Kezdőlap (Kékfrankos)

 Borok 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Borok » Kékfrankos


 

Kékfrankos

Borok  Kékburgundi  Kékfrankos Barrique
2014.04.20

Kékfrankos
Tiszta vonalú, kedves fajta, mely egyszerre vibráló és kiegyensúlyozott, koncentrált és jó ivású. A kékfrankos, amely a Vylyannál a Montenuovo és az Ördög házasítások egyik fajtája, most önállóan debütál! Limitált tétel.


Kékfrankos
Ismeretlen eredetű fajta, de meghatározó volt és lesz a magyar borászat múltját és jövőkét vizsgálva.
Kékfrankos ...

Kékfrankos classic
Sopron a Kékfrankos fővárosa. Összesen négyféle Kékfrankost készítek, ez a sorozat második tagja. A szőlő több dűlő termését tartalmazza, melyet korszerű rozsdamentes tartályokban erjesztettünk ki.

A Kékfrankos szőlő bemutatása
Már több évtizede a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajta hazánkban. Jelenlegi termőterülete mintegy 8300 ha. A tokaj-hegyaljai, somlói és badacsonyi borvidékeket leszámítva mindenütt találkozunk vele.

A kékfrankosról
'Blaufränkisch. Főképp Ausztriában termesztik; könnyű és lédús, de legjobb esetben (Burgenlandban) is csak elfogadható vörös szőlőfajta' - írja a világ talán legismertebb borszakírója, az angol Hugh Johnson.
Ő is tévedhet.

A kékfrankos szőlőfajta, amelyből tipikusan savhangsúlyos, gyümölcsös, tanninban közepesen gazdag, fűszeres karakterű száraz vörösborokat készítenek.

Kékfrankos
Bőtermő, fürtje és bogyója közepes. Vastag héjú. Középérésű, nem rothad.

Kékfrankos Prémium
Bársonyosan fanyar, harmonikus savtartalmú, karakteres ízű, testes vörösbor. Ajánljuk marha-, vadételekhez, pörköltekhez, 16-18°C-on.

Kékfrankos
Származása: nem tisztázott
Tőkéje: kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel
Fürtje: középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött
Érése: szeptember vége
Bora: finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású.

Kékfrankos szőlő
A bejegyzés a Szőlőfajták sorozat része
Származása: nem tisztázott, feltételezések szerint a kékfrankos keleti eredetű szőlő, a kutatások szerint a Kapri-tenger partvidékéről származik.

A kékfrankos és a bíbor píbor után elég zárkózott, komor az illat, egy kevés szilvát lehet előcsalni belőle. Struktúrában erősebb az előbbi kettőnél. Alkoholban is, lecsengésben is határozottabb.

A kékfrankos a villányi borvidék egyik legelterjedtebb fajtája, előszeretettel használják Cabernet és Merlot házasításához. Hisszük, hogy önmagában is figyelemreméltó, nagyszerű fajta.

A kékfrankos a filoxéravész után lett domináns. Sopronban korábban túlnyomórészt fehér szőlőfajták domináltak, 1884-ben a borvidék termelésének mindössze három százalékát tette ki a vörösbor.

Fűszeres kékfrankos illatban és ízben, a második pohártól a meggy aromája is feltűnik. Kellemesen selymes, csiszolt korty markáns savakkal. Teste közepesnek mondható, zamata nagyon hosszan kitart, és nagyon szépen fut le.

S ha már kékfrankossal kezdtük, fejezzük is be azzal. Többeket talán meglep az ajánlat: ha igazán nemesen keserű csokoládéval ízesített desszert van a kínálatban, ekkor érett, almasavbontott kékfrankost keresünk hozzá, legalább 3-4 évest.

A vörös borszőlő fajták közül telepíthető a Cabernet sauvignon, a Pinot noir és a Kékfrankos.
A borvidéken illatos, zamatos, finom savtartalmú telt borok teremnek.

Gábor (3) Kisörshegy (3) Koch (1) Konyári (6) korai piros veltelini (1) Kovács Pince (1) Kreinbacher (4) Kunság (20) kupázs (1) Kvassay (3) Káli-medence (3) Kánai Pincészet (1) Káptalantóti (1) Károly Róbert Pincészet (1) kékburgundi (1) kékfrankos ...

Kékfrankos

Területi nagyságával ma már megelőzi a korábbi első Kadarka fajtát. Az összes vörösbort termő borvidékünkön termesztik, sőt a legtöbb borvidéken meghatározó jelentőségű fajta.

Kékfrankos
Vitatott eredetű, Németországban, Közép-Európában, de leginkább Magyarországon termesztett szőlőfajta. Burgenlandban, amit a helybeliek szívesen hívnak Blaufränkischlandnak, szintén hagyományos fajta.

Kékfrankos
A borászatoknak kevesebb, mint egynegyede készít Kékfrankos bort, de néhányan sokat fejlesztettek már a borkészítés technológiáján, arra számíthatunk, hogy a bor jelentősége a jövőben nőni fog.

Kékfrankos (Nagyburgundi, Blaufränkisch, Lemberger, Gamé)
Közép-európai vörösborfajta - az egyik legelterjedtebb sötét szőlőfajta Ausztriában - az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.

KÉKFRANKOS: sült disznó- és marhahúsokhoz, paprikásokhoz, vadpecsenyékhez, márvány sajthoz
CABERNET FRANC: vadételek, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz ...

Kékfrankosok számtalan formában
Március közepén szerveztek kóstolót a soproni bortermelők Budapesten, a Műcsarnokban.

Kékfrankos
Származása ismeretlen. Megbízható mennyiségi és minőségi hozamánál fogva az utóbbi évtizedekben a kékszőlő-fajták között az első helyen áll a hazai telepítésekben.
Jellemző bélyegek: ...

Kékfrankos Rosé 2009 Közepes hagymahéj szín. Szép, gyümölcsös illat, benne némi málna és ribizli. Szájban izmos savak, itt is a málna vezet. A végén egy kis zavaró kesernyével búcsúzik. (79-81 pont) ...

KÉKFRANKOS
Mátraalján nem savas, szép kerek borrá érik. Palackban érlelve megtartja fiatalságát, szép illatát; hordóban ászkolva testes borrá lesz.

Kékfrankos,
A legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban is termesztik. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. A nemesítők gyakran használják.

Kékfrankos kóstoló a WineWorld...
Borjour a Szamos Gourmet Házban a Dobogó...
Alapozó Tanfolyam a Vinopolisban ...

Kékfrankos 2004
Könnyű, száraz, minőségi vörösbor.
Illata és íze a friss meggyet idézi.
Fogyasztását 18 °C hőmérsékleten ajánljuk.

Cabernet Sauvignon 2004
Tölgyfahordós technologiával készült, testes, száraz minőségi vörösbor.

Kékfrankos
Közép-Európa és hazánk elterjedt borszőlőfajtája. Minden vonatkozásában a legmegbízhatóbb fajták egyike. Tőkéje gyors növésű. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak.

KÉKFRANKOS színe még éretten is közelebb áll a bíborlilához mint a melegebb vörös bor színekhez. Savai különösen hűvösebb termőtájakon kemények lehetnek.

Egri Kékfrankos
Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor.

Takler Kékfrankos , Szekszárd, Vörös
Részletek
Takler Bikavér Válogatás , Szekszárd, Vörös
Részletek ...

Soproni Kékfrankos
A soproni dombokon termett Kékfrankos színanyagban gazdag kellemes savtartalmú kissé bársonyos gyümölcsillatú vörösbora hosszabb fahordós érlelés után kerül letöltésre. A karakteres vörösborok fogyasztóinak egyik kedvenc bora.

Kékfrankos alapú, közepesen testes, száraz vörösbor, gazdag fűszeres, valamint gyümölcsös jelleget mutató illat- és ízvilággal.

Kékfrankos, Portogieser és Zweigelt fajták házasításából készülő rosé cuvée. A málnára emlékeztető illat és íz jegyek jellemzik, élénk savai és frissessége rendkívüli üdeséget biztosítanak a bornak.

Kékfrankos:
Hazánkban a minőségi bort adó vörös borszőlők tekintetében a kékfrankos a legelterjedtebb. Érdekes módon a származása nem tisztázott.

Kékfrankos
A Kékfrankos vitatott eredetű kékszőlő fajta, valószínűleg Ausztria, Magyarország területéről származik.
Kéknyelű ...

Kékfrankos - kellemesen fanyar, bársonyos. Merlot, Zweigelt, melyek magas tannintartalmú, száraz, savgazdag kitűnő vörösbort adnak. Fehér bort adó fajták: Leányka, Chardonnay, Irsai Olivér, Zöld veltelini.
Történelem ...

Kékfrankos és a Kék medoc keresztezéséből született, Kozma Pál, Sz.Nagy László, Urbányi Márta és Tusnádi József fajtája
Érési idő (hónap) :
szeptember közepe ...

Kékfrankos
A kutatások szerint a Kaszpi-tenger partvidékéről származik. Jó termőképességű, és mivel fagytűrése megfelelő, termése hosszú időn keresztül a tőkén tartható. Október elején, közepén szüretelhető.

A Kékfrankos fajta ma már soproni specialitásnak számít, pedig valószínűleg osztrák eredetű. A borvidéken szép fehérborokat is készítenek.

A KÉKFRANKOS rubin- vagy mélyvörös színu, férfias, karakteres, csersavban gazdag, testes, zamatos borát sokan kedvelik, a gazdák burgundinak is nevezik.

EGRI KÉKFRANKOS Az Egri Borvidék egyik jellegzetes szőlőjéből készült ez a bor, tökéletesen megőrizve a fajtára jellemző meggyes és...
Tovább
borvidékről ...

Kedves Kékfrankos, valahogy olyan, amit az ember már azelőtt ismer, mielőtt megkóstolja. De nem azért, mert unalmas. Főként nagyszemű, érett cseresznyét és meggyet "kurkásztunk" ki belőle.

merlot, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon
Alkohol: 12.0 %
Palackmennyiség: 15383 ...

Eged hegyi Kékfrankos 2002
Fiatalabb társához képest sokat vesztett gyümölcsösségéből, de helyette megjelentek a hordós érlelésnek köszönhető diós-mézes illatok. Íze már hosszabb, gazdagabb, és sokkal karakteresebbé vált.

Sopron, a kékfrankos fővárosa
Kedves Borbarát!
Tisztelettel köszöntjük a Soproni Történelmi Borvidéken, Sopronban, a Kékfrankos
fővárosában! ...

Szigetújfalui Kékfrankos
minőségi száraz vörösbor
A bor mély színe érettséget mutat. Az illatanyagok kiteljesedésében a levegőztetés segít. Kellemes savérzetű, zamatokban gazdag. Teltségében érződik a szőlőtőkék első termése.

Kékszőlő fajták: Kékfrankos, Zweigelt, Merlot, Cabernet Franc, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah.
A fehér fajták közül hagyományosan az Olaszrizling, újabban Chardonnay, Viognier, Rajnai rizling, Ezerfürtű kerül leginkább palackba.

Az Egri és szekszárdi bikavér, Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, Kék oportó és Fehér muskotály szőlőből készül.
biling (billing) = Szüret után a tőkén felejtett, általában apró fürt.
billikom = Iváshoz összegyűlt nagyobb társaság.

melyek közül legelterjedtebb a Chardonnay, a Zöld veltelini, az Olasz rizling, a Királyleányka, az Irsai Olivér, a Rizlingszilváni, a Merlot, a Sauvignon, a Chasselas, a Sárga muskotály, a Csaba gyöngye, a Pinot noir, a Tramini, a Kékfrankos, ...

Különösen nemes a Soproni Kékfrankos, de alkotórésze a Bikavér-nek is. Többnyire csak az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén termesztik.

Túl sokat nem kockáztattunk, a Kikelet (Váti) és Balassa (Betsek) furmintok jók voltak, hasonlóan a Szeleshát K 2 kékfrankosához és Nomád merlotjához.

A termesztett vörösborszőlő fajták: Kékfrankos, Pinot noire, Merlot, Cabernet Sauvignon. A vörösborainkra is a szép savak, illatok a jellemzőek és kevéssé a fanyarság és testesség.

A soproni borvidéken a kékszőlő, főleg a kékfrankos termelése kiemelkedő (Sopron a kékfrankos fővárosa), de jelentősek még a zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, és pinot noir ültetvények is.

A Soltvadkerti Krémer Fülöp Borlovagrend Zászlós Ezerjó Bora valamint a Szent Vince Borrend, Gyulai Borlovagjainak, Takács Ferenc Által készített Kékfrankos bora a Zászlós Bor.
Feliratkozás a Hírlevélre ...

rothadt szőlő: a szürkepenész (Botrytis cinerea) által megtámadott termés. Rothadás tekintetében a fajták között nagy különbségek vannak. Rothadékony például az Ezerjó, Kadarka, Kékoportó, Leányka satöbbi és kevésbé rothad a Kékfrankos, Chasselas, ...

Az "egyszerűbb" szőlőfajták esetében mint például a Zweigelt, Kékoportó, Kékfrankos a megjelenő szénsavatmoszférás-jelleg "szélesebb spektrumúvá" teszi a bort, míg az illatosabb, ...

Hazánkban ilyen az Egri Bikavér, amely többnyire Kadarka, Kékfrankos, Cabernet, és Kékoportó.
A habzóborok: A habzóborok roséból vagy fehérborból készülnek, melyeket palackba töltve újra megerjesztenek.

Lásd még: Lásd még: Borvidék, Sauvignon, Bor, Merlot, Cabernet

Borok  Kékburgundi  Kékfrankos Barrique
2014.04.20

 
RSS Mobile