Kezdőlap (Hibrid)

 Borok 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Hibrid

Borok  Heuriger  Hibrid bor

Hibrid sör
Vannak olyan sörfajták, amelyekben keveredik az alsó- és a felső erjesztésű sörök készítésének egy-egy eleme.


hibrid
Keresztezéssel létrehozott -növény- vagy állatfajta-: hibrid kukorica, vegyes, felemás, öszvér-, -főnévként- így létrejött fajta.
Nemzetközi biológiai szakszó a latin hybrida, hibrida (korcs) nyomán, a magyarba a német hybrid közvetítette.

hibrid
természetellenes, erőszakos, átvitt értelemben két v. több állat részeiből összetett alakok, p. az oroszlántestü és emberfejü sfinx, vagy emberfejü, sasszárnyu, oroszlánfarku ökör. L. Asszir művészet és Fajvegyülék.

Hibrid
Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.
[vissza] ...

A "hibrid" jelentése: Különböző fajtájú egyedek keresztezéséből keletkezett.

Direkt termő szőlőfajták és régi rezisztens hibridek
A filoxéravész után Magyarországon számos a filoxérának ellenálló elsősorban V. labrusca származású fajta terjedt el. Volt időszak, amikor e fajták területi aránya meghaladta a 20 %-ot.

A leányka hibridje, erdélyi eredetű.
Egyes kutatók szerint a leányka és a kövérszőlő keresztezéséből született a királyleányka. Erdélyben még mindig nagy területen termesztik.

A Zengő egy hibrid fajta, amit Király Ferenc állított elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével.
Korai érésű, bőtermő, erős növekedésű, államilag elismert (1982) borszőlőfajta.

Szőlőfajták
Hibrid növények
Mit gondolsz erről az oldalról?
Arra kérünk, szánj egy percet a cikk értékelésére! A visszajelzések segítenek az oldal fejlesztésében.

Intraspecifikus hibrid, Kárpát medencei fajta, a Kövérszőlő és a Leányka természetes hibridje. Az 1970-es évektől telepítik Magyarországon: először a Balatonboglár környéki területeken terjedt el. Teljes termőterülete cca. 960 ha.

Francia nemesítésű hibrid szőlőfajta, Siebel 6905 (Le Subereux) és Seibel 6468 fajták keresztezésével nyerte Bertille Seyve és az apósa Victor Villard, a fajtát ma az Egyesült Államok több államában is telepítették
Érési idő (hónap) : ...

Az Irsai Olivér hibrid csemege- és borszőlőfajta, 1930-ban nemesítették a csabagyöngye és a pozsonyi fehér fajtákból. Korán érik, augusztus közepétől szüretelik.

monticola hibridje; a Noah szőlőfajta pedig a Taylor magonca. A Clinton V. riparia és V. labrusca hibrid, az Othello pedig a Clinton és egy V. vinifera, a Trollingi keresztezéséből származik. A Piros Delaware a V. labrusca, a V. aestivalis és a V.

A Leon Millot egyébként egy hibrid szőlőfajta, meglehetősen jól ellenáll a betegségeknek és egy bizonyos Kuhlmann hozta össze a keresztezését. Úgy látszik, hogy a kanadai vincelléreket nem nagyon zavarja az a megállapítás, hogy az ún.

A nemesítés másik módja a keresztezéses nemesítés vagy hibridizáció. A szőlőnemesítők (Kozma, Kurucz, Csizmazia) az 1960-as évektől folyamatosan végezték keresztezéseiket, amelyekből a kiemelkedő fajtákat és fajtajelölteket az 1. táblázat mutatja.

Szőlőfajtából előállított bor a vörös francia hibrid (e.g., Chambourcin, Leon MILLOT, Foch, DeChaunac, Baco Black) lesz erős aromás ízek és teljes test kifejezése tanninok.

Az amerikai fajták keresztezéséből számtalan fajta jött létre a későbbiekben, de ezek a direkttermő hibridek, bár a betegségeknek ellenálltak, boraik tekintetében minőségtelenek maradtak, s nem jelenthettek hosszú távú megoldást.

A judit is hibrid növény, a kocsis irma és a csaba gyöngye szőlőkből hozták létre. A szőlő levelei hasonlítanak a cserszegi fűszeres levelére, kicsi vagy közepesen nagy fürtjei lazák.

Zenit
A Zenit egy a badacsonyi kutatóállomás által nemesített hibrid, a bouvier és az ezerjó keresztezésével állították elő, a zengő testvér fajtája. A Zenit szőlő ízvilága a női lelkek édes, csábító varázsát közvetíti a fogyasztóknak.
...

Néhány amerikai, és direkt termő hibrid fajta borának a róka szagára emlékeztető kellemetlen íze.
Rókaszínű
Pirkadt, hagymaszínű.

Korai érésű fajtahibrid
Érése: szeptember vége
Bora: illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú
Elterjedése: Csongrádi, Hajós-Bajai, Kunsági, Etyek-Budai, Balatonfelvidéki, Balatonmelléke borvidék ...

középnagy, vállas, kúpos, középtömött. Korai érésű fajtahibrid
Bora:
illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú ...

Tőkéje: középerős növekedésű, kevés számú, hosszú ízközű vesszőt nevel
Fürtje: középnagy, vállas, kúpos, középtömött. Korai érésű fajtahibrid
Érése: szeptember vége
Bora: illatos, sajátosan fűszeres zamatú, élénk savtartalmú ...

Az illata tagadhatatlanul fajtás, friss, mintha oxidatív lenne. Jó adag ásványosság és jó kis savak kísérik a mézes tónusú, lendületes kortyot. Talán még szénsav is segíti? (Olyan benyomásunk volt, mint a hibrid technológiájú Váli fehéreknél.) ...

rókaíz (labruskaíz): Direkttermő hibridekből (Noah, Otelló, stb.) származó kellemetlen íz és illat. talajíz: Jellegzetes, egy-egy borvidékre jellemző íz, amit egyesek mint különlegeset szeretnek, mások meg kellemetlen mellékíznek tartanak.

Ebben az időben kezdte el az alanyfajták klónozását, majd keresztezéses nemesítését. Az 1980-as évek végétől magnélküli csemegeszőlőfajták, vörösbort adó fajták keresztezéses nemesítését, a hibridek értékelését végzi.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szőlő, Fajta, Illat, Szőlőfajták, Bor?

◄ Heuriger   Hibrid bor ►
 
RSS Mobile