Kezdőlap (Portugieser)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Portugieser

Borok  Portói bor  Potenciál

Portugieser
A Villányi borvidék legjellemzőbb fajtája. Selymesen lágy bor, ahol a hangsúly a gyümölcsösségen van. Piros bogyós gyümölcsöket idéző világa csöppnyi fűszerességgel egészül ki. A Portugieser könnyed bor, amit akár mindennap is fogyaszthatunk.
Aktuális évjáratok: ...


Portugieser
Szőlő hasonnevei/eredete: Blauer Portugieser/Porthogeze stb.
Orientalis - caspica Közép-Európában honos fajta
Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői: ...

PORTUGIESER
Savanykás, erjedt gyümölcsös, cefrés illat Szilvás, egyértelműen gyümölcsorientált, lágyabb korty, primer, fajtajelleges dzsúzossággal.
Tovább ...

Portugieser
A Magyarországon Kékoportóként ismert szőlőfajta valószínűleg portugál eredetű, más források szerint osztrák származású is lehet. Bőtermő, lédús szőlőfajta, vékony héja miatt rothadásra hajlamos, és fagyérzékeny. Korán érik és közepes cukortartalmú mustja van.

Blauer Portugieser
Szőlőből megőrzött, kellemes gyümölcsös illattal rendelkező, mélyvörös színű, harmonikus bor. Fácán-, fogoly és más sültek méltó kísérője lehet, 16-18°C-on.

Kékoportó ( ~ )
Portugál eredetét sokan vitatják, egyesek osztrák fajtának tartják. Magyarországra valószínűleg a sógorok hozták.
Korai érésű, bőtermő, fagyra, rothadására hajlamos, a szárazságot jól tűri. Bora lágy, színben és extraktban nem túl gazdag.

A Kékoportó (~) szőlő bemutatása
Eredetét mind a mai napig homály fedi, sem osztrák, sem portugál eredete nem nyert még bizonyítást. Magyarországon régóta ismerik, Villányban szinte őshonos magyar fajtának tekintik.

Holló a Tagyonról
Tokaj Kereskedőház: furmint 2011.
Gere Tamás: ~ 2011.
Magnum Rapid
Dolgos este kísérői
Ibolya és szőlővirág
Ebner pinot noir 2006
Takler kékfrankos 2009
Haraszti siller 2011
Szeremley rizling 2010
Bock ~ 2011
Weninger és Gere rozé 2011 ...

~, Blauer Portugiser, Oportó, Kékoportó

Régebben Oportó
Hasonnevei közül külföldön legismertebb a Portugiser. Nálunk a köznapi nyelvhasználatban a "kék" jelző nélkül használják a fajta nevét. Származása bizonytalan.

~
Ez a bor Villány védjegye. A borvidék összes vörösborral foglalkozó pincészete készít ilyen bort. Ezt a szőlő fajtát korábban Kékoportó néven ismerhettük. Ez a bor képezi Villány vörösbor termékpalettájának alapját, karakterstabilitása biztos alapokat ad.

~
A Villányi borvidék jellemző fajtája. Lágy, bársonyos, és kifejezetten gyümölcsös vörösbor, melyben dominál a szőlő elsődleges illata és aromája. Könnyen iható, üde, kellemes vörösbor. Ne érleljük hosszabb ideig, hiszen frissen fogyasztva az igazi.
Boradatlap ...

~ (Kékoportó)
A Közép-Európában ismert, Magyarországon korábban Kékoportóként, Oportóként termelt szőlőfajta feltehetőleg portugál eredetű. Ausztriában már az 1700-as évektől ismert, innen terjedt el Németországba, Magyarországra.

~ (Kékoportó)
Portugál, egyes szakemberek szerint viszont osztrák eredetű fajta. Hazánkban az Egri, Villányi, Szekszárdi és nem utolsó sorban a Hajós-Bajai borvidéken találkozhatunk vele leginkább.
Fürtje középnagy, vállas, közepesen tömött.

~: Osztrák vagy portugál eredetű, korai érésű fajta, színe rubinvörös, illata gyümölcsös. Jó kezekben finom, jó italú, bársonyos bor készíthető belőle megfelelő savtartalommal és szép savakkal. Hátránya, hogy gyorsan öregszik, így inkább korai fogyasztásra alkalmas.

Ebner ~ 2007
Fémes, tükrös meggypiros szín. Gyümölcsbomba illatokban, ízben pedig nem a megszokott friss oportó, hanem egy már összeérettebb elegásabb változat. Savban remek és csersav is a fajtához képest szépen érezhető. Nagyon kellemes inni, bársonyos összhatás.

Blauer ~
Kékoportó
Származása: portugál, egyes szakemberek szerint osztrák
Tőkéje: közepes fejlődésű, kissé elterülő vesszőket nevel
Fürtje: középnagy, vállas, közepesen tömött
Érése: szeptember első fele
Bora: fajtajelleges, szép színű, finom csersavtartalmú ...

KÉKOPORTÓ/~:
szárnyas és marhasültekhez, borjúpaprikáshoz, halászléhez, sonkafélékhez
KADARKA:
borjú- és bárányhúsokhoz, halászléhez, gulyáshoz, paprikásokhoz, makarónihoz- spagettihez ...

Kik hozták a ~t?
A dunai-németekkel érkezett - vághatnánk rá a szokásos választ, vagy idézhetnénk Villány város honlapját is, ahol szintén 'Az első telepesek által behozott kékoportó (Blau~)' szerepel.

40% Kékfrankos 40% ~ és 20% Cabernet souvignon házasitásából készült.Egy évig ászkoltuk öreg tölgyfa hordóban és fél évig érleltük palackban.Testes száraz vörösbor lágy savakkal amit köszönhet az évjáratnak.Föként étkezéshez illetve egy jó beszélgetéshez javasoljuk fogyasztani.

~ (Kékoportó): bő termő, korai érésű, fagytűrő, rothadékony, cukortartalma közepes (16 mustfok). Bora lágy, illata, zamata mérsékelt. Szín,- cserzőanyag és extrakttartalma közepes. Kiváló minőséget csak meleg termőhelyen, például Villányban ad.
Kékfrankos: legelterjedtebb hazai kékszőlő.

A kékoportó vagy oportó külföldön főként ~ vagy blauer ~ néven ismert, jellemzően Közép-Európában, Magyarországon, Ausztriában és Németországban - elterjedt a szőlőfélék (Vitaceae) családjába, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) tartozó kék, vörösborszőlő-fajta.

Ausztriában állították elő a ~ és a Kékfrankos keresztezésével. Hazájában korán felfigyeltek értékes tulajdonságaira és termesztése terjed. Szeptember második felében, tehát a szülő Kékfrankosnál előbb szüretelhető, bőtermőfajta. Rothadásérzékenysége átlagos.

Az oportóból - a közelmúlt kilencvenes éveiben - portugál nyomásra kékoportó lett, majd mostanában (további nyomásra) visszatérünk az ősi kiindulóponthoz, a ~hez. A 18. századi változások eredményeként épültek a ma is használatos, gyönyörű pincesorok is, ahol oly jól esik a kóstolgatás.

Weiß:Sauvignon blanc Rot: ~ Weiß: Chardonnay, Cirfandli, Cserszegi fűszeres, Csomorika, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Királyleányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Tramini, Zengő, Zenit, ...

a "~" azaz Kékoportó szőlőfajtát is. A falvak közelében pincesorok épültek.
A kis présházakból nyílnak a rövid, ritkán elágazó, nem mély pincék. Itt történt a
leszüretelt és szekéren álló nagy hordókban odaszállított termés feldolgozása,
erjesztése.

A hagyományhoz tartozik a Kadarka, a ~, vagy a siller bor jelenléte is. A Villányi borvidék azonban arra is képes, hogy a hagyomány tisztelete mellett folyamatosan megújuljon. Borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát kínál.

Chardonnay, Hárslevelű, Olasz rizling, Rajnai rizling, Pinot blanc, Sauvignon, Tramini, Ottonel muskotály, Kékoportó (~), Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Királyleányka, Rizlingszilváni, Zengő, Szürkebarát, Sárga muskotály, Zenit, Zöld veltelini, Kadarka, ...

Kezdő borivóknak és pályájuk elején járó rendszerezőknek a pontos tájékozódás érdekében célszerű a legelterjedtebb fajtákat (fehérek: olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, furmint, hárslevelű, kövidinka, ezerjó, vörösek: kékfrankos, kadarka, ~) megismerni, ...

Benne van a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, ~ és a Kékfrankos. Elsőre ez így meredeknek tűnt, de aztán rádobtuk a dugóhúzót: A színe az rubin, nátürlihh, nagyokat rajzol a pohár falán.

A siller a Villányi, a Szekszárdi és a Hajós-Bajai borvidékek sváb szőlő- és bortermelőinek a sajátja. A borászok a Kadarka, valamint a ~ fajták szüreteiből készítették siller boraikat.
Rozé borok jellemző szőlőfajtái
Kadarka
~
Zweigelt ...

száraz rosé bor (friss, illatos bor)Villány dűlőiből származó ~, Kékfrankos és Cabernet fajták szűz mustjából készül. Színére közepes színintenzitás, lazacos, rózsaszín árnyalat jellemző. Illatában, ízében a szamóca jelenik meg.

fajtáink: Olaszrizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Muscat Ottonel, ~, és Kékfrankos.
Riczu Tamás Pincészete
Az Ön kosara jelenleg üres...

Ekkor érkezik a megszokott Polgár trilógia: a Pannon Primőrök (Muskotály cuvée, Rosé cuvée és ~, leánykori nevén a Kékoportó). A Primőröket már korábban is meg lehet kóstolni Villányban, november 6-án, a Trezorban egy "polgári" lakoma keretében.

A legenda szerint a Honfoglalás után Bor vitéz és háza népe itt telepedett le. Ő fejlesztette tovább a borkultúrát, sőt az nedű is tőle kapta a nevét. Az első telepesek által behozott kékoportó (Blau~) szőlőkből sehol másutt meg nem található vörösbort állítanak elő.

A török uralom alatt megfogyatkozott lakosságot a XVII. század végétől folyamatosan, szervezetten pótolták főleg német nemzetiségűekkel. Betelepülésük jelentős változásokat okozott a szőlőtermesztésben és a borászatban. Magukkal hozták "~" azaz a Kékoportó szőlőfajtát is.

Kiemelkedő termékek: Balatonfüredi Rizling, Csopaki Rizling, Tihanyi Merlot, Tihanyi Cabernet.
Csopaki és füredi területünkön telepített fajtánk az Olaszrizling. Pécselyi területünkön, mely legnagyobb összefüggő szőlőterületünk, telepített fajtáink a Cabernet Frank, Kékfrankos és a ~.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Kékfrankos, Borvidék, Cabernet, Borászat, Villány?

◄ Portói bor   Potenciál ►
 
RSS Mobile