Kezdőlap (Zöldhályog)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Zöldhályog

Betegségek  Zoonózis  Zúzódás

Zöldhályog
Diagnózis: Megnő a szemgolyó belsejében a nyomás, és ez látóideg-károsodást, sőt végzetes esetben vakságot okozhat. A betegség kialakulásának oka nem ismert, de megfigyelhető a családi halmozódás. Két fajtája van: a nyitott csarnokzugú és a csarnokzugú zöldhályog.


ZÖLDHÁLYOG - LELKI OKAI
A zöldhályog a belső, lelki feszültség révén - melynek kialakulásá­ban maga az illető vagy mások hibáztathatók - a szem megnöveke­dett belső nyomásához vezet, mely a látómezőnek egészen a 'csőlátásig" fokozódó beszűkülését idézi elő.

Zöldhályog (glaucoma)

Címkék: glaucoma, zöldhályog, csarnokvíz, látótér, vakság, cukorbetegség, magas vérnyomás, glaucomás roham ...

Zöldhályog, glaucoma
A zöldhályog - a glaucoma - a szem belső folyadékáramlásának a zavara ...

A zöldhályog (glaucoma) és tünetei
A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető.

~
Lásd Glaukóma
Vörös szemek, fokozott nyáktermelődés, összetapadt szempillák, idegentest-érzés; ezek a kötőhártya-gyulladás fő tünetei. Típusának és okának meghatározásához, valamint a kezeléshez szükséges gyógyszer felírásához szemorvoshoz kell fordulnunk, hogy elkerüljük a szövődményeket.

Kapcsolódó cikkek A súlytöbblet megakadályozza a... A ~ genetikai okait fedezték fel A súlyfelesleggel élő nőknél kisebb a...
Legfrissebb Felhasználói kézikönyv Köszöntő Már a pajzsmirigy enyhe túlműködése is... Új teszt segíthet a petefészekrák... Soha többé nem ehet a ritka...

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > G > ~ - Glaukóma
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
~ - Glaukóma ...

~ (Glaukóma)
Az ember az öt érzékszervével, úgymint a látás, hallás, tapintás, szaglás és ízérzékelés áll szoros kapcsolatban a környezetével. Kétségtelen, a látás az, amely a legnagyobb jelentőségű, ezért a látás legmaga-sabb szinten való megőrzése a legnagyobb gondosságot kívánja.

~:
Kérdés:
Glaukomával születtem és későn vették észre ezért a szükséges műtét is késett, így most bár egyik szememmel látok a másik tompalátó. Most 23 éves vagyok.

A ~ kialakulásában, a szemben a belső nyomás megemelkedése játszik szerepet. A csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly, alakítja ki a természetes szemnyomást.

A kokain ~ot okozhat?
A glaukómát ugyan az időskor jellemző betegségeként tartják számon, a fiatal drogfüggőknél sem ritka... Egy tanulmány szerint összefüggés lehet a kokain fogyasztása és a súlyos szemprobléma kialakulása között.

Glaucoma (~)
A glaukóma (~) a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség. A károsodás okozója az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás, amely az idegrostok működését, anyagcseréjét hátrányosan befolyásolja.

VELESZÜLETETT ZÖLDHÁLYOG/GLAUKÓMA/
A veleszületett glaukóma egy relatív ritka betegség, 10-20 ezer újszülött közül egyben fordul elő..

~ (glaucoma)
Sajnos fennállása esetén először a perifériás látóidegrostok károsodnak, így mire a beteg a látásában romlást érez, az állapot eléggé előrehaladott. A jövőben lehetséges, hogy sikerül majd szűrni a korai stádiumú glaukómát, egyelőre ez még nem megoldott.
Szürkehályog ...

~nak (glaukómának) a látóideg károsodását nevezzük, mely gyakran társul a szem belnyomásának emelkedésével, és amely a látás fokozatos, végleges elvesztéséhez vezet.

~
Más néven glaukóma, ami nem gyógyítható, de kezelhető betegség. Lényege a szem belnyomásának fokozódása. A "hályog" megnevezés tehát nem adekvát, mert nem a szemlencse elhomályosodása okozza.
Tünetek ...

~: Alattomosan támad!
A glaukóma -, melynek igen félrevezető, magyar neve ~ - a látóideg megbetegedése. Egyik vezető tünete általában a szem belső...
Gyermekbetegségek: Kanyaró (morbilli) ...

A ~os roham megoldása a megnövekedett szembelnyomás csökkentése helyileg alkalmazott szemnyomáscsökkentő szerekkel és általánosan alkalmazott dehidrálással. Ha a szemgolyó megpuhul, lézerkezeléssel vagy műtéttel előzzük meg, hogy a roham még egyszer jelentkezzen.

A ~ nem más, mint a szem hátsó részében elhelyezkedő látóideg károsodása, amely növeli a szem belső nyomását. Ez roncsolhatja a szemidegeket, ezáltal pedig látásromláshoz vezethet.
Előzze meg a bajt! ...

van - e ~ betegsége?
van - e beültetett szívritmus szabályzója?
fennáll - e terhesség?

~ (glaukóma)
A ~ egy betegségcsoport, amelyben közös, hogy - amennyiben kezelés nélkül marad - a látóideg fokozatos sorvadásához, a látóidegrostok pusztulásához és ezeken keresztül visszafordíthatatlan vaksághoz vezet.
ÚJDONSÁGOK ...

~, melynek kiváltó oka a szem benyomásának fokozódása. Kezelés nélkül a látás elvesztéséhez vezethet.
Ossza meg másokkal is!
Vissza a főoldalra Vissza a szótárhoz ...

~ endocrin, táplálkozási és anyagcsere betegségekben
H4280
~ máshova osztályozott betegségekben ...

~ a betegség neve a köznyelvben, bár a hályoghoz semmi köze sincs. Túlzott mennyiségű csarnokvíz keletkezése, vagy az elvezető csatornák elzáródása miatt megemelkedik a szem belső nyomása. Ennek következtében sérül a retina és a látóideg.

~. A szem betegsége, mely megnövekedett szemnyomással és a nervus opticus atrophiajaval jellemezhető; látótérkiesést okoz, végül vaksághoz vezethet. (G. glaukoma, szemlencsehomály, fr. glaukos, kékeszöld)
Találatok Magyarázat
zárt zugú glaucoma ...

~ : Glaukóma; összefoglaló elnevezés, mely a látóideget és emiatt a látóteret károsító folyamatokat jelöli. Legtöbbször az emelkedett szembelnyomás hozza létre; létezik idült formája, de néha rohamként is jelentkezhet. Szemcseppekkel, vagy ezek hatástalansága esetén műtéti úton kezelik.

A ~ (glaukóma) a látóideg fokozatosan rosszabbodó károsodása. A vakság egyik leggyakoribb oka. Négy típusa ismert: zárt és nyílt zugú, veleszületett, és szekunder. A szembelnyomás fokozódása mind a négy típusra jellemző.

témakör: ~ (Glaukóma)
Kérdés a cikkhez

Szemnyomás és a csarnokvíz
forrás: Dr. Végh Mihály, egyetemi adjunktus és a PHARMATEAM Kft.

A glaukóma (~) alapja a szem belnyomásának megemelkedése. A szem állandó belső nyomása úgy alakul ki, hogy a szem belsejében folyamatosan termelődő víztiszta, színtelen folyadék, a csarnokvíz (ami a szem belső szöveteinek tápanyagellátására hivatott) egy szivacsos szerkezetű képleten, ...

FEJEZET - A ~
234. FEJEZET - A retina betegségei
Időskori sárgafolt elfajulás ", Makularedő ", Retinaleválás ", Retinitisz pigmentóza ", Az artéria és a véna centrális retinae elzáródása ", Az ideghártya elváltozása magasvérnyomás- betegségben (hipertenzív retinopátia) ", ...

~ot állapított meg ( 21-es szemnyomás ). Látótér vizsgálaton derült ki, hogy a bal szemem felső részében teljes látótér kiesés van. Mivel a cukrom normál értékű és akkor 51 éves voltam, indokolt volt egy góckutatás. Tüdőszarkoidózist diagnosztizáltak.

Kulcsszavak: szemészet, szempanaszok, látászavar, rövidlátás, távollátás, szemtengelyferdülés, cilinder, szemüveg, kancsalság, kettőslátás, öregkori távollátás, olvasólátás, szemészeti rendelő, magánrendelő, szemorvos, szemész, ~, szürkehályog, szemszárazság, szemfáradás, szemfájdalom, ...

Hogyan segíthetünk a ~on?
A glaukóma, más néven ~ a szem megbetegedése, amely ma még nem gyógyítható teljes mértékben, viszont kiváló terápiák léteznek, és visszaadja a látás lehetőségét. Hogy mi pontosan a ~?

Kapcsolatot találtak az Alzheimer-kór és a ~ között
A szemen jelentkező tünetek lehetnek kizárólag szemészeti megbetegedés jelei, de okozhatják ezeket több szervet vagy az egész szervezetet érintő betegségek is.

Világszerte a glaukóma (~) nevű betegség a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb oka. A negyven év feletti lakosság körében 50 emberből egyet érint ez a betegség Nagy-Britanniában, és ez az arány 75 év felett megötszöröződik.

Ráadásul ennek az észrevétlenül támadó szembetegségnek nincsenek különösebb tünetei, azonban mire a baj felismerésre kerül, a ~ visszafordíthatatlan károsodást okoz a szemidegben, aminek következményeképpen a páciens egész életében kénytelen szenvedni a ~ okozta panaszoktól.

A tartós gyulladásgátló kezelés szövődménye idővel, főleg 40 éves kor fölötti nőknél, csontritkulás, ~ és szürkehályog, a bőr sérülékenysége, mellékvese-elégtelenség lehet.

66 éves nővérem pajzsmirigy-túlműködés miatt műtét előtt áll. ~ betegsége is van. Lehetséges nála a radio-jód kezelés?
Köszönöm válaszukat!
Ezt kezelőorvosának kell eldöntenie. Az izotópkezelés sokkal kisebb megterhelés a szervezetére, mint egy műtét, altatással.

egyéb szembetegségek (pl. glaucoma - ~)
A cataracta szó vízesést jelent utalva arra, hogy ezeknek a betegeknek a látása olyan, mintha egy vízesésen néznének keresztül.
Mik a cataracta tünetei?

Felnőttkorban és időskorban, a hirtelen jelentkező fejfájások hátterében, leggyakrabban magas vérnyomás, szemészeti betegségek (~, üvegtesti vérzés), agyi kórfolyamatok (agyvérzés, agylágyulás, agyi vénák elzáródása, agyi erek gyulladása) szerepelnek, ...

Rendszeres fogyasztása segíthet megelőzni a ~ (glaukóma) kialakulását. A fekete áfonya a szem ideghártyájára is jó hatással van, ezért is használták és használják ma is a farkasvakság és az erős fény okozta látászavarok kezelésére. Antocianinjai az agyműködést is serkentik.

A "glaukóma" jelentése: ~ (a szem belső nyomásának fokozódása).

- Extraintestinális ( emésztőrendszeren kívüli ) hatások: például szívinfarctus, vesegörcs, torquatio cystae ovarii ( petefészek cysta ), heretorzió, glaucomás ( ~ )roham ...

A gyulladás a szem különböző részeit is érintheti, akár vaksághoz is vezethet. A tünetek: homályos látás, fájdalom, vörös szem, fényérzékenység. A gyulladás a szürke- és a ~ kockázatát is növeli.
Gyulladáscsökkentő szemcseppekkel lehet az RA okozta szembetegségeket kezelni.
Bőr ...

rövid látás
a lencse rendellenes elhelyezkedése (ectopia lentis)
Aphakia - a szemlencse hiánya
retina leválás
glaukoma (~) vagy katarakta (szürkehályog) fiatal korban
Más szervek: ...

A szűréseken például a szív- és érrendszeri betegségek felderítésére megmérik a haskörfogatot, a magasságot, a testtömeget, testzsírszázalékot, a vérnyomást, a pulzust, valamint a vércukor- és koleszterinszintet. Emellett van urológiai konzultáció, ~szűrés, csontsűrűségmérés, ...

Ezekben a fejfájásokban közös, hogy a fejfájás mögött egyéb betegség áll. Leggyakrabban kezeletlen magas vérnyomás, ~, agydaganat, agyvérzés egyes formái okoznak fejfájást.

Hatóanyag: helyi érzéstelenítő, vérzéscsillapító, cickafarfű-kivonat, mentol, kámfor, antibiotikum
Alkalmazás: napi 1-2x.
Javallat: gyulladás, vérzés, viszketés, égés. Max. 2 hétig.
Ellenjavallat: Túlérzékenység. Szív- és érrendszeri, vese-, pajzsmirigy- és prosztatabetegség, ~.

halláskárosodás, szív- és érrendszeri rendellenesség, ~, központi idegrendszeri betegség) jött a világra.

ha az allergiás kötőhártyagyulladásban használt többi gyógyszer hatástalannak bizonyul, helyi szteroidok használata jöhet szóba, melyet csak szigorú orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni, ugyanis tartós használatuk ~ot, szürkehályogot és látásromlást okozhat.

Az agyi roham agyvelőgyulladásra emlékeztet, míg a szem köszvényes rohama ~hoz (glaukómához) hasonló tüneteket mutat a szemhéjak és a szemgolyó megduzzadásával, vérbőséggel. A köszvénnyel foglalkozó orvosok szerint a rohamok főleg ősszel és tavasszal jelentkeznek ...

A szemészeti mellékhatások a szürkehályogot (szaruhártya homály) és ~ot (megnövekedett szem belnyomás) foglalják magukba. Ha magas vérnyomás jelentkezik, alacsony sóbevitel (só megvonásos diéta) szükséges.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hályog, Glaukóma, Szürkehályog, Szemészet, Diabétesz?

◄ Zoonózis   Zúzódás ►
 
RSS Mobile