Kezdőlap (Ültetés)

 Borok 

  » »
 
   

Ültetés

Borok  Ülepít  Üres bor

ültetés
Ha a növényeket nem engedjük azon a helyen teljesen kifejlődni, ahol kikeltek, hanem más földbe helyezzük át, ezt az eljárást Ü.-nek nevezzük.


Ültetés legjobban elvégezni ősszel, és minden esetben karácsony előtt. Ha ültetés a falnak, kivenni egy lyuk körülbelül két láb minden út-és növény úgy, hogy a szár a szőlő tizenöt cm-re a faltól magát.

Szőlőültetés:
- Tereprendezés
- Tápanyag-utánpótlás (szerves- és műtrágyázás)
- Talaj mélyforgatása az őszi esőzések előtt, a telepítést megelőző évben
- Talajfertőtlenítés a mélyforgatással egyidőben, majd hengerezés ...

ültetés = A szőlőtőkék kihelyezését jelenti, különböző általában szabályos területi elhelyezéssel.
ültetési anyag = Szaporítás során létrejövő általában gyökeres dugvány vagy oltvány, amely lehet szabadgyökerű és tenyészedényes.

A szőlővesszők ültetését a Dunántúlon és az Alföldön többnyire elrakásnak, bérakásnak mondták. A telepít megnevezés csak a századfordulótól terjed el.
Általában szőlőterületet soha sem irtottak ki. Az elöregedett tőkéket eldöntötték.

évezredben kezdhette meg az ember, melynek eredményeképp, a vegyes ültetés, kereszteződések után, létrejött az édes termésű, lédús, zamatos kerti szőlő.

Én márciusban három teljes napot töltöttem 140 oltvány ültetésével, fejenként 15-20 percet térdepelve egy-egy tőkénél.

§ (1) A telepítési engedély iránti kérelmet az ültetés megkezdése előtt legalább 4 hónappal, a kivágási engedély iránti kérelmet pedig a kivágás megkezdése előtt legalább 2 hónappal kell az engedélyező hatósághoz két példányban benyújtani.

A pusztító homokveszedelem támadását, a talaj megkötését különböző szőlőfajták ültetésével próbálták elérni.

Mi azóta is felhívjuk erre a kellemes tényre mások figyelmét, és nyilván ez a kollektív tudatba való ültetés a célja (mi más is lehetne) Dúzsi Tamásnak, a hírneves bringásnak is.

Még bánatosabb voltam pár éve, az újbudai egységben, ott szinte mindent taszítónak éreztem: a konyha bejáratához ültetésünket, az igénytelen tömeget, a legfeljebb középszerű leveseket és főételeket, a kriminális desszerteket, ...

Lásd még: Lásd még: Szőlő, Szőlőfajták, Bor, Borvidék, Borászat

Borok  Ülepít  Üres bor

 
RSS Mobile