Kezdőlap (Veszettség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Veszettség

Betegségek  Vészes vérszegénység  Vetélés

Veszettség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: rabies, lyssa, hidrofóbia) ...


Veszettség

Halálos kimenetelű vírusos idegrendszeri fertőzés, amelyet általában veszett állattal történt kontaktus okoz.

A Veszettség előfordulása
Valamennyi melegvérű állat fogékony a fertőzésre, közülük is a rókák, kutyák és a farkasok a legfontosabb fertőzésforrások, de az erdei vadakról a macskákra is átterjedhet a betegség.

A veszettség (lyssa, rabies) tünetei embernél
Az állatokról emberre terjedő magyarországi vírusfertőzések közül, a legveszélyesebb a veszettség. Kórokozója a lyssavírus, amely fertőzött vadon élő vagy háziállatok harapása, marása vagy sebeknek nyálukkal való érintkezése útján terjed az emberre.

Veszettség
ebdüh, viziszony (rabies, lyssa, hydrophobia stb.), rövidebb v. hosszabb lappangási idejü, gyors lefolyásu s rendszerint halálosan végződő fertőző betegség, melynek fő székhelye az idegrendszer. Oka mindenkor ragályozás, önmagától soha sem támad.

~ ellenes specifikus kezelés nincs és nem is várható. A fertőzés gyanúja esetén a betegség kialakulását az alábbiak szerint előzhetjük meg: ...

A ~ (Rabies lyssa) egy vírus okozta zoonotikus neuroinvazív fertőző betegség, ami agy- és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben. ~ ellen nem vakcinázott emberben nagyon ritka kivételtől eltekintve halálos kimenetelű betegség. Az idegrendszeri tünetek kialakulása előtt ún.

A ~et az úgynevezett Rabies vírus okozza és általában húsevő állatok (róka, macska, kutya) terjesztik. Előfordul azonban, hogy az ember nem húsevő háziállat (szarvasmarha, juh) közvetítésével kapja meg a betegséget. A vírus az idegrendszert támadja meg, majd bénulást okoz.

~ről
~et vírus okozta, marás vagy harapás útján terjedő halálos kimenetelű betegség, amely iránt az összes meleg vérű állatfaj fogékony, különösen a róka, a macska és a farkas. ...

~
A fertőzött állat harapásának következtében alakul ki. Gyógyításra nincs lehetőség, csak a szenvedések enyhítésére van mód.
~ ...

A ~ vírus okozta fertőzéses betegség, amely állatokról emberre, a veszett állatok testváladékaival, főként nyálával terjed. A legfélelmetesebb emberi betegségek egyike.

A ~ okozója egy denevér voltA Wisconsin állambeli Fond du Lac Countyban történt eset azonban egyedülálló abban a tekintetben, hogy a lány sem a betegség kialakulása előtt, sem utána nem részesült ~ elleni profilaxisban.

~
A ~ megtalálható minden kontinensen az Antarktisz kivételével. A fertőzött állatok harapásával terjedhet. Afrika, Dél-Amerika, Ázsia utcáin lévő kutyák jelentenek a legnagyobb veszélyt a turisták számára. Majd az Ázsiai templomokban élő majmok következnek.

~ ellenes immunglobulin kezelés
A ~ ellenes immunglobulin kezeléshez speciális mikrobiológiai laboratóriumokban lehet hozzájutni; vegyük számba, milyen az elérhetősége az adott országban.
El kell kezdeni lehetőleg az expozíciót követően ...

~gel szemben immunis! Csodás gyógyulás
Egy 17 éves texasi lány csodálatos gyógyulásáról adott hírt a HealthDay. Egy denevér fertőzte meg ~gel a tinédzsert, aki csak enyhe tüneteket mutatott, és minimális kezelés mellett gyógyult ki a sok esetben halálos kórból.

~ - rabies, rabies
vetélés - abortusz, abortion, miscarriage
vezeték - ductus, duct ...

~ (Rabies)
Okozója:
A ~et vírus okozza. Az állatvilágban elterjedt kórokozó, emlősök és rágcsálok fertőzik az ember közvetlen környezetében élő kutyákat, macskákat. Az emberi fertőzés a bőrön illetve a nyálkahártyákon keresztül, a beteg állat harapása, marása révén történhet.

~. Akut fertőző betegség, főként a melegvérű, emlősállatokon, például ragadozó fajokon. Okozója a neurotróp Rabiesvirus, amely a fertőzött állat nyálában található meg. A betegség a fertőzött állat harapása útján terjed az emberre.

~ kimutatása
az idegsejtekben kerek vagy ovális eosinophil zárványtestek vannak
bennük basophil foltok
nagyon költséges és nem túl érzékeny módszer
az astrovírusok esetében használják, ahol nincs más diagnosztikus lehetőség ...

A ~gel legjobban fertőzött helyeket a trópusi területek, így Afrika, Ázsia, Dél-Amerika és Óceánia jelentik. Jó néhány helyen többé-kevésbé a vadon élő állatok szájon keresztüli immunizálásával, illetve a háziállatok beoltásával kontroll alatt tartják a fertőzést.

A ~ világnapja
A ~ egy agy és gerincvelő gyulladással járó fertőző betegség, melyet egy lyssa nevű vírus okoz.A betegséget az idegi tünetek kialakulásáig még lehet kezelni, de azután már csak a tünetek enyhítése lehetséges. A betegség szinte minden esetben halálos kimenetelű.

A ~ kezelése nélkül az első tünetek megjelenése után 6-12 nappal kóma alakul ki, majd a 14. napon megszűnnek az agyi impulzusok és a 18. napra az esetek 99%-ában beáll az agyhalál. A Milwaukee-protokoll segítségével azonban a beteg immunrendszere időt kap a vírus legyőzéséhez.

Kutyaharapás, ~ felmerülése
Torokgyulladás? - 32 éves anya és 8 éves lánya
Övsömör, láz ...

Harapott sérülés után: ajánlatos orvossal konzultálni, még akkor is, ha maga a seb jelentéktelennek látszik, mert fennállhat a ~ lehetősége. Ez ugyanis nem gyógyítható, halálos betegség, azonban gyanús körülmények között védőoltással biztonsággal megelőzhető.

Számos betegség kórokozója vírus, például influenza, mumpsz, hepatitis, kanyaró, himlő, ~, bárányhimlő és övsömör, cytomegalia, herpesz, AIDS. A kutatások egyre több rosszindulatú daganatról derítik ki, hogy valamilyen vírus okozza.

Az encephalitisek leggyakoribb oka vírusfertőzés (herpes simplex, ~). A kötelező védőoltások jelentősen csökkentették az encephalitisek előfordulásának gyakoriságát (kanyaró, rubeola, mumps). Encephalitis előfordulhat még fertőzött állat csípése vagy harapása után is (pl.

Az elfertőzött harapás fájdalmas, duzzadt és vörös. A ~et a ~ vírusával fertőzött állatoktól (leggyakrabban denevérektől) lehet elkapni. Az Egyesült Államokban a háziállatok között ritka a ~ a védőoltások miatt.

Bár ritka fertőzés, nem oltott állat harapása esetén számolnunk kell a vírus okozta fertőzés, a ~ kialakulásának kockázatával.

A közismert ~, tetanusz, tularaemián kívül vannak kevésbé ismert súlyos betegségek, harapástól származó fertőzések. Ellátásukkal, gyógyításukkal kapcsolatos teendőkről hasznos tudni, mivel a sérülés utáni elsősegély elhárítja vagy gyengítheti a betegséget.

A "delírium" jelentése: Átmeneti tudatzavar, esze~, önkívület.

A legismertebb és leggyakoribb ilyen megbetegedés a fertőzött kullancsok által terjesztett kora nyári kullancs-agyhártya- és -agyvelőgyulladás. A ~ kórokozója szintén okozhat agyvelőgyulladást. A fertőző agyvelőgyulladás bejelentés-köteles megbetegedés.

Napjainkban kutatások sora folyik ezen a téren, legújabb eredmények számít az, hogy léteznek olyan alkotók, melyek képesek gátolni a bonyolult vírusokat. Olyan vírusokat, mint a magas halálozást okozó Ebola, vagy a ~, a mumpsz és a kanyaró.

Átveszettség vizsgálata a munkáltató költségére, az eredmény alapján kizárólag a fogékonyak oltandók! (általában iskolások tekinthetők fogékonyaknak) Személyi és környezeti higiéne megfelelő legyen. Anti HAV= Hepatitis A elleni szérum.

Ilyen, például az agyvelőgyulladás, ~, álomkór, és az ámokfutás bizonyos fajai. Ezekben az esetekben maga az agresszivitás ténye végérvényesen is megmaradhat. Az ilyen jellegű betegségeket külön tárgyalom, vagy csak megemlítem, mivel kezelésük kötelező orvosi ellátást igényel.

Kóbor állat, vagy kint tartott macskát viszont sosem engedjenek be a lakásba a gyermekek közelébe (bolha, ~, stb.!) Háziállatos környezetben a fokozott tisztaság és fertőtlenítést különösen fontos! ...

- ~ szinte világszerte előfordul. Mi mégis kimondottan csak azoknak ajánljuk a négy sorozatból álló oltást, akik a természetben akarnak barangolni. Nekik van ugyanis esélyük arra, hogy veszett állatokkal találkozzanak. Ellenjavallat: Megelőző oltást terhesek nem kaphatnak.

Nagyon fontos a kutya elfogása, biztosíték arra, hogy megfelelő oltással rendelkezik és nem utolsó sorban a harapás után, két hétig megfigyelhetőnek kell lennie. Amennyiben ez nem megvalósítható, akkor szükséges a ~ elleni védőoltás, amely alapesetben 5 oltásból áll.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Fertőző betegség, Allergia, Diabétesz, Szindróma, Mérgezés?

◄ Vészes vérszegénység   Vetélés ►
 
RSS Mobile