Kezdőlap (Vesemedence-gyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vesemedence-gyulladás

Betegségek  Vesekövesség  Vesemedencerák

Vesemedence-gyulladás, pyelonephritis, pielobefritisz
Vesemedence-gyulladás (pyelonephritis, ejtsd: pielonefritisz) alatt az egyik vagy mindkét vese bakteriális fertőzését értjük.


Vesemedence-gyulladás
Gyakori komplikáció a jobb oldali vesemedence gyulladása a terhesség második felében, ezért igen fontos a terhesgondozás során a megfelelő időben elvégzett vizeletvizsgálat.

Vesemedence-gyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: PN, pyelonephritis) ...

A Vesemedence-gyulladás okai
A kórokozók rendszerint bélből származó baktériumok, melyek a húgycsövön keresztül a hólyagba jutnak, majd onnan a húgyvezetékeken (ureter) feljutnak a vesemedencébe (pyelon), és ott gennyes gyulladást váltanak ki.

A vesemedence-gyulladás
A kórokozók többnyire a bélből származó baktériumok, melyek a húgycsövön keresztül érkeznek a hólyagba, és onnan a húgyvezetékeken feljutnak a vesemedencébe, ahol kiváltják annak gennyes gyulladását.
...

~
Tünetei lehetnek a hidegrázás, deréktáji fájdalom, magas láz, esetleg gennyvizelés. Kialakulhat a véráram vagy a húgyutakból továbbterjedő fertőzés útján. Gyógyszeres kezeléssel gyorsan gyógyítható.
Még ajánljuk ...

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > V > ~
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
~ ...

A képalkotó eljárásoknak (pl. kontrasztanyagos röntgenvizsgálat) inkább idült ~ esetén van értelme.
Kezelés ...

Vesék ultrahangos vizsgálata
Magyar Vese-Alapítvány
VESEBETEGSÉG: Kalauz a betegek és családtagjaik számára
Nemzeti vese Program
Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége
Terhességi ~ ...

~
Napvirág, Rezgőnyár
Sok folyadékot kell fogyasztani, korlátozott veseműködés esetén csökkenteni kell a fehérjefogyasztást.

~
A vese nagyjából 12 centiméter hosszú, és hét centiméter széles, vörösesbarna, páros szerv. Három fő részből áll: a kéregállományból, a velőállományból és a vesemedencéből.

A ~ra jellemző a láz, hidegrázás, hányinger, hányás, a deréktáji fájdalom. A ~ oka az esetek 70 %-ában Escherichia coli, de okozhatja B-csoportú Streptococcus, Klebsiella, Enterobacter, Proteus törzs is.
A terhességi ~ kezelése ...

~
A ~ (pielonefritisz) egy vagy mindkét vese bakteriális fertőzése.

~
Forduljon orvoshoz
Gyakori vizelés és erős szomjúság, esetleg fogyás ...

A ~ kórházi kezelést igényel, az antibiotikumot a gyermek intravénás injekció formájában kapja kb. 10-14 napig, majd a gyermek hazaadást követően az antibiotikus kezelést szirup formájában, szájon át kapja még több héten keresztül.

A ~t mindig komolyan kell venni, ennek kezelése a cikk elején említett szövődmények megelőzése végett kórházban történik. Ebben az esetben az antibiotikum kezelés általában vénás vagy izomba történő adás segítségével történik.

A ~ (pielonefritisz) egy vagy mindkét vese bakteriális fertőzése.
Sokan elhanyagolják: húgyhólyagproblémák ...

A fertőző gócból - amely lehet egy tályog, tüdőgyulladás, hashártyagyulladás, de akár ~ is - a kórokozók vagy azok mérgező termékei - a toxinok - a vérbe jutnak, ahol aktiválják a szervezet védekező rendszerét.

A Klebsiella és a Coli baktérium is gyakori húgyúti kórokozó, tehát a vizeletelvezető apparátus fertőzését: hólyaghurut, ~t okozhatják. (A Coli gyakoribb kórokozó.)
A csecsemőkori húgyuti fertőzés antibiotikum kezelést kíván.

Ezek a tünetek annyira nem specifikusak, hogy gyakran téves diagnózishoz vezetnek, a fájdalom helyétől függően akár epehólyag- vagy ~ra esetleg valamilyen más súlyos hasi folyamatra is lehet gondolni.

A diabétesz okozta vesebetegség fő formái a következők: cukorbetegséggel összefüggő veseszövődmény, amit diabeteszes nefropátiának hívunk; cukorbetegség okozta érelmeszesedés miatti veseszövődmény, amit iszkémiás nefropátiának nevezünk; végül cukorbetegség miatti idült ~.

A húgyúti rendszer betegségei (gennyvizelés, ~, hólyaghurut). A vese és a hólyag betegségei néha heves lefolyásúak, magas, szabálytalan lázzal. Máskor viszont a fertőzést csak véletlenül fedezik fel valamely szűrővizsgálat alkalmával, amikor a gyermeknek nincs is semmi panasza.

A kommenzális törzsek, a hólyaghurutot, illetve ~t okozó törzsek virulenciaprofilja eltérő, és az egyes faktoroknak a húgyúti fertőzés patogenezisének különböző szakaszaiban van szerepe.

veseartéria-szűkület
~ (pielonefritisz)
vesegyulladás (glomerulonefritisz)
vesetumor
policisztás vese
vesesérülés
a veséket érintő sugárterápia
Hormonális betegségek ...

Jean Valnet a következőkben foglalja össze az erdeifenyő illóolajának gyógyhatásait és indikációit: belsőleg a légző- (nátha, influenza, bronchitis, légcsőhurut, tüdőgyulladás, asztma, tuberkulózis, stb.), a kiválasztórendszerre (~, húgyhólyaggyulladás, prosztatagyulladás) és ...

A hólyagot érintő bakteriális fertőzés a húgyvezetéken keresztül felszállva, ~t okozhat.
A fertőzés a környező kismedencei szervekre is ráterjedhet, prosztatagyulladás alakulhat ki. (forrás: OAN, dr. Igaz)
(401 szó a szövegben) (10513 olvasás)
ď"ż ...

Húgycsőgyulladás ", Húgyhólyaggyulladás ", Húgyvezeték-gyulladás ", ~ "
150. FEJEZET - Húgyúti sérülések
Vesesérülések ", Húgyvezeték-sérülések ", Húgyhólyag-sérülések ", Húgycső-sérülések " ...

A ~ (pyelonephritis) a vese szövetét érinti, leggyakrabban a hólyaghurut továbbterjedése eredményezi. Ha a húgyutakban elzáródás van, a vese is gyakrabban fertőződik.

A legnagyobb veszély ebben az esetben az, ha a vizelet teljesen elakad és befertőződik. A kialakuló ~ra a fájdalom mellett a magas láz, hidegrázás utal. Ezt muszáj orvosnak megmutatni, különben a gyulladás a vesét károsítja.

Vastagbél-gyulladás, Vesekő, ~, Visszértágulat,
z lap tetejére...
Zöldhályog, ...

Idült gyulladás esetén rendszeres bakteriológiai tenyésztés javasolt elsősorban a vesék védelme érdekében. Az idült ~ által okozott magas vérnyomás belgyógyászati-kardiológiai gondozást is igényel.
Egyéb tudnivalók az idült hólyaggyulladásról ...

Ezek előfordulhatnak csak a vizeletben vagy kimutathatóak lehetnek egy-egy szerv fertőzésekor is, például húgycső, prosztata- vagy ~, illetve hólyaghurut esetén. E szervek gyulladásai klinikai tünetekkel járhatnak, de anélkül is jelentkezhetnek.

Olykor kiválthatják korai terhesség alatt szedett (főleg epilepsziaellenes) gyógyszerek, kromoszóma-rendellenességek (főleg Edwards-szindróma), tartósan magas anyai láz (mely Magyarországon az esetek 90%-ában influenza, ~ és tüszős mandulagyulladás miatt következik be), szauna, ...

vetélések vagy meddőség, más tünetek a daganat által okozott térszűkítő folyamat rovására írható,
vizeletelfolyási akadályok, vizelési panaszok (gyakori vizelési inger, tökéletlen hólyagürülés, stb.),
székletürítés nehézségei, Ismétlődő húgyúti fertőzések (pl. hólyaghurut, ~).

Epebajok, gyomorhurut és vastagbélhurut (kolitisz), gyomorfekély és patkóbélfekély gyógyszere, de - a kamilláéval azonos módon - széles az alkalmazási területe: bőrgyulladás, lábszárfekély és sebkezelés általában, szájnyálkahártya- és ínygyulladás, légcső- és hörghurut, ~, ...

coli baktériumok a bélcsatornán kívül is okozhatnak megbetegedést a húgyutakban elszaporodva ~t, vagy agyhártyagyulladást. Újszülötteknél az egész szervezetben általános fertőzést kiváltva szepszist is eredményezhet. .

labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam
sorulás vagy krónikus hasmenés
tartós hőemelkedés
testsúlycsökkenés vagy elhízás
torokfájás
vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés
vastagbélgyulladás
végbélviszketés
~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szindróma, Cukorbetegség, Daganat, Diabétesz, Allergia?

◄ Vesekövesség   Vesemedencerák ►
 
RSS Mobile