Kezdőlap (Portugieser)

 Borok 

  » »
 
   

Portugieser

Borok  Portói bor  Potenciál

Portugieser
A Villányi borvidék legjellemzőbb fajtája. Selymesen lágy bor, ahol a hangsúly a gyümölcsösségen van. Piros bogyós gyümölcsöket idéző világa csöppnyi fűszerességgel egészül ki.


PORTUGIESER
Savanykás, erjedt gyümölcsös, cefrés illat Szilvás, egyértelműen gyümölcsorientált, lágyabb korty, primer, fajtajelleges dzsúzossággal.
Tovább ...

Portugieser
A Magyarországon Kékoportóként ismert szőlőfajta valószínűleg portugál eredetű, más források szerint osztrák származású is lehet. Bőtermő, lédús szőlőfajta, vékony héja miatt rothadásra hajlamos, és fagyérzékeny.

Blauer Portugieser
Szőlőből megőrzött, kellemes gyümölcsös illattal rendelkező, mélyvörös színű, harmonikus bor. Fácán-, fogoly és más sültek méltó kísérője lehet, 16-18°C-on.

Kékoportó ( portugieser )
Portugál eredetét sokan vitatják, egyesek osztrák fajtának tartják. Magyarországra valószínűleg a sógorok hozták.

A Kékoportó (Portugieser) szőlő bemutatása
Eredetét mind a mai napig homály fedi, sem osztrák, sem portugál eredete nem nyert még bizonyítást. Magyarországon régóta ismerik, Villányban szinte őshonos magyar fajtának tekintik.

Gere Tamás: portugieser 2011.
Magnum Rapid
Dolgos este kísérői
Ibolya és szőlővirág
Ebner pinot noir 2006
Takler kékfrankos 2009
Haraszti siller 2011
Szeremley rizling 2010
Bock portugieser 2011
Weninger és Gere rozé 2011 ...

Portugieser, Blauer Portugiser, Oportó, Kékoportó

Régebben Oportó
Hasonnevei közül külföldön legismertebb a Portugiser. Nálunk a köznapi nyelvhasználatban a "kék" jelző nélkül használják a fajta nevét. Származása bizonytalan.

Portugieser
Ez a bor Villány védjegye. A borvidék összes vörösborral foglalkozó pincészete készít ilyen bort. Ezt a szőlő fajtát korábban Kékoportó néven ismerhettük.

Portugieser
A Villányi borvidék jellemző fajtája. Lágy, bársonyos, és kifejezetten gyümölcsös vörösbor, melyben dominál a szőlő elsődleges illata és aromája. Könnyen iható, üde, kellemes vörösbor.

Portugieser (Kékoportó)
A Közép-Európában ismert, Magyarországon korábban Kékoportóként, Oportóként termelt szőlőfajta feltehetőleg portugál eredetű. Ausztriában már az 1700-as évektől ismert, innen terjedt el Németországba, Magyarországra.

Portugieser (Kékoportó)
Portugál, egyes szakemberek szerint viszont osztrák eredetű fajta. Hazánkban az Egri, Villányi, Szekszárdi és nem utolsó sorban a Hajós-Bajai borvidéken találkozhatunk vele leginkább.

Ebner Portugieser 2007
Fémes, tükrös meggypiros szín. Gyümölcsbomba illatokban, ízben pedig nem a megszokott friss oportó, hanem egy már összeérettebb elegásabb változat. Savban remek és csersav is a fajtához képest szépen érezhető.

Blauer Portugieser
Kékoportó
Származása: portugál, egyes szakemberek szerint osztrák
Tőkéje: közepes fejlődésű, kissé elterülő vesszőket nevel
Fürtje: középnagy, vállas, közepesen tömött
Érése: szeptember első fele ...

Portugieser
Korábbi nevén: kékoportó. Portugál eredetét sokan vitatják, egyesek osztrák fajtának tartják. Magyarországra valószínűleg a sógorok hozták. Korai érésű, bőtermő, fagyra, rothadására hajlamos, a szárazságot jól tűri.

Portugieser (Kékoportó)
Írta: Koren István
Portugál, egyes szakemberek szerint viszont osztrák eredetű fajta. Hazánkban az Egri, Villányi, Szekszárdi és nem utolsó sorban a Hajós-Bajai borvidéken találkozhatunk vele leginkább.

Portugieser Du Monde FBI pálinkafőzde allergén staropramen Jane Masters MW Rizling vakáció méh Főszerkesztők Fóruma Salon Filharmonikusok palack Patricius Csabagyöngye büntetés ízérzékelés Vinexpo tájbor Kantharosz Gála Karner Gábor ...

KÉKOPORTÓ/PORTUGIESER:
szárnyas és marhasültekhez, borjúpaprikáshoz, halászléhez, sonkafélékhez
KADARKA:
borjú- és bárányhúsokhoz, halászléhez, gulyáshoz, paprikásokhoz, makarónihoz- spagettihez ...

A villányi portugieser ideális gumicsont a hazai borközvéleménynek: évek óta kíméletlenül rágódunk rajta, mely rágódásnak köszönhetően mára talán eljutottunk odáig, hogy semmi sem biztos, és még annak az ellenkezője sem.

Monarchia Portugieser 1,5l , Villány, Vörös
Részletek
Malatinszky Kúria Cabernet Sauvignon (szűretlen) , Villány, Vörös
Részletek ...

Kik hozták a Portugiesert?
A dunai-németekkel érkezett - vághatnánk rá a szokásos választ, vagy idézhetnénk Villány város honlapját is, ahol szintén 'Az első telepesek által behozott kékoportó (Blauportugieser)' szerepel.

Az Európai Unió legújabb szabályai szerint a borospalackok címkéjén feltüntetett kékoportó nevet Magyarországnak ki kell vezetnie a piacról (mert a szőlőfajta eredeti neve helyre utal, akár a tokaji), és helyette a külföldön elterjedt portugieser ...

40% Kékfrankos 40% Portugieser és 20% Cabernet souvignon házasitásából készült.Egy évig ászkoltuk öreg tölgyfa hordóban és fél évig érleltük palackban.Testes száraz vörösbor lágy savakkal amit köszönhet az évjáratnak.

Ausztriában állították elő a Portugieser és a Kékfrankos keresztezésével. Hazájában korán felfigyeltek értékes tulajdonságaira és termesztése terjed. Szeptember második felében, tehát a szülő Kékfrankosnál előbb szüretelhető, bőtermőfajta.

Az oportóból - a közelmúlt kilencvenes éveiben - portugál nyomásra kékoportó lett, majd mostanában (további nyomásra) visszatérünk az ősi kiindulóponthoz, a Portugieserhez. A 18.

Weiß:Sauvignon blanc Rot: Portugieser Weiß: Chardonnay, Cirfandli, Cserszegi fűszeres, Csomorika, Furmint, Hárslevelű, Irsai Olivér, Juhfark, Királyleányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, ...

a "Portugieser" azaz Kékoportó szőlőfajtát is. A falvak közelében pincesorok épültek.
A kis présházakból nyílnak a rövid, ritkán elágazó, nem mély pincék. Itt történt a
leszüretelt és szekéren álló nagy hordókban odaszállított termés feldolgozása, ...

A hagyományhoz tartozik a Kadarka, a Portugieser, vagy a siller bor jelenléte is. A Villányi borvidék azonban arra is képes, hogy a hagyomány tisztelete mellett folyamatosan megújuljon. Borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát kínál.

Chardonnay, Hárslevelű, Olasz rizling, Rajnai rizling, Pinot blanc, Sauvignon, Tramini, Ottonel muskotály, Kékoportó (Portugieser), Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Királyleányka, Rizlingszilváni, Zengő, Szürkebarát, ...

és pályájuk elején járó rendszerezőknek a pontos tájékozódás érdekében célszerű a legelterjedtebb fajtákat (fehérek: olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay, furmint, hárslevelű, kövidinka, ezerjó, vörösek: kékfrankos, kadarka, portugieser) ...

Benne van a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Portugieser és a Kékfrankos. Elsőre ez így meredeknek tűnt, de aztán rádobtuk a dugóhúzót: A színe az rubin, nátürlihh, nagyokat rajzol a pohár falán.

száraz rosé bor (friss, illatos bor)Villány dűlőiből származó Portugieser, Kékfrankos és Cabernet fajták szűz mustjából készül. Színére közepes színintenzitás, lazacos, rózsaszín árnyalat jellemző. Illatában, ízében a szamóca jelenik meg.

Német fajta, a Helfensteiner (Frühburgunder Ă- Trollinger) Heroldrebe (Blauer Portugieser Ă- Lemberger) keresztezés eredménye, Winsbergben (Württemberg), August Herold munkája (1955)
Érési idő (hónap) :
október közepe ...

fajtáink: Olaszrizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Muscat Ottonel, Portugieser, és Kékfrankos.
Riczu Tamás Pincészete
Az Ön kosara jelenleg üres...

Ekkor érkezik a megszokott Polgár trilógia: a Pannon Primőrök (Muskotály cuvée, Rosé cuvée és Portugieser, leánykori nevén a Kékoportó).

század végétől folyamatosan, szervezetten pótolták főleg német nemzetiségűekkel. Betelepülésük jelentős változásokat okozott a szőlőtermesztésben és a borászatban. Magukkal hozták "Portugieser" azaz a Kékoportó szőlőfajtát is.

Csopaki és füredi területünkön telepített fajtánk az Olaszrizling. Pécselyi területünkön, mely legnagyobb összefüggő szőlőterületünk, telepített fajtáink a Cabernet Frank, Kékfrankos és a Portugieser.

Magukkal hozták "Portugieser" azaz a Kékoportó szőlőfajtát is.
A falvak közelében pincesorok épültek. A kis présházakból nyílnak a rövid, ritkán elágazó nem mély pincék.

Lásd még: Lásd még: Kékfrankos, Borvidék, Cabernet, Borászat, Villány

Borok  Portói bor  Potenciál

 
RSS Mobile