Kezdőlap (Vizesedés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vizesedés

Betegségek  Vizenyő  Vízfejűség

Vizesedés - ödéma
A terhességi hormonok, a súlygyarapodás, a vízháztartás megváltozása hozzájárulnak a végtagok, az arc és súlyos esetben az egész test vizesedéséhez.


A vizesedés kezelése a várandósság alatt
A babavárás időszakában sok nő tapasztalja meg testének vizesedését. Sajnos ezzel a kellemetlen tünettel kapcsolatban több tévhit is kialakult, ami helytelen kezelést és további problémákat eredményezhet.

- Ha a vizesedést terhességi magasvérnyomás-betegség okozza, a radikális vízhajtó kúrák tovább rontanak a helyzeten.
Forduljon orvoshoz, ha a végtagok nemcsak estére lesznek duzzadtabbak, hanem már reggel is jól észrevehető a püffedtség.

Vizesedés
×
A vizesedést okozhatja a szív elégtelen működése. Naponta javaslunk egy csésze tejoltó galaj teát ez segíteni fog az ödéma lelohadásában. Nagyon jó vízhajtó tea a csalán és a csipkebogyó is, mindkettőből javaslunk naponta egy-egy csészével. A csalánt 6 hétnél tovább nem lehet inni.

- Vizesedés, ödémásodás: A vizesedés a bokatáji, lábkörnyéki, tüdő-, illetve hastáji szövetekben rendellenesen felgyülemlő folyadékot jelenti.

A ~ mihamarabbi megszüntetése a további penészexpozíció megelőzése végett.

A ~, nátha, köhögés ellenszerei
Sokszor te is megfeledkezel a gyógynövények hatásairól? Öreg hiba! Hiszen számtalan panaszodat gyógyíthatod velük.
...

Has és mellüreg ~
2011 májusában szívműtétem volt. 4 eret \"cseréltek\". Ezután nem szedtem vízhajtót, mert nem dagadt a lábam. 2011 szeptemberében 2,5 liter folyadékot csapoltak le a mellüregemből. Utána 2-szer 3-szor volt ~em, de furosemid 40-el sikerült \"karbantartani\".

A boka környéki ~, ödéma egyes házi gyógymódok hatására enyhülhet.
1. aromaterápia - meleg fürdőhöz rózsamuskátli-, citrom- és rozmaringolaj.
2. gyógynövény-készítmény - napi 1-2 csésze pitypangból és közönséges cickafarkból készített langyos vagy hideg tea.

Két hete jelentkeztem a körzeti orvosomnál, mert ~t, duzzanatot észleltem a kezemen, a szemem alatt, térdem alatt és a bokámnál. Ez a tünet részben eltűnt a vízhajtók, és a gyógyteák hatására. Ezen kívül vérvételre és ultrahangra küldtek.

~re hajlamos betegnél fontos a folyadékbevitel megszorítása, napi két liternél ne igyon többet. Vízhajtót szedő betegek állandó szomjúságra panaszkodnak, de semmi értelme vízhajtót szedni, ha közben újratöltjük magunkat. Ne sózzuk meg ételeinket! ...

Természetgyógyászati felfogás szerint a láb, boka '~e" elsősorban szív-érrendszeri és nyirokkeringési zavar. Így a megoldás is e két sarokpontra helyeződik, biztosítani kell e két keringés akadálytalanságát.

Nincs az idült májbetegnek speciális diétája, általános szabályok vannak: ilyen a folyadékbevitel megszorítása, ami azt jelenti, hogy aki ~re (has, láb) hajlamos, napi 2 liternél ne igyon többet.

Ezen a szinten még nincs minden esetben látható ~, de a láb szövetei közé már a napközi állás folyamán beszüremkedik bizonyos mennyiségű folyadék, mely a fekvés vízszintes helyzetében onnan könnyen bekerül a keringő vérbe, ahonnan azután vizelet formájában távozhat.

A ~ során a végtagok felpuffadnak, a bőr feszül, fájdalom is jelentkezhet. Nyáron a meleg hatására a tünetek fokozódhatnak.

Sötétebb területek, hidegérzet, ~, lassan fellépő tünetek, mozgásszegénység. Gyakoribb lokalizáció az alsó testfélen. A fájdalom nem annyira égető, mint inkább nyomó, csavaró feszítő jellegű. Világos, áttetsző folyadék fokozódó kiválasztása.
Példák: ...

A terhességgel járó hormonális, statikai és súlyváltozások okozta panaszok (ízületi fájdalmak, terhességi derékfájás, "~") rendszeres, célzott testmozgással és fizioterápiás kezelésekkel jól kézben tarthatóak.

Javaslom az "el~" magyarázatát is, mert sokkövér nő nyugtatja magát azzal, hogy a szervezete csaktúl sok vizet tárol, és tömik a vízhajtókat, ami komolyegészségügyi kockázatot rejt, amellett, hogy nem meglepőmódon tényleg kevesebbet mutat utána a mérleg...Tehát még az önigazolás is megvan.

A tünetek változók, közülük a leggyakoribbak a következők: haspuffadás, ~, fejfájás és a mell fájdalma, fáradtság, álmatlanság, idegesség, ingadozó kedélyállapot, heves érzelmi kitörések, sírógörcs, depresszió, sóvárgás az édességek után, néha bőrtünetek.

Visszértágulat kialakulására hajlamosító tényező az állófoglalkozás, de például szívbetegség vagy a lábfej statikai hibája miatt kialakuló állandó ~ (ödéma) is a vénás keringés károsodásához vezethet.

Ingerlékenység, agresszió, fejfájás, migrén, a mellek fájdalmas feszülése, puffadás, ~, hasi fájdalmak és görcsök
További lehetséges tünetek
Depresszió, hangulatingadozás, koncentrálóképesség csökkenése, az étvágy megváltozása, alvászavarok ...

Többen tapasztalnak csökkent szexuális aktivitást, libidócsökkenést. A bokák és a lábak ~e, bedagadása, reggelre a szem környékének bedagadása, légszomj, mellkasi fájdalom, izomgörcsök, és rángások megjelenése is figyelmeztető jel lehet.

Tünete lehet a légszomj, köhögés, fáradékonyság, végtag ~ - esetenként tünetmentesség. A szívelégtelenség hosszan tartó betegség, mely során a szív gyengül és megnagyobbodik.

Tünetek: A pirula szedésének első néhány hónapjában előfordulhat rendszertelen vérezgetés. Kellemetlen mellékhatás lehet még kezdetben: hányinger, mellérzékenység, puffadás, ~, magas vérnyomás, hízás, depresszió. Gyógyszerallergia jele lehet az arcon megjelenő sötét folt.

Előrehaladott stádiumban a húgyvérűségben a tünetek igen változatosak lehetnek: fogyás, étvágytalanság, gyengeség, hányinger, hányás, kellemetlen szájíz, szemhéj, lábak ~e, sápadtság, vérszegénység, fulladás, fejfájás stb.
A magas vérnyomás és a vesebetegségek ...

Javaslat: a területileg illetékes kardiológiai-angiológiai (szív-érrendszerrel foglalkozó) szakrendelést felkeresni, ahol át tudják vizsgálni a lábán észlelt tüneteket, de érdemes lenne egy alaposabb, a szívet érintő vizsgálat is éppen az említett lábdagadás, ~ miatt, ...

A ~ és a magas vérnyomás megelőzése érdekében az oldatok szőlőcukortartalmát növelni, és a váltásokat sűríteni kell. A fehérjeveszteség és a szőlőcukor felvétele anyagcserezavarokhoz vezethet, amik könnyen érelmeszesedést okozhat.

Növényekkel-növényi fehérjékkel vigyázni kell ebben az állapotban, a szárazbab, a sárgaborsó, a lencse és a szója jelentős fehérjetartalommal bír."
Aki ~re hajlamos, annak óvatos folyadékmegszorításra van szüksége, maximum 1.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Magas vérnyomás, Daganat, Fekély, Ödéma, Cukorbetegség?

◄ Vizenyő   Vízfejűség ►
 
RSS Mobile