Kezdőlap (Vesebetegségek)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vesebetegségek

Betegségek  Vesebetegség  Veseciszta

Vesebetegségek
A vesebetegségek vagy hozzá kapcsolódó jelenségek oka, vagy fertőzés, vagy önálló fejlődés. A vesebajok többsége lappangva, észrevétlenül, tünetek nélkül fejlődik.


Vesebetegségek jelei
The signs of a kidney disease, The signs of a kidney disorder
A vesebetegségek első jelei jóval azelőtt jelentkezhetnek, mielőtt betegnek éreznénk magunkat. Vér és vizeletvizsgálatok az orvosnál segítenek korai veseelégtelenség kimutatását.

Vesebetegségek cikkek
Veseköves betegek étrendje
A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

Vesebetegségek
Új gyógyszer cukorbetegeknek
Azonnal felismeri a szívrohamot egy új...
Ne stresszeljünk a válság miatt
Lábszárfekély: további veszélyek
Mi van a stroke előtt?
Függőség és a hozzátartozók:...
Grapefruitlé és gyógyszerszedés:...
Egy nemes ügy:...

Vesebetegségek
Melyek ezek a betegségek?
A vizeletképző és -elvezető rendszer feladata, hogy a szervezetet megtisztítsa a salakanyagoktól, és eltávolítsa a felesleges vizet.

~ gyermekkorban
Bene Zsolt
Vese működése Vese betegségei Diagnosztika Terápiák Diéta Szolgáltatók Szakértők Civilek Hírek Gyereksarok ...

Ateroembóliás ~
embólia, vese, veseelégtelenség
Ateroembóliás ~ről akkor beszélünk, amikor a vese apró verőereit magas zsírtartalmú részecskék (ateromatózus embólusok) elzárják, és ez veseelégtelenséget okoz.

Kategória: Húgyutak, ~ Írta: drinfo.hu
Jelenleg az európai népesség legalább egytizede érintett a vese valamilyen problémájában, miközben az érintettek nagyobbik része egyáltalán nem tud problémája létezéséről.

Jegyzetek medikusoknak/Nephrologia/Örökletes ~
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás: navigáció, keresés ...

~
A vese is fontos szerepet tölt be az anyagcsere folyamatokban. A folyamat során keletkező vizet és méreganyagokat megszűri és a vizeleten keresztül távolítja el. Szabályozza a sav-bázis egyensúlyt, megelőzi a vér elsavasodását, továbbá hormonokat állít elő.

~:Ha a terhesség előtt komoly vesebetegség állt fenn, a terhességi szövődmények kockázata nagyobb. A vesebetegség gyorsan romolhat terhességben.

~
veseartéria-szűkület
vesemedence-gyulladás (pielonefritisz)
vesegyulladás (glomerulonefritisz)
vesetumor
policisztás vese
vesesérülés
a veséket érintő sugárterápia
Hormonális betegségek ...

A ~ gyakran szövődnek magas vérnyomással
A ~ben gyakran alakul ki magas vérnyomás. A vese eredetű magas vérnyomás oka lehet a veseparenchyma, azaz a veseállomány károsodása és/vagy a vesét ellátó erek szűkülete.

Cystás ~
Multicystás dysplasiás vesebetegség (MCDV). Nem működő vese, különböző nagyságú, egymással nem kommunikáló cysták. Az igen ritka, kétoldali elváltozás az élettel nem összeegyeztethető. Az esetek egy részében a cysták felszívódnak.

- Cystás ~
Amióta a vesék ultrahangos vizsgálata a napi urológiai gyakorlat részévé vált, vált világossá, hogy milyen nagy számban fordulnak elő cysták a vesében.

~: krónikus vesebetegségben különösen fehérjevesztő esetekben (nefrózis szindróma) a lipid anyagcsere zavar gyakori. A patogenezis összetett.

~: Főleg az úgynevezett nefrózis szindrómában a triglicerid szint emelkedik.
IV. Familiaris hypertriglyceridaemia.
Cukorbetegség: Mindkét típusban jelen van, de a II. típusúban a magas vércukorszintek miatt határozottan kezelést igényel.

A ~ szűrővizsgálatát különösen azoknál kell elvégezni, akiknél nagyobb a vesebetegség veszélye, ilyenek az idős emberek, a cukorbetegek, a hipertóniások vagy az autoimmun betegségben szenvedők.

- ~,
- daganatos elváltozások.
Ilyen esetekben az alapbetegség megfelelő ellátása és kezelése eredményezheti a vérzészavar megszűntetését, ám ezen esetekben sem mellőzhető a szövettani azonosító vizsgálaton nyugvó biztos kórisme.

- a ~
- a belső elválasztású mirigyek működési zavara
- a szív- és érrendszeri megbetegedések
- a központi idegrendszer betegségei, stb.
idézhetik elő. Ezekben az esetekben az alapbetegség gyógyulása után a vérnyomás normalizálódik.

A cisztás ~ közé azon kórképeket soroljuk, amelyeknél a vese állományában folyadékkal telt tömlők alakulnak ki. A ciszták lehetnek a vesék kéreg- és velőállományában is.

Chronicus ~ laboratóriumi kontrollja
Chronicus veseelégtelen beteg kezelésének főbb
szempontjai ...

A krónikus ~ az eritropoetin hormon hiányán keresztül a csontvelői vérképzés elégtelenségéhez vezethetnek.

Epehólyag- és ~ is puffadással, "bélgörcs" érzésével járnak. Vesegörcsben szenvedő beteget néha bélelzáródás gyanújával utalnak kórházba.

"Az alacsony születési súly magában hordozhatja azokat a rizikókat, amelyekkel a koronária betegség, vagyis a magas vérnyomás, valamint bizonyos ~ és a cukorbetegség halmozott előfordulásával lehet számolni a későbbi életkorban" ...

Az anyai okok közé tartoznak többek között az anya betegségei (érelmeszesedés, szív-, ~, stb.), az alacsony anyai testsúly és testmagasság, alultápláltság, a méh különböző elváltozásai és az anya pszichés megterheltsége.

Melyek a cukorbetegség okozta ~ főbb tünetei?
− A diabétesz okozta vesebetegség fő formái a következők: cukorbetegséggel összefüggő veseszövődmény, amit diabeteszes nefropátiának hívunk; cukorbetegség okozta érelmeszesedés miatti veseszövődmény, ...

A tartós hyperurikémia oka leggyakrabban ~, vérképzőszervi megbetegedések (pl. lymphoma, leukémia) vagy psoriasis. Sokszor azonban a húgysav szintézis fokozódásának oka ismeretlen, a betegek csekély hányadában enzim hiány, vagy túlműködés okozza.

Diabetes mellitusban és bizonyos ~ (nephrosis) esetén általában nagycsomós, illetve kráterszerű növekmények jelentkeznek. Hasnyálmirigy-gyulladás és alkoholos vérzsírszint-emelkedés esetén kráterszerű xanthoma képződik. Az epeúti elzáródást az inak mentén lerakodó xanthoma kíséri.

Kiváltó okok lehetnek: idült ~ (renális hipertónia), veseartéria szűkület (renovaszkuláris hipertónia), endokrinológiai kórképek (pajzsmirigy, mellékvesekéreg-túlműködés, például fokozott aldoszteron termelés, Cushing-szindróma és Cushing-kór), ...

Nemi különbségek a ~ progressziójában

A nemi különbségek vizsgálata az utóbbi években mind nagyobb hangsúlyt kap a különböző megbetegedések incidenciájában, a betegség progressziójában és - újabban - a kezelésben.

A vér koleszterin tartalma cukorbetegség (diabetes mellitus), sárgaság, a pajzsmirigy csökkent működése, ~ és érelmeszesedés esetén fokozott lehet. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását.

FEJEZET - Tubuláris és cisztás ~
Renális tubuláris acidózis ", Renális glukozuria ", Vese eredetű diabétesz inzipidusz ", Cisztinuria ", Fanconi-szindróma ", Hipofoszfatemiás angolkór ", Hartnup-kór ", Bartter-szindróma ", Liddle-szindróma ", Policisztás vesebetegség ", ...

Elmúltak az időskori betegségek, a cukorbetegség, az ízületi fájdalmak, a magas koleszterin, az érrendszeri betegségek, a ~, javult a hallás, a látás, nőtt az izomtömeg, és a tesztoszteron szint, visszatért az életkedv, a fiatalos aktivitás.

A vérben hirtelen, vagy nagy mennyiségben megjelenő hormonok ugyanúgy felelősek az idegrendszeri zavarokért, mint a ~. A 10-15 éveseknél megállapított skizofrénia, epilepszia, de még a nemi elferdülés, 90%-a így gyógyítható. Fiúk esetében más terápia szükséges.

Cukorbetegség okozta ~
A könyv a diabéteszes nefropátiáról jelenleg rendelkezésre álló orvosi ismereteket gyűjti össze. Átfogóan bemutatja a betegség...
A pszichoszomatikus orvoslás klinikai kézikönyve - Útmutató a konzultációs-kapcsolati pszichiátriához ...

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri, valamint a ~, az agyvérzés legjelentősebb kockázati tényezője - egyúttal a fejlett ipari országokban az egyik leggyakoribb megbetegedés.

Március második csütörtökén - idén március 10-én - tartják a vese világnapját a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szervezete kezdeményezésére. E napon a krónikus ~ veszélyére, ...

A rossz lehelet okai lehetnek: általános megbetegedések, mint például diabétesz, máj- és ~, bizonyos hormonális elváltozások, csökkentett táplálékbevitellel járó állapotok (pl. fogyókúra), valamint a dohányzás és az alkoholizmus; szájüregben: fogszuvasodás, lepedékfelhalmozódás, fogkő, ...

~: vesegyulladás, cukorbetegség
statikai okok, és más ortopédiai megbetegedések: lúdtalp
elhízás
terhesség
reumatológiai problémák: ízületi gyulladások
csonttörés, ficam, szalagszakadás
jó- és rosszindulatú daganatok ...

4. Családi, visszatérő betegségek (különös tekintettel a prosztatarákra, és a ~re) ismertetése
5. Gyógyszer szedési szokások ismertetése
Pl. antidepresszánsok, pszichiátriai kezelés során kapott készítmények, Parkinson kór elleni szerek, vérnyomáscsökkentők) ...

A túl sok sztatin növeli a ~ kockázatát
Már 4000 évvel ezelőtt is ismerték az érelmeszesedést
Sztatinokkal és testmozgással a magas koleszterin ellen ...

szívbelhártya gyulladás
~
bőrbetegségek (pl pikkelysömör, csalánkiütések, ekcéma…)
autoimmun betegségek
stb… ...

A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és ~ kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés is károsodást okozhat a szervezetben, főleg ha egyéb érrendszeri kockázati tényezőkkel párosul.
Tünetei: ...

A számos szervben megtalálható enzim aktivitása növekszik hepatitisz, bizonyos szív-, tüdő- és ~, agykárosodás valamint az izmok betegsége esetén. Kb. 7 órával a szívinfarktus után koncentrációja a vérben megemelkedik.
Normálérték: 230-460 U/L
LDL, LDL-C - LDL-koleszterin ...

Jelenleg minden tíz felnőttből egy érintett valamilyen veseműködési zavarban, betegségben. A ~ lehetnek gyulladásos eredetűek. Egyik formája az autoimmun-betegség, amely a működő veseszövetet károsítja.

Lehet néhány más, de meglehetősen ritka oka az erős menstruációs vérzésnek, mint például a magas vérnyomás, szív- vagy ~, véralvadási zavarok.
Amennyiben a fent említett szervi eredetű elváltozások kizárhatók, úgy diszfunkcionális vérzésről beszélünk.

Mi az? Könnyű, gyapjas, puha és kényelmes, ráadásul az ízületi gyulladás és a ~ kezelésében is hatékony. Eláruljuk!

Olyan az ágyad, ahogy érzed magad! ...

A mellékhatás kialakulásának lehetőségét tovább fokozza a dohányzás, alkoholfogyasztás, máj és ~,valamint véralvadásgátlók, citosztatikumok ( daganat ellenes szer ) alkalmazása.

A kórelôzménybôl ismert szív- és ~ esetén vízhajtó néhány napos adásával a megfelelô kiválasztást, méregtelenítést elô tudjuk segíteni. Jelentôsebb problémák alakultak ki a rejtve maradt, beszukült vesefunkciós betegeknél.

Másrészt azonban húgyúti fertőzés, ~, esetleg anyagcserezavarok jele is lehet, főleg, ha szaga, színe is változik. Ez utóbbiak azonban általában egyéb tünetekkel is társulnak.

~, veseelégtelenség), akkor csökken a vér bikarbonátkoncentrációja, és ezt kompenzálhatja a fokozott légzés, miáltal a pCO2 (széndioxid p. nyomása a vérben) csökken.

10%-a másodlagos magasvérnyomásban szenved, azaz a vérnyomás emelkedést egyéb megbetegedés váltja ki (krónikus ~, a vese fejlődési rendellenességei, egyes hormonális eredetű megbetegedések). A másodlagos magasvérnyomást az alapbetegség kezelésével gyógyítjuk.

Az is okozhat húgysav-felhalmozódást, ha az ürülést akadályozza valami, például ~, cukorbetegség okozta úgynevezett ketoacidózis és egyes gyógyszerek. Akkor beszélünk hiperurikémiáról, ha a húgysavszint meghaladja a 380 mikromol/litert.

A felszívódási zavarban szenvedő betegeknek (krónikus hasmenés, gyulladásos bélbetegségek, coeliakia) nagyobb adagra van szükségük, mert a tabletta hatóanyagának nagy része a nélkül távozik a széklettel, hogy felszívódott volna.
Bizonyos ~ben a hormon egy része hasznosulás nélkül a ...

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert ~ esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet.

Nagy mennyiségben képződhet például az enzimműködés bizonyos örökletes zavarai esetén, vagy bizonyos betegségekben, például a vér daganatos betegségeiben, melyek során a sejtek szaporodása és pusztulása felgyorsul. Egyes ~ és gyógyszerek szintén csökkentik a vese azon képességét, ...

Ezt mindenképpen vegyék figyelembe!
A gyógyszerek lebomlása, kiürülése részben vesén, részben májon keresztül történik, ezért kezelőorvosával szedésüket minden esetben beszélje meg, különös tekintettel a máj- és ~re.

További lehetőséget kínálnak a laboratóriumi vizsgálatok: érelmeszesedés gyanúja esetén fontos megmérni a vér homocisztein-szintjét és a vérzsír-értékeket. A vizeletvizsgálat inkább a hajlamosító ~ kizárását célozza.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vesebetegség, Stroke, Meszesedés, Szívbetegség, Prosztata?

◄ Vesebetegség   Veseciszta ►
 
RSS Mobile