Kezdőlap (Borok királya)

 Borok 

  » »
 
   

Borok királya

Borok  Borminőség  Borospalack

A cabernet sauvignon a kékszőlők, ezáltal a vörös borok királya. Francia eredetű fajta, melyet a múlt század elején írtak le Bordeaux környékéről származó tőkék alapján.


század 'gasztro-partizánjai' a középkori hagyományokat éppen akkor söpörték el, amikor a Napkirály ('Le Roi-Solei', 1638-1715) a mindannyiunknak oly' hízelgő 'Borok királya, ...

A kékszőlők, ezáltal a vörös borok királya. Az új kishordós érlelés még tartósabbá teszi a bort, de néha nyújtja az érlelési időt is. Extrakt- és "húzós" csersavtartalmú bort ad. Október elejére eléri a 20 mustfokot, vagy meg is haladja azt.

A kékszőlők, ezáltal a vörösborok királya. Illatában a cseresznye és a cédrusfa, ízeiben a fekete ribizli, szeder és eukaliptusz ismerhetők fel. Rendkívül komplex! A két Cabernet egyformán gazdag tanninban, boruk ezért sötét és "sűrű".

A Napkirálytól ered a híres mondás miszerint a tokaji a királyok bora, a borok királya. Vinum regnum, rex vinorum. A borok királyát a XVI században még több tucat szőlőfajta együtt szüretelt borából állították elő.

A Pinot Noirból készült bor méltán érdemelte ki a "borok királya" elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre, málnára, szilvára, eperre vagy a cseresznyére emlékeztet.

Francia eredetű világfajta, a vörösborok királya. Hazánkban a Villányi, Szekszárdi, Egri, Dél-Balatoni és a Hajós-Bajai borvidéken terjedt el.
Érési ideje szeptember vége. Fürtje kicsi, vállas, közepesen laza.

CABERNET SAUVIGNON a vörös borok királya. Illatában a cseresznye és a cédrusfa, ízében a feketeribizli, szeder és eukaliptusz ismerhető fel. Rendkívül komplex! Tanninban gazdag, boruk ezért sötét és 'sűrű'.

A kékszőlők és ezáltal a vörösborok királya. Rendkívül komplex! A kék Cabernet gazdag tanninban, ezért bora sötét és "sűrű". Alkoholtartalma éppen e testesség következtében nem lehet 12% alatti.

"Vinum regum, rex vinorum."-" A borok királya a királyok bora."
Magyarországon 22 borvidék található, és ezeket 6 nagyobb tájegységre oszthatjuk, úgy mint: az Észak-Dunántúli, Balatoni, Dél-Dunántúli, Alföldi, Észak-Magyarországi és a Tokaji.

királyok bora, borok királya" megtisztelő címet XIV. Lajos francia király udvarában kapta. Az orosz cári udvar a XVIII században közel 70 éven át borvásárló bizottságot tartott fenn a tokaji aszú rendszeres beszerzésére.

Méltán viseli "A királyok bora a borok királya" elnevezést. A különleges évjáratokban termett, válogatott aszútermésből a hagyományoknak megfelelően készült. A gazdag íz, illat és zamatanyagát a többéves fahordós érlelés során éri el. Tovább .

Jelenleg a legdivatosabb "világfajta". A kékszőlők, ezáltal a vörös borok királya. Az új kishordós érlelés még tartósabbá teszi a bort, de néha nyújtja az érlelési időt is. Extrakt- és "húzós" csersavtartalmú bort ad. ...

Eleink hajdanában a mustot, az új bort (rámpást) kedvelték, s az ó bort a cselédséggel itatták meg; ekkor érdemelte ki a folyton édesen maradó tokaji aszúbor "a borok királya" elnevezést, melyet ma is megtart, noha a mai ízlés a kevésbbé testes, ...

Elérkeztünk a 6 puttonyos Tokaji Aszúhoz, melyre a világon egyedül lehet használni a Vinum Regum Rexvinorum, azaz a Borok Királya A Királyok Bora elnevezést, ez a legmagasabb puttonyszámú aszú, amit el lehet készíteni.

“Vinum regum, rex vinorum.'-' A borok királya a királyok bora.' ...

A Tokaji Aszú különleges ajándék gyanánt Rákóczi útját is egyengeti XIV. Lajos francia király és Nagy Péter orosz cár udvarában. Ebből az időkből származik XIV. Lajos király mondása is: "C'est le roi des vins, et le vin des rois" "Ez a borok királya ...

beltartalmában, mind cukortartalmában többet nyújt, mint egy 6 puttonyos aszú. Kiváló aszús évjáratokban szokták készíteni, és mint a neve is mutatja, eszenciáját adja mindannak, amit egy jó aszúborban kedvelünk. Egy igazi nektár, a borok királya.

Lajos udvarában kapta "a borok királya, a királyok bora" címet, de a cári udvar és a lengyel nemesség is szívesen vásárolta. A táj klímája szunkontinentális jellegű.
Tokaj-hegyaljai Borút Egyesület
3915 Tarcal Fő u. 57.
Tel.

Lásd még: Lásd még: Szőlő, Szüret, Borvidék, Tokaj, Tokaji

Borok  Borminőség  Borospalack

 
RSS Mobile