Kezdőlap (Veseelégtelenség)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Veseelégtelenség


 

Veseelégtelenség

Betegségek  Vesedaganat  Veseelzáródás

Veseelégtelenség
A vese elégtelen működése révén működés csökkenésének következtében nem képes kiválasztani az anyagcsere bomlástermékeit, a szervezetben salakanyagok maradnak vissza.


hez vezető betegségek, környezeti tényezők
A et az esetek kétharmadában évekig fennálló, általában kezeletlen magas vérnyomás, illetve cukorbetegség okozza.

Veseelégtelenség
Melyek az egészséges vese feladatai?
A vesének fontos szerepe van a szervezet anyagcsere folyamataiban. Felelős a vizelet előállításáért és annak kiürítéséért a húgyvezetéken keresztül.


A vese a működés csökkenésének következtében nem képes kiválasztani az anyagcsere bomlástermékeit, így salakanyagok maradnak vissza a szervezetben. Megkülönböztetünk heveny és idült et.

Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor beszélünk krónikus veseelégtelenségről.

A kezelése
A krónikus feltétlenül kezelendő, mert anélkül végzetes következményei vannak. A kezelése a betegség különböző stádiumaiban változó.

A veseelégtelenség típusai
Akut (heveny) veseelégtelenségnél a veséket hirtelen éri károsító hatás, amiatt a vesék kis időre leállhatnak, de ezt követően részben vagy teljesen ismét működőképessé válnak.

A szövődményei
Minél hamarabb oldják meg az akut hátterében álló okot, annál nagyobb valószínűséggel fog a veseműködés visszatérni.

Akut veseelégtelenség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

(heveny)
Heveny (akut) ben a vese gyorsan elveszíti képességét, hogy a vért megtisztítsa a mérgező anyagoktól, ami anyagcsere hulladékanyagok, mint például karbamid (urea) felhalmozódásához vezet a szervezetben.

A veseelégtelenség korai felismerése sokszor nehéz feladat. A korai, nem specifikus tünetek mellett gyakran mellékleletként vagy az alapbetegség alapján derül ki a kezdődő veseelégtelenség.

Az akut alatt a veseműködés gyors, napok, hetek alatt bekövetkező romlását értjük, melynek során a vesék által kiválasztott káros anyagcseretermékek felszaporodnak, ...

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását, amelynek következtében a vese által normálisan kiválasztott salakanyagok felhalmozódnak a vérben.

Sok a kezeletlen gel élő idős ember
Súlyosan alulbecsült lehet a kezeletlen gel élő idős emberek száma - idézte kanadai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál.
...

2013-04-24 10:39 de. Kezdőlap Egészség és fitness Betegségek A nefrózisban és a veseelégtelenségben szenvedő betegek étrendje
0
A nefrózisban és a veseelégtelenségben szenvedő betegek étrendje ...


A vesék mükődésének fokozatos romlása, majd végül leállását nevezzük nek ( insufficientia renis acuta). Nagyon nehéz korán felismerni.

Veseelégtelenségben a vesék nem képesek teljesen kiszűrni a vérből az abban található anyagcsere salakanyagokat.

:
Cephalexin cefadroxil amoxycillin pivmecillinam
Terhesség: ...

Veseelégtelenség
Szervezetünkben a vese feladata a vizelet és az ebben lévő összetevők megfelelő arányú kiválasztásán keresztül, a működésünkhöz szükséges megfelelő élettani egyensúly fenntartása.

megelőzése
A súlyos esetben szükségessé teheti a művesekezelést: dialízis hiányában a szervezetet rövid időn belül elárasztanák az anyagcsere mérgező végtermékei, ami végzetes következménnyel járna.

veseelégtelenség - insufficientia renalis, renal insuficiency
veseelzáródás - obstructio renis, renal obstruction
vesefunkció - renal function, (szintén lásd: vesebetegségek jelei) ...

A előfordulása a világ legtöbb országában eléri a 10-13 százalékos gyakoriságot.

A veseelégtelenség kezelése megegyezik a krónikus veseelégtelenség kezelésével. Végső esetben a művesekezelés vagy a veseátültetés a megoldás.

- A szegedi kezelése még 1962-nél is korábbra nyúlik vissza, hiszen idehaza Szegeden raktak össze először dializáló készüléket.

Veseelégtelenség
Laktátacidózis
Mérgező anyagok - szalicilát (aszpirin) túladagolás, metanol, etilén-glikol, toluol.

(magas vérnyomás)
veseelváltozások diabéteszes nefropátiában
vesegörcs enyhítése gyógynövényteákkal ...

veseelégtelenségben 3 g/nap alá
alkohol, dohányzás, stressz csökkentése
fizikai aktivitás növelése
K-bevitel emelése ...

hepatorenális szindróma részeként előrehaladott állapotban gyakori. Megelőzésében furosemid adása, dopamin infúzió (2-4 m g/kg/h), alkalmanként a nephrotoxicus gyógyszerek kerülése segíthet.

A veseelégtelenség egyszerű vérvételből, illetve vizeletmintából állapítható meg. A krónikus vesebetegség esetén a vese funkciói csökkennek, működése teljes mértékben már nem állítható helyre.

a esetén alkalmazott eljárás elnevezése, amelynek típusai a peritoneális (hasüregi) és a hemodialízis (művesekezelés).
Cimkék:
dialízis ...

A veseelégtelenség gyakori okát a cukorbetegség szövődményekét kialakult vesebetegség képezi. A vesebetegség mutatója a fokozott vizelet fehérjeürítés, amely laboratóriumi eszközökkel könnyen megállapítható.

*
* terhesség, szoptatás
* vérkeringési, vérképzőszervi betegségek ...

A veseelégtelenség miatt fellépő impotencia és magömlés ellen Kou Csi Cével, Vu Vej Cével és más növényekkel együtt használják.

Lásd még: Lásd még: Légtelenség, Cukorbetegség, Daganat, Fekély, Szindróma

Betegségek  Vesedaganat  Veseelzáródás

 
RSS Mobile