Kezdőlap (Hibrid)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hibrid

Borok  Hermitage  Hibrid bor

hibrid
Keresztezéssel létrehozott -növény- vagy állatfajta-: hibrid kukorica, vegyes, felemás, öszvér-, -főnévként- így létrejött fajta.
Nemzetközi biológiai szakszó a latin hybrida, hibrida (korcs) nyomán, a magyarba a német hybrid közvetítette.


hibrid
természetellenes, erőszakos, átvitt értelemben két v. több állat részeiből összetett alakok, p. az oroszlántestü és emberfejü sfinx, vagy emberfejü, sasszárnyu, oroszlánfarku ökör. L. Asszir művészet és Fajvegyülék.

A "hibrid" jelentése: Különböző fajtájú egyedek keresztezéséből keletkezett.

Direkt termő szőlőfajták és régi rezisztens hibridek
A filoxéravész után Magyarországon számos a filoxérának ellenálló elsősorban V. labrusca származású fajta terjedt el. Volt időszak, amikor e fajták területi aránya meghaladta a 20 %-ot.

Hibrid
Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.
Hidegkezelés (frigorizálás)
A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.

A leányka ~je, erdélyi eredetű.
Egyes kutatók szerint a leányka és a kövérszőlő keresztezéséből született a királyleányka. Erdélyben még mindig nagy területen termesztik. A szárazságot nem nagyon tűri, rothadásra hajlamos, késő érik, jó hozamot ad.

A Zengő egy ~ fajta, amit Király Ferenc állított elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével.
Korai érésű, bőtermő, erős növekedésű, államilag elismert (1982) borszőlőfajta.

Intraspecifikus ~, Kárpát medencei fajta, a Kövérszőlő és a Leányka természetes ~je. Az 1970-es évektől telepítik Magyarországon: először a Balatonboglár környéki területeken terjedt el. Teljes termőterülete cca. 960 ha.

Intraspecifikus ~, ezerjó x bouvier - magyar fajta
Borának jellemzése/Legjelentősebb magyar termelői: Bora kis hozam mellett gazdag talajon tartós, minerális és elegáns. Több éves érlelést igényel, valódi szépségeit csak ekkor mutatja.

Francia nemesítésű ~ szőlőfajta, Siebel 6905 (Le Subereux) és Seibel 6468 fajták keresztezésével nyerte Bertille Seyve és az apósa Victor Villard, a fajtát ma az Egyesült Államok több államában is telepítették
Érési idő (hónap) :
szeptember vége ...

Az Irsai Olivér ~ csemege- és borszőlőfajta, 1930-ban nemesítették a csabagyöngye és a pozsonyi fehér fajtákból. Korán érik, augusztus közepétől szüretelik. Fürtjei közepes nagyságúak és lazák, bogyói kicsik, vékony de szívós héjúak, nehezen rothadnak.

Az Irsai Olivér ~ csemege- és borszőlőfajta, 1930-ban nemesítette Kocsis Pál Magyarországon a Csabagyöngye és a pozsonyi fehér fajtákból. Korán érik, augusztus közepétől ...
bővebb infó
Cserszegi fűszeres ...

monticola ~je; a Noah szőlőfajta pedig a Taylor magonca. A Clinton V. riparia és V. labrusca ~, az Othello pedig a Clinton és egy V. vinifera, a Trollingi keresztezéséből származik. A Piros Delaware a V. labrusca, a V. aestivalis és a V.

A Leon Millot egyébként egy ~ szőlőfajta, meglehetősen jól ellenáll a betegségeknek és egy bizonyos Kuhlmann hozta össze a keresztezését. Úgy látszik, hogy a kanadai vincelléreket nem nagyon zavarja az a megállapítás, hogy az ún. rezisztens szőlőfajtákból nem lehet jó bort készíteni.

A nemesítés másik módja a keresztezéses nemesítés vagy ~izáció. A szőlőnemesítők (Kozma, Kurucz, Csizmazia) az 1960-as évektől folyamatosan végezték keresztezéseiket, amelyekből a kiemelkedő fajtákat és fajtajelölteket az 1. táblázat mutatja.

Szőlőfajtából előállított bor a vörös francia ~ (e.g., Chambourcin, Leon MILLOT, Foch, DeChaunac, Baco Black) lesz erős aromás ízek és teljes test kifejezése tanninok. Fehér francia ~ (e.g., gal, Vidal, Vignola, Traminette) általában egy gyümölcsösebb ízű, mint a nem vörösek.

A Feri szőlő , más néven Seibel 5279, vagy Aurore egy fehér rezisztens ~ szőlőfajta, amelyet 1860 körül Albert Seibel francia szőlész állított elő, a Seibel 788 és Seibel 29 keresztezésével.

Az amerikai fajták keresztezéséből számtalan fajta jött létre a későbbiekben, de ezek a direkttermő ~ek, bár a betegségeknek ellenálltak, boraik tekintetében minőségtelenek maradtak, s nem jelenthettek hosszú távú megoldást.

A judit is ~ növény, a kocsis irma és a csaba gyöngye szőlőkből hozták létre. A szőlő levelei hasonlítanak a cserszegi fűszeres levelére, kicsi vagy közepesen nagy fürtjei lazák.

rókaíz: Néhány amerikai, és direkt termő ~ fajta borának a róka szagára emlékeztető kellemetlen íze.
rókaszínű: Pirkadt, hagymaszínű.
rozébor: Kékszőlőfajták rövid ideig tartó héjon erjesztésével, vagy gyors feldolgozásával nyert világospiros színű bor.

Zenit
A Zenit egy a badacsonyi kutatóállomás által nemesített ~, a bouvier és az ezerjó keresztezésével állították elő, a zengő testvér fajtája. A Zenit szőlő ízvilága a női lelkek édes, csábító varázsát közvetíti a fogyasztóknak.
...

Fürtje: középnagy, vállas, kúpos, középtömött. Korai érésű fajtahibrid
Érése: szeptember vége
Bora: illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú
Elterjedése: Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági, Etyek-Budai, Balatonfelvidéki, Balatonmelléke borvidék ...

középnagy, vállas, kúpos, középtömött. Korai érésű fajtahibrid
Bora:
illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú ...

Cserszegi fűszeres
Származása: Magyarország
Tőkéje: középerős növekedésű, kevés számú, hosszú ízközű vesszőt nevel
Fürtje: középnagy, vállas, kúpos, középtömött. Korai érésű fajtahibrid
Érése: szeptember vége
Bora: illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú ...

Szóval félédes furmint. Az illata tagadhatatlanul fajtás, friss, mintha oxidatív lenne. Jó adag ásványosság és jó kis savak kísérik a mézes tónusú, lendületes kortyot. Talán még szénsav is segíti? (Olyan benyomásunk volt, mint a ~ technológiájú Váli fehéreknél.) ...

rókaíz (labruskaíz): Direkttermő ~ekből (Noah, Otelló, stb.) származó kellemetlen íz és illat. talajíz: Jellegzetes, egy-egy borvidékre jellemző íz, amit egyesek mint különlegeset szeretnek, mások meg kellemetlen mellékíznek tartanak.

Az 1970-es években Teleki alanyfajtákat gyűjtött be, azok értékelését, leírását végezte. Ebben az időben kezdte el az alanyfajták klónozását, majd keresztezéses nemesítését. Az 1980-as évek végétől magnélküli csemegeszőlőfajták, vörösbort adó fajták keresztezéses nemesítését, a ~ek értékelését ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szőlő, Fajta, Illat, Szőlőfajták, Bor?

◄ Hermitage   Hibrid bor ►
 
RSS Mobile