Kezdőlap (Kövidinka)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kövidinka

Borok  Kövérszőlő  Krúdy-fröccs

Kövidinka
Valószínűleg német eredetű fajta.
Rothadásnak, fagynak ellenáll. Későn érik, közepes hozamot ad. Könnyű, asztali bort ad.


Kövidinka

Magyar származású fajta, elsősorban az Alföldön (Kunsági és Csongrádi borvidéken) termesztik, további nagyobb ültetvényeit Közép-Európában - Szlovénia, Románia és a Balkán-félsziget bortermelő területein találjuk.

A Kövidinka szőlő bemutatása
AKövidinka szőlő minden bizonnyal magyarországi eredetű, a múlt század közepe táján tűnt fel Versec (jelenleg Szerbia) környékén. A német nyelvterületen Steinschiller, régebbi fajtaleírásokban Ruzsica néven említik.

A kövidinka tömegborszőlő-fajták közül hazánkban a legelterjedtebb, őshonos, késői érésű fehér szőlőfajta. A természetes fajtarendszerezés szerint a balkáni változatcsoportba tartozik. Az Alföld szőlőtermesztésének meghatározó szőlője.

Kövidinka
(ném. Steinschiller), a délmagyarországi szőllőkben nagyon elterjedt szőllőfajta, melynek piros és fehér változata van. Főleg az előbbit nagyon kedvelik, mert bőven terem és igen tartós bort ád.

Kövidinka
Bőtermő, fürtje kicsi, bogyói közepesek, vastag héjúak. Későn érik, nem rothad.
Valószínűleg magyar eredetű.
Bőtermő, fürtje kicsi, bogyói közepesek, vastag héjúak. Későn érik, nem rothad.
Cukor- és savtartalma kevés.

Kövidinka
Magyarországi eredetű.
Bőtermő. Fürtje, bogyói kicsik, vastag héjúak. Nagyon későn érik, nem rothad. Cukor- és savtartalma kicsi. Borának illat- és zamatanyag-tartalma, extrakttartalma kicsi.

Kövidinka
Magyar eredetű, bőtermő, rendkívül igénytelen szőlőfajta. Elsősorban az Alföldön (Kunsági és Csongrádi borvidéken) termesztik, de korábban lényegesen nagyobb szerepe volt a magyar borászatban. Piros és fehér változata van.

Kövidinka

A tömegborszőlő-fajták közül a legelterjedtebb. Közép-Európában (Szlovénia, Románia) és a Balkán-félszigeten (Jugoszlávia) termesztik. Magyarországon feltehetően őshonos.

Kövidinka
Hungarikum
Származása: Magyarország
Tőkéje: erőteljes növekedésű, ritka szürkésbarna vesszőzetű
Fürtje: középnagy vagy kicsi, vállas, tömött
Érése: október közepe
Bora: könnyű, lágy, asztali minőségű ...

Kunsági Kövidinka Közepes citrom szín. Illatában enyhe fülledtség, a háttérben édes parfümök. Szájban szép savak, jelentősnek mondható szénsav, enyhe kesernye, szőlős aromák. Jól behűtve igazi fröccsbor! (77-79 pont) ...

Kövidinka
Tipikus asztali bor. Fehér és vörös verziója is ismert, valószínűleg ősi, hungarikum fajta.
Leányka ...

A Kövidinka termesztésénél jellegzetes művelést alkalmaztak, az ún. kopaszmetszést, mely még a szőlőkarók használatát is feleslegessé tette. Az alföldi borok savai lágyabbak a hegyvidéken termesztettnél, s ez kedvez a mai ízlésnek.

Font Kövidinka 2007
Projektbor
St. Andrea borvacsora az Abszintban
Bornak látszó tárgy
ТОкаКскио вина
Rajnai Rizling Triatlon
Hilltop újbor triász /1
Taschner Zenit 2007
Balatoni Irsai Olivér 2008
Pótszilveszter-féleség ...

Szőlőfajták, borok: Ezerjó, Kövidinka, Aranysárfehér - harmonikus összetételű, könnyed borok. Kadarka - rubinvörös, fűszeres illatú, zamatos. Kékfrankos - finom, fűszeres, könnyed.
a) Bácskai körzet: Bácsalmás, Bácsszőlős, Borota, Csikéria, Dávod, ...

A hozamkorlátozás kínálja az ötletet: a kövidinka vagy a szlankamenka 40 mázsás hektáronkénti termés esetén vajon milyen bort ad?

Az Olaszrizling 180 ha-on, a Kövidinka 196 ha területen, Kunleány 89 ha-on, terem. A kékszőlő fajták közül túlnyomó a Kékfrankos és a Zweigelt. A legleterjedtebb fajták egykoron a Kadarka, Kövidinka, és az Izsáki sárfehér voltak.

Weiß: Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Királyleányka, Kövidinka, Leányka, Nektár, Olasz rizling, Pinot blanc, Pintes, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Zengő, Zenit, Zöld veltelíni Rot: Cabernet sauvignon, Kék oportó, ...

Other existing varieties: Pintes, Kövidinka.
Még nincs adat.
1998 január 1.-től lett újra külön borvidék. A Pogány dűlő neve és az ott talált leletek alapján valószínűleg már időszámításunk kezdetén is foglalkoztak itt szőlőtermesztéssel.

Kiegészítő fajták: Ezerfürtű, Ezerjó, Hárslevelú, Izsáki, Kövidinka, Kunleány,
Ottonel muskotály, Pinot blanc, Rizlingszilváni, Sauvignon, Tramini, Zöld veltelini,
Kékoportó, Merlot ...

A fehérborszőlő-fajták közül a legelterjedtebb az izsáki, a Zala gyöngye, a kövidinka és az ezerjó, a vörösborszőlő-fajták közül pedig a kékfrankos és a kadarka.
Történelem ...

A római korban Almus-hegynek, a középkorban Tarcalnak nevezett Fruska Gorán valóban évezredes hagyománya van a szőlőtermesztésnek. Fő szőlőfajták: Olaszt rizling, Tramini, Sauvignon, Ottonel muskotály, de sok a Kövidinka és Szlankamenka is.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Borvidék, Kadarka, Rizling, Kékfrankos, Cabernet?

◄ Kövérszőlő   Krúdy-fröccs ►
 
RSS Mobile