Kezdőlap (Pezsgő)

 Borok 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Borok » Pezsgő


 

Pezsgő

Borok  Petit Verdot  Pezsgőalapbor

Pezsgő
A pezsgő a bornak olyan fajtája, amelynél a bor második érése a palackban megy végbe. Az alapborokat tirage-likőrrel (élesztő és cukor) vegyítik, aminek hatására szénsavassá válnak.


Pezsgő - Archimedia
A pezsgő
Pezsgőkészítés csak a parafadugó feltalálása után vált lehetővé. Erjedésben lévő bort töltöttek a palackba, és az erjedés befejeztéig termelődő szén-dioxid a palackban maradt.

PEZSGŐ élet (érzés)
Megrendezték az első Champagne és pezsgőfesztivált ...

pezsgő
(franc. vin de Champagne). A P.-gyártást állítólag don Pérignon, a hautevillersi apátság páter pincemestere talált föl 1670 lés 1715 közti időben, honnan igen hamar elterjedhetett, mert már a XVIII. sz.-ban sokfelé ismerték a P.-t. A P.

Pezsgőszínű bor
A kék héjú szőlőkből gyors sajtolással kinyert mustból készített bor. Színe világos, a hagymára emlékeztető.
[vissza] ...

Pezsgő
A magyar pezsgőkészítés történelmi helyszíne Budafok, de történelmi léptékben valójában Pozsony. Pezsgőt több borvidéken is készítenek, de ahol ez területileg is koncentrálódik, az Etyek-Budai, az Izsáki és a Balatonboglári borvidékek.

Pezsgő készítése
Három féle pezsgő készítési módszer ismeretes. A klasszikus módszer a palackos erjesztés.

Pezsgőkészítés alapjai
A bejegyzés a Pezsgők világa sorozat része ...

Billecart-Salmon Pezsgőkóstoló
A beígért folytatás következik a Bortársaság-os kóstolók folyamatában, de robog tovább a gépezet, napokon belül írok Szepsy István 2006-os száraz furmintjairól is.

Pezsgő
Borból másodszori erjesztéssel (vagy mustból) készített, szénsavas bor.

pezsgő
Borból (vagy mustból) készített, szénsavas bor. A szénsav, - pezsgő alapbor esetén - cukor hozzáadásával keletkezik, zárt palackban, vagy tartályban (tankban) keletkezik, ez a keletkezett természetes szénsav a borban megmarad.

A PEZSGŐ TÖRTÉNETE
Mintegy 400 éve Champagne-ban a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője - páter Perignon - erjedetlen cukrot tartalmazó bort, vastag falú palckban parafadugóval zárt le.

Kóstolja meg pezsgőinket, vörösborainkat, fehérborainkat és nem utolsó sorban törkölypálinkánkat egy hangulatos borkóstolón barátaival, üzleti partnereivel!
Kategóriák:
Vörös borok
Fehér borok
Gyöngyöző bor
Rosé bor ...

Pezsgőféle. Olaszország, piemonti terület. Tulajdonképpen Asti Spumante, de 1994-től a D.O.C.G. besorolás óta csak Asti. Szőlőfajták: Moscató biancó, Muscat blanc á Petits Grains.

Pezsgőt, illetve egyes esetekben a fehér- és rozéborokat jegesvödörben szokás az asztalhoz hozni. A palackot először megvizsgáljuk: nagy lendülettel nyakkal lefelé fordítjuk és a fény felé tartjuk.

pezsgő alapanyag
A Juhfark egy magyar fehérborszőlő-fajta. Nevét, a juhfarkra emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Gyakran összetévesztik a Csomorika nevű fajtával.

pezsgő: szénsavas bor, amelyben a szénsav természetes úton (erjedés) cukor hozzáadásával keletkezik, és amit palackban vagy tartályban erjesztéssel meg is őriznek. Titkon őrzött recept szerint likőrrel esetleg cukorral ízesítik.

A pezsgőkészítés a Szigetiek számára nem varázslat, hanem a kemény munka és a szakértelem ötvözete, melynek során a magyar borok összetéveszthetetlen ízének, zamatának megőrzésével kivételesen finom pezsgők születnek.

tankpezsgő: Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
tannin: Cserzőanyag.
taposókád: A szőlő taposásánál használt kád, általában fából készült.

(5) Pezsgő az a szénsavas bor, amely mustból közvetlenül erjesztett, vagy borhoz adott cukorból zárt palackban vagy zárt tartályban képződött szénsavat tartalmaz.

Száraz pezsgők, esetleg száraz vermutok, a száraz fehérek közül a legalkalmasabb a tokaji szamorodni
Előételek
Könnyű száraz fehér, üde nem túl harsány rosé ...

1912-ben pezsgőüzemet létesített Schaumburg - Lippe féle uradalom.
Hagyományosnak a Kadarka, Kékoportó majd a Kékfrankos fajta tekinthető.

A boglári pezsgőkirály; a soltvadkerti aranyember; a lellei ikon
A nyolcvanas évek 'lazaságai' már teremtettek szűkös, de bejárható tereket a borászok számára.

Eredetileg a pezsgő készítéshez házasított és egalizált alapbort nevezik cuvée-nek. A mai értelemben többfajta tudatos arányban házasított bort nevezzük cuvée-nek.

habzóbor = A pezsgőt utánzó ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van, kissé hasonlít a pezsgőre.
hagymás színű = Pirkadt.
hamisítás = Meg nem engedett anyagok, kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során.

Royalsekt Pezsgőpincészet Zrt.
18. Sidewayz Borkereskedés
19. Levendula Pince
20. Koch Borászat
21. Birkás Pincészet, Izsák - Szabadszállás
22. Halasi Borászati Kft. Szőke Pincészet
23. Fekete Borpince, Szekszárd
24. Tringa Borpince, Szekszárd
25.

sz-ban pezsgőalapbort termelő vidéknek számított. A budafoki pezsgőgyárak is vásárolta bükkaljai borokat. Klímaviszonyai a többi észak-magyarországi borvidékhez hasonlóan hűvösebb, de azoknál szárazabb.
Bükkaljai Borút Egyesület ...

A fehérborszőlő-fajták a világban divatos, kedvelt gyümölcsillatú, könnyű, elegáns bort illetve pezsgők előállítására alkalmas alapbort teremnek.

A cuvée kifejezés a borászat (legyen borászat a bor előállítója, és pezsgészet a pezsgőé) egészéből el kell, hogy tűnjön, mert ezután csakis az eredeti értelmében használható, vagyis így: pezsgőkészítéshez házasított és egalizált bor.

Afrométer: Szúrószáras nyomásmérő, amely a pezsgőspalack dugóján átvezetve a szén-dioxid nyomását méri.
Akó: régi must/bor űrmérték. A magyar akó 54,31 liter.

(A pezsgőket most hagyjuk!)
Oké, hogy a főnök bá, Stefan Császár ismeri a piacot, meg el tudja adni a borait, de a legkevésbé azt értem, hogy ha valakinek van területe, pénze, lehetősége arra, hogy mondjuk egy nagy száraz, fehérbort készítsen, ...

Az igazi pezsgőtől a grappáig terjed a széles szortiment, még vörös pezsgő is van (jó ízű, jó savú, de kicsit túl telt, és nem gyöngyözik).

Jóllehet az utóbbi években már minőségi bort is termelnek, elsősorban a pezsgőalapbor-termelés jellemző erre a vidékre. A híres Törley-pezsgők is etyeki alapborból készültek a XIX. század végétől.

Lásd még: Lásd még: Borvidék, Szőlő, Bor, Alkohol, Kékfrankos

Borok  Petit Verdot  Pezsgőalapbor

 
RSS Mobile