Kezdőlap (Nemes penész)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Nemes penész

Borok  Nemes íz  Nemes pincepenész

A Botrytis Cinerea, a nemes penész áldásos hatása Tokaj éghajlati viszonyainak rendkívüli erejéből fakad. A nemespenész az érett szőlőn elszaporodva különleges folyamatot indít el.


Az aszúszemek úgy keletkeznek, hogy a hosszú meleg ősz folyamán a szőlőfürtök túlérnek, nemes penészréteg alakul ki rajtuk, amely elősegíti a szőlő héján keresztül a bogyó belsejében lévő víz távozását.

A vulkanikus alapú agyag- vagy lösztalaj, a napsütötte déli lejtők, valamint a Tisza és Bodrog folyók által meghatározott mikroklíma kedvező körülményeket biztosít a botrytis cinerea (nemes penész) kialakulásának, és az ezt követő aszúsodásnak; ...

(Innen ered a sajtcsalád francia elnevezése: "virágos kergűek".) A néhányhetes érlelés során a hófehér nemes penészréteg bevonja a sajt felületét.

A nemesen rothadt szőlőszem elveszítve víztartalmának jelentős részét, magas cukorkoncentrációt (55-65 %) ér el, míg a savtartalom emelkedése alacsonyabb, hiszen a nemes penész természetes savcsökkentést okoz.

Tokaj-hegyaljai borvidék: a világ egyik meghatározó édes fehérbor termő vidéke, ahol évszázadok óta készítik a nemes penész által világra segített híres aszú borokat.

Savai finomak, a termőhelytől, évjárattól nagyban függnek, de mindenképpen szelídebbek, mint a Rajnairizling savai. Utóízében gyakori a keserűmandula. Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja.

Rövidebb-hosszabb érleléssel ma is nagy minőségű, nemes penészes szőlőből készült édes bort adhat. Ízmélysége jó termelőnél vetekedhet a hegyaljai borokéval. Illat- és izvilága florális jegyeket mutat, finom fanyarsággal a háttérben.

Viszonylag biztonságosan terem, más fajtákhoz képest kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Illatban nem igazán gazdag, savai finomak, szelídebbek, mint a rajnai rizling savai. A fajta hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is ...

Kellenek párás hajnalok, ezt segíti a természetes vízfelület - folyó, tó - közelsége, és az ezt követő száraz, meleg őszi nappalok szeptember, október során. Némi csapadék kell még a megfelelő időben, mert a várva várt nemes penészgomba - mint ...

Hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja. Beérési mustfoka átlagosan ugyan csak 16-17 fok körüli, de jó évjáratokban, október közepén vagy végén gyakran 19-20 fokkal szüretelhető.

Évjárattól és termőhelytől függően szép, napos, hosszú őszi időben töppedésre és a nemes penészes érésre is fogékony, amelynek eredményeként félédes, édes bor készítésére is lehetőséget ad.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Borvidék, Szőlő, Illat, Édes, Tokaj?

◄ Nemes íz   Nemes pincepenész ►
 
RSS Mobile