Kezdőlap (Pezsgő)

 Borok 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Borok » Pezsgő


 

Pezsgő

Borok  Petit Verdot  Pezsgőalapbor
2014.04.18

Pezsgő
A pezsgő a bornak olyan fajtája, amelynél a bor második érése a palackban megy végbe. Az alapborokat tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, aminek hatására szénsavassá válnak.


Pezsgő - Archimedia
A pezsgő
Pezsgőkészítés csak a parafadugó feltalálása után vált lehetővé. Erjedésben lévő bort töltöttek a palackba, és az erjedés befejeztéig termelődő szén-dioxid a palackban maradt.

PEZSGŐ élet (érzés)
Megrendezték az első Champagne és pezsgőfesztivált ...

pezsgő
(franc. vin de Champagne). A P.-gyártást állítólag don Pérignon, a hautevillersi apátság páter pincemestere talált föl 1670 lés 1715 közti időben, honnan igen hamar elterjedhetett, mert már a XVIII. sz.-ban sokfelé ismerték a P.-t. A P.

Pezsgőszínű bor
A kék héjú szőlőkből gyors sajtolással kinyert mustból készített bor. Színe világos, a hagymára emlékeztető.
[vissza] ...

Pezsgő
A magyar pezsgőkészítés történelmi helyszíne Budafok, de történelmi léptékben valójában Pozsony. Pezsgőt több borvidéken is készítenek, de ahol ez területileg is koncentrálódik, az Etyek-Budai, az Izsáki és a Balatonboglári borvidékek.

Pezsgő készítése
Három féle pezsgő készítési módszer ismeretes. A klasszikus módszer a palackos erjesztés.

Pezsgőkészítés alapjai
A bejegyzés a Pezsgők világa sorozat része ...

Billecart-Salmon Pezsgőkóstoló
A beígért folytatás következik a Bortársaság-os kóstolók folyamatában, de robog tovább a gépezet, napokon belül írok Szepsy István 2006-os száraz furmintjairól is.

Pezsgő
Borból másodszori erjesztéssel (vagy mustból) készített, szénsavas bor.

pezsgő
Borból (vagy mustból) készített, szénsavas bor. A szénsav, - pezsgő alapbor esetén - cukor hozzáadásával keletkezik, zárt palackban, vagy tartályban (tankban) keletkezik, ez a keletkezett természetes szénsav a borban megmarad.

A PEZSGŐ TÖRTÉNETE
Mintegy 400 éve Champagne-ban a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője - páter Perignon - erjedetlen cukrot tartalmazó bort, vastag falú palckban parafadugóval zárt le.

Kóstolja meg pezsgőinket, vörösborainkat, fehérborainkat és nem utolsó sorban törkölypálinkánkat egy hangulatos borkóstolón barátaival, üzleti partnereivel!
Kategóriák:
Vörös borok
Fehér borok
Gyöngyöző bor
Rosé bor ...

Pezsgőféle. Olaszország, piemonti terület. Tulajdonképpen Asti Spumante, de 1994-től a D.O.C.G. besorolás óta csak Asti. Szőlőfajták: Moscató biancó, Muscat blanc á Petits Grains.

Pezsgőt, illetve egyes esetekben a fehér- és rozéborokat jegesvödörben szokás az asztalhoz hozni. A palackot először megvizsgáljuk: nagy lendülettel nyakkal lefelé fordítjuk és a fény felé tartjuk.

pezsgő alapanyag
A Juhfark egy magyar fehérborszőlő-fajta. Nevét, a juhfarkra emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Gyakran összetévesztik a Csomorika nevű fajtával.

pezsgő: szénsavas bor, amelyben a szénsav természetes úton (erjedés) cukor hozzáadásával keletkezik, és amit palackban vagy tartályban erjesztéssel meg is őriznek. Titkon őrzött recept szerint likőrrel esetleg cukorral ízesítik.

A pezsgőkészítés a Szigetiek számára nem varázslat, hanem a kemény munka és a szakértelem ötvözete, melynek során a magyar borok összetéveszthetetlen ízének, zamatának megőrzésével kivételesen finom pezsgők születnek.

tankpezsgő: Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
tannin: Cserzőanyag.
taposókád: A szőlő taposásánál használt kád, általában fából készült.

(5) Pezsgő az a szénsavas bor, amely mustból közvetlenül erjesztett, vagy borhoz adott cukorból zárt palackban vagy zárt tartályban képződött szénsavat tartalmaz.

Száraz pezsgők, esetleg száraz vermutok, a száraz fehérek közül a legalkalmasabb a tokaji szamorodni
Előételek
Könnyű száraz fehér, üde nem túl harsány rosé ...

1912-ben pezsgőüzemet létesített Schaumburg - Lippe féle uradalom.
Hagyományosnak a Kadarka, Kékoportó majd a Kékfrankos fajta tekinthető.

A boglári pezsgőkirály; a soltvadkerti aranyember; a lellei ikon
A nyolcvanas évek 'lazaságai' már teremtettek szűkös, de bejárható tereket a borászok számára.

Eredetileg a pezsgő készítéshez házasított és egalizált alapbort nevezik cuvée-nek. A mai értelemben többfajta tudatos arányban házasított bort nevezzük cuvée-nek.

habzóbor = A pezsgőt utánzó ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van, kissé hasonlít a pezsgőre.
hagymás színű = Pirkadt.
hamisítás = Meg nem engedett anyagok, kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során.

Royalsekt Pezsgőpincészet Zrt.
18. Sidewayz Borkereskedés
19. Levendula Pince
20. Koch Borászat
21. Birkás Pincészet, Izsák - Szabadszállás
22. Halasi Borászati Kft. Szőke Pincészet
23. Fekete Borpince, Szekszárd
24. Tringa Borpince, Szekszárd
25.

sz-ban pezsgőalapbort termelő vidéknek számított. A budafoki pezsgőgyárak is vásárolta bükkaljai borokat. Klímaviszonyai a többi észak-magyarországi borvidékhez hasonlóan hűvösebb, de azoknál szárazabb.
Bükkaljai Borút Egyesület ...

A fehérborszőlő-fajták a világban divatos, kedvelt gyümölcsillatú, könnyű, elegáns bort illetve pezsgők előállítására alkalmas alapbort teremnek.

A cuvée kifejezés a borászat (legyen borászat a bor előállítója, és pezsgészet a pezsgőé) egészéből el kell, hogy tűnjön, mert ezután csakis az eredeti értelmében használható, vagyis így: pezsgőkészítéshez házasított és egalizált bor.

Afrométer: Szúrószáras nyomásmérő, amely a pezsgőspalack dugóján átvezetve a szén-dioxid nyomását méri.
Akó: régi must/bor űrmérték. A magyar akó 54,31 liter.

(A pezsgőket most hagyjuk!)
Oké, hogy a főnök bá, Stefan Császár ismeri a piacot, meg el tudja adni a borait, de a legkevésbé azt értem, hogy ha valakinek van területe, pénze, lehetősége arra, hogy mondjuk egy nagy száraz, fehérbort készítsen, ...

Az igazi pezsgőtől a grappáig terjed a széles szortiment, még vörös pezsgő is van (jó ízű, jó savú, de kicsit túl telt, és nem gyöngyözik).

Jóllehet az utóbbi években már minőségi bort is termelnek, elsősorban a pezsgőalapbor-termelés jellemző erre a vidékre. A híres Törley-pezsgők is etyeki alapborból készültek a XIX. század végétől.

Ezek kezdetben általában a hazai borok és pezsgők biogén amin tartalmának meghatározására irányultak (1981), a későbbiekben viszont külön kiterjedtek a tokaji borok és aszúszemek aminosav- és amin-összetételének meghatározására is (Kállay-Sárdy, ...

A Törley család híres pezsgői alapanyagának fehér borát is ezen a területen, Etyek térségében termelték.

Igen, nem véletlenül került a pezsgő a borok közé. Ugyanis nem minden bor látszik bornak, ráadásul ez fordítva is igaz lehet.

Véleményünk szerint: Közepesen erősen feltörő nagyobb buborékokat látunk, amikor a pezsgőből töltünk. A pohárba szagolva részben élesztős, kenyérre emlékeztető, részben herbális jegyeket érzünk, amelyek tiszta, határozott illattá állnak össze.

Sőt egy kis erőltetéssel azt is állíthatnók, hogy még a pezsgő sem volt ismeretlen. előttök, hiszen V e r g i l i u s egy mulatságot leirván, ezeket mondja hőséről: "ille impiger hausit spumantem pateram" tehát gyorsan üríté a habzó kelyhet.

Fiatalabb pezsgőkhöz, habzóborokhoz a szárában is üreges, hosszúkás, peremén kifelé hajló pezsgőskelyhet (coup) használják. űrtartalma 200-250 cm3, magassága 200mm.

század végén a Törley család híres pezsgői
alapanyagának fehér borát is ezen a területen, Etyek térségében
termelték. A sajátos ökológiai viszonyok, a talajok magas mésztartalma
és a szeles fennsíkokból adódóan rendszerint egészséges a szőlő, és a ...

Caroline, Eger Csillaga, Rizling Cuveé, Somlói Olaszrizling 2003, Somlói Olaszrizling 2006, Somló pezsgő Fsz, Mézzel ízesített Olaszrizling, Késői szüretelésű Olszrizling, Premier, szó-lá-ti, Balatoni Olaszrizling, Villányi olaszrizling, ...

Magyarország történelmi borvidékei között ez a borvidék nagyságrendileg az ötödik helyen áll, de ez a hely sokkal előkelőbb akkor, ha az értékesített borok és pezsgők palackszámát, illetve árbevételét nézzük.

Szénsavas és néhány fajtából reduktívan készülő borhoz,valamint pezsgőkhöz az érés korai szakaszában, desszertborokhoz azonban túlérésben szüretelnek, mikor a szemek vízleadása növekszik.

Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez a bor képezi a híres Champagne-ban készített francia pezsgők egyik alapborát is. Hazánkban korábban kereklevelű néven is használták.

híres pezsgői alapanyagának fehérborát is ezen a területen termelték. Sajátos
ökológiai viszonyok, a talajok magas mésztartalma, és a széles fennsíkokból
adódóan rendszerint egészséges a szőlő, pezsgőgyártáshoz ideális - nagy ...

"Kellemes lehet ezen pezsgő víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén; szomjúságuk oltáskor az említett pezsgői csípősséget éldelni kívánnák.

Ez utóbbi termőhelyen nem vörösbort, hanem pezsgőt készítenek terméséből. Magyarországon ismert, de a kevésbé elterjedt fajták közé tartozik. Nálunk elsősorban vörösbor készül terméséből.

A nagyon aromás szőlő az egyik legkedveltebb édes pezsgőbor, az Asti alapját képezi (régebben Asti Spumante volt a megnevezése). Ezt a szőlőfajtát szinte az egész világon termesztik.

A bükkaljai borok jó része gazdag illatú, savakban bővelkedő és üde, akár kiváló pezsgő alapanyag is lehetne. A bükkalja ma túlnyomóan fehérbortermő terület, a kékszőlő területe kevesebb, mint az egész telepítés egyharmada.

A dekoratív kóstolófalatkák megszemlélése és némi langyos alkoholmentes pezsgő elfogyasztása után kisétáltam a Citadellán forrongó tavaszi nyárba. Ez volt az első nap idén, amikor melegnek éreztem a farmernadrágot.
Téma: gasztrorendezvény ...

Tudja-e, hogy hol tartják a Világ Legjobb Pezsgőinek Versenyét?
Az Effervescents du Monde versenyt a franciaországi Dijonban tartják.
Feliratkozás a Hírlevélre ...

Így a Blender művészet termel az igazán nagy Pezsgők és módját keverési végzik továbbra is szigorúan őrzött titok, amit csak a dolgozók nagy Champagne kastélyok.

Dehogynem! Franciaországban számtalan könnyű, száraz fehérbort, pezsgőt isznak étkezés előtt. Ezek hűtenek, hidratálnak, és mivel savtartalmuk magas, fokozzák az étvágyat; 'megágyaznak" a menünek.

(A champagne-i rosé pezsgőknek van ilyen színe, és jellegében is arra emlékeztet.)
Sorolva a kiemelkedő tulajdonságokat: lefegyverző, elegáns, könnyed, tetszetős. Még kis kompótosságot is érezni mind ízében, mint illatában.

Kiváló, kemény karakterű, finom savú, testes, széles körben felhasználható borfajta, amely minőségi bor, különleges minőségi bor és pezsgő készítésére is alkalmas. Beérési cukorfoka 16-22 o.
A szőlő levele ép, alig tagolt.

Cuvée
Francia kifejezés, azonos fajtájú, vagy azonos termőhelyű borok házasítása. Más megközelítésben a pezsgő készítése során a másodlagos erjesztésre házasítással összeállított alapbor.
- D -
Dekantálás
Tiszta bor leszívása az üledékről.

14. Mecsekalja: Déli lejtőkön, 2000 év óta termesztenek ott szőlőt, kedvező szubmediterrán klíma, pezsgőalapanyagok, illatos borok magasabb cukortartalommal, alacsony savtartalommal. Fajták: pécsi cirfandli, chardannay, furmint.

Készítenek rosé-t vörös és fehér borok keverésével is. Van például egy francia pezsgőfajta, a Blanc de Noirs, amelynél ezt a módszert használják. Itthon nem jellemző.
Fel
Rosé bor ...

A Villányi bor egyre nagyobb hírnévre tett szert, jelentős exportárú volt.
A filoxéra ezeket a szőlőket sem kímélte. A rekonstrukció a már más borvidéknél is ismert változásokat hozta.
1912-ben pezsgőüzemet létesített Schaumburg - Lippe féle ...

Az évjáratos pezsgő (akár rosé) a hidegen tálalt sült golyók és más vadszárnyas sűrű szövetű húsával alkot nagyszerű ellentétpárt; a jó minőségű Beaujolais friss gyümölcsössége pedig éles kontrasztba állítja a nehéz, tartalmas ilyen típusú ételeket.

Lásd még: Lásd még: Borvidék, Szőlő, Bor, Alkohol, Kékfrankos

Borok  Petit Verdot  Pezsgőalapbor
2014.04.18

 
RSS Mobile