kadarka, Bíborkadarka, stb.

Csemege szőlőfajták:
Chasselas, Irsai Olivér, Csabagyöngye, stb.

Vörösborszőlő
» Cabernet (franc és sauvignon)
Termőképessége közepes. Fürtje is, bogyói is kicsinyek. Bogyóhéja vastag. Későn érik, nem rothad.
» Kadarka
Bőtermő, fürtje, bogyója közepes. Későn érik, rothadékony.

Vörösborok: bíbor, bíborpiros, gránátvörös, csresznyepiros, rubinvörös, gesztenyszinű, barna.
Színekről többet megtudhatsz itt ...

Vörösborok esetében számtalan variáció létezik. A héjon erjesztés során az erjedés alatt képződő alkohol fehérjedenaturáló és színkioldó hatása érvényesül. Az alkohol hatására a héj szín- és cserzőanyag tartalma a folyadékba áramlik.

A vörösbor egyes kék szőlőfajták héjában található és erjesztés útján kioldódó festékanyagtól nyeri színét. Hazánkban a vörösbor jellegzetes szőlőfajtája a kadarka volt, míg Sopron környékén a kékfrankos terjedt el.

Villány vörösborai...
Villány vörösborai nemcsak a borvidéket, hanem az ország borászatát is képviselik. Valójában izgalmas kalandra vállalkozik az, aki határozott céllal sorba kívánja venni a villányi vörösborokat.

További vörösbor ajánlatunk
Kékfrankos Kékfrankos Prémium Kadarka Kadarka Siller Merlot Selection Cabernet Sauvignon - Franc Blauer Portugieser
FRITTMANN Testvérek Kft.
Főoldal ...

Vörösbort termő fajtacsoport Olaszországban, Emilia-Romagna tartományban.
A fajtaváltozatok különböző minőségű borokat teremnek. Főleg könnyű, természetes gyöngyözőbort készítenek belőle.

Vörösbor-különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Legismertebb az Egri Bikavér, amelyet Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és 5-10% fehér Muskotály szőlőfajtából készül. Híres még a Szekszárdi Bikavér is.
Blanchet ...

Vörösborok esetében szintén el kell távolítani a kocsányt a zúzó-bogyózó gép segítségével.

Vörösborok kapcsán (a Bordeaux-i fölhozatalból valahogy semmi érdekeset nem találtam) két helyen időztem még kicsit. Itt kevésbé voltam elalélva a gyönyörtől, jegyzetelni se nagyon tudtam már.

Vörösborok rendes színei: piros, bíborvörös, rubint piros, gránátpiros, mélysötétpiros (meggyvörös), kékesvörös, feketevörös, rohadt meggyszínű.
Hibás és fakó színek: fakóvörös, téglavörös, hagymavörös, barnásvörös.

Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.
ebbulioszkóp ...

Lásd még: Lásd még: Szőlő, Borvidék, Kékfrankos, Bor, Alkohol

Borok  Vörös szín  Vörösborkészítés

 
RSS Mobile