Kezdőlap (Vörösbor)

 Borok 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Borok » Vörösbor


 

Vörösbor

Borok  Vörös szín  Vörösborkészítés
2014.04.17

Vörösbor
A vörösbor kék szőlőből készülő bor, amely a szőlő héjában lévő színanyag kioldódásával nyeri el a színét. A héjon áztatás ideje meghaladhatja akár a 14 napot is.


Vörösborban a hosszú élet titka?!
Pécsi kutatóknak, Magyarországon elsőként, sikerült feltárniuk a vörösbornak a szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának folyamatát, és bizonyíani, ...

Vörösbor - Egy klasszikus íz bármely szakában
Mikor jön a vörösbor, ez zavarba ejthet, hogy milyen bort Önnek. Van olyan sokféle fajták, hogy bemegy bortermelés, hogy megtalálja magát zavarban, amikor szembesült a szupermarketek polcain.

Vörösborszőlő-fajták Bevezetésének
Barbera
Ez a valamikor még közönségesnek tartott piemonti fajta a Sangiovese után a legelterjedtebb olasz kékszőlő, és az utóbbi két évtizedben csúcsminőségű termékeket készítenek belőle.

FÉLÉDES VÖRÖSBOR
A ’Hölgyek kedvence’ címet viselő félédes Zweigeltünk a szőlőfajta legszebb értékeit és az egykori kőszegi borvidék terroirját szépen reprezentáló bor. Az ősi hagyományoknak megfelelő technológiával, ...

Vörösborok erjesztése
A vörösborokat általában kékszőlőből készítik, ugyanakkor vannak olyan borvidékek, ahol hagyományosan fehérszőlőt is tesznek hozzá az erjesztésnél.

Vörösborszőlő-fajták 2. oldal >>>
Barbera

Erőteljes növésű, későn érő fajta széles ízskálával, kedvező savtartalmú még forró tájakon való termesztés esetén is.

Küvé vörösborok
A vörösbor küvét, hasonlóan a fehérborok műfajában tapasztaltakhoz, csaknem minden kékszőlőfajtából lehetséges készíteni, amit a borászok nagy kedvvel ki is próbálnak, ...

A(z) 'Vörösborszőlő' kategóriába tartozó lapok
Az összesen 12 lapból a következő 12-t listázza ez a kategóriaoldal, a többi a további oldalakon található.
B ...

"Fehér"-Vörösbor
A kék szőlőből, főként Pinot Noir-ból és Merlot-ból készített fehérbor igazi különlegesség.

A magyar vörösborászat szíve - Villány
A borkedvelők egyre szélesedő táborában kétségtelenül tartja magát az a vélekedés, hogy ha nagy vörösborról esik szó, akkor az csak villányi lehet! ...

Újtípusú vörösborok készítése szénsavatmoszférában
A modern borászat egyik kihívása kétségkívül a különleges érzékszervi jellegű, fiatalon fogyasztásra kész vörösborok készítése.

Minőségi száraz vörösbor. Fidelissima - ez a bor a soproni ember lelkiségét rejti magában: a hűséget. A soproniak nemes tulajdonságukat a történelemben háromszor bizonyították, 1277-ben, 1921-ben és 1989-ben.

Barrique hordóban érlelt nagytestű vörösbor, mely szigorú terméskorlátozás után igen magas mustfokkal került szüretelésre.

Vörösbor készítése
A jó minőségű szőlő húsa nem tartalmaz színanyagot, csak a bogyó héja. Emiatt a vörösbor készítésénél a kocsánytól való elválasztást és a zúzást - nyitott kádakban (ún. káci) történő - héjon erjesztés követi.

vörösbor
DEF:
Sötét (vörös vagy kék) szôlôbôl készített bor; a szôlô héja, mely a sötét színanyagot tartalmazza, együtt erjed a musttal. A vörösborok színárnyalata világos-rubinvörös és sötétkék-ibolya között változik.

Vörösbor, fehérbor, sillerbor, rosébor stílusok
Itt választhatok a borok közül, borstílusok alapján...

Vörösborokat kézben vagy tányérra állítva, a palackban érlelt óborokat fekvő állapotban, kiöntőkosárban szolgálják fel. Fontos, hogy a szervírozás alatt a palack címkéjét a vendég jól láthassa.

VÖRÖSBOROK
A borvidék keleti hegyvonulatain termesztik a vörösborszőlőket. Legelterjedtebb szőlőfajták a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, a zweigelt és a kadarka.

Vörösborszőlő-fajták:
Kékfrankos
A kutatások szerint a Kaszpi-tenger partvidékéről származik. Jó termőképességű, és mivel fagytűrése megfelelő, termése hosszú időn keresztül a tőkén tartható. Október elején, közepén szüretelhető.

Vörösborszőlő-fajták:
Kékfrankos, Zweigelt, Kékoportó, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Pinot noir, Kadarka, Bíborkadarka, stb.

Csemege szőlőfajták:
Chasselas, Irsai Olivér, Csabagyöngye, stb.

Vörösborszőlő
» Cabernet (franc és sauvignon)
Termőképessége közepes. Fürtje is, bogyói is kicsinyek. Bogyóhéja vastag. Későn érik, nem rothad.
» Kadarka
Bőtermő, fürtje, bogyója közepes. Későn érik, rothadékony.

Vörösborok: bíbor, bíborpiros, gránátvörös, csresznyepiros, rubinvörös, gesztenyszinű, barna.
Színekről többet megtudhatsz itt ...

Vörösborok esetében számtalan variáció létezik. A héjon erjesztés során az erjedés alatt képződő alkohol fehérjedenaturáló és színkioldó hatása érvényesül. Az alkohol hatására a héj szín- és cserzőanyag tartalma a folyadékba áramlik.

A vörösbor egyes kék szőlőfajták héjában található és erjesztés útján kioldódó festékanyagtól nyeri színét. Hazánkban a vörösbor jellegzetes szőlőfajtája a kadarka volt, míg Sopron környékén a kékfrankos terjedt el.

Villány vörösborai...
Villány vörösborai nemcsak a borvidéket, hanem az ország borászatát is képviselik. Valójában izgalmas kalandra vállalkozik az, aki határozott céllal sorba kívánja venni a villányi vörösborokat.

További vörösbor ajánlatunk
Kékfrankos Kékfrankos Prémium Kadarka Kadarka Siller Merlot Selection Cabernet Sauvignon - Franc Blauer Portugieser
FRITTMANN Testvérek Kft.
Főoldal ...

Vörösbort termő fajtacsoport Olaszországban, Emilia-Romagna tartományban.
A fajtaváltozatok különböző minőségű borokat teremnek. Főleg könnyű, természetes gyöngyözőbort készítenek belőle.

Vörösbor-különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Legismertebb az Egri Bikavér, amelyet Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és 5-10% fehér Muskotály szőlőfajtából készül. Híres még a Szekszárdi Bikavér is.
Blanchet ...

Vörösborok esetében szintén el kell távolítani a kocsányt a zúzó-bogyózó gép segítségével.

Vörösborok kapcsán (a Bordeaux-i fölhozatalból valahogy semmi érdekeset nem találtam) két helyen időztem még kicsit. Itt kevésbé voltam elalélva a gyönyörtől, jegyzetelni se nagyon tudtam már.

Vörösborok rendes színei: piros, bíborvörös, rubint piros, gránátpiros, mélysötétpiros (meggyvörös), kékesvörös, feketevörös, rohadt meggyszínű.
Hibás és fakó színek: fakóvörös, téglavörös, hagymavörös, barnásvörös.

Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.
ebbulioszkóp ...

Vörösborok színének mélyítése érdekében a bort festő borral házasítjuk.
Borhibák, borbetegségek
Borhibák, borbetegségek és kezelésük ...

vörösbor: kék szőlőfajták terméséből héjon erjesztéssel készült a vörös szín valamelyik árnyalatával jellemezhető bor.

Vörösborkészítésnél a taposás a következőképpen történt: a nagykád száján két rövid gerendát fektettek keresztül, erre helyezték a taposókádat.

A vörösbornak a rák megelőzésében fontos szerepet tulajdonítanak. A rezveratrol minimális szintre csökkenti például a DNS mutációk mennyiségét és gátolja a szabadgyökök oxidációját.

A VÖRÖSBOROK esetében inkább a burgundiai típusú gyümölcsillatokat, zamatokat adó vörösborok készítésére alkalmas ez a vidék. A termesztett vörösborszőlő fajták: Kékfrankos, Pinot noire, Merlot, Cabernet Sauvignon.

A vörösbor, siller és rozé borok készítésének technológiája
- Erjesztés: a legrégebbi és legelterjedtebb módszer a szőlőnek héjon történő erjesztése.

Három vörösbor következett.
Ráspi
Ráspi kékfrankos 2007 (Sopron) - a játékos Ráspiról is sokat lehet beszélni, még többet hallani félreérthető viselkedéséről, kiszámíthatatlan borairól.

Minden vörösbortermő vidékünkön jól megállja a helyét, megtartva értékeit. Nem véletlen hát, hogy évszázadokig meghatározó fajtája volt hazánknak, s akár a bikavér alapjaként, akár aszúként kedvelt bort adott.

száraz vörösbor (birtok bor)3 szőlőfajtából készült vörösbor: Syrah, Kékfrankos, Pinot Noir, egyenlő arányban. Stílusában könnyed, illatában fűszeres, halványabb színvilággal rendkívüli összetettséggel rendelkezik.

Magyar vörösborszőlő, a Kékfrankos és a Kadarka keresztezéséből származik. Napjainkban egyelőre kis területen termesztik, például a Mátrai borvidéken. Nagy, ágas, tömött fürtű fajta, bő termést hoz. Szeptember második felében szüretelhető.

-Hoztál vörösbort anyám? -Igen, hoztam, ez jó fajta, ugye? Olcsó volt, biztos valami akció! -Mi ez anyám, anyám, anyám? -Ez az a villányi, nem? -Úgy néz ki majdnem, de ez Koch anyám, nem Bock! ...

Chile a vörösbortermelésben vezető ország. A szőlőtermés csak 40%-át adják a fehérszőlőtőkék. A fehér fajta közül különösen a sémillon, a sauvignon blanc és a rizling népszerű, bár az utóbbi években a chardonnay is egyre terjedőben van.

A magyar vörösbor-rajongókra, és persze a termelőkre nehéz idők jártak az utolsó pár évben.

burgundi
Vörösborfajta.
Valószínű származási helyéről, Burgundia (Bourgogne) francia tartományról kapta a nevét. burgonya.

A tárgyi vörösbor vásárlását is a költséghatékonyság ihlette. Ez a kissé eklektikus cimke-design nem teszi éppen csábítóvá, de a fent említett ajánló egy régebbi csokoládé-szlogennel nyugtatott: ronda és finom.

Bora szép vörösborszín, cseranyagokban gazdag, kissé lágy karakterű, de extraktban gazdag
BOR.hu a facebookon ...

önocianin: A vörösborszőlő- fajták vörös színanyagainak gyűjtőneve.
önológia: Borászat
Önológus: Borász ...

Közép-európai vörösborfajta, az Egri Bikavér legfontosabb összetevője. Leginkább a Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, valamint a Mátraaljai borvidékre jellemző, de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek.

Varsányi rosé
Vörösbor
Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

A legkiválóbb vörösbornak is árthat a fény. Tehát a palack színe egyáltalán nem mindegy! Vörösborokhoz a világon mindenütt zöld vagy szürkészöld színű üveget használnak, ami megvédi a fénytől.

minőségi száraz vörösbor
A Cabernet sauvignon szőlő első terméséből hagyományos eljárással készült, finom savgerincű, telt, bársonyos vörösbor, melyben a gyümölcsösség is megmaradt a 15 hónapos kisfahordós érlelés után.

Sötét rubin színű vörösbor, finom tanninokkal. A 16-18 hónapos érlelés nagy élvezeteket nyújtó kellemes vörösborrá teszi.

Cserzőanyag: A vörösborok fontos alkotóeleme. Fő fajtája a tannin. A száj teljes felületén az összehúzás érzetét kelti. Ízként fanyarnak, túl sok tannin esetén keserűnek jellemezhetjük. Hatásának idegen szóval adstrigencia a neve.

Az egyik legkiválóbb vörösbort adó szőlőfajta. Ugyancsak franciaországi eredetű, a bordeaux-i borvidékről származik, annak egyik fő fajtája, világszerte ismert. Középérésű, október elején átlagosan 18 cukorfokkal szüretelhető.

A másik két karakteres vörösboros térség, Eger és Szekszárd legjelesebbjei is kiérdemelték a díjat.

A fehérborral szemben vörösbor csak sötét szőlőből nyerhető, a must a héj festékanyagától kapja színét. Vörösbor leggyakrabban cabernet sauvignon, merlot illetve kékburgundi (pinot noir) szőlőből készül, alkoholtartalmuk minimum 9 térfogatszázalék.

A terület mikroklímája kiválóan alkalmas a vörösborszőlő-fajták termesztésére. A szekszárdi-borvidéken a kékszőlő-fajták aránya 70%, a legnagyobb területen a kékfrankos, a merlot, a kadarka és a kékoportó terjedt el.

Lásd még: Lásd még: Szőlő, Borvidék, Kékfrankos, Bor, Alkohol

Borok  Vörös szín  Vörösborkészítés
2014.04.17

 
RSS Mobile