Kezdőlap (Vesekő)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vesekő

Betegségek  Vesegyulladás  Vesekőbetegség

Vesekő, Vesekőoldás
A vesekő keletkezésének okát pontosan nem ismerjük, inkább feltevésekre vagyunk utalva. Az okozott fájdalmak nincsenek összefüggésben, a keletkezett kő nagyságával. Egy biztos, hogy a vesekövet anyagcserezavarok idézik elő.


Vesekő és vesegörcs
Kidney stones and renal colic
Vesegörcsnek hívjuk azt a fájdalmat, amikor a vesekő megmozdul a vesében vagy elindul a veséből a húgyhólyag felé. A fájdalom az ágyékban kezdődik (lásd az ábrát).

Vesekő betegség diétás kezelése
A vesekövek a vizeletben oldott anyagokból keletkeznek, egy részük anyagcseretermék, más részük a táplálékok természetes alkotórésze.

Vesekő
A vizeletelvezetés zavarából kifolyólag sók csapódnak ki a vesemedencébe. Húgyúti fertőzések fokozzák a kőképződés kialakulását, a húgyutak elzáródása révén.

Vesekő
Diagnózis: A kövek 80%-a kalcium. Nagyságuk a szabad szemmel láthatatlantól a három centiméter átmérőjűig változhat.

~betegség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás
(másnéven: húgyúti kövek, Nephrolithiasis, Urolithiasis) ...

~

A ~ a vesemedencében, húgyutakban vagy a húgyhólyagban kikristályosodó só. A kövek gyakran kalciumoxalát, húgysav (karbamid) vagy calciumfoszfát alapúak, vízben nem oldható vegyületek. A kövek egészen kicsik is lehetnek (vesehomok), de kiötlhetik az egész vesemedencét is.

~
Áfonya
Áfonya (Vaccinium myrtillus. Feketeáfonya, havasi meggy, fenyvesbogyó, kukajsza, pozserobek, áfonya, borovnyica, kövimálna, hamvasáfonya, mocsári áfonya, vörösáfonya) ...

~, húgyúti kövek
A kövek (kalkuluszok) a húgyutakban bárhol kialakuló kemény képződmények ...

A ~betegség
A vesegörcsök a lakosság 5-15 százalékát, többnyire a férfiakat érinti, a kő kialakulásának többféle oka lehet.
...

~ - Tibor jeligére

30 éves vagyok. 8-10 év alatt 3 távozó vesekövem volt. 2007. októberben találtak követ az urétervezetékben és a vesekehelyben. Az uréterkő 3 heti kemény görcsölés után spontán távozott.
Lelet: a bal vese alsó kehelyrendszerében 5 mm átm.

~
A vizelettel kiválasztódó sók kicsapódása a vesemedencébe. Húgyúti fertőzések, a húgyutak elzáródása kedvezhet a kőképződésnek. Vesekövek keletkezhetnek a gyűjtőcsatornákban, vesekelyhekben, melyek a vizelettel továbbsodródhatnak a vesemedencébe, ahol különböző méretűre nőhetnek.

A ~ kialakulása:
A ~képződés oka gyakran ismeretlen. Keletkezésében valószínűleg a táplálkozás is szerepet játszik. Az emelkedett vérkalcium szint mindenképpen hajlamosító tényező.

A ~ kemény, kristályos anyagból van, gyakran kalcium-oxalát, vagy más vegyület alkotja, amely a vizeletben kicsapódik. Ma már több mint 25 különféle összetételű kőtípust izoláltak, leggyakoribb a kalcium-oxalát kő. Az esetek 80%-ában mindkét vese érintett.
Vesekövek ...

Bár a ~ fájdalmas, általában jól kezelhető betegség. Szövődmények: vesefunkciócsökkenés, veseelégtelenség, húgyvezetékelzáródás, kiújulás, húgyúti fertőzés.
5 találat (1 oldal)
1
Hasznos linkek ...

Mivel a kőképződés a sók kicsapódása következtében jön létre, minden olyan folyamat, ami a vizeletben található kőképző anyagok (sók) sűrűségének növekedéséhez vezet, a ~ kialakulásának valószínűségét növeli. Bizonyos anyagcsere-betegségek (pl. a köszvény) a sók felszaporodásával járnak (pl.

Tudomány, hírek, Semmelweis Egyetem > Fogalomtár > V > ~-betegség
A Á B C CS D E É F G GY H I Í J K L M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS 0-9
~-betegség ...

~ - folyadékfogyasztás
Ennyi vizet kell innod naponta ~ ellen
Az orvos szerint ...

A ~ okozta fájdalom
A ~ okozta fájdalom egyike a legkomolyabbaknak - azok a felnőttek, akik átestek rajta, jól tudják ezt.

Ej, mi a kő: ~ és húgyúti kövek
1 . oldal
Nem oldódó anyagok - Félrevezető tünetek - Döntő vizsgálatok - Ha kezelni kell ...

~betegség
~ Idegen, szilárd anyag a húgyutakban
~betegségComplex pathologiás állapot ...

~
A ~ akkor alakul ki, amikor a vese nem képes kiválasztani a vérből a sót és az ásványi anyagot és ez kristályos formában felhalmozódik a vesében.

~
vesekövek nem műtéti kezelése (konzervatív terápia)
vesekövek megelőzése
vesevezetékkő (ureterkő)
vesevezetékkövek nem műtéti kezelése (konzervatív terápia)
vesekövek műtéti kezelése
hólyagkövesség
húgycsőkő ...

~ - A téma cikkei
2/1 A vesekövesség és típusai
2/2 Kezelés és megelőzés ...

A ~
A vesekövek a vizeletből kicsapódó sókból kialakuló kemény, többnyire mésztartalmú konglomerátumok a vesekelyhekben és a vesemedencékben. A kőképződés előtt gyakori jelenség az úgynevezett vesehomok képződés, illetve ürítés.

A ~ különböző formáinak terápiás lehetőségeiről beszélgettünk Prof. Dr. Reusz Györggyel.

- ~
A vesében elhelyezkedő húgyúti köveket nevezzük veseköveknek.

~ megelőzése kalciummal
A szakértők szerint az étrendi és nem étrendi forrásokból bevitt kalcium mennyisége jelentősen befolyásolja a ~ kialakulásának kockázatát. Az elegendő kalciumot fogyasztó személyekben alacsonyabb a ~képződés valószínűsége.

~, nem okoz panaszt
~, természetes úton való távozás
~hajtás, Cysetenal, Xanax, Rowatinex ...

~ kialakulásához vezethet
gátolhatja a vasfelszívódást
székrekedést okozhat ...

~ felszínének PEM-os képe.
Hörgőhám csillós sejtjének PEM-os képe a csillók feltüntetésére.

~
×
~re a vesére leghatékonyabb gyógynövényt, a nyírfalevelet ajánljuk. Ez képes a vesekövet morzsolni, a kőképződést meggátolni és a veseműködést javítani. Korlátlan ideig iható, nem kell szünetet tartani. Napi 1-2 csészét ajánlunk belőle.

A ~betegség a 18-45 év közötti korosztályt érinti, férfiaknál háromszor gyakoribb, mint nőknél. A kövek mérete a homokszem nagyságától a 2-3 cm átmérőjűig változhat. A kövek fokozatosan növekednek, és a húgyutak bármelyik szakaszában előfordulhatnak.

A ~ gyakran okoz gyötrő fájdalmat, mikor eljut a húgyvezetékbe, az ugyanis összehúzódik a kő miatt, és erőteljes, görcsös fájdalom (vesegörcs) jelentkezik a derékban, ami gyakran sugárzik ki a lágyék felé. A fájdalom megszűnik, ha a húgyvezeték elernyed vagy a kő lejut a húgyhólyagba.

A ~ eltávolítása céljából a vese bemetszése. (vese- + G. lithos, kő, + tome, bemetszés)
nephrológia
A vesék betegségeivel foglalkozó orvosi tudományág. (vese- + G. logos, tudományág) ...

Kevesebb ~: A citromsav csökkenti a kalcium kiválasztá­sát, és segít megakadályozni a fájdalmat okozó vesekövek képződését. A friss citromléből készült limonádé (lehetőleg mi­nél kevesebb cukorral) ugyanolyan hatékony, mint a citrát-tartalmú gyógyszerek.

Vesehomok, ~ esetén a fitoterápia egyrészt megelőző, másrészt kiújulást gátló hatású lehet. A felsorolt drogok mindegyike alkalmas e célra, ún. vízlökés-terápia alkalmazásával. Kisebb kövek elhajtására a gyermekláncfű gyökere és levele alkalmas.

A galagonyát ~re, emésztési panaszokra, menstruációs görcsökre is használták, de jelentős és bizonyított hatása szívelégtelenségben van. Segíti a szívizom működését, a koszorúerek véráramlását és ritmuszavar ellenes hatással is rendelkezik.

~ - amire a periódusokban jelentkező görcsös hasi fájdalom, derékfájdalom vagy lágyéktájra sugárzó fájdalom irányítja a figyelmet és nem egyszer véres vizelet kíséri ...

Magában vagy más, hasonló hatású drogokkal keverékben a húgyutak bántalmai, ~ és hólyaghomok esetén, cukorbaj ellen használják. Fo­gyasztó teákhoz is adják. A kukoricamagból előállított keményítő púderek, hintőporok alkotórésze és pilula-kötőanyag.

~vel együtt jár(hat) Azok a veseköves betegek veszélyeztetettek, akik túl sok kalciumot ürítenek a vizelettel. A kalciumhiány következtében a szervezet - hogy helyreállítsa a normális kalciumszintet - a csontokból pótolja a hiányzó mennyiséget.

Vesetisztítás, ~, vesehomok, vesegörcs

A vízkő és a szennyeződések nemcsak a mosógépünk falán rakódnak le, de a vesékben is kövek, homok formájában. Ezzel korlátozódik a veseműködés, ami fáradékonyságot és csökkent teljesítőképességet okoz.

Mit tehetünk a ~ kialakulása ellen?
Noha az orvosok nem midig tudják, egyes embereknél miért alakulnak ki a só és ásványianyag-kristályokból álló vesekövek, egy dolog biztos:...
Visszérbetegség kezelése otthon ...

Az ESWL kezelés a ~zúzás igen jó eredményeit próbálta reprodukálni - kisebb sikerrel. 20 év telt el az első tapasztalatok óta, így az indikációk és kontraindikációk kikristályosodtak. 20 mm-nél kisebb, negativ rtg-árnyékot adó szoliter kő ideális a beavatkozásra.

Hieronymus Bock szerint az erdeifenyő-magokat 'A maiak tüdőbajban használják, mert tisztítanak, nedvesítenek, frissítenek és jó táplálékot is adnak, ugyanígy adhatók ~re, hólyagbajokra és fájó vizelésre, mert tisztítanak és enyhítenek.

Szerzett Reflux (szekunder reflux VUR) kialakulásának leggyakoribb oka, a gyakori felfázás, húgyúti fertőzés, melynek alapja felnőttkorban például a ~, húgyvezetékkő alapján kialakuló szöveti irritáció, vagy a terhesség is lehet (a méh összenyomja a húgyvezetéket), ...

Így a vízhiány következménye nem csak a ~ lehet, hanem a széklet keményebbé válása is.

A KQN víz lúgosítja és hígítja a vizeletet, és rendszeres fogyasztás esetén megakadályozza a ~képződést és a vizelet bakteriális és gombás elfertőződését. Ezért is hasznos mindazok számára, akik hajlamosak a húgyúti fertőzésekre.

A ~képződésről, a húgysavszint növekedéséről, a túladagolt C-vitamin okozta skorbut jellegű betegségről szóló jelentések egyelőre megalapozatlannak bizonyultak. A nagy dózisú aszkorbinsav igazából csak a bélrendszerre lehetne veszélyes, de erre sem találtak bizonyítékot.

Ez a magyarázata, hogy nem csak a bőr sérülései okozhatnak fájdalmat, hanem a belső szerveink sérülései, betegségei is (epekő, ~, érszűkület, szívinfarktus, hashártyagyulladás, bélbetegségek stb.). Vannak olyan állapotok, amikor a fájdalomérzet nem alakul ki.

Kezdetben csak egyszerűbb, kevesebb speciális műszert és technikai bravúrt igénylő rutinbeavatkozásokat (epekő, ~ eltávolítása stb.) hajtottak vére.

A vizeletelvezető rendszer elzáródásának hátterében többféle ok is állhat, például ~, daganat, prosztata-megnagyobbodás vagy a terhes méh növekedése. Az elzáródás mögött a vizelet felszaporodik és pang, ami fertőzésekhez és a vese károsodásához vezethet.

Jobb oldali alhasi fájdalom esetén elsőként mindenki vakbélgyulladásra, másodikként a húgyvezetékbe ékelődött ~re gondol. Nőknél négy, férfiaknál három olyan betegség van, melyet a jobb alhasi fájdalmak jelentkezésekor illik ismerni.

A Crohn betegeknél gyakrabban alakul ki ~?
A betegség gyakori szövődménye a ~hajlam, e tekintetében is célszerű a diétát bővíteni, s kerülni kell mindazokat a nyersanyagokat, amelyek oxalátkő kialakulásához vezethetnek: ilyenek a kakaó, csokoládé, sóska, spenót, egres, rebarbara, ...

~betegség) gyógyítása természetesen alapkövetelmény. A súlyosan károsodott vese ("roncsvese") sebészi eltávolítására olykor szükség lehet a súlyosbodó magas vérnyomás gyógyítására. Mivel a folyamat általában féloldali, a másik vese elegendő a kiválasztási funkciók ellátásához.

epekő, ~ kólika
intraperitoneális, extraperitoneális kiindulású gyulladásos betegségek
perforáció
peritonitis
a mesenterialis erek thrombosisa, emboliája
gyógyszer okozta mellékhatás (fenotiazinok, thiazidok, opiátok)
spasticus tipus(ólom, nikotinmérgezés, uraemia,porphyria) ...

A hányás csökkenti az általános panaszokat, ~, hasnyálmirigy gyulladás esetén a hányás nem szünteti a panaszt
Hányinger nem előzi meg az agynyomás fokozódáshoz csatlakozó hányást
Hányás: a pylorus elzáródik - gyomor test összehúzódik - cardia ...

Az ajánlottnál lényegesen nagyobb és tartós kalciumbevitel ~képződést eredményezhet, továbbá más ásványi anyagok felszívódását is megzavarhatja. A csontritkulás gyógyításához napi 1,5 gramm kalcium, 600 mg magnézium, 25-50 mg mangán bevitele javasolt.

Létrejöhetnek epekő és ~ esetén is, a szöveteket izgató hatásuk miatt. Ezekben a folyamatokban nem képződik genny a gyulladás területén, izzadmány azonban kimutatható.

változatos súlyosságú húgyúti fertőzések
~, ureterobstructio
okai a nekrotizált papillák meszesedése és az ureáz-pozitív fertőzések
hypertonia
acut veseelégtelenség gyakori ...

A primer hyperparathyreosis legtöbbször ~ vagy calcipeniás osteopathia formájában jelentkezik. A szerzők megvizsgálták a csont érintettségét (az ásványianyag-tartalom változását és a törések gyakoriságát) a primer hyperparathyreosis renalis formájában.

Anyagcsere betegségek: elhízás, cukorbetegség, májkárosodás, epekő, ~, köszvény és a magas vérnyomás (a legújabb kutatási eredmények szerint).
Fogbetegségek: fogszuvasodás, fogínysorvadás, fogínyvérzés és a szabálytalan fogsor.

Kezelés nélkül a magas húgysavszint súlyos ízületi elváltozásokat és ~képződést okozhat.
Szponzorált linkek
Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

A vizeletben található vörösvértestek származhatnak menstruációs vérből, húgyutakból (pl. ~, homok vagy éppen daganat esetén). Módosíthatja az eredményt, ha nehéz fizikai munka után adjuk a vizeletmintát, vagy nagy dózisban szedünk C-vitamint.
Normálérték: 0-10 ery/µL
Fajsúly ...

urológus daganat prosztata intim körülmetélés circumcisio inkontinencia lézer vese here hólyag húgycső fityma kantár rövid kőzúzás ~ ESWL szexológia sex merevedés zavar impotencia viagra uprima cialis yohimbin andrologia gyulladás onkológia rák rákszűrés rendelő kórház levitra levitra ...

Gyakran előfordul a vizeletképző és elvezető szervekben a ~ képződése, ami nem más, mint kikristályosodott só. A kisebb méretű kövek képesek még a 'vándorlásra', s ebből adódóan gyakran eltömődést okoznak.

Túlzott fogyasztása pedig hasi görcsöket, hasmenést, vizeletbőséget, ~képződést okozhat. Dohányosoknak 100 mg, fertőző betegségben szenvedőknek 250-300 mg, rákos betegeknek 1000 mg lehet a napi adag.

A lágyéktáji fájdalom - akár akut, akár fokozatosan kialakuló fájdalom - hátterében többféle ok állhat. Sportolóknál gyakran a comb izmainak sérülése az ok, azonban porckorongsérv vagy a húgyvezetékben elakadt ~ is előidézheti. Férfiaknál gyakran lágyéksérv az ok.

Az orvosi célból lökéshullámot használó eljárást a német Dornier cég fejlesztette ki az 1970-es években "extracorporealis lökéshullám-terápia" (ESWT) néven. 1980 februárjában történt az első sikeres ~fragmentáció ...
Sportbalesetek helyszíni ellátása - előkészület ...

A fertőzéseket elősegíti az is, ha a normális vizelet kiválasztás valamilyen okból zavart, például a prosztata megnagyobbodása, ~, a húgycső szűkülete miatt. Ilyenkor a pangó vizeletben elszaporodhatnak az egyébként a vizelettel gyorsan kiürülő kórokozók.

A betegséggel járó ~hajlam (oxalátkő) miatt helyes, ha nem fogyaszt csokoládét, kakaót, narancsot, céklát, sóskát, spenótot, meggyet, egrest és ribizlit és az ezekből készült szörpöt, dzsemet, befőttet sem, mivel ezek sok oxalátot tartalmaznak.

Aztán sok olyan víz van, aminek nagyon magas az ásványianyag-tartalma, több olyan van, amelyben sok a kalcium, amely felelős sokszor a ~ kialakulásáért. Úgyhogy folyadék kell, de nagyon meg kell válogatni, és nézni mit iszunk.

(jobb vese - férfival kapcsolatos ügy, bal vese - nővel kapcsolatos ügy)
~: a párkapcsolatodban nincs elég energia, lelkesedés
Viszketés: ingerlékenység jele, a vakarással keresgéled, mi az, ami ingerel.
Visszér: Rugalmatlan, merev, zárkózott vagy.
Zöld hályog: visszafojtott könnyek ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Cukorbetegség, Magas vérnyomás, Szindróma, Húgyúti fertőzés?

◄ Vesegyulladás   Vesekőbetegség ►
 
RSS Mobile