Kezdőlap (Vesegyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vesegyulladás

Betegségek  Vesegyógyászat  Vesekő

Vesegyulladás
Tünetek A Streptococcus baktérium okozta fertőzés - például egy tüszős mandulagyulladás - után egy-két héttel alakulhat ki. Gyerekeknél nagyon hirtelen jelentkezik; véres vizelettel, az arc és boka mérsékelt duzzanatával, fejfájással, étvágytalansággal, magas vérnyomással.


A vesegyulladás
A baktériumok leggyakrabban alulról felfelé terjedve fertőzik meg húgyutakat, ritkábban fordul elő, hogy a vérben keringő baktérium a vesébe kerülve okozzon gyulladást.
...

Vesegyulladás
Általában valamely bakteriális fertőző betegség például skarlát, mandulagyulladás szövődményeként alakul ki. A vesegyulladás jele lehet a vizeletben megjelenő vér és fehérje.

Vesegyulladás (glomerulonephritis)
A vese érgomolyának, vagyis szűrőjének a heveny vagy idült gyulladása. Emiatt a vér alkotórészei is átjutnak a károsodott szűrőn keresztül. A vizeletkiválasztó rendszernekezt a ritka betegségét nemcsak kórokozók, hanem autoimmun folyamatok is létrehozhatják.

A vesegyulladás következményeként létrejövő állapotok, és azok kezelése, illetve megelőzése a következő: ...

Heveny ~ (akut glomerulonefritisz) étrendje
Az első 2-3 napon át a beteget éheztetjük és szomjaztatjuk, legfeljebb 1-2 kekszet ehet. Az első nap után 1-2 almát fogyaszthat vagy 2-3 dl cukrozott limonádét kap. Ha a diurézis megindult, bővebben lehet adni folyadékot.

~ok
Vese érbetegségei
Vese veleszületett és anyagcsere-betegségei ...

~
Az élettel kapcsolatos szorongásokra utal.
Ezek frusztrációk, amelyeket nem terelt a személy helyes mederbe. Túlzott reakció a bosszantó tényezőkre, a tanulság levonása helyett.

~ - nephritis, nephritis
vesekehely - calix renalis
vesekő - calculus renis, renal calculum, kidney stone, nephrolit, (szintén lásd: Vesekő és vesegörcs) ...

A ~ alattomos betegség, ami akár súlyos következményekkel is járhat.
Forrás: Femina.hu
hirdetés ...

Idült ~ban szenvedő beteg diétája
Sószegénység
Az idült ~ban szenvedő betegnek különösen akkor van szüksége diétás kezelésre, ha vérnyomása tartósan magas. Ilyenkor elsősorban nátriumszegény diétával lehet befolyásolni a vérnyomást.

~, veseelégtelenség,
valamilyen húgyúti szűkületet okozó kórkép,
vesedaganat,
fejlődési rendellenesség,
ritkábban szívbetegség (coarctatio aortae: itt az aortán a főverőéren található szűkület), veseartéria, illetve vesevéna szűkülete, például trombus által,
immunbetegség, ...

~nál (kezdődő) nem adható. Borral főzve (20 gr 200 gr borral) vizelethajtó, a húgycsőben lerakódott homokot eltávolítja, de kiválasztja a szervezetben erjedésnek indult nyálkás anyagokat is.

A ~ egyes típusaiban a vese szöveteit fehérvérsejtek vagy antitestek árasztják el. Más típusú betegségekben a gyulladás szövetvizenyővel vagy -hegesedéssel jár, fehérvérsejtek vagy antitestek megjelenése nélkül. A betegség a vesében bárhol kialakulhat.

A ~ra vonatkozó, illetve abban szenvedő.
nephritis, például nephritides
A vese-, vesék gyulladása. (vese- + G. -itis, gyulladás) ...

Heveny ~ kezelése általában kórházban történik. Mindenképpen fekvés szükséges, kezdetben koplalás, és szomjazás, később só- és fehérjementes, majd só- és fehérjeszegény étrend.

nefritisz
~.
Görög orvosi szakszó a nephrosz (vese) nyomán, a gyulladásra utaló -itisz végződéssel (mint appendicitis, hepatitisz). nefrit.

Javasolt: ~, reumatizmus, szívbetegségek, diabetes, emésztési zavarok, ekcéma esetén.
5.12.7 Shelton - Diamond-féle étrend ...

A heveny ~ legtöbbször súlyos fertőzés, megfázás következménye, de okozói lehetnek az orbánc, a vörheny, a tüdőgyulladás vagy éppen a mandulagyulladás is.

A betegek több mint felénél kell számolni ~sal (nephrosis), amire a dagadt lábak és a magas vérnyomás hívhatja föl a figyelmet, sokszor ugyanis alattomosan, egyéb panasz nélkül kezdődik.

Vesebetegség: idült ~, cisztás vese, veseartéria-szűkület...
Szív- és érrendszeri betegség: aortaszűkület, szívbillentyű-betegségek...
Hormonális betegségek: pajzsmirigy-túlműködés, mellékvese-daganat, -túlműködés...
Idegrendszeri betegségek: agydaganat, agyi érbetegségek...

sebek alakulnak ki rajta, ritkán idült ~, belső vérzések lépnek
fel. Nagyon ritkán ízületi panaszok és izomgyulladások alakulnak ki (Thurairajan 1997).
A Fluad nevű influenza ellenes oltóanyagban található segédanyagot, az ...

Általában légúti illetve bőrfertőzéseket okoz, illetve a másodlagos módon kiváltója egyéb, az egész szervezetet érintő betegségeknek, mint a ~, a régóta ismert - és adott esetben súlyos szövődményekkel, maradványtünetekkel járó - rheumás láz, valamint a skarlát.

A Bojtorján használható gyulladásos bőrbetegségek, kiütések, lázzal és torokgyulladással járó megfázások, vér mérgezettsége (vértoxicitás), nyirokpangás, ~ esetén. A Bojtorján gyökér és mag, erőteljesen tisztítja a vért és a nyirokrendszert.

Gyakori ok még a különféle immunológiai okból kialakuló ~ok - glomerulonephritisek - által kiváltott veseállomány-károsodás. A veleszületett, illetve örökletes rendellenességek gyermekkori veseelégtelenséget okozhatnak, némely esetben a veseelégtelenség későbbi életkorban alakul ki.

Gyakran okoz ízületi gyulladást, szívburok-, szívizomgyulladást, ~t, foltos hajhullást és bőrgyulladást. Amennyiben a háziorvosban vagy a szakorvosban felmerül a gócgyanú, úgy a beteget a fül-orr-gégész szakorvoshoz küldi, aki megállapítja, hogy a mandulák gócosak-e vagy sem.

Tünetei: A hepatitis C vírus nemcsak a májat támadja meg; ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és ~t is okozhat. A fertőzöttek 25%-a 3-4 hónapon belül magától meggyógyul, vírusmentes lesz. A maradék 75% viszont fertőzött marad és alattomos, krónikus májbetegség alakul ki náluk.

Krónikus ~ok, amelyek érinthetik a vizeletkiválasztó szervecskéket, a vese szövetközti állományát (krónikus interstitialis nephritis), és a vesemedencét egyaránt. Kialakulásához a húgyutakban lévő különböző szűkületek vezetnek.

Nem megfelelő diagnózis, illetve kezelés esetén immunológiai hátterű, késői megbetegedések megjelenésével kell számolni: reumás láz, ~ (glomerulonephritis).

Az arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és ~ előfordulása Wegener-féle granulomatózisra utal.
Ízületi fájdalmak Schönlein-Henoch-féle vérzékenységre vagy szisztémás SLE-re jellemzők.
A véres köpetürítés autóimmun eredetű, komoly prognózisú Goodpasture (e: gúdpaszcsör) szindróma tünete.

144. FEJEZET - Nefritisz (~)
Nefritisz szindróma ", Nefrózis szindróma ", Tünetmentes proteinuria-hematuria szindróma ", Tubulointersticiális ~ "
145. FEJEZET - A vese ereinek rendellenességei ...

A tünetek nélkül kialakuló ~ veszélye miatt folyamatos orvosi ellenőrzés szükséges!
A kiegyensúlyozott táplálkozás a legmegfelelőbb, a vegetáriánus étrendek közül csak a tejet és tojást is tartalmazók fogadhatók el.

Alkalmanként előforduló súlyosabb szövődményei miatt (orrmelléküreg-gyulladás, középfülgyulladás, nyaki nyirokcsomók gennyesedése, olykor reumás láz, illetve ízületi és ~) fontos megemlítenünk a toxinokat termelő streptococcus baktériumokat is.

veseér-szűkület
vesebetegségek (~, vese-cysta, vesedaganat, vese tbc)
hormonális betegségek (mellékvesekéreg-daganat, agy-alapimirigy-daganat, mellékpajzsmirigy elváltozások stb.)
Mit nevezünk esszenciális hipertóniának?

Csökken a vizelet: szívgyengeség, ~
Nő a vizelet mennyiség: diabeteszben - elérheti a napi 4 litert, fajsúlya magas
Diabetesz inszipidusz (folyadék háztartást szabályozó hormon hiánya)- vizelet mennyiség 5-10 l, fajsúly alacsony ...

vesebetegségek: ~, cukorbetegség
statikai okok, és más ortopédiai megbetegedések: lúdtalp
elhízás
terhesség
reumatológiai problémák: ízületi gyulladások
csonttörés, ficam, szalagszakadás
jó- és rosszindulatú daganatok ...

Komplikációként hólyaggyulladás, ~, mellékhere-, heregyulladás, prosztatagyulladás, húgycsőszűkület, nőknél kismedencei gyulladás, méhnyakgyulladás, petevezetőgyulladás, problémák a teherbeeséssel, terhességgel jöhetnek szóba.

Az alsó húgyutak gyulladása nagyon gyakori - különösen nőknél - míg a sokkal veszélyesebb ~ szerencsére sokkal ritkább.
Mi a húgyúti fertőzések oka?

Ugyan betegségei legtöbbször megelőzhetőek aktív, passzív, illetve regeneráló pihenéssel, ám ha erre nincs mód fáradékonyság, szívgyengeség ellen és ~nál egyaránt remek megoldást kínál az Apró bojtorján. A szívét támogatja továbbá a Galagonya, az Orbáncfű, a veséjét a Mezei zsurló.

Â- a sikeres műtét ellenére is megállíthatatlanul folytatódó vesepusztulás, melyre különösen a beavatkozás előtt vagy után lezajló ~ hajlamosít.
Műtéti előkészítés ...

Ezek a baktériumok okozhatnak többek között izületi, szívbelhártya-, ~t satöbbi Tulajdonképpen a mandula ilyen esetben egy gennyes góc, ezért mindenképpen el kell távolítani.

A fertőzés sokáig tünetmentes maradhat, majd a fertőzöttek körülbelül 75 százalékánál májgyulladás alakulhat ki. Hosszabb távon májcirrózist, májrákot okozhat. HCV fertőzés izületi és bőrpanaszok, ~ hátterében is állhat.
Kezdőoldal
Nyomtat
Hozzáadás a Kedvencekhez ...

A fenacetin-vese (phenacetin nephritis) nem fertőzéses eredetű, krónikus ~. A vesék kötőszöveti állománya a gyulladás során zsugorodik, a vese láthatóan sorvad. A folyamat előrehaladtával a vesék kiválasztó funkciója romlik, működésük leáll.

A leukociták fehérvérsejtek, melyek egy leukocita-észteráz nevű enzimet termelnek, a vizsgálat ennek segítségével mutatja ki a vizeletben lévő fehérvérsejteket. A vizeletben való megjelenése húgyúti fertőzésre, prosztata- vagy ~ra utal. Mintavétel előtt alaposan meg kell mosakodni.

Ezek toxinjaik vagy a gyulladásos fehérje termékeik révén izgatják a szervezetet, és ezáltal bőrkiütést, gócos ~t, satöbbi okozhatnak. Az ún.

és nem tisztázható minden esetben: tény, hogy nagyobb számban fordul elő olyan egyéneknél, akik többszörös veseoperáción estek át, vagy anyagcsere-betegségben, vérképzőrendszeri betegségekben immunológiai rendellenességekben szenvedtek, illetve vesekővel vagy hosszan fennálló idült ~sal ...

mint a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom (pl. Szívinfarktus), kitapintható fájdalmas, jobboldali alsó hasfali izomfeszülés (pl. Heveny féregnyúlvány gyulladás) (Appendicitis acuta), hirtelen jelentkező, általános a szemhéjra is kiterjedő vizenyő (pl. Heveny ~) ...

szétroncsolja a hólyagot, a vizeletelvezető rendszert, a széteső szövetek nyomán csatornák - sipolyok vagy fisztulák - keletkeznek a hólyag és a hüvely, illetve a végbél és a hüvely között. Ilyenkor már távoli szervekben is vannak áttétek. A halál leggyakoribb oka a veseelégtelenség, ~, ...

A vizeletvizsgálat kimutathatja a ~ különböző jeleit, mint például a vörösvérsejteket, vagy a túlzottan magas fehérjeürítést. Néha az SLE-s gyermekeket megkérik, hogy 24 órán keresztül gyűjtsék vizeletüket. Ennek segítségével a vesék érintettségét korán fel lehet fedezni.
2) ...

A ~ orvosi kezelését jól kiegészítheti a kúraszerűen alkalmazott meleg vizes izsópfűfürdő, amelyhez adagolhatunk orvosizsálya-főzetet vagy -kivonatot is. Utóbbi antibiotikus hatású. Enyhébb görcsök oldásához hasznos az édeskömény- vagy ánizsfőzet.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Szindróma, Nyirokcsomó, Veseelégtelenség, Légtelenség, Vesebetegség?

◄ Vesegyógyászat   Vesekő ►
 
RSS Mobile