Kezdőlap (Vesegörcs)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vesegörcs

Betegségek  Veseelzáródás  Vesegyógyászat

Vesegörcsnek hívjuk azt a fájdalmat, amikor a vesekő megmozdul a vesében vagy elindul a veséből a húgyhólyag felé. A fájdalom az ágyékban kezdődik (lásd az ábrát). Először csak enyhe a fájdalom, majd súlyosbodik, ahogy a húgyutak próbálnak megszabadulni a kőtől.


A vesegörcs, bár rendkívül erős fájdalom, amilyen hamar jön, olyan hamar, akár "magától" is elmúlhat. Azt azonban a panaszmentes betegnek is tudnia kell, hogy a követ mint időzített bombát hordja magában.

A vesekő okozta vesegörcs a vesetájékról, tehát a gerincoszlop és a bordák közötti találkozási szögletből indul ki. Férfiakon a herékbe, nőkön a nagy szeméremajkakba, vagy mindkettőnél a combtőbe sugárzik. A vesekőkólika gyakran társul hányingerrel és hányással.

Vesegörcs: nem csak a vesekő tünete lehet
A vesekő rendszerint heves, olykor kólikaszerű, görcsös fájdalommal jár együtt, mely azonban félrevezető is lehet. A vesegörcs ugyanis a vese egyéb megbetegedéseinek kísérője is lehet, illetve összetéveszthető más, hasi szervi tünetekkel is.
BŐVEBBEN ...

Vesegörcs köpölyözés
1. Nedves meleg az alsó Jiao tájékon Főbb tünetek: hasi és ágyéki görcs, amely kisugárzik az alsó hasi tájékra és a külső nemi szervek irányába, koncentrált vizelet, esetleg kövekkel, sűrű, sárgás...
Első Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő Utolsó ...

A ~ említendő meg említendő meg első helyen, mely jelentkezhet testmozgást követően, de akár minden előzmény nélkül is. Deréktájról kiinduló, mely kisugárzik a hólyag felé, a combba, a herébe, nők esetén a nagyajkakba.

A ~ miatt intenzív deréktáji fájdalmat érző, az antibiotikumos kezelésre 48 órán belül nem reagáló betegekben és férfiakban (náluk nagyon ritkán alakul ki a betegség) további vizsgálatokat végeznek.

A ~ a beteg szinte elviselhetetlen fájdalma miatt azonnali beavatkozást sürget. Sajnos a szájon át adott gyógyszerekkel eredményesen beavatkozni nem lehet, egyrészt a gyógyszerek hosszú felszívódási ideje, másrészt a kólikával együtt járó hányás miatt.

Az akut ~ kezelésére görcsoldók és fájdalomcsillapítók hatásosak, lehetőleg intravénás alkalmazásban. Görcsoldóként No-Spa, Papaverin, Halidor használható. A fájdalomcsillapitók közül az Algopyrin, Diclofenac, Voltaren, Cataflan, ezek hatástalansága esetén Dolargan adható.

~ - ez az, amit senki, még az ellenségeinek sem kíván. Hogyan lehet gyorsan, minél kisebb kellemetlenséggel megszabadulni ettől a gyötrelmes szenvedéstől, azaz a kövek okozta fájdalmaktól? - erről érdeklődtünk dr.

epe-, ~, asztmás roham) ugyanez tanácsolható. A gyakorló veseköves vagy asztmás beteg gyakran azonban jól tudja, mi a tennivaló ilyenkor. A hasi görcsöket gyakran kíséri hányinger, hányás, ami reflexes eredetű.

Második terhességem alatt ~öt kaptam, sajnos 3 alkalommal. A kórházban elmozdították a követ és reménykedtünk, hogy a magzatot ki tudom hordani. Sikerült, egészséges gyermekem született. Az orvos figyelmeztetett, szülés után 3-4 hónappal feltétlenül nézessem meg magam.Nem tettem.

Ha valakinek ~e van, akkor görcsoldót, fájdalomcsillapítót kell bevennie és sok folyadékot kell fogyasztania - a kis méretű köveknél ez a két kezelési módszer elegendőnek is szokott bizonyulni.

Vesedaganatra jellemző, hogy először jelentkezik a véres vizelet és utána a fájdalom, míg kő esetén a vérvizelés a ~ után észlelhető.
Vesemedence gyulladás a megfelelő oldali vese kifejezett nyomásérzékenységével jár. Minden esetben láz, gennyes vizelet, a beteg nagyfokú elesettsége kíséri.

Vesetisztítás, vesekő, vesehomok, ~

A vízkő és a szennyeződések nemcsak a mosógépünk falán rakódnak le, de a vesékben is kövek, homok formájában. Ezzel korlátozódik a veseműködés, ami fáradékonyságot és csökkent teljesítőképességet okoz.

Ha egy kő nagyra nő megakadályozhatja a normál vizeletürülést és hirtelen erős fájdalmat, ~öt okozhat. Egyéb tünet lehet a véres vizelet, a vizeletürítéskor égő fájdalom, fertőzés és hányinger. Végleges javulás csak a vesekő eltávolításával várható.

Így hirtelen ~ alakulhat ki, de még gyakrabban heves ízületi fájdalmak jelentkeznek egyik pillanatról a másikra. Leggyakrabban az öregujj ízületei duzzadnak meg, még a takaró érintése is fájdalmassá válik. De bármelyik más ízület, sőt lágyrész is lehet a támadás tárgya.

Amikor az elzáródás gyorsan kezdődik (akut hidronefrózis), általában ~öt - erős, szakaszos deréktáji (a bordák és a csípők között található terület) fájdalmat - okoz az érintett oldalon.

A hazai gyakorlatban hagyományosan a ~öt a fájdalomcsillapító és a simaizom görcsoldó kombinációjával kezeljük.

Ám a nagyobbak gyötrelmes fájdalommal járó ~öt okoznak, amely általában deréktájon jelentkezik, és kisugárzik a has, a nemi szervek vagy a comb belső felszíne felé. További tünetek: hányinger és hányás, puffadtság, hidegrázás, láz és véres vizelet.

A kis mozgó kövek a húgyvezető fiziológiás szűkületeiben beékelődnek és hirtelen jelentkező heves hasi tüneteket, ~öt okoznak. A vándorlás során a fájdalom a lágyékhajlatba, combba, herékbe, nőknél a nagyajkakba sugárzik. Ezt gyakran vérvizelés kíséri, mely gyakran mozgás után jelentkezik.

~ esetén a fájdalomcsillapító terápia görcsoldő és átmosást elősegítő szerek kombinációjával kerül előtérbe. A húgyvezetékben lévő köveket endoszkopos úton el lehet távolítani, a nagyobbakat pedig ultrahangos kezeléssel összetörni.

- Extraintestinális ( emésztőrendszeren kívüli ) hatások: például szívinfarctus, ~, torquatio cystae ovarii ( petefészek cysta ), heretorzió, glaucomás ( zöldhályog )roham ...

- Görcsoldó.
- akár szélgörcs, menstruáció okozta vagy ~… esetére.
7. Torokgyulladás/megfázás.
Még a legnagyobb melegben is megtörténhet (hideg víz, fagylalt…), hogy beleesünk egy kis torokgyulladásba.

A nem-steroid gyulladásgátlók és az opioidok egyaránt hatásosak ~ esetén, de az opioidok több mellékhatással járhatnak, kiemelendő ezek közül a hányás. Ha opioidot használunk, az ne pethidin legyen.
Irodalom ...

A húgyvezetéket, vesemedencét elzáró kövek hátfájdalmat vagy vesekólikát válthatnak ki. A vesekólika (~) gyötrő, időszakos fájdalom a deréktájon (a bordák és a csípő közötti területen), ami kisugárzik a hasba, általában a nemiszervek környékére és a comb belső részére.

Az érintettek a ~öt úgyis felismerik a deréktáji hasító fájdalomról, amit gyakran émelygés, hányás kísér. Ennek a nyavalyának viszont több jó oldala is van. A fájdalom és a görcs hatásosan enyhíthető. A kő eltávolítható (sokszor műtét nélkül, speciális ultrahangos kőzúzással).

Vesekövek több helyen, például a vesekelyhekben is keletkezhetnek, majd a vizelettel továbbsodródva a vesemedencében növekedésnek indulnak. Tünetei: ~, hányinger, hányás, férfiaknál a herékbe, nőknél a szeméremajkakba vagy a combtőbe kisugárzó fájdalom.

- Hormonzavarok: pajzsmirigytúlműködés, alulműködés, klimaktérium.
- Ízületi betegségek: gerincdeformitás, végtagfájdalmak.
- Fülorrgégészeti betegségek: orrsövényferdülés, gyulladások.
- Urológiai betegségek: prosztatamegnagyobbodás, hólyaghurut, ~.
- Gógyszermellékhatás.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vesekő, Hányinger, Láz, Hányás, Daganat?

◄ Veseelzáródás   Vesegyógyászat ►
 
RSS Mobile