Kezdőlap (Kövidinka)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kövidinka

Borok  Kövérszőlő  Krúdy-fröccs

Kövidinka
Valószínűleg német eredetű fajta.
Rothadásnak, fagynak ellenáll. Későn érik, közepes hozamot ad. Könnyű, asztali bort ad.


Kövidinka

Magyar származású fajta, elsősorban az Alföldön (Kunsági és Csongrádi borvidéken) termesztik, további nagyobb ültetvényeit Közép-Európában - Szlovénia, Románia és a Balkán-félsziget bortermelő területein találjuk. Október közepén érik. Fürtje középnagy, vagy kicsi, vállas, tömött.

A Kövidinka szőlő bemutatása
AKövidinka szőlő minden bizonnyal magyarországi eredetű, a múlt század közepe táján tűnt fel Versec (jelenleg Szerbia) környékén. A német nyelvterületen Steinschiller, régebbi fajtaleírásokban Ruzsica néven említik.

A kövidinka tömegborszőlő-fajták közül hazánkban a legelterjedtebb, őshonos, késői érésű fehér szőlőfajta. A természetes fajtarendszerezés szerint a balkáni változatcsoportba tartozik. Az Alföld szőlőtermesztésének meghatározó szőlője.

Kövidinka
(ném. Steinschiller), a délmagyarországi szőllőkben nagyon elterjedt szőllőfajta, melynek piros és fehér változata van. Főleg az előbbit nagyon kedvelik, mert bőven terem és igen tartós bort ád.

~
Magyarországi eredetű.
Bőtermő. Fürtje, bogyói kicsik, vastag héjúak. Nagyon későn érik, nem rothad. Cukor- és savtartalma kicsi. Borának illat- és zamatanyag-tartalma, extrakttartalma kicsi.

~
Magyar eredetű, bőtermő, rendkívül igénytelen szőlőfajta. Elsősorban az Alföldön (Kunsági és Csongrádi borvidéken) termesztik, de korábban lényegesen nagyobb szerepe volt a magyar borászatban. Piros és fehér változata van.

~

A tömegborszőlő-fajták közül a legelterjedtebb. Közép-Európában (Szlovénia, Románia) és a Balkán-félszigeten (Jugoszlávia) termesztik. Magyarországon feltehetően őshonos. A természetes fajtarendszerezés szerint a balkáni változatcsoportba tartozik.

~
Hungarikum
Származása: Magyarország
Tőkéje: erőteljes növekedésű, ritka szürkésbarna vesszőzetű
Fürtje: középnagy vagy kicsi, vállas, tömött
Érése: október közepe
Bora: könnyű, lágy, asztali minőségű
Elterjedése: Kunsági, Csongrádi borvidék ...

Kunsági ~ Közepes citrom szín. Illatában enyhe fülledtség, a háttérben édes parfümök. Szájban szép savak, jelentősnek mondható szénsav, enyhe kesernye, szőlős aromák. Jól behűtve igazi fröccsbor! (77-79 pont) ...

~
Tipikus asztali bor. Fehér és vörös verziója is ismert, valószínűleg ősi, hungarikum fajta.
Leányka ...

A ~ termesztésénél jellegzetes művelést alkalmaztak, az ún. kopaszmetszést, mely még a szőlőkarók használatát is feleslegessé tette. Az alföldi borok savai lágyabbak a hegyvidéken termesztettnél, s ez kedvez a mai ízlésnek. Az itteni borok nagy mennyisége nem párosul igénytelenséggel.

Font ~ 2007
Projektbor
St. Andrea borvacsora az Abszintban
Bornak látszó tárgy
ТОкаКскио вина
Rajnai Rizling Triatlon
Hilltop újbor triász /1
Taschner Zenit 2007
Balatoni Irsai Olivér 2008
Pótszilveszter-féleség
Frittmann Cserszegi Fűszeres 2008 ...

Szőlőfajták, borok: Ezerjó, ~, Aranysárfehér - harmonikus összetételű, könnyed borok. Kadarka - rubinvörös, fűszeres illatú, zamatos. Kékfrankos - finom, fűszeres, könnyed.
a) Bácskai körzet: Bácsalmás, Bácsszőlős, Borota, Csikéria, Dávod, Dusnok, Jánoshalma, Kéleshalom, Kunbaja, ...

A hozamkorlátozás kínálja az ötletet: a ~ vagy a szlankamenka 40 mázsás hektáronkénti termés esetén vajon milyen bort ad? Oportóval - amelynek megbecsültsége nagyjából azonos szinten áll kékfrankossal - egyszer már érte kellemes csalódás a borkedvelőket.

Az Olaszrizling 180 ha-on, a ~ 196 ha területen, Kunleány 89 ha-on, terem. A kékszőlő fajták közül túlnyomó a Kékfrankos és a Zweigelt. A legleterjedtebb fajták egykoron a Kadarka, ~, és az Izsáki sárfehér voltak. További hagyományos fajtái a Piros szlanka, Ezerjó, Pozsonyi fehér.

Ültetvényes fajták: Jubileum 75., ~, Lakhegyi mézes, Leányka, Piros szlanka, Zala gyöngye, Zefír, Zengő, Zenit.
Izsáki körzet: Ajánlott fajrák: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Izsáki, Királyleányka, Olasz rizling, Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rajnai rizling, Szürkebarát.

Weiß: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, ~, Leányka, Nektár, Olasz rizling, Pinot blanc, Pintes, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Zengő, Zenit, Zöld veltelíni Rot: Cabernet sauvignon, Kék oportó, Kékfrankos, Merlot, Zweigelt ...

Kiegészítő fajták: Ezerfürtű, Ezerjó, Hárslevelú, Izsáki, ~, Kunleány,
Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rizlingszilváni, Sauvignon, Tramini, Zöld veltelini,
Kékoportó, Merlot ...

A fehérborszőlő-fajták közül a legelterjedtebb az izsáki, a Zala gyöngye, a ~ és az ezerjó, a vörösborszőlő-fajták közül pedig a kékfrankos és a kadarka.
Történelem ...

A római korban Almus-hegynek, a középkorban Tarcalnak nevezett Fruska Gorán valóban évezredes hagyománya van a szőlőtermesztésnek. Fő szőlőfajták: Olaszt rizling, Tramini, Sauvignon, Ottonel muskotály, de sok a ~ és Szlankamenka is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Borvidék, Kadarka, Rizling, Kékfrankos, Cabernet?

◄ Kövérszőlő   Krúdy-fröccs ►
 
RSS Mobile