Kezdőlap (Vörös szín)

 Borok 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Borok » Vörös szín


 

Vörös szín

Borok  Vörös házasítás  Vörösbor

Vörös szín, narancsos árnyalattal. Intenzív és lendületes édeskés, narancshéjas illat. Nem feltétlenül fajtajelleges, de mindenképpen izgalmas. A szájban is hasonlóan egyedi és karakteres, pikánsan fűszeres, borsos, puha és édes csersavérzettel.


A anyag, az antocianintartalom szempontjából, a színborok általában gazdagabbak, mint a présborok és olykor a héjonerjesztett borokban mért értékeket is meghaladják.

Bíborvörös szín, könnyed megjelenés az üvegfalon keresztül, nem tapad, nem ragad inkább vidáman pördül-fordul. Illatban elsőre nagyon kevés, nem jön át a vidámság, amit egy intenzív gyümölcsösség képében tudtam volna magamnak kivetíteni.

lágy, telt ű, nagy csersavtartalmú
Jelentős borai
Egri bikavér ...

Kármin
Bíborvörös szín.
Sok nyelven elterjedt szó a középkori latin carminium nyomán, amely szóvegyüléssel keletkezett a karmazsin latin carmesinus megfelelőjének és a minium (cinóber) szónak az elemeiből.

Bora mélyebb ű, bársonyos szerkezetű, (szilva, cseresznye és feketeribiszke) virágillatú, könnyebb szerkezetű
BOR.hu a facebookon ...

Mély intenzív rubin-vörös színű bor. Illatában az érett és aszalt piros húsú gyümölcsök, leginkább a málna és rumos meggy mámora érezhető. Lendületes ízvilága és az extrakt édessége egyensúlyoz gazdag tanninos karakterével.

Intenzív rubinvörös szín. Illatában a megbonthatatlan gazdagságban jelentkező minerális jegyek mellett ibolya, áfonya, feketeszeder, birs, aszaltszilva, cédrus, fahéj és csokoládé aromajegyei tűnnek fel.

kastélyos bor = Világos vörös színű bor - régies elnevezése a világospiros színű boroknak.
kazein = Tejfehérje. Borderítőszerként is használják.
kázié = Pezsgővártásnál a már letisztított seprőt tartalmazó fejjel lefelé állított palackok rakata.

Halvány-e, találó átmenetet képezett a rozék világából a vörösborok felé. Kadarkásan vékony, ámbár málnásan gyümölcsös ízvilággal.

Az így elkészített szőlőágyon vagy ürmöságyon néhány hét alatt kiforrt a vörös színű illatos, zamatos ürmösbor. Az ürmöst sohasem fejtették le másik hordóba, hanem az ürmöságyról fogyasztották.

A színanyagok, amelyek a sárga szint adó flavonoidok és a kialakulásáért felelős antociánok, valamint a csersavak, amelyek a bogyóhéjból vagy a magból, illetve a tölgyfa hordóból (barrique) oldódhatnak a borba.

A medoc noir bora különösen fűszeres zamata és sötét színe, a cabernet gyönyörű sötét vörös színe és kiváló zamata révén tűnik ki.

Erős-ű szép ital egy csepp lilával. Illataiban a fűszerektől az egész enyhe állatiasságig sokminden megtalálható. Szellőztetni kell. Később gömbölyű piros gyümölcsök gördülnek elő.

Homályos, narancssárgás-vörös szín, erősen barnába hajló széllel. Elsőre illó-gyanús, de kiszellőzik. Oxidáltságra, öregedésre utaló illatjegyek, például cédrus, de él még a bor, bár szellőzés során gyorsan hanyatlik.

Szép intenzíven rubin ű bor, melynek illata a friss ropogós cseresznyét idézi. Belekortyolva egy bársonyos, kerek, gyümölcsös, kissé fűszeres bort ízlelhetünk. Sertés- és csirkeételekhez éppúgy, mint könnyű sültek, vagy hideg vacsorák után.

festőlevű szőlőfajták: a vörös színanyagot nem csak a bogyóhéjban, hanem a bogyóhúsban is tartalmazó szőlőfajták.
fiatal bor: szűkebb értelmezésben az erjedés utáni újbor, tágabban a következő szüretig a bor megnevezése.

Ez leginkább a vörösborok vizsgálatánál nyeri el különös jelentőségét, mert az idősebb vörösboroknál a szél eleinte halványodik, majd barnul, a mag pedig a lilás-ből egyre inkább a sárgásabb árnyalatokra vált át.

Önocianin A vörösborszőlő- fajták vörös színanyagainak gyűjtőneve.
Oxidált bor Oxidációs folyamatokon átesett, túlzottan is oxidálódott bor.
Ordas bor Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.

száraz vörösbor (prémium bor)Feketébe hajló, gránát jellemzi, aromavilágában édes fűszerek, túlérett gyümölcsök, menta érezhető, melyet az új hordós érlelésből származó csokoládés, vaníliás jegyek kísérnek.
1 ...

Növényi színanyagok. Ibolya, kék és vörös színűek lehetnek.
anyaélesztő
Must, bor, pezsgő satöbbi erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.

antocianinok:
Növényi színanyagok. Ibolya, kék és űek lehetnek.
anyaélesztő:
Must, bor, pezsgő satöbbi erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.

Néhol a magas vastartalom miatt a föld vörös színű.
Szőlőfajták, borok: ...

A vörösborszőlő-fajták anyagainak gyűjtőneve.
[vissza]
[oldal teteje] ...

Az othello és direkttermő társainak a bora gyenge minőségű, savanykás, jellegzetesen kellemetlen, rókaízű, poloskaízű, de szép sötét vörös színű, s ezért csekély mennyiségben a vörös borok színének a javítására használták fel.

A Szekszárdi szőlőültetvények büszkesége a Kékfrankos szőlőfajta, mely a fajta és a táj nagyszerű egymásra találását bizonyítja. Mély, finom csersav tartalom jellemzi.

Vörösborait a rubin- és gránátvörös szín, az intenzív illat, a testesség, a lágyság és a bársonyosság jellemzi, már-már megközelítve a mediterrán vörösborok tulajdonságait. A vörösborok mellett rosét és fehérborokat is készítenek.

Sokan megcsodálják a partvidék Balatonalmádi és Balatonfüred közötti szakaszán felszínre bukkanó vörös homokkövet, melytől a föld szokatlanul ben pompázik.

Jó termőképességű, és mivel fagytűrése megfelelő, termése hosszú időn keresztül a tőkén tartható. Október elején, közepén szüretelhető. Borát dús csersavtartalom, jellegzetes rubin vörös szín, kellemes, fajtajelleges zamat jellemzi.

Ezzel szemben árutermelő borvidékeinken már a 17. századtól külön szedték a fehér és kék (t adó) szőlőfajtákat, Tokaj-Hegyalján pedig az aszúkészítés nélkülözhetetlen cs alapanyagát, a töppedt szőlőszemet is.

Villány térségében a vörösborszőlő-fajták az uralkodóak. A vörösborokra a rubin- és gránátvörös szín, az intenzív illat, a testesség, a lágyság és a bársonyosság jellemző, mely megközelíti egyes mediterrán vörösborok tulajdonságait.

Lásd még: Lásd még: Bor, Illat, Kékfrankos, Szőlő, Borvidék

Borok  Vörös házasítás  Vörösbor

 
RSS Mobile