Kezdőlap (Vörösbor)

 Borok 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Borok » Vörösbor


 

Vörösbor

Borok  Vörös szín  Vörösborkészítés

Vörösbor
A vörösbor kék szőlőből készülő bor, amely a szőlő héjában lévő színanyag kioldódásával nyeri el a színét. A héjon áztatás ideje meghaladhatja akár a 14 napot is.


Vörösborban a hosszú élet titka?!
Pécsi kutatóknak, Magyarországon elsőként, sikerült feltárniuk a vörösbornak a szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának folyamatát, és bizonyíani, ...

Vörösbor - Egy klasszikus íz bármely szakában
Mikor jön a vörösbor, ez zavarba ejthet, hogy milyen bort Önnek. Van olyan sokféle fajták, hogy bemegy bortermelés, hogy megtalálja magát zavarban, amikor szembesült a szupermarketek polcain.

FÉLÉDES VÖRÖSBOR
A ’Hölgyek kedvence’ címet viselő félédes Zweigeltünk a szőlőfajta legszebb értékeit és az egykori kőszegi borvidék terroirját szépen reprezentáló bor. Az ősi hagyományoknak megfelelő technológiával, ...

Vörösborok erjesztése
A vörösborokat általában kékszőlőből készítik, ugyanakkor vannak olyan borvidékek, ahol hagyományosan fehérszőlőt is tesznek hozzá az erjesztésnél.

Vörösborszőlő-fajták 2. oldal >>>
Barbera

Erőteljes növésű, későn érő fajta széles ízskálával, kedvező savtartalmú még forró tájakon való termesztés esetén is.

Küvé vörösborok
A vörösbor küvét, hasonlóan a fehérborok műfajában tapasztaltakhoz, csaknem minden kékszőlőfajtából lehetséges készíteni, amit a borászok nagy kedvvel ki is próbálnak, ...

A(z) 'Vörösborszőlő' kategóriába tartozó lapok
Az összesen 12 lapból a következő 12-t listázza ez a kategóriaoldal, a többi a további oldalakon található.
B ...

"Fehér"-Vörösbor
A kék szőlőből, főként Pinot Noir-ból és Merlot-ból készített fehérbor igazi különlegesség.

A magyar vörösborászat szíve - Villány
A borkedvelők egyre szélesedő táborában kétségtelenül tartja magát az a vélekedés, hogy ha nagy vörösborról esik szó, akkor az csak villányi lehet! ...

Újtípusú vörösborok készítése szénsavatmoszférában
A modern borászat egyik kihívása kétségkívül a különleges érzékszervi jellegű, fiatalon fogyasztásra kész vörösborok készítése.

Barrique hordóban érlelt nagytestű vörösbor, mely szigorú terméskorlátozás után igen magas mustfokkal került szüretelésre.

Vörösbor készítése
A jó minőségű szőlő húsa nem tartalmaz színanyagot, csak a bogyó héja. Emiatt a vörösbor készítésénél a kocsánytól való elválasztást és a zúzást - nyitott kádakban (ún. káci) történő - héjon erjesztés követi.

vörösbor
DEF:
Sötét (vörös vagy kék) szôlôbôl készített bor; a szôlô héja, mely a sötét színanyagot tartalmazza, együtt erjed a musttal. A vörösborok színárnyalata világos-rubinvörös és sötétkék-ibolya között változik.

Vörösbor, fehérbor, sillerbor, rosébor stílusok
Itt választhatok a borok közül, borstílusok alapján...

Vörösborokat kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvő állapotban, kiöntőkosárban szolgálják fel. Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa.

VÖRÖSBOROK
A borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a vörösborszőlőket. Legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zweigelt és a kadarka.

Vörösborszőlő
» Cabernet (franc és sauvignon)
Termőképessége közepes. Fürtje is, bogyói is kicsinyek. Bogyóhéja vastag. Későn érik, nem rothad.
» Kadarka
Bőtermő, fürtje, bogyója közepes. Későn érik, rothadékony.

Vörösborok: bíbor, bíborpiros, gránátvörös, csresznyepiros, rubinvörös, gesztenyszinű, barna.
Színekről többet megtudhatsz itt ...

Vörösborok esetében számtalan variáció létezik. A héjon erjesztés során az erjedés alatt képződő alkohol fehérjedenaturáló és színkioldó hatása érvényesül. Az alkohol hatására a héj szín- és cserzőanyag tartalma a folyadékba áramlik.

A vörösbor egyes kék szőlőfajták héjában található és erjesztés útján kioldódó festékanyagtól nyeri színét. Hazánkban a vörösbor jellegzetes szőlőfajtája a kadarka volt, míg Sopron környékén a kékfrankos terjedt el.

Baráti vörösborozás
Kürthy András barátunk "leselejtezte" meglévő vörösborkészletét és invitált minket, hogy kóstoljuk össze néhány bor különböző évjáratát.

Magyar vörösborok New York City-ben
Címkék: 2006 2003 szekszárd kadarka somló merlot eger villány takler kékfrankos bikavér cabernet franc gróf buttler heimann sopron weninger kreinbacher syrah gál tibor 2008 2009 sauska ...

Villány vörösborai...
Villány vörösborai nemcsak a borvidéket, hanem az ország borászatát is képviselik. Valójában izgalmas kalandra vállalkozik az, aki határozott céllal sorba kívánja venni a villányi vörösborokat.

További vörösbor ajánlatunk
Kékfrankos Kékfrankos Prémium Kadarka Kadarka Siller Merlot Selection Cabernet Sauvignon - Franc Blauer Portugieser
FRITTMANN Testvérek Kft.
Főoldal ...

Vörösbort termő fajtacsoport Olaszországban, Emilia-Romagna tartományban.
A fajtaváltozatok különböző minőségű borokat teremnek. Főleg könnyű, természetes gyöngyözőbort készítenek belőle.

Vörösbor-különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Legismertebb az Egri Bikavér, amelyet Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és 5-10% fehér Muskotály szőlőfajtából készül. Híres még a Szekszárdi Bikavér is.
Blanchet ...

Vörösborok rendes színei: piros, bíborvörös, rubint piros, gránátpiros, mélysötétpiros (meggyvörös), kékesvörös, feketevörös, rohadt meggyszínű.
Hibás és fakó színek: fakóvörös, téglavörös, hagymavörös, barnásvörös.

Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.
ebbulioszkóp ...

Vörösborok színének mélyítése érdekében a bort festő borral házasítjuk.
Borhibák, borbetegségek
Borhibák, borbetegségek és kezelésük ...

Vörösborkészítésnél a taposás a következőképpen történt: a nagykád száján két rövid gerendát fektettek keresztül, erre helyezték a taposókádat.

A vörösbornak a rák megelőzésében fontos szerepet tulajdonítanak. A rezveratrol minimális szintre csökkenti például a DNS mutációk mennyiségét és gátolja a szabadgyökök oxidációját.

A VÖRÖSBOROK esetében inkább a burgundiai típusú gyümölcsillatokat, zamatokat adó vörösborok készítésére alkalmas ez a vidék. A termesztett vörösborszőlő fajták: Kékfrankos, Pinot noire, Merlot, Cabernet Sauvignon.

Lásd még: Lásd még: Szőlő, Borvidék, Bor, Kékfrankos, Borászat

Borok  Vörös szín  Vörösborkészítés

 
RSS Mobile