Kezdőlap (Veseelégtelenség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Veseelégtelenség

Betegségek  Vesedaganat  Veseelzáródás

Veseelégtelenség
A vese elégtelen működése révén működés csökkenésének következtében nem képes kiválasztani az anyagcsere bomlástermékeit, a szervezetben salakanyagok maradnak vissza.


Veseelégtelenség (idült) diétás kezelése
Idült veseelégtelenségben a vese kiválasztó-képessége csökken, emiatt a szervezet nem tud kellő gyorsasággal megszabadulni a fehérjék bomlástermékeitől.

Veseelégtelenséghez vezető betegségek, környezeti tényezők
A veseelégtelenséget az esetek kétharmadában évekig fennálló, általában kezeletlen magas vérnyomás, illetve cukorbetegség okozza. Ám ezen kívül még számos állapot vezethet a vesék ideiglenes vagy tartós károsodásához.
...

Veseelégtelenség
Melyek az egészséges vese feladatai?
A vesének fontos szerepe van a szervezet anyagcsere folyamataiban. Felelős a vizelet előállításáért és annak kiürítéséért a húgyvezetéken keresztül.

Veseelégtelenség
A vese a működés csökkenésének következtében nem képes kiválasztani az anyagcsere bomlástermékeit, így salakanyagok maradnak vissza a szervezetben. Megkülönböztetünk heveny és idült veseelégtelenséget.

VESEBETEGSÉG: Kalauz a betegek és családtagjaik számára
Nemzeti vese Program
Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége
wikipédia
Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Krónikus veseelégtelenség, dialízis kezelésről
Veseelégtelenségben szenvedők étrendje
Diaverum ...

A veseelégtelenség kezelése
A krónikus veseelégtelenség feltétlenül kezelendő, mert anélkül végzetes következményei vannak. A veseelégtelenség kezelése a betegség különböző stádiumaiban változó. A betegek rendszeres gondozást igényelnek, a terápiát mindig az aktuális állapothoz igazítják.

A veseelégtelenség típusai
Akut (heveny) veseelégtelenségnél a veséket hirtelen éri károsító hatás, amiatt a vesék kis időre leállhatnak, de ezt követően részben vagy teljesen ismét működőképessé válnak.

Akut veseelégtelenség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Az akut veseelégtelenség
Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

Veseelégtelenség, idült
Az idült veseelégtelenség a vese működésének lassan fokozódó romlása, amely a vérben az anyagcsere lladékanyagok felszaporodásához vezet (azotaemia). Sok olyan betegség létezik, mely a vesékben visszafordíthatatlan károsodást okozhat.
Veseelégtelenség (heveny) ...

A veseelégtelenség korai felismerése sokszor nehéz feladat. A korai, nem specifikus tünetek mellett gyakran mellékleletként vagy az alapbetegség alapján derül ki a kezdődő veseelégtelenség.

A veseelégtelenséggel együtt járó magas vérnyomás kezelése sokszor nem egyszerű feladat, kombinált gyógyszeres kezelést igényel.

Az akut veseelégtelenség alatt a veseműködés gyors, napok, hetek alatt bekövetkező romlását értjük, melynek során a vesék által kiválasztott káros anyagcseretermékek felszaporodnak, illetve a szervezet só- vízháztartása és sav-bázis-egyensúlya felborul.

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását, amelynek következtében a vese által normálisan kiválasztott salakanyagok felhalmozódnak a vérben. A vesefunkció beszűkülése a szervezetben lévő folyadék egy részének visszatartásához vezet.

Sok a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős ember
Súlyosan alulbecsült lehet a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős emberek száma - idézte kanadai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál.
...

2013-04-24 10:39 de. Kezdőlap Egészség és fitness Betegségek A nefrózisban és a veseelégtelenségben szenvedő betegek étrendje
0
A nefrózisban és a veseelégtelenségben szenvedő betegek étrendje ...

veseelégtelenség
A vesék mükődésének fokozatos romlása, majd végül leállását nevezzük veseelégtelenségnek ( insufficientia renis acuta). Nagyon nehéz korán felismerni.

Veseelégtelenségben a vesék nem képesek teljesen kiszűrni a vérből az abban található anyagcsere salakanyagokat.

Veseelégtelenség:
Cephalexin cefadroxil amoxycillin pivmecillinam
Terhesség: ...

Veseelégtelenség
Szervezetünkben a vese feladata a vizelet és az ebben lévő összetevők megfelelő arányú kiválasztásán keresztül, a működésünkhöz szükséges megfelelő élettani egyensúly fenntartása. A veseműködés hirtelen kialakuló zavarát akut veseelégtelenségnek nevezzük.

Veseelégtelenség megelőzése
A veseelégtelenség súlyos esetben szükségessé teheti a művesekezelést: dialízis hiányában a szervezetet rövid időn belül elárasztanák az anyagcsere mérgező végtermékei, ami végzetes következménnyel járna.

veseelégtelenség - insufficientia renalis, renal insuficiency
veseelzáródás - obstructio renis, renal obstruction
vesefunkció - renal function, (szintén lásd: vesebetegségek jelei) ...

A veseelégtelenség előfordulása a világ legtöbb országában eléri a 10-13 százalékos gyakoriságot.

A veseelégtelenség kezelése megegyezik a krónikus veseelégtelenség kezelésével. Végső esetben a művesekezelés vagy a veseátültetés a megoldás.

- A veseelégtelenség szegedi kezelése még 1962-nél is korábbra nyúlik vissza, hiszen idehaza Szegeden raktak össze először dializáló készüléket.

Veseelégtelenség
Laktátacidózis
Mérgező anyagok - szalicilát (aszpirin) túladagolás, metanol, etilén-glikol, toluol.

veseelégtelenségben 3 g/nap alá
alkohol, dohányzás, stressz csökkentése
fizikai aktivitás növelése
K-bevitel emelése ...

Veseelégtelenség hepatorenális szindróma részeként előrehaladott állapotban gyakori. Megelőzésében furosemid adása, dopamin infúzió (2-4 m g/kg/h), alkalmanként a nephrotoxicus gyógyszerek kerülése segíthet.

A veseelégtelenség egyszerű vérvételből, illetve vizeletmintából állapítható meg. A krónikus vesebetegség esetén a vese funkciói csökkennek, működése teljes mértékben már nem állítható helyre.

a veseelégtelenség esetén alkalmazott eljárás elnevezése, amelynek típusai a peritoneális (hasüregi) és a hemodialízis (művesekezelés).
Cimkék:
dialízis ...

A veseelégtelenség gyakori okát a cukorbetegség szövődményekét kialakult vesebetegség képezi. A vesebetegség mutatója a fokozott vizelet fehérjeürítés, amely laboratóriumi eszközökkel könnyen megállapítható.

* veseelégtelenség
* terhesség, szoptatás
* vérkeringési, vérképzőszervi betegségek ...

A veseelégtelenség miatt fellépő impotencia és magömlés ellen Kou Csi Cével, Vu Vej Cével és más növényekkel együtt használják.

Akut veseelégtelenség ", Krónikus veseelégtelenség ", Dialízis "
144. FEJEZET - Nefritisz (vesegyulladás)
Nefritisz szindróma ", Nefrózis szindróma ", Tünetmentes proteinuria-hematuria szindróma ", Tubulointersticiális vesegyulladás " ...

akut veseelégtelenség systolés és diastolés
INREFLEXEK kötelező (naponta 2x)
Fokozottá válik → fenyegető agynyomás fokozódás ...

Akut veseelégtelenség balesetet, vagy műtétet követően
Hiperkalémia, a kalcium magas szintje a vérben
Metabolikus acidózis, savasodás
Vizenyő, többnyire tüdőödémaként légszomjjal
Akut mérgezések dialízissel eltávolítható mérgekkel, például lítiummal vagy acetil-szalicilsavval ...

Idült veseelégtelenségben a vese kiválasztóképessége csökkent, emiatt a szervezet nem tud kellő gyorsasággal megszabadulni a fehérjék bomlástermékeitől.

Idült veseelégtelenségben, főleg művesekezelésen átesett betegben akár 50 %-os is lehet nyombélfekély előfordulása.

Uraemia ( veseelégtelenség)
Diabeteses ketoacidosis ( cukorbetegséget kísérő sav-bázis egyensúlyzavar) ...

Az állapot veseelégtelenséghez vezethet. A művesekezelés (dialízis) vagy a veseátültetés életmentő eljárások lehetnek.
Vissza!
Nem találtad?

A chronicus veseelégtelenség is a növekedés elmaradásával jár. Ezeknél a gyermekeknél a növekedési hormon kezelés (lásd fentebb), jó táplálás és anyagcsere ellenőrzés mellett a hossznövekedés tartós javulását eredményezi.

A középsúlyos veseelégtelenségben (3-4. stádium) szenvedőknél J alakú összefüggés figyelhető meg a systolés vérnyomás (SV) Ă...
154. Bravúros agyműtét
Bár az Egyesült Államokban az FDA még nem hagyta jóvá a technológiát, New Yorkban elvégezték az első lézeres agyműtétet. A bet...

A betegség, veseelégtelenséghez, szívinfarktushoz, agylágyuláshoz vagy agyvérzéshez vezethet.
A magas vérnyomást, azáltal, hogy a szövődmények kialakulásáig tünetmentes, a legtöbbször csak késői stádiumban ismerjük fel.

a különféle agyi szövődmények (pl. agyvérzés), amelynek következménye lehet a lebénulás, beszédzavar, gondolkodási képtelenség
a veseelégtelenség
az érszűkület (ha cukorbetegséggel, dohányzással, magas vérzsírszinttel társul).

Akut vagy krónikus veseelégtelenségben haemodialízist végző gép. A vérben levő toxikus anyagok eltávolítása a dialízis-folyadékkal való érintkezés során egy féligáteresztő hártyán keresztül történik. Syn művese.
haemodialízis ...

Az etnikai háttér részletes történetét figyelembe kell venni, csak úgy, mint hasonló tünetekben, vagy veseelégtelenségében szenvedő rokonok felderítését.
A szülőket is meg kell kérni, hogy részletesen írják le az előző rohamokat.
b) Nyomonkövetés: Az FMF-gyanús gyermeket szorosan nyomon kell követni, ...

A szűkület által okozott hypoperfusio és maga a huzamosan fennálló hypertonia is másodlagosan a veseparenchyma károsodásához vezet, ami a hypertoniát is súlyosbítja, illetve veseelégtelenséget okoz.

Súlyos veseelégtelenség (kreatinin clearance ?30 ml/perc)
Súlyos májelégtelenség (Child-Pugh C) ...

Nefropátia: A vese kisereinek károsodása, mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget eredményezhet.
Neuropátia: Érzéskiesésekben, fájdalomban, vegetatív működési zavarokban nyilvánul meg.

Ne alkalmazzuk őket: veseelégtelenség, szívelégtelenség esetén, idős korban és kisdedkorban, hiszen csecsemőknél nagy a kiszáradás veszélye. A fel nem szívódó szénhidrátok, a laktulóz, szorbitol, mannitol hashajtó hatásúak.

A következő fázisban észlelhetőek a máj-, és veseelégtelenség tünetei, megemelkedik a vérben az epefesték és a salakanyag szint, a végső fázisban (2-4 nap elteltével) ...

A STEC egy igen hatékony mérget termel, a Shiga toxint, aminek hatására tönkremennek a sejtmembránok és vérzéses kolitisz alakul ki, amit egy még rosszabb következmény kísér, a hemolítikus urémiás szindróma, amelynek elemei a hemolítikus anémia, a trombocitopénia és a veseelégtelenség.

Néha azonban a fertőzés krónikussá válik, ennek következménye a vesék károsodása, veseelégtelenség, magas vérnyomás lehet, főleg, ha a felső húgyutak gyulladását elégtelenül kezelik. A terhesek fertőzései különösen veszélyesek, mert a magzat elhalásához, koraszüléshez is vezethetnek.

A veseelégtelenség indokolta terhességmegszakítás esete

Huszonéves terhes beteghez nefrológus konziliárusként hívtak kollégáim.

Húgyvérűség, a szervezet mérgezettsége veseelégtelenség miatt. - uréter: húgycső. - urológia: a vesével és a húgyszervekkel foglalkozó orvostudományi ág, ilyen osztály kórházban, szakrendelőben.

A betegség a teljes veseelégtelenségig fokozódhat.
A magas vérnyomásra visszavezethető agykárosodás, retinabetegség, gyorsan progrediáló ("rapidly progress") glomerulonephritis, idült veseelégtelenség általában már meglévő érfalkárosodás nyomán (hipertónia, cukorbetegség) jöhet létre.

A keringésbe jutó mérgező anyagok -a bélből felvett fehérje és a bomlástermékek, az ammónia és az elpusztult májszövet- agykárosodást és veseelégtelenséget okoznak. A veseelégtelenség miatt a szervezetben további mérgező anyagok halmozódnak fel.

Súlyos veseelégtelenséggel járó, nemegyszer halálos mérgezés. Lappangási ideje nagyon hosszú, 2-4 nap vagy ennél is több. Kezdeti tünetek: a vizelet mennyiségének csökkenése, szemhéjduzzanat. Sok lehet a felderítetlen eset, mert a hosszú lappangási idő miatt nem gondolnak gombamérgezésre.

A korai postoperatív (műtét utáni) halálozás vezető okai a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a gutaütés (stroke), veseelégtelenség, vérzés, légzési elégtelenség, valamint sepsis (a szervezet általános fertőzése) lehetnek.

Jellemző tünetei a viszketés, vénatágulatok, esetenként ezekből kiinduló vérzés, szabad hasűri folyadékgyülem, súlyos károsodás esetén kialakulhat veseelégtelenség, kóma. Eleinte csak gyengeség, étvágytalanság, epés panaszok jelentkeznek.

Relatív kontraindikációnak minôsül a súlyos szív- és veseelégtelenség. A NYHA 2b stádiumában, illetve a beszukült vesefunkciónál forszírozott diuresissel a kiválasztás megfelelôen támogatható.

veseelégtelenség,
tartós szteriodkezelés,
terhesség, szoptatás,
kisgyermekkor a pubertáskorig,
időskori súlyos arteriosclerosis, Alzheimer-kór,
ha a beteg nem teljes meggyőződéssel teszi, ...

-kiválasztás csökkenése ( például Addison kór, veseelégtelenség, ketoacidosis)
-külső K bevitel
Csökken:
-csökkent felszívódás
-fokozott enterális vesztés(hányás, hasmenés, hashajtók)
-fokozott renális vesztés ( például steroidkezelés, ACTH-kezelés, Cushing-sy., hyperaldosteronismus, vízhajtók ...

Vesegyulladás, veseelégtelenség
Garat rosszindulatú daganata, a máj és az epeutak rosszindulatú daganata, Kaposi-sarcoma, non-Hodgkin lymphoma, leiomyosarcoma, Burkitt-lymphoma, T-és B-sejtes lymphoma ...

Kezelés híján veseelégtelenségbe torkollhat! Kezelés Ha torokgyulladás után vörösesbarna a gyerek vizelete, gondolja végig: evett-e valamit, ami vörösre színezhette a vizeletet. Ha nem, forduljon azonnal orvoshoz! ...

veseelégtelenség lehet a következmény. A beteget el kell távolítani a melegből, kórházba szállításáig nedves takaróba kell csavarni, fokozni a párolgás okozta hőleadást. Ha a beteg fázni kezdene, a hűtést csökkenteni kell, mert a vacogás a maghőmérsékletet növeli.

Először a májsejtek esnek szét, vese, halál. Májelégtelenség, veseelégtelenség.
Szénmonoxid mérgezés: Színtelen, szagtalan gáz. Eszméletvesztés, piros rózsás arc, piros rózsás ajak. Szabad levegő,, stabil oldalfekvés, esetleg mesterséges lélegeztetés. Rossz égéstermék.

dialízis - veseelégtelenség során a vérből mesterségesen kell eltávolítani a salakanyagokat, ez a folyamat a dialízis
diastole - a szív mozgásának azon fázisa, amikor a kamrák elernyednek és vérrel telítődnek fel
diszfágia - nyelési nehezítettség
diszlokáció - elmozdulás ...

Éveken át tartó jelentős alkoholizálás hasi folyadékgyülemet, nyelőcsővérzést, a veseelégtelenséget, tudatzavart, remegést okoz, illetve májrák veszélyével fenyeget.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

Csak egy példa ennek jellemzésére: míg az 1-es típusú betegek vezető haláloka a diabéteszes eredetű veseelégtelenség, addig a 2-es csoportban a betegek halálát több mint 50 százalékában a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák.

Értéke a normálisnál magasabb köszvény, magas húgysav-tartalmú ételek (pl. vörös húsok, kolbászfélék) túlzott fogyasztása, magas fehérjetartalmú diéta, alkoholfogyasztás, cukorbetegség, veseelégtelenség, vészes vérszegénység, tumoros szövetek jelenléte, leukémia, ...

Féloldali vesebetegség esetében soha nem alakul ki veseelégtelenség, ami művesekezelést vagy veseátültetést tenne szükségessé, úgyhogy gyermeküknél ilyentől egyáltalán nem kell tartani.
A gyógyszerek a vese üregrendszerének tágulatát nem befolyásolják.

Cukorbetegségben a vese "kis szűrői" a magas vércukorszint miatt károsodnak, és ez később funkcióromláshoz, veseelégtelenséghez vezet. Ez az az állapot, amelyben a szervezetben a méreganyagok felhalmozádnak. Végstádiumban ez már csak művesekezeléssel kezelhető.

1. Hosszantartó szedése, különösen gyulladáscsökkentő, lázcsillapító hatóanyagokkal kombinálva, tartós vesekárosodást, veseelégtelenséget idézhet elő
2. Egyidejű alkoholfogyasztás a májkárosodás veszélyét fokozza.

Idővel a magas vérnyomás kimeríti a szívet és a vesét, azaz szív- vagy veseelégtelenség állhat elő. Ha sikerül a vérnyomást a normális határok közt tartani, csökken a szélütés és a szívbetegség, ezen belül a koszorúérbetegség okozta szívroham kockázata.

Lép-, májduzzanat, súlyos formában idegrendszeri jelek és veseelégtelenség a főbb tünetek. A vörösvérsejtek szétesése következtében a vizelet sötét színű lehet. Figyelem: ritkán előfordul, hogy a maláriás tünetek hónapokkal az utazás után jelennek meg.

Teljesen más típust képvisel az öröklődő, ún. policystás vese, amikor az apró cysták sokasága évek alatt tönkreteszi a működőképes veseállományt és veseelégtelenség alakul ki.
A fenti elváltozások rendszeres urológiai kontrollja indokolt.
- Vesedaganat (tu.renis) ...

Másik súlyos szövődmény a vese ereinek megbetegedése (nefropátia), amely kezelés nélkül, vagy elégtelen kezelés mellett veseelégtelenségbe torkollhat.

A kezeletlen magas vérnyomás növeli az angina, a szívinfarktus, az agyvérzés, a szívelégtelenség, az érelzáródás és a vesekárosodás, a veseelégtelenség kockázatát.

A magas vérnyomás hat a vesékre is. A vesék teljesítőképessége csökken, tehát egyre kevesebb salakanyagot képesek kiválasztani, melynek hatására veseelégtelenségre lehet számítani.

vérellátási zavar a végtagokban (súlyos esetben végtag elhalás),
látás romlása,
fokozatos vesefunkció romlás (kezelés nélkül veseelégtelenség),
érzőidegek működésének csökkenése,
gyulladásra való fokozott hajlam.

A nem dipper típusú hipertóniás betegekben gyakrabban találunk szekunder hipertóniát vagy veseelégtelenséget. Nagyobb a bal kamrai izomtömeg és gyakoribb az agyi és coronaria események előfordulása is (18, 19).

Általános tünetek: étvágytalanság, fáradékonyság, fejfájás, szomjúság, láz
Esetenként gasztrointesztinális tünetek is
Ízületi és izomfájdalmak, fokozott vizelés
Veseelégtelenség ...

vesebetegségek, veseelégtelenség), akkor csökken a vér bikarbonátkoncentrációja, és ezt kompenzálhatja a fokozott légzés, miáltal a pCO2 (széndioxid p. nyomása a vérben) csökken.

Legfőbb növényi vízhajtók a borókabogyó, a lestyángyökér, a petrezselyem (terhesség idején, ill. akut és krónikus veseelégtelenség esetén ellenjavalltak!). Enyhébb hatású, de jól beválik a zsurló, a nyírfalevél és az iglicegyökér.

gyomor-bélrendszeri (gyomor-bélhurut, vakbélgyulladás, heveny hasi kórképek)
központi idegrendszeri (fejsérülés, koponyaűri nyomásfokozódás, Méniére-betegség, egyensúlyszerv gyulladása)
anyagcsere okok (gyógyszerek, veseelégtelenség, alkohol)
Teendő ...

A cukorbetegek sorsa ma már a megfelelő betegoktatás mellett nem végzetszerűen vakság, lábamputáció, veseelégtelenség vagy halál.
A fejlett országok következetesen véghezvitt népegészségügyi programjai bebizonyították, hogy a civilizációs népbetegségek - így a cukorbetegség - terjedése megfékezhető.

Magas szérum glükóz szint (pl. diabetes mellitus) esetén törekedni kell arra, hogy a vércukor a vizsgálat kezdetére megközelítse a normális értéket, de mindenképpen 8,3 mmol/l alatt legyen. Veseelégtelenség a képek értékelését megnehezíti, de a vizsgálatot nem zárja ki.

cukorbetegség, alkoholfogyasztás, veseelégtelenség, stb.),
Ideggyöki fájdalmak (gerincvelői gyök összenyomatása, övsömör stb.),
Kisugárzó fájdalmak (nem hasi szervekből kiinduló, has területére kisugárzó fájdalmak, pl.:szív, tüdő, nyelőcső területéről).

Rizikót jelent az aktív tumoros betegek kemoterápiás kezelése (ambuláns kemoterápiában részesülők vénás tromboemboliás eseményei 78%-ban ambulans betegeknél fordulnak elő és csak 22%-ban a kórházban fekvők között az ortopédiai műtétek, a gyulladásos bélbetegségek, a veseelégtelenség, ...

A későn diagnosztizált cukorbetegség következtében szemkárosodás, sőt megvakulás és veseelégtelenség léphet fel. Gyakran előfordul az alsó végtagok vérkeringési zavara is, s jelentősen megnövekszik a szívinfarktus vagy agyvérzés kockázata.

A csaknem minden esetben megfigyelhető szérum húgysavszint emelkedés a fokozott sejtszétesés következménye. (Erre különösen a kezelés megkezdésekor kell figyelemmel lenni, a rohamos sejtpusztulás révén létrejött hyperurikaemia ugyanis urat nephrophathiát és akár halálos végű veseelégtelenséget is ...

Ide tartoznak a fogakon keletkezett károk, a fogszuvasodás, bőrkeményedések az ujjakon, megduzzadt nyálmirigyek, a nyelőcső gyulladása a gyomorsav maró hatása miatt. A rekedtség, nyelészavarok, nyelési fájdalom, a sav-bázis egyensúly zavarai, szívritmuszavarok és a veseelégtelenség szintén attól ...

Javallat: fájdalom, viszketés, vérzés, gyulladás, szárító, gyulladásgátló, enyhe fertőtlenítő, bőrvédő, -hámosító, síkosító
Ellenjavallat: Túlérzékenység (perubalzsamnál gyakori), szívbetegség, magas vérnyomás, porfíria, veseelégtelenség. Elég sok.

Az agyi erek megrepedhetnek (agyvérzés), az érelmeszesedés területén vérrög képződhet (thrombosis), az agyszövet elhalhat (agylágyulás). Tönkremehet a vese állománya is. A szervezetben képződő salakanyagok felhalmozódása veseelégtelenséghez vezet.

A fertőzés az érintettek többségében enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású és spontán meggyógyul. A betegek egy részében azonban súlyos, életveszélyes szövődmény alakulhat ki (HUS), ennek jellemzője az akut veseelégtelenség és a vérszegénység.

A halálos kimenetel kockázata az ismétlődő májgyulladások számával növekszik. Még rosszabb a helyzet, ha a máj már heges (zsugorodott). Ekkor a hegesedési folyamat nagymértékben felgyorsulhat, vagy a beteget valamilyen szövődményben veszíthetjük el (pl. vérzés, fertőzés, máj ill. veseelégtelenség).

Emellett károsítja a vesét, veseelégtelenséget okozva, az agyat, agyvérzést okozva, az ereket, arterioosclerozist okozva. Mindezen szövődmények elkerülése érdekében 40 éves kora után, amennyiben családjában előfordul magasvéenyomás, úgy már előbb is rendszeressen ellenőriztesse vérnyomását! ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Légtelenség, Vesebetegség, Cukorbetegség, Daganat, Hasmenés?

◄ Vesedaganat   Veseelzáródás ►
 
RSS Mobile