Kezdőlap (Ültetés)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ültetés

Borok  Ülepít  Üres bor

ültetés
Ha a növényeket nem engedjük azon a helyen teljesen kifejlődni, ahol kikeltek, hanem más földbe helyezzük át, ezt az eljárást Ü.-nek nevezzük.


Ültetés legjobban elvégezni ősszel, és minden esetben karácsony előtt. Ha ültetés a falnak, kivenni egy lyuk körülbelül két láb minden út-és növény úgy, hogy a szár a szőlő tizenöt cm-re a faltól magát.

Szőlőültetés:
- Tereprendezés
- Tápanyag-utánpótlás (szerves- és műtrágyázás)
- Talaj mélyforgatása az őszi esőzések előtt, a telepítést megelőző évben
- Talajfertőtlenítés a mélyforgatással egyidőben, majd hengerezés
- Talajfelszín elmunkálása tavasszal, a mélyforgatást követő évben ...

A szőlővesszők ültetését a Dunántúlon és az Alföldön többnyire elrakásnak, bérakásnak mondták. A telepít megnevezés csak a századfordulótól terjed el.
Általában szőlőterületet soha sem irtottak ki. Az elöregedett tőkéket eldöntötték.

évezredben kezdhette meg az ember, melynek eredményeképp, a vegyes ültetés, kereszteződések után, létrejött az édes termésű, lédús, zamatos kerti szőlő. Jelentős lépcsőfokként kialakult a hímnős virágú szőlő, amely lehetővé tette az azonos ivarú szőlőfajok ültetését és gyorsabb elterjedését.

ültetés = A szőlőtőkék kihelyezését jelenti, különböző általában szabályos területi elhelyezéssel.
ültetési anyag = Szaporítás során létrejövő általában gyökeres dugvány vagy oltvány, amely lehet szabadgyökerű és tenyészedényes. Régebben simavesszőket is használtak ültetési célra.

Én márciusban három teljes napot töltöttem 140 oltvány ültetésével, fejenként 15-20 percet térdepelve egy-egy tőkénél.Lelkiismeretesen és alaposan dolgoztam, felvátva vizzel és földdel iszapoltam be a tőkéket, többször is locsoltam őket a tavasz folyamán a hihetetlen szárazság miatt.

9. § (1) A telepítési engedély iránti kérelmet az ültetés megkezdése előtt legalább 4 hónappal, a kivágási engedély iránti kérelmet pedig a kivágás megkezdése előtt legalább 2 hónappal kell az engedélyező hatósághoz két példányban benyújtani.

A pusztító homokveszedelem támadását, a talaj megkötését különböző szőlőfajták ültetésével próbálták elérni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az 1700-as évekből származó hajósi okirat, amelyben rögzítetett: a falu új betelepülői jelentős adókedvezményt élveznek, ha szőlőtermesztéssel foglalkoznak.

Mi azóta is felhívjuk erre a kellemes tényre mások figyelmét, és nyilván ez a kollektív tudatba való ültetés a célja (mi más is lehetne) Dúzsi Tamásnak, a hírneves bringásnak is.

Még bánatosabb voltam pár éve, az újbudai egységben, ott szinte mindent taszítónak éreztem: a konyha bejáratához ültetésünket, az igénytelen tömeget, a legfeljebb középszerű leveseket és főételeket, a kriminális desszerteket, az ihatatlan pezsgőket és borokat.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szőlő, Szőlőfajták, Bor, Borvidék, Borászat?

◄ Ülepít   Üres bor ►
 
RSS Mobile