Kezdőlap (Zöldhályog)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Zöldhályog

Betegségek  Zoonózis  Zúzódás

Zöldhályog: Alattomosan támad!
Olvasva: 1176
A glaukóma -, melynek igen félrevezető, magyar neve zöldhályog - a látóideg megbetegedése. Egyik vezető tünete általában a szem belső nyomásának akut vagy krónikus megemelkedése. A szembelnyomás normál tartománya 10-21 Hgmm közé esik.


Zöldhályog
Diagnózis: Megnő a szemgolyó belsejében a nyomás, és ez látóideg-károsodást, sőt végzetes esetben vakságot okozhat. A betegség kialakulásának oka nem ismert, de megfigyelhető a családi halmozódás. Két fajtája van: a nyitott csarnokzugú és a csarnokzugú zöldhályog.

ZÖLDHÁLYOG - LELKI OKAI
A zöldhályog a belső, lelki feszültség révén - melynek kialakulásá­ban maga az illető vagy mások hibáztathatók - a szem megnöveke­dett belső nyomásához vezet, mely a látómezőnek egészen a 'csőlátásig" fokozódó beszűkülését idézi elő.

Zöldhályog (glaucoma)

Címkék: glaucoma, zöldhályog, csarnokvíz, látótér, vakság, cukorbetegség, magas vérnyomás, glaucomás roham ...

Zöldhályog, glaucoma
A zöldhályog - a glaucoma - a szem belső folyadékáramlásának a zavara ...

A zöldhályog sokáig nem ad jelet
A zöldhályog vagy glaukóma a látóidegek krónikusan romló megbetegedése, ami látótér károsodáshoz vezet, és vakságot okozhat. Korábban a zöldhályog kialakulásáért a megemelkedett belső szemnyomást tették felelőssé.

A zöldhályog (glaucoma) és tünetei
A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető.

Zöldhályog
Lásd Glaukóma
Vörös szemek, fokozott nyáktermelődés, összetapadt szempillák, idegentest-érzés; ezek a kötőhártya-gyulladás fő tünetei. Típusának és okának meghatározásához, valamint a kezeléshez szükséges gyógyszer felírásához szemorvoshoz kell fordulnunk, hogy elkerüljük a szövődményeket.

Kapcsolódó cikkek A súlytöbblet megakadályozza a... A zöldhályog genetikai okait fedezték fel A súlyfelesleggel élő nőknél kisebb a...
Legfrissebb Felhasználói kézikönyv Köszöntő Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is... Új teszt segíthet a petefészekrák... Soha többé nem ehet a ritka...

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > G > Zöldhályog - Glaukóma
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Zöldhályog - Glaukóma ...

Zöldhályog (Glaukóma)
Az ember az öt érzékszervével, úgymint a látás, hallás, tapintás, szaglás és ízérzékelés áll szoros kapcsolatban a környezetével. Kétségtelen, a látás az, amely a legnagyobb jelentőségű, ezért a látás legmaga-sabb szinten való megőrzése a legnagyobb gondosságot kívánja.

Zöldhályog:
Kérdés:
Glaukomával születtem és későn vették észre ezért a szükséges műtét is késett, így most bár egyik szememmel látok a másik tompalátó. Most 23 éves vagyok.

A zöldhályog kialakulásában, a szemben a belső nyomás megemelkedése játszik szerepet. A csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly, alakítja ki a természetes szemnyomást.

A kokain zöldhályogot okozhat?
A glaukómát ugyan az időskor jellemző betegségeként tartják számon, a fiatal drogfüggőknél sem ritka... Egy tanulmány szerint összefüggés lehet a kokain fogyasztása és a súlyos szemprobléma kialakulása között.

Glaucoma (Zöldhályog)
A glaukóma (zöldhályog) a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség. A károsodás okozója az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás, amely az idegrostok működését, anyagcseréjét hátrányosan befolyásolja.

VELESZÜLETETT ZÖLDHÁLYOG/GLAUKÓMA/
A veleszületett glaukóma egy relatív ritka betegség, 10-20 ezer újszülött közül egyben fordul elő..

Zöldhályog (glaucoma)
Sajnos fennállása esetén először a perifériás látóidegrostok károsodnak, így mire a beteg a látásában romlást érez, az állapot eléggé előrehaladott. A jövőben lehetséges, hogy sikerül majd szűrni a korai stádiumú glaukómát, egyelőre ez még nem megoldott.
Szürkehályog ...

Zöldhályognak (glaukómának) a látóideg károsodását nevezzük, mely gyakran társul a szem belnyomásának emelkedésével, és amely a látás fokozatos, végleges elvesztéséhez vezet.

Zöldhályog
Más néven glaukóma, ami nem gyógyítható, de kezelhető betegség. Lényege a szem belnyomásának fokozódása. A "hályog" megnevezés tehát nem adekvát, mert nem a szemlencse elhomályosodása okozza.
Tünetek ...

A zöldhályogos roham megoldása a megnövekedett szembelnyomás csökkentése helyileg alkalmazott szemnyomáscsökkentő szerekkel és általánosan alkalmazott dehidrálással. Ha a szemgolyó megpuhul, lézerkezeléssel vagy műtéttel előzzük meg, hogy a roham még egyszer jelentkezzen.

A zöldhályog nem más, mint a szem hátsó részében elhelyezkedő látóideg károsodása, amely növeli a szem belső nyomását. Ez roncsolhatja a szemidegeket, ezáltal pedig látásromláshoz vezethet.
Előzze meg a bajt! ...

van - e zöldhályog betegsége?
van - e beültetett szívritmus szabályzója?
fennáll - e terhesség?

Zöldhályog (glaukóma)
A zöldhályog egy betegségcsoport, amelyben közös, hogy - amennyiben kezelés nélkül marad - a látóideg fokozatos sorvadásához, a látóidegrostok pusztulásához és ezeken keresztül visszafordíthatatlan vaksághoz vezet.
ÚJDONSÁGOK ...

Zöldhályog, melynek kiváltó oka a szem benyomásának fokozódása. Kezelés nélkül a látás elvesztéséhez vezethet.
Ossza meg másokkal is!
Vissza a főoldalra Vissza a szótárhoz ...

Zöldhályog endocrin, táplálkozási és anyagcsere betegségekben
H4280
Zöldhályog máshova osztályozott betegségekben ...

Zöldhályog a betegség neve a köznyelvben, bár a hályoghoz semmi köze sincs. Túlzott mennyiségű csarnokvíz keletkezése, vagy az elvezető csatornák elzáródása miatt megemelkedik a szem belső nyomása. Ennek következtében sérül a retina és a látóideg.

Zöldhályog. A szem betegsége, mely megnövekedett szemnyomással és a nervus opticus atrophiajaval jellemezhető; látótérkiesést okoz, végül vaksághoz vezethet. (G. glaukoma, szemlencsehomály, fr. glaukos, kékeszöld)
Találatok Magyarázat
zárt zugú glaucoma ...

Zöldhályog : Glaukóma; összefoglaló elnevezés, mely a látóideget és emiatt a látóteret károsító folyamatokat jelöli. Legtöbbször az emelkedett szembelnyomás hozza létre; létezik idült formája, de néha rohamként is jelentkezhet. Szemcseppekkel, vagy ezek hatástalansága esetén műtéti úton kezelik.

A zöldhályog (glaukóma) a látóideg fokozatosan rosszabbodó károsodása. A vakság egyik leggyakoribb oka. Négy típusa ismert: zárt és nyílt zugú, veleszületett, és szekunder. A szembelnyomás fokozódása mind a négy típusra jellemző.

A zöldhályog (glaukóma) alattomosan, tünetmentesen alakul ki. Ilyenkor a szem elülső részében keringő csarnokvíz termelése és elfolyása közötti egyensúly felborul, megnövekszik a szem belnyomása, ami hosszú távon a látóideg károsodásához vezet.

Kedves zöldhályogos beteg!
A glaukóma - gyakoribb, mint gondolnánk
A szem a szerkezet és a funkció csodája
A Schlemm csatorna előtti szűrő vázlatos rajza
Nem minden glaukóma egyforma
Milyen következményei lehetnek a glaukómának?
Szemnyomás - hogyan mérjük?
A látótér
A csarnokzug
Szemfenék ...

témakör: Zöldhályog (Glaukóma)
Kérdés a cikkhez

Szemnyomás és a csarnokvíz
forrás: Dr. Végh Mihály, egyetemi adjunktus és a PHARMATEAM Kft.

A glaukóma (zöldhályog) alapja a szem belnyomásának megemelkedése. A szem állandó belső nyomása úgy alakul ki, hogy a szem belsejében folyamatosan termelődő víztiszta, színtelen folyadék, a csarnokvíz (ami a szem belső szöveteinek tápanyagellátására hivatott) egy szivacsos szerkezetű képleten, ...

FEJEZET - A zöldhályog
234. FEJEZET - A retina betegségei
Időskori sárgafolt elfajulás ", Makularedő ", Retinaleválás ", Retinitisz pigmentóza ", Az artéria és a véna centrális retinae elzáródása ", Az ideghártya elváltozása magasvérnyomás- betegségben (hipertenzív retinopátia) ", ...

Zöldhályogot állapított meg ( 21-es szemnyomás ). Látótér vizsgálaton derült ki, hogy a bal szemem felső részében teljes látótér kiesés van. Mivel a cukrom normál értékű és akkor 51 éves voltam, indokolt volt egy góckutatás. Tüdőszarkoidózist diagnosztizáltak.

Kulcsszavak: szemészet, szempanaszok, látászavar, rövidlátás, távollátás, szemtengelyferdülés, cilinder, szemüveg, kancsalság, kettőslátás, öregkori távollátás, olvasólátás, szemészeti rendelő, magánrendelő, szemorvos, szemész, zöldhályog, szürkehályog, szemszárazság, szemfáradás, szemfájdalom, ...

Hogyan segíthetünk a zöldhályogon?
A glaukóma, más néven zöldhályog a szem megbetegedése, amely ma még nem gyógyítható teljes mértékben, viszont kiváló terápiák léteznek, és visszaadja a látás lehetőségét. Hogy mi pontosan a zöldhályog?

Kapcsolatot találtak az Alzheimer-kór és a zöldhályog között
A szemen jelentkező tünetek lehetnek kizárólag szemészeti megbetegedés jelei, de okozhatják ezeket több szervet vagy az egész szervezetet érintő betegségek is.

Világszerte a glaukóma (zöldhályog) nevű betegség a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb oka. A negyven év feletti lakosság körében 50 emberből egyet érint ez a betegség Nagy-Britanniában, és ez az arány 75 év felett megötszöröződik.

Ráadásul ennek az észrevétlenül támadó szembetegségnek nincsenek különösebb tünetei, azonban mire a baj felismerésre kerül, a zöldhályog visszafordíthatatlan károsodást okoz a szemidegben, aminek következményeképpen a páciens egész életében kénytelen szenvedni a zöldhályog okozta panaszoktól.

A tartós gyulladásgátló kezelés szövődménye idővel, főleg 40 éves kor fölötti nőknél, csontritkulás, zöldhályog és szürkehályog, a bőr sérülékenysége, mellékvese-elégtelenség lehet.

66 éves nővérem pajzsmirigy-túlműködés miatt műtét előtt áll. Zöldhályog betegsége is van. Lehetséges nála a radio-jód kezelés?
Köszönöm válaszukat!
Ezt kezelőorvosának kell eldöntenie. Az izotópkezelés sokkal kisebb megterhelés a szervezetére, mint egy műtét, altatással.

egyéb szembetegségek (pl. glaucoma - zöldhályog)
A cataracta szó vízesést jelent utalva arra, hogy ezeknek a betegeknek a látása olyan, mintha egy vízesésen néznének keresztül.
Mik a cataracta tünetei?

Felnőttkorban és időskorban, a hirtelen jelentkező fejfájások hátterében, leggyakrabban magas vérnyomás, szemészeti betegségek (zöldhályog, üvegtesti vérzés), agyi kórfolyamatok (agyvérzés, agylágyulás, agyi vénák elzáródása, agyi erek gyulladása) szerepelnek, ...

A "glaukóma" jelentése: Zöldhályog (a szem belső nyomásának fokozódása).

- Extraintestinális ( emésztőrendszeren kívüli ) hatások: például szívinfarctus, vesegörcs, torquatio cystae ovarii ( petefészek cysta ), heretorzió, glaucomás ( zöldhályog )roham ...

A gyulladás a szem különböző részeit is érintheti, akár vaksághoz is vezethet. A tünetek: homályos látás, fájdalom, vörös szem, fényérzékenység. A gyulladás a szürke- és a zöldhályog kockázatát is növeli.
Gyulladáscsökkentő szemcseppekkel lehet az RA okozta szembetegségeket kezelni.
Bőr ...

rövid látás
a lencse rendellenes elhelyezkedése (ectopia lentis)
Aphakia - a szemlencse hiánya
retina leválás
glaukoma (zöldhályog) vagy katarakta (szürkehályog) fiatal korban
Más szervek: ...

A szűréseken például a szív- és érrendszeri betegségek felderítésére megmérik a haskörfogatot, a magasságot, a testtömeget, testzsírszázalékot, a vérnyomást, a pulzust, valamint a vércukor- és koleszterinszintet. Emellett van urológiai konzultáció, zöldhályogszűrés, csontsűrűségmérés, ...

Ezekben a fejfájásokban közös, hogy a fejfájás mögött egyéb betegség áll. Leggyakrabban kezeletlen magas vérnyomás, zöldhályog, agydaganat, agyvérzés egyes formái okoznak fejfájást.

Hatóanyag: helyi érzéstelenítő, vérzéscsillapító, cickafarfű-kivonat, mentol, kámfor, antibiotikum
Alkalmazás: napi 1-2x.
Javallat: gyulladás, vérzés, viszketés, égés. Max. 2 hétig.
Ellenjavallat: Túlérzékenység. Szív- és érrendszeri, vese-, pajzsmirigy- és prosztatabetegség, zöldhályog.

halláskárosodás, szív- és érrendszeri rendellenesség, zöldhályog, központi idegrendszeri betegség) jött a világra.

ha az allergiás kötőhártyagyulladásban használt többi gyógyszer hatástalannak bizonyul, helyi szteroidok használata jöhet szóba, melyet csak szigorú orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni, ugyanis tartós használatuk zöldhályogot, szürkehályogot és látásromlást okozhat.

Az agyi roham agyvelőgyulladásra emlékeztet, míg a szem köszvényes rohama zöldhályoghoz (glaukómához) hasonló tüneteket mutat a szemhéjak és a szemgolyó megduzzadásával, vérbőséggel. A köszvénnyel foglalkozó orvosok szerint a rohamok főleg ősszel és tavasszal jelentkeznek ...

A szemészeti mellékhatások a szürkehályogot (szaruhártya homály) és zöldhályogot (megnövekedett szem belnyomás) foglalják magukba. Ha magas vérnyomás jelentkezik, alacsony sóbevitel (só megvonásos diéta) szükséges.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hályog, Glaukóma, Szürkehályog, Szemészet, Diabétesz?

◄ Zoonózis   Zúzódás ►
 
RSS Mobile