Kezdőlap (Zsibbadás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Zsibbadás

Betegségek  Zúzódás  Zsíranyagcsere-zavar

Zsibbadás, bőrpír, vállfájdalom
A laptop-betegségek tünetei
A hordozható gépek használata elősegítheti a kéztőalagút-szindróma, illetve akár a rák kialakulását is.


Zsibbadás
Az ideggyök károsodása-nyomása esetén az érzészavar legenyhébb és leggyakibb formája a zsibbadás. Ez kisugárzó jellegel jelentkezik az ideggyök ellátási területén.

Zsibbadás
Zsibbadás: a személyt nagy fájdalom érte, amellyel szemben így kíván védekezni. Érzéketlenné teszi magát.
A test üzenete, hogy több spontaneitást kell az életbe vinni, ideje több lendületet, lelkesedést, örömet mutatnia.

A zsibbadás gyakori panasz, melynek korrekt leírása legtöbbször nagyon nehéz.

kéz zsibbadás, alagút szinróma, nyaki gerinc, ideggyulladás
Háromféle ember van: akinek már fájt a gerince, akinek fáj, és akinek fájni fog.

végtagzsibbadás
B12-vitamin (ciano-kobalamin)
A ciano-kobalamin a legismertebb a kobalaminok kőzött: vízben oldódó és hőálló anyagok csoportja, mely tagjainak közös vonása, hogy a szerkezetük egy esszenciális ásványi elemet, ...

Ujj zsibbadás, kéz zsibbadás
Az ujj- illetve kéz zsibbadás tünetek kiváltó okai az esetek jelentős részében nyaki csigolya eredetűek.

Kesztyűszerű kéz zsibbadás - T4-szindróma
A karok, kezek bizsergése, zsibbadása, fájdalma és izzadása, vagy akár különleges érzetek észlelése (például vízcsorgás a bőrön) jellemzi a T4-szindrómát.

Csuklófájdalom, megerőltetés, zsibbadás
29 éves férfi vagyok. Egy hete favágás után a bal kezem kisujja zsibbadni kezdett, enyhe csuklófájdalom kíséretében. Nappal alig észrevehetően, rendesen tudom mozgatni. Éjszaka, pedig zsibbadni kezd a kisujjam.

Lábak zsibbadása
Szakértő neve:
A kérdés szakterületi besorolása: Diabetológia ...

Zsibbadás fehérség mely lilába válik kíséri.
A roham végén újra lesz vérkeringés.
Az úgynevezett elsődleges Raynaud-kór, melynek okát nem ismerjük, a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.

Zsibbadás, végtaggyengeség, izomgyengeség, légzészavar, izomsorvadás, járászavar, fáradékonyság
A betegség leírása:
Ritka betegség, előfordulása évente 1-2 új eset 100.000 lakosra számítva.

Zsibbadás a kéz- és lábujjakban: fagyási sérülés kockázata fokozott!
Sápadt arc és halvány bőr: a hideg hatás jelei: haladéktalanul kezdje melegíteni az adott testrészt (pl. dörzsöléssel).

Zsibbadás és bizsergés érzése a lábakban
Túlsúly
Normoglykaemia, csökkent glükóztolerancia (IGT), emelkedett éhgyomri ...

Zsibbadás (B12-vitamin hiánya)
Farkasvakság (A-vitamin hiánya)
Beri-beri (B1-vitamin hiánya)
Vészes vérszegénység (B12-vitamin hiánya)
Skorbut (C-vitamin hiánya)
Angolkór (D-vitamin hiánya)
Véralvadási zavar (K-vitamin hiánya) ...

lábzsibbadás
Tisztelt Doktor/Doktornő! Szeretném a véleményét kikérni az alábbi betegség ügyében.

arczsibbadás oka
hasnyálmirigy alulműködés
glandula parathyroidea
fázás fáradtság
mellékpajzsmirigy
tobozmirigy alulmukodese
mit együnk pajzsmirigy alulműködés esetén
virusfertozes utan extrasystole
tobozmirigy alulműködés
mellekpajzsmirigy hormon ...

Érző: zsibbadás
Kisagyi: ataxia, intentiós tremor, dysdiadochokinesis, dysmetriás mozgás
Agytörzsi, agyideg: látászavar, neuritis retrobulbaris, szem-mozgászavarok, n.V-ös neuralgia, n.VII-s paresis, vertigo ...

kéz-láb zsibbadás,
szexuális problémák.
A 2-es típusú cukorbetegség lefolyása progresszív. Ez azt jelenti, hogy a vércukor-anyagcsere állapota folyamatosan romlik.

bizsergés, zsibbadás és/vagy égő érzés a végtagokban (B12-vitaminhiány esetén)
ízlelő érzék romlik
torok vörös és fájdalmas ...

Fájdalom és zsibbadás
Az idegrendszeri károsodás három típusát különböztetjük meg: a motoros (mozgatóidegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, ...

zsibbadás
szédülés, émelygés vagy hányinger
szurkáló vagy viszkető érzés az arcon, a szájban, a kézen vagy lábon (paresztézia)
gyomortájról kiinduló gyengeségérzet
hirtelen hasfájás, hasmenés, gyomorgörcs ...

Ritkán a karba is kisugározhat, és enyhe zsibbadás, bizsergés kísérheti a kézujjakban; néha a kéz megpüffed, időnként pedig a fej hirtelen elfordítása szédülést, fejfájást, hányingert, látászavart, fülzúgást okoz.

Mindenekelőtt a zsibbadás, de a kúszó, kisugárzó fájdalom is lehet érbetegség tünete. A fenti példák inkább a panaszok jellege alapján körvonalazzák az elkülönítés lehetőségét.

Kezek és a lábak zsibbadása, "hangyamászás" érzése (paresztézia)
Izomgyengeség, járási nehézségek: A gerincvelőben lévő kötegek közül azok sérülnek, melyek a járás, mély ízületi érzés, ...

A macskák is rosszul bírják Az idősebb nők is vágynak a szexre Aggasztó zsibbadás Álmatlanság Ismétlődő tályog Anya ne hagyj itt! ...

a bőr egyéb elváltozásai, a bőr érzéstelensége, érzészavarai, zsibbadás, hangyamászás-érzés, a bőr hámlása, a bőr kiszáradása, a köröm fényének elvesztése, barnás elszíneződés a boka körül, bőr viszketés, bőrhámlás, bőrpír, ...

zsibbadás egyre kifejezettebbé válik, és gyakran fájdalom is megjelenik. E jellegzetességek magyarázzák, hogy a betegek típusos esetben éjjel a takaró, vagy a hálóruha érintését nem tudják elviselni.

A kötőszöveteket és az idegeket felszabadítva, hat a fejfájásra, a kar zsibbadására, vagy a csípőre, keresztcsontra téve, megszünteti a láb zsibbadását.

A beteg ilyenkor attól függően érez a különféle testtájain (nyak, hát, derék, végtagok) fájdalmat, illetve izomgyengeséget, zsibbadást, esetleg attól függően válik érzéketlenné valamely végtagja, hogy hol történt a porckorongszakadás.

Izzadás, hirtelen kínzó éhségérzet, száj körüli zsibbadás és émelygés is gyakran jelentkezik.

Vállba, karba sugárzó fájdalom, karzsibbadás esetén további ún. foramen felvétel is készülhet a forament szűkítő degeneratív folyamat, esetleges nyaki borda vizsgálatára.

A beteg az alsó végtagjában furcsaságérzést, zsibbadást vagy nyomásérzékenységet észlel. Azonban a folyamat előrehaladtával izomgörcsökkel kísért, esetenként kifejezetten égető, húzó, szúró fájdalomérzéssel járó alsó végtagi fájdalmak jelentkeznek.

Egyes területeken vérszegénység alakul ki, ez felelős az esetleges idegrendszeri tünetek kialakulásáért (például zsibbadás, izomgyengeség, beszédzavar).

A felső hátfájás kisugározhat a karba és a kézbe, a derékfájdalom pedig kiterjedhet a lábra, és magába foglalhat más tüneteket is, például gyengeség, zsibbadás vagy bizsergés.

Általában a lábujjak - lábfej, ritkán kezek többé-kevésbé szimmetrikus zsibbadása ill. gyengesége (enyhébb vagy súlyosabb bénulása) az első tünet.

zokniszerűen fellépő fájdalmát, zsibbadását jelenti. Ritkábban sikerül felfedezni a "motoros" neuropátiát, amely az izmok sorvadását okozza.

A rohamot közvetlenül az aura előzi meg, mely lehet szikralátás, homályos látás, növekvő karikák, zsibbadás. Maga a fejfájás többnyire féloldali, rohamszerű, görcsös és lüktető jellegű.

Ha radikuláris tüneteket is észlelünk (a fájdalom lesugárzik az alsó végtagba, a Laségue-tünet pozitív, zsibbadás, érzészavar, reflexeltérés jelentkezik, izommüködési zavarok lépnek fel) a fenti kezeléseken túl, megfelelő képzettség esetén, ...

Falilebeny károsodás:a fali lebeny elülső részének bántalma ellenkező oldali zsibbadással, érzéskieséssel jár. Az érintett személy nehezen tudja lokalizálni az érzés pontos helyét és fajtáját (fájdalom, hideg, meleg vagy vibráció).

zsibbadás. A "motoros" neuropátia az izmok sorvadását okozza. A neuropátia kifejlődésével párhuzamosan csökken a fájdalomérzet. Erre először a lábán figyelhet föl a beteg, sajnos azonban emiatt későn veszi észre a lábon jelentkező sérüléseket.

Ellenőrzi, hogy jól működnek-e a reflexeink, előfordul-e zsibbadás, izomgyengeség.
Az idegrendszer vizsgálata és különösen a szemfenék ellenőrzése szemtükrözéssel felfedhet tumorra utaló jeleket.
Koponya- és mellkasröntgen-vizsgálatot rendel el.

kimondásához az alábbiak közül legalább négynek meg kell jelennie: heves szívdobogás, fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban, izzadás, remegés, fulladás és/vagy fuldoklás érzete ( gombóc a torokban"), hányinger, szédülés, hidegrázás, zsibbadás, ...

Vitaminhiány tünetei jelentkeznek: végtagzsibbadás, nyelvégés, bőrgyulladás, vérszegénység. Megkevesbedhet a szőrzet, hullhat a haj és sorvadnak az izmok.

A 2,7-3,0 mmol/l alatti vércukorszintek, amelyekhez többnyire kellemetlen tünetek (szapora pulzus, szájkörüli zsibbadás, verejtékezés, éhségérzet, majd az agyi tevékenység zavarai: a koncentrálóképesség csökkenése, a reflexidő megnyúlása, ...

Cukorbetegség szövődményeként jelentkező ideggyulladás esetén például nagyon jellegzetes a kéz és láb zsibbadása, bizsergése, fájdalma. Ott zsibbad a végtag, ahol a zokni vagy a kesztyű fedi.

A fájdalom helyett a páciensek zsibbadást, "tűszúrásokat", szédülést és egyéb különös érzéseket tapasztalhatnak.

A tünetek: fájdalom, valamelyik végtag zsibbadása, illetve izomgyengeség, bénulás. A fájdalom a gerinc vonalában jelentkezik vagy lesugárzik a végtagokba, és köhögésre, tüsszentésre fokozódik.

Ritkábban érzészavar, zsibbadás vagy átmeneti izomgyengeség is előfordul. Ezt követi a féloldali (néha kétoldali), szinte elviselhetetlen lüktető fejfájás. A beteget minden zavarja, a fény, a legkisebb zajok is fokozzák panaszait.

a zsibbadás ideje alatt ne egyen, mert beharaphatja a nyelvét, nyálkahártyáját
műtét után ne öblögessen → véralvadékot eltávolítja , ami elhúzódó sebgyógyuláshoz vezethet ...

A hólyagok megjelenése előtt prodromális tünetek is gyakran jelentkeznek, zsibbadás, bizsergés vagy fájdalom, ezek a tünetek néhány órával esetleg nappal előzhetik meg a hólyagok kialakulását ...

Erre jó példa a hátsó agyterületi keringészavar okozta stroke, melynek jele a szédülés és ahhoz társuló további tünetek: kettős látás, zsibbadás vagy végtaggyengeség.

Ájulásérzés velejárója lehet látászavar, fülzúgás, zsibbadásérzés is. Ezek általában ártalmatlan jelenségek, amelyek a teljes gyógyulás után elmúlnak. Kislányuknál is lábadozási szakban figyelték ezt meg, mind a kétszer.

Ha a fájdalom nem szűnik 3-4 héten belül, illetve kisugárzik a karba , zsibbadás, reflexkiesés, izomgyengeség kíséri, a heves fájdalom a megfelelő kezelésekkel nem csökkenthető, felmerül a nyaki porckorongsérv gyanúja.

Egyidejű magasvérnyomás vagy fehérjevizelés, a végtagok állandó zsibbadása, vagy légzési nehezítettség, a teljes testre és az arcra kiterjedő vizesedés megjelenésekor már egy komoly kórképpel állunk szemben.

A kezelt betegek mintegy háromnegyedénél szignifikánsan javultak a diabéteszes angio-neuropátia tünetei, illetve a betegek más szubjektív (fájdalom, zsibbadás, teherbíró képesség, közérzet.stb.), továbbá objektíven mérhető (doppler-index, ...

A szakma évtizedek óta vitatkozik róla, de sok érintett személyes tapasztalatot is gyűjtött, hogy a mesterséges glutamát nem csak az ételek ízét fokozza, hanem valószínűleg hajlamosít a fejfájásra is, amit kísérhet bőrkiütés és zsibbadás.

Az életkor előrehaladtával nincs ember, aki ne tapasztalná meg a hátfájás, váll- vagy lábfájás, ujjak, kar lábujjak zsibbadását, esetleg fülzúgást. Mindezek a tünetek gerincsérvre (discus hernia) is utalhatnak.

A meggörnyedt testtartás könnyen okozhat tartós zsibbadást a váll és a nyak körül. A jobb fitnesztermekben lehetőség van gerincoszlop-gimnasztikára, és speciális hátgyakorlatok elvégzésére is.

- zsibbadás
- megváltozott ízlelés, hallás, látás
- arcizmok elgyengülése, beleértve a szemmozgató izmokat is
- gyengült nyelés
- gyengült nyak-, és nyelvizmok
- egyensúlyzavar, járási nehézség, szédülés
- megváltozott légzés és szívritmus ...

Gérald Babin a forgatás helyszínére érkezését követő első napon zsibbadásra panaszkodott. Thierry Costa a helyszínen ellátta őt, majd helikopterrel azonnal kórházba szállíttatta, ahol a fiatalember elhunyt.

érzészavar (érzéketlenség, zsibbadás, bizsergés, szokatlan érzékelés) a végtagok valamelyikén vagy az egyik testfélen,
látászavar (részleges vagy teljes látásvesztés, kettőslátás),
"elkent" beszéd, ...

A kóros, szokatlan mozdulatok, az izmok görcsös feszülése, vagy éppen a zsibbadás is utalhat a betegségre. A tétovaság, vagy az, ha valaki nem reagál, amikor szólnak hozzá, vagy válaszol csak nem odaillő módon.

Szédülést provokáló tényező lehet a fej- és testmozgás, köhögés, préselés, kísérheti fejfájás, látászavar, zsibbadásérzés, beszéd- és nyelészavar.

Idegbecsípődések, kar-láb zsibbadás, gerincsérv, lumbágó, derékfájdalom esetén igen jó hatásfokkal alkalmazott terápia.

Féloldali vagy egy végtagot érintő zsibbadás vagy gyengeség, bénulás
Végtagügyetlenség, egyensúlyzavar, forgó szédülés, kettőslátás
Beszéd értés és kifejezés zavara
Féloldali vakság vagy látótérkiesés ...

Egy oldalt érintő arc-, kar- vagy lábzsibbadás, gyengeség
Elhomályosuló látás, különösen, ha csak az egyik szemnél észleli
Kommunikációs zavar, a beszéd nehezítettsége
Minden különös ok nélkül bekövetkező erős fejfájás ...

Az ujjakban zsibbadás és bizsergés jelenik meg. A beteg hangulata nyomott. Az ujjakban, a kezekben és a karokban sajátos, remegő mozgást látunk. Lelki felindultság, testi túlerőltetés fokozza a kezek remegését.

1Hirtelen gyengeség, zsibbadás vagy bizsergés az arcon vagy a végtagokban
2 Hirtelen elvesztése a beszédnek, vagy nehéz megértése a beszédnek.
3 Hirtelen látás vesztés, kulönösen, ha csak az egyik szemben lép fel, vagy kettőslátás.

lábra terjedő, különösen fél oldalon jelentkező zsibbadás, gyengeség
Hirtelen kialakult zavartság, beszédképzési, ill. beszédértési nehezítettség
Hirtelen kialakult egy, ill. kétoldali látászavar ...

Testi elidegenedés érzése, zsibbadás, mellkasi fájdalom, halálfélelem, önkontroll elvesztésétől, megőrüléstől való félelem. Pánikbetegek között lényegesen nagyobb a depresszió, alkohol, drogabúzus, illetve öngyilkosság előfordulása.

Az első tünet a hidegségérzet, remegés, égő fájdalom a kiálló testrészeken, zsibbadás és érzéskiesés. A bőr elfehéredik, majd kipirul vagy lilává válik. Hólyagok jelenhetnek meg, hasonlóan az égési sérülésekhez.

Mindezek mellett fonákérzések jelentkezhetnek: zsibbadások, abnormális, kellemetlen érzetek, illetve a nem fájdalmas tapintásingert is fájdalmasnak érzi a beteg.

Ha a nyakfájdalom mellett egyéb idegrendszeri tünetek jelentkeznek (végtaggyengeség, karba sugárzó fájdalom vagy az ujjak bizsergése, zsibbadása, esetleg hirtelen vizelet- vagy széklettartási zavarok): irány az orvos! ...

A fájdalom mellett előfordulhat érzészavar, zsibbadás egyik vagy másik illetve mindkét felső vagy alsó végtagon, adott esetben a törzs bőrén is.

A sérülés komoly fájdalmat, duzzanatot vagy zsibbadást okoz,
Az érintett terület nem terhelhető,
Egy régebbi sérülés miatti fájdalom fokozódó duzzanattal vagy ízületi instabilitással társul.
Ki és hogyan kezelhető az otthonában?

Rendellenes érzékelés, például fájdalom, égő érzés, szúrás, zsibbadás a kézben, a lábfejben.
ACS
Acut coronaria syndroma. Heveny koszorúér-elégtelenség. Sürgős kórházi felvételt igénylő állapot. Szívinfarktus is kialakulhat belőle.

Fejfájás, szédülés, öntudatzavar, zsibbadás, lassú pulzus, alacsony vérnyomás
Boldogság vagy félelem, felszabadultság, tér és időzavar, depresszió, dühroham
6-10 óra múlva elmúlik
Hatóanyagok: ...

Hypaesthesia: gyengült érzés, zsibbadás
Infiltráló hegesedés: olyan hegesedés, amely az ideggyököt is beszűri, leszorítja
Inkontinencia: vizelettartási képtelenség ...

Feszülés, bizsergés, hidegérzet és zsibbadás az ujjakban, csuklóban
ügyetlenség, erőtlenség, a mozgáskoordináció zavara
Nyak, váll, hát és deréktáji fájdalmas feszülés ...

Az érszűkület súlyosságát mutató jel lehet a láb zsibbadása, ha hűvösebb tapintású az egyik láb, fehérebb, vagy éppen lilásabb, mint a másik.

Már igen korán idegrendszeri károsodással (polineuritisz) jár, ami a lábujjak zsibbadása, a lábfejen kialakuló égő érzés, lábikragörcsök, diffúz lábfájás formájában jelentkezik. Hosszú távon izomsorvadás, idegbénulások, is fellépnek.

A tünetek eltérőek: a végtagok zsibbadása, romló látás, rossz sebgyógyulás és bőrviszketés a jellemző.
A cukorbetegség kialakulásának okai ...

A csukló érintettsége alagút-szindrómát okozhat, a tünetek a kar zsibbadása, gyengesége, olykor éles fájdalma.
A kezelés rögzítésből, borogatásból áll, de makacs panaszok esetén műtét ajánlott.
Lép ...

Jellegzetes a vándorló zsibbadások érzése, végtaggyengeség és az indokolatlan fáradékonyság, feledékenység. Ezek a tünetek csak ritkán olyan súlyosak, hogy a beteget orvoshoz kényszerítenék.

Ezekhez társulhat azonos oldalon az arc zsibbadása, száj félrehúzódása. Egyes esetekben beszédzavar, látászavar, ami rendszerint féloldali. Nyelési nehezítettség, félrenyelés. A kisagy károsodása esetén egyensúlyzavar, hányinger, hányás.

1. járászavar 2. beszédzavar/arcferdeség 3. féloldali gyengeség/zsibbadás 4. látászavar 5. fejfájás. Ezek felismerése segíthet a beteg időben történő kórházba juttatásában és korai kezelésében.

Hiánya rendkívül ritka. Fáradtság, emésztési panaszok, idegi zavarok, lábujjak bizsergése, zsibbadása.
Teljes kiőrlésű gabonák, sajtok, fejtett bab, diófélék, datolya, halak, húsok, máj, aszalt és kemény héjú gyümölcsök.
6 mg ...

Átmeneti beszéd-, látászavar, valamelyik arc- vagy testfél, illetve az ujjak néhány percig tartó zsibbadásakor sürgősen orvoshoz, vagy - ha az orvos nem elérhető - azonnal a mentőkhöz kell fordulni.

Korai és gyakori tünet a zsibbadás, bizsergés a végtagokban, a törzsön és az arcon. A beteg elveszítheti a kéz vagy a láb finom mozgatásának képességét, illetve erejét. Később a mozgáskorlátozottság súlyosbodik, majd folyamatossá válik.

Életünk során többször előfordul, hogy miután egy ételt jóízűen elfogyasztottunk, valami nem várt kellemetlen tünet jelentkezik: kiütések a bőrön, hasfájás, hasmenés, vagy esetleg szájzsibbadás, köhögés, nehézlégzés.

Paresthesiához kapcsolódó vagy azzal jellemzett. Jellemző a végtag zsibbadása és viszketése, ami általában keringészavar után a keringés helyreállásakor, a beidegző ideg átmeneti kompressziója vagy enyhe sérülése után jelentkezik.
pareticus ...

Súlyos, hirtelen kialakuló alsó végtagi izomgyengeség, esetleges bénulás, láz, általános rossz közérzet, végbél körüli zsibbadás, széklet vizelettartási nehézség, társuló láz esetén azonnali szakorvosi vizsgálat javasolt.

heves szívdobogás, izzadás, remegés, légszomj, mellkasi nyomás érzés, szédülés, ájulás érzése, hányinger, hideg vagy meleg hullám, valamint idegenszerű érzés, zsibbadás, érzéketlenség, a megőrüléstől, ájulástól, ...

Gyulladás következtében a kis és közepes artériák elzáródása, mely főként dohányzó férfiaknál fordul elő. Első tünete lehet a végtagzsibbadás, később görcsök, fájdalom, fekélyek is megjelenhetnek.
Még ajánljuk ...

Színes, villódzó fényekről, fogazott szélű fényes csíkról, látótérkiesésről, felső végtagon illetve az arcon érzett zsibbadásról, átmenetileg elnehezedő végtagokról, vagy akár átmeneti bénulásról és beszédzavarról számolnak be a betegek.

: hasmenés, felfúvódás alakjában; míg a test szinte egész részét érintheti az ételallergia, így akár ekcéma, asztmás roham, hasmenés, vagy szájzsibbadás formájában mutatkozhat meg.

A sikosított kondomok azonban nem mindig jó ízűek, s ha kezelésük N-9 (nonoxynol 9) nevű szerrel történt, akkor az ajkak átmeneti zsibbadását okozhatják.

Az orrot is támadó herpesz simplex vírus kitörése előtt, általában zsibbadás vagy bizsergést érez a beteg az érintett területen.

Lásd még: Lásd még: Cukorbetegség, Daganat, Szindróma, Depresszió, Diabétesz

Betegségek  Zúzódás  Zsíranyagcsere-zavar

 
RSS Mobile