Kezdőlap (Veszettség)

 Betegségek 

  » »
 
   

Veszettség

Betegségek  Vészes vérszegénység  Vetélés

Veszettség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: rabies, lyssa, hidrofóbia) ...


Veszettség

Halálos kimenetelű vírusos idegrendszeri fertőzés, amelyet általában veszett állattal történt kontaktus okoz.

A veszettség (lyssa, rabies) tünetei embernél
Az állatokról emberre terjedő magyarországi vírusfertőzések közül, a legveszélyesebb a veszettség.

Veszettség
ebdüh, viziszony (rabies, lyssa, hydrophobia stb.), rövidebb v. hosszabb lappangási idejü, gyors lefolyásu s rendszerint halálosan végződő fertőző betegség, melynek fő székhelye az idegrendszer.

Veszettség ellenes specifikus kezelés nincs és nem is várható. A fertőzés gyanúja esetén a betegség kialakulását az alábbiak szerint előzhetjük meg: ...

A veszettség (Rabies lyssa) egy vírus okozta zoonotikus neuroinvazív fertőző betegség, ami agy- és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben. Veszettség ellen nem vakcinázott emberben nagyon ritka kivételtől eltekintve halálos kimenetelű betegség.

A veszettséget az úgynevezett Rabies vírus okozza és általában húsevő állatok (róka, macska, kutya) terjesztik. Előfordul azonban, hogy az ember nem húsevő háziállat (szarvasmarha, juh) közvetítésével kapja meg a betegséget.

Veszettségről
Veszettséget vírus okozta, marás vagy harapás útján terjedő halálos kimenetelű betegség, amely iránt az összes meleg vérű állatfaj fogékony, különösen a róka, a macska és a farkas. ...

Veszettség
A fertőzött állat harapásának következtében alakul ki. Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód.
Veszettség ...

A veszettség vírus okozta fertőzéses betegség, amely állatokról emberre, a veszett állatok testváladékaival, főként nyálával terjed. A legfélelmetesebb emberi betegségek egyike.

A veszettség okozója egy denevér voltA Wisconsin állambeli Fond du Lac Countyban történt eset azonban egyedülálló abban a tekintetben, hogy a lány sem a betegség kialakulása előtt, sem utána nem részesült veszettség elleni profilaxisban.

Veszettség
A veszettség megtalálható minden kontinensen az Antarktisz kivételével. A fertőzött állatok harapásával terjedhet. Afrika, Dél-Amerika, Ázsia utcáin lévő kutyák jelentenek a legnagyobb veszélyt a turisták számára.

Veszettség ellenes immunglobulin kezelés
A veszettség ellenes immunglobulin kezeléshez speciális mikrobiológiai laboratóriumokban lehet hozzájutni; vegyük számba, milyen az elérhetősége az adott országban.

Veszettséggel szemben immunis! Csodás gyógyulás
Egy 17 éves texasi lány csodálatos gyógyulásáról adott hírt a HealthDay.

veszettség - rabies, rabies
vetélés - abortusz, abortion, miscarriage
vezeték - ductus, duct ...

Veszettség (Rabies)
Okozója:
A veszettséget vírus okozza. Az állatvilágban elterjedt kórokozó, emlősök és rágcsálok fertőzik az ember közvetlen környezetében élő kutyákat, macskákat.

veszettség. Akut fertőző betegség, főként a melegvérű, emlősállatokon, például ragadozó fajokon. Okozója a neurotróp Rabiesvirus, amely a fertőzött állat nyálában található meg. A betegség a fertőzött állat harapása útján terjed az emberre.

veszettség kimutatása
az idegsejtekben kerek vagy ovális eosinophil zárványtestek vannak
bennük basophil foltok
nagyon költséges és nem túl érzékeny módszer
az astrovírusok esetében használják, ahol nincs más diagnosztikus lehetőség ...

A veszettséggel legjobban fertőzött helyeket a trópusi területek, így Afrika, Ázsia, Dél-Amerika és Óceánia jelentik.

A veszettség világnapja
A veszettség egy agy és gerincvelő gyulladással járó fertőző betegség, melyet egy lyssa nevű vírus okoz.A betegséget az idegi tünetek kialakulásáig még lehet kezelni, de azután már csak a tünetek enyhítése lehetséges.

A veszettség kezelése nélkül az első tünetek megjelenése után 6-12 nappal kóma alakul ki, majd a 14. napon megszűnnek az agyi impulzusok és a 18. napra az esetek 99%-ában beáll az agyhalál.

Kutyaharapás, veszettség felmerülése
Torokgyulladás? - 32 éves anya és 8 éves lánya
Övsömör, láz ...

Azonban a fenti listára felkerült a rabies vírusa is, melyről azt tanultuk, hogy a veszettség okozója és akiben a betegség kialakul 98%-os valószínűséggel belehal. A nyálkahártyán megélő vírus nem feltétlenül kerül be a szervezetbe.

Sokszor szorongásukból fakadóan rosszul tájékozódnak, ez csak fokozhatja az elveszettség érzést, ami csak tovább ront a helyzeten. Az agorafóbiának is több változata, fokozata van.

Harapott sérülés után: ajánlatos orvossal konzultálni, még akkor is, ha maga a seb jelentéktelennek látszik, mert fennállhat a veszettség lehetősége.

Számos betegség kórokozója vírus, például influenza, mumpsz, hepatitis, kanyaró, himlő, veszettség, bárányhimlő és övsömör, cytomegalia, herpesz, AIDS. A kutatások egyre több rosszindulatú daganatról derítik ki, hogy valamilyen vírus okozza.

Emellett állategészségügyi elvárásoknak is eleget kell tenniük, folyamatos állatorvosi ellenőrzés alatt állnak, veszettség és paraziták elleni védőoltásokat is rendszeresen kapnak. Önmagukban ezek sem elegendő feltételei az alkalmasságnak.

Az encephalitisek leggyakoribb oka vírusfertőzés (herpes simplex, veszettség). A kötelező védőoltások jelentősen csökkentették az encephalitisek előfordulásának gyakoriságát (kanyaró, rubeola, mumps).

Az elfertőzött harapás fájdalmas, duzzadt és vörös. A veszettséget a veszettség vírusával fertőzött állatoktól (leggyakrabban denevérektől) lehet elkapni. Az Egyesült Államokban a háziállatok között ritka a veszettség a védőoltások miatt.

Bár ritka fertőzés, nem oltott állat harapása esetén számolnunk kell a vírus okozta fertőzés, a veszettség kialakulásának kockázatával.

A közismert veszettség, tetanusz, tularaemián kívül vannak kevésbé ismert súlyos betegségek, harapástól származó fertőzések.

Paraziták

Néhány éve a veszettség elleni kötelező oltással egy időben a féreghajtást is előírja az illetékes szakhatóság.

Ezek közül külföldön a leggyakrabban előfordulók a már említett hepatitisz-A és -B, a sárgaláz, a tífusz, a kullancs-encephalitis, a meningococcus, a tetanusz, a veszettség, a kolera.

A "delírium" jelentése: Átmeneti tudatzavar, eszeveszettség, önkívület.

A legismertebb és leggyakoribb ilyen megbetegedés a fertőzött kullancsok által terjesztett kora nyári kullancs-agyhártya- és -agyvelőgyulladás. A veszettség kórokozója szintén okozhat agyvelőgyulladást.

Egy részük az állatokkal és azok váladékaival való közvetlen érintkezéssel terjed (veszettség, lépfene, tularaemia, brucellosis), más esetben az állatokon élősködő ízeltlábúak által terjesztett fertőzés (pestis, scabies).

Napjainkban kutatások sora folyik ezen a téren, legújabb eredmények számít az, hogy léteznek olyan alkotók, melyek képesek gátolni a bonyolult vírusokat. Olyan vírusokat, mint a magas halálozást okozó Ebola, vagy a veszettség, a mumpsz és a kanyaró.

Átveszettség vizsgálata a munkáltató költségére, az eredmény alapján kizárólag a fogékonyak oltandók! (általában iskolások tekinthetők fogékonyaknak) Személyi és környezeti higiéne megfelelő legyen. Anti HAV= Hepatitis A elleni szérum.

Ilyen, például az agyvelőgyulladás, veszettség, álomkór, és az ámokfutás bizonyos fajai. Ezekben az esetekben maga az agresszivitás ténye végérvényesen is megmaradhat.

Kóbor állat, vagy kint tartott macskát viszont sosem engedjenek be a lakásba a gyermekek közelébe (bolha, veszettség, stb.!) Háziállatos környezetben a fokozott tisztaság és fertőtlenítést különösen fontos! ...

- Veszettség szinte világszerte előfordul. Mi mégis kimondottan csak azoknak ajánljuk a négy sorozatból álló oltást, akik a természetben akarnak barangolni. Nekik van ugyanis esélyük arra, hogy veszett állatokkal találkozzanak.

Nagyon fontos a kutya elfogása, biztosíték arra, hogy megfelelő oltással rendelkezik és nem utolsó sorban a harapás után, két hétig megfigyelhetőnek kell lennie. Amennyiben ez nem megvalósítható, akkor szükséges a veszettség elleni védőoltás, ...

Lásd még: Lásd még: Fertőző betegség, Allergia, Diabétesz, Szindróma, Mérgezés

Betegségek  Vészes vérszegénység  Vetélés

 
RSS Mobile