Kezdőlap (Vizeletvizsgálat)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vizeletvizsgálat

Betegségek  Vizeletürítési zavar  Vizenyő

A vizeletvizsgálat áttekintése
A vizeletvizsgálat felbecsülhetetlen segítséget nyújt az urológiai betegségek tisztázásában, mint amilyen a húgyúti fertőzés (UTI, urinary tract infection), a vesekövesség vagy a rosszindulatú daganatok, ...


A vizeletvizsgálat
1 . oldal
A vese - A vizeletvizsgálat - A helyes vizeletvétel - Üledékek a vizeletben - Mikor van rá szükség?

Vizeletvizsgálat:
Kérdés:
Kislányom húgyúti fertőzésével kapcsolatban szeretnék Önöktől választ kapni. A pici most 4 hónapos, időre született, komplikációmentesen, 3350 g-mal. Az ismétlődő bukásai és hasi dystensio miatt a 2.

Vizeletvizsgálat / Teljes vizelet
Más néven: Vizelet általános vizsgálata, Teljes vizeletvizsgálat
Hivatalos név:
Kapcsolódó vizsgálatok: Vizelettenyésztés, Vizeletfehérje ...

A vizeletvizsgálatról
Sok betegségben hasznos tájékozódást jelent a vizelet vizsgálata, melyet mindig az orvos végez vagy kezdeményez. Csecsemő vizeletét felfogni nem könnyű feladat, némi türelemmel, esetleg megfelelő eszközzel ez megoldható vizelet nyerése csecsemőkorban.

A ~ eredménye megmutatja, van-e a vizeletben vér, fehérje vagy cukor, de felhívja a figyelmet a húgyúti fertőzésekre, illetve számos további betegségre is.

Laboreredmény, ~
21 éves lány vagyok, nemrég fogamzásgátló szedése miatt kértem beutalót vérvételre, ~ra. Minden értékem a normálison belül van, egyet kivéve: a vizeletüledék vizsgálatnál az van, hogy fehérvérsejt 20*/látótér 0-4.

~
A vizelet laboratóriumi analízise, mely elsősorban a vese és a húgyutak megbetegedéseinek, de sok más betegség felderítését is elősegítő, hasznos vizsgálati eszköz.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

~
A hasi fájdalommal jelentkező gyermekek néhány százalékában húgyúti fertőzés áll fenn.
Szűrővizsgálatként elégséges a vizeletben vizelet stix-szel fehérvérsejteket és nitritet keresni.

~
A vizsgálat a húgyúti fertőzések nyomait, a vizeletben lévő vért, cukrot és fehérjét mutatja ki. Szükséges hozzá kb. 10-15 ml - lehetőleg reggeli első - vizelet.
BIL - Bilirubin ...

Vér- és ~. Laborvizsgálatokkal kimutatható mikroszkopikus mennyiségű vér a vizeletben, vagy a teljes vérkép készítésével meghatározható, a különböző vérsejtek száma, illetve azok százalékos aránya.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt ...

~ során ezt is megnézik. Sok mindenre utalhat, az az optimális, ha nem található vörösvérsejt a vizeletben.

~ szükséges. A vizeletben genny, fehérvérsejtek, vörösvérsejtek és baktérium található. Leggyakrabban E. Coli baktérium okozza a fertőzést. A vizelet minta vétele során fontos, hogy lemosás után történjen a mintavétel és a vizeletsugár közepéből legyen véve.

~tal kimutathatók és mérhetők a vizeletben található egyes anyagok, például a fehérjék, a glükóz (cukor), a ketonok, a vér és más anyagok.

~ eredménye jó, de az üledék címszó alatt az szerepel 8-10 vvt. zsúfolva fvs-ekkel és laphámsejtekkel. Ez mit jelent, mert aggódom?
Köszönöm szépen!
Erre orvosa tud válaszolni, őt kérdezze. Több ok lehet.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István ...

~ (rutin és tenyésztés),
szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálata,
hüvelyváladék-kenet és tenyésztés.

~ot végez.
Megméri a vérnyomást.
Kórházba utalja a beteget.
Kezeli az ismétlődő mandulagyulladást.
Megelőzés ...

~, vizelet üledék vizsgálata, baktériumok kimutatása, és annak meghatározása, hogy milyen antibiotikumra érzékenyek. Vénabiztosítás, valamint megfelelő vénás folyadékpótlás a beavatkozás előtt szükséges.
Diéta: ...

~
szükség esetén hasi CT-vizsgálat javasolt
Vesedaganat gyermekkorban - az úgynevezett Wilms-tumor leggyakrabban 6 hónapos kortól az 5 éves korig fordul elő.

~. A vizelet vizsgálata, általában mikroszkóp segítségével. Syn urinoszkópia. (uro- + G. skopeo, nézni)
uroszkópos
~i. ~ra vonatkozó.

-~: havonta, a 35.hét után hetente, szükség esetén gyakrabban végezzük. A vizelet fehérjetartalmának különös jelentősége van a terhességi toxaemia időben történő felismerése miatt. Amennyiben a vizeletben fehérje jelenik meg és magas vérnyomással társul 24 órás vizeletgyűjtés javasolt.

- ~
- A teszt magas értékei a prosztatarák előfordulásának a magas esélyét mutatják, míg az alacsony számok a valószínűtlenségek.
Diagnosztika ...

A ~tal ki­mutatható a fehérjeürítés. A kóros fehérjék károsítják a vesét és a lépet, lépmeg­nagyobbodást idézhetnek elő.
A daganat pontos helye a csontok röntgen-, ultra­hang- és szcintigráfiás vizsgálatával állapítható meg.

A ~ szintén bevett laboratóriumi módszer. Magas vércukorszint esetén a cukor a vizeletben megjelenik, amely kimutatható.

- ~-fehérje vizsgálat ( ha található vese érintett volt, további vesevizsgálatok).
Legionellosis (légiós betegség) ...

Amennyiben a ~ kimutatta, hogy kalcium-oxalát-tartalmú vesekövünk van, csökkentsük az oxalátokban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Ilyen a rebarbara, a búzakorpa, a spenót, a csokoládé, a diófélék (különösen a mogyoró), az eper és a málna, sőt még a tea is.

Mikroszkópos ~, fehérjevizelés, vérszérum vér karbamid nitrogén (BUN) (vér karbamid nitrogén) és/vagy kreatinin
Endokrin
Vérszérum nátrium, kálium, kalcium, TSH (pajzsmirigyserkentő hormon).

Ha a háziorvos ~ot rendel el, tudni kell a vizelet helyes gyűjtésének módját. Számos felesleges kezelés lenne megelőzhető, ha vizelet-mintavételt alapos, fertőtlenítő lemosás előzné meg.

- A vesefunkciók követése ugyancsak a gondozási munka fontos részét képezik. (Teljes ~ üledékkel, serum-karbamid, -kreatinin, endogén kreatinin clearance, vagy legalább a Cockcroft _ Gault képlettel számított kreatinin clearance meghatározás) ...

A vérvétel és ~ számos, a májfunkcióra utaló adatot szolgáltat, továbbá az AFP-szinteket hivatott megállapítani, emelkedett szintje daganatos megbetegedésre utalhat.

Egyszerű vér- és ~, amely a vérben és vizeletben lévő különféle anyagokat méri és tájékoztat a veseműködés állapotáról.
Vissza az előző szócikkre
Vírus (Virus) ...

A rendszeres vér- és ~ a betegség aktivitásának és súlyosságának figyelemmel kísérése szempontjából fontos, valamint azért, hogy megállapítsák, mennyire jól tűri a beteg a gyógyszereket. Számos laboratóriumi vizsgálatra van szükség az SLE esetében:
1) A rutin klinikai vizsgálatok ...

A biztos diagnózishoz ~ szükséges. Gyulladás esetén a vizeletben nagy számban jelennek meg fehérvérsejtek, esetleg fehérje és vörösvérsejtek is találhatók.

A diagnózis felállításában nélkülözhetetlen, hogy az orvos gondosan kikérdezze és megvizsgálja a beteget, a gyanú felmerülése esetén elvégeztessen néhány egyszerű vér-, és ~ot, ...

Gyermekkorban a fenti, sokszor egyértelműnek látszó tünetek esetén is célszerű kérni ~ot. A vizelet-üledékben átlagos esetben ilyenkor sok baktériumot, fehérvérsejteket, vörösvértesteket látnak.

Fizikális vizsgálatot és ~ot követően a diagnózis fő eszköze a cystoscopia, azaz a húgyhólyag-tükrözés.

- Vérkép- véralvadás és ~, tenyésztésre mintavétel
- Klinikai kémiai vizsgálatok (pl. máj- és vesefunkció, vasanyagcsere)
- Rizikó faktorok (pl. vércukor, koleszterin, CRP)
- Hormonvizsgálatok (pl. női és férfi nemi hormonok, pajzsmirigy, mellékvesekéreg, inzulin)
- Tumor markerek (pl.

Végeznek ~ot, vérvizsgálatot, ultrahangot. A vizelettenyésztés alapján a kórokozó antibiotikum-érzékenységét meghatározzák.

Ezért fontos, hogy ha egy lázas gyermeknél más betegség nem található, ~ történjen. A túlzott és indokolatlan antibiotikum-használat elfedheti a jellemző tüneteket, míg magát a vesebetegséget nem előzi meg. Azért nem kell megijedni ettől a rémes felsorolástól! ...

A laboratóriumi vizsgálatok közé a vér- és ~ tartozik. A vérvizsgálat során minden esetben vérkép (vörösvérsejt, fehérvérsejt, vérlemezke qualitatív vérkép), vércukor, vérzsír vizsgálata történik.

Vizelethajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást, valamint fokozza a nitrogéntartalmú anyagcseretermékek és a kloridok vesén keresztüli kiürítését, (erről, ~ alkalmával, ajánlatos orvosunkat tájékoztatni) így hatással van a szövetek és csontok egyensúlyára is.

Az előzőekből következik, hogy ~tal, az ún. microalbuminuria meghatározásával a veseszövődmény egészen korai stádiuma felismerhető.

Pozitív családi anamnesis esetén a ~ot az újszülöttkor után, 1 éves korig végzik szabályos időközönként, általában hetente ismételve.

Az orvosok [vérvizsgálat]?tal és ~tal kórismézik a cukorbajt. A szőlőcukor-tűrési teszttel azt mutatják ki, hogy a test milyen mértékben használja fel és raktározza ezt a cukrot. Ennek során cukoroldat megivása után órán át rendszeresen időközönként megmérik a vércukor szintjét.

A terhesség középidején végzett egyszerű teszttel, egy ~tal kiszűrhető, hogy melyik várandós kismamánál alakulhat ki az akár végzetessé váló terhességi szövődmény, a preeklampszia - számolt be amerikai kutatók eredményéről a BBC hírportálja.

Első ~ ún. középsugárból történik.
Vizelet gyors-teszt (Stick-teszt): első vizsgálatra alkalmas, de pontossága nem éri el a mikroszkópos üledék vizsgálatot.
Nitrit pozitív: bakteriuria
Fehérvst. pozitív: piuria
Vörösvvst. poz.: hematuria ...

- ~ot végezni. Itt fontosnak tartom megemlíteni a helyes vizelet mintavételt. Szappanos vízben lemosni a húgycső-hüvely-végbél bemenetet, a vizelet első részét kipisilni a WC kagylóba és középső részéből úgynevezett középsugár vizelet leadni a mintavételi pohárba.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül vér- és ~ot kérhet.
A betegség várható kezelése:
A betegek tabletta formájában kaphatnak C-vitamint, a betegség súlyosságától függően. A kezelés akár több hónapig is eltarthat súlyos esetben.

Az elkülönítés az urológus és a nefrológus (vesebetegségekkel foglalkozó szakorvos) feladata. ~ vese-és gerincröntgen alapján lehet a szervi okokat igazolni vagy kizárni.

A bakteriális eredetű húgyúti fertőzés általában már a vérkép- és ~ eredményeiből,...
Ments Életeket: Moss Kezet!
Kézmosással elkerülhető lenne egyes fertőzések 50-70 százaléka, és az, hogy akár négy nappal is...

Mit jelentenek a laborvizsgálatok eredményei? - ~
Képalkotó diagnosztika( Ultrahang, CT, MR, PET)
A bőrdaganatok és a napozás
Dr. Oláh Judit, Dr. Gyulai Rolland bőrgyógyász ...

havonta vérnyomásmérés
háromhavonta Se-creatinin, általános ~
klinikai kép:
gyors progressziójú
1-2 hónap alatt végstádiumú veseelégtelenséghez vezet
súlyos hypertonia ...

Folyamatos orvosi ellenőrzés,vér.-~, EKG, érvizsgálat. Fizioterápia.
43 éves
25 kórtörténet
15 kórház értékelés ...

Az immun-labor vizsgálatok, a süllyedés, a CRP, a szérum vas, vaskötő kapacitás, a vérkép, a máj- és vesefunkciók, a ~ a diagnózis felállítása és a betegség súlyosságának megítélése mellett a gyógyszerek mellékhatásainak nyomon követése céljából is szükségesek.

Fontos tudni, hogy maga a reflux VUR folyamat valamilyen szinten akkor is fennállhat, ha a hasi UH, vagy a ~ eredményei ezt még nem mutatják ki (pl. ha még az "UH számára" nincs elégséges, látható tágulat, vagy vizeletben nincsenek baktériumok, genny, fvs.ürítés, stb.

-Laboratóriumi vizsgálatok: szérum vércukor, összkoleszterin, triglicerid, vérkép, We, kreatinin, carbamid nitrogen, húgysav, GOT, GPT, gamma GT, ~ (ezek segítségével kiszűrhetők az érbetegségek rizikófaktorai, és a cukorbetegség, ...

szénhidrát háztartás monitorozás
cukorterhelés
vérzsír vizsgálatok
~
széklet vérvizsgálat és PK2- teszt
EKG
végbél tükrözés
Tumor markerek: CEA, CA19-9, NSE, PSA vizsgálat
táplálkozási anamnaesisfelvétel és dietetikai tanácsadás ...

A vesebetegségek első jelei jóval azelőtt jelentkezhetnek, mielőtt betegnek éreznénk magunkat. Vér és ~ok az orvosnál segítenek korai veseelégtelenség kimutatását.

A pontos ok kiderítésére vér- és ~, tüdőröntgen szolgál első lépésként. Depresszióra, pszichés okokra való gyanú esetén segíthet a gyógyszeres kezelés ill. a pszichoterápia. Szervi megbetegedés jelei esetén annak megfelelő orvosi ellátás vezet eredményre.

Ezek alapján a felfázás lehet egyszerű hólyaghurut, melynek kezelése hamar eredményre vezethet, ám a háttérben egyéb bajok is meghúzódhatnak. Az háziorvosi fizikális és ~ szükség esetén urológiai és nőgyógyászati státusz felvételével kiegészülve tisztázatja a kiváltó okot.

Ezért fontos a korai stádiumban való felismerés. A ~ hamar jelzi, ha kis mennyiségben fehérje vagy vér jelenik meg a vizeletben. Vérvizsgálattal a vese által kiszűrt egyik anyag, a kreatinin szintjének emelkedését lehet kimutatni.

Ezt kiegészítik a laboratóriumi vizsgálatok és a ~, amely a vizeletüledék mikroszkópos vizsgálatát is magába foglalja annak megállapítására, hogy az üledék esetleg tartalmaz-e a nyálkahártya felszínéről levált ráksejteket.

Magas vérnyomás kivizsgálásakor a következő rutin laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni: a vér éhgyomri vércukorszint, összkoleszterin, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid (éhomi), húgysav, kreatinin-, kálium-, hemoglobin és hematokrit, ~ egy tesztcsíkkal ...

hét előtt lehetőleg ne kényszerüljünk a terhesség befejezésére. A toxaemia felismerése és az enyhe formák kezelése a terhesgondozás feladata: rendszeres testsúly-, vérnyomásmérés és ~ok során feltárt eltérések diétával, kímélő életmóddal egyensúlyban tarthatóak.

Felfúvódás okának kiderítésénél számításba jöhet: betapintásos hasi vizsgálat, hasi ultrahang, a végbél ujjal történő vizsgálata, kolonoszkópia (vastagbél tükrözés), gyomor- és nyelőcsőtükrözés, kontrasztanyagos gyomor-bél passage vizsgálat, CT-computer tomographia, ~ vagy különböző ...

A másodlagos hipertónia diagnózisának felállításához további vizsgálatok is szóba jönnek: szemfenék-vizsgálat, EKG, mellkas-röntgen, vér- és ~, hormonszint-vizsgálatok. Laboratóriumi vizsgálat során fontos a vér lipid szintjének a koleszterin, triglicerid szintnek vizsgálata.

A gyerekorvos ezeket néhány jól irányzott kérdéssel és egyszerű ~tal kizárhatja. Ennél komolyabb, például képalkotó vizsgálatokra csak igen ritkán van szükség. Az esetek túlnyomó többségében semmiféle vizsgálat nem szükséges.

Diagnózisának első lépései a fizikális vizsgálat, ~ és hasi ultrahangos vizsgálat. Pontosabb diagnózishoz és műtéti kivizsgáláshoz szükséges a hólyagtükrözés, amikor a hólyagban egy műszer segítségével körbenézünk.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Antibiotikum, Láz, Húgyúti fertőzés, Cukorbetegség?

◄ Vizeletürítési zavar   Vizenyő ►
 
RSS Mobile