Kezdőlap (Kezelés)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kezelés

Borok  Kevéssé illatos  Kidugózás

kezelés Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.


kezelés
Célja a forgalomba került bor a szállítás és a tárolás közben bekövetkező esetleges hőingadozásokat minőségi változás nélkül elviselje. A művelet az értékesebb boroknák a hideg- illetve a melegállóság kialakítását szolgálja.

Borkezelés
A mustból erjedéssel keletkezett bor bonyolult összetételű folyadék, melynek egyes komponensei a bor készítése, tárolása és rossz esetben forgalomba hozatala során instabilitást mutathatnak.

Borkezelés
Kénezés
A musthoz és a borhoz általában borként vagy kénessavat adnak. A helyesen, mértékkel alkalmazott kénezés elősegíti a bor fejlődését, tisztulását, és óv egyes borbetegségektől. Nem szabad azonban túlzásba vinni, mert árt a bor aromájának.

Bor kezelése

A bor kezelésének célja egyrészt a borfejlődés irányítása: illat-, íz- és zamatanyagainak legkedvezőbb kialakítása, másrészt a bor megtisztítása, üledék- és zavarosságmentességének szavatolása egészen a fogyasztásig.

Cefrekezelés:
Kénezés:
oxidáció elleni védelem
káros mikróbák gátlása
illat- aromaanyagok feltárása
adagolás: 50mg/kg
kékszőlő feldolgozásakor és illatos szőlő áztatásakor ez az adag megduplázható ...

Az MC-~ jól elősegíti a vörösboroknál világszerte kívánatos, bársonyos karakterhez szükséges savösszetétel kialakulását. A savátalakulás folyamatában egyaránt részt vesz az anaerob metabolizmus és a tejsavbaktériumok általi biológiai almasavbomlás.

- adat~:
az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, ...

Az adat~ jogalapja
Az adatkezelésre a borterasz.hu honlapon regisztráló felhasználók önkéntes hozzájárulásával kerül sor az Avtv. 3. § (1) bekezdés a) pontja alapján.

~e lehet erős szűrés, majd alaposan kimosott és bekénezett hordóba fejtés, majd állandóan feltöltve tartjuk. A nagyon lágy boroknál lehetőség van a sav visszapótlására, aminek értéke legfeljebb 1,5 gramm / liter lehet.
Bejegyezte: Bloggerman dátum: 8:00
0 megjegyzés: ...

meleg~: Bor~i eljárás. Magasabb hőmérsékleten a borban található hőre érzékeny fehérjék, és más anyagok kicsapódnak, a mikroorganizmusok elpusztulnak. Pasztőrözéskor a bort 70-80 C- ra, érlelési céllal végzett meleg~ alkalmával 40 C- ra melegítik a bort.

Must és cefre ~re.
2.2.
Oltóanyag - fajéleszto (aktív, szárított, folyékony szuszpenzió) - tejsavbaktérium
(liofilizált, aktív, szárított) ...

A borpárlat ~e
33. § A borpárlat ~énél felhasználható anyagokat és eljárásokat külön jogszabály tartalmazza.
A borpárlat palackozása és jelölése ...

Ha nincs akkor jöhet a hideg~, azaz 1-2 hétre a szabadba helyezzük a tárlóedényt ha tudjuk. Hideg hatására borkő csapódik ki. A következő lépés már kémia és a legelterjettebb módszer a szénsavas mész bevetése. Használatával 1-3 g/l értékkel csökkenthető borunk savtartalma.

Cefrekészítés és ~: a szőlőből a cefrét zúzó, illetve zúzó-bogyózó gépekkel készítik. A zúzógépek összeroppantják a szőlőszemeket és a kocsányt, a zúzó-bogyózó, illetve a bogyózó-zúzó gépek a kocsányt különválasztják a cefrétől.

Bora a megfelelő ~ esetén szalmasárga, illata kevésbé jelleges tiszta szőlővirág jellegű. Kevésbé aromás, ugyanakkor utóíze az olaszrizlinghez hasonló mandulás kesernyével jellemezhető.

a szőllők ~ével és megőrzésével, illetve nagyobb szőllőknél az azokban előforduló munkák felügyelésével megbizott személy, ki az állandó cselédek sorába tartozik és szabad lakáson kivül rendes évi fizetést élvez, mely v.

bor~ = A bor születésétől a forgalmazásig tartó tisztító és érlelő folyamatban végrehajtott beavatkozások (pl. derítés, szűrés, házasítás stb.).
borkorcsolya = Kettős jelentésű kifejezés: a.) Fűszeres, kissé sós ételek gyűjtőneve.Olyan étel amely elfogyasztása után, megszomjazunk. b.) Egyes ...

Ebéd után jól eshet egy kis pihenés a bogácsi termálfürdőben, amelynek vize rengeteg panaszra ad gyógyírt (részletesebben lsd. a fürdő honlapján), lehet úszni, pihenni, megint úszni, esetleg egy masszázs, kevésbé szerencséseknek az EP által kiírt gyógy~, majd megint pihi.

Borhibáknak nevezzük a nem megfelelő ~ből, tárolásból eredő, álltalában kémiai úton létrejövő bor-rendellenesságeket.
A borhibák több csoportba sorolhatók, attól függően, hogy a bor milyen tulajdonságát érintik. Ezek a:
színhibák
illat- és ízhibák ...

A magyar paraszti : bor~ viszonylagos fejletlensége következtében főként a gyengébb, 12% alkoholtartalom alatti borok veszítettek értékükből. Az eladhatatlan és fogyaszthatatlan felfordult, beteg és tört bort pálinkának főzték ki.

Itt megjegyzem, hogy a biobor esetében azért a pincemunka, a must, később a bor ~e is nehezebb feladat a szigorúbb szabályok miatt. Ezzel ki is mondtam a lényeget: a Hárs család pincészete biopincészet.

Az ext-ra alkoholt a must~ során adják hozzá. A technológiai alapja az, hogy hozzáadott alkohol hatására a mustban folyamatban lévő erjedési folyamat leáll, így kellőképpen édes, magas alkoholtartalmú italt kaphatunk.

A fáradtság rendszerint átmeneti állapot a fejtés vagy egyéb ~ után. lusta "mozgékonyság: Igen szénsavszegény, esetleg meleg pincében vagy sokáig darabban tárolt bor. bágyadt: Enyhén szénsavszegény, üdeség híján való, többnyire fénytelen bor.

A jó bor igazi kincs, ezért ~e kellő körültekintést igényel. Aki igazán kedveli a nemes nedűt, a palackok tökéletes tárolására is gondot fordít. Persze nem mindenki tudja az üvegeket valódi borospincébe rejteni, ahol a levegő páratartalma és az állandó hőmérséklet megóvja az italt a romlástól.

A rómaiak is ismerték a borok különféle ~i eljárásait, gyakran készítettek fűszerekkel, mézzel, egyéb adalékanyagokkal vegyített borszerű italokat, s ezeket, a borokkal együtt gyógyszerként is használták.

Szabályozott erjesztés, ( hő, nyomás, stb.). A hideg~ alkalmával a borból kivonható a borkő, a meleg~ alkalmával a borban a nemkívánatos élő mikroorganizmusok pusztulnak el, az enzimek inaktíválódnak.
Iskolázó bor~ek ...

A borhibák rendszerint gondatlan tárolás, ~ (a szigorú higiéniás követelmények be nem tartása) következtében léphetnek fel. Nem fertőző jellegűek, ~ nélkül a bor íz-, illat- és színhibái megmaradnak, a bor élvezeti értékét rontják.

Bár a szőlőtermesztés ökológiai feltételei az Alföldön nem olyan jók, mint a hegyvidékeken, a bor minősége - megfelelő ~ esetén - a hegyi borokkal vetekszik.

Kénezés
Ókor óta alkalmazott művelet, amely nélkül a borok szakszerű készítése, ~e, higiéniai állapota nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem valósítható meg. Alkalmazásának három fő hatása: 1. antiszeptikus, 2. redukáló, 3. illat- zamatképző, illetve -védő hatás.

Iskolázás: A borok ~e a szőlőfeldolgozástól a fogyasztásig - különös tekintettel az érlelési módra.

Cseregalagonya
A cseregalagonyát a szív izgalmi állapotának (rohamokkal járó szapora szívverés, extraszisztolé stb.) ~ére javaso...
Elolvasom a cikket >>
Közönséges pipacs
A pipacs feltűnő és ismert, 30-80 centiméter magas, egyéves növény. Levelei szárnyasan szeldeltek, durván fűrészes szél...

Az ó borról különben azt gyanítom, hogy a hiányos ~ következtében virágos, eczetes vagy nyúlós lehetett, azért került a cselédek asztalára.

Általánosan ajánlott: érrendszeri megbetegedések ~ére, látászavarok ellen, a szívbetegség és a rák veszélyének csökkentésére ...

Fontos a szüret időpontjának megválasztás, majd a ~. Lassan nő. Vesszői vékonyak, elterülők. Közepesen terem. A fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres vagy kissé vállas, közepesen tömött. Bogyói közepesek, a héjuk középvastag; nem rothadnak.

Nagyon jókat. Mivel mostanában rendszeresen hordom édesapámat a Kútvölgyi kórházba a térde elektromos ~e céljából, kézenfekvőnek tűnt, hogy az órás várakozás alatt párszor ellátogassak az ambiciózus nevű Hűvösvölgyi úti cukrászdába.

Ízben kiegyensúlyozott, arányosan izmos testű, elegánsan alkalmazott hordós ~ről tanúskodik. 2004-ben ilyet készíteni: ez virtus! Félvad szárnyasok (gyöngytyúk), vagy akár fácánból készült ételek mellé (pl. krémmártással) kiváló lehet.

Veder: régi űrmérték; 10,15 l.
Vincellér: a szőlőültetvény ~ével, felügyeletével megbízott személy.
Vinkó: vékony, üres, rendszerint savas ízérzetű, silány bor.
V.S.O.P.: kiváló minőségű konyak angol megnevezése.

Varga Árpád jól megtanulta a szénsav ~ét: habzóborai egytől egyig telitalálatok. Ezek szomszédságában, csipetnyi szénsav adagolásával született meg az a félédes cserszegi, amiben könnyű őszibarack íz jegyek lebegnek, roppant elegánsan.

A muskotállyal nagyon gondosan kell bánni. Már a metszésnél figyelni kell arra, hogy ne legyen túlságosan megterhelve a tőke, mert akkor az illat és zamatanyagok nagyon legyengülhetnek. Nagyon kell ügyelni a szüret időpontjának helyes megválasztására, majd a ~re.

Így elérik azt a célt, hogy a borvidék és a szőlőfajták karakterét a borban is megőrizzék. Azt az elvet követik, hogy a bor fejlődése során a lehető legkisebb mértékben avatkozzanak be a bor életébe. A borok ~énél alapvető feladatnak tekintik a szőlőben rejlő természetes ízvilág megtartását.

A vulkanikus talaj, a Kárpátok vonulata által védett terület, a déli fekvés, az aszusodásnak kedvező őszi időjárás, a Bodrog és a Tisza közelsége, a Furmint, a Hárslevelű, a Sárga muskotály, az Oremus szőlőfajták, a késői, október végi szüret, a borok egyedi ~e, ...

A forgalomba hozatali díj csökkent és kistermelőknek üzemlétesítési díjat nem kell fizetni. A törköly ~e is rugalmasabb lett kis birtokméret esetében, ennek lejelentését csak egyszer kell megtenni. Fontos előrelépés az informatikai háttér modernizálása.

Munkássága előrelépést jelentett a borbetegségek ~ében, megelőzésében, a borkészítés technológiáján is sokat javított. Pasteur háza, Arboisban található sok érdekességgel, személyes tárgyakkal, eszközökkel van dekorálva.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szőlő, Bor, Borvidék, Borászat, Alkohol?

◄ Kevéssé illatos   Kidugózás ►
 
RSS Mobile