Kezdőlap (Kezelés)

 Borok 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Borok » Kezelés


 

Kezelés

Borok  Kevéssé illatos  Kidugózás

Hidegkezelés (frigorizálás)
A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.
[vissza] ...


kezelés Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.

kezelés
Célja a forgalomba került bor a szállítás és a tárolás közben bekövetkező esetleges hőingadozásokat minőségi változás nélkül elviselje. A művelet az értékesebb boroknák a hideg- illetve a melegállóság kialakítását szolgálja.

Borkezelés
A mustból erjedéssel keletkezett bor bonyolult összetételű folyadék, melynek egyes komponensei a bor készítése, tárolása és rossz esetben forgalomba hozatala során instabilitást mutathatnak.

Borkezelés
Kénezés
A musthoz és a borhoz általában borként vagy kénessavat adnak. A helyesen, mértékkel alkalmazott kénezés elősegíti a bor fejlődését, tisztulását, és óv egyes borbetegségektől.

Bor kezelése

A bor kezelésének célja egyrészt a borfejlődés irányítása: illat-, íz- és zamatanyagainak legkedvezőbb kialakítása, másrészt a bor megtisztítása, üledék- és zavarosságmentességének szavatolása egészen a fogyasztásig.

Az MC-kezelés jól elősegíti a vörösboroknál világszerte kívánatos, bársonyos karakterhez szükséges savösszetétel kialakulását.

- adatkezelés:
az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, ...

Az adatkezelés jogalapja
Az adatkezelésre a borterasz.hu honlapon regisztráló felhasználók önkéntes hozzájárulásával kerül sor az Avtv. 3. § (1) bekezdés a) pontja alapján.

Kezelése lehet erős szűrés, majd alaposan kimosott és bekénezett hordóba fejtés, majd állandóan feltöltve tartjuk. A nagyon lágy boroknál lehetőség van a sav visszapótlására, aminek értéke legfeljebb 1,5 gramm / liter lehet.

borkezelés: a bor születésétől a forgalmazásig tartó tisztító és érlelő folyamatban végrehajtott beavatkozások (pl. derítés, szűrés, házasítás stb.).

A kezelés célja az, hogy a bor a szállítás és tárolás közben bekövetkező hőingadozást, minőségi változás nélkül elviselje.

melegkezelés: Borkezelési eljárás. Magasabb hőmérsékleten a borban található hőre érzékeny fehérjék, és más anyagok kicsapódnak, a mikroorganizmusok elpusztulnak.

A must kezelésének két szakaszát különböztetjük meg. Az első szakasz műveletei:
mustkénezés,
musttisztítás,
anyaélesztős beoltás.

Miután a kezelés és a hordóban való érlelés lezárult, a bor kész a palackozásra.
QUE:
Pál Csepregi & ..., "Szôlészeti és borászati hatnyelvű értelmezô szótár", Budapest 1993 ...

Must és cefre kezelésre.
2.2.
Oltóanyag - fajéleszto (aktív, szárított, folyékony szuszpenzió) - tejsavbaktérium
(liofilizált, aktív, szárított) ...

A borpárlat kezelése
33. § A borpárlat kezelésénél felhasználható anyagokat és eljárásokat külön jogszabály tartalmazza.
A borpárlat palackozása és jelölése ...

Ha nincs akkor jöhet a hidegkezelés, azaz 1-2 hétre a szabadba helyezzük a tárlóedényt ha tudjuk. Hideg hatására borkő csapódik ki. A következő lépés már kémia és a legelterjettebb módszer a szénsavas mész bevetése.

Cefrekészítés és kezelés: a szőlőből a cefrét zúzó, illetve zúzó-bogyózó gépekkel készítik. A zúzógépek összeroppantják a szőlőszemeket és a kocsányt, a zúzó-bogyózó, illetve a bogyózó-zúzó gépek a kocsányt különválasztják a cefrétől.

a szőllők kezelésével és megőrzésével, illetve nagyobb szőllőknél az azokban előforduló munkák felügyelésével megbizott személy, ki az állandó cselédek sorába tartozik és szabad lakáson kivül rendes évi fizetést élvez, mely v.

jól eshet egy kis pihenés a bogácsi termálfürdőben, amelynek vize rengeteg panaszra ad gyógyírt (részletesebben lsd. a fürdő honlapján), lehet úszni, pihenni, megint úszni, esetleg egy masszázs, kevésbé szerencséseknek az EP által kiírt gyógykezelés, ...

Borhibáknak nevezzük a nem megfelelő kezelésből, tárolásból eredő, álltalában kémiai úton létrejövő bor-rendellenesságeket.
A borhibák több csoportba sorolhatók, attól függően, hogy a bor milyen tulajdonságát érintik. Ezek a:
színhibák ...

A magyar paraszti : borkezelés viszonylagos fejletlensége következtében főként a gyengébb, 12% alkoholtartalom alatti borok veszítettek értékükből. Az eladhatatlan és fogyaszthatatlan felfordult, beteg és tört bort pálinkának főzték ki.

Az üres hordók eltartásánál és a bor kezelésénél használják. A kénezés úgy történik, hogy a hordóban egy megfelelő nagyságú kénszeletet égetnek el.

Az enzimes kezelés során nem árt hűteni is a mustot, hogy ezzel odázzuk az erjedés beindulását, ez ugyanis a fejlődő széndioxid hatására ismét felzavarná a már leülepedett részeket.

Itt megjegyzem, hogy a biobor esetében azért a pincemunka, a must, később a bor kezelése is nehezebb feladat a szigorúbb szabályok miatt. Ezzel ki is mondtam a lényeget: a Hárs család pincészete biopincészet.

A fáradtság rendszerint átmeneti állapot a fejtés vagy egyéb kezelés után. lusta "mozgékonyság: Igen szénsavszegény, esetleg meleg pincében vagy sokáig darabban tárolt bor.

A jó bor igazi kincs, ezért kezelése kellő körültekintést igényel. Aki igazán kedveli a nemes nedűt, a palackok tökéletes tárolására is gondot fordít.

A rómaiak is ismerték a borok különféle kezelési eljárásait, gyakran készítettek fűszerekkel, mézzel, egyéb adalékanyagokkal vegyített borszerű italokat, s ezeket, a borokkal együtt gyógyszerként is használták.

Szabályozott erjesztés, ( hő, nyomás, stb.). A hidegkezelés alkalmával a borból kivonható a borkő, a melegkezelés alkalmával a borban a nemkívánatos élő mikroorganizmusok pusztulnak el, az enzimek inaktíválódnak.
Iskolázó borkezelések ...

A borhibák rendszerint gondatlan tárolás, kezelés (a szigorú higiéniás követelmények be nem tartása) következtében léphetnek fel. Nem fertőző jellegűek, kezelés nélkül a bor íz-, illat- és színhibái megmaradnak, a bor élvezeti értékét rontják.

Az értelést a stabilizáló kezelések, majd a palackozás követi, amelyet nem minden esetben követ azonnal a borok forgalomba hozatala, így a nagy értékű vörösborok esetében sem, ahol ezután még palackos érlelés következik, ...

Bár a szőlőtermesztés ökológiai feltételei az Alföldön nem olyan jók, mint a hegyvidékeken, a bor minősége - megfelelő kezelés esetén - a hegyi borokkal vetekszik.

Lásd még: Lásd még: Szőlő, Bor, Borvidék, Alkohol, Borászat

Borok  Kevéssé illatos  Kidugózás

 
RSS Mobile