Kezdőlap (Vírusfertőzés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vírusfertőzés

Betegségek  Virológia  Vírusos agyhártyagyulladás

Vírusfertőzések és az inzulinkezelés, cukorbetegség
Olvasva: 379
Az inzulinnal kezelt cukorbetegek hajlamosabbak a fertőzésekre, különösen akkor, ha nem ideális a vércukorértékük. A jól beállított cukorbetegnél is felboríthatja az anyagcserét egy heveny gyulladásos megbetegedés.


Vírusfertőzések
A vírusok a baktériumoknál sokkal kisebb méretű, egyszerű szerkezetű kórokozók
A vírusok az információs anyagukat ún. gazdasejtekbe juttatják be, s azok segítségével reprodukálják önmagukat. A gazdaszervezet ilyenkor részt vesz saját ellenségei létrehozásában.

Fenyegető vírusok - A leggyakoribb vírusfertőzések
Friss hírek
A H1N1-vakcina kapcsolatban lehet egy ritka idegrendszeri zavar megjelenésével ...

Vírusfertőzések
AIDS/HIV
Nemi úton terjedő betegségek (HPV, Chlamydia, herpes, szifilisz, kankó, stb.) ...

- A vírusfertőzéseket a szúrások kivitelezésére használt eszközök (tűk);
- A festék-szuszpenziókba belekerült vírusok;
- A tetováló művész vérében, illetve nyálában megjelenő vírusok okozhatják.

Fokozza a vírusfertőzések kockázatát az újfajta vérhígító
Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai rámutattak, hogy az egyik, vérrögök kialakulását gátló gyógyszer növeli az influenza, a vírusos szívizomgyulladás, és az így kialakuló hirtelen szívhalál kockázatát gyermekekben és fiatal felnőttekben.

Hepatitis C vírusfertőzés kimutatása nyálból - Új módszer
A WHO Becsült adatai szerint a világ összes országát beleértve kb 170 millió Hepatitis C (HCV) fertőzött él. Az epidemiológiai adatok alapján a HCV fertőzöttséget tekintve a legtöbb fertőzött Távol keleten, Közép Ázsiában és Dél Afrikában van.

Címkék: COPD, vírusfertőzés, állapotrosszabbodás, exacerbáció, felső légúti tünetek, köhögésroham, oxigénhiány ...

Epstein-Barr vírusfertőzés
A herpesvírusok családjába tartozó, másnéven EBV vírus, 1. és 2. típusát különböztetjük meg. Nagyon elterjedt, Nyugat-Európában a lakosság több, mint 95%-a 30 éves korig EBV-vel fertőződik. A fertőzés nyállal, csókkal terjed, ezért is hívják 'kissing disease'-nek.

herpesvírusok és számos felső légúti vírusfertőzés kimutatására alkalmas
a kaparékból centrifugálással nyerik ki a sejteket, majd tárgylemezre fixálják
ezután direkt vagy indirekt IF-fel mutatják ki az antigéneket
immunperoxidáz módszer (IP) ...

Oltóhelyek Magyarországon, hol vehetem fel a hepatitisz a és b elleni védőoltást, vagy bármyel más utazási oltást, Budapest ÁNTSZ Nemzetközi oltóközpont, malária, tífusz, vírusfertőzés, sárgaláz
Utazási egészségvédelem
Útiterv ...

Vírusfertőzések
Az akut felső légúti betegségeknek majd 80-90%-a kezdetben vírusos eredetű, később csatlakozhatnak hozzá baktérium fertőzés okozta szövődmények.

Vírusfertőzések, megfázás, nátha, illetve influenza megelőzésére javasolt szerek
VINCETOXICUM (vadpaprika)
Kiváló szer a vírusokkal szembeni ellenálló képesség növelésére, a légzőszervi megbetegedések megelőzésére, és az influenza elleni oltások szövődményeinek a kivédésére.

VÍRUSFERTŐZÉSEK
A hasmenések etiológiájában a virális eredetet 70% körülinek becsülik. Közöttük arotavírus jelentősége a legnagyobb. A bélbolyhok károsítása révén vezet hasmenéshez, különösen gyakori és súlyos a csecsemők és a kisdedek megbetegedése.

Vírusfertőzések: az arra fogékony gyermekekben például az Epstein-Barr vírus vagy a HIV vírus (az AIDS kórokozója) okozhat rákos megbetegedést.

Vírusfertőzések:Bizonyos vírusokról tudott, míg másokról feltételezik, hogy rákot okozhatnak. A papillómavírus (amely a nemi szervek szemölcseit okozza) a méhnyak rák kialakulásának az egyik lehetséges oka.

Vírusfertőzés Az 1980-as években a humán papilloma vírus (HPV) került a gyanú árnyékába. Az elmúlt években hozzáférhetővé vált, igen érzékeny vizsgálómódszerekkel a vulvodyniás betegekben nem sikerült a HPV fertőzés magasabb arányát kimutatni.

Vírusfertőzés a terhesség alatt
Közismert egyes vírusok, baktériumok, paraziták magzatkárosító hatása. A legismertebb, a magzatot legsúlyosabban károsító vírus a rózsahimlő vírusa (rubeola) vírusa. Fontos szerepet játszik a Cytomegalia, Herpes vírusa és a Toxoplasma parazita.

A vírusfertőzés vagy baktérium okozta bél- és gyomorhurutok fő okozójuk, a nyers tojással készült ételek, a félig nyers húsok, legfőképpen a szárnyasok, a nem megfelelően elkészített tengeri ételek, mint a rák vagy a kagyló, illetve bármilyen élelmiszer, ...

EBOLA VÍRUSFERTŐZÉS
Először 1976-ban, a Kongói Köztársaságban bukkant fel az ismeretlen betegség, mely azután az eddigi legpusztítóbb járványt okozta 1995-ben Zairében.

Vírusfertőzésre reakcióként képződő köpet.
Vitamin:
A köhögés valójában hasznos öngyógyító folyamat. Egy heves köhögési rohamnál a vírusok és baktériumok tömegesen lökődnek ki - akár 800 kilométeres óránkénti sebességgel is.
A kezelése: a beteg legyen melegen, pihenjen és igyon sok folyadékot.

Vírusfertőzéshez társuló cochleovestibularis laesio
Belső hallójárat
Tumor, törés ...

Vírusfertőzésről lévén szó, elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.

vírusfertőzés (mumpsz, Epstein-Barr, Hepatitis A és B)
hypertrigliceridaemia (emelkedett vérzsírszint)
cisztás fibrózis, Reye-szindróma ...

vírusfertőzések
embrió rendellenességek
anyai és hormonális megbetegedések
Pszichoszociális külvilág kedvezőtlen hatásai: ...

vírusfertőzés esetén, természetesen úton, vagy vakcináció útján megszerzett immunitás, a bakteriális immunitáshoz viszonyítva hosszabb távú.
bakteriofág immunitás
ha a lizogén baktérium érzéketlenné válik további lizogenizációra, ill. felülfertőző bakteriofág lízisére.

Vírusfertőzés utáni kifáradásos tünetegyüttes
G9340
Encephalopathia k.m.n.

Vírusfertőzés, bakteriális fertőzés, góc, csökkent védekezőképesség, Atopiás constitució, TTE, hörgőszükület, légúti idegentest, cystas fibrosis
Tünetek:
köhögés, nehézlégzés, sípolás. Továbbá hyperszekréció, bronchospasmus, tachycardia. Kezelésre oldódási zörejek jelentkeznek.

A vírusfertőzés következményeként nem mindenkinél fejlődik ki az AIDS, de a legtöbb fertőzöttnél igen.

A vírusfertőzés okozta nyálmirigyek fájdalmas megnagyobbodását járványos fültőmirigy-gyulladásnak nevezzük. Jellemzően gyerekbetegség, de felnőttek is megbetegedhetnek. Leggyakrabban a 3-15 éves korosztály betegsége. Cseppfertőzéssel terjed, vagy fertőzött nyál által szennyezett tárgyak érintésével.

A vírusfertőzéseken kívül a másik jelentős faktor az alkoholizmus. Magyarországon előfordulása legfőképpen az alkoholizmussal hozható összefüggésbe. Hazánkban az alkoholos eredettel magyarázható májzsugorban elhunytak csaknem harmadában kimutatható a kifejlődő májrák.

A vírusfertőzés tünetei a csípéstől számított egy hónapon belül jelentkeznek, de a Lyme kór lappangási ideje hetek-hónapok, sőt néha több év lehet. Fontos különbség, hogy az agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással.

A vírusfertőzésről, valamint annak veszélyeiről dr. Kósa Csabát, a Dr. Rose Magánkórház infektológus szakorvosát kérdeztük. Elmondása alapján a nyugat-nílusi láz kórokozója a Föld legelterjedtebb arbovírusai - ízeltlábúak által terjesztett - közé tartozik.

A vírusfertőzés annak a jele, hogy tőlem idegen energia hatását hagyom magamban érvényesülni, hogy valami idegen dolog határoz meg.

A vírusfertőzések ellen, így a HPV-k ellen sem rendelkezünk gyógyszeres kezeléssel. A vírusfertőzést megelőzéssel lehet elkerülni, - melyre a nők esetében hatékony oltóanyaggal rendelkezünk, - vagy a fertőzést kell elkerülni, védekezéssel, és a monogán párkapcsolatra való törekvéssel.

Egy vírusfertőzés "lerombolhatja" az újszülöttek immunrendszerének egy részét, ami növeli az asztma kifejlődésének kockázatát későbbi életükben - állapították meg amerikai kutatók.
Nem tilos a mogyoró és a dió a várandósoknak ...

Ha a vírusfertőzés néhány nap alatt lezajlik és a beteg közérzete javul, láza megszűnik, próbáljon meg mihamarabb visszatérni a korábbi életrendjéhez. A vércukor önellenőrzése mellett a fertőzés alatt átmenetileg megemelt inzulinadag fokozatosan csökkenthető.

-a "B" vírusfertőzés esetén Lamivudin kezelés
-a "C" vírusfertőzés esetén Ribavirin+ alfa interferon
Az Endoszkópia.hu oldal főbb témái: ...

Diagnózis: Vírusfertőzés, amely a bőrön igen fájdalmas, folyadékkal telt hólyagok megjelenésével jár. Ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt. Az övsömör bármely életkorban kialakulhat, ötven év felett a leggyakoribb.

Legtöbbször vírusfertőzés korai tünete, amely a belázasodás periódusában, illetve a láz felszálló szárában jelentkezik. A roham alatt a gyermek elveszíti eszméletét, szemeivel mereven néz (fixál), végtagjai megfeszülnek, majd rángatóznak, vagy rövid megfeszülés után elernyednek.

felső légúti vírusfertőzések mintegy egynegyedében a hurutos betegséget követően szívizom-gyulladás (miokarditisz) is létrejön, ami általában maradéktalanul gyógyul, de néha idült szívizombetegség kialakulásához vezet ...

Sédkender, a vírusfertőzések kezelésére
Hogyan hívjunk mentőt?
A petefészekrák korai szűrése ...

FEJEZET - Vírusfertőzések
Központi idegrendszeri fertőzések ", Bárányhimlő ", Eritéma infekciózum ", Humán immundeficiencia vírus fertőzés ", Kanyaró ", Fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) ", Járványos gyermekbénulás ", Légúti fertőzések ", Rozeóla infantum ", Rózsahimlő ", ...

A hepatitisz-C vírusfertőzés leggyakoribb, súlyos szövődménye (májzsugor) ...

bakteriális és vírusfertőzések
Az allergiás légúti betegségek kivizsgálása, a diagnózis felállítása és a szükséges kezelés bevezetése ma legszervezettebben a tüdőgondozókban folyik, de egyes gégészeti, allergologiai szakrendeléseken is lehetséges.

A bakteriális fertőzések ritkábban okoznak non-Hodgkin limfómát, mint a vírusfertőzések. A gyomornyálkahártya sok éven át tartó baktériumfertőzése (Helicobacter pylori) azonban a mérsékelten rosszindulatú gyomorlimfóma kialakulásához vezethet (MALT-limfóma).

A káros behatás típusa csak másodlagos jelentőségű, de meg kell említeni a vírusfertőzéseket, ezek közül is a rózsahimlőt (rubeola), mely az esetek 50%-ban okoz szívfejlődési rendellenességet.

Az influenza olyan vírusfertőzés, amely többnyire az orra, a torokra, a hörgőkre, és alkalmanként a tüdőre hat.

A kruppot általában vírusfertőzés (többnyire parainfluenza, ritkábban RSV, rhinovírus és egyéb vírus) okozza, de esetenként baktériumok, allergia, légúti izgató anyagok is kiválthatják. Többnyire ősszel és télen jelentkezik, és megjelenése néha járványos méreteket ölt.

A hepatitis E vírusfertőzés a második leggyakoribb, amely nem csak emberről emberre terjedhet. Bizonyos törzseinek rezervoárja állatokban található, főleg sertésben és rágcsálókban. A legtöbb laikus, de számos orvos sem számol ennek a betegségnek a lehetőségével.

A betegségek bakteriális illetve virális eredetének elkülönítése a kezelés szempontjából döntő jelentőségű, mivel a gyermekkori baktériumfertőzések esetén az antibiotikum hasznos, vírusfertőzés esetén hasztalan, sokszor veszélyes lehet.

A háziorvos diagnózisa csak annyi volt, hogy valamilyen vírusfertőzés lehet, a torka nagyon csúnya hólyagos. Semicillint írt fel. Következő nap estére kiütések jelentkeztek a törzsén, továbbra is láza volt, hányt. A nemi szerve és a herezacskók vörösek és duzzadtak voltak, érintésre fájt.

Ugyanakkor az már bizonyítottnak látszik, hogy egy valamikori vírusfertőzés elleni védekezésben "állítódott el" a szervezet természetes önvédelmi képessége, amikor is a kórokozó ellen termelt pusztító anyagok a gyógyulást követően is aktívak maradtak és a hajdani betolakodóra hasonlító, ...

Használható fejfájás, láz, napszúrás, kötőhártya-gyulladás, bőrgyulladás, égő érzés a húgycsőben, női vérzéses rendellenességek, baktérium- és vírusfertőzések, nyirokmirigyrák, csontrák, Hodgkin-betegség esetén.

Vírusfertőzésekben adásuk értelmetlen, kivétel ha a vírusfertőzésekhez bakteriális fertőzés is társul. Az antibiotikumok nem lázcsillapítók! A láz önmagában ezért nem indokolja az antibiotikumok adását.

A leggyakoribb oka gyermekeknél vírusfertőzés, például bárányhimlő vagy mumpsz. Az agyvelőgyulladás főbb tünetei: láz, fejfájás, nyak megfeszítésekor jelentkező fájdalom, rángógörcs, tudatzavar, valamint fényérzékenység, fénykerülés.

Az elmúlt két évtized tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a hepatitis vírusfertőzések megelőzését szolgáló vakcinák az A- és B-vírusok ellen hatékony védelmet nyújtanak.

Sclerosis multiplex - Bár bizonyított az öröklött hajlam és a gyermekkori környezeti tényezők szerepe, ma inkább a vírusfertőzéseket teszik felelőssé a kóros immunológiai folyamatok beindulásáért.

Általában vírusfertőzést követően jelentkezik, leggyakrabban felső légúti hurutot követően. Tünete, hogy a beteg mindkét pajzsmirigy lebenye tapintásra, de sokszor nyugalomban is fájdalmas. A fájdalom jellegzetesen mindkét fül irányába sugárzik. Hőemelkedéssel, ritkán 38 °C fok körüli lázzal társul.

A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában vírusfertőzés következtében alakul.

Kezdetben valamilyen vírusfertőzés, többnyire felső légúti hurut, zajlik (némelykor kiütéssel), majd később, általában a kezdettől számított hatodik nap táján, ismételt hányinger, hányás és hirtelen változó tudatzavar lép fel. A varicellás betegeknél általában a kiütés kialakulásának 4-5.

A vírusfertőzés ugyanis kóros sejtek növekedését idézheti elő a méhnyakon. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb HPV-fertőzött nőben nem alakul ki méhnyakrák. A HPV-vel való fertőzöttség igen gyakori, de számos nő soha nem szerez erről tudomást, mivel nem mindig alakulnak ki tünetek.

Ritkán veleszületetten, gyakrabban valamilyen vírusfertőzés vagy toxikus anyag, gyógyszer mellékhatása következtében a csontvelő sejttermelése teljesen leáll. Néha csak a vörösvérsejtképzést érinti a károsító ágens, de többnyire a többi sejtfajta sem termelődik.

A betegek által felsorolt panaszok hátterében túladagolás is lehet, vagy egyéb banális ok (gyógyszerek együttes hatása, vese vagy májbetegség figyelmen kívül hagyása, stb.) sőt előfordulhat, hogy a kiütések vírusfertőzés velejárói és ezt nézik allergiás tünetnek.

Néhány esetben az immunrendszer nem képes legyőzni a kórokozót, és a tartós vírusfertőzés méhnyakrák kialakulásához vezethet. A vírussal való fertőződés esélye a szexuális aktivitással, a partnerek számával összefüggésben fiatal korban a legnagyobb, és az évek múlásával csökken.

Ha például egy orvostól a beteg, akinek vírusfertőzése van, antibiotikumot kér, mi a teendő? Az orvos felírhat ugyan antibiotikumot, bár tudja jól, hogy a vírusok ellen nem használ.

Az orvosi tevékenység és a vírusfertőzések néhány jogi vonatkozása
...

Annak ellenére, hogy a vírusfertőzés lehetősége felmerült, gyakorlatban nem tekintik fertőző betegségnek, ugyanis együtt élő családtagokban is ritka, hogy egyszerre vagy egymás után forduljon elő.

A középfülnek, többnyire banális gennykeltők által okozott gyulladása, melyet gyakran vírusfertőzés előz meg. A fertőzők - az eredetileg csíramentes dobüregbe - leggyakrabban a fülkürtön keresztül kerülnek be, vagy a dobhártya betegsége esetén a külső hallójáraton át, például uszodában.

Ha a rákkeletkezés szempontjából alacsony kockázatú vírusfertőzésről van szó, és nincs látható nyálkahártya elváltozás, elég a rendszeres citológiai vizsgálat.

Az eltávolítás után - tekintettel arra, hogy vírusfertőzésről van szó - újabb göbcsék keletkezhetnek még (már fertőzött sejtek lehetnek a bőrben, ahol látható elváltozás nincs még), emiatt esetenként több alkalommal (általában néhány hónapos időközönként) válhat szükségessé a beavatkozás.

Téli időszakban gyakori kiváltó ok a vírusfertőzés is. Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet - figyelmeztet dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Gyermekkorban főleg kisgyermekeknél vírusfertőzések kapcsán észlelünk hörgőgyulladást, amely következményesen hörgőszűkületet okoz, kifejezett nehézlégzéssel. Ezek a panaszok többnyire az őszi-téli időszakban jelentkeznek, az életkor előrehaladtával egyre ritkábban.

Az influenza egy (RNS) vírusfertőzés, ami gyorsan terjed egyik emberről a másikra. Leggyakrabban a közösségbe járó gyermekeket érinti és a közösségekben gyorsan terjed, de gyakran a családon belül is többen elkapják. Hogyan kezeljük otthon és mikor forduljunk orvoshoz?
tovább ...

Mivel a sertések mind a szárnyasok, mind az emlősállatok - köztük az ember - vírusfertőzései iránt fogékonyak, "keverőedénykét" szolgálhatnak az emberi és szárnyas-vírusok genetikai anyagának összeolvasztására, ami egy új altípus megszületését eredményezheti.

A heveny bronchitisz baktérium vagy vírusfertőzés következménye. Erős köhögéssel, fokozott váladék- és köpetképződéssel, gyakran lázzal jár együtt. Az idült bronchitiszt a folyamatosan termelődő hörgőváladék felköhögése, valamint a gyakori újrafertőződés jellemzi.

A gyermekkorban leginkább a sokszor indokolatlanul alkalmazott antibiotikumoknak lehet káros hatása, másodlagos fertőzések: gombás-, vírusfertőzések elősegítői lehetnek.

A hideg évszakban a hűléses megbetegedések és a vírusfertőzések szinte mindennaposak. A szelíd hatású Schüssler-sókkal nem csak immunrendszerünket vértezhetjük fel, hanem a gyulladás bármely stádiumát is kezelhetjük. Növényi orvosságokkal kombinálva pedig ideális védőpajzsot építhetünk magunknak.

A hányingert legtöbbször a gyomornyálkahártya gyulladása okozhatja, mely sok esetben romlott, fertőzött étel fogyasztása vagy túlzásba vitt alkoholfogyasztás miatt alakul ki. Szó lehet viszont vírusfertőzésről, bakteriális fertőzésről is. Téli időszakban az előbbi, nyáron az utóbbi jellemzőbb.

Pontos kiváltó oka egyelőre ismeretlen, azonban valószínűsíthető, hogy több tényező játszik közre kialakulásában, amelyek közt szerepel a vírusfertőzés (Epstein-Barr vírus vagy 6-os típusú humán herpeszvírus) illetve más traumatikus állapotok, ...

Az eredete tisztázatlan, nem csak az influenza, hanem a bárányhimlő és egyéb vírusfertőzések szövődményeként is megjelent.

Az influenza a leggyakoribb és legjelentősebb légúti vírusfertőzés, mely esetenként súlyos szövődményekkel járhat. A vírus jellegzetessége, hogy változtatja a szerkezetét, ezért minden évben új oltóanyaggal kell védekezni ellene. Ebből következik, hogy az oltást évente ismételni kell.
...

Aztán 5 napja Rota vírusfertőzést kaptam a nagyobbik fiamtól. A nagyon erős hasmenés következtében a dudor újból feltelt, sőt, most már nagyon keményre duzzadt, méretre mint egy mandaringerezd. Már nem nyomható vissza kézzel a záróizmon belülre.

A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás azaz környezeti tényezők -, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak, illetve felerősíthetik a külső behatásokat.

Gyűjtőfogalom, a krupp különböző súlyosságú lehet. A gégegörcsöt okozhatja vírusfertőzés, de felléphet megfázás nélkül is. Előbbi esetben a leggyakoribb kórokozó a parainfluenzavírus, utóbbi idősebb gyermekeknél is előfordulhat és visszatérő lehet, ez kapcsolatban állhat az allergiával.

g) Fertőzések. A légúti vírusfertőzések gyakran váltanak ki asztmás rohamot.
h) Légszennyezés. A szennyezett levegő asztmás rohamot provokálhat. Ha lehet, ne lakjunk levegőt szennyező ipari létesítmény közelében! ...

E vírusfertőzés elő­idézésében szerepet játszhat a bűntudat is, ilyenkor a tünetek kis idő elteltével ugyanazon a helyen ismét jelentkeznek. Ez arra utal, hogy a probléma csupán 'átmenetileg" szűnt meg, végleges megoldást nem sikerült elérni.

Tüdőembólia: olyan betegség, amikor a lábakban vérrög keletkezik, és a tüdőbe jut
Strukturális szívbetegségek: a pitvarfibrilláció leggyakoribb okai a szív strukturális elváltozásai
Vírusfertőzés: ritka esetekben egy vírusfertőzés legyengítheti a szívet és így vezethet pitvarfibillációhoz ...

- rejtőzködő vírusfertőzések, például Cítomegalo vírus vagy Herpes Simplex vírus
- sokak szerint ezek a tényezők jobban hozzájárulnak az arterioszklerózis kialakulásához, mint például a dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.

A heveny májelégtelenséget sok minden, így vírusfertőzés, gombamérgezés (pl. gyilkos galóca), illetve bizonyos gyógyszerek túladagolása, mellékhatása okozhatja.

A májgyulladás vagy hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak.

Az egyszerű szájüreggyulladás (stomatitis simplex) oka rendszerint a szájnyálkahártya fizikai vagy kémiai károsodása, de lokális gombás, bakteriális vírusfertőzés következtében és egyéb betegségek (tuberkulózis, AIDS stb.) talaján is létrejöhet.

Spinalis muscularis atrophia
Izomgyengeség 'rash'-el vagy anélkül
Vírusfertőzés
Enterovírus, influenza, Coxsackie, echovírus, parvovírus, poliovírus, hepatitis B vírus, HTLV-1 ...

A nyaki nyirokcsomók gyulladása (főként gyermekkorban) vírusfertőzés, torokfájás kapcsán is nyaki fájdalom jelentkezik.
A garat-gége hátsó fala mögött kialakuló tályogos folyamat is kifejezett nyaki fájdalmat provokál, melyhez duzzanat, láz társul.

A nyári időszakra jellemző fertőző betegségek a vakáció legszebb pillanatait keseríthetik meg, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani ezek megelőzésére. A különféle vírusfertőzések és ételmérgezések gyakoriak a forró, nyári hónapok alatt, ...

Egy amerikai felmérés szerint a nőknek csak 40%-a hallott a HPV vírusfertőzésről, és csak 20% tudott annak a méhnyakrákkal való kapcsolatáról.[67] Az előbbi hazai adatok sem utalnak jobb helyzetre, bár az idézett magyar források azt mutatják, hogy igen intenzív felvilágosító munka folyik.

A Basedow-kór hátterében genetikai hajlam és környezeti tényezők állnak: ilyen a dohányzás, a stressz és a szülés utáni időszak, illetve bakteriális vagy vírusfertőzések.

A HPV-fertőzöttség legtöbbször tünetmentes, és napokig, hónapokig, akár évekig is elhúzódhat a vírusfertőzés lappangási ideje. Fontos, hogy a HPV-kórokozó tünetmentesen is megfertőzheti a partnert! ...

A hörgőszűkületet sokféle hatás válthatja ki, például allergiát kiváltó anyagok (allergének: pollen, állati szőrök, ételek, egyes nehézfémsók), irritáló gázok, erős fizikai megterhelés, hideg levegő belégzése, sűrű köd, légúti vírusfertőzések, gyomorsav visszaáramlás, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fertőző betegség, Kiütés, Nyirokcsomó, Bőrbetegség, Nyálkahártya?

◄ Virológia   Vírusos agyhártyagyulladás ►
 
RSS Mobile