Kezdőlap (Vörös szín)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vörös szín

Borok  Vörös házasítás  Vörösbor

A vörös színanyag, az antocianintartalom szempontjából, a színborok általában gazdagabbak, mint a présborok és olykor a héjonerjesztett borokban mért értékeket is meghaladják.


Bíborvörös szín, könnyed megjelenés az üvegfalon keresztül, nem tapad, nem ragad inkább vidáman pördül-fordul. Illatban elsőre nagyon kevés, nem jön át a vidámság, amit egy intenzív gyümölcsösség képében tudtam volna magamnak kivetíteni.

lágy, telt vörös színű, nagy csersavtartalmú
Jelentős borai
Egri bikavér ...

Kármin
Bíborvörös szín.
Sok nyelven elterjedt szó a középkori latin carminium nyomán, amely szóvegyüléssel keletkezett a karmazsin latin carmesinus megfelelőjének és a minium (cinóber) szónak az elemeiből.

Bora mélyebb vörös színű, bársonyos szerkezetű, (szilva, cseresznye és feketeribiszke) virágillatú, könnyebb szerkezetű
BOR.hu a facebookon ...

Mély intenzív rubin-vörös színű bor. Illatában az érett és aszalt piros húsú gyümölcsök, leginkább a málna és rumos meggy mámora érezhető. Lendületes ízvilága és az extrakt édessége egyensúlyoz gazdag tanninos karakterével.

Intenzív rubinvörös szín. Illatában a megbonthatatlan gazdagságban jelentkező minerális jegyek mellett ibolya, áfonya, feketeszeder, birs, aszaltszilva, cédrus, fahéj és csokoládé aromajegyei tűnnek fel.

kastélyos bor = Világos vörös színű bor - régies elnevezése a világospiros színű boroknak.
kazein = Tejfehérje. Borderítőszerként is használják.
kázié = Pezsgővártásnál a már letisztított seprőt tartalmazó fejjel lefelé állított palackok rakata.

Halvány-vörös színe, találó átmenetet képezett a rozék világából a vörösborok felé. Kadarkásan vékony, ámbár málnásan gyümölcsös ízvilággal.

A Weninger család munkássága talán a legizgalmasabb szobrokkal szolgálhat számunkra a vörös színű terroirborok közt körültekintve.

Az így elkészített szőlőágyon vagy ürmöságyon néhány hét alatt kiforrt a vörös színű illatos, zamatos ürmösbor. Az ürmöst sohasem fejtették le másik hordóba, hanem az ürmöságyról fogyasztották.

A színanyagok, amelyek a sárga szint adó flavonoidok és a vörös szín kialakulásáért felelős antociánok, valamint a csersavak, amelyek a bogyóhéjból vagy a magból, illetve a tölgyfa hordóból (barrique) oldódhatnak a borba.

Erős-vörös színű szép ital egy csepp lilával. Illataiban a fűszerektől az egész enyhe állatiasságig sokminden megtalálható. Szellőztetni kell. Később gömbölyű piros gyümölcsök gördülnek elő.

Ez leginkább a vörösborok vizsgálatánál nyeri el különös jelentőségét, mert az idősebb vörösboroknál a szél eleinte halványodik, majd barnul, a mag pedig a lilás-vörös színből egyre inkább a sárgásabb vörös színárnyalatokra vált át.

Önocianin A vörösborszőlő- fajták vörös színanyagainak gyűjtőneve.
Oxidált bor Oxidációs folyamatokon átesett, túlzottan is oxidálódott bor.
Ordas bor Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.

száraz vörösbor (prémium bor)Feketébe hajló, gránátvörös szín jellemzi, aromavilágában édes fűszerek, túlérett gyümölcsök, menta érezhető, melyet az új hordós érlelésből származó csokoládés, vaníliás jegyek kísérnek.
1 ...

Növényi színanyagok. Ibolya, kék és vörös színűek lehetnek.
anyaélesztő
Must, bor, pezsgő satöbbi erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.

antocianinok:
Növényi színanyagok. Ibolya, kék és vörös színűek lehetnek.
anyaélesztő:
Must, bor, pezsgő satöbbi erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.

Néhol a magas vastartalom miatt a föld vörös színű.
Szőlőfajták, borok: ...

A vörösborszőlő-fajták vörös színanyagainak gyűjtőneve.
[vissza]
[oldal teteje] ...

Az othello és direkttermő társainak a bora gyenge minőségű, savanykás, jellegzetesen kellemetlen, rókaízű, poloskaízű, de szép sötét vörös színű, s ezért csekély mennyiségben a vörös borok színének a javítására használták fel.

A Szekszárdi szőlőültetvények büszkesége a Kékfrankos szőlőfajta, mely a fajta és a táj nagyszerű egymásra találását bizonyítja. Mélyvörös szín, finom csersav tartalom jellemzi.

Vörösborait a rubin- és gránátvörös szín, az intenzív illat, a testesség, a lágyság és a bársonyosság jellemzi, már-már megközelítve a mediterrán vörösborok tulajdonságait. A vörösborok mellett rosét és fehérborokat is készítenek.

Sokan megcsodálják a partvidék Balatonalmádi és Balatonfüred közötti szakaszán felszínre bukkanó vörös homokkövet, melytől a föld szokatlanul vörös színben pompázik.

Ezzel szemben árutermelő borvidékeinken már a 17. századtól külön szedték a fehér és kék (vörös színt adó) szőlőfajtákat, Tokaj-Hegyalján pedig az aszúkészítés nélkülözhetetlen cs alapanyagát, a töppedt szőlőszemet is.

Villány térségében a vörösborszőlő-fajták az uralkodóak. A vörösborokra a rubin- és gránátvörös szín, az intenzív illat, a testesség, a lágyság és a bársonyosság jellemző, mely megközelíti egyes mediterrán vörösborok tulajdonságait.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bor, Szőlő, Borvidék, Illat, Fajta?

◄ Vörös házasítás   Vörösbor ►
 
RSS Mobile