Kezdőlap (Tokaji borvidék)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tokaji borvidék

Borok  Tokaji aszúeszencia  Tokaji Cuvée

Tokaji borvidék
A borvidék összes területe - 11149 ha
Hegyközségi nyilvántartás szerint - 5500 ha ...


Tokaji Borvidék
Tokaj-hegyaljai borvidék
Földrajzi elhelyezkedése
Az Eperjes-Tokaji-hegység vulkanikus eredetű tömbjét délről a Bodrog folyó határolja és Tokajnál olvad egymásba a Tisza és a már említett Bodrog.

Tokaji borvidék:
terület: 4500 ha. Leghíresebb borvidékünk. Hírét a Tokaji Aszú bor különlegességének köszönheti. Zárt borvidék, ide más területről származó szőlőt, mustot, bort behozni nem szabad. Védett eredetű borok. Talaja: változatos, vulkanikus eredetű kőzet, nyiroktalaj, lösz.

Tokaji borvidék
Pincészetek, ahonnan Zétából készült bor rendelhető:
Balassa Bor, Pannon Tokaj ...

Tokaji borvidéken aszúbor készítésére alkalmas.
Hátrányai:
késői érés,
botritiszre érzékeny,
fagyra, szárazságra érzékeny.

A ~ versenye volt. Lényege, hogy a termelők által összeadott furmint bort poharakba öntötték és egy kilométer hosszúságban lerakták. Utána természetesen megitták. A Webes bormúzeum rendelkezik egy palack résztvevővel.
Feliratkozás a Hírlevélre ...

A ~ egyik jellegzetes, ízes, zamatos, kellemes illatú hárslevelű szőlőfajtájából készült édes bor. Magas természetes cukortartalmát és ízharmóniáját a késői szüretelés és a gondos irányított erjesztés eredményezi.
Fogyasztását 14C°-on önmagában és desszertekhez ajánlom.

A ~en a küvé, azaz a házasított borok eltérő fajtaösszetétellel készülnek. Az eltérő fajták eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és ezt a borászok a fajták különböző arányával tudják kiegyensúlyozni.

Májer János, Tokaj polgármestere, a ~ Világörökségi Egyesület elnöke elmondása szerint már akkor tiltakozott a szerinte 'részrehajló' jelentés elküldése ellen, amikor az még titkosítva volt, s tiltakozását elküldte dr. Mezős Tamásnak, a VMNB elnökének is.

Különösen a ~ közelítette meg leginkább ezt a vonalat. Jól tudjuk, hogy a középkorban, az Árpád-kori Torna-Hegyalja-Abaújszántó földrajzi vonal és areahatár egyben az intenzív szőlőtermesztés határvonala is volt, Jánok (Tornai járás), Széplak (Kassai járás), ...

Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud az a része a ~nek, melynek hangulatához nagyban hozzájárul, hogy nem főútvonal mentén helyezkedik el, kicsit kiesik a látómezőből (a 37-esről Tarcal után leágazó 38-ason keressük).

A ~en kívül, ritkán Sopron környékén, a Hajós-Bajai borvidéken és Móron lehet leginkább találkozni a nektár édességű különleges jégborral. Német földön főképp Rajnai rizlingből készítik, nálunk többek között Furmintból és Ezerjóból is készülhet ...

Az olaszrizling hazánk legelterjedtebb fehérszőlő fajtája, hiszen a ~ kivételével mindenhol nagy mennyiségben termesztik.

- Szepsy István, ~
2002. - Malya Ernő, Etyek-Budai borvidék (Nyakas)
2003. - Árvay János, ~
2004. - Takler Ferenc, Szekszárdi borvidék
2005. - Vincze Béla, Egri borvidék
2006. - Garamvári Vencel, Balatonboglári borvidék és Budafok
2007.

Kevés a soproni bor, az import vet gátat az áremelésnek Lezárulhat a szlovák-magyar Tokaji-vita Az Unesco szerint nem lehet megépíteni a szalmatüzelésű erőművet a ~en Vedd fel a szép ruhád! ...

A Béres Szőlőbirtok és Pincészet 45 hektáros birtoka a ~ mértani középpontjában, Erdőbényén, a Bényei medencében fekszik.

- 1990-es év a privatizáció kezdete a ~en.
Újabb és újabb hazai és külföldi befektetők, illetve külföldön élő magyar családok alapítanak birtokokat. A tömegtermelést felváltja a minőségi munka, nyelveket beszélő, tanulni vágyó, fiatal borászok lépnek színre.

Az aszúbor létrejötte egy véletlennek köszönhető: az egyébként is világhírű borokat szállító ~en 1631-ben novemberre halasztották a szüretet a fenyegető hadihelyzet miatt. A tőkén hagyott szőlő túlérett, nemesrothadásba kezdett.

A tokaji borkülönlegességek védett eredetű borok. A ~en termelt, földrajzi eredet megjelöléssel rendelkező borok:
Meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek, melyek készítési módjuk miatt önálló névhasználatra jogosultak, a következők: ...

Magyarországon főleg a ~en termesztik; édes és száraz borokat egyaránt készítenek belőle.
Ottonel muskotály ...

Magyar szőlőfajta, korábban a ~en is elterjedt
Érési idő (hónap) :
szeptember eleje ...

Zéta: A bouvier és a furmint keresztezéséből előállított magyar szőlőfajta, amely elsősorban a ~en szerzett hírnevet. Bora elsősorban a furmintra hasonlít, testes, gazdag bor készíthető belőle magas, de finom savtartalommal és jó savösszetétellel.

Csiger
A vízzel kiáztatott szőlőtörköly levéből cukor hozzáadásával erjesztett készítmény. Készítése tilos, kivéve a ~en, amikor az aszú kilúgozott törkölyére újból mustot vagy bort öntenek, ezt a borkülönlegességet fordításnak nevezzük.

A Tokaji Tavasz a Tokaji Borlovagrend fő rendezvénye, melyre 2013. április 26-27-28-án kerül sor a ~ szívében.
Tokaj, 2013. április 26 - 28.
Almádi Borfesztivál ...

BIRTOKLEÍRÁS A HOLDVÖLGY birtok egy kis parcellából született, melyet a tulajdonos édesanyja ajándékozott annak idején férjének születésnapi ajándék gyanánt. A tulajdonost édesanyja bízta meg, hogy édesapja szülőhelyén, a ~en kutasson fel új szőlőterületeket.

2003 Árvay János (~)
2004 Takler Ferenc (Szekszárdi Borvidék)
2005 Vincze Béla (Egri Borvidék) [5] [6]
2006 Garamvári Vencel (Balatonboglári Borvidék)
2007 Frittmann János (Kunsági Borvidék)
2008 Konyári János (Dél-Balatoni borvidék)
2009 Dr. Lőrincz György (Egri Borvidék) ...

Ezzel a tiszteletes nemcsak úrnőjének adott különleges húsvéti ajándékot, a hegyaljai borok királynőjét is megteremtette, ami kihatott az itteni szőlőkulturára: már egy 1655 - ös országgyűlési körlevél kötelezővé tette az aszúszemek kiválasztását a ~en.

és vallon telepesek, akik új fajtákkal gazdagították a tájegység szőlőtermesztési kultúráját: ők honosították meg a furmint és góhér fajtákat. A török inváziót megelőzően a keleti országrész borkereskedelmi központja a Szerémség volt, a megszállás után ezt a szerepet vette át a ~.

Ezzel egy időben, részint ennek köszönhetően is, lendült fel az addig jóformán ismeretlen ~, s egy-két évszázad alatt minden más borvidéket elhomályosító hírnévre tett szert. A 18.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Tokaji, Borvidék, Tokaj, Borvidékek, Somló?

◄ Tokaji aszúeszencia   Tokaji Cuvée ►
 
RSS Mobile