Kezdőlap (Vörös szín)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vörös szín

Borok  Vörös házasítás  Vörösbor

A vörös színanyag, az antocianintartalom szempontjából, a színborok általában gazdagabbak, mint a présborok és olykor a héjonerjesztett borokban mért értékeket is meghaladják.


Bíborvörös szín, könnyed megjelenés az üvegfalon keresztül, nem tapad, nem ragad inkább vidáman pördül-fordul. Illatban elsőre nagyon kevés, nem jön át a vidámság, amit egy intenzív gyümölcsösség képében tudtam volna magamnak kivetíteni.

lágy, telt vörös színű, nagy csersavtartalmú
Jelentős borai
Egri bikavér ...

Kármin
Bíborvörös szín.
Sok nyelven elterjedt szó a középkori latin carminium nyomán, amely szóvegyüléssel keletkezett a karmazsin latin carmesinus megfelelőjének és a minium (cinóber) szónak az elemeiből.

Bora mélyebb vörös színű, bársonyos szerkezetű, (szilva, cseresznye és feketeribiszke) virágillatú, könnyebb szerkezetű
BOR.hu a facebookon ...

Mély intenzív rubin-~ű bor. Illatában az érett és aszalt piros húsú gyümölcsök, leginkább a málna és rumos meggy mámora érezhető. Lendületes ízvilága és az extrakt édessége egyensúlyoz gazdag tanninos karakterével.

Intenzív rubinvörös szín. Illatában a megbonthatatlan gazdagságban jelentkező minerális jegyek mellett ibolya, áfonya, feketeszeder, birs, aszaltszilva, cédrus, fahéj és csokoládé aromajegyei tűnnek fel.

kastélyos bor = Világos ~ű bor - régies elnevezése a világospiros színű boroknak.
kazein = Tejfehérje. Borderítőszerként is használják.
kázié = Pezsgővártásnál a már letisztított seprőt tartalmazó fejjel lefelé állított palackok rakata.

Halvány-~e, találó átmenetet képezett a rozék világából a vörösborok felé. Kadarkásan vékony, ámbár málnásan gyümölcsös ízvilággal.

A Weninger család munkássága talán a legizgalmasabb szobrokkal szolgálhat számunkra a ~ű terroirborok közt körültekintve.

Az így elkészített szőlőágyon vagy ürmöságyon néhány hét alatt kiforrt a ~ű illatos, zamatos ürmösbor. Az ürmöst sohasem fejtették le másik hordóba, hanem az ürmöságyról fogyasztották.

A színanyagok, amelyek a sárga szint adó flavonoidok és a ~ kialakulásáért felelős antociánok, valamint a csersavak, amelyek a bogyóhéjból vagy a magból, illetve a tölgyfa hordóból (barrique) oldódhatnak a borba.

Erős-~ű szép ital egy csepp lilával. Illataiban a fűszerektől az egész enyhe állatiasságig sokminden megtalálható. Szellőztetni kell. Később gömbölyű piros gyümölcsök gördülnek elő.

Ez leginkább a vörösborok vizsgálatánál nyeri el különös jelentőségét, mert az idősebb vörösboroknál a szél eleinte halványodik, majd barnul, a mag pedig a lilás-~ből egyre inkább a sárgásabb ~árnyalatokra vált át.

Önocianin A vörösborszőlő- fajták ~anyagainak gyűjtőneve.
Oxidált bor Oxidációs folyamatokon átesett, túlzottan is oxidálódott bor.
Ordas bor Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.

száraz vörösbor (prémium bor)Feketébe hajló, gránát~ jellemzi, aromavilágában édes fűszerek, túlérett gyümölcsök, menta érezhető, melyet az új hordós érlelésből származó csokoládés, vaníliás jegyek kísérnek.
1 ...

Növényi színanyagok. Ibolya, kék és ~űek lehetnek.
anyaélesztő
Must, bor, pezsgő satöbbi erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.

antocianinok:
Növényi színanyagok. Ibolya, kék és ~űek lehetnek.
anyaélesztő:
Must, bor, pezsgő satöbbi erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.

Néhol a magas vastartalom miatt a föld ~ű.
Szőlőfajták, borok: ...

A vörösborszőlő-fajták ~anyagainak gyűjtőneve.
[vissza]
[oldal teteje] ...

Az othello és direkttermő társainak a bora gyenge minőségű, savanykás, jellegzetesen kellemetlen, rókaízű, poloskaízű, de szép sötét ~ű, s ezért csekély mennyiségben a vörös borok színének a javítására használták fel.

A Szekszárdi szőlőültetvények büszkesége a Kékfrankos szőlőfajta, mely a fajta és a táj nagyszerű egymásra találását bizonyítja. Mély~, finom csersav tartalom jellemzi.

Vörösborait a rubin- és gránát~, az intenzív illat, a testesség, a lágyság és a bársonyosság jellemzi, már-már megközelítve a mediterrán vörösborok tulajdonságait. A vörösborok mellett rosét és fehérborokat is készítenek.

Sokan megcsodálják a partvidék Balatonalmádi és Balatonfüred közötti szakaszán felszínre bukkanó vörös homokkövet, melytől a föld szokatlanul ~ben pompázik.

Ezzel szemben árutermelő borvidékeinken már a 17. századtól külön szedték a fehér és kék (~t adó) szőlőfajtákat, Tokaj-Hegyalján pedig az aszúkészítés nélkülözhetetlen cs alapanyagát, a töppedt szőlőszemet is.

Villány térségében a vörösborszőlő-fajták az uralkodóak. A vörösborokra a rubin- és gránát~, az intenzív illat, a testesség, a lágyság és a bársonyosság jellemző, mely megközelíti egyes mediterrán vörösborok tulajdonságait.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bor, Szőlő, Borvidék, Illat, Fajta?

◄ Vörös házasítás   Vörösbor ►
 
RSS Mobile