Kezdőlap (Vesemedence-gyulladás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Vesemedence-gyulladás

Betegségek  Vesekövesség  Vesemedencerák

Vesemedence-gyulladás, pyelonephritis, pielobefritisz
Vesemedence-gyulladás (pyelonephritis, ejtsd: pielonefritisz) alatt az egyik vagy mindkét vese bakteriális fertőzését értjük.


Vesemedence-gyulladás
Gyakori komplikáció a jobb oldali vesemedence gyulladása a terhesség második felében, ezért igen fontos a terhesgondozás során a megfelelő időben elvégzett vizeletvizsgálat.

Vesemedence-gyulladás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: PN, pyelonephritis) ...

A vesemedence-gyulladás
A kórokozók többnyire a bélből származó baktériumok, melyek a húgycsövön keresztül érkeznek a hólyagba, és onnan a húgyvezetékeken feljutnak a vesemedencébe, ahol kiváltják annak gennyes gyulladását.
...

Vesemedence-gyulladás
Tünetei lehetnek a hidegrázás, deréktáji fájdalom, magas láz, esetleg gennyvizelés. Kialakulhat a véráram vagy a húgyutakból továbbterjedő fertőzés útján. Gyógyszeres kezeléssel gyorsan gyógyítható.
Még ajánljuk ...

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > V > Vesemedence-gyulladás
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
Vesemedence-gyulladás ...

A képalkotó eljárásoknak (pl. kontrasztanyagos röntgenvizsgálat) inkább idült vesemedence-gyulladás esetén van értelme.
Kezelés ...

Vesék ultrahangos vizsgálata
Magyar Vese-Alapítvány
VESEBETEGSÉG: Kalauz a betegek és családtagjaik számára
Nemzeti vese Program
Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége
Terhességi vesemedence-gyulladás ...

Vesemedence-gyulladás
Napvirág, Rezgőnyár
Sok folyadékot kell fogyasztani, korlátozott veseműködés esetén csökkenteni kell a fehérjefogyasztást.

Vesemedence-gyulladás
A vese nagyjából 12 centiméter hosszú, és hét centiméter széles, vörösesbarna, páros szerv. Három fő részből áll: a kéregállományból, a velőállományból és a vesemedencéből.

A vesemedence-gyulladásra jellemző a láz, hidegrázás, hányinger, hányás, a deréktáji fájdalom. A vesemedence-gyulladás oka az esetek 70 %-ában Escherichia coli, de okozhatja B-csoportú Streptococcus, Klebsiella, Enterobacter, Proteus törzs is.

Vesemedence-gyulladás
A vesemedence-gyulladás (pielonefritisz) egy vagy mindkét vese bakteriális fertőzése.

Vesemedence-gyulladás
Forduljon orvoshoz
Gyakori vizelés és erős szomjúság, esetleg fogyás ...

A vesemedence-gyulladás kórházi kezelést igényel, az antibiotikumot a gyermek intravénás injekció formájában kapja kb. 10-14 napig, majd a gyermek hazaadást követően az antibiotikus kezelést szirup formájában, szájon át kapja még több héten keresztül.

A vesemedence-gyulladást mindig komolyan kell venni, ennek kezelése a cikk elején említett szövődmények megelőzése végett kórházban történik. Ebben az esetben az antibiotikum kezelés általában vénás vagy izomba történő adás segítségével történik.

A vesemedence-gyulladás (pielonefritisz) egy vagy mindkét vese bakteriális fertőzése.
Sokan elhanyagolják: húgyhólyagproblémák ...

Akut vesemedence-gyulladás
Súlyos betegség, tünetei néhány óra, egy nap leforgása alatt kialakulnak. A kórokozók véráram útján (hematogén) vagy hólyagból vizelettel felszálló fertőzés útján érik el a vesét.

A kezeletlen húgycsőgyulladásból idővel vesemedence-gyulladás is kialakulhat. Az esetek döntő részében a betegség bakteriális eredetű, az eredetileg a vastagbélben élő coli baktériumok okozzák.

A fertőző gócból - amely lehet egy tályog, tüdőgyulladás, hashártyagyulladás, de akár vesemedence-gyulladás is - a kórokozók vagy azok mérgező termékei - a toxinok - a vérbe jutnak, ahol aktiválják a szervezet védekező rendszerét.

A Klebsiella és a Coli baktérium is gyakori húgyúti kórokozó, tehát a vizeletelvezető apparátus fertőzését: hólyaghurut, vesemedence-gyulladást okozhatják. (A Coli gyakoribb kórokozó.)
A csecsemőkori húgyuti fertőzés antibiotikum kezelést kíván.

a következők: cukorbetegséggel összefüggő veseszövődmény, amit diabeteszes nefropátiának hívunk; cukorbetegség okozta érelmeszesedés miatti veseszövődmény, amit iszkémiás nefropátiának nevezünk; végül cukorbetegség miatti idült vesemedence-gyulladás.

A húgyúti rendszer betegségei (gennyvizelés, vesemedence-gyulladás, hólyaghurut). A vese és a hólyag betegségei néha heves lefolyásúak, magas, szabálytalan lázzal.

A kommenzális törzsek, a hólyaghurutot, illetve vesemedence-gyulladást okozó törzsek virulenciaprofilja eltérő, és az egyes faktoroknak a húgyúti fertőzés patogenezisének különböző szakaszaiban van szerepe.

Súlyosabb, rossz közérzettel járó formája a vesemedence-gyulladás.
Lányok gyakrabban szenvednek ezekben a fertőzésekben, mint a fiúk, mivel a nők húgycsöve rövidebb a férfiakénál, és így a fertőzést okozó kórokozók könnyebben eljuthatnak a hólyagba.

Ezért többféle vesebetegség is - például krónikus vesemedence-gyulladás, a vese veleszületett betegségei - okozhat magas vérnyomást. Gyakran azonban a veseartéria szűkülete a kiváltó ok.

Húgycsőgyulladás ", Húgyhólyaggyulladás ", Húgyvezeték-gyulladás ", Vesemedence-gyulladás "
150. FEJEZET - Húgyúti sérülések
Vesesérülések ", Húgyvezeték-sérülések ", Húgyhólyag-sérülések ", Húgycső-sérülések " ...

A hólyagot érintő bakteriális fertőzés a húgyvezetéken keresztül felszállva, vesemedence-gyulladást okozhat.
A fertőzés a környező kismedencei szervekre is ráterjedhet, prosztatagyulladás alakulhat ki. (forrás: OAN, dr. Igaz) ...

A vesemedence-gyulladás (pyelonephritis) a vese szövetét érinti, leggyakrabban a hólyaghurut továbbterjedése eredményezi. Ha a húgyutakban elzáródás van, a vese is gyakrabban fertőződik.

A legnagyobb veszély ebben az esetben az, ha a vizelet teljesen elakad és befertőződik. A kialakuló vesemedence-gyulladásra a fájdalom mellett a magas láz, hidegrázás utal. Ezt muszáj orvosnak megmutatni, különben a gyulladás a vesét károsítja.

Vastagbél-gyulladás, Vesekő, Vesemedence-gyulladás, Visszértágulat,
z lap tetejére...
Zöldhályog, ...

Vizeletürítés elégtelensége, idült hólyaghurut, vesemedence-gyulladás lehetséges.
A stressz inkontinencia kiváltó okai ...

Ezek előfordulhatnak csak a vizeletben vagy kimutathatóak lehetnek egy-egy szerv fertőzésekor is, például húgycső, prosztata- vagy vesemedence-gyulladás, illetve hólyaghurut esetén.

Olykor kiválthatják korai terhesség alatt szedett (főleg epilepsziaellenes) gyógyszerek, kromoszóma-rendellenességek (főleg Edwards-szindróma), tartósan magas anyai láz (mely Magyarországon az esetek 90%-ában influenza, vesemedence-gyulladás és ...

vizeletelfolyási akadályok, vizelési panaszok (gyakori vizelési inger, tökéletlen hólyagürülés, stb.),
székletürítés nehézségei, Ismétlődő húgyúti fertőzések (pl. hólyaghurut, vesemedence-gyulladás).

gyomorfekély és patkóbélfekély gyógyszere, de - a kamilláéval azonos módon - széles az alkalmazási területe: bőrgyulladás, lábszárfekély és sebkezelés általában, szájnyálkahártya- és ínygyulladás, légcső- és hörghurut, vesemedence-gyulladás, ...

coli baktériumok a bélcsatornán kívül is okozhatnak megbetegedést a húgyutakban elszaporodva vesemedence-gyulladást, vagy agyhártyagyulladást. Újszülötteknél az egész szervezetben általános fertőzést kiváltva szepszist is eredményezhet. .

sorulás vagy krónikus hasmenés
tartós hőemelkedés
testsúlycsökkenés vagy elhízás
torokfájás
vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés
vastagbélgyulladás
végbélviszketés
vesemedence-gyulladás ...

Lásd még: Lásd még: Szindróma, Cukorbetegség, Daganat, Diabétesz, Allergia

Betegségek  Vesekövesség  Vesemedencerák

 
RSS Mobile