Kezdőlap (Zsibbadás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Zsibbadás

Betegségek  Zúzódás  Zsíranyagcsere-zavar

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom
Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom
Az irodai munka következményei ...


Zsibbadás
Az ideggyök károsodása-nyomása esetén az érzészavar legenyhébb és leggyakibb formája a zsibbadás. Ez kisugárzó jellegel jelentkezik az ideggyök ellátási területén.

Zsibbadás
Zsibbadás: a személyt nagy fájdalom érte, amellyel szemben így kíván védekezni. Érzéketlenné teszi magát.
A test üzenete, hogy több spontaneitást kell az életbe vinni, ideje több lendületet, lelkesedést, örömet mutatnia.

A zsibbadás gyakori panasz, melynek korrekt leírása legtöbbször nagyon nehéz. Mégis nagyon fontos, hogy a zsibbadásérzés jellegét minél jobban körülhatároljuk, mert a jó leírás fontos támpontot jelent az orvosnak, aki ez alapján hamarabb rátalálhat a kiváltó okra.

kéz zsibbadás, alagút szinróma, nyaki gerinc, ideggyulladás
Háromféle ember van: akinek már fájt a gerince, akinek fáj, és akinek fájni fog.

végtag~
B12-vitamin (ciano-kobalamin)
A ciano-kobalamin a legismertebb a kobalaminok kőzött: vízben oldódó és hőálló anyagok csoportja, mely tagjainak közös vonása, hogy a szerkezetük egy esszenciális ásványi elemet, nevezetesen kobaltot tartalmaz.

Ujj ~, kéz ~
Az ujj- illetve kéz ~ tünetek kiváltó okai az esetek jelentős részében nyaki csigolya eredetűek.

Kesztyűszerű kéz ~ - T4-szindróma
A karok, kezek bizsergése, ~a, fájdalma és izzadása, vagy akár különleges érzetek észlelése (például vízcsorgás a bőrön) jellemzi a T4-szindrómát. (A tünetek alapján gondolhatunk akár a TOS vagy a kéztőalagút szindrómára is).

Az ujj, kéz és a kar ~áról
Bár honlapunk ismertetői elsődlegesen a gerincbetegségekre fókuszálnak, de nem hagyható ki azon kórképek bemutatása sem az érdeklődő olvasótáborunk számára, amelyek a tünettan jellegét illetően a gerincproblémákat kísérő reprezentáns panaszokra ld.

Csuklófájdalom, megerőltetés, ~
29 éves férfi vagyok. Egy hete favágás után a bal kezem kisujja zsibbadni kezdett, enyhe csuklófájdalom kíséretében. Nappal alig észrevehetően, rendesen tudom mozgatni. Éjszaka, pedig zsibbadni kezd a kisujjam. Gondolom, megerőltettem. Vagy lehet más oka is?

Lábak ~a
Szakértő neve:
A kérdés szakterületi besorolása: Diabetológia ...

~ fehérség mely lilába válik kíséri.
A roham végén újra lesz vérkeringés.
Az úgynevezett elsődleges Raynaud-kór, melynek okát nem ismerjük, a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.

~, végtaggyengeség, izomgyengeség, légzészavar, izomsorvadás, járászavar, fáradékonyság
A betegség leírása:
Ritka betegség, előfordulása évente 1-2 új eset 100.000 lakosra számítva.

~ a kéz- és lábujjakban: fagyási sérülés kockázata fokozott!
Sápadt arc és halvány bőr: a hideg hatás jelei: haladéktalanul kezdje melegíteni az adott testrészt (pl. dörzsöléssel).

~ és bizsergés érzése a lábakban
Túlsúly
Normoglykaemia, csökkent glükóztolerancia (IGT), emelkedett éhgyomri ...

~ (B12-vitamin hiánya)
Farkasvakság (A-vitamin hiánya)
Beri-beri (B1-vitamin hiánya)
Vészes vérszegénység (B12-vitamin hiánya)
Skorbut (C-vitamin hiánya)
Angolkór (D-vitamin hiánya)
Véralvadási zavar (K-vitamin hiánya)
Pellagra (niacin, azaz a B3-vitamin hiánya) ...

láb~
Tisztelt Doktor/Doktornő! Szeretném a véleményét kikérni az alábbi betegség ügyében.

arc~ oka
hasnyálmirigy alulműködés
glandula parathyroidea
fázás fáradtság
mellékpajzsmirigy
tobozmirigy alulmukodese
mit együnk pajzsmirigy alulműködés esetén
virusfertozes utan extrasystole
tobozmirigy alulműködés
mellekpajzsmirigy hormon ...

Érző: ~
Kisagyi: ataxia, intentiós tremor, dysdiadochokinesis, dysmetriás mozgás
Agytörzsi, agyideg: látászavar, neuritis retrobulbaris, szem-mozgászavarok, n.V-ös neuralgia, n.VII-s paresis, vertigo ...

bizsergés, ~ és/vagy égő érzés a végtagokban (B12-vitaminhiány esetén)
ízlelő érzék romlik
torok vörös és fájdalmas ...

Fájdalom és ~
Az idegrendszeri károsodás három típusát különböztetjük meg: a motoros (mozgatóidegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropathiát.

~
szédülés, émelygés vagy hányinger
szurkáló vagy viszkető érzés az arcon, a szájban, a kézen vagy lábon (paresztézia)
gyomortájról kiinduló gyengeségérzet
hirtelen hasfájás, hasmenés, gyomorgörcs
elpirulás vagy reszketés ...

Vannak, akik vissza-visszatérő nyakfájásról panaszkodnak, amely rendszerint rövidebb-hosszabb idő után fokozatosan alakul ki, többnyire reggel jelentkezik, s a fej mozgatása nehézségbe ütközik. Ritkán a karba is kisugározhat, és enyhe ~, bizsergés kísérheti a kézujjakban; ...

Kezek és a lábak ~a, "hangyamászás" érzése (paresztézia)
Izomgyengeség, járási nehézségek: A gerincvelőben lévő kötegek közül azok sérülnek, melyek a járás, mély ízületi érzés, vibrációs érzés és a megkülönböztető tapintásért felelősek (Goll- és Burdach-kötegek).

Plumbum: erős ~sal és érzészavarokkal, érzéskieséssel járó fájdalom jellemzi, mely villámként hasít bele a derékba. A lábak elgyengülnek, a beteg a fájdalomtól és a gyengeségtől botladozik. Levert, erőtlen, depresszióra hajlamos, nehezen tud koncentrálni, rossz az emlékezete.

A macskák is rosszul bírják Az idősebb nők is vágynak a szexre Aggasztó ~ Álmatlanság Ismétlődő tályog Anya ne hagyj itt! ...

a bőr egyéb elváltozásai, a bőr érzéstelensége, érzészavarai, ~, hangyamászás-érzés, a bőr hámlása, a bőr kiszáradása, a köröm fényének elvesztése, barnás elszíneződés a boka körül, bőr viszketés, bőrhámlás, bőrpír, bőrsérülések a vakarózás miatt, csalánkiütés, excessziv kipirulás, fájdalmas, ...

~ egyre kifejezettebbé válik, és gyakran fájdalom is megjelenik. E jellegzetességek magyarázzák, hogy a betegek típusos esetben éjjel a takaró, vagy a hálóruha érintését nem tudják elviselni.

A kötőszöveteket és az idegeket felszabadítva, hat a fejfájásra, a kar ~ára, vagy a csípőre, keresztcsontra téve, megszünteti a láb ~át.

A beteg ilyenkor attól függően érez a különféle testtájain (nyak, hát, derék, végtagok) fájdalmat, illetve izomgyengeséget, ~t, esetleg attól függően válik érzéketlenné valamely végtagja, hogy hol történt a porckorongszakadás.

Izzadás, hirtelen kínzó éhségérzet, száj körüli ~ és émelygés is gyakran jelentkezik. Az agysejtek cukorhiánya nagyon sokfajta tünetet válthat ki, például: fáradtságérzés, gyengeség, koncentrálóképesség csökkenése, tompultság, álmosság, látászavar, szédülés, kedélyállapot-változás.

Vállba, karba sugárzó fájdalom, kar~ esetén további ún. foramen felvétel is készülhet a forament szűkítő degeneratív folyamat, esetleges nyaki borda vizsgálatára.

A beteg az alsó végtagjában furcsaságérzést, ~t vagy nyomásérzékenységet észlel. Azonban a folyamat előrehaladtával izomgörcsökkel kísért, esetenként kifejezetten égető, húzó, szúró fájdalomérzéssel járó alsó végtagi fájdalmak jelentkeznek.

Egyes területeken vérszegénység alakul ki, ez felelős az esetleges idegrendszeri tünetek kialakulásáért (például ~, izomgyengeség, beszédzavar).

Általában a lábujjak - lábfej, ritkán kezek többé-kevésbé szimmetrikus ~a ill. gyengesége (enyhébb vagy súlyosabb bénulása) az első tünet.

zokniszerűen fellépő fájdalmát, ~át jelenti. Ritkábban sikerül felfedezni a "motoros" neuropátiát, amely az izmok sorvadását okozza. A neuropátia okozza a fájdalomérzet csökkenését, majd elvesztését elsősorban a lábakon, ami miatt a beteg a sérüléseket gyakran csak későn veszi észre.

A rohamot közvetlenül az aura előzi meg, mely lehet szikralátás, homályos látás, növekvő karikák, ~. Maga a fejfájás többnyire féloldali, rohamszerű, görcsös és lüktető jellegű. Gyakran társul mellé hányinger, hányás, fény-, hang-, szagtúlérzékenység és hasmenés.

Ha radikuláris tüneteket is észlelünk (a fájdalom lesugárzik az alsó végtagba, a Laségue-tünet pozitív, ~, érzészavar, reflexeltérés jelentkezik, izommüködési zavarok lépnek fel) a fenti kezeléseken túl, megfelelő képzettség esetén, lokális injekciók adása is szóbajön.

Falilebeny károsodás:a fali lebeny elülső részének bántalma ellenkező oldali ~sal, érzéskieséssel jár. Az érintett személy nehezen tudja lokalizálni az érzés pontos helyét és fajtáját (fájdalom, hideg, meleg vagy vibráció).

~. A "motoros" neuropátia az izmok sorvadását okozza. A neuropátia kifejlődésével párhuzamosan csökken a fájdalomérzet. Erre először a lábán figyelhet föl a beteg, sajnos azonban emiatt későn veszi észre a lábon jelentkező sérüléseket.

Ellenőrzi, hogy jól működnek-e a reflexeink, előfordul-e ~, izomgyengeség.
Az idegrendszer vizsgálata és különösen a szemfenék ellenőrzése szemtükrözéssel felfedhet tumorra utaló jeleket.
Koponya- és mellkasröntgen-vizsgálatot rendel el.

A diagnózis kimondásához az alábbiak közül legalább négynek meg kell jelennie: heves szívdobogás, fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban, izzadás, remegés, fulladás és/vagy fuldoklás érzete ( gombóc a torokban"), hányinger, szédülés, hidegrázás, ~, meleg- vagy hideghullámok.

Vitaminhiány tünetei jelentkeznek: végtag~, nyelvégés, bőrgyulladás, vérszegénység. Megkevesbedhet a szőrzet, hullhat a haj és sorvadnak az izmok. A férfiaknak megnő a mellük, miközben heréjük kisebbedik, csökken férfiasságuk és nemzőképességük is, arcvonásaik egyre nőiesebbek lesznek.

A 2,7-3,0 mmol/l alatti vércukorszintek, amelyekhez többnyire kellemetlen tünetek (szapora pulzus, szájkörüli ~, verejtékezés, éhségérzet, majd az agyi tevékenység zavarai: a koncentrálóképesség csökkenése, a reflexidő megnyúlása, a memória romlása, az elgyengülés stb.) társulnak.

Cukorbetegség szövődményeként jelentkező ideggyulladás esetén például nagyon jellegzetes a kéz és láb ~a, bizsergése, fájdalma. Ott zsibbad a végtag, ahol a zokni vagy a kesztyű fedi.

A fájdalom helyett a páciensek ~t, "tűszúrásokat", szédülést és egyéb különös érzéseket tapasztalhatnak.

A tünetek: fájdalom, valamelyik végtag ~a, illetve izomgyengeség, bénulás. A fájdalom a gerinc vonalában jelentkezik vagy lesugárzik a végtagokba, és köhögésre, tüsszentésre fokozódik. A fájdalom ugyancsak erősödik, ha a lábat nyújtva megemelik, vagy a fejet előrehajtják.

Ritkábban érzészavar, ~ vagy átmeneti izomgyengeség is előfordul. Ezt követi a féloldali (néha kétoldali), szinte elviselhetetlen lüktető fejfájás. A beteget minden zavarja, a fény, a legkisebb zajok is fokozzák panaszait.

a ~ ideje alatt ne egyen, mert beharaphatja a nyelvét, nyálkahártyáját
műtét után ne öblögessen → véralvadékot eltávolítja , ami elhúzódó sebgyógyuláshoz vezethet ...

A hólyagok megjelenése előtt prodromális tünetek is gyakran jelentkeznek, ~, bizsergés vagy fájdalom, ezek a tünetek néhány órával esetleg nappal előzhetik meg a hólyagok kialakulását ...

Erre jó példa a hátsó agyterületi keringészavar okozta stroke, melynek jele a szédülés és ahhoz társuló további tünetek: kettős látás, ~ vagy végtaggyengeség.

Ájulásérzés velejárója lehet látászavar, fülzúgás, ~érzés is. Ezek általában ártalmatlan jelenségek, amelyek a teljes gyógyulás után elmúlnak. Kislányuknál is lábadozási szakban figyelték ezt meg, mind a kétszer.

Ha a fájdalom nem szűnik 3-4 héten belül, illetve kisugárzik a karba , ~, reflexkiesés, izomgyengeség kíséri, a heves fájdalom a megfelelő kezelésekkel nem csökkenthető, felmerül a nyaki porckorongsérv gyanúja.

Egyidejű magasvérnyomás vagy fehérjevizelés, a végtagok állandó ~a, vagy légzési nehezítettség, a teljes testre és az arcra kiterjedő vizesedés megjelenésekor már egy komoly kórképpel állunk szemben.

A kezelt betegek mintegy háromnegyedénél szignifikánsan javultak a diabéteszes angio-neuropátia tünetei, illetve a betegek más szubjektív (fájdalom, ~, teherbíró képesség, közérzet.stb.), továbbá objektíven mérhető (doppler-index, augmentációs index, disbáziás távolság, érszűkület mértéke .

A szakma évtizedek óta vitatkozik róla, de sok érintett személyes tapasztalatot is gyűjtött, hogy a mesterséges glutamát nem csak az ételek ízét fokozza, hanem valószínűleg hajlamosít a fejfájásra is, amit kísérhet bőrkiütés és ~.

Az életkor előrehaladtával nincs ember, aki ne tapasztalná meg a hátfájás, váll- vagy lábfájás, ujjak, kar lábujjak ~át, esetleg fülzúgást. Mindezek a tünetek gerincsérvre (discus hernia) is utalhatnak.

A meggörnyedt testtartás könnyen okozhat tartós ~t a váll és a nyak körül. A jobb fitnesztermekben lehetőség van gerincoszlop-gimnasztikára, és speciális hátgyakorlatok elvégzésére is. Jót tesz ezenkívül egy kiadós thai chi vagy egy kellemesen lazító jógaóra.

- ~
- megváltozott ízlelés, hallás, látás
- arcizmok elgyengülése, beleértve a szemmozgató izmokat is
- gyengült nyelés
- gyengült nyak-, és nyelvizmok
- egyensúlyzavar, járási nehézség, szédülés
- megváltozott légzés és szívritmus
- nehézség a beszédben
- memóriazavar, beszédzavar ...

Gérald Babin a forgatás helyszínére érkezését követő első napon ~ra panaszkodott. Thierry Costa a helyszínen ellátta őt, majd helikopterrel azonnal kórházba szállíttatta, ahol a fiatalember elhunyt.

Idegbecsípődések, kar-láb ~, gerincsérv, lumbágó, derékfájdalom esetén igen jó hatásfokkal alkalmazott terápia. A kezelés alatt az izületek váltakozó irányú mozgatásával történik meg az idegpályák különböző nyomások, becsípődések, letapadások alóli felszabadítása.
Idegmobilizációról bővebben ...

érzészavar (érzéketlenség, ~, bizsergés, szokatlan érzékelés) a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen,
látászavar (részleges vagy teljes látásvesztés, kettőslátás),
"elkent" beszéd,
beszédképtelenség (a hallott beszéd megértésével vagy anélkül),
nyelészavar, ...

A kóros, szokatlan mozdulatok, az izmok görcsös feszülése, vagy éppen a ~ is utalhat a betegségre. A tétovaság, vagy az, ha valaki nem reagál, amikor szólnak hozzá, vagy válaszol csak nem odaillő módon.

Szédülést provokáló tényező lehet a fej- és testmozgás, köhögés, préselés, kísérheti fejfájás, látászavar, ~érzés, beszéd- és nyelészavar. Fontos tudni, hogy a beteg vérnyomása a kívánt tartományban van-e, ugyanis az alacsony és a magas vérnyomás egyaránt okozhat szédülést.

Testi elidegenedés érzése, ~, mellkasi fájdalom, halálfélelem, önkontroll elvesztésétől, megőrüléstől való félelem. Pánikbetegek között lényegesen nagyobb a depresszió, alkohol, drogabúzus, illetve öngyilkosság előfordulása.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

Féloldali vagy egy végtagot érintő ~ vagy gyengeség, bénulás
Végtagügyetlenség, egyensúlyzavar, forgó szédülés, kettőslátás
Beszéd értés és kifejezés zavara
Féloldali vakság vagy látótérkiesés
Tudatzavar, eszméletvesztés, legsúlyosabb esetben kóma, keringés/légzésleállás ...

Egy oldalt érintő arc-, kar- vagy láb~, gyengeség
Elhomályosuló látás, különösen, ha csak az egyik szemnél észleli
Kommunikációs zavar, a beszéd nehezítettsége
Minden különös ok nélkül bekövetkező erős fejfájás
Szédülés, zavartság, súlyosabb esetekben eszméletvesztés ...

Az ujjakban ~ és bizsergés jelenik meg. A beteg hangulata nyomott. Az ujjakban, a kezekben és a karokban sajátos, remegő mozgást látunk. Lelki felindultság, testi túlerőltetés fokozza a kezek remegését.

1Hirtelen gyengeség, ~ vagy bizsergés az arcon vagy a végtagokban
2 Hirtelen elvesztése a beszédnek, vagy nehéz megértése a beszédnek.
3 Hirtelen látás vesztés, kulönösen, ha csak az egyik szemben lép fel, vagy kettőslátás.

Ezekhez társulhat azonos oldalon az arc ~a, száj félrehúzódása. Egyes esetekben beszédzavar, aphasia alakulhat ki. Enyhe formájában szótalálási nehézség lehet, súlyos formában a beteg nem fogja fel a szavakat vagy egyáltalán nem képes beszélni.

lábra terjedő, különösen fél oldalon jelentkező ~, gyengeség
Hirtelen kialakult zavartság, beszédképzési, ill. beszédértési nehezítettség
Hirtelen kialakult egy, ill. kétoldali látászavar
Hirtelen kialakult járászavar hányinger egyensúly, ill. koordinációs zavar ...

Az első tünet a hidegségérzet, remegés, égő fájdalom a kiálló testrészeken, ~ és érzéskiesés. A bőr elfehéredik, majd kipirul vagy lilává válik. Hólyagok jelenhetnek meg, hasonlóan az égési sérülésekhez.

Mindezek mellett fonákérzések jelentkezhetnek: ~ok, abnormális, kellemetlen érzetek, illetve a nem fájdalmas tapintásingert is fájdalmasnak érzi a beteg. A fájdalomhoz általában hangulatzavar, alvászavar és szorongás társul tovább súlyosbítva a beteg szenvedését.

Ha a nyakfájdalom mellett egyéb idegrendszeri tünetek jelentkeznek (végtaggyengeség, karba sugárzó fájdalom vagy az ujjak bizsergése, ~a, esetleg hirtelen vizelet- vagy széklettartási zavarok): irány az orvos! Ebben az esetben TILOS a házi patikára hagyatkozni.

A fájdalom mellett előfordulhat érzészavar, ~ egyik vagy másik illetve mindkét felső vagy alsó végtagon, adott esetben a törzs bőrén is. Az érzészavar jellegét és kiterjedését a gerincoszlop daganatos megbetegedésének elhelyezkedése határozza meg.

A sérülés komoly fájdalmat, duzzanatot vagy ~t okoz,
Az érintett terület nem terhelhető,
Egy régebbi sérülés miatti fájdalom fokozódó duzzanattal vagy ízületi instabilitással társul.
Ki és hogyan kezelhető az otthonában?

1. járászavar 2. beszédzavar/arcferdeség 3. féloldali gyengeség/~ 4. látászavar 5. fejfájás. Ezek felismerése segíthet a beteg időben történő kórházba juttatásában és korai kezelésében.
A stroke esetén korábban milyen kezelési lehetőségek álltak rendelkezésre?

Fejfájás, szédülés, öntudatzavar, ~, lassú pulzus, alacsony vérnyomás
Boldogság vagy félelem, felszabadultság, tér és időzavar, depresszió, dühroham
6-10 óra múlva elmúlik
Hatóanyagok: ...

Hypaesthesia: gyengült érzés, ~
Infiltráló hegesedés: olyan hegesedés, amely az ideggyököt is beszűri, leszorítja
Inkontinencia: vizelettartási képtelenség ...

Feszülés, bizsergés, hidegérzet és ~ az ujjakban, csuklóban
ügyetlenség, erőtlenség, a mozgáskoordináció zavara
Nyak, váll, hát és deréktáji fájdalmas feszülés ...

Már igen korán idegrendszeri károsodással (polineuritisz) jár, ami a lábujjak ~a, a lábfejen kialakuló égő érzés, lábikragörcsök, diffúz lábfájás formájában jelentkezik. Hosszú távon izomsorvadás, idegbénulások, is fellépnek.

A csukló érintettsége alagút-szindrómát okozhat, a tünetek a kar ~a, gyengesége, olykor éles fájdalma.
A kezelés rögzítésből, borogatásból áll, de makacs panaszok esetén műtét ajánlott.
Lép ...

Jellegzetes a vándorló ~ok érzése, végtaggyengeség és az indokolatlan fáradékonyság, feledékenység. Ezek a tünetek csak ritkán olyan súlyosak, hogy a beteget orvoshoz kényszerítenék. Az orvos pedig hiába vizsgálja betegét, gyakran nem talál semmi kórosat.

Az egyik oldali kar vagy a láb gyengülése vagy bénulása. Ezekhez társulhat azonos oldalon az arc ~a, száj félrehúzódása. Egyes esetekben beszédzavar, látászavar, ami rendszerint féloldali. Nyelési nehezítettség, félrenyelés. A kisagy károsodása esetén egyensúlyzavar, hányinger, hányás.

Paresthesiához kapcsolódó vagy azzal jellemzett. Jellemző a végtag ~a és viszketése, ami általában keringészavar után a keringés helyreállásakor, a beidegző ideg átmeneti kompressziója vagy enyhe sérülése után jelentkezik.
pareticus
Paresishez kapcsolódó vagy paresisben szenvedő.

Hiánya rendkívül ritka. Fáradtság, emésztési panaszok, idegi zavarok, lábujjak bizsergése, ~a.
Teljes kiőrlésű gabonák, sajtok, fejtett bab, diófélék, datolya, halak, húsok, máj, aszalt és kemény héjú gyümölcsök.
6 mg ...

Átmeneti beszéd-, látászavar, valamelyik arc- vagy testfél, illetve az ujjak néhány percig tartó ~akor sürgősen orvoshoz, vagy - ha az orvos nem elérhető - azonnal a mentőkhöz kell fordulni.

Korai és gyakori tünet a ~, bizsergés a végtagokban, a törzsön és az arcon. A beteg elveszítheti a kéz vagy a láb finom mozgatásának képességét, illetve erejét. Később a mozgáskorlátozottság súlyosbodik, majd folyamatossá válik.

Gyulladás következtében a kis és közepes artériák elzáródása, mely főként dohányzó férfiaknál fordul elő. Első tünete lehet a végtag~, később görcsök, fájdalom, fekélyek is megjelenhetnek.
Még ajánljuk
Vírusölő villamosok Szegeden - Biztonságos tömegközlekedés ...

Életünk során többször előfordul, hogy miután egy ételt jóízűen elfogyasztottunk, valami nem várt kellemetlen tünet jelentkezik: kiütések a bőrön, hasfájás, hasmenés, vagy esetleg száj~, köhögés, nehézlégzés.

heves szívdobogás, izzadás, remegés, légszomj, mellkasi nyomás érzés, szédülés, ájulás érzése, hányinger, hideg vagy meleg hullám, valamint idegenszerű érzés, ~, érzéketlenség, a megőrüléstől, ájulástól, kontroll elvesztésétől vagy infarktustól való félelem, halálfélelem.

Súlyos, hirtelen kialakuló alsó végtagi izomgyengeség, esetleges bénulás, láz, általános rossz közérzet, végbél körüli ~, széklet vizelettartási nehézség, társuló láz esetén azonnali szakorvosi vizsgálat javasolt.

6. Napi 50-300 mg B6 vitamin hatására sokan a tünetek enyhülését tapasztalják. Vigyázni kell, mert túladagolása esetén mellékhatások léphetnek fel. (pl. ~)
7. Alternatív kezelésként hasznosnak bizonyulhat napi 1500 mg kankalinolaj, vagy természetes progeszteront tartalmazó krém.

Színes, villódzó fényekről, fogazott szélű fényes csíkról, látótérkiesésről, felső végtagon illetve az arcon érzett ~ról, átmenetileg elnehezedő végtagokról, vagy akár átmeneti bénulásról és beszédzavarról számolnak be a betegek.

: hasmenés, felfúvódás alakjában; míg a test szinte egész részét érintheti az ételallergia, így akár ekcéma, asztmás roham, hasmenés, vagy száj~ formájában mutatkozhat meg. Kialakulása bármely életkorban előfordulhat, ily módon már csecsemőkorban is! ...

A sikosított kondomok azonban nem mindig jó ízűek, s ha kezelésük N-9 (nonoxynol 9) nevű szerrel történt, akkor az ajkak átmeneti ~át okozhatják. Egyesek kedvelik az ízesített kondomokat, mások viszont a standard, nem sikosított fajtát szeretik.

Az orrot is támadó herpesz simplex vírus kitörése előtt, általában ~ vagy bizsergést érez a beteg az érintett területen. A nátha savója igen fertőző, így a megfázásból keletkező orrherpeszes figyeljen oda, hogy ne adja tovább a vírusokat.

A hiánybetegségkor vörösvérsejtek ilyenkor megnagyobbodnak. Fáradékonyság és étvágytalanság mellett B12-hiány esetén idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek: például izomgyengeség, a kéz- és lábujjak ~a, járási nehézség, súlyos esetben depresszió és zavartság.

Az idő előrehaladtával idegrendszeri tünetek jelentkeznek, izomrángások, izomgyengeség és görcsök, majd végtag~, egyes területeken érzéskiesés, esetleg mozgásképtelenség. Agyi működészavar, agykárosodás, görcsroham alakulhat ki.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Cukorbetegség, Daganat, Szindróma, Depresszió, Diabétesz?

◄ Zúzódás   Zsíranyagcsere-zavar ►
 
RSS Mobile