Kezdőlap (Tokaji borvidék)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tokaji borvidék

Borok  Tokaji aszúeszencia  Tokaji Cuvée

Tokaji borvidék
A borvidék összes területe - 11149 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint - 5500 ha ...


Tokaji Borvidék
Tokaj-hegyaljai borvidék
Földrajzi elhelyezkedése
Az Eperjes-Tokaji-hegység vulkanikus eredetű tömbjét délről a Bodrog folyó határolja és Tokajnál olvad egymásba a Tisza és a már említett Bodrog.

Tokaji borvidék
Pincészetek, ahonnan Zétából készült bor rendelhető:
Balassa Bor, Pannon Tokaj ...

Tokaji borvidéken aszúbor készítésére alkalmas.
Hátrányai:
késői érés,
botritiszre érzékeny,
fagyra, szárazságra érzékeny.

A Tokaji borvidéken előállított aszúbor aszúsodott és normál szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. Tokajban évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelésére és az ezt követő különleges borkészítési eljárás.

A ~ versenye volt. Lényege, hogy a termelők által összeadott furmint bort poharakba öntötték és egy kilométer hosszúságban lerakták. Utána természetesen megitták. A Webes bormúzeum rendelkezik egy palack résztvevővel.
Feliratkozás a Hírlevélre ...

A ~ egyik jellegzetes, ízes, zamatos, kellemes illatú hárslevelű szőlőfajtájából készült édes bor. Magas természetes cukortartalmát és ízharmóniáját a késői szüretelés és a gondos irányított erjesztés eredményezi.
Fogyasztását 14C°-on önmagában és desszertekhez ajánlom.

A ~en a küvé, azaz a házasított borok eltérő fajtaösszetétellel készülnek. Az eltérő fajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és ezt a borászok a fajták különböző arányával tudják kiegyensúlyozni.

A Hárslevelű a ~ második legnagyobb területén termesztett fajtája.
Közepesen sárga szín,fajtára jellemző gyümölcsösség és illat, hangsulyos extrakt, valamint kellemes savak jellemzik.
A maradékcukor és savegyensúlyban van, kóstoláskor félédes jellegű.

Májer János, Tokaj polgármestere, a ~ Világörökségi Egyesület elnöke elmondása szerint már akkor tiltakozott a szerinte 'részrehajló' jelentés elküldése ellen, amikor az még titkosítva volt, s tiltakozását elküldte dr. Mezős Tamásnak, a VMNB elnökének is.

Különösen a ~ közelítette meg leginkább ezt a vonalat. Jól tudjuk, hogy a középkorban, az Árpád-kori Torna-Hegyalja-Abaújszántó földrajzi vonal és areahatár egyben az intenzív szőlőtermesztés határvonala is volt, Jánok (Tornai járás), Széplak (Kassai járás), ...

Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud az a része a ~nek, melynek hangulatához nagyban hozzájárul, hogy nem főútvonal mentén helyezkedik el, kicsit kiesik a látómezőből (a 37-esről Tarcal után leágazó 38-ason keressük).

A ~en kívül, ritkán Sopron környékén, a Hajós-Bajai borvidéken és Móron lehet leginkább találkozni a nektár édességű különleges jégborral. Német földön főképp Rajnai rizlingből készítik, nálunk többek között Furmintból és Ezerjóból is készülhet ...

Az olaszrizling hazánk legelterjedtebb fehérszőlő fajtája, hiszen a ~ kivételével mindenhol nagy mennyiségben termesztik.

- Szepsy István, ~
2002. - Malya Ernő, Etyek-Budai borvidék (Nyakas)
2003. - Árvay János, ~
2004. - Takler Ferenc, Szekszárdi borvidék
2005. - Vincze Béla, Egri borvidék
2006. - Garamvári Vencel, Balatonboglári borvidék és Budafok
2007.

A Béres Szőlőbirtok és Pincészet 45 hektáros birtoka a ~ mértani középpontjában, Erdőbényén, a Bényei medencében fekszik.

A kipréselt aszútésztára felöntött a ~ről származó mustból vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedés útján készült, a forgalomba hozatal előtt legalább két évig, ebből legalább egy évig fahordóban érlelt tokaji borkülönlegesség, ...

- 1990-es év a privatizáció kezdete a ~en.
Újabb és újabb hazai és külföldi befektetők, illetve külföldön élő magyar családok alapítanak birtokokat. A tömegtermelést felváltja a minőségi munka, nyelveket beszélő, tanulni vágyó, fiatal borászok lépnek színre.

Az aszúbor létrejötte egy véletlennek köszönhető: az egyébként is világhírű borokat szállító ~en 1631-ben novemberre halasztották a szüretet a fenyegető hadihelyzet miatt. A tőkén hagyott szőlő túlérett, nemesrothadásba kezdett.

A tokaji borkülönlegességek védett eredetű borok. A ~en termelt, földrajzi eredet megjelöléssel rendelkező borok:
meghatározott termőhelyről származó minőségi borok
meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek ...

Na, de rátérve magára az eseményre, Alkonyi László egy könnyen érthető, szórakoztató előadás keretében mesélt a kezdetekről, borbarátos évekről, majd a ~ről, annak borainak történelméről, kulturális kérdésekkel való összefüggéséről, ...

Magyarországon főleg a ~en termesztik; édes és száraz borokat egyaránt készítenek belőle.
Ottonel muskotály ...

Magyar szőlőfajta, korábban a ~en is elterjedt
Érési idő (hónap) :
szeptember eleje ...

Csiger
A vízzel kiáztatott szőlőtörköly levéből cukor hozzáadásával erjesztett készítmény. Készítése tilos, kivéve a ~en, amikor az aszú kilúgozott törkölyére újból mustot vagy bort öntenek, ezt a borkülönlegességet fordításnak nevezzük.

A Tokaji Tavasz a Tokaji Borlovagrend fő rendezvénye, melyre 2013. április 26-27-28-án kerül sor a ~ szívében.
Tokaj, 2013. április 26 - 28.
Almádi Borfesztivál ...

2003 Árvay János (~)
2004 Takler Ferenc (Szekszárdi Borvidék)
2005 Vincze Béla (Egri Borvidék) [5] [6]
2006 Garamvári Vencel (Balatonboglári Borvidék)
2007 Frittmann János (Kunsági Borvidék)
2008 Konyári János (Dél-Balatoni borvidék)
2009 Dr. Lőrincz György (Egri Borvidék) ...

és vallon telepesek, akik új fajtákkal gazdagították a tájegység szőlőtermesztési kultúráját: ők honosították meg a furmint és góhér fajtákat. A török inváziót megelőzően a keleti országrész borkereskedelmi központja a Szerémség volt, a megszállás után ezt a szerepet vette át a ~.

Ezzel egy időben, részint ennek köszönhetően is, lendült fel az addig jóformán ismeretlen ~, s egy-két évszázad alatt minden más borvidéket elhomályosító hírnévre tett szert. A 18.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tokaji, Borvidék, Tokaj, Borvidékek, Somló?

◄ Tokaji aszúeszencia   Tokaji Cuvée ►
 
RSS Mobile