Kezdőlap (Vörösbor)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vörösbor

Borok  Vörös szín  Vörösborkészítés

Vörösbor
A vörösbor kék szőlőből készülő bor, amely a szőlő héjában lévő színanyag kioldódásával nyeri el a színét. A héjon áztatás ideje meghaladhatja akár a 14 napot is.


Vörösborban a hosszú élet titka?!
Pécsi kutatóknak, Magyarországon elsőként, sikerült feltárniuk a vörösbornak a szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának folyamatát, és bizonyíani, ...

Vörösbor - Egy klasszikus íz bármely szakában
Mikor jön a vörösbor, ez zavarba ejthet, hogy milyen bort Önnek. Van olyan sokféle fajták, hogy bemegy bortermelés, hogy megtalálja magát zavarban, amikor szembesült a szupermarketek polcain.

FÉLÉDES VÖRÖSBOR
A ’Hölgyek kedvence’ címet viselő félédes Zweigeltünk a szőlőfajta legszebb értékeit és az egykori kőszegi borvidék terroirját szépen reprezentáló bor. Az ősi hagyományoknak megfelelő technológiával, ...

Vörösborok erjesztése
A vörösborokat általában kékszőlőből készítik, ugyanakkor vannak olyan borvidékek, ahol hagyományosan fehérszőlőt is tesznek hozzá az erjesztésnél.

Vörösborszőlő-fajták 2. oldal >>>
Barbera

Erőteljes növésű, későn érő fajta széles ízskálával, kedvező savtartalmú még forró tájakon való termesztés esetén is.

Küvé vörösborok
A vörösbor küvét, hasonlóan a fehérborok műfajában tapasztaltakhoz, csaknem minden kékszőlőfajtából lehetséges készíteni, amit a borászok nagy kedvvel ki is próbálnak, ...

A(z) 'Vörösborszőlő' kategóriába tartozó lapok
Az összesen 12 lapból a következő 12-t listázza ez a kategóriaoldal, a többi a további oldalakon található.
B ...

"Fehér"-Vörösbor
A kék szőlőből, főként Pinot Noir-ból és Merlot-ból készített fehérbor igazi különlegesség.

A magyar vörösborászat szíve - Villány
A borkedvelők egyre szélesedő táborában kétségtelenül tartja magát az a vélekedés, hogy ha nagy vörösborról esik szó, akkor az csak villányi lehet! ...

Újtípusú vörösborok készítése szénsavatmoszférában
A modern borászat egyik kihívása kétségkívül a különleges érzékszervi jellegű, fiatalon fogyasztásra kész vörösborok készítése.

Barrique hordóban érlelt nagytestű vörösbor, mely szigorú terméskorlátozás után igen magas mustfokkal került szüretelésre.

Vörösbor készítése
A jó minőségű szőlő húsa nem tartalmaz színanyagot, csak a bogyó héja. Emiatt a vörösbor készítésénél a kocsánytól való elválasztást és a zúzást - nyitott kádakban (ún. káci) történő - héjon erjesztés követi.

vörösbor
DEF:
Sötét (vörös vagy kék) szôlôbôl készített bor; a szôlô héja, mely a sötét színanyagot tartalmazza, együtt erjed a musttal. A vörösborok színárnyalata világos-rubinvörös és sötétkék-ibolya között változik.

Vörösbor, fehérbor, sillerbor, rosébor stílusok
Itt választhatok a borok közül, borstílusok alapján...

Vörösborokat kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvő állapotban, kiöntőkosárban szolgálják fel. Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa.

VÖRÖSBOROK
A borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a vörösborszőlőket. Legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zweigelt és a kadarka.

Vörösborszőlő
» Cabernet (franc és sauvignon)
Termőképessége közepes. Fürtje is, bogyói is kicsinyek. Bogyóhéja vastag. Későn érik, nem rothad.
» Kadarka
Bőtermő, fürtje, bogyója közepes. Későn érik, rothadékony.

Vörösborok: bíbor, bíborpiros, gránátvörös, csresznyepiros, rubinvörös, gesztenyszinű, barna.
Színekről többet megtudhatsz itt ...

Vörösborok esetében számtalan variáció létezik. A héjon erjesztés során az erjedés alatt képződő alkohol fehérjedenaturáló és színkioldó hatása érvényesül. Az alkohol hatására a héj szín- és cserzőanyag tartalma a folyadékba áramlik.

A vörösbor egyes kék szőlőfajták héjában található és erjesztés útján kioldódó festékanyagtól nyeri színét. Hazánkban a vörösbor jellegzetes szőlőfajtája a kadarka volt, míg Sopron környékén a kékfrankos terjedt el.

Baráti vörösborozás
Kürthy András barátunk "leselejtezte" meglévő vörösborkészletét és invitált minket, hogy kóstoljuk össze néhány bor különböző évjáratát.

Magyar vörösborok New York City-ben
Címkék: 2006 2003 szekszárd kadarka somló merlot eger villány takler kékfrankos bikavér cabernet franc gróf buttler heimann sopron weninger kreinbacher syrah gál tibor 2008 2009 sauska ...

Villány vörösborai...
Villány vörösborai nemcsak a borvidéket, hanem az ország borászatát is képviselik. Valójában izgalmas kalandra vállalkozik az, aki határozott céllal sorba kívánja venni a villányi vörösborokat.

További vörösbor ajánlatunk
Kékfrankos Kékfrankos Prémium Kadarka Kadarka Siller Merlot Selection Cabernet Sauvignon - Franc Blauer Portugieser
FRITTMANN Testvérek Kft.
Főoldal ...

Vörösbort termő fajtacsoport Olaszországban, Emilia-Romagna tartományban.
A fajtaváltozatok különböző minőségű borokat teremnek. Főleg könnyű, természetes gyöngyözőbort készítenek belőle.

Vörösbor-különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Legismertebb az Egri Bikavér, amelyet Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és 5-10% fehér Muskotály szőlőfajtából készül. Híres még a Szekszárdi Bikavér is.
Blanchet ...

Vörösborok rendes színei: piros, bíborvörös, rubint piros, gránátpiros, mélysötétpiros (meggyvörös), kékesvörös, feketevörös, rohadt meggyszínű.
Hibás és fakó színek: fakóvörös, téglavörös, hagymavörös, barnásvörös.

Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.
ebbulioszkóp ...

Vörösborok színének mélyítése érdekében a bort festő borral házasítjuk.
Borhibák, borbetegségek
Borhibák, borbetegségek és kezelésük ...

Vörösborkészítésnél a taposás a következőképpen történt: a nagykád száján két rövid gerendát fektettek keresztül, erre helyezték a taposókádat.

A vörösbornak a rák megelőzésében fontos szerepet tulajdonítanak. A rezveratrol minimális szintre csökkenti például a DNS mutációk mennyiségét és gátolja a szabadgyökök oxidációját.

A VÖRÖSBOROK esetében inkább a burgundiai típusú gyümölcsillatokat, zamatokat adó vörösborok készítésére alkalmas ez a vidék. A termesztett vörösborszőlő fajták: Kékfrankos, Pinot noire, Merlot, Cabernet Sauvignon.

A vörösbor, siller és rozé borok készítésének technológiája
- Erjesztés: a legrégebbi és legelterjedtebb módszer a szőlőnek héjon történő erjesztése.

Három vörösbor következett.
Ráspi
Ráspi kékfrankos 2007 (Sopron) - a játékos Ráspiról is sokat lehet beszélni, még többet hallani félreérthető viselkedéséről, kiszámíthatatlan borairól.

Minden vörösbortermő vidékünkön jól megállja a helyét, megtartva értékeit. Nem véletlen hát, hogy évszázadokig meghatározó fajtája volt hazánknak, s akár a bikavér alapjaként, akár aszúként kedvelt bort adott.

száraz vörösbor (birtok bor)3 szőlőfajtából készült vörösbor: Syrah, Kékfrankos, Pinot Noir, egyenlő arányban. Stílusában könnyed, illatában fűszeres, halványabb színvilággal rendkívüli összetettséggel rendelkezik.

Magyar vörösborszőlő, a Kékfrankos és a Kadarka keresztezéséből származik. Napjainkban egyelőre kis területen termesztik, például a Mátrai borvidéken. Nagy, ágas, tömött fürtű fajta, bő termést hoz. Szeptember második felében szüretelhető.

-Hoztál vörösbort anyám? -Igen, hoztam, ez jó fajta, ugye? Olcsó volt, biztos valami akció! -Mi ez anyám, anyám, anyám? -Ez az a villányi, nem? -Úgy néz ki majdnem, de ez Koch anyám, nem Bock! ...

Chile a vörösbortermelésben vezető ország. A szőlőtermés csak 40%-át adják a fehérszőlőtőkék. A fehér fajta közül különösen a sémillon, a sauvignon blanc és a rizling népszerű, bár az utóbbi években a chardonnay is egyre terjedőben van.

A magyar vörösbor-rajongókra, és persze a termelőkre nehéz idők jártak az utolsó pár évben.

burgundi
Vörösborfajta.
Valószínű származási helyéről, Burgundia (Bourgogne) francia tartományról kapta a nevét. burgonya.

A tárgyi vörösbor vásárlását is a költséghatékonyság ihlette. Ez a kissé eklektikus cimke-design nem teszi éppen csábítóvá, de a fent említett ajánló egy régebbi csokoládé-szlogennel nyugtatott: ronda és finom.

Bora szép vörösborszín, cseranyagokban gazdag, kissé lágy karakterű, de extraktban gazdag
BOR.hu a facebookon ...

önocianin: A vörösborszőlő- fajták vörös színanyagainak gyűjtőneve.
önológia: Borászat
Önológus: Borász ...

Közép-európai vörösborfajta, az Egri Bikavér legfontosabb összetevője. Leginkább a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, valamint a Mátraaljai borvidékre jellemző, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek.

Varsányi rosé
Vörösbor
Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

A legkiválóbb vörösbornak is árthat a fény. Tehát a palack színe egyáltalán nem mindegy! Vörösborokhoz a világon mindenütt zöld vagy szürkészöld színű üveget használnak, ami megvédi a fénytől.

minőségi száraz vörösbor
A Cabernet sauvignon szőlő első terméséből hagyományos eljárással készült, finom savgerincű, telt, bársonyos vörösbor, melyben a gyümölcsösség is megmaradt a 15 hónapos kisfahordós érlelés után.

vörösbor = Kék szőlőfajták terméséből héjon erjesztéssel készült a vörös szín valamelyik árnyalatával jellemezhető bor.
Wagner-fok = Azonos a Baumé fokkal. A fokoló méretei miatt alkalmatlan a pontos sűrűség-meghatározásra.

Sötét rubin színű vörösbor, finom tanninokkal. A 16-18 hónapos érlelés nagy élvezeteket nyújtó kellemes vörösborrá teszi.

Cserzőanyag: A vörösborok fontos alkotóeleme. Fő fajtája a tannin. A száj teljes felületén az összehúzás érzetét kelti. Ízként fanyarnak, túl sok tannin esetén keserűnek jellemezhetjük. Hatásának idegen szóval adstrigencia a neve.

Korábban a Kadarka vörösbora egyeduralkodó volt, mára a tüzes, fűszeres fehérborok a mértékadók. A borvidék különlegessége a Pécsi cirfandli.

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili) ...

bársonyos bor = vörösboroknál használt fogalom, a savak és elsősorban a csersavak finomságára vonatkozik, amelyek simogató érzést keltenek. Harmonikus vörösbor.
Baumé-fokoló (ejtsd:bómé) = Folyadékok sűrűségének mérésére szolgáló areométer.

végéig főként fehér borszőlőfajtákat termesztettek, azóta pedig vörösbort adó fajták szerepe a meghatározó. Az Alpok lábánál elterülő táj klímaviszonyai kiegyenlítettek.
Soproni Borút Egyesület
9400 Sopron Új u. 4.
Tel.: 06-20-931-5225 ...

A termőtájon elsősorban a fehérborszőlő-fajták terjedtek el, de a borvidék a vörösborszőlő-fajták termesztésére ugyancsak alkalmas.

Feltételezik, hogy a szőlőtelepítő Probus császár vörösborszőlő-fajtákat is termesztett itt. A vidék szőlőtermesztéséről a római kor után sok évszázadig nincsenek biztos adatok. Az első biztosnak mindható adat az esztergomi káptalan által kiadott I.

Azok, akiknek a lakhelye a borvidéktől távol esett, általában a jól bevált szabályokat követték: fehér bort a halhoz és a fehér húsokhoz, vörösbort a vörös húsokhoz és a vadakhoz.

Területe mára olyan mértékben lecsökkent, hogy a vörösborszőlő-fajták között a második helyre szorult. Elsősorban a Balkán-félszigeten és a Kárpát-medencében termesztik. Hasonnevei közül a bulgáriai Gamza a legismertebb.

A rosé bor: Sokan úgy gondolják, hogy a rosé bor azért rózsaszínű, mert a fehér- és vörösbor keveréke. Pedig a rosé bor külön borászati technológiával rendelkezik, aminek kiindulópontja a vörösbor készítése.

Káci: fából készült, csonka kúp alakú, álló vörösborerjesztő tartály.
Kástélyos bor: a világospiros színű sillerbor régies megnevezése.
Kékfrankos: a legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk.

A törökök elől menekülő rácok hozták magukkal a héjonerjesztéses vörösborkészítés
technológiáját és a kadarkát is. A 17. századtól a vörösborszőlő-fajták egyre több
teret nyertek a fehérborszőlők rovására. A törökök kiűzése után a város és ...

Több felmérés szerint, az egyik legismertebb magyar vörösbor, az Egri Bikavér, egyaránt belföldön és külföldön. Mindenesetre, a Magyarországon termelt azonos megnevezésű borok közül ebből a borból adnak el a legtöbbet, évente több ezer hektolitert.

Pincészetünket hárman irányítjuk ( Takler Ferenc és két fia, Ifjabb Ferenc és András ) A kitűnő domborzati- és talajadottságokat, valamint a meleg, szubmediterrán klímát kihasználva készítjük vörösborainkat. Jelenleg 58 hektáron gazdálkodunk.

Ha valaki azt hiszi, hogy a vörösborok általános jellemzője a nehézség, míg a fehérek frissek, kis alkoholtartalmúak, az téved, ez utóbbiak ugyanúgy lehetnek üdék és csípősek, szárazak és mézédesek, és bőven akad köztük nehéz és testes is.

Az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből.

Egri Kékfrankos: Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró vörösbor. Üde savas jellege az idősebb boroknál finom ízharmóniában oldódik fel.

Amikor - balszerencsémre - rászántam magam a Maligán üzemeltetésére, kézenfekvő volt, hogy a ház egyik vörösbora egy Halmosi kadarka lesz.

Általánosságban elmondható, hogy a vörösborok hőmérséklete magasabb legyen a fehérborokénál, és minél magasabb a bor alkoholfoka, annál magasabb hőmérsékleten kell szervírozni.

A fogyasztói igények folyamatos átalakulása miatt manapság a tanninos vörösborok mellett a gyümölcsösség is egyre fontosabb értékké válik a piacon.

Bora rubinpiros, enyhén labruszka ízű és illatú, csersavban gazdag asztali vörösbor. Klónja nem ismert.
Az utóbbi évtizedekben nem szaporították.
A hajtás: elterülő.

A legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban is termesztik. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. A nemesítők gyakran használják. Viszonylagos fagytűrése figyelemre méltó.

Az egyik legkiválóbb vörösbort adó szőlőfajta. Ugyancsak franciaországi eredetű, a bordeaux-i borvidékről származik, annak egyik fő fajtája, világszerte ismert. Középérésű, október elején átlagosan 18 cukorfokkal szüretelhető.

A másik két karakteres vörösboros térség, Eger és Szekszárd legjelesebbjei is kiérdemelték a díjat.

A fehérborral szemben vörösbor csak sötét szőlőből nyerhető, a must a héj festékanyagától kapja színét. Vörösbor leggyakrabban cabernet sauvignon, merlot illetve kékburgundi (pinot noir) szőlőből készül, alkoholtartalmuk minimum 9 térfogatszázalék.

A terület mikroklímája kiválóan alkalmas a vörösborszőlő-fajták termesztésére. A szekszárdi-borvidéken a kékszőlő-fajták aránya 70%, a legnagyobb területen a kékfrankos, a merlot, a kadarka és a kékoportó terjedt el.

Gránátvörös színű, nagy testű vörösbor, ahol már a többéves palackos érlelés jellegzetes aromacsokra érvényesül. Neve miatt mostohán kezelt fajta, pedig évről-évre megbízhatóan szép, izgalmas bort ad.

Száraz minőségi vörösbor
Méltán a legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajta. Különleges minőségű, kifejezetten fajtajelleges, élénk árnyalatú, de még rubinvörös színű bor.

A Villányi vörösborok sötétrubin színűek, testesek, illat- és zamatgazdagok, magas alkohol és tannintartalmúak. Mintegy 70-80%-ban találhatók a termőterületen.

A Pinot Noir, melynek magyar fajtaneve Kékburgundi, francia eredetű, Burgundia nagy vörösborainak hírnevét megalapozó szőlőfajta.

Kékfrankos alapú, közepesen testes, száraz vörösbor, gazdag fűszeres, valamint gyümölcsös jelleget mutató illat- és ízvilággal.

Közép-európai vörösborfajta - az egyik legelterjedtebb sötét szőlőfajta Ausztriában - az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.

Ugyanakkor ezen a területen honosodott meg a szerbek által terjesztett balkáni, nyílt erjesztésű, kadarkás vörösborkultúra. Délkelet-Dunántúl (Somogy, Tolna) ún. török borát ez a szőlőfajta adta, de a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl vörösborát is.

Napjainkra hazánk hatodik legelterjedtebb vörösborszőlőjének tekinthető, dűlőit többek között a szekszárdi déli, dombos fekvésű részein találjuk.

Szekszárdi: Szubmediterrán, löszös talaj, főleg a vörösbor a jellemző aminek magas az alkohol és a szárazanyagtartalma, sötétvörös színű. Fajták: kadarka, kékfrankos, merló, chardannay, chavignonnay, bikavér (minimum háromféle vörösborból).

A rozébor mindig vörösbort adó szőlőből készül, de csak rövid ideig érintkezik a bor színét és csersavtartalmát meghatározó héjjal. A sillerbor a vörösbornál kevesebb, de a rozénál hosszabb időt ázik a héján, így színe is mélyebb, teltebb.

Ez a fajta a világ egyik legjobban kedvelt vörösbor szőlőfajtája. A Vincellér-ház ültetvényén termesztett szőlőből hagyományos vörösbor készítéssel finom fűszeres illatú, bársonyos, zamat gazdag bor készült, ...

A vörösbor háromszoros pozitív élettani hatása köztudomású ám bécsi orvosok a két világháború között megállapították, hogy a soproni szőlőben a borkősavas sók a bél- és gyomorrenyheséget gyógyítják.

Villány egyik jellemző nagy vörösborokat adó fajtája. Ez egy filigránsabb változata, mely 16 hónapot tölt nagy tölgyfahordókban. Testes, de ugyanakkor elegáns, kellemes vörösbor.
Boradatlap
Megrendelem ...

Mit gondol, hogy Magyarországon fehér- és vörösbor házasításából készíthető-e Rosé bor?
Nem. Magyarországon tíltja a bortörvény. Franciaországban a pezsgő készítésénél engedélyezik.
Feliratkozás a Hírlevélre ...

A hordó tölgyfából készül, 225 liter űrtartalmú. Többnyire vörösbor érlelésére használják, 2-9 hónapig. Csak nagy minőségű borok esetében alkalmazzák, 2-3 éven át, később aromaátadó hatásuk már nem megfelelő.

Káci
Fából készült, csonka kúp alakú, álló bortároló edény. Vörösborok készítésénél használatos.
Kádár
Hordókat, dongás faedényeket (kádakat, kármentőket stb.) készítő mesterember.

1-2 hete ittam ilyet sertéssült mellé, nagyon kellemes volt, pedig inkább vörösbor párti vagyok.
18 ápr
Name (required) ...

A vizsgálatok eddigi adataiból máris megállapítható, hogy a nyers aszúkban a polifenol-koncentráció jóval magasabb, mint ami a fehérborokban általában előfordul, és inkább a vörösborok megfelelő tartalmához áll közelebb (KÁLLAY, 2001).

(4) Tilos egymással házasítani természetes bort, likőrbort és szénsavas bort, tilos továbbá a fehérbort rozé-, siller- és vörösborral házasítani.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szőlő, Borvidék, Bor, Kékfrankos, Borászat?

◄ Vörös szín   Vörösborkészítés ►
 
RSS Mobile