Kezdőlap (Vizeletvizsgálat)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vizeletvizsgálat

Betegségek  Vizeletürítési zavar  Vizenyő

A vizeletvizsgálat áttekintése
A vizeletvizsgálat felbecsülhetetlen segítséget nyújt az urológiai betegségek tisztázásában, mint amilyen a húgyúti fertőzés (UTI, urinary tract infection), a vesekövesség vagy a rosszindulatú daganatok, ...


A vizeletvizsgálat
1 . oldal
A vese - A vizeletvizsgálat - A helyes vizeletvétel - Üledékek a vizeletben - Mikor van rá szükség?

Vizeletvizsgálat:
Kérdés:
Kislányom húgyúti fertőzésével kapcsolatban szeretnék Önöktől választ kapni. A pici most 4 hónapos, időre született, komplikációmentesen, 3350 g-mal. Az ismétlődő bukásai és hasi dystensio miatt a 2.

Vizeletvizsgálat / Teljes vizelet
Más néven: Vizelet általános vizsgálata, Teljes vizeletvizsgálat
Hivatalos név:
Kapcsolódó vizsgálatok: Vizelettenyésztés, Vizeletfehérje ...

A vizeletvizsgálatról
Sok betegségben hasznos tájékozódást jelent a vizelet vizsgálata, melyet mindig az orvos végez vagy kezdeményez. Csecsemő vizeletét felfogni nem könnyű feladat, némi türelemmel, esetleg megfelelő eszközzel ez megoldható vizelet nyerése csecsemőkorban.

A vizeletvizsgálat eredménye megmutatja, van-e a vizeletben vér, fehérje vagy cukor, de felhívja a figyelmet a húgyúti fertőzésekre, illetve számos további betegségre is.

Laboreredmény, vizeletvizsgálat
21 éves lány vagyok, nemrég fogamzásgátló szedése miatt kértem beutalót vérvételre, vizeletvizsgálatra. Minden értékem a normálison belül van, egyet kivéve: a vizeletüledék vizsgálatnál az van, hogy fehérvérsejt 20*/látótér 0-4.

Vizeletvizsgálat
A vizelet laboratóriumi analízise, mely elsősorban a vese és a húgyutak megbetegedéseinek, de sok más betegség felderítését is elősegítő, hasznos vizsgálati eszköz.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

Vizeletvizsgálat
A hasi fájdalommal jelentkező gyermekek néhány százalékában húgyúti fertőzés áll fenn.
Szűrővizsgálatként elégséges a vizeletben vizelet stix-szel fehérvérsejteket és nitritet keresni.

Vizeletvizsgálat
A vizsgálat a húgyúti fertőzések nyomait, a vizeletben lévő vért, cukrot és fehérjét mutatja ki. Szükséges hozzá kb. 10-15 ml - lehetőleg reggeli első - vizelet.
BIL - Bilirubin ...

Vér- és vizeletvizsgálat. Laborvizsgálatokkal kimutatható mikroszkopikus mennyiségű vér a vizeletben, vagy a teljes vérkép készítésével meghatározható, a különböző vérsejtek száma, illetve azok százalékos aránya.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt ...

vizeletvizsgálat során ezt is megnézik. Sok mindenre utalhat, az az optimális, ha nem található vörösvérsejt a vizeletben.

Vizeletvizsgálat szükséges. A vizeletben genny, fehérvérsejtek, vörösvérsejtek és baktérium található. Leggyakrabban E. Coli baktérium okozza a fertőzést. A vizelet minta vétele során fontos, hogy lemosás után történjen a mintavétel és a vizeletsugár közepéből legyen véve.

Vizeletvizsgálattal kimutathatók és mérhetők a vizeletben található egyes anyagok, például a fehérjék, a glükóz (cukor), a ketonok, a vér és más anyagok.

Vizeletvizsgálat eredménye jó, de az üledék címszó alatt az szerepel 8-10 vvt. zsúfolva fvs-ekkel és laphámsejtekkel. Ez mit jelent, mert aggódom?
Köszönöm szépen!
Erre orvosa tud válaszolni, őt kérdezze. Több ok lehet.
Üdvözlettel:
dr. Petróczi István ...

vizeletvizsgálat (rutin és tenyésztés),
szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálata,
hüvelyváladék-kenet és tenyésztés.

Vizeletvizsgálatot végez.
Megméri a vérnyomást.
Kórházba utalja a beteget.
Kezeli az ismétlődő mandulagyulladást.
Megelőzés ...

Vizeletvizsgálat, vizelet üledék vizsgálata, baktériumok kimutatása, és annak meghatározása, hogy milyen antibiotikumra érzékenyek. Vénabiztosítás, valamint megfelelő vénás folyadékpótlás a beavatkozás előtt szükséges.
Diéta: ...

vizeletvizsgálat
szükség esetén hasi CT-vizsgálat javasolt
Vesedaganat gyermekkorban - az úgynevezett Wilms-tumor leggyakrabban 6 hónapos kortól az 5 éves korig fordul elő.

Vizeletvizsgálat. A vizelet vizsgálata, általában mikroszkóp segítségével. Syn urinoszkópia. (uro- + G. skopeo, nézni)
uroszkópos
Vizeletvizsgálati. Vizeletvizsgálatra vonatkozó.

-vizeletvizsgálat: havonta, a 35.hét után hetente, szükség esetén gyakrabban végezzük. A vizelet fehérjetartalmának különös jelentősége van a terhességi toxaemia időben történő felismerése miatt. Amennyiben a vizeletben fehérje jelenik meg és magas vérnyomással társul 24 órás vizeletgyűjtés javasolt.

- Vizeletvizsgálat
- A teszt magas értékei a prosztatarák előfordulásának a magas esélyét mutatják, míg az alacsony számok a valószínűtlenségek.
Diagnosztika ...

A vizeletvizsgálattal ki­mutatható a fehérjeürítés. A kóros fehérjék károsítják a vesét és a lépet, lépmeg­nagyobbodást idézhetnek elő.
A daganat pontos helye a csontok röntgen-, ultra­hang- és szcintigráfiás vizsgálatával állapítható meg.

A vizeletvizsgálat szintén bevett laboratóriumi módszer. Magas vércukorszint esetén a cukor a vizeletben megjelenik, amely kimutatható.

- vizeletvizsgálat-fehérje vizsgálat ( ha található vese érintett volt, további vesevizsgálatok).
Legionellosis (légiós betegség) ...

Amennyiben a vizeletvizsgálat kimutatta, hogy kalcium-oxalát-tartalmú vesekövünk van, csökkentsük az oxalátokban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Ilyen a rebarbara, a búzakorpa, a spenót, a csokoládé, a diófélék (különösen a mogyoró), az eper és a málna, sőt még a tea is.

Ha a háziorvos vizeletvizsgálatot rendel el, tudni kell a vizelet helyes gyűjtésének módját. Számos felesleges kezelés lenne megelőzhető, ha vizelet-mintavételt alapos, fertőtlenítő lemosás előzné meg.

A laboratóriumi vizsgálatok közé a vér- és vizeletvizsgálat tartozik. A vérvizsgálat során minden esetben vérkép, vércukor, vérzsír, vesefunkciós, májfunkciós vizsgálat történik. A vizeletből következtetni lehet a vese működésének hatékonyságára.

- A vesefunkciók követése ugyancsak a gondozási munka fontos részét képezik. (Teljes vizeletvizsgálat üledékkel, serum-karbamid, -kreatinin, endogén kreatinin clearance, vagy legalább a Cockcroft _ Gault képlettel számított kreatinin clearance meghatározás) ...

A vérvétel és vizeletvizsgálat számos, a májfunkcióra utaló adatot szolgáltat, továbbá az AFP-szinteket hivatott megállapítani, emelkedett szintje daganatos megbetegedésre utalhat.

Egyszerű vér- és vizeletvizsgálat, amely a vérben és vizeletben lévő különféle anyagokat méri és tájékoztat a veseműködés állapotáról.
Vissza az előző szócikkre
Vírus (Virus) ...

Régi babona, hogy a vizeletvizsgálathoz a reggeli első vizelet kell. Kivételesen lehet ilyen kérés, de bizonyos esetekben - például a vizeletben található sejtek mikroszkópos vizsgálatakor (vizeletcitológia) -, ez kifejezetten tilos. A vizeletvizsgálathoz ún.

A rendszeres vér- és vizeletvizsgálat a betegség aktivitásának és súlyosságának figyelemmel kísérése szempontjából fontos, valamint azért, hogy megállapítsák, mennyire jól tűri a beteg a gyógyszereket. Számos laboratóriumi vizsgálatra van szükség az SLE esetében:
1) A rutin klinikai vizsgálatok ...

A biztos diagnózishoz vizeletvizsgálat szükséges. Gyulladás esetén a vizeletben nagy számban jelennek meg fehérvérsejtek, esetleg fehérje és vörösvérsejtek is találhatók.

A diagnózis felállításában nélkülözhetetlen, hogy az orvos gondosan kikérdezze és megvizsgálja a beteget, a gyanú felmerülése esetén elvégeztessen néhány egyszerű vér-, és vizeletvizsgálatot, ...

Gyermekkorban a fenti, sokszor egyértelműnek látszó tünetek esetén is célszerű kérni vizeletvizsgálatot. A vizelet-üledékben átlagos esetben ilyenkor sok baktériumot, fehérvérsejteket, vörösvértesteket látnak.

Fizikális vizsgálatot és vizeletvizsgálatot követően a diagnózis fő eszköze a cystoscopia, azaz a húgyhólyag-tükrözés.

- Vérkép- véralvadás és vizeletvizsgálat, tenyésztésre mintavétel
- Klinikai kémiai vizsgálatok (pl. máj- és vesefunkció, vasanyagcsere)
- Rizikó faktorok (pl. vércukor, koleszterin, CRP)
- Hormonvizsgálatok (pl. női és férfi nemi hormonok, pajzsmirigy, mellékvesekéreg, inzulin)
- Tumor markerek (pl.

A betegek szükséges lítiumadagjának megállapításához vér- és vizeletvizsgálatok illetve egyéb laboratóriumi tesztek szükségesek. Ha túl alacsony a dózis, nem befolyásolja a hangulatingadozásokat; ha ellenben túl magas, akkor mérgezést okoz.

Végeznek vizeletvizsgálatot, vérvizsgálatot, ultrahangot. A vizelettenyésztés alapján a kórokozó antibiotikum-érzékenységét meghatározzák.

Ezért fontos, hogy ha egy lázas gyermeknél más betegség nem található, vizeletvizsgálat történjen. A túlzott és indokolatlan antibiotikum-használat elfedheti a jellemző tüneteket, míg magát a vesebetegséget nem előzi meg. Azért nem kell megijedni ettől a rémes felsorolástól! ...

Vizelethajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást, valamint fokozza a nitrogéntartalmú anyagcseretermékek és a kloridok vesén keresztüli kiürítését, (erről, vizeletvizsgálat alkalmával, ajánlatos orvosunkat tájékoztatni) így hatással van a szövetek és csontok egyensúlyára is.

Az előzőekből következik, hogy vizeletvizsgálattal, az ún. microalbuminuria meghatározásával a veseszövődmény egészen korai stádiuma felismerhető.

Pozitív családi anamnesis esetén a vizeletvizsgálatot az újszülöttkor után, 1 éves korig végzik szabályos időközönként, általában hetente ismételve.

Az orvosok [vérvizsgálat]?tal és vizeletvizsgálattal kórismézik a cukorbajt. A szőlőcukor-tűrési teszttel azt mutatják ki, hogy a test milyen mértékben használja fel és raktározza ezt a cukrot. Ennek során cukoroldat megivása után órán át rendszeresen időközönként megmérik a vércukor szintjét.

A terhesség középidején végzett egyszerű teszttel, egy vizeletvizsgálattal kiszűrhető, hogy melyik várandós kismamánál alakulhat ki az akár végzetessé váló terhességi szövődmény, a preeklampszia - számolt be amerikai kutatók eredményéről a BBC hírportálja.

A vérkép laboratóriumi vizsgálata fehérvérsejt-szaporulatot mutat. Vizeletvizsgálattal genny-, baktérium-, valamint vörösvérsejtürítés található. A kórokozó pontos kimutatására vizelettenyésztés szükséges. A prosztatamasszázzsal nyert váladék bakteriológiai tenyésztése szintén szükséges.
KEZELÉS ...

Első vizeletvizsgálat ún. középsugárból történik.
Vizelet gyors-teszt (Stick-teszt): első vizsgálatra alkalmas, de pontossága nem éri el a mikroszkópos üledék vizsgálatot.
Nitrit pozitív: bakteriuria
Fehérvst. pozitív: piuria
Vörösvvst. poz.: hematuria ...

- Vizeletvizsgálatot végezni. Itt fontosnak tartom megemlíteni a helyes vizelet mintavételt. Szappanos vízben lemosni a húgycső-hüvely-végbél bemenetet, a vizelet első részét kipisilni a WC kagylóba és középső részéből úgynevezett középsugár vizelet leadni a mintavételi pohárba.

Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül vér- és vizeletvizsgálatot kérhet.
A betegség várható kezelése:
A betegek tabletta formájában kaphatnak C-vitamint, a betegség súlyosságától függően. A kezelés akár több hónapig is eltarthat súlyos esetben.

Az elkülönítés az urológus és a nefrológus (vesebetegségekkel foglalkozó szakorvos) feladata. Vizeletvizsgálat vese-és gerincröntgen alapján lehet a szervi okokat igazolni vagy kizárni.

A bakteriális eredetű húgyúti fertőzés általában már a vérkép- és vizeletvizsgálat eredményeiből,...
Ments Életeket: Moss Kezet!
Kézmosással elkerülhető lenne egyes fertőzések 50-70 százaléka, és az, hogy akár négy nappal is...

Mit jelentenek a laborvizsgálatok eredményei? - vizeletvizsgálat
Képalkotó diagnosztika( Ultrahang, CT, MR, PET)
A bőrdaganatok és a napozás
Dr. Oláh Judit, Dr. Gyulai Rolland bőrgyógyász ...

havonta vérnyomásmérés
háromhavonta Se-creatinin, általános vizeletvizsgálat
klinikai kép:
gyors progressziójú
1-2 hónap alatt végstádiumú veseelégtelenséghez vezet
súlyos hypertonia ...

Folyamatos orvosi ellenőrzés,vér.-vizeletvizsgálat, EKG, érvizsgálat. Fizioterápia.
43 éves
25 kórtörténet
15 kórház értékelés ...

Az immun-labor vizsgálatok, a süllyedés, a CRP, a szérum vas, vaskötő kapacitás, a vérkép, a máj- és vesefunkciók, a vizeletvizsgálat a diagnózis felállítása és a betegség súlyosságának megítélése mellett a gyógyszerek mellékhatásainak nyomon követése céljából is szükségesek.

Fontos tudni, hogy maga a reflux VUR folyamat valamilyen szinten akkor is fennállhat, ha a hasi UH, vagy a vizeletvizsgálat eredményei ezt még nem mutatják ki (pl. ha még az "UH számára" nincs elégséges, látható tágulat, vagy vizeletben nincsenek baktériumok, genny, fvs.ürítés, stb.

-Laboratóriumi vizsgálatok: szérum vércukor, összkoleszterin, triglicerid, vérkép, We, kreatinin, carbamid nitrogen, húgysav, GOT, GPT, gamma GT, vizeletvizsgálat (ezek segítségével kiszűrhetők az érbetegségek rizikófaktorai, és a cukorbetegség, ...

szénhidrát háztartás monitorozás
cukorterhelés
vérzsír vizsgálatok
vizeletvizsgálat
széklet vérvizsgálat és PK2- teszt
EKG
végbél tükrözés
Tumor markerek: CEA, CA19-9, NSE, PSA vizsgálat
táplálkozási anamnaesisfelvétel és dietetikai tanácsadás ...

Kategória: Betegségek Címkék: acetonvizelés, cukor hiány, cukorbetegség, ketontestek, vizeletvizsgálat
Minden vélemény számít!
Kattintás ide a válaszadás megszakításához ...

A vesebetegségek első jelei jóval azelőtt jelentkezhetnek, mielőtt betegnek éreznénk magunkat. Vér és vizeletvizsgálatok az orvosnál segítenek korai veseelégtelenség kimutatását.

A pontos ok kiderítésére vér- és vizeletvizsgálat, tüdőröntgen szolgál első lépésként. Depresszióra, pszichés okokra való gyanú esetén segíthet a gyógyszeres kezelés ill. a pszichoterápia. Szervi megbetegedés jelei esetén annak megfelelő orvosi ellátás vezet eredményre.

Ezért fontos a korai stádiumban való felismerés. A vizeletvizsgálat hamar jelzi, ha kis mennyiségben fehérje vagy vér jelenik meg a vizeletben. Vérvizsgálattal a vese által kiszűrt egyik anyag, a kreatinin szintjének emelkedését lehet kimutatni.

Ezt kiegészítik a laboratóriumi vizsgálatok és a vizeletvizsgálat, amely a vizeletüledék mikroszkópos vizsgálatát is magába foglalja annak megállapítására, hogy az üledék esetleg tartalmaz-e a nyálkahártya felszínéről levált ráksejteket.

Magas vérnyomás kivizsgálásakor a következő rutin laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni: a vér éhgyomri vércukorszint, összkoleszterin, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid (éhomi), húgysav, kreatinin-, kálium-, hemoglobin és hematokrit, vizeletvizsgálat egy tesztcsíkkal ...

5.) a háziorvosi ellátásnak nem része, más szolgáltató által elrendelt vizsgálat, kezelés, igazolás, mely háziorvosi keretek között elvégezhető (műtét előtti EKG, sportorvosi EKG, sportorvosi vizeletvizsgálat, reumatológus által elrendelt injekciós kúra/kezelés, munkaalkalmassághoz igazolás stb.) ...

hét előtt lehetőleg ne kényszerüljünk a terhesség befejezésére. A toxaemia felismerése és az enyhe formák kezelése a terhesgondozás feladata: rendszeres testsúly-, vérnyomásmérés és vizeletvizsgálatok során feltárt eltérések diétával, kímélő életmóddal egyensúlyban tarthatóak.

Felfúvódás okának kiderítésénél számításba jöhet: betapintásos hasi vizsgálat, hasi ultrahang, a végbél ujjal történő vizsgálata, kolonoszkópia (vastagbél tükrözés), gyomor- és nyelőcsőtükrözés, kontrasztanyagos gyomor-bél passage vizsgálat, CT-computer tomographia, vizeletvizsgálat vagy különböző ...

A másodlagos hipertónia diagnózisának felállításához további vizsgálatok is szóba jönnek: szemfenék-vizsgálat, EKG, mellkas-röntgen, vér- és vizeletvizsgálat, hormonszint-vizsgálatok. Laboratóriumi vizsgálat során fontos a vér lipid szintjének a koleszterin, triglicerid szintnek vizsgálata.

A tünetek nélküli prosztatagyulladás esetében a páciensek a betegség kezdeti periódusában általában panaszmentesek, csupán a vizeletvizsgálat mutatja ki a kórokozók jelenlétét. Kezeléséhez antibiotikus készítményeket alkalmaznak.

A gyerekorvos ezeket néhány jól irányzott kérdéssel és egyszerű vizeletvizsgálattal kizárhatja. Ennél komolyabb, például képalkotó vizsgálatokra csak igen ritkán van szükség. Az esetek túlnyomó többségében semmiféle vizsgálat nem szükséges.

Diagnózisának első lépései a fizikális vizsgálat, vizeletvizsgálat és hasi ultrahangos vizsgálat. Pontosabb diagnózishoz és műtéti kivizsgáláshoz szükséges a hólyagtükrözés, amikor a hólyagban egy műszer segítségével körbenézünk.

-- antidiureticus hormonhiány merül fel = diabetes insipidus, amennyiben megnövekedett szomjúság és fokozott vizeletkiválasztás tapasztalható (éjszaka is). 24 órás vizeletgyűjtés, vér- és vizeletvizsgálat, kórházi körülmények között szomjazási teszt elvégzése szükséges a diagnózishoz.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Antibiotikum, Láz, Húgyúti fertőzés, Cukorbetegség?

◄ Vizeletürítési zavar   Vizenyő ►
 
RSS Mobile