Kezdőlap (Zsírmáj)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Zsírmáj


 

Zsírmáj

Betegségek  Zsírdaganat  Zsíroldékony vitamin

Zsírmáj
(hepar adiposum, fatty liver)
A máj képes az élelemből szerzett zsírokat tárolni, majd később szükségszerűen kibocsájtani. Nagymennyiségű huzamos zsírfogyasztásnál a máj nagyon jelentős mennyiségű zsírt képes visszatartani.


tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Bevezető - egy kis májdiagnosztika
Hogyan diagnosztizálhatóak a máj betegségei? Tekintsünk bele ebbe is egy pillanatra.

zsírmáj
(hájmáj). A máj az emésztést és felszívódást végező bélcsatorna felől a sziv felé visszaáramló vivőeres vér útjába iktatott szerv, ...

és nem alkoholos steatohepatitis (NASH)
és paleolit táplálkozás
A (videó)
Kapcsolódó cikkek ...

A nem-alkoholos zsírmáj (NASL) a lakosság 10-24%-nál , míg a nem alkoholos steatohepatitis (NASH), a lakosság 2-3%-nál fordul elô a világ különbözô területein4,15. Leggyakrabban középkorú nôkben derül ki. Gyermekek 2,6%-ában észlelhetô31.

Figyelem! Tiszta at az alkoholon kívül más is okozhat. Leggyakrabban elhízott egyénekben észleljük, de kialakulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, cukorbetegekben, tartós éhezés során is.
Második stádium: gyulladásos ...

Zsírmáj: jól kezelhető
Kevesebben tudják, hogy a súlyos elhízás is egy olyan anyagcserezavar, amely önmagában is úgynevezett zsírmájhoz vezethet.

, alkoholos májkárosodás, májzsugor
A máj károsodása következtében alakulnak ki, sok ilyen májkárosító tényező lehet, több esetben azonban nem ismeretes, hogy konkrétan mi is károsítja a májat.

Zsírmáj és zsírmájhepatitis
Diffuz zsírcsepp lerakódás a májsejtekben
A leggyakoribb májbetegség ...

A (szteatohepatitisz) a zsírok egy fajtájának (a triglicerideknek) túlzott felhalmozódása a májsejtekben.

Zsírmájban ás a steatohepatitisben a klinikai tünetek ás laboratóriumi eltérések egyaránt rendkívüli módon váltakoznak. A legtöbb beteg zsírmáj esetén - ez lehet a betegek 90%-a is - általában tünetmentes.


A kialakulásának legfőbb oka a mértéktelen alkoholfogyasztás, májmegnagyobbodással, elégtelen májfunkcióval és gyengeségérzéssel jelentkezik a betegben.

Zsírmáj
A zsírmáj túlzott zsír (lipid) felhalmozódás a májsejtek belsejében. Néha a zsírmáj oka ismeretlen, különösen újszülöttek esetében. Általában az ismert kiváltó okok valamilyen módon károsítják a májat.
További kapcsolódó cikkek ...

(szteatózis)
Idült vírusos májgyulladás
Autoimmun májgyulladás (autoimmun hepatitisz) ...

Zsírmáj ", Cirrózis ", Elsődleges epeúti hegesedés ", Elsődleges hegesedő epeúti gyulladás ", Alfa 1-antitripszin hiány "
137. FEJEZET - Májgyulladás
Akut vírusos májgyulladás ", Krónikus májgyulladás " ...

, epekő, nyelőcső reflux
Légzés
alvás alatti időleges légzésleállás (alvási apnoe), asztmás rohamok ...

zsírmáj
PBC, PSC, autoimmun hepatitisek
1 típusú diabetes mellitus
dermatitis herpetiformis Duhring
Down-kór gyakoribb
Rheumatoid arthritis ...


cirrhosis
krónikus hepatitis
keringési zavarok
anyagcsere és tárolási betegségek
diffúz, igen apró gócú metastasisok
eukemia, lymphoma
14.1.3.1. (steatosis hepatis) ...

zsírmáj a máj sárgás elszíneződése a parenchymás sejtek zsíros degenerációja következtében.
frosted liver
perihepatitis a máj hyaloserositise.

- : a krónikus alkoholisták 90 százalékánál kimutatható
- alkoholos májgyulladás
- májzsugorodás
- rosszindulatú daganat; májzsugorodásban nagy gyakorisággal alakul ki.

A zsírmáj még reversibilis állapot. A súlyos zsíros elfajulás, a steatonecrosis és a perivenosus sclerosis viszont már a cirrhosis előfutárai.
Tünetek, melyek májzsugort valószínűsítenek:
Kicsiny, tapintható máj ...

A sokszor tünetmentes, ám ha mégis panaszt okoz, akkor fáradtság, hasi teltségérzés, alkoholfogyasztás után jelentkező görcsös fájdalom vagy esetleg enyhe, jobb bordaív alatti fájdalom szerepelnek a beteg panaszai között.

A zsírmáj még teljesen visszafejlődhet. Az alkoholos májgyulladás még akkor is igen súlyos betegség, ha eredetileg nem zsugorodott májban lépett fel. A halálos kimenetel kockázata az ismétlődő májgyulladások számával növekszik.

(másnéven: , májcirrhosis)
Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép. Mindazon májbetegségeket értjük alatta, amely az alkohol túlzott mértékű fogyasztására vezethető vissza.

Zsírmáj
A zsírmáj kialakulásának leggyakoribb oka az alkoholbetegség, az elhízás, a cukorbetegség és a vegyszerek, valamint a gyógyszerek okozta toxikus hatás.

Macrodegeneratív göb, tályog, granulomatosus gyulladások, cysták, /echinococcus cysta/ focal sparing, részleges , haemangioma, focalis nodularis hyperplasia, adenoma, cystadenoma.

'A testsúlyra nem is gyakorolt akkora hatást, mint vártuk, de meglepően nagy hatást gyakorolt a gyulladás és a zsírmáj csökkentésére.

A testsúlygyarapodáshoz társuló betegségek (magas vérnyomás, érelmeszesedés, cukorbetegség, köszvény, ) többsége eleinte szép csendben, komolyabb panaszok nélkül rombolja szervezetünket.

Multifokális gócos zsírmáj Esetleírás képekben

Az 54 éves, elhízott, diétával egyensúlyban tartott 2-es típusú diabetesben szenvedő, ...

A hepatikus komplikációk közé tartozik a , az idült májgyulladás, a cirrózis és bizonyosepeúti bajok, például a pericholangitis és a primer szklerotizáló cholangitis. Az ileumot érintő Crohn-betegség koleszterines epekövességre hajlamosít.

A magas koleszterinszinttel és számos más kockázattal járó zsírmájjal kapcsolatban viszont azt mutatták ki a kutatók, hogy abban a genetikának nincs szerepe.

Elhízott emberben könnyebben alakul ki a nak, melyből idült májbetegség fejlődhet ki.
A diéta egyik fő jellemzője a zsírszegénység. Elsősorban az állati eredetű zsiradékokat kell csökkenteni.

szívbetegség, angina pectoris, a szememen sárgafolt és hátsópólus sorvadás, magas vérnyomás, köszvény, két alkalommal mélyvénás trombózis, 11 fajta gyógyszert szedek ebből eredően toxikus májbetegség perzisztáló idült májgyulladás, zsírmáj.

Lásd még: Lásd még: Influenza, Szindróma, Hányinger, Meszesedés, Stroke

Betegségek  Zsírdaganat  Zsíroldékony vitamin

 
RSS Mobile