Kezdőlap (Vörösvértest-süllyedés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vörösvértest-süllyedés

Betegségek  Vörösvértest  Vulvitis

We - A vörösvértest-süllyedés
Nem egyetlen betegségre jellemző vizsgálat. A gyorsult vörösvértest süllyedés a szervezetben zajló kóros folyamatra hívja fel a figyelmet.
Normálérték Vizsgálati anyag: teljes, alvadásgátolt vér
Normál tartomány: kevesebb, mint 20 mm/óra ...


Vörösvértest-süllyedés
Olyan vizsgálati eljárás, amellyel azt határozzák meg, hogy az alvadásban meggátolt vérben az alakos elemek (vörösvértestek, fehérvérsejtek) egységnyi idő (pl. egy óra) alatt milyen mértékben ülepednek le.

vörösvértest-süllyedés
Additívet tartalmazó cső esetén oda kell figyelni arra, hogy a csőbe a megfelelő mennyiségű vér jusson. Mivel vákuumos csöveket használnak, a cső ennyit szív fel (a csövön kis fekete vonal jelzi azt a mennyiséget, amennyit el kell érni).

A laboratóriumi vizsgálat során alacsony vörösvérsejt-szám, gyorsult vörösvértest-süllyedés a jellemző. A vérből és az agyvízből mikroszkóppal élő, mozgékony kórokozók mutathatók ki. A nyirokcsomóból vett szövetmintából is igazolható a kórokozók jelenléte.
Kezelés ...

A laboratóriumi vizsgálatok egyrészt megerősíthetik a heveny gyulladást, mert ilyenkor a gyulladásos fehérjék szintje a vérben megemelkedik, és ez egyebek mellett gyorsult vörösvértest-süllyedéshez vezet.

Appendicitisnél a ~ fokozódik, és a vérben emelkedik a kóros gennysejtek száma. A vizelet laboratóriumi vizsgálata főként a féregnyúlvány-gyulladást utánzó húgyúti betegségek kizárását célozza.

Az elsőben a következő tényezőket vették összehasonlítási alapul: ~, C-reaktív protein, szubjektív fájdalomérzés, az általános állapot szubjektív megítélése, duzzadt ízületek száma, fájdalmas ízületek száma, fájdalomcsillapító-szükséglet.

Az általános laboratóriumi vizsgálatok közül ellenőrizzük a vérképet és a ~t.

-A gyulladásos paraméterek, úgy mint ~ (leleteken általában We), C-reaktív-protein-szint (CRP) és a fehérvérsejtszám (Fvs) emelkedése esetén valószínűbb a komolyabb kezelést igénylő felső húgyúti fertőzés.
Kezelés, megelőzés ...

vérkép, CRP, ~) közelebb vihetik az orvost a betegség megítélésében.
A bakteriális eredetűnek tartott tüdőgyulladásokat antibiotikumokkal kezeljük.

A diagnózishoz jutást segítik a laboratóriumi vizsgálatok. Appendicitisnél a ~ fokozódik, és a vérben emelkedik a kóros gennysejtek száma. A vizelet laboratóriumi vizsgálata főként a féregnyúlvány-gyulladást utánzó húgyúti betegségek kizárását célozza.

A gyulladásos állapotra jellemző értékek (gyulladásos paraméterek), mint például a ~ (We) vagy a C-Reaktiv Protein (CRP) értékei jelentősen megemelkednek.

* ~ és C-reaktív protein: emelkedett
* Krioglobulin: pozitív. A krioglobulinok olyan kóros fehérjék a vérben, amelyek kicsapódnak, amennyiben a testhőmérséklet a normál alá csökken. A kicsapódás következtében elzárhatják az ereket.

A hangos, húzó belégzés ebben az életkorban ritka. A gyermekkori formára jellemző laboratóriumi jelek a feltűnően alacsony ~ (1-2 mm/ó) mellett a vérképben magas fehérvérsejt-szám limfocita-túlsúllyal. A felnőttek betegségében ezek nem jellemzőek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vörösvértest, Folyás, Daganat, Antibiotikum, Immunrendszer?

◄ Vörösvértest   Vulvitis ►
 
RSS Mobile