Kezdőlap (Pezsgő)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Pezsgő

Borok  Petit Verdot  Pezsgőalapbor

Pezsgő
A pezsgő a bornak olyan fajtája, amelynél a bor második érése a palackban megy végbe. Az alapborokat tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, aminek hatására szénsavassá válnak.


Pezsgők világában Vol. #1.
Múlt héten immár harmadik alkalommal rendezték meg a PezsgőVilág rendezvényt, melynek nemes célja természetesen a buborékok népszerűsítése volt a borkedvelők körében. Nem iszunk elég pezsgőt.

Pezsgő - Archimedia
A pezsgő
Pezsgőkészítés csak a parafadugó feltalálása után vált lehetővé. Erjedésben lévő bort töltöttek a palackba, és az erjedés befejeztéig termelődő szén-dioxid a palackban maradt.

PEZSGŐ élet (érzés)
Megrendezték az első Champagne és pezsgőfesztivált ...

pezsgő
(franc. vin de Champagne). A P.-gyártást állítólag don Pérignon, a hautevillersi apátság páter pincemestere talált föl 1670 lés 1715 közti időben, honnan igen hamar elterjedhetett, mert már a XVIII. sz.-ban sokfelé ismerték a P.-t. A P.

Pezsgőszínű bor
A kék héjú szőlőkből gyors sajtolással kinyert mustból készített bor. Színe világos, a hagymára emlékeztető.
[vissza] ...

Pezsgő
A magyar pezsgőkészítés történelmi helyszíne Budafok, de történelmi léptékben valójában Pozsony. Pezsgőt több borvidéken is készítenek, de ahol ez területileg is koncentrálódik, az Etyek-Budai, az Izsáki és a Balatonboglári borvidékek.

Pezsgő készítése
Három féle pezsgő készítési módszer ismeretes. A klasszikus módszer a palackos erjesztés.

Pezsgőkészítés alapjai
A bejegyzés a Pezsgők világa sorozat része ...

Pezsgő
Borból másodszori erjesztéssel (vagy mustból) készített, szénsavas bor.

pezsgő
Borból (vagy mustból) készített, szénsavas bor. A szénsav, - pezsgő alapbor esetén - cukor hozzáadásával keletkezik, zárt palackban, vagy tartályban (tankban) keletkezik, ez a keletkezett természetes szénsav a borban megmarad.

A PEZSGŐ TÖRTÉNETE
Mintegy 400 éve Champagne-ban a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője - páter Perignon - erjedetlen cukrot tartalmazó bort, vastag falú palckban parafadugóval zárt le.

Pezsgőféle. Olaszország, piemonti terület. Tulajdonképpen Asti Spumante, de 1994-től a D.O.C.G. besorolás óta csak Asti. Szőlőfajták: Moscató biancó, Muscat blanc á Petits Grains.

Pezsgőt, illetve egyes esetekben a fehér- és rozéborokat jegesvödörben szokás az asztalhoz hozni. A palackot először megvizsgáljuk: nagy lendülettel nyakkal lefelé fordítjuk és a fény felé tartjuk.

pezsgő alapanyag
A Juhfark egy magyar fehérborszőlő-fajta. Nevét, a juhfarkra emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Gyakran összetévesztik a Csomorika nevű fajtával.

A pezsgőkészítés a Szigetiek számára nem varázslat, hanem a kemény munka és a szakértelem ötvözete, melynek során a magyar borok összetéveszthetetlen ízének, zamatának megőrzésével kivételesen finom pezsgők születnek.

tankpezsgő: Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
tannin: Cserzőanyag.
taposókád: A szőlő taposásánál használt kád, általában fából készült.

(5) Pezsgő az a szénsavas bor, amely mustból közvetlenül erjesztett, vagy borhoz adott cukorból zárt palackban vagy zárt tartályban képződött szénsavat tartalmaz.

Száraz pezsgők, esetleg száraz vermutok, a száraz fehérek közül a legalkalmasabb a tokaji szamorodni
Előételek
Könnyű száraz fehér, üde nem túl harsány rosé ...

Aszú- és pezsgőkiválóságok 2014
Nem az ásvány
Újboros kvíz
Könyv a Royal Tokaji dűlőinek történetéről
Olaszrizling a Balaton körül
Bordó Blend először ...

1912-ben pezsgőüzemet létesített Schaumburg - Lippe féle uradalom.
Hagyományosnak a Kadarka, Kékoportó majd a Kékfrankos fajta tekinthető.

A boglári pezsgőkirály; a soltvadkerti aranyember; a lellei ikon
A nyolcvanas évek 'lazaságai' már teremtettek szűkös, de bejárható tereket a borászok számára.

Eredetileg a pezsgő készítéshez házasított és egalizált alapbort nevezik cuvée-nek. A mai értelemben többfajta tudatos arányban házasított bort nevezzük cuvée-nek.

habzóbor = A pezsgőt utánzó ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van, kissé hasonlít a pezsgőre.
hagymás színű = Pirkadt.
hamisítás = Meg nem engedett anyagok, kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során.

Royalsekt Pezsgőpincészet Zrt.
18. Sidewayz Borkereskedés
19. Levendula Pince
20. Koch Borászat
21. Birkás Pincészet, Izsák - Szabadszállás
22. Halasi Borászati Kft. Szőke Pincészet
23. Fekete Borpince, Szekszárd
24. Tringa Borpince, Szekszárd
25.

sz-ban pezsgőalapbort termelő vidéknek számított. A budafoki pezsgőgyárak is vásárolta bükkaljai borokat. Klímaviszonyai a többi észak-magyarországi borvidékhez hasonlóan hűvösebb, de azoknál szárazabb.
Bükkaljai Borút Egyesület ...

A fehérborszőlő-fajták a világban divatos, kedvelt gyümölcsillatú, könnyű, elegáns bort illetve pezsgők előállítására alkalmas alapbort teremnek.

A cuvée kifejezés a borászat (legyen borászat a bor előállítója, és pezsgészet a pezsgőé) egészéből el kell, hogy tűnjön, mert ezután csakis az eredeti értelmében használható, vagyis így: pezsgőkészítéshez házasított és egalizált bor.

Afrométer: Szúrószáras nyomásmérő, amely a pezsgőspalack dugóján átvezetve a szén-dioxid nyomását méri.
Akó: régi must/bor űrmérték. A magyar akó 54,31 liter.

(A pezsgőket most hagyjuk!)
Oké, hogy a főnök bá, Stefan Császár ismeri a piacot, meg el tudja adni a borait, de a legkevésbé azt értem, hogy ha valakinek van területe, pénze, lehetősége arra, hogy mondjuk egy nagy száraz, fehérbort készítsen, ...

Az igazi pezsgőtől a grappáig terjed a széles szortiment, még vörös pezsgő is van (jó ízű, jó savú, de kicsit túl telt, és nem gyöngyözik).

Jóllehet az utóbbi években már minőségi bort is termelnek, elsősorban a pezsgőalapbor-termelés jellemző erre a vidékre. A híres Törley-pezsgők is etyeki alapborból készültek a XIX. század végétől.

Ezek kezdetben általában a hazai borok és pezsgők biogén amin tartalmának meghatározására irányultak (1981), a későbbiekben viszont külön kiterjedtek a tokaji borok és aszúszemek aminosav- és amin-összetételének meghatározására is (Kállay-Sárdy, ...

A Törley család híres pezsgői alapanyagának fehér borát is ezen a területen, Etyek térségében termelték.

Igen, nem véletlenül került a pezsgő a borok közé. Ugyanis nem minden bor látszik bornak, ráadásul ez fordítva is igaz lehet.

Sőt egy kis erőltetéssel azt is állíthatnók, hogy még a pezsgő sem volt ismeretlen. előttök, hiszen V e r g i l i u s egy mulatságot leirván, ezeket mondja hőséről: "ille impiger hausit spumantem pateram" tehát gyorsan üríté a habzó kelyhet.

Fiatalabb pezsgőkhöz, habzóborokhoz a szárában is üreges, hosszúkás, peremén kifelé hajló pezsgőskelyhet (coup) használják. űrtartalma 200-250 cm3, magassága 200mm.

század végén a Törley család híres pezsgői
alapanyagának fehér borát is ezen a területen, Etyek térségében
termelték. A sajátos ökológiai viszonyok, a talajok magas mésztartalma
és a szeles fennsíkokból adódóan rendszerint egészséges a szőlő, és a ...

Caroline, Eger Csillaga, Rizling Cuveé, Somlói Olaszrizling 2003, Somlói Olaszrizling 2006, Somló pezsgő Fsz, Mézzel ízesített Olaszrizling, Késői szüretelésű Olszrizling, Premier, szó-lá-ti, Balatoni Olaszrizling, Villányi olaszrizling, ...

Magyarország történelmi borvidékei között ez a borvidék nagyságrendileg az ötödik helyen áll, de ez a hely sokkal előkelőbb akkor, ha az értékesített borok és pezsgők palackszámát, illetve árbevételét nézzük.

Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez a bor képezi a híres Champagne-ban készített francia pezsgők egyik alapborát is. Hazánkban korábban kereklevelű néven is használták.

híres pezsgői alapanyagának fehérborát is ezen a területen termelték. Sajátos
ökológiai viszonyok, a talajok magas mésztartalma, és a széles fennsíkokból
adódóan rendszerint egészséges a szőlő, pezsgőgyártáshoz ideális - nagy ...

"Kellemes lehet ezen pezsgő víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén; szomjúságuk oltáskor az említett pezsgői csípősséget éldelni kívánnák.

Ez utóbbi termőhelyen nem vörösbort, hanem pezsgőt készítenek terméséből. Magyarországon ismert, de a kevésbé elterjedt fajták közé tartozik. Nálunk elsősorban vörösbor készül terméséből.

A bükkaljai borok jó része gazdag illatú, savakban bővelkedő és üde, akár kiváló pezsgő alapanyag is lehetne. A bükkalja ma túlnyomóan fehérbortermő terület, a kékszőlő területe kevesebb, mint az egész telepítés egyharmada.

A dekoratív kóstolófalatkák megszemlélése és némi langyos alkoholmentes pezsgő elfogyasztása után kisétáltam a Citadellán forrongó tavaszi nyárba. Ez volt az első nap idén, amikor melegnek éreztem a farmernadrágot.
Téma: gasztrorendezvény ...

Tudja-e, hogy hol tartják a Világ Legjobb Pezsgőinek Versenyét?
Az Effervescents du Monde versenyt a franciaországi Dijonban tartják.
Feliratkozás a Hírlevélre ...

Így a Blender művészet termel az igazán nagy Pezsgők és módját keverési végzik továbbra is szigorúan őrzött titok, amit csak a dolgozók nagy Champagne kastélyok.

Dehogynem! Franciaországban számtalan könnyű, száraz fehérbort, pezsgőt isznak étkezés előtt. Ezek hűtenek, hidratálnak, és mivel savtartalmuk magas, fokozzák az étvágyat; 'megágyaznak" a menünek.

(A champagne-i rosé pezsgőknek van ilyen színe, és jellegében is arra emlékeztet.)
Sorolva a kiemelkedő tulajdonságokat: lefegyverző, elegáns, könnyed, tetszetős. Még kis kompótosságot is érezni mind ízében, mint illatában.

Idén a házibuliban a kötelező pezsgős koccintást követően a 2009-es Lónyai Hárslevelűvel köszöntöttük az új esztendőt, és néhány bormentes nap elteltével ismét Kikelet-bor került a poharamba.

Kiváló, kemény karakterű, finom savú, testes, széles körben felhasználható borfajta, amely minőségi bor, különleges minőségi bor és pezsgő készítésére is alkalmas. Beérési cukorfoka 16-22 o.
A szőlő levele ép, alig tagolt.

Cuvée
Francia kifejezés, azonos fajtájú, vagy azonos termőhelyű borok házasítása. Más megközelítésben a pezsgő készítése során a másodlagos erjesztésre házasítással összeállított alapbor.
- D -
Dekantálás
Tiszta bor leszívása az üledékről.

14. Mecsekalja: Déli lejtőkön, 2000 év óta termesztenek ott szőlőt, kedvező szubmediterrán klíma, pezsgőalapanyagok, illatos borok magasabb cukortartalommal, alacsony savtartalommal. Fajták: pécsi cirfandli, chardannay, furmint.

Készítenek rosé-t vörös és fehér borok keverésével is. Van például egy francia pezsgőfajta, a Blanc de Noirs, amelynél ezt a módszert használják. Itthon nem jellemző.
Fel
Rosé bor ...

Az egyedi ökológiai viszonyok, a talajok magas mésztartalma és a szeles fennsíkokból adódóan általában egészséges a szőlő. Ezen a borvidéken a pezsgőgyártáshoz ideális, nagy savtartalmú bor-alapanyag terem.

Általában magas - 45-75% - zsírtartalmúak, többségük pasztőrözött tehéntejből készül. Könnyű száraz pezsgő, valamint alkohol- és savszegény fehérbor ajánlható hozzájuk.
Lágy és kenhető sajtok
...

A "bólé" jelentése: Összevágott gyümölcsök és likőr illetve pezsgő vegyítésével készített hideg ital.

Illatban egyszerű, zamatban gazdag, kellemes savú, vékony bor, kiváló pezsgő alapbor
BOR.hu a facebookon ...

Kicsit korábban szüretelve pezsgőgyártásra is felhasználható. Bőtermő fajta. Éretten bogyói kissé peregnek. Másodtermés képzésre hajlamos. Fagytűrő képessége szembetűnő, termése kevésbé rothad.

A félszáraz szőlőnedű lehet nyalós, félszáraz, száraz és nagyon száraz, ez utóbbit pezsgőknél a brut jelzővel illetik.

Megtalálható más francia borvidéken és más országok rangos borai között is. A Champagne-i borvidéken a Pinot Noir-t gyors feldolgozással fehérborként a pezsgőgyártáshoz, vagy kiváló rosé bor készítésehez is használják.

Hűvös, meszes a táj, mely szép savakat generál, markáns, virágos-gyümölcsös fehérek fakadnak itten és jó pezsgő-alapborok.

Sokan foglalkoznak régi, már-már kihalt fajtákkal a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet génbankjának segítségével. De ajánlhatnánk a jó száz éve pezsgőalapnak telepített csomorikát is, az illatos, vékony testű bort, melyet a környéken (tévesen, ...

A Villányi bor egyre nagyobb hírnévre tett szert, jelentős exportárú volt.
A filoxéra ezeket a szőlőket sem kímélte. A rekonstrukció a már más borvidéknél is ismert változásokat hozta.
1912-ben pezsgőüzemet létesített Schaumburg - Lippe féle ...

Az évjáratos pezsgő (akár rosé) a hidegen tálalt sült golyók és más vadszárnyas sűrű szövetű húsával alkot nagyszerű ellentétpárt; a jó minőségű Beaujolais friss gyümölcsössége pedig éles kontrasztba állítja a nehéz, tartalmas ilyen típusú ételeket.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Borvidék, Szőlő, Bor, Alkohol, Kékfrankos?

◄ Petit Verdot   Pezsgőalapbor ►
 
RSS Mobile