Kezdőlap (Kékfrankos)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kékfrankos

Borok  Kékburgundi  Kékfrankos Barrique

Kékfrankosok szép sorban...
Tartozom egy vallomással. Néha szkeptikus tudok lenni a Kékfrankossal. Nem mondom, hogy kiegyensúlyozott lenne egymással a viszonyunk. Legalább annyiszor futok bele csalódásokba, ahányszor izgalmas tételekbe.


Kékfrankos
Tiszta vonalú, kedves fajta, mely egyszerre vibráló és kiegyensúlyozott, koncentrált és jó ivású. A kékfrankos, amely a Vylyannál a Montenuovo és az Ördög házasítások egyik fajtája, most önállóan debütál! Limitált tétel.

Kékfrankos
Ismeretlen eredetű fajta, de meghatározó volt és lesz a magyar borászat múltját és jövőkét vizsgálva.
Kékfrankos ...

Kékfrankosok és Skrabski-borok a Spiritus Primusban
Címkék: posta ausztria olaszrizling furmint badacsony pók tamás kékfrankos gesellmann ráspi sopron rajnai rizling weninger burgenland 2009 balatonfüred 2011 csobánc pálffy moric szeleshát ...

A Kékfrankos szőlő bemutatása
Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele.

A kékfrankosról
'Blaufränkisch. Főképp Ausztriában termesztik; könnyű és lédús, de legjobb esetben (Burgenlandban) is csak elfogadható vörös szőlőfajta' - írja a világ talán legismertebb borszakírója, az angol Hugh Johnson.
Ő is tévedhet.

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek.

Kékfrankos
Bőtermő, fürtje és bogyója közepes. Vastag héjú. Középérésű, nem rothad.

Kékfrankos Prémium
Bársonyosan fanyar, harmonikus savtartalmú, karakteres ízű, testes vörösbor. Ajánljuk marha-, vadételekhez, pörköltekhez, 16-18°C-on.

Kékfrankos
Származása: nem tisztázott
Tőkéje: kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel
Fürtje: középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött
Érése: szeptember vége
Bora: finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású.

Kékfrankos szőlő
A bejegyzés a Szőlőfajták sorozat része
Származása: nem tisztázott, feltételezések szerint a kékfrankos keleti eredetű szőlő, a kutatások szerint a Kapri-tenger partvidékéről származik.

A kékfrankos a villányi borvidék egyik legelterjedtebb fajtája, előszeretettel használják Cabernet és Merlot házasításához. Hisszük, hogy önmagában is figyelemreméltó, nagyszerű fajta.

A kékfrankos a filoxéravész után lett domináns. Sopronban korábban túlnyomórészt fehér szőlőfajták domináltak, 1884-ben a borvidék termelésének mindössze három százalékát tette ki a vörösbor.

S ha már kékfrankossal kezdtük, fejezzük is be azzal. Többeket talán meglep az ajánlat: ha igazán nemesen keserű csokoládéval ízesített desszert van a kínálatban, ekkor érett, almasavbontott kékfrankost keresünk hozzá, legalább 3-4 évest.

A vörös borszőlő fajták közül telepíthető a Cabernet sauvignon, a Pinot noir és a Kékfrankos.
A borvidéken illatos, zamatos, finom savtartalmú telt borok teremnek.

Gábor (3) Kisörshegy (3) Koch (1) Konyári (6) korai piros veltelini (1) Kovács Pince (1) Kreinbacher (4) Kunság (20) kupázs (1) Kvassay (3) Káli-medence (3) Kánai Pincészet (1) Káptalantóti (1) Károly Róbert Pincészet (1) kékburgundi (1) kékfrankos ...

Kékfrankos

Területi nagyságával ma már megelőzi a korábbi első Kadarka fajtát. Az összes vörösbort termő borvidékünkön termesztik, sőt a legtöbb borvidéken meghatározó jelentőségű fajta.

Kékfrankos
Vitatott eredetű, Németországban, Közép-Európában, de leginkább Magyarországon termesztett szőlőfajta. Burgenlandban, amit a helybeliek szívesen hívnak Blaufränkischlandnak, szintén hagyományos fajta.

Kékfrankos
A borászatoknak kevesebb, mint egynegyede készít Kékfrankos bort, de néhányan sokat fejlesztettek már a borkészítés technológiáján, arra számíthatunk, hogy a bor jelentősége a jövőben nőni fog.

Kékfrankos (Nagyburgundi, Blaufränkisch, Lemberger, Gamé)
Közép-európai vörösborfajta - az egyik legelterjedtebb sötét szőlőfajta Ausztriában - az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.

KÉKFRANKOS: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz
CABERNET FRANC: vadételek, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz ...

Kékfrankosok számtalan formában
Március közepén szerveztek kóstolót a soproni bortermelők Budapesten, a Műcsarnokban.

Kékfrankos
Származása ismeretlen. Megbízható mennyiségi és minőségi hozamánál fogva az utóbbi évtizedekben a kékszőlő-fajták között az első helyen áll a hazai telepítésekben.
Jellemző bélyegek: ...

Kékfrankos Rosé 2009 Közepes hagymahéj szín. Szép, gyümölcsös illat, benne némi málna és ribizli. Szájban izmos savak, itt is a málna vezet. A végén egy kis zavaró kesernyével búcsúzik. (79-81 pont) ...

KÉKFRANKOS
Mátraalján nem savas, szép kerek borrá érik. Palackban érlelve megtartja fiatalságát, szép illatát; hordóban ászkolva testes borrá lesz.

Kékfrankos,
A legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban is termesztik. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. A nemesítők gyakran használják.

Kékfrankos kóstoló a WineWorld...
Borjour a Szamos Gourmet Házban a Dobogó...
Alapozó Tanfolyam a Vinopolisban ...

Kékfrankos 2004
Könnyű, száraz, minőségi vörösbor.
Illata és íze a friss meggyet idézi.
Fogyasztását 18 °C hőmérsékleten ajánljuk.

Cabernet Sauvignon 2004
Tölgyfahordós technologiával készült, testes, száraz minőségi vörösbor.

Kékfrankos
Közép-Európa és hazánk elterjedt borszőlőfajtája. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. Tőkéje gyors növésű. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak.

KÉKFRANKOS színe még éretten is közelebb áll a bíborlilához mint a melegebb vörös bor színekhez. Savai különösen hűvösebb termőtájakon kemények lehetnek.

Egri Kékfrankos
Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor.

Takler Kékfrankos , Szekszárd, Vörös
Részletek
Takler Bikavér Válogatás , Szekszárd, Vörös
Részletek ...

Soproni Kékfrankos
A soproni dombokon termett Kékfrankos színanyagban gazdag kellemes savtartalmú kissé bársonyos gyümölcsillatú vörösbora hosszabb fahordós érlelés után kerül letöltésre. A karakteres vörösborok fogyasztóinak egyik kedvenc bora.

Kékfrankos alapú, közepesen testes, száraz vörösbor, gazdag fűszeres, valamint gyümölcsös jelleget mutató illat- és ízvilággal.

Kékfrankos, Portogieser és Zweigelt fajták házasításából készülő rosé cuvée. A málnára emlékeztető illat és íz jegyek jellemzik, élénk savai és frissessége rendkívüli üdeséget biztosítanak a bornak.

Kékfrankos:
Hazánkban a minőségi bort adó vörös borszőlők tekintetében a kékfrankos a legelterjedtebb. Érdekes módon a származása nem tisztázott.

Kékfrankos
A Kékfrankos vitatott eredetű kékszőlő fajta, valószínűleg Ausztria, Magyarország területéről származik.
Kéknyelű ...

Kékfrankos - kellemesen fanyar, bársonyos. Merlot, Zweigelt, melyek magas tannintartalmú, száraz, savgazdag kitűnő vörösbort adnak. Fehér bort adó fajták: Leányka, Chardonnay, Irsai Olivér, Zöld veltelini.
Történelem ...

Kékfrankos és a Kék medoc keresztezéséből született, Kozma Pál, Sz.Nagy László, Urbányi Márta és Tusnádi József fajtája
Érési idő (hónap) :
szeptember közepe ...

A Kékfrankos fajta ma már soproni specialitásnak számít, pedig valószínűleg osztrák eredetű. A borvidéken szép fehérborokat is készítenek.

A KÉKFRANKOS rubin- vagy mélyvörös színu, férfias, karakteres, csersavban gazdag, testes, zamatos borát sokan kedvelik, a gazdák burgundinak is nevezik.

Kedves Kékfrankos, valahogy olyan, amit az ember már azelőtt ismer, mielőtt megkóstolja. De nem azért, mert unalmas. Főként nagyszemű, érett cseresznyét és meggyet "kurkásztunk" ki belőle.

Eged hegyi Kékfrankos 2002
Fiatalabb társához képest sokat vesztett gyümölcsösségéből, de helyette megjelentek a hordós érlelésnek köszönhető diós-mézes illatok. Íze már hosszabb, gazdagabb, és sokkal karakteresebbé vált.

Sopron, a kékfrankos fővárosa
Kedves Borbarát!
Tisztelettel köszöntjük a Soproni Történelmi Borvidéken, Sopronban, a Kékfrankos
fővárosában! ...

Szigetújfalui Kékfrankos
minőségi száraz vörösbor
A bor mély színe érettséget mutat. Az illatanyagok kiteljesedésében a levegőztetés segít. Kellemes savérzetű, zamatokban gazdag. Teltségében érződik a szőlőtőkék első termése.

Kékszőlő fajták: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cabernet Franc, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah.
A fehér fajták közül hagyományosan az Olaszrizling, újabban Chardonnay, Viognier, Rajnai rizling, Ezerfürtű kerül leginkább palackba.

Az Egri és szekszárdi bikavér, Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kék oportó és Fehér muskotály szőlőből készül.
biling (billing) = Szüret után a tőkén felejtett, általában apró fürt.
billikom = Iváshoz összegyűlt nagyobb társaság.

melyek közül legelterjedtebb a Chardonnay, a Zöld veltelini, az Olasz rizling, a Királyleányka, az Irsai Olivér, a Rizlingszilváni, a Merlot, a Sauvignon, a Chasselas, a Sárga muskotály, a Csaba gyöngye, a Pinot noir, a Tramini, a Kékfrankos, ...

Különösen nemes a Soproni Kékfrankos, de alkotórésze a Bikavér-nek is. Többnyire csak az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén termesztik.

Túl sokat nem kockáztattunk, a Kikelet (Váti) és Balassa (Betsek) furmintok jók voltak, hasonlóan a Szeleshát K 2 kékfrankosához és Nomád merlotjához.

A termesztett vörösborszőlő fajták: Kékfrankos, Pinot noire, Merlot, Cabernet Sauvignon. A vörösborainkra is a szép savak, illatok a jellemzőek és kevéssé a fanyarság és testesség.

A soproni borvidéken a kékszőlő, főleg a kékfrankos termelése kiemelkedő (Sopron a kékfrankos fővárosa), de jelentősek még a zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, és pinot noir ültetvények is.

Innen ered a Kékfrankos fajta neve is a franciák kék
színű pénze után. A század első harmadáig a fehérborkészítés fejlődött, majd
vörösborszőlő-fajták meghonosodásával a vörösborkészítés vált uralkodóvá. A
szőlőtermesztőket itt ponzichternek hívták.

Az Olaszrizling mellé mára más fajták is felsorakoztak: Rizlingszilváni, Tramini, Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, s a kékszőlőfajták főként a Tihanyi-félszigeten és Dörgicsén: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Kékoportó, Cabernet.

Üljön le egy hideg téli estén kezében egy pohár Cabernet-vel a pattogó kályha elé, kényeztesse magát Tramininkkel egy ködös-borús hétvégén; kóstolja meg a kékfrankos hazájából származó Kékfrankost, ...

Az Egri Korona Borházhoz tartozó ültetvényeken termelt Merlot, Kékfrankos és Cabernet sauvignon házasításából készült borban, a Kékfrankost jól egészíti ki a testesebb, tüzesebb Cabernet mély színével, fűszeres illatával.

A világban rozé bornak is közkedvelt Pinot noir, a közép-európai rozé fajta a Zweigelt mellett a Kékfrankos, amely talán a legszebb rozé borokat eredményezi, a hagyományos kadarka és Portugieser mellett.

Jandl kékfrankosai, Luka Enikő bámulatos pinot noirja, a Lővér pince és a Taschner Vin borai jó szívvel ajánlhatóak, s kiváló minőségek kerülnek ki a Weninger pincészetből is, lásd például kékfrankosaikat vagy syrah-jukat.

szőlőfajtája a kékfrankos, melynek sokkal nagyobb a festékanyag-tartalma, mint a kadarkáé. A puttonyokban megtört szőlőt a szüreteskocsin álló lajtba (szállító hordó), vagy kisebb gazdaságok esetén kádba öntötték.

Szőlőfajták, borok: Kékfrankos, Rajnai rizling, Kövidinka, Zweigelt. Az alföldi borvidékekhez hasonlatosan itt is az asztali bor termelése dominál.
a) Csongrádi körzet: Csongrád, Hódmezővásárhely,
b) Kisteleki körzet: Balástya, Csengele, Kistelek, ...

Fajtái többek között: Alföldi kékfrankos, Duna melléki kékfrankos, Duna melléki chardonnay, Balaton-melléki Irsai Olivér, Észak-dunántúli zöld veltelini, Dél-dunántúli zweigelt, Felső-magyarországi hárslevelű, Felső-magyarországi leányka.

Magyar szőlőfajok: olasz rizling, juhar, hárslevelű, kéknyelű, kékfrankos
Magyarországon elterjedt nemzetközi fajok: Sovignone, Merló
Az alföldi borvidélelet a tömegtermelés jellemzi, hétköznapi alkalmakra termelnek borokat, ilyen például a kadarka.

száraz vörösbor (birtok bor)3 szőlőfajtából készült vörösbor: Syrah, Kékfrankos, Pinot Noir, egyenlő arányban. Stílusában könnyed, illatában fűszeres, halványabb színvilággal rendkívüli összetettséggel rendelkezik.

(A fajtákat tekintve: cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, hárslevelű, kadarka, kékfrankos, kékoportó, királyleányka, merlot, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, pinot noir, rajnai rizling, sauvignon blanc, syrah, szürkebarát, ...

Balatonmelléke szüret száraz hordó borászat filoxéra Pannonhalma Aszár-Neszmély Pécs Balatonfüred - Csopak bor borászat Eger Somló Etyek - Buda bor borász parafadugó kékfrankos dekanter borospohár Sopron borvidék Szekszárd dugó borkóstoló borbetegség ...

Fűszeres karakterű, friss savakkal rendelkező, izgalmas vörösbor. A friss savakat és a karaktert a Kékfrankos, a fűszerességet a Cabernet Sauvignon, a gyümölcsösséget, kedvességet pedig a Kékoportó adja.
Boradatlap
Megrendelem ...

Vörösbor-különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Legismertebb az Egri Bikavér, amelyet Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kékoportó és 5-10% fehér Muskotály szőlőfajtából készül. Híres még a Szekszárdi Bikavér is.
Blanchet ...

bikavér: Egri vörösbor különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Az Egri bikavér, Kadarka, Kékfrankos, Cabernet,
Kékoportó és Felér muskotály szőlőből készül.
biling (billing): Szüret után a tőkén felejtett fürt.

A Soltvadkerti Krémer Fülöp Borlovagrend Zászlós Ezerjó Bora valamint a Szent Vince Borrend, Gyulai Borlovagjainak, Takács Ferenc Által készített Kékfrankos bora a Zászlós Bor.
Feliratkozás a Hírlevélre ...

Az "egyszerűbb" szőlőfajták esetében mint például a Zweigelt, Kékoportó, Kékfrankos a megjelenő szénsavatmoszférás-jelleg "szélesebb spektrumúvá" teszi a bort, míg az illatosabb, ...

Hazánkban ilyen az Egri Bikavér, amely többnyire Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, és Kékoportó.
A habzóborok: A habzóborok roséból vagy fehérborból készülnek, melyeket palackba töltve újra megerjesztenek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Borvidék, Szőlő, Bor, Cabernet, Borászat?

◄ Kékburgundi   Kékfrankos Barrique ►
 
RSS Mobile