Kezdőlap (Veseelégtelenség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Veseelégtelenség

Betegségek  Vesedaganat  Veseelzáródás

Veseelégtelenség
A vese elégtelen működése révén működés csökkenésének következtében nem képes kiválasztani az anyagcsere bomlástermékeit, a szervezetben salakanyagok maradnak vissza.


Veseelégtelenség (idült) diétás kezelése
Idült veseelégtelenségben a vese kiválasztó-képessége csökken, emiatt a szervezet nem tud kellő gyorsasággal megszabadulni a fehérjék bomlástermékeitől.

Veseelégtelenséghez vezető betegségek, környezeti tényezők
A veseelégtelenséget az esetek kétharmadában évekig fennálló, általában kezeletlen magas vérnyomás, illetve cukorbetegség okozza. Ám ezen kívül még számos állapot vezethet a vesék ideiglenes vagy tartós károsodásához.
...

Veseelégtelenség
Melyek az egészséges vese feladatai?
A vesének fontos szerepe van a szervezet anyagcsere folyamataiban. Felelős a vizelet előállításáért és annak kiürítéséért a húgyvezetéken keresztül.

A veseelégtelenség kezelése
A krónikus veseelégtelenség feltétlenül kezelendő, mert anélkül végzetes következményei vannak. A veseelégtelenség kezelése a betegség különböző stádiumaiban változó. A betegek rendszeres gondozást igényelnek, a terápiát mindig az aktuális állapothoz igazítják.

~
A vese a működés csökkenésének következtében nem képes kiválasztani az anyagcsere bomlástermékeit, így salakanyagok maradnak vissza a szervezetben. Megkülönböztetünk heveny és idült ~et.

VESEBETEGSÉG: Kalauz a betegek és családtagjaik számára
Nemzeti vese Program
Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége
wikipédia
Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Krónikus ~, dialízis kezelésről
~ben szenvedők étrendje
Diaverum ...

A ~ típusai
Akut (heveny) ~nél a veséket hirtelen éri károsító hatás, amiatt a vesék kis időre leállhatnak, de ezt követően részben vagy teljesen ismét működőképessé válnak.

Akut ~ tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Az akut ~
Az akut ~ (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

~, idült
Az idült ~ a vese működésének lassan fokozódó romlása, amely a vérben az anyagcsere lladékanyagok felszaporodásához vezet (azotaemia). Sok olyan betegség létezik, mely a vesékben visszafordíthatatlan károsodást okozhat.
~ (heveny) ...

A ~ korai felismerése sokszor nehéz feladat. A korai, nem specifikus tünetek mellett gyakran mellékleletként vagy az alapbetegség alapján derül ki a kezdődő ~.

A ~gel együtt járó magas vérnyomás kezelése sokszor nem egyszerű feladat, kombinált gyógyszeres kezelést igényel.

Az akut ~ alatt a veseműködés gyors, napok, hetek alatt bekövetkező romlását értjük, melynek során a vesék által kiválasztott káros anyagcseretermékek felszaporodnak, illetve a szervezet só- vízháztartása és sav-bázis-egyensúlya felborul.

Krónikus ~nek nevezzük a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását, amelynek következtében a vese által normálisan kiválasztott salakanyagok felhalmozódnak a vérben. A vesefunkció beszűkülése a szervezetben lévő folyadék egy részének visszatartásához vezet.

Sok a kezeletlen ~gel élő idős ember
Súlyosan alulbecsült lehet a kezeletlen ~gel élő idős emberek száma - idézte kanadai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál.
...

~
A vesék mükődésének fokozatos romlása, majd végül leállását nevezzük ~nek ( insufficientia renis acuta). Nagyon nehéz korán felismerni.

~ben a vesék nem képesek teljesen kiszűrni a vérből az abban található anyagcsere salakanyagokat.

~:
Cephalexin cefadroxil amoxycillin pivmecillinam
Terhesség: ...

~
Szervezetünkben a vese feladata a vizelet és az ebben lévő összetevők megfelelő arányú kiválasztásán keresztül, a működésünkhöz szükséges megfelelő élettani egyensúly fenntartása. A veseműködés hirtelen kialakuló zavarát akut ~nek nevezzük.

~ megelőzése
A ~ súlyos esetben szükségessé teheti a művesekezelést: dialízis hiányában a szervezetet rövid időn belül elárasztanák az anyagcsere mérgező végtermékei, ami végzetes következménnyel járna.

~ - insufficientia renalis, renal insuficiency
veseelzáródás - obstructio renis, renal obstruction
vesefunkció - renal function, (szintén lásd: vesebetegségek jelei) ...

A ~ előfordulása a világ legtöbb országában eléri a 10-13 százalékos gyakoriságot.

A ~ kezelése megegyezik a krónikus ~ kezelésével. Végső esetben a művesekezelés vagy a veseátültetés a megoldás.

- A ~ szegedi kezelése még 1962-nél is korábbra nyúlik vissza, hiszen idehaza Szegeden raktak össze először dializáló készüléket.

~
Laktátacidózis
Mérgező anyagok - szalicilát (aszpirin) túladagolás, metanol, etilén-glikol, toluol.

~ben 3 g/nap alá
alkohol, dohányzás, stressz csökkentése
fizikai aktivitás növelése
K-bevitel emelése ...

~ hepatorenális szindróma részeként előrehaladott állapotban gyakori. Megelőzésében furosemid adása, dopamin infúzió (2-4 m g/kg/h), alkalmanként a nephrotoxicus gyógyszerek kerülése segíthet.

A ~ egyszerű vérvételből, illetve vizeletmintából állapítható meg. A krónikus vesebetegség esetén a vese funkciói csökkennek, működése teljes mértékben már nem állítható helyre.

a ~ esetén alkalmazott eljárás elnevezése, amelynek típusai a peritoneális (hasüregi) és a hemodialízis (művesekezelés).
Cimkék:
dialízis ...

A ~ gyakori okát a cukorbetegség szövődményekét kialakult vesebetegség képezi. A vesebetegség mutatója a fokozott vizelet fehérjeürítés, amely laboratóriumi eszközökkel könnyen megállapítható.

A ~ miatt fellépő impotencia és magömlés ellen Kou Csi Cével, Vu Vej Cével és más növényekkel együtt használják.

Akut ~ ", Krónikus ~ ", Dialízis "
144. FEJEZET - Nefritisz (vesegyulladás)
Nefritisz szindróma ", Nefrózis szindróma ", Tünetmentes proteinuria-hematuria szindróma ", Tubulointersticiális vesegyulladás " ...

akut ~ systolés és diastolés
INREFLEXEK kötelező (naponta 2x)
Fokozottá válik → fenyegető agynyomás fokozódás ...

Akut ~ balesetet, vagy műtétet követően
Hiperkalémia, a kálium magas szintje a vérben
Metabolikus acidózis, savasodás
Vizenyő, többnyire tüdőödémaként légszomjjal
Akut mérgezések dialízissel eltávolítható mérgekkel, például lítiummal vagy acetil-szalicilsavval ...

Idült ~ben a vese kiválasztóképessége csökkent, emiatt a szervezet nem tud kellő gyorsasággal megszabadulni a fehérjék bomlástermékeitől.

Idült ~ben, főleg művesekezelésen átesett betegben akár 50 %-os is lehet nyombélfekély előfordulása.

Uraemia ( ~)
Diabeteses ketoacidosis ( cukorbetegséget kísérő sav-bázis egyensúlyzavar) ...

Az állapot ~hez vezethet. A művesekezelés (dialízis) vagy a veseátültetés életmentő eljárások lehetnek.
Vissza!
Nem találtad?

A chronicus ~ is a növekedés elmaradásával jár. Ezeknél a gyermekeknél a növekedési hormon kezelés (lásd fentebb), jó táplálás és anyagcsere ellenőrzés mellett a hossznövekedés tartós javulását eredményezi.

A középsúlyos ~ben (3-4. stádium) szenvedőknél J alakú összefüggés figyelhető meg a systolés vérnyomás (SV) Ă...
154. Bravúros agyműtét
Bár az Egyesült Államokban az FDA még nem hagyta jóvá a technológiát, New Yorkban elvégezték az első lézeres agyműtétet. A bet...

A betegség, ~hez, szívinfarktushoz, agylágyuláshoz vagy agyvérzéshez vezethet.
A magas vérnyomást, azáltal, hogy a szövődmények kialakulásáig tünetmentes, a legtöbbször csak késői stádiumban ismerjük fel.

Akut vagy krónikus ~ben haemodialízist végző gép. A vérben levő toxikus anyagok eltávolítása a dialízis-folyadékkal való érintkezés során egy féligáteresztő hártyán keresztül történik. Syn művese.
haemodialízis ...

Az etnikai háttér részletes történetét figyelembe kell venni, csak úgy, mint hasonló tünetekben, vagy ~ében szenvedő rokonok felderítését.
A szülőket is meg kell kérni, hogy részletesen írják le az előző rohamokat.
b) Nyomonkövetés: Az FMF-gyanús gyermeket szorosan nyomon kell követni, ...

A szűkület által okozott hypoperfusio és maga a huzamosan fennálló hypertonia is másodlagosan a veseparenchyma károsodásához vezet, ami a hypertoniát is súlyosbítja, illetve ~et okoz.

Súlyos ~ (kreatinin clearance ?30 ml/perc)
Súlyos májelégtelenség (Child-Pugh C) ...

Nefropátia: A vese kisereinek károsodása, mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül ~et eredményezhet.
Neuropátia: Érzéskiesésekben, fájdalomban, vegetatív működési zavarokban nyilvánul meg.

A következő fázisban észlelhetőek a máj-, és ~ tünetei, megemelkedik a vérben az epefesték és a salakanyag szint, a végső fázisban (2-4 nap elteltével) ...

A STEC egy igen hatékony mérget termel, a Shiga toxint, aminek hatására tönkremennek a sejtmembránok és vérzéses kolitisz alakul ki, amit egy még rosszabb következmény kísér, a hemolítikus urémiás szindróma, amelynek elemei a hemolítikus anémia, a trombocitopénia és a ~.

Néha azonban a fertőzés krónikussá válik, ennek következménye a vesék károsodása, ~, magas vérnyomás lehet, főleg, ha a felső húgyutak gyulladását elégtelenül kezelik. A terhesek fertőzései különösen veszélyesek, mert a magzat elhalásához, koraszüléshez is vezethetnek.

A ~ indokolta terhességmegszakítás esete

Huszonéves terhes beteghez nefrológus konziliárusként hívtak kollégáim.

Húgyvérűség, a szervezet mérgezettsége ~ miatt. - uréter: húgycső. - urológia: a vesével és a húgyszervekkel foglalkozó orvostudományi ág, ilyen osztály kórházban, szakrendelőben.

A betegség a teljes ~ig fokozódhat.
A magas vérnyomásra visszavezethető agykárosodás, retinabetegség, gyorsan progrediáló ("rapidly progress") glomerulonephritis, idült ~ általában már meglévő érfalkárosodás nyomán (hipertónia, cukorbetegség) jöhet létre.

A keringésbe jutó mérgező anyagok -a bélből felvett fehérje és a bomlástermékek, az ammónia és az elpusztult májszövet- agykárosodást és ~et okoznak. A ~ miatt a szervezetben további mérgező anyagok halmozódnak fel.

Súlyos ~gel járó, nemegyszer halálos mérgezés. Lappangási ideje nagyon hosszú, 2-4 nap vagy ennél is több. Kezdeti tünetek: a vizelet mennyiségének csökkenése, szemhéjduzzanat. Sok lehet a felderítetlen eset, mert a hosszú lappangási idő miatt nem gondolnak gombamérgezésre.

A korai postoperatív (műtét utáni) halálozás vezető okai a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a gutaütés (stroke), ~, vérzés, légzési elégtelenség, valamint sepsis (a szervezet általános fertőzése) lehetnek.

Jellemző tünetei a viszketés, vénatágulatok, esetenként ezekből kiinduló vérzés, szabad hasűri folyadékgyülem, súlyos károsodás esetén kialakulhat ~, kóma. Eleinte csak gyengeség, étvágytalanság, epés panaszok jelentkeznek.

Relatív kontraindikációnak minôsül a súlyos szív- és ~. A NYHA 2b stádiumában, illetve a beszukült vesefunkciónál forszírozott diuresissel a kiválasztás megfelelôen támogatható.

~,
tartós szteriodkezelés,
terhesség, szoptatás,
kisgyermekkor a pubertáskorig,
időskori súlyos arteriosclerosis, Alzheimer-kór,
ha a beteg nem teljes meggyőződéssel teszi, ...

-kiválasztás csökkenése ( például Addison kór, ~, ketoacidosis)
-külső K bevitel
Csökken:
-csökkent felszívódás
-fokozott enterális vesztés(hányás, hasmenés, hashajtók)
-fokozott renális vesztés ( például steroidkezelés, ACTH-kezelés, Cushing-sy., hyperaldosteronismus, vízhajtók ...

Kezelés híján ~be torkollhat! Kezelés Ha torokgyulladás után vörösesbarna a gyerek vizelete, gondolja végig: evett-e valamit, ami vörösre színezhette a vizeletet. Ha nem, forduljon azonnal orvoshoz! ...

~ lehet a következmény. A beteget el kell távolítani a melegből, kórházba szállításáig nedves takaróba kell csavarni, fokozni a párolgás okozta hőleadást. Ha a beteg fázni kezdene, a hűtést csökkenteni kell, mert a vacogás a maghőmérsékletet növeli.

Először a májsejtek esnek szét, vese, halál. Májelégtelenség, ~.
Szénmonoxid mérgezés: Színtelen, szagtalan gáz. Eszméletvesztés, piros rózsás arc, piros rózsás ajak. Szabad levegő,, stabil oldalfekvés, esetleg mesterséges lélegeztetés. Rossz égéstermék.

dialízis - ~ során a vérből mesterségesen kell eltávolítani a salakanyagokat, ez a folyamat a dialízis
diastole - a szív mozgásának azon fázisa, amikor a kamrák elernyednek és vérrel telítődnek fel
diszfágia - nyelési nehezítettség
diszlokáció - elmozdulás ...

Éveken át tartó jelentős alkoholizálás hasi folyadékgyülemet, nyelőcsővérzést, a ~et, tudatzavart, remegést okoz, illetve májrák veszélyével fenyeget.
Kezelése, alkalmazott terápiák ...

Csak egy példa ennek jellemzésére: míg az 1-es típusú betegek vezető haláloka a diabéteszes eredetű ~, addig a 2-es csoportban a betegek halálát több mint 50 százalékában a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák.

Értéke a normálisnál magasabb köszvény, magas húgysav-tartalmú ételek (pl. vörös húsok, kolbászfélék) túlzott fogyasztása, magas fehérjetartalmú diéta, alkoholfogyasztás, cukorbetegség, ~, vészes vérszegénység, tumoros szövetek jelenléte, leukémia, ...

Féloldali vesebetegség esetében soha nem alakul ki ~, ami művesekezelést vagy veseátültetést tenne szükségessé, úgyhogy gyermeküknél ilyentől egyáltalán nem kell tartani.
A gyógyszerek a vese üregrendszerének tágulatát nem befolyásolják.

Cukorbetegségben a vese "kis szűrői" a magas vércukorszint miatt károsodnak, és ez később funkcióromláshoz, ~hez vezet. Ez az az állapot, amelyben a szervezetben a méreganyagok felhalmozádnak. Végstádiumban ez már csak művesekezeléssel kezelhető.

1. Hosszantartó szedése, különösen gyulladáscsökkentő, lázcsillapító hatóanyagokkal kombinálva, tartós vesekárosodást, ~et idézhet elő
2. Egyidejű alkoholfogyasztás a májkárosodás veszélyét fokozza.

Lép-, májduzzanat, súlyos formában idegrendszeri jelek és ~ a főbb tünetek. A vörösvérsejtek szétesése következtében a vizelet sötét színű lehet. Figyelem: ritkán előfordul, hogy a maláriás tünetek hónapokkal az utazás után jelennek meg.

Bakteriális tüdőgyulladás
Krónikus hörghurut
Agyi keringészavar
Szívinfarktus
Toxikus shock tünetegyüttes
Agyhártya- és agyvelőgyulladás
~
Anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) egyensúlyának felborulása ...

Teljesen más típust képvisel az öröklődő, ún. policystás vese, amikor az apró cysták sokasága évek alatt tönkreteszi a működőképes veseállományt és ~ alakul ki.
A fenti elváltozások rendszeres urológiai kontrollja indokolt.
- Vesedaganat (tu.renis) ...

Másik súlyos szövődmény a vese ereinek megbetegedése (nefropátia), amely kezelés nélkül, vagy elégtelen kezelés mellett ~be torkollhat.

A magas vérnyomás hat a vesékre is. A vesék teljesítőképessége csökken, tehát egyre kevesebb salakanyagot képesek kiválasztani, melynek hatására ~re lehet számítani.

vérellátási zavar a végtagokban (súlyos esetben végtag elhalás),
látás romlása,
fokozatos vesefunkció romlás (kezelés nélkül ~),
érzőidegek működésének csökkenése,
gyulladásra való fokozott hajlam.

A nem dipper típusú hipertóniás betegekben gyakrabban találunk szekunder hipertóniát vagy ~et. Nagyobb a bal kamrai izomtömeg és gyakoribb az agyi és coronaria események előfordulása is (18, 19).

Általános tünetek: étvágytalanság, fáradékonyság, fejfájás, szomjúság, láz
Esetenként gasztrointesztinális tünetek is
Ízületi és izomfájdalmak, fokozott vizelés
~ ...

Legfőbb növényi vízhajtók a borókabogyó, a lestyángyökér, a petrezselyem (terhesség idején, ill. akut és krónikus ~ esetén ellenjavalltak!). Enyhébb hatású, de jól beválik a zsurló, a nyírfalevél és az iglicegyökér.

vesebetegségek, ~), akkor csökken a vér bikarbonátkoncentrációja, és ezt kompenzálhatja a fokozott légzés, miáltal a pCO2 (széndioxid p. nyomása a vérben) csökken.

gyomor-bélrendszeri (gyomor-bélhurut, vakbélgyulladás, heveny hasi kórképek)
központi idegrendszeri (fejsérülés, koponyaűri nyomásfokozódás, Méniére-betegség, egyensúlyszerv gyulladása)
anyagcsere okok (gyógyszerek, ~, alkohol)
Teendő ...

A cukorbetegek sorsa ma már a megfelelő betegoktatás mellett nem végzetszerűen vakság, lábamputáció, ~ vagy halál.
A fejlett országok következetesen véghezvitt népegészségügyi programjai bebizonyították, hogy a civilizációs népbetegségek - így a cukorbetegség - terjedése megfékezhető.

Magas szérum glükóz szint (pl. diabetes mellitus) esetén törekedni kell arra, hogy a vércukor a vizsgálat kezdetére megközelítse a normális értéket, de mindenképpen 8,3 mmol/l alatt legyen. ~ a képek értékelését megnehezíti, de a vizsgálatot nem zárja ki.

Rizikót jelent az aktív tumoros betegek kemoterápiás kezelése (ambuláns kemoterápiában részesülők vénás tromboemboliás eseményei 78%-ban ambulans betegeknél fordulnak elő és csak 22%-ban a kórházban fekvők között az ortopédiai műtétek, a gyulladásos bélbetegségek, a ~, ...

A későn diagnosztizált cukorbetegség következtében szemkárosodás, sőt megvakulás és ~ léphet fel. Gyakran előfordul az alsó végtagok vérkeringési zavara is, s jelentősen megnövekszik a szívinfarktus vagy agyvérzés kockázata.

A csaknem minden esetben megfigyelhető szérum húgysavszint emelkedés a fokozott sejtszétesés következménye. (Erre különösen a kezelés megkezdésekor kell figyelemmel lenni, a rohamos sejtpusztulás révén létrejött hyperurikaemia ugyanis urat nephrophathiát és akár halálos végű ~et is ...

Ide tartoznak a fogakon keletkezett károk, a fogszuvasodás, bőrkeményedések az ujjakon, megduzzadt nyálmirigyek, a nyelőcső gyulladása a gyomorsav maró hatása miatt. A rekedtség, nyelészavarok, nyelési fájdalom, a sav-bázis egyensúly zavarai, szívritmuszavarok és a ~ szintén attól ...

Javallat: fájdalom, viszketés, vérzés, gyulladás, szárító, gyulladásgátló, enyhe fertőtlenítő, bőrvédő, -hámosító, síkosító
Ellenjavallat: Túlérzékenység (perubalzsamnál gyakori), szívbetegség, magas vérnyomás, porfíria, ~. Elég sok.

Az agyi erek megrepedhetnek (agyvérzés), az érelmeszesedés területén vérrög képződhet (thrombosis), az agyszövet elhalhat (agylágyulás). Tönkremehet a vese állománya is. A szervezetben képződő salakanyagok felhalmozódása ~hez vezet.

A fertőzés az érintettek többségében enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású és spontán meggyógyul. A betegek egy részében azonban súlyos, életveszélyes szövődmény alakulhat ki (HUS), ennek jellemzője az akut ~ és a vérszegénység.

A halálos kimenetel kockázata az ismétlődő májgyulladások számával növekszik. Még rosszabb a helyzet, ha a máj már heges (zsugorodott). Ekkor a hegesedési folyamat nagymértékben felgyorsulhat, vagy a beteget valamilyen szövődményben veszíthetjük el (pl. vérzés, fertőzés, máj ill. ~).

Emellett károsítja a vesét, ~et okozva, az agyat, agyvérzést okozva, az ereket, arterioosclerozist okozva. Mindezen szövődmények elkerülése érdekében 40 éves kora után, amennyiben családjában előfordul magasvéenyomás, úgy már előbb is rendszeressen ellenőriztesse vérnyomását! ...

Akut betegség esetén naponta 1 csészével igyanak meg kétszerre. A húgyhólyag bakteriális és gyulladásos bántalmaira reggel éhgyomorra kell fogyasztani egy csészével, amíg nem múlnak a panaszok. Szív-és ~ esetén nem ajánlott! ...

A bekövetkező másodlagos aldoszteronszint növekedés fokozza a vesében a nátrium visszaszívódását, ami hozzájárul a hipertónia fennmaradásához. Az ördögi kör több szervet is károsít, pangásos szívelégtelenség, szívinfarktus, agyi történések vagy ~ kifejlődéséhez is vezethet.

A calcitonin lelet értékelésekor figyelembe kell venni, hogy tévesen pozitív eredményt adódhat ~ben, protonpumpagátló gyógyszerek szedésekor, autoimmun pajzsmirigybetegségekben, carcinoid daganatokban, kissejtes hörgőrákban, ritkán emlő, gyomor, gégedaganatban.

Kezeletlen és végső esetben pedig kialakulhat akár a ~ /uraemia, ejtsd: urémia/ fázisa is.

A betegség előrehaladása egyeseknél olyan lassú lefolyású, hogy figyelmeztető tünetek nélkül, alattomosan vezethet hólyagkárosodáshoz, a veseműködés romlásához, akár ~hez is.

A szövődmények a következők lehetnek: szívkoszorúér betegségek (infarktus), szívelég-telenség, ~, agyvérzés, retinabetegségek, amelyek súlyos látászavarral járnak. Az orvosi vizsgálatok során kötelező a vérnyomást megmérni, így felismerhető és kezelhető ez a népbetegség.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Légtelenség, Vesebetegség, Cukorbetegség, Daganat, Hasmenés?

◄ Vesedaganat   Veseelzáródás ►
 
RSS Mobile