Kezdőlap (Javítás)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Javítás

Borok  Jánosáldás  Javító borkezelés

borjavítás
Ugy Franciaország legjelesebb borvidékein, mint a Rajna mentén is már évtizedek óta szokták a bort egyenlősíteni, illetőleg javítani azáltal, hogy a mustban levő felesleges savat, mely silánytermésü években kelleténél több szokott lenni, ...


Mustjavítás
Az alacsony cukortartalmú mustból kevés alkohol képződik, így a bor stabilitása is kisebb lesz. Ezért a törvény adta keretek között a mustot javítani célszerű sűrített musttal, töményített musttal, répa- vagy nádcukor hozzáadásával.

Színjavítás. Bortörvény nem engedi (szerencsére). Kisméretben lehet fehérborok esetében vadsáfrány virágszirmának kivonatával zöldessárga színt adni, míg a karamell a bornak aranysárga, borostyánkősárga színt ad.

Színjavítás
Fehérborok esetében karamellt, vörösboroknál pedig a szőlőből származó önocianin-készítményeket alkalmaznak. Míg az előbbi sárga színárnyalatot, addig az utóbbi mély sötétpiros színt kölcsönöz a bornak.

4. Színjavítás
Vörösborok színének mélyítése érdekében a bort festő borral házasítjuk.
Borhibák, borbetegségek ...

Támrendszer javítása: meghibásodott oszlopok cseréje, leszakadt huzalok felkötése, karók igazítása.

javítás = A must cukortartalmának emelését jelenti sűrített musttal, vagy répacukorral a bortörvényben előírt mérték szerint. (Lásd még: cukrozás).
javító borkezelések = A bor összetételét, minőségét javító pinceműveletek.

- Az együttműködés javítása - célja lehet, hogy több/sok turisztikai desztináció együtt vonzzon turistákat, hiszen külön-külön erre esélytelenek, illetve, hogy szinergia-hatások lépjenek fel, ezáltal növekedjen a hatékonyság - Oktatás és szórakozás ...

cukrozás = kedvezőtlen évjáratokban a must répacukorral való javítását jelenti a bortörvény rendelkezései szerint. Tilos a 3 mustfoknál nagyobb mértékű javítás, továbbá nem emelhető a mustfok 19,5-nél magasabbra.

A mustot csak mustsűrítménnyel szabad javítani, cukorral a javítás tilos! 100 kg átlagos szőlőből 65-70 liter mustot nyerünk.
Az erjesztőhordót csak kétharmadáig töltsük meg musttal.

Helyette a fenti kemény küzdelmet kiegészítve egy soproni korai piros veltelinit* dobtunk még be az este hangulatának javítására Taschner Kurt kezei közül (2011. alk.12,5% cuvée: KPV 70%, ZV30%).

karamelíz: A bor színének javításához használt karamell gyakran mellékízt eredményez. Ez nem kellemetlen íz, de elnyomja a bor illatát és zamatanyagait.

Hasonlóképpen megelőzi a szívbetegséget és a többi olyan bajt, ami a véráramlás javításával gyógyítható. A szőlőmag kivonat segíteni tud azoknak is, akiknek valamilyen allergiájuk, izületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van.

Gipszpor hozzáadása a zúzott szőlőhöz a bor savasságának növelése és a vörösborok színének javítása végett.
gólyanyak
Kisebb hordókból a bor kiszivattyúzására használt - a gólya nyakára emlékeztető - fémcső.
gönci hordó ...

A társaság azt is kiemeli: a Tokaji borvidék világörökségi kezelési terve támogatandónak tekinti az energiaellátás helyi, környezetbarát megoldását, a mezőgazdaság jövedelemtermelő képességének javítását, ...

Növekvő borszőlő van valami, hogy nem került sor több ezer éve minden évtizedben munka javítása még inkább. Tehát a szőlő, hogy van ma kapható is, hogy hoztak létre az évszázadok során, hogy csak tökéletes számunkra, hogy könnyen fejlődik, és fenn.

Színtelenítés illat- és ízhiba javítására* Fehér szőlőmust és még erjedésben levő fehérborok és fehérbor kezelésére 100 g/hl határértékig
- polivinil-polipirrolidon (PVPP)
Legfeljebb 80 g/hl (8 mg/l) mennyiségben ...

Bora színanyagban gazdag - sötét rubinszínű, savas. A vörösborok színének javításához érdemes felhasználni.
Bíborkadarka [1]
Prohászka Ferenc: Szőlő és bor, Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1978., 246-247. oldal; ISBN 963-230-442-X
m - v - sz ...

Fontos tudni: A borvidék borait 40 éven át más borvidékek borainak javítására használták. Így az egykori nagy hírnév elfelejtődött. 5-6 éve indult újra az önálló bortermelés, nagyrészt kis és közepes méretű szőlőbirtokra alapozottan.

A bor összetételét megváltoztató, minőségjavító pinceműveletek, például a savtartalom szabályozása, a szín javítása.
Jégbor
Német és oszrák termőterületeken a tőkén megfagyott fürtökből készített borkülönlegesség.

Javító borkezelések: A bor összetételét, minőségét javító pinceműveletek. Javító borkezelés például a savtartalom szabályozása, a szín javítása stb.
Jánosáldás A búcsúzás előtti utolsó pohár bor elfogyasztása a jánosáldás.

Lilás árnyalatú rubinvörös, színe mély, savai élénkek. gazdag színanyaga (festő) miatt vörösborok színanyagainak javítására használható
BOR.hu a facebookon ...

A bor összetételét, minőségét javító pinceműveletek. Javító borkezelés például a savtartalom szabályozása, a szín javítása stb.
[vissza]
[oldal teteje] ...

(3) Továbbfeldolgozás céljából mustot belföldön forgalomba hozni csak javítás nélkül és kizárólag sűrítménykészítés céljából lehet.

A marketing mix (4P modell) alkalmazása útján tettem javaslatokat a borászati marketing munka javítására.

Az othello és direkttermő társainak a bora gyenge minőségű, savanykás, jellegzetesen kellemetlen, rókaízű, poloskaízű, de szép sötét vörös színű, s ezért csekély mennyiségben a vörös borok színének a javítására használták fel.

A bor íze üres, illata tompa. A darabban lévő boroknál fordul elő, ha hosszabb ideig védelem nélkül marad. Megelőzhető töltögetéssel, illetve antiflor tabletta használatával. Javítását kénezéssel, teletöltéssel megoldhatjuk.

A mustkezelés (cukortartalom és színjavítás) után jön az erjesztés. Az erjesztés történhet acéltartályban vagy fahordóban is. Bizonyos fehérborokat fahordóban (esetleg barrique hordóban) érlelnek tovább. (boraszat.hu) ...

A B-vitaminok szervezetre gyakorolt hatása sokrétű: vércukorszint-szabályozás, izomfeszültség, illetve belső elválasztású mirigyfunkciók javítása, vagy akár idegrendszeri gyengeségek orvoslása.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szőlő, Vörösbor, Fajta, Borvidék, Borászat?

◄ Jánosáldás   Javító borkezelés ►
 
RSS Mobile