Kezdőlap (Vesegyulladás)

 Betegségek 

  » »
 
   

Vesegyulladás

Betegségek  Vesegyógyászat  Vesekő

Vesegyulladás
Tünetek A Streptococcus baktérium okozta fertőzés - például egy tüszős mandulagyulladás - után egy-két héttel alakulhat ki.


A vesegyulladás
A baktériumok leggyakrabban alulról felfelé terjedve fertőzik meg húgyutakat, ritkábban fordul elő, hogy a vérben keringő baktérium a vesébe kerülve okozzon gyulladást.
...

Vesegyulladás
Általában valamely bakteriális fertőző betegség például skarlát, mandulagyulladás szövődményeként alakul ki. A vesegyulladás jele lehet a vizeletben megjelenő vér és fehérje.

Vesegyulladás (glomerulonephritis)
A vese érgomolyának, vagyis szűrőjének a heveny vagy idült gyulladása. Emiatt a vér alkotórészei is átjutnak a károsodott szűrőn keresztül.

A vesegyulladás következményeként létrejövő állapotok, és azok kezelése, illetve megelőzése a következő: ...

Heveny vesegyulladás (akut glomerulonefritisz) étrendje
Az első 2-3 napon át a beteget éheztetjük és szomjaztatjuk, legfeljebb 1-2 kekszet ehet. Az első nap után 1-2 almát fogyaszthat vagy 2-3 dl cukrozott limonádét kap.

Vesegyulladások
Vese érbetegségei
Vese veleszületett és anyagcsere-betegségei ...

Vesegyulladás
Az élettel kapcsolatos szorongásokra utal.
Ezek frusztrációk, amelyeket nem terelt a személy helyes mederbe. Túlzott reakció a bosszantó tényezőkre, a tanulság levonása helyett.

vesegyulladás - nephritis, nephritis
vesekehely - calix renalis
vesekő - calculus renis, renal calculum, kidney stone, nephrolit, (szintén lásd: Vesekő és vesegörcs) ...

A vesegyulladás alattomos betegség, ami akár súlyos következményekkel is járhat.
Forrás: Femina.hu
115 ...

Idült vesegyulladásban szenvedő beteg diétája
Sószegénység
Az idült vesegyulladásban szenvedő betegnek különösen akkor van szüksége diétás kezelésre, ha vérnyomása tartósan magas.

vesegyulladás, veseelégtelenség,
valamilyen húgyúti szűkületet okozó kórkép,
vesedaganat,
fejlődési rendellenesség, ...

Vesegyulladásnál (kezdődő) nem adható. Borral főzve (20 gr 200 gr borral) vizelethajtó, a húgycsőben lerakódott homokot eltávolítja, de kiválasztja a szervezetben erjedésnek indult nyálkás anyagokat is.

A vesegyulladás egyes típusaiban a vese szöveteit fehérvérsejtek vagy antitestek árasztják el. Más típusú betegségekben a gyulladás szövetvizenyővel vagy -hegesedéssel jár, fehérvérsejtek vagy antitestek megjelenése nélkül.

A vesegyulladások többsége hosszú évek alatt tünetmentesen vagy tünetszegényen alakul ki lappangó kezdettel. Kezelés nélkül a lassú progresszió jellemző rá és évek során a vesefunkciók elvesztése. A folyamat kezdete ritkán állapítható meg.

A vesegyulladásra vonatkozó, illetve abban szenvedő.
nephritis, például nephritides
A vese-, vesék gyulladása. (vese- + G. -itis, gyulladás) ...

Heveny vesegyulladás kezelése általában kórházban történik. Mindenképpen fekvés szükséges, kezdetben koplalás, és szomjazás, később só- és fehérjementes, majd só- és fehérjeszegény étrend.

nefritisz
Vesegyulladás.
Görög orvosi szakszó a nephrosz (vese) nyomán, a gyulladásra utaló -itisz végződéssel (mint appendicitis, hepatitisz). nefrit.

Javasolt: vesegyulladás, reumatizmus, szívbetegségek, diabetes, emésztési zavarok, ekcéma esetén.
5.12.7 Shelton - Diamond-féle étrend ...

A heveny vesegyulladás legtöbbször súlyos fertőzés, megfázás következménye, de okozói lehetnek az orbánc, a vörheny, a tüdőgyulladás vagy éppen a mandulagyulladás is.

A betegek több mint felénél kell számolni vesegyulladással (nephrosis), amire a dagadt lábak és a magas vérnyomás hívhatja föl a figyelmet, sokszor ugyanis alattomosan, egyéb panasz nélkül kezdődik.

Vesebetegség: idült vesegyulladás, cisztás vese, veseartéria-szűkület...
Szív- és érrendszeri betegség: aortaszűkület, szívbillentyű-betegségek...
Hormonális betegségek: pajzsmirigy-túlműködés, mellékvese-daganat, -túlműködés...

Általában légúti illetve bőrfertőzéseket okoz, illetve a másodlagos módon kiváltója egyéb, az egész szervezetet érintő betegségeknek, mint a vesegyulladás, a régóta ismert - és adott esetben súlyos szövődményekkel, ...

A Bojtorján használható gyulladásos bőrbetegségek, kiütések, lázzal és torokgyulladással járó megfázások, vér mérgezettsége (vértoxicitás), nyirokpangás, vesegyulladás esetén.

Gyakori ok még a különféle immunológiai okból kialakuló vesegyulladások - glomerulonephritisek - által kiváltott veseállomány-károsodás.

Gyakran okoz ízületi gyulladást, szívburok-, szívizomgyulladást, vesegyulladást, foltos hajhullást és bőrgyulladást.

Tünetei: A hepatitis C vírus nemcsak a májat támadja meg; ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat. A fertőzöttek 25%-a 3-4 hónapon belül magától meggyógyul, vírusmentes lesz.

Krónikus vesegyulladások, amelyek érinthetik a vizeletkiválasztó szervecskéket, a vese szövetközti állományát (krónikus interstitialis nephritis), és a vesemedencét egyaránt. Kialakulásához a húgyutakban lévő különböző szűkületek vezetnek.

Nem megfelelő diagnózis, illetve kezelés esetén immunológiai hátterű, késői megbetegedések megjelenésével kell számolni: reumás láz, vesegyulladás (glomerulonephritis).

144. FEJEZET - Nefritisz (vesegyulladás)
Nefritisz szindróma ", Nefrózis szindróma ", Tünetmentes proteinuria-hematuria szindróma ", Tubulointersticiális vesegyulladás "
145. FEJEZET - A vese ereinek rendellenességei ...

A tünetek nélkül kialakuló vesegyulladás veszélye miatt folyamatos orvosi ellenőrzés szükséges!
A kiegyensúlyozott táplálkozás a legmegfelelőbb, a vegetáriánus étrendek közül csak a tejet és tojást is tartalmazók fogadhatók el.

Alkalmanként előforduló súlyosabb szövődményei miatt (orrmelléküreg-gyulladás, középfülgyulladás, nyaki nyirokcsomók gennyesedése, olykor reumás láz, illetve ízületi és vesegyulladás) fontos megemlítenünk a toxinokat termelő streptococcus ...

veseér-szűkület
vesebetegségek (vesegyulladás, vese-cysta, vesedaganat, vese tbc)
hormonális betegségek (mellékvesekéreg-daganat, agy-alapimirigy-daganat, mellékpajzsmirigy elváltozások stb.)
Mit nevezünk esszenciális hipertóniának?

Csökken a vizelet: szívgyengeség, vesegyulladás
Nő a vizelet mennyiség: diabeteszben - elérheti a napi 4 litert, fajsúlya magas
Diabetesz inszipidusz (folyadék háztartást szabályozó hormon hiánya)- vizelet mennyiség 5-10 l, fajsúly alacsony ...

Ennek keretében streptococcusos fertőzéseses glomerulonephritis esetén az alapbetegséget lehetőleg penicillinnel kezelik, de az alapbetegség kezelése nem alkalmas a vesegyulladás befolyásolására.

vesebetegségek: vesegyulladás, cukorbetegség
statikai okok, és más ortopédiai megbetegedések: lúdtalp
elhízás
terhesség
reumatológiai problémák: ízületi gyulladások
csonttörés, ficam, szalagszakadás
jó- és rosszindulatú daganatok ...

Komplikációként hólyaggyulladás, vesegyulladás, mellékhere-, heregyulladás, prosztatagyulladás, húgycsőszűkület, nőknél kismedencei gyulladás, méhnyakgyulladás, petevezetőgyulladás, problémák a teherbeeséssel, terhességgel jöhetnek szóba.

Az alsó húgyutak gyulladása nagyon gyakori - különösen nőknél - míg a sokkal veszélyesebb vesegyulladás szerencsére sokkal ritkább.
Mi a húgyúti fertőzések oka?

Ugyan betegségei legtöbbször megelőzhetőek aktív, passzív, illetve regeneráló pihenéssel, ám ha erre nincs mód fáradékonyság, szívgyengeség ellen és vesegyulladásnál egyaránt remek megoldást kínál az Apró bojtorján.

Â- a sikeres műtét ellenére is megállíthatatlanul folytatódó vesepusztulás, melyre különösen a beavatkozás előtt vagy után lezajló vesegyulladás hajlamosít.
Műtéti előkészítés ...

Ezek a baktériumok okozhatnak többek között izületi, szívbelhártya-, vesegyulladást satöbbi Tulajdonképpen a mandula ilyen esetben egy gennyes góc, ezért mindenképpen el kell távolítani.

Az okként számításba jövő legfontosabb szerzett vagy veleszületett betegségek a cukorbetegség, a magasvérnyomás, vesegyulladás (glomerulonephritis, ill. a vese szövet közti gyulladása - nephritis interstitialis), daganatok.

A fenacetin-vese (phenacetin nephritis) nem fertőzéses eredetű, krónikus vesegyulladás. A vesék kötőszöveti állománya a gyulladás során zsugorodik, a vese láthatóan sorvad.

A leukociták fehérvérsejtek, melyek egy leukocita-észteráz nevű enzimet termelnek, a vizsgálat ennek segítségével mutatja ki a vizeletben lévő fehérvérsejteket. A vizeletben való megjelenése húgyúti fertőzésre, prosztata- vagy vesegyulladásra utal.

Ezek toxinjaik vagy a gyulladásos fehérje termékeik révén izgatják a szervezetet, és ezáltal bőrkiütést, gócos vesegyulladást, satöbbi okozhatnak. Az ún.

számban fordul elő olyan egyéneknél, akik többszörös veseoperáción estek át, vagy anyagcsere-betegségben, vérképzőrendszeri betegségekben immunológiai rendellenességekben szenvedtek, illetve vesekővel vagy hosszan fennálló idült vesegyulladással ...

táji fájdalom (pl. Szívinfarktus), kitapintható fájdalmas, jobboldali alsó hasfali izomfeszülés (pl. Heveny féregnyúlvány gyulladás) (Appendicitis acuta), hirtelen jelentkező, általános a szemhéjra is kiterjedő vizenyő (pl. Heveny vesegyulladás) ...

a széteső szövetek nyomán csatornák - sipolyok vagy fisztulák - keletkeznek a hólyag és a hüvely, illetve a végbél és a hüvely között. Ilyenkor már távoli szervekben is vannak áttétek. A halál leggyakoribb oka a veseelégtelenség, vesegyulladás, ...

A vizeletvizsgálat kimutathatja a vesegyulladás különböző jeleit, mint például a vörösvérsejteket, vagy a túlzottan magas fehérjeürítést. Néha az SLE-s gyermekeket megkérik, hogy 24 órán keresztül gyűjtsék vizeletüket.

A vesegyulladás orvosi kezelését jól kiegészítheti a kúraszerűen alkalmazott meleg vizes izsópfűfürdő, amelyhez adagolhatunk orvosizsálya-főzetet vagy -kivonatot is. Utóbbi antibiotikus hatású.

Lásd még: Lásd még: Szindróma, Nyirokcsomó, Veseelégtelenség, Légtelenség, Vesebetegség

Betegségek  Vesegyógyászat  Vesekő

 
RSS Mobile