Kezdőlap (Must)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Must

Borok  Muskotályos  Mustfokolás

must
igy nevezzük a gyümölcsféléknek, különösen a szőllőnek, kisajtolt levét. A szőllő-M. 10-24% cukrot, 0,4-1,2% savat tartalmaz, értéke főleg cukortartalmától függ, mert az erjedés folytán a cukor alakul át szesszé, s igy minél több cukor van a M.-ban, annál erősebb lesz a belőle származó bor. A M.


A must természetes, spontán erjedése:
a szőlőbogyóról illetve a szüret során a gépek, eszközök felületéről a mustba kerülő, természetes élesztőflóra végzi az erjedést.

A must ülepítése, tisztítása:
A mustot ajánlott az erjesztési fázis elött még ülepíteni azaz tisztítani, hogy a lebegő, zavarosító részecskék könnyebben leülepedjenek benne és a durva mustalj esetlegesen káros anyagokkal kiválasztódva még az erjedés beindulása elött leválasztható legyen.

Must - A szőlő friss, még erjedés előtti leve.
Oxidatív
Egyes borkülönlegességeknél hozzátartozik a levegő jelenléte a bor készítés technológiájához (pl.: sherry). Az erőteljes oxidáció viszont egy általános bornál öreg ízt okozhat, tehát negatív hatást gyakorol a bor minőségére.

Must: A szőlő friss, még erjedés előtti leve.
Mineralitás: Ásványi jelleg. Az őskőzeten (például kristályos pala), illetve vulkáni talajon termett borok sajátsága. A bor mind illatban, mind ízben mattnak tűnik.

A ~ ÉS A BOR ELŐÁLLÍTÁSA ÉS KEZELÉSE
Borászati termékek
14. § (1) Friss szőlő: a szőlőtőke közvetlen fogyasztásra, borászati vagy egyéb feldolgozásra alkalmas érett vagy túlérett termése.

Fojtott ~
Kén-dioxid hozzáadásával tartósított ~.
Fordítás
Tokaji borkülönlegesség, az aszú törkölyre másodszori felöntésével készített bor.

~ és cefre kezelésre.
2.2.
Oltóanyag - fajéleszto (aktív, szárított, folyékony szuszpenzió) - tejsavbaktérium
(liofilizált, aktív, szárított) ...

A ~ borrá erjedésében is fontos szerepet játszik, a mustban lévő szőlőcukrot az enzimek etil-alkohollá alakítják át:
Szőlőcukor C6H12O6 : etil-alkohol 2 C2H5OH + gáz 2 CO2
Bejegyezte: Bloggerman dátum: 8:00 ...

A ~ és a bor legfontosabb mikroorganizmusa. A borélesztő, Saccharomyces cerevisiae erjeszti a mustot borrá.
Elrúgás
Azt a jelenséget nevezzük így, amikor a szőlő a változékony idő hatására, kora nyáron a potenciális termés jelentős része nem kötődik a virágzás alatt.

A ~ erjesztése
A hordóba vagy tartályba fejtett ~ az erjesztés szakaszában alakul át borrá. Az erjedés kétféle lehet, attól függően, hogy spontán módon (spontán erjedés), vagy irányítottan (irányított erjedés) megy végbe.
Spontán erjedés ...

A ~ kierjedése után keletkezett bor eleinte zavaros, illata, zamata fejletlen. A zavaros újbor a gravitációs ülepedés folytán fokozatosan tisztulni kezd, ezáltal egyre élvezhetőbbé válik. A tisztulási folyamat azonban lassú és nem tökéletes, így a bort hatékony kezelésekkel kell megtisztítani.

seprő
~ vagy kiforrott bor alján keletkező üledék: borseprő, seprőpálinka.
Ótörök eredetű: tatár csüpre, kirgiz szöbrö, csuvas sepre (borseprő, üledék, élesztő), ezek a szavak a csöp, csüb (szemét) származékai. A magyarba egy csöpreg, söpreg alak kerülhetett, ennek szabályos származéka a seprő.

fojtott ~: Kén-dioxid hozzáadásával tartósított ~.
fokolás: A ~ sűrűségének mérése areo méterrel.
fordítás: Törkölyre öntött borból készült bor.

Törkölyös ~
Az összezúzott vagy bogyózott szőlő neve a ~ elválasztása előtt.
- U -
Újbor
Az utolsó szüretből származó, még széndioxidot tartalmazó bor.

Üledék A ~ vagy a bor leülepedett részecskéit tartalmazó elegy.
Üres bor Kevés illat- és zamatanyagot, vonadékanyagot, alkoholt tartalmazó jellegtelen bor.

nyálkázás = A ~ tisztítása ülepítéssel. A művelet után a bort kénezik, hogy ne erjedjen.
nyalós bor = Kissé édeskés bor. köznapi megnevezése az édeskés, félédes boroknak.
nyitás = Talajmunka, az ősszel talajjal befedett, takart tőkék tavaszi kiszabadítását jelenti.

20:56
Mi a szűz ~?
(Ez a kérdés a következő borhoz kapcsolódik. Sajnos nem kaptam választ, ebből is látszik, hogy Gábor sem ... )
21:07
9-es Bock rozé kékfrankos, portugieser, cabernet-k szűzmustjából: feltűnően keserű.

Többnyire sűrített ~ (cukortartalma 450-700g/l) hozzáadásával történhet, amely nemcsak a cukormennyiséget, hanem az extrakttartalmat is növeli, ezáltal kedvezően befolyásolja a bor harmóniáját.
Színjavítás ...

Akó: régi ~/bor űrmérték. A magyar akó 54,31 liter.
Aljbor: a megtisztult bor lefejtése után a bortároló tartály alján visszamaradó, többé-kevésbé sűrű, zavaros bor.
Almasav: COOH-CHOH-CH2-COOH; a szőlő és ~ összes savtartalmának 40-60 százalékát alkotja.

Ha együtt szüretelik le az egészséges és nemesen rothadt szőlőfürtöket, szőlőszemeket, és azt együtt dolgozzák fel, az áztatás során a ~ mint oldószer másként hat, mint a külön szedett aszúszemek esetében az alkoholtartalmú bor.

Kiváltóoka a ~ magas hőmérsékleten való erjedésének lelassulása.
Megelőzhető, ha törekszünk a ~ egyszerű és gyors erjedésére. Gyógyítható a tejsav kénnel való elpusztításával.
A nyúlósodás a bornak zajtalan, nyúlósan, olajszerűen való folyása.

karcos "tapintásérzet, murci: Erjedésnek indult szénsavas ~. majomtej: Még erjedésben levő ~, bor. farkasszőr: Zajos erjedés után, még seprős bor. újbor: Erjedés után az első fejtésig. Az újbor a kezdetben nyers, később éretlen.

Amennyiben a szüret és a szőlő feldolgozása hidegben történik, a cefrét pár órára állni hagyjuk (cefreáztatásos enzimbomlás), s a ~ forrása kontrolláltan alacsony hőmérsékleten megy végbe, akkor a Sauvignon Blanc csalános illatai is felfedezhetőek.

Az édesítésre használt forralt ~-sűrítményt ottfelejtették, amikor ráakadtak, kiderült, újfajta finomság van benne, nini, felfedeztük a modenai balzsamecetet, gyerekek.

- Asztali-, táj- és minőségi borok cukortartalmának kialakítására ~, töményített ~ és sűrített ~ használható.

A tejsavas erjedés leginkább a ~ erjesztésekor lép fel, amikor a ~ hőmérséklete 28 celsius fok fölé emelkedik és az alkoholos erjedés lelassul vagy megakad.

A módszer lényege, hogy a bor már ~ korától, teljesen a palackozásig, levegőtől elzártan készül. Levegőtől elzártan préselik. Az erjesztés hűthető zárt tartályokban zajlik szőlőfajta specifikusan szelektált fajélesztők segítségével, átlag 7-18 celsius közötti hőmérsékleten tartva.

Szintén a természetesebb édesborok közé sorolhatók azok, amelyekben a ~ cukortartalmának egy részét - ami egyébként teljesen kierjedne, s ennek következtében a bor végül is száraz lenne - alkohol hozzáadásával »megfogják«.

Összesen 1600 liter átlagosan 22 magyar fokú hárslevelű ~ került be a pincébe. Már a mustot kóstolva éreztük, hogy nemcsak bőséges volt 2011-ben a termés, de kimondottan jó minőségre is számíthatunk.

Préseléskor a fagyott szemekből csak lassan folydogál a ~, ami rendkívül illatos és gyümölcsös, nektár szerű nedű. Ha az időzítés nem megfelelő - ez akár néhány órán is múlhat - a hőmérséklet emelkedésével a kifagyott víz visszakerülhet a mustba, felhigítva a jégbor alapját.

Tudjuk, hogy a nagyüzemek nagy tárolóedényeiben hűtés nélkül túlmelegedhet a ~, és ez be is következett mindenütt ebben az ősi területeitől megfosztott országban.

A törkölykalap alatti erjesztés újdonságnak számított a magyarok körében, és mi tagadás, volt egy gazdasági magyarázata is annak, miért hagyták oly sokáig kalap alatt ázni a ~.

A cefreáztatást követi a sajtolás, így keletkezik a ~. A mustkezelés (cukortartalom és színjavítás) után jön az erjesztés. Az erjesztés történhet acéltartályban vagy fahordóban is. Bizonyos fehérborokat fahordóban (esetleg barrique hordóban) érlelnek tovább. (boraszat.hu) ...

extrakt
Vonadékanyag. A bor vagy a ~ elpárologtatása után visszamaradó anyag.
édes tartalék
Erjedésmentesen megőrzött ~, a borok édesítésére használják.
érdes bor
Sok cserzőanyagot tartalmazó, húzós, kellemetlen ízű bor.

Hogy erjedés közben a czukor eltünik, nemcsak az bizonyítja, hogy a ~ erjedés következtében édes ízét elveszíti, hanem a czukormérő is igazolja, a mely a kierjedt mustban a nulláig sülyed.
De hát mi okozza az erjedést?

Hogy egy bor ezek közül mely kategóriába tartozik, főként az dönti el, hogy a ~, amelyből készült, hány tömegszázalék cukrot tartalmaz. Az asztali bor esetében ennek alsó határa 13 tömegszázalék, a szőlőfajtát pedig, amiből készült, nem kell kötelező jelleggel feltüntetni a palackon.

A borkészítés során szinte mindig használják a kéndioxidot (SO2), ezzel akadályozzák meg, hogy a bor oxidálódjon, azaz a levegő oxigénje kapcsolatba lépjen a ~ vagy a bor alkotóelemeivel. A kéndioxid hátránya, hogy már kis mennyiségben is kellemetlen ízt ad az italnak.

Érdemes tehát fejben '~ see' - listát készíteni, s a honlapon jegyet váltani. - Az eleve sokmindent kínáló sétáló kóstoló mellett lesz itt még szeminárium azoknak, akik keveset tudnak a narancs borról, illetve egy Bor illata című kiállítás is megtekinthető. Kár lenne kihagyni bármelyiket is! ...

A ~ erjedését borpárlat hozzáadásával állítják le, majd a fiatal bort érlelő tartályba fejtik, és azokban a szőlő kipréselt héján érlelik egész télen.

Hiába volt a kiváló ökológiai-termőhelyi adottságokból adódó jó minőségű ~, ha a feldolgozás technológiája elmaradott, az értékesítés pedig szervezetlen volt.

blanc, syrah, szürkebarát, tramini, zengő, zöldveltelini és zweigelt.) A szabályozás két kategóriát is felállított, a Védett Eredetű Classicus, és a Védett Eredetű Premium osztályozást. Ezek esetében szabályozva van a rügyszám, a művelődésmód, a megengedett maximális termőhozam, a minimális ~ fok, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szőlő, Bor, Borvidék, Alkohol, Szüret?

◄ Muskotályos   Mustfokolás ►
 
RSS Mobile