Kezdőlap (Vírusfertőzés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vírusfertőzés

Betegségek  Virológia  Vírusos agyhártyagyulladás

Vírusfertőzések
A vírusok a baktériumoknál sokkal kisebb méretű, egyszerű szerkezetű kórokozók
A vírusok az információs anyagukat ún. gazdasejtekbe juttatják be, s azok segítségével reprodukálják önmagukat. A gazdaszervezet ilyenkor részt vesz saját ellenségei létrehozásában.


Fenyegető vírusok - A leggyakoribb vírusfertőzések
Friss hírek
A H1N1-vakcina kapcsolatban lehet egy ritka idegrendszeri zavar megjelenésével ...

Vírusfertőzések
AIDS/HIV
Nemi úton terjedő betegségek (HPV, Chlamydia, herpes, szifilisz, kankó, stb.) ...

- A vírusfertőzéseket a szúrások kivitelezésére használt eszközök (tűk);
- A festék-szuszpenziókba belekerült vírusok;
- A tetováló művész vérében, illetve nyálában megjelenő vírusok okozhatják.

Fokozza a vírusfertőzések kockázatát az újfajta vérhígító
Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai rámutattak, hogy az egyik, vérrögök kialakulását gátló gyógyszer növeli az influenza, a vírusos szívizomgyulladás, és az így kialakuló hirtelen szívhalál kockázatát gyermekekben és fiatal felnőttekben.

Hepatitis C ~ kimutatása nyálból - Új módszer
A WHO Becsült adatai szerint a világ összes országát beleértve kb 170 millió Hepatitis C (HCV) fertőzött él. Az epidemiológiai adatok alapján a HCV fertőzöttséget tekintve a legtöbb fertőzött Távol keleten, Közép Ázsiában és Dél Afrikában van.

Címkék: COPD, ~, állapotrosszabbodás, exacerbáció, felső légúti tünetek, köhögésroham, oxigénhiány ...

Epstein-Barr ~
A herpesvírusok családjába tartozó, másnéven EBV vírus, 1. és 2. típusát különböztetjük meg. Nagyon elterjedt, Nyugat-Európában a lakosság több, mint 95%-a 30 éves korig EBV-vel fertőződik. A fertőzés nyállal, csókkal terjed, ezért is hívják 'kissing disease'-nek.

herpesvírusok és számos felső légúti ~ kimutatására alkalmas
a kaparékból centrifugálással nyerik ki a sejteket, majd tárgylemezre fixálják
ezután direkt vagy indirekt IF-fel mutatják ki az antigéneket
immunperoxidáz módszer (IP) ...

Oltóhelyek Magyarországon, hol vehetem fel a hepatitisz a és b elleni védőoltást, vagy bármyel más utazási oltást, Budapest ÁNTSZ Nemzetközi oltóközpont, malária, tífusz, ~, sárgaláz
Utazási egészségvédelem
Útiterv ...

~ek
Az akut felső légúti betegségeknek majd 80-90%-a kezdetben vírusos eredetű, később csatlakozhatnak hozzá baktérium fertőzés okozta szövődmények.

~ek, megfázás, nátha, illetve influenza megelőzésére javasolt szerek
VINCETOXICUM (vadpaprika)
Kiváló szer a vírusokkal szembeni ellenálló képesség növelésére, a légzőszervi megbetegedések megelőzésére, és az influenza elleni oltások szövődményeinek a kivédésére.

VÍRUSFERTŐZÉSEK
A hasmenések etiológiájában a virális eredetet 70% körülinek becsülik. Közöttük arotavírus jelentősége a legnagyobb. A bélbolyhok károsítása révén vezet hasmenéshez, különösen gyakori és súlyos a csecsemők és a kisdedek megbetegedése.

~ek: az arra fogékony gyermekekben például az Epstein-Barr vírus vagy a HIV vírus (az AIDS kórokozója) okozhat rákos megbetegedést.

~ek:Bizonyos vírusokról tudott, míg másokról feltételezik, hogy rákot okozhatnak. A papillómavírus (amely a nemi szervek szemölcseit okozza) a méhnyak rák kialakulásának az egyik lehetséges oka.

~ a terhesség alatt
Közismert egyes vírusok, baktériumok, paraziták magzatkárosító hatása. A legismertebb, a magzatot legsúlyosabban károsító vírus a rózsahimlő vírusa (rubeola) vírusa. Fontos szerepet játszik a Cytomegalia, Herpes vírusa és a Toxoplasma parazita.

A ~ vagy baktérium okozta bél- és gyomorhurutok fő okozójuk, a nyers tojással készült ételek, a félig nyers húsok, legfőképpen a szárnyasok, a nem megfelelően elkészített tengeri ételek, mint a rák vagy a kagyló, illetve bármilyen élelmiszer, ...

EBOLA VÍRUSFERTŐZÉS
Először 1976-ban, a Kongói Köztársaságban bukkant fel az ismeretlen betegség, mely azután az eddigi legpusztítóbb járványt okozta 1995-ben Zairében.

~re reakcióként képződő köpet.
Vitamin:
A köhögés valójában hasznos öngyógyító folyamat. Egy heves köhögési rohamnál a vírusok és baktériumok tömegesen lökődnek ki - akár 800 kilométeres óránkénti sebességgel is.
A kezelése: a beteg legyen melegen, pihenjen és igyon sok folyadékot.

~hez társuló cochleovestibularis laesio
Belső hallójárat
Tumor, törés ...

~ről lévén szó, elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.

~ (mumpsz, Epstein-Barr, Hepatitis A és B)
hypertrigliceridaemia (emelkedett vérzsírszint)
cisztás fibrózis, Reye-szindróma ...

~ek
embrió rendellenességek
anyai és hormonális megbetegedések
Pszichoszociális külvilág kedvezőtlen hatásai: ...

~ esetén, természetesen úton, vagy vakcináció útján megszerzett immunitás, a bakteriális immunitáshoz viszonyítva hosszabb távú.
bakteriofág immunitás
ha a lizogén baktérium érzéketlenné válik további lizogenizációra, ill. felülfertőző bakteriofág lízisére.

~ utáni kifáradásos tünetegyüttes
G9340
Encephalopathia k.m.n.

~, bakteriális fertőzés, góc, csökkent védekezőképesség, Atopiás constitució, TTE, hörgőszükület, légúti idegentest, cystas fibrosis
Tünetek:
köhögés, nehézlégzés, sípolás. Továbbá hyperszekréció, bronchospasmus, tachycardia. Kezelésre oldódási zörejek jelentkeznek.

A ~ okozta nyálmirigyek fájdalmas megnagyobbodását járványos fültőmirigy-gyulladásnak nevezzük. Jellemzően gyerekbetegség, de felnőttek is megbetegedhetnek. Leggyakrabban a 3-15 éves korosztály betegsége. Cseppfertőzéssel terjed, vagy fertőzött nyál által szennyezett tárgyak érintésével.

A ~eken kívül a másik jelentős faktor az alkoholizmus. Magyarországon előfordulása legfőképpen az alkoholizmussal hozható összefüggésbe. Hazánkban az alkoholos eredettel magyarázható májzsugorban elhunytak csaknem harmadában kimutatható a kifejlődő májrák.

A ~ tünetei a csípéstől számított egy hónapon belül jelentkeznek, de a Lyme kór lappangási ideje hetek-hónapok, sőt néha több év lehet. Fontos különbség, hogy az agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással.

- ~ek,
- mechanikai behatások,
- radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás azaz környezeti tényezők, ...

A ~ről, valamint annak veszélyeiről dr. Kósa Csabát, a Dr. Rose Magánkórház infektológus szakorvosát kérdeztük. Elmondása alapján a nyugat-nílusi láz kórokozója a Föld legelterjedtebb arbovírusai - ízeltlábúak által terjesztett - közé tartozik.

A ~ annak a jele, hogy tőlem idegen energia hatását hagyom magamban érvényesülni, hogy valami idegen dolog határoz meg.

A ~ek ellen, így a HPV-k ellen sem rendelkezünk gyógyszeres kezeléssel. A ~t megelőzéssel lehet elkerülni, - melyre a nők esetében hatékony oltóanyaggal rendelkezünk, - vagy a fertőzést kell elkerülni, védekezéssel, és a monogán párkapcsolatra való törekvéssel.

Egy ~ "lerombolhatja" az újszülöttek immunrendszerének egy részét, ami növeli az asztma kifejlődésének kockázatát későbbi életükben - állapították meg amerikai kutatók.
Nem tilos a mogyoró és a dió a várandósoknak ...

Ha a ~ néhány nap alatt lezajlik és a beteg közérzete javul, láza megszűnik, próbáljon meg mihamarabb visszatérni a korábbi életrendjéhez. A vércukor önellenőrzése mellett a fertőzés alatt átmenetileg megemelt inzulinadag fokozatosan csökkenthető.

-a "B" ~ esetén Lamivudin kezelés
-a "C" ~ esetén Ribavirin+ alfa interferon
Az Endoszkópia.hu oldal főbb témái: ...

Okozhatja ~, immungyengeség, de esetleg allergia is, főleg olajos magvakra, csokoládéra.
Vitaminhiány és gyomor-bélrendszeri probléma is állhat a háttérben.
Kiváltó tényező lehet a száj nyálkahártyájának sérülése, valamint a gluténérzékenység.

Diagnózis: ~, amely a bőrön igen fájdalmas, folyadékkal telt hólyagok megjelenésével jár. Ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt. Az övsömör bármely életkorban kialakulhat, ötven év felett a leggyakoribb.

Legtöbbször ~ korai tünete, amely a belázasodás periódusában, illetve a láz felszálló szárában jelentkezik. A roham alatt a gyermek elveszíti eszméletét, szemeivel mereven néz (fixál), végtagjai megfeszülnek, majd rángatóznak, vagy rövid megfeszülés után elernyednek.

felső légúti ~ek mintegy egynegyedében a hurutos betegséget követően szívizom-gyulladás (miokarditisz) is létrejön, ami általában maradéktalanul gyógyul, de néha idült szívizombetegség kialakulásához vezet ...

Sédkender, a ~ek kezelésére
Hogyan hívjunk mentőt?
A petefészekrák korai szűrése ...

FEJEZET - ~ek
Központi idegrendszeri fertőzések ", Bárányhimlő ", Eritéma infekciózum ", Humán immundeficiencia vírus fertőzés ", Kanyaró ", Fültőmirigy-gyulladás (mumpsz) ", Járványos gyermekbénulás ", Légúti fertőzések ", Rozeóla infantum ", Rózsahimlő ", ...

A hepatitisz-C ~ leggyakoribb, súlyos szövődménye (májzsugor) ...

bakteriális és ~ek
Az allergiás légúti betegségek kivizsgálása, a diagnózis felállítása és a szükséges kezelés bevezetése ma legszervezettebben a tüdőgondozókban folyik, de egyes gégészeti, allergologiai szakrendeléseken is lehetséges.

A bakteriális fertőzések ritkábban okoznak non-Hodgkin limfómát, mint a ~ek. A gyomornyálkahártya sok éven át tartó baktériumfertőzése (Helicobacter pylori) azonban a mérsékelten rosszindulatú gyomorlimfóma kialakulásához vezethet (MALT-limfóma).

A káros behatás típusa csak másodlagos jelentőségű, de meg kell említeni a ~eket, ezek közül is a rózsahimlőt (rubeola), mely az esetek 50%-ban okoz szívfejlődési rendellenességet.

A kruppot általában ~ (többnyire parainfluenza, ritkábban RSV, rhinovírus és egyéb vírus) okozza, de esetenként baktériumok, allergia, légúti izgató anyagok is kiválthatják. Többnyire ősszel és télen jelentkezik, és megjelenése néha járványos méreteket ölt.

A hepatitis E ~ a második leggyakoribb, amely nem csak emberről emberre terjedhet. Bizonyos törzseinek rezervoárja állatokban található, főleg sertésben és rágcsálókban. A legtöbb laikus, de számos orvos sem számol ennek a betegségnek a lehetőségével.

A betegségek bakteriális illetve virális eredetének elkülönítése a kezelés szempontjából döntő jelentőségű, mivel a gyermekkori baktériumfertőzések esetén az antibiotikum hasznos, ~ esetén hasztalan, sokszor veszélyes lehet.

A háziorvos diagnózisa csak annyi volt, hogy valamilyen ~ lehet, a torka nagyon csúnya hólyagos. Semicillint írt fel. Következő nap estére kiütések jelentkeztek a törzsén, továbbra is láza volt, hányt. A nemi szerve és a herezacskók vörösek és duzzadtak voltak, érintésre fájt.

Ugyanakkor az már bizonyítottnak látszik, hogy egy valamikori ~ elleni védekezésben "állítódott el" a szervezet természetes önvédelmi képessége, amikor is a kórokozó ellen termelt pusztító anyagok a gyógyulást követően is aktívak maradtak és a hajdani betolakodóra hasonlító, ...

Használható fejfájás, láz, napszúrás, kötőhártya-gyulladás, bőrgyulladás, égő érzés a húgycsőben, női vérzéses rendellenességek, baktérium- és ~ek, nyirokmirigyrák, csontrák, Hodgkin-betegség esetén.

Az elmúlt két évtized tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a hepatitis ~ek megelőzését szolgáló vakcinák az A- és B-vírusok ellen hatékony védelmet nyújtanak.

Sclerosis multiplex - Bár bizonyított az öröklött hajlam és a gyermekkori környezeti tényezők szerepe, ma inkább a ~eket teszik felelőssé a kóros immunológiai folyamatok beindulásáért.

A hepatitist több kórokozó is okozhatja, általában ~ következtében alakul.

Kezdetben valamilyen ~, többnyire felső légúti hurut, zajlik (némelykor kiütéssel), majd később, általában a kezdettől számított hatodik nap táján, ismételt hányinger, hányás és hirtelen változó tudatzavar lép fel. A varicellás betegeknél általában a kiütés kialakulásának 4-5.

A ~ ugyanis kóros sejtek növekedését idézheti elő a méhnyakon. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb HPV-fertőzött nőben nem alakul ki méhnyakrák. A HPV-vel való fertőzöttség igen gyakori, de számos nő soha nem szerez erről tudomást, mivel nem mindig alakulnak ki tünetek.

Ritkán veleszületetten, gyakrabban valamilyen ~ vagy toxikus anyag, gyógyszer mellékhatása következtében a csontvelő sejttermelése teljesen leáll. Néha csak a vörösvérsejtképzést érinti a károsító ágens, de többnyire a többi sejtfajta sem termelődik.

A betegek által felsorolt panaszok hátterében túladagolás is lehet, vagy egyéb banális ok (gyógyszerek együttes hatása, vese vagy májbetegség figyelmen kívül hagyása, stb.) sőt előfordulhat, hogy a kiütések ~ velejárói és ezt nézik allergiás tünetnek.

Néhány esetben az immunrendszer nem képes legyőzni a kórokozót, és a tartós ~ méhnyakrák kialakulásához vezethet. A vírussal való fertőződés esélye a szexuális aktivitással, a partnerek számával összefüggésben fiatal korban a legnagyobb, és az évek múlásával csökken.

Az ilyen eredetű hormon néhány esetben fehérje-asszociált fertőző részecskéket tartalmazott, ami néhány páciensnél a Creutzfeld-Jacob kór néven ismert ~hez hasonló állapotot eredményezett, mentális leépüléshez és halálhoz vezetve.

Ha például egy orvostól a beteg, akinek ~e van, antibiotikumot kér, mi a teendő? Az orvos felírhat ugyan antibiotikumot, bár tudja jól, hogy a vírusok ellen nem használ.

Az orvosi tevékenység és a ~ek néhány jogi vonatkozása
...

Fontos tudni, hogy a ~ miatt, a látható és eltávolított szemölcsökön kívül lehetnek még apró, még nagyítóval sem látható fertőzések, melyek csak pár hetes növekedést követően lesznek láthatóak, tapinthatóak.

Annak ellenére, hogy a ~ lehetősége felmerült, gyakorlatban nem tekintik fertőző betegségnek, ugyanis együtt élő családtagokban is ritka, hogy egyszerre vagy egymás után forduljon elő.

A középfülnek, többnyire banális gennykeltők által okozott gyulladása, melyet gyakran ~ előz meg. A fertőzők - az eredetileg csíramentes dobüregbe - leggyakrabban a fülkürtön keresztül kerülnek be, vagy a dobhártya betegsége esetén a külső hallójáraton át, például uszodában.

Ha a rákkeletkezés szempontjából alacsony kockázatú ~ről van szó, és nincs látható nyálkahártya elváltozás, elég a rendszeres citológiai vizsgálat.

Az eltávolítás után - tekintettel arra, hogy ~ről van szó - újabb göbcsék keletkezhetnek még (már fertőzött sejtek lehetnek a bőrben, ahol látható elváltozás nincs még), emiatt esetenként több alkalommal (általában néhány hónapos időközönként) válhat szükségessé a beavatkozás.

Téli időszakban gyakori kiváltó ok a ~ is. Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet - figyelmeztet dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

A szájban lévő herpeszhez hasonló ~ a Herpesz genitalis. A betegség a nemi szervek környékén megtalálható viszkető hólyagocskákról ismerhető fel.

Az influenza egy (RNS) ~, ami gyorsan terjed egyik emberről a másikra. Leggyakrabban a közösségbe járó gyermekeket érinti és a közösségekben gyorsan terjed, de gyakran a családon belül is többen elkapják. Hogyan kezeljük otthon és mikor forduljunk orvoshoz?
tovább ...

Mivel a sertések mind a szárnyasok, mind az emlősállatok - köztük az ember - ~ei iránt fogékonyak, "keverőedénykét" szolgálhatnak az emberi és szárnyas-vírusok genetikai anyagának összeolvasztására, ami egy új altípus megszületését eredményezheti.

A heveny bronchitisz baktérium vagy ~ következménye. Erős köhögéssel, fokozott váladék- és köpetképződéssel, gyakran lázzal jár együtt. Az idült bronchitiszt a folyamatosan termelődő hörgőváladék felköhögése, valamint a gyakori újrafertőződés jellemzi.

A hideg évszakban a hűléses megbetegedések és a ~ek szinte mindennaposak. A szelíd hatású Schüssler-sókkal nem csak immunrendszerünket vértezhetjük fel, hanem a gyulladás bármely stádiumát is kezelhetjük. Növényi orvosságokkal kombinálva pedig ideális védőpajzsot építhetünk magunknak.

A hányingert legtöbbször a gyomornyálkahártya gyulladása okozhatja, mely sok esetben romlott, fertőzött étel fogyasztása vagy túlzásba vitt alkoholfogyasztás miatt alakul ki. Szó lehet viszont ~ről, bakteriális fertőzésről is. Téli időszakban az előbbi, nyáron az utóbbi jellemzőbb.

Az eredete tisztázatlan, nem csak az influenza, hanem a bárányhimlő és egyéb ~ek szövődményeként is megjelent.

Az influenza a leggyakoribb és legjelentősebb légúti ~, mely esetenként súlyos szövődményekkel járhat. A vírus jellegzetessége, hogy változtatja a szerkezetét, ezért minden évben új oltóanyaggal kell védekezni ellene. Ebből következik, hogy az oltást évente ismételni kell.
...

Aztán 5 napja Rota ~t kaptam a nagyobbik fiamtól. A nagyon erős hasmenés következtében a dudor újból feltelt, sőt, most már nagyon keményre duzzadt, méretre mint egy mandaringerezd. Már nem nyomható vissza kézzel a záróizmon belülre.

Gyűjtőfogalom, a krupp különböző súlyosságú lehet. A gégegörcsöt okozhatja ~, de felléphet megfázás nélkül is. Előbbi esetben a leggyakoribb kórokozó a parainfluenzavírus, utóbbi idősebb gyermekeknél is előfordulhat és visszatérő lehet, ez kapcsolatban állhat az allergiával.

g) Fertőzések. A légúti ~ek gyakran váltanak ki asztmás rohamot.
h) Légszennyezés. A szennyezett levegő asztmás rohamot provokálhat. Ha lehet, ne lakjunk levegőt szennyező ipari létesítmény közelében! ...

E ~ elő­idézésében szerepet játszhat a bűntudat is, ilyenkor a tünetek kis idő elteltével ugyanazon a helyen ismét jelentkeznek. Ez arra utal, hogy a probléma csupán 'átmenetileg" szűnt meg, végleges megoldást nem sikerült elérni.

Tüdőembólia: olyan betegség, amikor a lábakban vérrög keletkezik, és a tüdőbe jut
Strukturális szívbetegségek: a pitvarfibrilláció leggyakoribb okai a szív strukturális elváltozásai
~: ritka esetekben egy ~ legyengítheti a szívet és így vezethet pitvarfibillációhoz ...

- rejtőzködő ~ek, például Cítomegalo vírus vagy Herpes Simplex vírus
- sokak szerint ezek a tényezők jobban hozzájárulnak az arterioszklerózis kialakulásához, mint például a dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.

A heveny májelégtelenséget sok minden, így ~, gombamérgezés (pl. gyilkos galóca), illetve bizonyos gyógyszerek túladagolása, mellékhatása okozhatja.

Egy enyhe ~től is magasra szaladhat a láz, és egy vesegyulladás is produkálhat mindössze egy kis hőemelkedést. Ezért fontos, hogy a kisbabákat mindenképpen lássa orvos, ha akár csak egy napig is lázasak - a pár heteseknél pedig a hőemelkedés is konzultációt igényel.

A májgyulladás vagy hepatitisz (hepatitis) a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, melyet elsősorban különböző ~ek, de más károsító hatások is okozhatnak.

Az egyszerű szájüreggyulladás (stomatitis simplex) oka rendszerint a szájnyálkahártya fizikai vagy kémiai károsodása, de lokális gombás, bakteriális ~ következtében és egyéb betegségek (tuberkulózis, AIDS stb.) talaján is létrejöhet.

Spinalis muscularis atrophia
Izomgyengeség 'rash'-el vagy anélkül
~
Enterovírus, influenza, Coxsackie, echovírus, parvovírus, poliovírus, hepatitis B vírus, HTLV-1 ...

A nyári időszakra jellemző fertőző betegségek a vakáció legszebb pillanatait keseríthetik meg, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani ezek megelőzésére. A különféle ~ek és ételmérgezések gyakoriak a forró, nyári hónapok alatt, ...

A nyaki nyirokcsomók gyulladása (főként gyermekkorban) ~, torokfájás kapcsán is nyaki fájdalom jelentkezik.
A garat-gége hátsó fala mögött kialakuló tályogos folyamat is kifejezett nyaki fájdalmat provokál, melyhez duzzanat, láz társul.

A Basedow-kór hátterében genetikai hajlam és környezeti tényezők állnak: ilyen a dohányzás, a stressz és a szülés utáni időszak, illetve bakteriális vagy ~ek.

A HPV-fertőzöttség legtöbbször tünetmentes, és napokig, hónapokig, akár évekig is elhúzódhat a ~ lappangási ideje. Fontos, hogy a HPV-kórokozó tünetmentesen is megfertőzheti a partnert! ...

A hörgőszűkületet sokféle hatás válthatja ki, például allergiát kiváltó anyagok (allergének: pollen, állati szőrök, ételek, egyes nehézfémsók), irritáló gázok, erős fizikai megterhelés, hideg levegő belégzése, sűrű köd, légúti ~ek, gyomorsav visszaáramlás, ...

Az ilyen típusú immundeficientia következménye a tuberculosisra, a ~ekre, a gombás megbetegedésekre és a második daganatokra való hajlam.
A lymphocyta- macrophag rendszer egyes malignus daganataihoz csatlakozó kóros eltérések pathophysiologiája ...

Télen a hideg miatt kevesebbet mozgunk a szabadban és zsírosabban
táplálkozunk, kevesebb vitamint fogyasztunk, kevesebb a napfény. A meghűléses betegségek, ~ek, gyakoribb antibiotikum kezelések miatt a szervezetünk legyengül.

500mg/nap elegendő a megelőzésre, de súlyosabb esetekben nagyobb mennyiségek is javasoltak. Ez az aminosav egyébként ~ek (pl: herpes simplex) esetén is fontos szerepet kap, mivel a vírusok sejtjeinkkel kötőszövet-bontó enzimeket termeltetnek, amik működését a Lizin közvetlenül gátolja.

A másik, klasszikus hólyagos ~ a bárányhimlő. Ezt nem szabad kenegetni, még a sokak által javasolt rázókeverékkel sem (a rázókeverék ugyanis kiválóan elfedheti a betegséget kísérő, a hólyagok helyén esetleg kialakuló bőrfertőzést).

'Könnyű összetéveszteni a náthát és az allergiát' - állítja Hannah Chow, a Loyola Egyetem gyermekorvosa. A szakember szerint úgy lehet a legegyszerűbben különbséget tenni, hogy megmérjük a gyermek lázát. 'Ha lázas, ~ről van szó. Allergia esetén sosem jelentkezik láz' - állítja.

A limfociták a vírusok elleni küzdelem 'harcosai', és bizonyos daganatsejteket is képesek azonosítani és elpusztítani, a B-limfociták pedig antitesteket termelő sejtekké tudnak átalakulni. Emelkedett az értékük ~ek esetén, alacsony az olyan betegségeknél, mint a hepatitisz, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fertőző betegség, Kiütés, Nyirokcsomó, Bőrbetegség, Nyálkahártya?

◄ Virológia   Vírusos agyhártyagyulladás ►
 
RSS Mobile