Kezdőlap (Vörösvértest-süllyedés)

 Betegségek 

  » »
 
   

Vörösvértest-süllyedés

Betegségek  Vörösvértest  Vulvitis

We - A vörösvértest-süllyedés
Nem egyetlen betegségre jellemző vizsgálat. A gyorsult vörösvértest süllyedés a szervezetben zajló kóros folyamatra hívja fel a figyelmet.


Vörösvértest-süllyedés
Olyan vizsgálati eljárás, amellyel azt határozzák meg, hogy az alvadásban meggátolt vérben az alakos elemek (vörösvértestek, fehérvérsejtek) egységnyi idő (pl. egy óra) alatt milyen mértékben ülepednek le.

vörösvértest-süllyedés
Additívet tartalmazó cső esetén oda kell figyelni arra, hogy a csőbe a megfelelő mennyiségű vér jusson.

A laboratóriumi vizsgálat során alacsony vörösvérsejt-szám, gyorsult vörösvértest-süllyedés a jellemző. A vérből és az agyvízből mikroszkóppal élő, mozgékony kórokozók mutathatók ki.

A laboratóriumi vizsgálatok egyrészt megerősíthetik a heveny gyulladást, mert ilyenkor a gyulladásos fehérjék szintje a vérben megemelkedik, és ez egyebek mellett gyorsult vörösvértest-süllyedéshez vezet.

Appendicitisnél a vörösvértest-süllyedés fokozódik, és a vérben emelkedik a kóros gennysejtek száma. A vizelet laboratóriumi vizsgálata főként a féregnyúlvány-gyulladást utánzó húgyúti betegségek kizárását célozza.

Az elsőben a következő tényezőket vették összehasonlítási alapul: vörösvértest-süllyedés, C-reaktív protein, szubjektív fájdalomérzés, az általános állapot szubjektív megítélése, duzzadt ízületek száma, fájdalmas ízületek száma, ...

Az általános laboratóriumi vizsgálatok közül ellenőrizzük a vérképet és a vörösvértest-süllyedést.

vérkép, CRP, vörösvértest-süllyedés) közelebb vihetik az orvost a betegség megítélésében.
A bakteriális eredetűnek tartott tüdőgyulladásokat antibiotikumokkal kezeljük.

-A gyulladásos paraméterek, úgy mint vörösvértest-süllyedés (leleteken általában We), C-reaktív-protein-szint (CRP) és a fehérvérsejtszám (Fvs) emelkedése esetén valószínűbb a komolyabb kezelést igénylő felső húgyúti fertőzés.

A gyulladásos állapotra jellemző értékek (gyulladásos paraméterek), mint például a vörösvértest-süllyedés (We) vagy a C-Reaktiv Protein (CRP) értékei jelentősen megemelkednek.

* Vörösvértest-süllyedés és C-reaktív protein: emelkedett
* Krioglobulin: pozitív. A krioglobulinok olyan kóros fehérjék a vérben, amelyek kicsapódnak, amennyiben a testhőmérséklet a normál alá csökken.

A kezdődő tüdőgyulladás azonban 24-48 órán belül még sokszor nem ad radiológiai eltérést. Emellett a laboratóriumi vizsgálatok is (pl. vérkép, CRP, vörösvértest-süllyedés) közelebb vihetik az orvost a betegség megítélésében.

Lásd még: Lásd még: Vörösvértest, Folyás, Daganat, Antibiotikum, Immunrendszer

Betegségek  Vörösvértest  Vulvitis

 
RSS Mobile