Kezdőlap (Vizeletvizsgálat)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Vizeletvizsgálat


 

Vizeletvizsgálat

Betegségek  Vizeletürítési zavar  Vizenyő

A vizeletvizsgálat áttekintése
A vizeletvizsgálat felbecsülhetetlen segítséget nyújt az urológiai betegségek tisztázásában, mint amilyen a húgyúti fertőzés (UTI, urinary tract infection), a vesekövesség vagy a rosszindulatú daganatok, ...


A vizeletvizsgálat
1 . oldal
A vese - A vizeletvizsgálat - A helyes vizeletvétel - Üledékek a vizeletben - Mikor van rá szükség?

Vizeletvizsgálat:
Kérdés:
Kislányom húgyúti fertőzésével kapcsolatban szeretnék Önöktől választ kapni. A pici most 4 hónapos, időre született, komplikációmentesen, 3350 g-mal. Az ismétlődő bukásai és hasi dystensio miatt a 2.

Vizeletvizsgálat / Teljes vizelet
Más néven: Vizelet általános vizsgálata, Teljes vizeletvizsgálat
Hivatalos név:
Kapcsolódó vizsgálatok: Vizelettenyésztés, Vizeletfehérje ...

A vizeletvizsgálatról
Sok betegségben hasznos tájékozódást jelent a vizelet vizsgálata, melyet mindig az orvos végez vagy kezdeményez.

A vizeletvizsgálat eredménye megmutatja, van-e a vizeletben vér, fehérje vagy cukor, de felhívja a figyelmet a húgyúti fertőzésekre, illetve számos további betegségre is.

Laboreredmény, vizeletvizsgálat
21 éves lány vagyok, nemrég fogamzásgátló szedése miatt kértem beutalót vérvételre, vizeletvizsgálatra.

Vizeletvizsgálat
A vizelet laboratóriumi analízise, mely elsősorban a vese és a húgyutak megbetegedéseinek, de sok más betegség felderítését is elősegítő, hasznos vizsgálati eszköz.
Legfrissebb
Legolvasottabb ...

Vizeletvizsgálat
A hasi fájdalommal jelentkező gyermekek néhány százalékában húgyúti fertőzés áll fenn.
Szűrővizsgálatként elégséges a vizeletben vizelet stix-szel fehérvérsejteket és nitritet keresni.

Vizeletvizsgálat
A vizsgálat a húgyúti fertőzések nyomait, a vizeletben lévő vért, cukrot és fehérjét mutatja ki. Szükséges hozzá kb. 10-15 ml - lehetőleg reggeli első - vizelet.
BIL - Bilirubin ...

Vér- és vizeletvizsgálat. Laborvizsgálatokkal kimutatható mikroszkopikus mennyiségű vér a vizeletben, vagy a teljes vérkép készítésével meghatározható, a különböző vérsejtek száma, illetve azok százalékos aránya.

vizeletvizsgálat során ezt is megnézik. Sok mindenre utalhat, az az optimális, ha nem található vörösvérsejt a vizeletben.

Vizeletvizsgálat szükséges. A vizeletben genny, fehérvérsejtek, vörösvérsejtek és baktérium található. Leggyakrabban E. Coli baktérium okozza a fertőzést.

Vizeletvizsgálattal kimutathatók és mérhetők a vizeletben található egyes anyagok, például a fehérjék, a glükóz (cukor), a ketonok, a vér és más anyagok.

Vizeletvizsgálat eredménye jó, de az üledék címszó alatt az szerepel 8-10 vvt. zsúfolva fvs-ekkel és laphámsejtekkel. Ez mit jelent, mert aggódom?
Köszönöm szépen! ...

vizeletvizsgálat (rutin és tenyésztés),
szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálata,
hüvelyváladék-kenet és tenyésztés.

Vizeletvizsgálatot végez.
Megméri a vérnyomást.
Kórházba utalja a beteget.
Kezeli az ismétlődő mandulagyulladást.
Megelőzés ...

Vizeletvizsgálat, vizelet üledék vizsgálata, baktériumok kimutatása, és annak meghatározása, hogy milyen antibiotikumra érzékenyek. Vénabiztosítás, valamint megfelelő vénás folyadékpótlás a beavatkozás előtt szükséges.
Diéta: ...

vizeletvizsgálat
szükség esetén hasi CT-vizsgálat javasolt
Vesedaganat gyermekkorban - az úgynevezett Wilms-tumor leggyakrabban 6 hónapos kortól az 5 éves korig fordul elő.

Vizeletvizsgálat. A vizelet vizsgálata, általában mikroszkóp segítségével. Syn urinoszkópia. (uro- + G. skopeo, nézni)
uroszkópos
Vizeletvizsgálati. Vizeletvizsgálatra vonatkozó.

-vizeletvizsgálat: havonta, a 35.hét után hetente, szükség esetén gyakrabban végezzük. A vizelet fehérjetartalmának különös jelentősége van a terhességi toxaemia időben történő felismerése miatt.

- Vizeletvizsgálat
- A teszt magas értékei a prosztatarák előfordulásának a magas esélyét mutatják, míg az alacsony számok a valószínűtlenségek.
Diagnosztika ...

A vizeletvizsgálattal ki­mutatható a fehérjeürítés. A kóros fehérjék károsítják a vesét és a lépet, lépmeg­nagyobbodást idézhetnek elő.
A daganat pontos helye a csontok röntgen-, ultra­hang- és szcintigráfiás vizsgálatával állapítható meg.

A vizeletvizsgálat szintén bevett laboratóriumi módszer. Magas vércukorszint esetén a cukor a vizeletben megjelenik, amely kimutatható.

- vizeletvizsgálat-fehérje vizsgálat ( ha található vese érintett volt, további vesevizsgálatok).
Legionellosis (légiós betegség) ...

Amennyiben a vizeletvizsgálat kimutatta, hogy kalcium-oxalát-tartalmú vesekövünk van, csökkentsük az oxalátokban gazdag élelmiszerek fogyasztását.

Ha a háziorvos vizeletvizsgálatot rendel el, tudni kell a vizelet helyes gyűjtésének módját. Számos felesleges kezelés lenne megelőzhető, ha vizelet-mintavételt alapos, fertőtlenítő lemosás előzné meg.

A laboratóriumi vizsgálatok közé a vér- és vizeletvizsgálat tartozik. A vérvizsgálat során minden esetben vérkép, vércukor, vérzsír, vesefunkciós, májfunkciós vizsgálat történik. A vizeletből következtetni lehet a vese működésének hatékonyságára.

- A vesefunkciók követése ugyancsak a gondozási munka fontos részét képezik. (Teljes vizeletvizsgálat üledékkel, serum-karbamid, -kreatinin, endogén kreatinin clearance, ...

A vérvétel és vizeletvizsgálat számos, a májfunkcióra utaló adatot szolgáltat, továbbá az AFP-szinteket hivatott megállapítani, emelkedett szintje daganatos megbetegedésre utalhat.

Egyszerű vér- és vizeletvizsgálat, amely a vérben és vizeletben lévő különféle anyagokat méri és tájékoztat a veseműködés állapotáról.
Vissza az előző szócikkre
Vírus (Virus) ...

Régi babona, hogy a vizeletvizsgálathoz a reggeli első vizelet kell. Kivételesen lehet ilyen kérés, de bizonyos esetekben - például a vizeletben található sejtek mikroszkópos vizsgálatakor (vizeletcitológia) -, ez kifejezetten tilos.

A rendszeres vér- és vizeletvizsgálat a betegség aktivitásának és súlyosságának figyelemmel kísérése szempontjából fontos, valamint azért, hogy megállapítsák, mennyire jól tűri a beteg a gyógyszereket.

Lásd még: Lásd még: Daganat, Antibiotikum, Láz, Húgyúti fertőzés, Cukorbetegség

Betegségek  Vizeletürítési zavar  Vizenyő

 
RSS Mobile