Kezdőlap (Zsírmáj)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Zsírmáj

Betegségek  Zsírdaganat  Zsíroldékony vitamin

Zsírmáj
(hepar adiposum, fatty liver)
A máj képes az élelemből szerzett zsírokat tárolni, majd később szükségszerűen kibocsájtani. Nagymennyiségű huzamos zsírfogyasztásnál a máj nagyon jelentős mennyiségű zsírt képes visszatartani.


Zsírmáj tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Bevezető - egy kis májdiagnosztika
Hogyan diagnosztizálhatóak a máj betegségei? Tekintsünk bele ebbe is egy pillanatra.

zsírmáj
(hájmáj). A máj az emésztést és felszívódást végező bélcsatorna felől a sziv felé visszaáramló vivőeres vér útjába iktatott szerv, melynek anatomiai berendezés folytán a bélhuzamban felszívódott s a venózus vérpályán tovavitt tápanyagokra lényeges élettani befolyása van.

Zsírmáj és nem alkoholos steatohepatitis (NASH)
Zsírmáj és paleolit táplálkozás
A zsírmáj (videó)
Kapcsolódó cikkek ...

A nem-alkoholos zsírmáj (NASL) a lakosság 10-24%-nál , míg a nem alkoholos steatohepatitis (NASH), a lakosság 2-3%-nál fordul elô a világ különbözô területein4,15. Leggyakrabban középkorú nôkben derül ki. Gyermekek 2,6%-ában észlelhetô31. Gyakrabban találkozunk NASL kialakulásával kövéreknél, 2.

Figyelem! Tiszta ~at az alkoholon kívül más is okozhat. Leggyakrabban elhízott egyénekben észleljük, de kialakulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, cukorbetegekben, tartós éhezés során is.
Második stádium: gyulladásos ~ ...

~: jól kezelhető
Kevesebben tudják, hogy a súlyos elhízás is egy olyan anyagcserezavar, amely önmagában is úgynevezett ~hoz vezethet. Itt is megnagyobbodott májat észlelünk, amely az alapos fogyókúra után visszanyerheti eredeti méretét.

~, alkoholos májkárosodás, májzsugor
A máj károsodása következtében alakulnak ki, sok ilyen májkárosító tényező lehet, több esetben azonban nem ismeretes, hogy konkrétan mi is károsítja a májat.

~ és ~hepatitis
Diffuz zsírcsepp lerakódás a májsejtekben
A leggyakoribb májbetegség ...

A ~ (szteatohepatitisz) a zsírok egy fajtájának (a triglicerideknek) túlzott felhalmozódása a májsejtekben.

~ban ás a steatohepatitisben a klinikai tünetek ás laboratóriumi eltérések egyaránt rendkívüli módon váltakoznak. A legtöbb beteg ~ esetén - ez lehet a betegek 90%-a is - általában tünetmentes.

~
A ~ kialakulásának legfőbb oka a mértéktelen alkoholfogyasztás, májmegnagyobbodással, elégtelen májfunkcióval és gyengeségérzéssel jelentkezik a betegben. Általában visszafordítható állapot, amennyiben teljesen megszűnik az alkoholfogyasztás.

~
A ~ túlzott zsír (lipid) felhalmozódás a májsejtek belsejében. Néha a ~ oka ismeretlen, különösen újszülöttek esetében. Általában az ismert kiváltó okok valamilyen módon károsítják a májat.
További kapcsolódó cikkek ...

~ (szteatózis)
Idült vírusos májgyulladás
Autoimmun májgyulladás (autoimmun hepatitisz) ...

~ ", Cirrózis ", Elsődleges epeúti hegesedés ", Elsődleges hegesedő epeúti gyulladás ", Alfa 1-antitripszin hiány "
137. FEJEZET - Májgyulladás
Akut vírusos májgyulladás ", Krónikus májgyulladás " ...

~, epekő, nyelőcső reflux
légzés
alvás alatti időleges légzésleállás (alvási apnoe), asztmás rohamok ...

~
PBC, PSC, autoimmun hepatitisek
1 típusú diabetes mellitus
dermatitis herpetiformis Duhring
Down-kór gyakoribb
Rheumatoid arthritis ...

~
cirrhosis
krónikus hepatitis
keringési zavarok
anyagcsere és tárolási betegségek
diffúz, igen apró gócú metastasisok
eukemia, lymphoma
14.1.3.1. ~ (steatosis hepatis) ...

~
×
A ~ra a következő keveréket ajánljuk
1 rész mezei katáng
1 rész veronikafű
1 rész sarlós gamandor vagy gyújtoványfű
1 rész fehér árvacsalán
2 rész meggyszár
Főzéssel készítsen 3 dl teát - egy evőkanálnyi teafű+ 3dl víz.

~ a máj sárgás elszíneződése a parenchymás sejtek zsíros degenerációja következtében.
frosted liver
perihepatitis a máj hyaloserositise.

- ~: a krónikus alkoholisták 90 százalékánál kimutatható
- alkoholos májgyulladás
- májzsugorodás
- rosszindulatú daganat; májzsugorodásban nagy gyakorisággal alakul ki.

A ~ még reversibilis állapot. A súlyos zsíros elfajulás, a steatonecrosis és a perivenosus sclerosis viszont már a cirrhosis előfutárai.
Tünetek, melyek májzsugort valószínűsítenek:
Kicsiny, tapintható máj ...

A ~ sokszor tünetmentes, ám ha mégis panaszt okoz, akkor fáradtság, hasi teltségérzés, alkoholfogyasztás után jelentkező görcsös fájdalom vagy esetleg enyhe, jobb bordaív alatti fájdalom szerepelnek a beteg panaszai között.

A ~ még teljesen visszafejlődhet. Az alkoholos májgyulladás még akkor is igen súlyos betegség, ha eredetileg nem zsugorodott májban lépett fel. A halálos kimenetel kockázata az ismétlődő májgyulladások számával növekszik. Még rosszabb a helyzet, ha a máj már heges (zsugorodott).

(másnéven: ~, májcirrhosis)
Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép. Mindazon májbetegségeket értjük alatta, amely az alkohol túlzott mértékű fogyasztására vezethető vissza.

Krónikus májgyulladás (hepatitisz) kiegészítő kezelésére, májcirrózis - a máj kötőszövet-gyarapodásával majd zsugorodásával járó degeneratív elváltozásnál ~ akut, ...

Macrodegeneratív göb, tályog, granulomatosus gyulladások, cysták, /echinococcus cysta/ focal sparing, részleges ~, haemangioma, focalis nodularis hyperplasia, adenoma, cystadenoma.

'A testsúlyra nem is gyakorolt akkora hatást, mint vártuk, de meglepően nagy hatást gyakorolt a gyulladás és a ~ csökkentésére.

Multifokális gócos ~ Esetleírás képekben

Az 54 éves, elhízott, diétával egyensúlyban tartott 2-es típusú diabetesben szenvedő, hyperlipidaemiás panaszmentes nőbeteg hasi ultrahangvizsgálatánál az echogen májban több echószegény góc ábrázolódott.

: daganatos betegségekben, immunrendszerrel kapcsolatos elváltozásokban, ~ban, epekőbetegségben, gyulladásos bélbetegségekben, vastagbél-rákban[12].

A hepatikus komplikációk közé tartozik a ~, az idült májgyulladás, a cirrózis és bizonyosepeúti bajok, például a pericholangitis és a primer szklerotizáló cholangitis. Az ileumot érintő Crohn-betegség koleszterines epekövességre hajlamosít.

A magas koleszterinszinttel és számos más kockázattal járó ~jal kapcsolatban viszont azt mutatták ki a kutatók, hogy abban a genetikának nincs szerepe. 100 százalékban az egyénen múlik kialakulása, vagyis például attól, hogy zsírosakat eszünk-e és mozgunk-e eleget.

Elhízott emberben könnyebben alakul ki a ~nak, melyből idült májbetegség fejlődhet ki.
A diéta egyik fő jellemzője a zsírszegénység. Elsősorban az állati eredetű zsiradékokat kell csökkenteni.
Kevesebb zsíros nyersanyagból kevesebb zsír felhasználásával kell az ételeket készíteni.

A fokozott alkoholfogyasztás idővel ~ kialakulásához vezet - mely még egy visszafordítható állapot -, ha azonban valaki nem képes letenni a poharat, tovább romlik a helyzet, ami májcirrózishoz, magyarul májzsugorhoz vezet.

A kínai kutatók a nem-alkohol okozta ~ kurkumin kezelésével foglalkoztak. A májbetegségnek ez a formája súlyos elhízás esetén észlelhető. Az amerikai felnőttek 3-4 százaléka szenved ebben a betegségben, melynek végeredménye májzsugor vagy májrák lehet.

máj, máj- és epeműködési zavarok, májdiéta, májregenerálás, ~
Bezár
Minden szűrés törlése ...

A betegség a fent részletezett sejtszintű és mechanikai okok révén jön létre. Leggyakoribb ok azonban az alkohol okozta toxikus májkárosodás. A hosszan fennálló zavar, előbb ~hoz, majd végül cirrózishoz, a máj kötőszövetes átalakulásához vezet ...

egy sor olyan betegségtől és tünettől, melyeket egy egyöntetű alapbetegség részeiként csak az elmúlt években ismertek fel, és metabolikus (anyagcseréhez kötött) tünetegyüttesként emlegették.
A komplex betegség önálló komponensei közé tartozik például a túlsúly, a magas vérnyomás, a ~ vagy ...

has, böfögés, csuklás, rekedtség, hányinger, hányás, teltségérzés, émelygés, hasi görcs, hasgörcs, hascsikarás, laza széklet, nyákos széklet, hasmenés, szorulás, székrekedés, obstipáció, panasz, fájdalom, nyombél, epe, epehólyag, epekövesség, máj, májgyulladás, hepatitisz, hepatitis, ~, ...

Az érzőidegek érintettsége a lábon - harisnyaszerű elhelyezkedésben - zsibbadást okoz. Felléphet veseműködési zavar, kialakulhat ~, idült (nem fertőzéses eredetű) májgyulladás és májzsugor (azaz a májszövet kötőszövetes átépülése) is.

Azért határozták meg 50 körüli határértékkel a normál tartományt, hogy beleférjen még az is, aki iszik, gyógyszert szed, diabéteszes, ~a van, satöbbi Ha valakinél tehát 40-es GPT értéket mérünk, el kell gondolkozzunk azon, hogy miért kaptuk ezt az eredményt és meg kell keresni az okot.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szindróma, Pajzsmirigy, Daganat, Meszesedés, Influenza?

◄ Zsírdaganat   Zsíroldékony vitamin ►
 
RSS Mobile