Kezdőlap (Kékfrankos)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Kékfrankos

Borok  Kékburgundi  Kékfrankos Barrique

Kékfrankosok szép sorban...
Tartozom egy vallomással. Néha szkeptikus tudok lenni a Kékfrankossal. Nem mondom, hogy kiegyensúlyozott lenne egymással a viszonyunk. Legalább annyiszor futok bele csalódásokba, ahányszor izgalmas tételekbe.


Kékfrankos
Tiszta vonalú, kedves fajta, mely egyszerre vibráló és kiegyensúlyozott, koncentrált és jó ivású. A kékfrankos, amely a Vylyannál a Montenuovo és az Ördög házasítások egyik fajtája, most önállóan debütál! Limitált tétel.
Aktuális évjáratok: ...

Kékfrankos
Ismeretlen eredetű fajta, de meghatározó volt és lesz a magyar borászat múltját és jövőkét vizsgálva.
Kékfrankos ...

Kékfrankosok és Skrabski-borok a Spiritus Primusban
Címkék: posta ausztria olaszrizling furmint badacsony pók tamás kékfrankos gesellmann ráspi sopron rajnai rizling weninger burgenland 2009 balatonfüred 2011 csobánc pálffy moric szeleshát 2013 pálffy pince skrabski blaufrankisch pósta borház ...

A Kékfrankos szőlő bemutatása
Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele.

A ~ról
'Blaufränkisch. Főképp Ausztriában termesztik; könnyű és lédús, de legjobb esetben (Burgenlandban) is csak elfogadható vörös szőlőfajta' - írja a világ talán legismertebb borszakírója, az angol Hugh Johnson.
Ő is tévedhet.

A ~ szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek. Hasonnevei: többek közt Blaufränkisch, Blauer Limberger vagy Lemberger, Limberger, Franconia, Frankovka, Frankovka modra, Moravka[1].

~
Bársonyosan fanyar, harmonikus savtartalmú, karakteres ízű, testes vörösbor. Ajánljuk marha-, vadételekhez, pörköltekhez, 16-18°C-on.
További vörösbor ajánlatunk
~ ~ Prémium Kadarka Kadarka Siller Merlot Selection Cabernet Sauvignon - Franc Blauer Portugieser ...

~
Származása: nem tisztázott
Tőkéje: kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel
Fürtje: középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött
Érése: szeptember vége
Bora: finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású.
Az Egri Bikavér legfontosabb összetevője ...

~ szőlő
A bejegyzés a Szőlőfajták sorozat része
Származása: nem tisztázott, feltételezések szerint a ~ keleti eredetű szőlő, a kutatások szerint a Kapri-tenger partvidékéről származik.

A ~ a villányi borvidék egyik legelterjedtebb fajtája, előszeretettel használják Cabernet és Merlot házasításához. Hisszük, hogy önmagában is figyelemreméltó, nagyszerű fajta. Színe rubinvörös, zamatban gazdag, férfias, karakteres, de harmónikus bor. Illata összetett, meggyes dominanciával.

A ~ a filoxéravész után lett domináns. Sopronban korábban túlnyomórészt fehér szőlőfajták domináltak, 1884-ben a borvidék termelésének mindössze három százalékát tette ki a vörösbor.

S ha már ~sal kezdtük, fejezzük is be azzal. Többeket talán meglep az ajánlat: ha igazán nemesen keserű csokoládéval ízesített desszert van a kínálatban, ekkor érett, almasavbontott ~t keresünk hozzá, legalább 3-4 évest.

A vörös borszőlő fajták közül telepíthető a Cabernet sauvignon, a Pinot noir és a ~.
A borvidéken illatos, zamatos, finom savtartalmú telt borok teremnek. A fajták közül mintegy 70%-ban termesztett Olasz rizling bora rendkívül harmonikus, utóíze a keserű mandulára emlékeztet.

Holló a Tagyonról
Tokaj Kereskedőház: furmint 2011.
Gere Tamás: portugieser 2011.
Magnum Rapid
Dolgos este kísérői
Ibolya és szőlővirág
Ebner pinot noir 2006
Takler ~ 2009
Haraszti siller 2011
Szeremley rizling 2010
Bock portugieser 2011
Weninger és Gere rozé 2011 ...

~

Területi nagyságával ma már megelőzi a korábbi első Kadarka fajtát. Az összes vörösbort termő borvidékünkön termesztik, sőt a legtöbb borvidéken meghatározó jelentőségű fajta. Különösen nemes a Soproni ~, de alkotórésze a Bikavér-nek is.

~
Vitatott eredetű, Németországban, Közép-Európában, de leginkább Magyarországon termesztett szőlőfajta. Burgenlandban, amit a helybeliek szívesen hívnak Blaufränkischlandnak, szintén hagyományos fajta.

~
A borászatoknak kevesebb, mint egynegyede készít ~ bort, de néhányan sokat fejlesztettek már a borkészítés technológiáján, arra számíthatunk, hogy a bor jelentősége a jövőben nőni fog.

~ (Nagyburgundi, Blaufränkisch, Lemberger, Gamé)
Közép-európai vörösborfajta - az egyik legelterjedtebb sötét szőlőfajta Ausztriában - az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.

KÉKFRANKOS: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz
CABERNET FRANC: vadételek, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz ...

~ok számtalan formában
Március közepén szerveztek kóstolót a soproni bortermelők Budapesten, a Műcsarnokban. Az eseményen a borok mellett a régió más finomságait is meg lehetett kóstolni, bivaly- és szürkemarha-termékekkel, zölddió-lekvárral és mézekkel ismerkedhetett a közönség.

~
Származása ismeretlen. Megbízható mennyiségi és minőségi hozamánál fogva az utóbbi évtizedekben a kékszőlő-fajták között az első helyen áll a hazai telepítésekben.
Jellemző bélyegek: ...

~ Rosé 2009 Közepes hagymahéj szín. Szép, gyümölcsös illat, benne némi málna és ribizli. Szájban izmos savak, itt is a málna vezet. A végén egy kis zavaró kesernyével búcsúzik. (79-81 pont) ...

KÉKFRANKOS
Mátraalján nem savas, szép kerek borrá érik. Palackban érlelve megtartja fiatalságát, szép illatát; hordóban ászkolva testes borrá lesz. Annak ellenére, hogy a vörösbortermelés háttérbe szorult, a borvidéken különösen szép ~ borok érlelhetők.
Keresés ...

~,
A legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban is termesztik. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. A nemesítők gyakran használják. Viszonylagos fagytűrése figyelemre méltó.

~ kóstoló a WineWorld...
Borjour a Szamos Gourmet Házban a Dobogó...
Alapozó Tanfolyam a Vinopolisban ...

~ 2004
Könnyű, száraz, minőségi vörösbor.
Illata és íze a friss meggyet idézi.
Fogyasztását 18 °C hőmérsékleten ajánljuk.

Cabernet Sauvignon 2004
Tölgyfahordós technologiával készült, testes, száraz minőségi vörösbor.
Illatában és zamatában érett erdei gyümölcsök. .

~
Közép-Európa és hazánk elterjedt borszőlőfajtája. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. Tőkéje gyors növésű. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak.

KÉKFRANKOS színe még éretten is közelebb áll a bíborlilához mint a melegebb vörös bor színekhez. Savai különösen hűvösebb termőtájakon kemények lehetnek. Alacsony termésátlaggal extraktban gazdag bor nyerhető, de akkor is egyszerű, ám megbízható bor marad.

Egri ~
Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Vörösborral készült ételekhez, paprikás csirkéhez ajánljuk 14-16 C fokra hűtve fogyasztani.
Egri Cabernet Franc ...

Takler ~ , Szekszárd, Vörös
Részletek
Takler Bikavér Válogatás , Szekszárd, Vörös
Részletek ...

Soproni ~
A soproni dombokon termett ~ színanyagban gazdag kellemes savtartalmú kissé bársonyos gyümölcsillatú vörösbora hosszabb fahordós érlelés után kerül letöltésre. A karakteres vörösborok fogyasztóinak egyik kedvenc bora.
Vadászok Bora ...

~ alapú, közepesen testes, száraz vörösbor, gazdag fűszeres, valamint gyümölcsös jelleget mutató illat- és ízvilággal. 16-17 °C-on fogyasztva, fűszereseben elkészített fogásokhoz (pörköltek, paprikások, lecsós ételek), valamint kevésbé érett Camembert és Brie sajtokhoz ajánljuk kísérőként.

~, Portogieser és Zweigelt fajták házasításából készülő rosé cuvée. A málnára emlékeztető illat és íz jegyek jellemzik, élénk savai és frissessége rendkívüli üdeséget biztosítanak a bornak.

~:
Hazánkban a minőségi bort adó vörös borszőlők tekintetében a ~ a legelterjedtebb. Érdekes módon a származása nem tisztázott.
A ~ termésének fürtje középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött, a fürtnyele rövid, 10 dkg átlagtömeggel.

~
A ~ vitatott eredetű kékszőlő fajta, valószínűleg Ausztria, Magyarország területéről származik.
Kéknyelű ...

~ - kellemesen fanyar, bársonyos. Merlot, Zweigelt, melyek magas tannintartalmú, száraz, savgazdag kitűnő vörösbort adnak. Fehér bort adó fajták: Leányka, Chardonnay, Irsai Olivér, Zöld veltelini.
Történelem ...

~ és a Kék medoc keresztezéséből született, Kozma Pál, Sz.Nagy László, Urbányi Márta és Tusnádi József fajtája
Érési idő (hónap) :
szeptember közepe ...

A ~ fajta ma már soproni specialitásnak számít, pedig valószínűleg osztrák eredetű. A borvidéken szép fehérborokat is készítenek.

A KÉKFRANKOS rubin- vagy mélyvörös színu, férfias, karakteres, csersavban gazdag, testes, zamatos borát sokan kedvelik, a gazdák burgundinak is nevezik. Bora aránylag lassan fejlodik, egyéves korára az érdességét finom bársonyosság váltja fel, nemes ízével legbecsesebb vörösboraink közé tartozik.

Kedves ~, valahogy olyan, amit az ember már azelőtt ismer, mielőtt megkóstolja. De nem azért, mert unalmas. Főként nagyszemű, érett cseresznyét és meggyet "kurkásztunk" ki belőle.

Eged hegyi ~ 2002
Fiatalabb társához képest sokat vesztett gyümölcsösségéből, de helyette megjelentek a hordós érlelésnek köszönhető diós-mézes illatok. Íze már hosszabb, gazdagabb, és sokkal karakteresebbé vált.

Sopron, a ~ fővárosa
Kedves Borbarát!
Tisztelettel köszöntjük a Soproni Történelmi Borvidéken, Sopronban, a ~
fővárosában! ...

~: a legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Színanyagban gazdag, nem rothad, bora hosszabb érlelést igényel.
Kéknyelű: neves magyar borszőlőfajta, de csak Badacsonyban található meg nővirágúsága és bizonytalan termékenyülése miatt.

Szigetújfalui ~
minőségi száraz vörösbor
A bor mély színe érettséget mutat. Az illatanyagok kiteljesedésében a levegőztetés segít. Kellemes savérzetű, zamatokban gazdag. Teltségében érződik a szőlőtőkék első termése. Lassan fogyasztva bontakozik ki gazdagsága, íz-, zamatvilága.

Kékszőlő fajták: ~, Zweigelt, Merlot, Cabernet Franc, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah.
A fehér fajták közül hagyományosan az Olaszrizling, újabban Chardonnay, Viognier, Rajnai rizling, Ezerfürtű kerül leginkább palackba.
Borstílus: ...

Az Egri és szekszárdi bikavér, Kadarka, ~, Cabernet, Kék oportó és Fehér muskotály szőlőből készül.
biling (billing) = Szüret után a tőkén felejtett, általában apró fürt.
billikom = Iváshoz összegyűlt nagyobb társaság.

meglehetősen sok fajtát termesztenek nagyobb területen, melyek közül legelterjedtebb a Chardonnay, a Zöld veltelini, az Olasz rizling, a Királyleányka, az Irsai Olivér, a Rizlingszilváni, a Merlot, a Sauvignon, a Chasselas, a Sárga muskotály, a Csaba gyöngye, a Pinot noir, a Tramini, a ~, ...

Különösen nemes a Soproni ~, de alkotórésze a Bikavér-nek is. Többnyire csak az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén termesztik. Ausztriában Blaufränkisch, Németországban Blauer Limberger, illetve Lemberger, a szláv nyelvcsaládba tartozók pedig Frankovka vagy Moravka névvel illetik.

Túl sokat nem kockáztattunk, a Kikelet (Váti) és Balassa (Betsek) furmintok jók voltak, hasonlóan a Szeleshát K 2 ~ához és Nomád merlotjához. Ittunk jó Ferenczi pinot-t és küvét, Luka Enikőről viszont lemaradtunk, ő viszonylag korán futólépésben távozott.

A termesztett vörösborszőlő fajták: ~, Pinot noire, Merlot, Cabernet Sauvignon. A vörösborainkra is a szép savak, illatok a jellemzőek és kevéssé a fanyarság és testesség.

A soproni borvidéken a kékszőlő, főleg a ~ termelése kiemelkedő (Sopron a ~ fővárosa), de jelentősek még a zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, és pinot noir ültetvények is.

Innen ered a ~ fajta neve is a franciák kék
színű pénze után. A század első harmadáig a fehérborkészítés fejlődött, majd
vörösborszőlő-fajták meghonosodásával a vörösborkészítés vált uralkodóvá. A
szőlőtermesztőket itt ponzichternek hívták.

Az Olaszrizling mellé mára más fajták is felsorakoztak: Rizlingszilváni, Tramini, Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, s a kékszőlőfajták főként a Tihanyi-félszigeten és Dörgicsén: ~, Zweigelt, Merlot, Kékoportó, Cabernet.

Üljön le egy hideg téli estén kezében egy pohár Cabernet-vel a pattogó kályha elé, kényeztesse magát Tramininkkel egy ködös-borús hétvégén; kóstolja meg a ~ hazájából származó ~t, vagy üdüljön fel egy tikkasztó nyári nap után rozénkkal.

Az Egri Korona Borházhoz tartozó ültetvényeken termelt Merlot, ~ és Cabernet sauvignon házasításából készült borban, a ~t jól egészíti ki a testesebb, tüzesebb Cabernet mély színével, fűszeres illatával.
A borház kiemelkedő tételeinek egyike és büszkesége ez a bor.

A világban rozé bornak is közkedvelt Pinot noir, a közép-európai rozé fajta a Zweigelt mellett a ~, amely talán a legszebb rozé borokat eredményezi, a hagyományos kadarka és Portugieser mellett.

Sopron hűs szellői, palás, változatos talaja főleg vörösöket terem, a soproni borászok az idén áttörésszerű sikereket értek el Bordeaux-ban egyre szebb boraikkal. Jandl ~ai, Luka Enikő bámulatos pinot noirja, a Lővér pince és a Taschner Vin borai jó szívvel ajánlhatóak, ...

szőlőfajtája a ~, melynek sokkal nagyobb a festékanyag-tartalma, mint a kadarkáé. A puttonyokban megtört szőlőt a szüreteskocsin álló lajtba (szállító hordó), vagy kisebb gazdaságok esetén kádba öntötték. A lezúzott szőlőt, a cefrét a városbeli háznál lévő pincéhez szállították.

Szőlőfajták, borok: ~, Rajnai rizling, Kövidinka, Zweigelt. Az alföldi borvidékekhez hasonlatosan itt is az asztali bor termelése dominál.
a) Csongrádi körzet: Csongrád, Hódmezővásárhely,
b) Kisteleki körzet: Balástya, Csengele, Kistelek, Pusztaszer, Szatymaz,
c) Pusztamérgesi körzet: ...

Fajtái többek között: Alföldi ~, Duna melléki ~, Duna melléki chardonnay, Balaton-melléki Irsai Olivér, Észak-dunántúli zöld veltelini, Dél-dunántúli zweigelt, Felső-magyarországi hárslevelű, Felső-magyarországi leányka.

száraz vörösbor (birtok bor)3 szőlőfajtából készült vörösbor: Syrah, ~, Pinot Noir, egyenlő arányban. Stílusában könnyed, illatában fűszeres, halványabb színvilággal rendkívüli összetettséggel rendelkezik. 18 hónapot töltött másod töltésű tölgyfahordóban.
1 ...

Magyar szőlőfajok: olasz rizling, juhar, hárslevelű, kéknyelű, ~
Magyarországon elterjedt nemzetközi fajok: Sovignone, Merló
Az alföldi borvidélelet a tömegtermelés jellemzi, hétköznapi alkalmakra termelnek borokat, ilyen például a kadarka.

(A fajtákat tekintve: cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay, hárslevelű, kadarka, ~, kékoportó, királyleányka, merlot, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, pinot noir, rajnai rizling, sauvignon blanc, syrah, szürkebarát, tramini, zengő, zöldveltelini és zweigelt.) A ...

Egri ~: Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró vörösbor. Üde savas jellege az idősebb boroknál finom ízharmóniában oldódik fel. Egri Cabernet Sauvignon: Mélyrubin színű, intenzív gyümölcsillattal bíró, hosszan tartó ízű, gazdag zamatú száraz vörösbor.

Balatonmelléke szüret száraz hordó borászat filoxéra Pannonhalma Aszár-Neszmély Pécs Balatonfüred - Csopak bor borászat Eger Somló Etyek - Buda bor borász parafadugó ~ dekanter borospohár Sopron borvidék Szekszárd dugó borkóstoló borbetegség Villány fehér Bükkalja boros hordó borászat ...

Fűszeres karakterű, friss savakkal rendelkező, izgalmas vörösbor. A friss savakat és a karaktert a ~, a fűszerességet a Cabernet Sauvignon, a gyümölcsösséget, kedvességet pedig a Kékoportó adja.
Boradatlap
Megrendelem ...

Vörösbor-különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Legismertebb az Egri Bikavér, amelyet Kadarka, ~, Cabernet, Kékoportó és 5-10% fehér Muskotály szőlőfajtából készül. Híres még a Szekszárdi Bikavér is.
Blanchet ...

bikavér: Egri vörösbor különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. Az Egri bikavér, Kadarka, ~, Cabernet,
Kékoportó és Felér muskotály szőlőből készül.
biling (billing): Szüret után a tőkén felejtett fürt.

A Soltvadkerti Krémer Fülöp Borlovagrend Zászlós Ezerjó Bora valamint a Szent Vince Borrend, Gyulai Borlovagjainak, Takács Ferenc Által készített ~ bora a Zászlós Bor.
Feliratkozás a Hírlevélre ...

Az "egyszerűbb" szőlőfajták esetében mint például a Zweigelt, Kékoportó, ~ a megjelenő szénsavatmoszférás-jelleg "szélesebb spektrumúvá" teszi a bort, míg az illatosabb, karakteresebb szőlőfajták esetében esetenként ez a "technológiai karakter" tolakodóvá válhat.

Hazánkban ilyen az Egri Bikavér, amely többnyire Kadarka, ~, Cabernet, és Kékoportó.
A habzóborok: A habzóborok roséból vagy fehérborból készülnek, melyeket palackba töltve újra megerjesztenek. Jellegzetes "földízük" vagy "puskapor ízük" miatt sokan kedvelik.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Borvidék, Szőlő, Bor, Cabernet, Borászat?

◄ Kékburgundi   Kékfrankos Barrique ►
 
RSS Mobile