Kezdőlap (Tokaji borvidék)

 Borok 

  » »
 
   

Tokaji borvidék

Borok  Tokaji aszúeszencia  Tokaji Cuvée

Tokaji borvidék
A borvidék összes területe - 11149 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint - 5500 ha ...


Tokaji Borvidék
Tokaj-hegyaljai borvidék
Földrajzi elhelyezkedése
Az Eperjes-Tokaji-hegység vulkanikus eredetű tömbjét délről a Bodrog folyó határolja és Tokajnál olvad egymásba a Tisza és a már említett Bodrog.

Tokaji borvidék
Pincészetek, ahonnan Zétából készült bor rendelhető:
Balassa Bor, Pannon Tokaj ...

Tokaji borvidéken aszúbor készítésére alkalmas.
Hátrányai:
késői érés,
botritiszre érzékeny,
fagyra, szárazságra érzékeny.

A Tokaji borvidéken előállított aszúbor aszúsodott és normál szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség.

A tokaji borvidék versenye volt. Lényege, hogy a termelők által összeadott furmint bort poharakba öntötték és egy kilométer hosszúságban lerakták. Utána természetesen megitták. A Webes bormúzeum rendelkezik egy palack résztvevővel.

A Tokaji borvidék egyik jellegzetes, ízes, zamatos, kellemes illatú hárslevelű szőlőfajtájából készült édes bor. Magas természetes cukortartalmát és ízharmóniáját a késői szüretelés és a gondos irányított erjesztés eredményezi.

A Tokaji borvidéken a küvé, azaz a házasított borok eltérő fajtaösszetétellel készülnek. Az eltérő fajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és ezt a borászok a fajták különböző arányával tudják kiegyensúlyozni.

A Hárslevelű a Tokaji borvidék második legnagyobb területén termesztett fajtája.
Közepesen sárga szín,fajtára jellemző gyümölcsösség és illat, hangsulyos extrakt, valamint kellemes savak jellemzik.

Májer János, Tokaj polgármestere, a Tokaji Borvidék Világörökségi Egyesület elnöke elmondása szerint már akkor tiltakozott a szerinte 'részrehajló' jelentés elküldése ellen, amikor az még titkosítva volt, s tiltakozását elküldte dr.

Különösen a Tokaji Borvidék közelítette meg leginkább ezt a vonalat. Jól tudjuk, hogy a középkorban, az Árpád-kori Torna-Hegyalja-Abaújszántó földrajzi vonal és areahatár egyben az intenzív szőlőtermesztés határvonala is volt, Jánok (Tornai járás), ...

Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud az a része a Tokaji borvidéknek, melynek hangulatához nagyban hozzájárul, hogy nem főútvonal mentén helyezkedik el, kicsit kiesik a látómezőből (a 37-esről Tarcal után leágazó 38-ason keressük).

A Tokaji borvidéken kívül, ritkán Sopron környékén, a Hajós-Bajai borvidéken és Móron lehet leginkább találkozni a nektár édességű különleges jégborral.

Az olaszrizling hazánk legelterjedtebb fehérszőlő fajtája, hiszen a Tokaji borvidék kivételével mindenhol nagy mennyiségben termesztik.

- Szepsy István, Tokaji borvidék
2002. - Malya Ernő, Etyek-Budai borvidék (Nyakas)
2003. - Árvay János, Tokaji borvidék
2004. - Takler Ferenc, Szekszárdi borvidék
2005. - Vincze Béla, Egri borvidék
2006.

A Béres Szőlőbirtok és Pincészet 45 hektáros birtoka a tokaji borvidék mértani középpontjában, Erdőbényén, a Bényei medencében fekszik.

A kipréselt aszútésztára felöntött a tokaji borvidékről származó mustból vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült, a forgalomba hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, ...

- 1990-es év a privatizáció kezdete a Tokaji borvidéken.
Újabb és újabb hazai és külföldi befektetők, illetve külföldön élő magyar családok alapítanak birtokokat.

Az aszúbor létrejötte egy véletlennek köszönhető: az egyébként is világhírű borokat szállító tokaji borvidéken 1631-ben novemberre halasztották a szüretet a fenyegető hadihelyzet miatt. A tőkén hagyott szőlő túlérett, nemesrothadásba kezdett.

A tokaji borkülönlegességek védett eredetű borok. A Tokaji borvidéken termelt, földrajzi eredet megjelöléssel rendelkező borok:
meghatározott termőhelyről származó minőségi borok
meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek ...

Na, de rátérve magára az eseményre, Alkonyi László egy könnyen érthető, szórakoztató előadás keretében mesélt a kezdetekről, borbarátos évekről, majd a tokaji borvidékről, annak borainak történelméről, kulturális kérdésekkel való összefüggéséről, ...

Magyarországon főleg a tokaji borvidéken termesztik; édes és száraz borokat egyaránt készítenek belőle.
Ottonel muskotály ...

Magyar szőlőfajta, korábban a Tokaji borvidéken is elterjedt
Érési idő (hónap) :
szeptember eleje ...

A vízzel kiáztatott szőlőtörköly levéből cukor hozzáadásával erjesztett készítmény. Készítése tilos, kivéve a Tokaji borvidéken, amikor az aszú kilúgozott törkölyére újból mustot vagy bort öntenek, ezt a borkülönlegességet fordításnak nevezzük.

A Tokaji Tavasz a Tokaji Borlovagrend fő rendezvénye, melyre 2013. április 26-27-28-án kerül sor a Tokaji Borvidék szívében.
Tokaj, 2013. április 26 - 28.
Almádi Borfesztivál ...

2003 Árvay János (Tokaji Borvidék)
2004 Takler Ferenc (Szekszárdi Borvidék)
2005 Vincze Béla (Egri Borvidék) [5] [6]
2006 Garamvári Vencel (Balatonboglári Borvidék)
2007 Frittmann János (Kunsági Borvidék) ...

a tájegység szőlőtermesztési kultúráját: ők honosították meg a furmint és góhér fajtákat. A török inváziót megelőzően a keleti országrész borkereskedelmi központja a Szerémség volt, a megszállás után ezt a szerepet vette át a tokaji borvidék.

Ezzel egy időben, részint ennek köszönhetően is, lendült fel az addig jóformán ismeretlen tokaji borvidék, s egy-két évszázad alatt minden más borvidéket elhomályosító hírnévre tett szert. A 18.

Lásd még: Lásd még: Tokaji, Borvidék, Tokaj, Borvidékek, Somló

◄ Tokaji aszúeszencia   Tokaji Cuvée ►
 
RSS Mobile