Kezdőlap (Barrikolás)

 Borok 

  » »
 
   

Barrikolás

Borok  Barrel  Barrique

A barrikolásra már megjelent egy másik módszer is, miszerint a borba tölgyfa "chips"-eket,vagyis tölgyfa darabokatáztatnak. Ez az eljárás sokkal olcsóbb és a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal is elfogadja ezt az eljárást.


barrikolás, amit főleg a minőségi vörösboroknál alkalmaznak. Eredetileg csak a szállítandó bort töltötték a kis tölgyfa hordókba, feltehetőleg innen ered a felismerés, hogy az ilyen tárolókban tartott nedű színe, ...

A barrikolás ugyan erőteljes, mégsem "veri agyon" a fa, vagy a füst. Vaníliásság, vagy valami hasonló édesség van a légnemű és a folyékony zamataiban egyaránt. Savassága, tanninjai nem meghatározók, de ezt nem feltétlenül várjuk egy merlótól.

Ízében fajtajelleges, barrikolás nyomai érződnek, de szépen belesimul. Szép test, a zamata a pörkölt kávét idézi. Magas alkohol és extrakt édesség. Nem lehet ez más, mint Ede bácsi - gondoltuk, de tévedtünk is egy nagyot! ...

Elsősorban vörösborok esetében alkalmazzák az úgynevezett barrikolást, azaz a bor kis tölgyfahordóban (barrique) való érlelését.

A hetvenes években még csak világos vörösborok színének erősítésére használták, ám ez a korán érő, sötét és Fűszeres fajta hamarosan önálló tiszta borszőlőfajtává fejlődött, s borának sokszor igencsak előnyére válik a barrikolás.

A korán érő és igen ellenálló fajtát csak rövid ideje alkalmazzák fajbor készítésére. A pinotage telt, testes bor, és jó minőség esetén kitűnő eredmények érhetők el barrikolással. Elterjedése: Dél-Afrika, Zimbabwe és szórványosan Új-Zéland.

Bora egészen kiváló, fajtajelleges, komplex bor - a gyümölcsösség mellett kellemesen fanyar, nagy extrakttartalmú, egyúttal bársonyos, mélybíbor színű vörösbor. Önállóan és házasítva is nagyszerű, a barrikolás pedig különleges ízeket, ...

Lásd még: Lásd még: Illat, Jelleg, Hordó, Bor, Fajta

Borok  Barrel  Barrique

 
RSS Mobile