Kezdőlap (Vörös szín)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vörös szín

Borok  Vörös házasítás  Vörösbor

A vörös színanyag, az antocianintartalom szempontjából, a színborok általában gazdagabbak, mint a présborok és olykor a héjonerjesztett borokban mért értékeket is meghaladják.


Bíborvörös szín, könnyed megjelenés az üvegfalon keresztül, nem tapad, nem ragad inkább vidáman pördül-fordul. Illatban elsőre nagyon kevés, nem jön át a vidámság, amit egy intenzív gyümölcsösség képében tudtam volna magamnak kivetíteni. Hagyni kell (kellett), hogy pördüljön tovább.

lágy, telt vörös színű, nagy csersavtartalmú
Jelentős borai
Egri bikavér ...

Kármin
Bíborvörös szín.
Sok nyelven elterjedt szó a középkori latin carminium nyomán, amely szóvegyüléssel keletkezett a karmazsin latin carmesinus megfelelőjének és a minium (cinóber) szónak az elemeiből.

Bora mélyebb vörös színű, bársonyos szerkezetű, (szilva, cseresznye és feketeribiszke) virágillatú, könnyebb szerkezetű
BOR.hu a facebookon ...

Mély intenzív rubin-~ű bor. Illatában az érett és aszalt piros húsú gyümölcsök, leginkább a málna és rumos meggy mámora érezhető. Lendületes ízvilága és az extrakt édessége egyensúlyoz gazdag tanninos karakterével.

Intenzív rubinvörös szín. Illatában a megbonthatatlan gazdagságban jelentkező minerális jegyek mellett ibolya, áfonya, feketeszeder, birs, aszaltszilva, cédrus, fahéj és csokoládé aromajegyei tűnnek fel.

kastélyos bor = Világos ~ű bor - régies elnevezése a világospiros színű boroknak.
kazein = Tejfehérje. Borderítőszerként is használják.
kázié = Pezsgővártásnál a már letisztított seprőt tartalmazó fejjel lefelé állított palackok rakata.
kékalj = kék derített bor üledéke.

Halvány-~e, találó átmenetet képezett a rozék világából a vörösborok felé. Kadarkásan vékony, ámbár málnásan gyümölcsös ízvilággal. Megjött a füstölt sonkás előétel és vele egy Sauvignon blance a Hernyák Birtokról, aranyló színű és testes zamatú.

A Weninger család munkássága talán a legizgalmasabb szobrokkal szolgálhat számunkra a ~ű terroirborok közt körültekintve. A Kékfrankos-most mesterkurzusán kendőzetlenül és őszintén mesélt ifjabb Franz arról, hogyan formálódott át benne minden, amit a borkészítésről az iskolákban tanult.

Az így elkészített szőlőágyon vagy ürmöságyon néhány hét alatt kiforrt a ~ű illatos, zamatos ürmösbor. Az ürmöst sohasem fejtették le másik hordóba, hanem az ürmöságyról fogyasztották. A kivett mennyiséget azonban feltétlenül utána kellett tölteni, másképpen megromlott volna az ürmöságy.

Erős-~ű szép ital egy csepp lilával. Illataiban a fűszerektől az egész enyhe állatiasságig sokminden megtalálható. Szellőztetni kell. Később gömbölyű piros gyümölcsök gördülnek elő.

legalább 12% alkoholtartalom, testes, száraz, színanyagban gazdag- rubinvörös, mély~
savtartalma mérsékelt (5-6 g/l), lágy ízérzetű, amit a biológiai almasav bontással érünk el
ízében bársonyosan fanyar- finom cserzőanyag összetétel jellemzi ...

Ez leginkább a vörösborok vizsgálatánál nyeri el különös jelentőségét, mert az idősebb vörösboroknál a szél eleinte halványodik, majd barnul, a mag pedig a lilás-~ből egyre inkább a sárgásabb ~árnyalatokra vált át.

Önocianin A vörösborszőlő- fajták ~anyagainak gyűjtőneve.
Oxidált bor Oxidációs folyamatokon átesett, túlzottan is oxidálódott bor.
Ordas bor Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.

száraz vörösbor (prémium bor)Feketébe hajló, gránát~ jellemzi, aromavilágában édes fűszerek, túlérett gyümölcsök, menta érezhető, melyet az új hordós érlelésből származó csokoládés, vaníliás jegyek kísérnek.
1 ...

Növényi színanyagok. Ibolya, kék és ~űek lehetnek.
anyaélesztő
Must, bor, pezsgő satöbbi erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.

antocianinok:
Növényi színanyagok. Ibolya, kék és ~űek lehetnek.
anyaélesztő:
Must, bor, pezsgő satöbbi erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.

Néhol a magas vastartalom miatt a föld ~ű.
Szőlőfajták, borok:
Olaszrizling - esztétikailag is kellemes: zöldesfehér, rezedára emlékeztető illat fűszeres ízekkel, testes, gömbölyű ízhatás, több év múlva szilvaillatú másodlagos bukéval gazdagítva.

Az othello és direkttermő társainak a bora gyenge minőségű, savanykás, jellegzetesen kellemetlen, rókaízű, poloskaízű, de szép sötét ~ű, s ezért csekély mennyiségben a vörös borok színének a javítására használták fel. (Észak-Amerikában kitűnő borszőlőket nemesítettek!) ...

A Szekszárdi szőlőültetvények büszkesége a Kékfrankos szőlőfajta, mely a fajta és a táj nagyszerű egymásra találását bizonyítja. Mély~, finom csersav tartalom jellemzi. Fahordós érlelés gyümölcsös illatát, zamatát és a bor simogató édességét harmonikussá nemesítette.

Vörösborait a rubin- és gránát~, az intenzív illat, a testesség, a lágyság és a bársonyosság jellemzi, már-már megközelítve a mediterrán vörösborok tulajdonságait. A vörösborok mellett rosét és fehérborokat is készítenek.

Sokan megcsodálják a partvidék Balatonalmádi és Balatonfüred közötti szakaszán felszínre bukkanó vörös homokkövet, melytől a föld szokatlanul ~ben pompázik. A geológiai ókorból származó, magas vastartalmú homokkő elősegíti a szőlő növekedését, növeli ellenálló-képességét.

Azt tartották, hogy annál jobb lesz a bor, minél több fajta van benne. Ezzel szemben árutermelő borvidékeinken már a 17. századtól külön szedték a fehér és kék (~t adó) szőlőfajtákat, Tokaj-Hegyalján pedig az aszúkészítés nélkülözhetetlen cs alapanyagát, a töppedt szőlőszemet is.

Villány térségében a vörösborszőlő-fajták az uralkodóak. A vörösborokra a rubin- és gránát~, az intenzív illat, a testesség, a lágyság és a bársonyosság jellemző, mely megközelíti egyes mediterrán vörösborok tulajdonságait.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bor, Szőlő, Borvidék, Illat, Fajta?

◄ Vörös házasítás   Vörösbor ►
 
RSS Mobile