Kezdőlap (Pezsgő)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Pezsgő

Borok  Petit Verdot  Pezsgőalapbor

Pezsgő
A pezsgő a bornak olyan fajtája, amelynél a bor második érése a palackban megy végbe. Az alapborokat tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, aminek hatására szénsavassá válnak.


Pezsgők világában Vol. #1.
Múlt héten immár harmadik alkalommal rendezték meg a PezsgőVilág rendezvényt, melynek nemes célja természetesen a buborékok népszerűsítése volt a borkedvelők körében. Nem iszunk elég pezsgőt. Ez bulvárklisé, de még szomorúbb a tény, hogy igaz.

Pezsgő - Archimedia
A pezsgő
Pezsgőkészítés csak a parafadugó feltalálása után vált lehetővé. Erjedésben lévő bort töltöttek a palackba, és az erjedés befejeztéig termelődő szén-dioxid a palackban maradt. A seprőt úgy távolították el, hogy a szénsav nagy része megmaradt.

pezsgő
(franc. vin de Champagne). A P.-gyártást állítólag don Pérignon, a hautevillersi apátság páter pincemestere talált föl 1670 lés 1715 közti időben, honnan igen hamar elterjedhetett, mert már a XVIII. sz.-ban sokfelé ismerték a P.-t. A P.

Pezsgőnél mindig a brut kategóriával kell kezdeni, mert ez a pincészetek alappezsgője, innen lehet feljebb lépni. A brut azonnal felismerhető jegyekkel bír, leginkább a nyersesség vehető észre, az elegancia még nem jelenik meg olyan mértékben.

~
A magyar ~készítés történelmi helyszíne Budafok, de történelmi léptékben valójában Pozsony. ~t több borvidéken is készítenek, de ahol ez területileg is koncentrálódik, az Etyek-Budai, az Izsáki és a Balatonboglári borvidékek.

~ készítése
Három féle ~ készítési módszer ismeretes. A klasszikus módszer a palackos erjesztés. Ezen kívül van tankban erjesztett ~ és az asti módszer, ahol a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során válik szénsavassá.

~készítés alapjai
A bejegyzés a ~k világa sorozat része ...

~
Borból másodszori erjesztéssel (vagy mustból) készített, szénsavas bor. A szénsav, - ~ alapbor esetén - cukor hozzáadásával keletkezik, zárt palackban, vagy tartályban (tankban) keletkezik, ez a keletkezett természetes szénsav a borban megmarad.

~
Borból (vagy mustból) készített, szénsavas bor. A szénsav, - ~ alapbor esetén - cukor hozzáadásával keletkezik, zárt palackban, vagy tartályban (tankban) keletkezik, ez a keletkezett természetes szénsav a borban megmarad.
~színű bor ...

A PEZSGŐ TÖRTÉNETE
Mintegy 400 éve Champagne-ban a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője - páter Perignon - erjedetlen cukrot tartalmazó bort, vastag falú palckban parafadugóval zárt le.

~féle. Olaszország, piemonti terület. Tulajdonképpen Asti Spumante, de 1994-től a D.O.C.G. besorolás óta csak Asti. Szőlőfajták: Moscató biancó, Muscat blanc á Petits Grains.

~t, illetve egyes esetekben a fehér- és rozéborokat jegesvödörben szokás az asztalhoz hozni. A palackot először megvizsgáljuk: nagy lendülettel nyakkal lefelé fordítjuk és a fény felé tartjuk. Ha a bor fátyolos, opálos vagy zavaros, akkor nem szolgálható fel.

~ alapanyag
A Juhfark egy magyar fehérborszőlő-fajta. Nevét, a juhfarkra emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Gyakran összetévesztik a Csomorika nevű fajtával. Származása: Ausztria vagy Magyarország, sokan Stájerországból valónak tartják (német neve: Lämmerschwantz).[1] ...

A ~készítés a Szigetiek számára nem varázslat, hanem a kemény munka és a szakértelem ötvözete, melynek során a magyar borok összetéveszthetetlen ízének, zamatának megőrzésével kivételesen finom ~k születnek.

tank~: Fémtartályban készített ~. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
tannin: Cserzőanyag.
taposókád: A szőlő taposásánál használt kád, általában fából készült.

(5) ~ az a szénsavas bor, amely mustból közvetlenül erjesztett, vagy borhoz adott cukorból zárt palackban vagy zárt tartályban képződött szénsavat tartalmaz.

Száraz ~k, esetleg száraz vermutok, a száraz fehérek közül a legalkalmasabb a tokaji szamorodni
Előételek
Könnyű száraz fehér, üde nem túl harsány rosé ...

Aszú- és ~kiválóságok 2014
Nem az ásvány
Újboros kvíz
Könyv a Royal Tokaji dűlőinek történetéről
Olaszrizling a Balaton körül
Bordó Blend először ...

1912-ben ~üzemet létesített Schaumburg - Lippe féle uradalom.
Hagyományosnak a Kadarka, Kékoportó majd a Kékfrankos fajta tekinthető. A filoxéra után francia eredetű fajtákat is telepítettek, mint például a Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot.

A boglári ~király; a soltvadkerti aranyember; a lellei ikon
A nyolcvanas évek 'lazaságai' már teremtettek szűkös, de bejárható tereket a borászok számára.

Eredetileg a ~ készítéshez házasított és egalizált alapbort nevezik cuvée-nek. A mai értelemben többfajta tudatos arányban házasított bort nevezzük cuvée-nek. Az utóbbi időkben a Villányi- Siklósi borvidéken is elterjedt a többféle szőlő házasításából készült borkülönlegesség.

habzóbor = A ~t utánzó ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van, kissé hasonlít a ~re.
hagymás színű = Pirkadt.
hamisítás = Meg nem engedett anyagok, kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során. A valóságot nem fedő megnevezések alkalmazása is hamisítás.

Royalsekt ~pincészet Zrt.
18. Sidewayz Borkereskedés
19. Levendula Pince
20. Koch Borászat
21. Birkás Pincészet, Izsák - Szabadszállás
22. Halasi Borászati Kft. Szőke Pincészet
23. Fekete Borpince, Szekszárd
24. Tringa Borpince, Szekszárd
25. Ferenczi Szőlőbirtok, Szekszárd
26.

sz-ban ~alapbort termelő vidéknek számított. A budafoki ~gyárak is vásárolta bükkaljai borokat. Klímaviszonyai a többi észak-magyarországi borvidékhez hasonlóan hűvösebb, de azoknál szárazabb.
Bükkaljai Borút Egyesület
3421 Tibolddaróc Széchenyi u. 7.
Tel.

A fehérborszőlő-fajták a világban divatos, kedvelt gyümölcsillatú, könnyű, elegáns bort illetve ~k előállítására alkalmas alapbort teremnek.

A cuvée kifejezés a borászat (legyen borászat a bor előállítója, és pezsgészet a ~é) egészéből el kell, hogy tűnjön, mert ezután csakis az eredeti értelmében használható, vagyis így: ~készítéshez házasított és egalizált bor.

Afrométer: Szúrószáras nyomásmérő, amely a ~spalack dugóján átvezetve a szén-dioxid nyomását méri.
Akó: régi must/bor űrmérték. A magyar akó 54,31 liter.
Aljbor: a megtisztult bor lefejtése után a bortároló tartály alján visszamaradó, többé-kevésbé sűrű, zavaros bor.

(A ~ket most hagyjuk!)
Oké, hogy a főnök bá, Stefan Császár ismeri a piacot, meg el tudja adni a borait, de a legkevésbé azt értem, hogy ha valakinek van területe, pénze, lehetősége arra, hogy mondjuk egy nagy száraz, fehérbort készítsen, miért nem teszi.

Az igazi ~től a grappáig terjed a széles szortiment, még vörös ~ is van (jó ízű, jó savú, de kicsit túl telt, és nem gyöngyözik).

Jóllehet az utóbbi években már minőségi bort is termelnek, elsősorban a ~alapbor-termelés jellemző erre a vidékre. A híres Törley-~k is etyeki alapborból készültek a XIX. század végétől.

Ezek kezdetben általában a hazai borok és ~k biogén amin tartalmának meghatározására irányultak (1981), a későbbiekben viszont külön kiterjedtek a tokaji borok és aszúszemek aminosav- és amin-összetételének meghatározására is (Kállay-Sárdy, 2003).

A Törley család híres ~i alapanyagának fehér borát is ezen a területen, Etyek térségében termelték.

Igen, nem véletlenül került a ~ a borok közé. Ugyanis nem minden bor látszik bornak, ráadásul ez fordítva is igaz lehet. Bornak számítanak a likőrborok, vermutok, habzóborok, gyöngyözőborok, desszertborok, ~k, illetve az olyan különlegességek is, mint például a sherry vagy a portói.

Sőt egy kis erőltetéssel azt is állíthatnók, hogy még a ~ sem volt ismeretlen. előttök, hiszen V e r g i l i u s egy mulatságot leirván, ezeket mondja hőséről: "ille impiger hausit spumantem pateram" tehát gyorsan üríté a habzó kelyhet. Meggyújtható borról "vinum ardens" is van említés.

Fiatalabb ~khöz, habzóborokhoz a szárában is üreges, hosszúkás, peremén kifelé hajló ~skelyhet (coup) használják. űrtartalma 200-250 cm3, magassága 200mm.

Nedvesség nélkül való, nem zsíros: száraz arcbőr, nem édes, enyhén savanyú -bor, ~-, kedélytelen: száraz humor, -főnévként- szárazföld: vízen és szárazon. Származékok és kapcsolt szavak: szárazság, szárazulat, szárad, száradás, száraszt, szárogat, szárít, szárítás, szárítkozik.

század végén a Törley család híres ~i
alapanyagának fehér borát is ezen a területen, Etyek térségében
termelték. A sajátos ökológiai viszonyok, a talajok magas mésztartalma
és a szeles fennsíkokból adódóan rendszerint egészséges a szőlő, és a ...

Caroline, Eger Csillaga, Rizling Cuveé, Somlói Olaszrizling 2003, Somlói Olaszrizling 2006, Somló ~ Fsz, Mézzel ízesített Olaszrizling, Késői szüretelésű Olszrizling, Premier, szó-lá-ti, Balatoni Olaszrizling, Villányi olaszrizling, Nagy Somlói Arany Cuveé, Olaszrizling késői szüret, ...

Magyarország történelmi borvidékei között ez a borvidék nagyságrendileg az ötödik helyen áll, de ez a hely sokkal előkelőbb akkor, ha az értékesített borok és ~k palackszámát, illetve árbevételét nézzük.

Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez a bor képezi a híres Champagne-ban készített francia ~k egyik alapborát is. Hazánkban korábban kereklevelű néven is használták.

híres ~i alapanyagának fehérborát is ezen a területen termelték. Sajátos
ökológiai viszonyok, a talajok magas mésztartalma, és a széles fennsíkokból
adódóan rendszerint egészséges a szőlő, ~gyártáshoz ideális - nagy
savtartalmú boralapanyag terem ezen a vidéken.

"Kellemes lehet ezen ~ víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén; szomjúságuk oltáskor az említett ~i csípősséget éldelni kívánnák. Talán azon betegségekben sem lenne céliránytalan ital, amelyekben a szénsav által történendő izgatás a belső részekre jótékonyan hat." ...

Ez utóbbi termőhelyen nem vörösbort, hanem ~t készítenek terméséből. Magyarországon ismert, de a kevésbé elterjedt fajták közé tartozik. Nálunk elsősorban vörösbor készül terméséből.
A három fajta levele hasonlít egymáshoz, megkülönböztetésük csak a fürtök színeződése után egyszerű.

Nem. Magyarországon tíltja a bortörvény. Franciaországban a ~ készítésénél engedélyezik.
Feliratkozás a Hírlevélre
Ismeri Ön a Tokaji Aszú széles választékát? Tudja hányan készítettek és készítenek aszú bort? El tudja képzelni milyen címkékkel kerültek forgalomba?
Tovább ...

Dehogynem! Franciaországban számtalan könnyű, száraz fehérbort, ~t isznak étkezés előtt. Ezek hűtenek, hidratálnak, és mivel savtartalmuk magas, fokozzák az étvágyat; 'megágyaznak" a menünek.
- a palackból kihúzott dugó illata nem jelent semmit.

A dekoratív kóstolófalatkák megszemlélése és némi langyos alkoholmentes ~ elfogyasztása után kisétáltam a Citadellán forrongó tavaszi nyárba. Ez volt az első nap idén, amikor melegnek éreztem a farmernadrágot.
Téma: gasztrorendezvény
Cappuccino kék Apponyiból ...

A bükkaljai borok jó része gazdag illatú, savakban bővelkedő és üde, akár kiváló ~ alapanyag is lehetne. A bükkalja ma túlnyomóan fehérbortermő terület, a kékszőlő területe kevesebb, mint az egész telepítés egyharmada.

Brut
Francia kifejezés, szószerint száraz. Ténylegesen maximum 15 g/l cukortartalmú borok és ~k megjelölésére használják.
Borkő
A borból a tároló edény falára lacsapódó, zömmel kálium-bitartarátot tartalmazó kristályos üledék. A bor ízét nem befolyásolja.

Így a Blender művészet termel az igazán nagy ~k és módját keverési végzik továbbra is szigorúan őrzött titok, amit csak a dolgozók nagy Champagne kastélyok.

(A champagne-i rosé ~knek van ilyen színe, és jellegében is arra emlékeztet.)
Sorolva a kiemelkedő tulajdonságokat: lefegyverző, elegáns, könnyed, tetszetős. Még kis kompótosságot is érezni mind ízében, mint illatában.

Idén a házibuliban a kötelező ~s koccintást követően a 2009-es Lónyai Hárslevelűvel köszöntöttük az új esztendőt, és néhány bormentes nap elteltével ismét Kikelet-bor került a poharamba. Lehet, hogy ebből hagyomány lesz, hát, soha rosszabb évkezdést.

Kiváló, kemény karakterű, finom savú, testes, széles körben felhasználható borfajta, amely minőségi bor, különleges minőségi bor és ~ készítésére is alkalmas. Beérési cukorfoka 16-22 o.
A szőlő levele ép, alig tagolt. Kis fürtű, fehéres zöld színű. Közepes termőképességű.

14. Mecsekalja: Déli lejtőkön, 2000 év óta termesztenek ott szőlőt, kedvező szubmediterrán klíma, ~alapanyagok, illatos borok magasabb cukortartalommal, alacsony savtartalommal. Fajták: pécsi cirfandli, chardannay, furmint.

Készítenek rosé-t vörös és fehér borok keverésével is. Van például egy francia ~fajta, a Blanc de Noirs, amelynél ezt a módszert használják. Itthon nem jellemző.
Fel
Rosé bor ...

Az egyedi ökológiai viszonyok, a talajok magas mésztartalma és a szeles fennsíkokból adódóan általában egészséges a szőlő. Ezen a borvidéken a ~gyártáshoz ideális, nagy savtartalmú bor-alapanyag terem. A szőlőtermesztés uralkodó maradt a kedvező gazdasági helyzet miatt. Területe: 1772 ha.

Általában magas - 45-75% - zsírtartalmúak, többségük pasztőrözött tehéntejből készül. Könnyű száraz ~, valamint alkohol- és savszegény fehérbor ajánlható hozzájuk.
Lágy és kenhető sajtok
...

A "bólé" jelentése: Összevágott gyümölcsök és likőr illetve ~ vegyítésével készített hideg ital.

Illatban egyszerű, zamatban gazdag, kellemes savú, vékony bor, kiváló ~ alapbor
BOR.hu a facebookon ...

Kicsit korábban szüretelve ~gyártásra is felhasználható. Bőtermő fajta. Éretten bogyói kissé peregnek. Másodtermés képzésre hajlamos. Fagytűrő képessége szembetűnő, termése kevésbé rothad. A gombabetegségekre (peronoszpóra, lisztharmat) nem túl fogékony.

A félszáraz szőlőnedű lehet nyalós, félszáraz, száraz és nagyon száraz, ez utóbbit ~knél a brut jelzővel illetik. A szesztartalmat tekintve a könnyű bornak 9-10 térfogatszázalék az alkoholtartalma, a közepes bornak 10-13%, az erős bor 13% fölötti alkoholtartalommal bír.

Megtalálható más francia borvidéken és más országok rangos borai között is. A Champagne-i borvidéken a Pinot Noir-t gyors feldolgozással fehérborként a ~gyártáshoz, vagy kiváló rosé bor készítésehez is használják. A Szürkebarát és a Fehérburgundi rokona.

Hűvös, meszes a táj, mely szép savakat generál, markáns, virágos-gyümölcsös fehérek fakadnak itten és jó ~-alapborok. Mérvadó a töki Nyakas Pince és az Etyeki Kúria reduktív, európai színvonalú szortimentje, és remekek Kemendy László, valamint a György Villa borai.

Sokan foglalkoznak régi, már-már kihalt fajtákkal a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet génbankjának segítségével. De ajánlhatnánk a jó száz éve ~alapnak telepített csomorikát is, az illatos, vékony testű bort, melyet a környéken (tévesen, népszokás után) juhfarknak is neveznek.

A Villányi bor egyre nagyobb hírnévre tett szert, jelentős exportárú volt.
A filoxéra ezeket a szőlőket sem kímélte. A rekonstrukció a már más borvidéknél is ismert változásokat hozta.
1912-ben ~üzemet létesített Schaumburg - Lippe féle uradalom.

Az évjáratos ~ (akár rosé) a hidegen tálalt sült golyók és más vadszárnyas sűrű szövetű húsával alkot nagyszerű ellentétpárt; a jó minőségű Beaujolais friss gyümölcsössége pedig éles kontrasztba állítja a nehéz, tartalmas ilyen típusú ételeket.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Borvidék, Szőlő, Bor, Alkohol, Kékfrankos?

◄ Petit Verdot   Pezsgőalapbor ►
 
RSS Mobile