Kezdőlap (Kezelés)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kezelés

Borok  Kevéssé illatos  Kidugózás

Hidegkezelés (frigorizálás)
A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.
[vissza] ...


kezelés Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.

kezelés
Célja a forgalomba került bor a szállítás és a tárolás közben bekövetkező esetleges hőingadozásokat minőségi változás nélkül elviselje. A művelet az értékesebb boroknák a hideg- illetve a melegállóság kialakítását szolgálja.

Borkezelés
A mustból erjedéssel keletkezett bor bonyolult összetételű folyadék, melynek egyes komponensei a bor készítése, tárolása és rossz esetben forgalomba hozatala során instabilitást mutathatnak.

Borkezelés
Kénezés
A musthoz és a borhoz általában borként vagy kénessavat adnak. A helyesen, mértékkel alkalmazott kénezés elősegíti a bor fejlődését, tisztulását, és óv egyes borbetegségektől.

Bor kezelése

A bor kezelésének célja egyrészt a borfejlődés irányítása: illat-, íz- és zamatanyagainak legkedvezőbb kialakítása, másrészt a bor megtisztítása, üledék- és zavarosságmentességének szavatolása egészen a fogyasztásig.

Az MC-kezelés jól elősegíti a vörösboroknál világszerte kívánatos, bársonyos karakterhez szükséges savösszetétel kialakulását.

- adatkezelés:
az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így különösen gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, lekérdezése, továbbítása, ...

Az adatkezelés jogalapja
Az adatkezelésre a borterasz.hu honlapon regisztráló felhasználók önkéntes hozzájárulásával kerül sor az Avtv. 3. § (1) bekezdés a) pontja alapján.

Kezelése lehet erős szűrés, majd alaposan kimosott és bekénezett hordóba fejtés, majd állandóan feltöltve tartjuk. A nagyon lágy boroknál lehetőség van a sav visszapótlására, aminek értéke legfeljebb 1,5 gramm / liter lehet.

melegkezelés: Borkezelési eljárás. Magasabb hőmérsékleten a borban található hőre érzékeny fehérjék, és más anyagok kicsapódnak, a mikroorganizmusok elpusztulnak.

A must kezelésének két szakaszát különböztetjük meg. Az első szakasz műveletei:
mustkénezés,
musttisztítás,
anyaélesztős beoltás.

Miután a kezelés és a hordóban való érlelés lezárult, a bor kész a palackozásra.
QUE:
Pál Csepregi & ..., "Szôlészeti és borászati hatnyelvű értelmezô szótár", Budapest 1993 ...

Must és cefre kezelésre.
2.2.
Oltóanyag - fajéleszto (aktív, szárított, folyékony szuszpenzió) - tejsavbaktérium
(liofilizált, aktív, szárított) ...

A borpárlat kezelése
33. § A borpárlat kezelésénél felhasználható anyagokat és eljárásokat külön jogszabály tartalmazza.
A borpárlat palackozása és jelölése ...

borkezelés = A bor születésétől a forgalmazásig tartó tisztító és érlelő folyamatban végrehajtott beavatkozások (pl. derítés, szűrés, házasítás stb.).
borkorcsolya = Kettős jelentésű kifejezés: a.) Fűszeres, kissé sós ételek gyűjtőneve.

Ha nincs akkor jöhet a hidegkezelés, azaz 1-2 hétre a szabadba helyezzük a tárlóedényt ha tudjuk. Hideg hatására borkő csapódik ki. A következő lépés már kémia és a legelterjettebb módszer a szénsavas mész bevetése.

Cefrekészítés és kezelés: a szőlőből a cefrét zúzó, illetve zúzó-bogyózó gépekkel készítik. A zúzógépek összeroppantják a szőlőszemeket és a kocsányt, a zúzó-bogyózó, illetve a bogyózó-zúzó gépek a kocsányt különválasztják a cefrétől.

a szőllők kezelésével és megőrzésével, illetve nagyobb szőllőknél az azokban előforduló munkák felügyelésével megbizott személy, ki az állandó cselédek sorába tartozik és szabad lakáson kivül rendes évi fizetést élvez, mely v.

jól eshet egy kis pihenés a bogácsi termálfürdőben, amelynek vize rengeteg panaszra ad gyógyírt (részletesebben lsd. a fürdő honlapján), lehet úszni, pihenni, megint úszni, esetleg egy masszázs, kevésbé szerencséseknek az EP által kiírt gyógykezelés, ...

Borhibáknak nevezzük a nem megfelelő kezelésből, tárolásból eredő, álltalában kémiai úton létrejövő bor-rendellenesságeket.
A borhibák több csoportba sorolhatók, attól függően, hogy a bor milyen tulajdonságát érintik. Ezek a:
színhibák ...

A magyar paraszti : borkezelés viszonylagos fejletlensége következtében főként a gyengébb, 12% alkoholtartalom alatti borok veszítettek értékükből. Az eladhatatlan és fogyaszthatatlan felfordult, beteg és tört bort pálinkának főzték ki.

Az üres hordók eltartásánál és a bor kezelésénél használják. A kénezés úgy történik, hogy a hordóban egy megfelelő nagyságú kénszeletet égetnek el.

Itt megjegyzem, hogy a biobor esetében azért a pincemunka, a must, később a bor kezelése is nehezebb feladat a szigorúbb szabályok miatt. Ezzel ki is mondtam a lényeget: a Hárs család pincészete biopincészet.

Kényelmesen nagypolgári, amikor tele a pince mindenféle jó kis borral, amiről tudjuk vagy sejtjük, hogy frankón érlelhető és valamikor egyszer talán felejthetetlen kezelésben részesít bennünket.

A fáradtság rendszerint átmeneti állapot a fejtés vagy egyéb kezelés után. lusta "mozgékonyság: Igen szénsavszegény, esetleg meleg pincében vagy sokáig darabban tárolt bor.

A jó bor igazi kincs, ezért kezelése kellő körültekintést igényel. Aki igazán kedveli a nemes nedűt, a palackok tökéletes tárolására is gondot fordít.

A rómaiak is ismerték a borok különféle kezelési eljárásait, gyakran készítettek fűszerekkel, mézzel, egyéb adalékanyagokkal vegyített borszerű italokat, s ezeket, a borokkal együtt gyógyszerként is használták.

Szabályozott erjesztés, ( hő, nyomás, stb.). A hidegkezelés alkalmával a borból kivonható a borkő, a melegkezelés alkalmával a borban a nemkívánatos élő mikroorganizmusok pusztulnak el, az enzimek inaktíválódnak.
Iskolázó borkezelések ...

A borhibák rendszerint gondatlan tárolás, kezelés (a szigorú higiéniás követelmények be nem tartása) következtében léphetnek fel. Nem fertőző jellegűek, kezelés nélkül a bor íz-, illat- és színhibái megmaradnak, a bor élvezeti értékét rontják.

Bár a szőlőtermesztés ökológiai feltételei az Alföldön nem olyan jók, mint a hegyvidékeken, a bor minősége - megfelelő kezelés esetén - a hegyi borokkal vetekszik.

Ókor óta alkalmazott művelet, amely nélkül a borok szakszerű készítése, kezelése, higiéniai állapota nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem valósítható meg. Alkalmazásának három fő hatása: 1. antiszeptikus, 2. redukáló, 3.

Iskolázás: A borok kezelése a szőlőfeldolgozástól a fogyasztásig - különös tekintettel az érlelési módra.

Az ó borról különben azt gyanítom, hogy a hiányos kezelés következtében virágos, eczetes vagy nyúlós lehetett, azért került a cselédek asztalára.

Általánosan ajánlott: érrendszeri megbetegedések kezelésére, látászavarok ellen, a szívbetegség és a rák veszélyének csökkentésére ...

Fontos a szüret időpontjának megválasztás, majd a kezelés. Lassan nő. Vesszői vékonyak, elterülők. Közepesen terem. A fürtje kicsi vagy középnagy, hengeres vagy kissé vállas, közepesen tömött. Bogyói közepesek, a héjuk középvastag; nem rothadnak.

Mivel mostanában rendszeresen hordom édesapámat a Kútvölgyi kórházba a térde elektromos kezelése céljából, kézenfekvőnek tűnt, hogy az órás várakozás alatt párszor ellátogassak az ambiciózus nevű Hűvösvölgyi úti cukrászdába.

Ízben kiegyensúlyozott, arányosan izmos testű, elegánsan alkalmazott hordós kezelésről tanúskodik. 2004-ben ilyet készíteni: ez virtus! Félvad szárnyasok (gyöngytyúk), vagy akár fácánból készült ételek mellé (pl. krémmártással) kiváló lehet.

Cseregalagonya
A cseregalagonyát a szív izgalmi állapotának (rohamokkal járó szapora szívverés, extraszisztolé stb.) kezelésére javaso...
Elolvasom a cikket >> ...

Vincellér: a szőlőültetvény kezelésével, felügyeletével megbízott személy.
Vinkó: vékony, üres, rendszerint savas ízérzetű, silány bor.
V.S.O.P.: kiváló minőségű konyak angol megnevezése.

Varga Árpád jól megtanulta a szénsav kezelését: habzóborai egytől egyig telitalálatok. Ezek szomszédságában, csipetnyi szénsav adagolásával született meg az a félédes cserszegi, amiben könnyű őszibarack íz jegyek lebegnek, roppant elegánsan.

Már a metszésnél figyelni kell arra, hogy ne legyen túlságosan megterhelve a tőke, mert akkor az illat és zamatanyagok nagyon legyengülhetnek. Nagyon kell ügyelni a szüret időpontjának helyes megválasztására, majd a kezelésre.

Azt az elvet követik, hogy a bor fejlődése során a lehető legkisebb mértékben avatkozzanak be a bor életébe. A borok kezelésénél alapvető feladatnak tekintik a szőlőben rejlő természetes ízvilág megtartását.

a Kárpátok vonulata által védett terület, a déli fekvés, az aszusodásnak kedvező őszi időjárás, a Bodrog és a Tisza közelsége, a Furmint, a Hárslevelű, a Sárga muskotály, az Oremus szőlőfajták, a késői, október végi szüret, a borok egyedi kezelése, ...

A forgalomba hozatali díj csökkent és kistermelőknek üzemlétesítési díjat nem kell fizetni. A törköly kezelése is rugalmasabb lett kis birtokméret esetében, ennek lejelentését csak egyszer kell megtenni.

Munkássága előrelépést jelentett a borbetegségek kezelésében, megelőzésében, a borkészítés technológiáján is sokat javított. Pasteur háza, Arboisban található sok érdekességgel, személyes tárgyakkal, eszközökkel van dekorálva.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szőlő, Bor, Borvidék, Borászat, Alkohol?

◄ Kevéssé illatos   Kidugózás ►
 
RSS Mobile