Kezdőlap (Vesebetegség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vesebetegség

Betegségek  Vesebántalom  Vesebetegségek

Vesebetegségek
A vesebetegségek vagy hozzá kapcsolódó jelenségek oka, vagy fertőzés, vagy önálló fejlődés. A vesebajok többsége lappangva, észrevétlenül, tünetek nélkül fejlődik.


Vesebetegségek jelei
The signs of a kidney disease, The signs of a kidney disorder
A vesebetegségek első jelei jóval azelőtt jelentkezhetnek, mielőtt betegnek éreznénk magunkat. Vér és vizeletvizsgálatok az orvosnál segítenek korai veseelégtelenség kimutatását.

Vesebetegségek cikkek
Veseköves betegek étrendje
A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

Vesebetegségek
Új gyógyszer cukorbetegeknek
Azonnal felismeri a szívrohamot egy új...
Ne stresszeljünk a válság miatt
Lábszárfekély: további veszélyek
Mi van a stroke előtt?
Függőség és a hozzátartozók:...
Grapefruitlé és gyógyszerszedés:...
Egy nemes ügy:...

Vesebetegségben gyakori az alacsony pajzsmirigyfunkció
Több, krónikusan vesebeteg páciensnél észleltek csökkent pajzsmirigyfunkciót, vagy laborvizsgálatokkal kimutatható, de panaszokat nem okozó elégtelen pajzsmirigyműködést.

~ek
Melyek ezek a betegségek?
A vizeletképző és -elvezető rendszer feladata, hogy a szervezetet megtisztítsa a salakanyagoktól, és eltávolítsa a felesleges vizet.

~ek gyermekkorban
Bene Zsolt
Vese működése Vese betegségei Diagnosztika Terápiák Diéta Szolgáltatók Szakértők Civilek Hírek Gyereksarok ...

~ és a húgyutak betegségeinek tünetei
Vesebetegen a Balaton körül - Együtt lehet vele élni!
ORVOSI ÚJDONSÁGOK ...

A ~ben szenvedők 2-3 naponta dialíziskezelésre járnak, hogy egy speciális gép segítségével kiürítsék szervezetükből a salak- és méreganyagokat.

A ~nek több formája ismeretes, amelyeknek változik a diétás előírása is. Ezért a diétát az orvossal részletesen meg kell beszélni.
A vesegyulladás heveny formájában a beteg kórházban van, és ott írják elő számára a megfelelő étrendet.

a ~ kezelésére használt szer mellékhatása is lehet hypertonia
EPO
szteroid
cyclosporin ...

Krónikus ~ben a vesék nem képesek olyan mértékben megtisztítani a szervezetet a salakanyagtól és a felesleges víztől, amilyen mértékben kellene. Leggyakoribb kiváltója a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

A krónikus ~ incidenciája az új orális alvadásgátlók felírásakor
A pitvarfibrilláció (AF, atrial fibrillation) az egyik legfontosabb javallat direkt thrombin-inhibitorok (dabigatran-exetilát) vagy Xa-faktor-gátlók (rivaroxaban) rendelésekor.
Kapcsolódó cikkek ...

Policisztás ~
A mintegy 50%-os arányban öröklődő policisztás (poli = sok) ~ben szenvedők veséjében több különböző méretű ciszta alakul ki. Ezek a veseszöveteket összenyomják, pusztítják a vesék megnagyobbodnak, göbös felületet alakítva ki.

Könnyen szűrhető a ~
A veseelégtelenség korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet szakemberek a Vese Világnapja alkalmából.
Találatok: 3040 ...

Főoldal > Magazin > Gyermekbetegségek - A bárányhimlő elleni vakcina bevált a krónikus gyermekkori ~ekben
Gyermekbetegségek - A bárányhimlő elleni vakcina bevált a krónikus gyermekkori ~ekben
Olvasva: 316 ...

~
A ~ mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, ez nem minden esetben igaz, mert a hirtelen, fellépőt azonnal érzékelik a betegek. A vese a hasüregben elhelyezkedő bab alakú páros szervünk. A vese kettős funkciójú.

~:
Ha a vesék nem működnek szabályosan, és bizonyos mérgező anyagcsere termékek vérszintje a normális értéknél magasabb, gyakran az egész test felülete viszket. A viszketés tehát a ~ első jele is lehet.
Csalánkiütés: ...

~ek
A vese is fontos szerepet tölt be az anyagcsere folyamatokban. A folyamat során keletkező vizet és méreganyagokat megszűri és a vizeleten keresztül távolítja el. Szabályozza a sav-bázis egyensúlyt, megelőzi a vér elsavasodását, továbbá hormonokat állít elő.

~ek:Ha a terhesség előtt komoly ~ állt fenn, a terhességi szövődmények kockázata nagyobb. A ~ gyorsan romolhat terhességben.

~
A csökkent mennyiségű vizelet hátterében jellemzően valamilyen vesét érintő probléma áll. Leggyakrabban vesekövesség tehető felelőssé a tünetért. Ilyenkor a kevés vizelet ürítése fájdalommal, illetve vérrel társulhat.

Cystás ~ek
Multicystás dysplasiás ~ (MCDV). Nem működő vese, különböző nagyságú, egymással nem kommunikáló cysták. Az igen ritka, kétoldali elváltozás az élettel nem összeegyeztethető. Az esetek egy részében a cysták felszívódnak.

- Cystás ~ek
Amióta a vesék ultrahangos vizsgálata a napi urológiai gyakorlat részévé vált, vált világossá, hogy milyen nagy számban fordulnak elő cysták a vesében.

~ről beszélünk, ha a vesék eredeti funkciójukat nem képesek teljes mértékben ellátni. Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor beszélünk krónikus veseelégtelenségről.

~ben vagy kalciumanyagcsere-zavaroknál nem ajánlott, hiszen kalciumfelhalmozódáshoz vezethet.
egy rakás gyógyszerrel sót képez, vagyis kicsapja, vagyis csökkenti a hatását, ezért legjobb, ha bármit is szedsz, azt a Rennie-től két órányival csúsztasd el.

~re kell gondolnunk emelkedett szérum kreatinin, proteinuria vagy haematuria mellett jelentkező hypertonia esetén (Lásd: ebm00066) . Normál eredmények nem zárják ki a renális eredetű hypertoniát; lehet, hogy csak egy vese érintett.

~ek: krónikus ~ben különösen fehérjevesztő esetekben (nefrózis szindróma) a lipid anyagcsere zavar gyakori. A patogenezis összetett.

~ek: Főleg az úgynevezett nefrózis szindrómában a triglicerid szint emelkedik.
IV. Familiaris hypertriglyceridaemia.
Cukorbetegség: Mindkét típusban jelen van, de a II. típusúban a magas vércukorszintek miatt határozottan kezelést igényel.

~, mely a glomerulusok gyulladásos elváltozásaival jellemezhető és nem a vesék fertőződésének következménye. Syn glomerularis nephritis. (érgomoly + G. nephros, vese, + -itis, gyulladás)
Találatok Magyarázat
anti-GBM típusú glomerulonephritis ...

A ~ek szűrővizsgálatát különösen azoknál kell elvégezni, akiknél nagyobb a ~ veszélye, ilyenek az idős emberek, a cukorbetegek, a hipertóniások vagy az autoimmun betegségben szenvedők.

- ~ek,
- daganatos elváltozások.
Ilyen esetekben az alapbetegség megfelelő ellátása és kezelése eredményezheti a vérzészavar megszűntetését, ám ezen esetekben sem mellőzhető a szövettani azonosító vizsgálaton nyugvó biztos kórisme.

- a ~ek
- a belső elválasztású mirigyek működési zavara
- a szív- és érrendszeri megbetegedések
- a központi idegrendszer betegségei, stb.
idézhetik elő. Ezekben az esetekben az alapbetegség gyógyulása után a vérnyomás normalizálódik.

Ritka ~, melyben a vese szűrőrendszere sérül, vagy a szűrőnyílások kitágulnak, emiatt a vizeletben nagy mennyiségű fehérje jelenik meg. A fehérjevesztés következtében jelentősen megfogyatkozik a vérfehérjék meny-nyisége, ami álló helyzetben vizenyős duzzanatot okoz a lábakon.

Minden a ~ végső stádiumában lévő beteg esetében mérlegelni kell a transzplantáció lehetőségét. Kivételt csupán a más, egyidejűleg fennálló, életveszélyes állapot miatt okozott túlzott kockázat jelenthet. A vesetranszplantáció ma már rutin beavatkozásnak számít.

Krónikus ~ számos ok miatt kialakulhat, közülük kiemelkedő gyakoriságú a cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, valamint a kettő társulása.

krónikus ~ és magas vérnyomás.
A köszvény és a hyperurikaemia gyakran társul elhízással, túlzott alkoholfogyasztással, a zsíranyagcsere zavarával, csökkent cukortoleranciával, szívbetegséggel, magas vérnyomással.
A köszvény lefolyásának szakaszai ...

A cisztás ~ek közé azon kórképeket soroljuk, amelyeknél a vese állományában folyadékkal telt tömlők alakulnak ki. A ciszták lehetnek a vesék kéreg- és velőállományában is.

A diabéteszes ~ során lassan fokozódó mértékű fehérjevizelés jelenik meg, melynek előrehaladottabb formában vizenyőképződés, magas vérnyomás és a veseműködés teljes megszűnése a további állomásai.

Epehólyag- és ~ek is puffadással, "bélgörcs" érzésével járnak. Vesegörcsben szenvedő beteget néha bélelzáródás gyanújával utalnak kórházba.

"Az alacsony születési súly magában hordozhatja azokat a rizikókat, amelyekkel a koronária betegség, vagyis a magas vérnyomás, valamint bizonyos ~ek és a cukorbetegség halmozott előfordulásával lehet számolni a későbbi életkorban" ...

A kezeletlen diabetes szövődményei roppant súlyosak, eszméletvesztés is előfordulhat (a vércukor vagy nagyon magas, vagy nagyon alacsony), gyakori a ~, a megvakulás és a szívbetegség.

veseér-szűkület
~ek (vesegyulladás, vese-cysta, vesedaganat, vese tbc)
hormonális betegségek (mellékvesekéreg-daganat, agy-alapimirigy-daganat, mellékpajzsmirigy elváltozások stb.)
Mit nevezünk esszenciális hipertóniának?

Itt érdemes felsorolni azt a négy gyakori ~et, mely magasvérnyomást okoz: hypoplasiás vese (születéskori kis vese), polycisztás (sokcisztás) ~, zsugorvese, vese verőér szűkülete.
Az egyoldali vesehypoplasia koraszülöttekben gyakrabban fordul elő.

Fontos, hogy a beteg az új gyógyszer szedése előtt tájékoztassa orvosát az aktuálisan szedett gyógyszereiről, terhességéről, egyéb betegségéről, főleg máj és ~ről, ezek kapcsán ugyanis jelentősen módosulhat a gyógyszer szervezeten belüli sorsa (lassabb lebomlás, ...

A vér koleszterin tartalma a cukorbetegség, latin nevén diabetes mellitus, a pajzsmirigy csökkent működése, ~ek és érelmeszesedés esetén fokozott lehet. Még a határértékekkel is elég jól tisztában szoktak lenni az emberek.

Az anyai okok közé tartoznak többek között az anya betegségei (érelmeszesedés, szív-, ~ek, stb.), az alacsony anyai testsúly és testmagasság, alultápláltság, a méh különböző elváltozásai és az anya pszichés megterheltsége.

A világon végzett hasnyálmirigy átültetések nagy része kombináltan, vesetranszplantációval együtt történik, vagyis I-es típusú diabetes és végsátdiumú ~gel rendelkező betegeknél.

szív- és vérkeringési problémák, máj- és ~ek, cukorbetegség,
anyagcsere-zavarok, HIV fertőzés, továbbá szanatóriumok és
idősek otthonának lakói.
- Fokozottan veszélyeztetett személyek, mint az egészségügyi intézmények
munkatársai, akik munkájuk révén közösségben dolgoznak, és így ...

A tartós hyperurikémia oka leggyakrabban ~ek, vérképzőszervi megbetegedések (pl. lymphoma, leukémia) vagy psoriasis. Sokszor azonban a húgysav szintézis fokozódásának oka ismeretlen, a betegek csekély hányadában enzim hiány, vagy túlműködés okozza.

Máj és ~, húgyúti fertőzések, hasnyálmirigy gyulladás esetére is ajánlott teáját fogyasztani. Glutamin tartalma jelentős (lásd Tápanyagoknál).

Az ínygyulladás megnöveli a ~ kockázatát

Az ínygyulladás bizonyítottan több komoly betegség kialakulását is elősegítheti, így a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések, az Alzheimer kór vagy a terhességi mérgezés és a koraszülés kialakulásában is szerepet játszhat.

Az idült ~ben gyakran kialakuló anémia oka za, hogy a károsodott vese a szükségesnél kevesebb eritropoetint termel. Ennek hiányában a szükségesnél kevesebb vörösvértest termelődik a csontvelőben, így elégtelenné válik a szervekhez, szövetekhez szállított oxigén mennyisége.

Mind a cukorbetegség mind a dohányzás önmagában is növeli az érelmeszesedés kockázatát, Ha a kettô egymással társul, a következmények még súlyosabbak: a cukorbetegek dohányosoknál jelentôsen növekedik a diabéteszes ~ kockázata, ...

FEJEZET - Tubuláris és cisztás ~ek
Renális tubuláris acidózis ", Renális glukozuria ", Vese eredetű diabétesz inzipidusz ", Cisztinuria ", Fanconi-szindróma ", Hipofoszfatemiás angolkór ", Hartnup-kór ", Bartter-szindróma ", Liddle-szindróma ", Policisztás ~ ", ...

A vér koleszterin tartalma cukorbetegség (diabetes mellitus), sárgaság, a pajzsmirigy csökkent működése, ~ek és érelmeszesedés esetén fokozott lehet. A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását.

Kiváltó okok lehetnek: idült ~ek (renális hipertónia), veseartéria szűkület (renovaszkuláris hipertónia), endokrinológiai kórképek (pajzsmirigy, mellékvesekéreg-túlműködés, például fokozott aldoszteron termelés, Cushing-szindróma és Cushing-kór), ...

Nemi különbségek a ~ek progressziójában

A nemi különbségek vizsgálata az utóbbi években mind nagyobb hangsúlyt kap a különböző megbetegedések incidenciájában, a betegség progressziójában és - újabban - a kezelésben.

Ha nincs a hátterében szervi eltérés, ~, hormonális rendellenesség, akkor maga a magas vérnyomás a betegség. Más esetben az alapbetegség kezelésétől várható, hogy a hipertónia normalizálódik.

Figyelembe veszi továbbá azt is, hogy bizonyos rizikót jelentő állapotokban - például cukor-, szív-, vagy ~ megléte esetén - eleve alacsonyabb vérnyomásérték elérésére van szükség.

Ha az alsó- és felső légutak gyulladásos elváltozásainak klinikai tünetei, és a ~ (vér- és fehérjevizelés utal erre, valamint a vese által kiválasztandó anyagok - kreatinin és karbamid - megemelkedett szintje), ami a vesék csökkent funkciójára utal együtt van jelen, WG feltételezhető.

A diéta nátriumtartalma mindig a ~ jellegétől és tüneteitől függ.
Magas vérnyomással és vizenyőképződéssel járó formában nátriumszegény diétára van szükség, de ha nincsenek ilyen panaszok, az ésszerű sózás megengedhető.

Elmúltak az időskori betegségek, a cukorbetegség, az ízületi fájdalmak, a magas koleszterin, az érrendszeri betegségek, a ~ek, javult a hallás, a látás, nőtt az izomtömeg, és a tesztoszteron szint, visszatért az életkedv, a fiatalos aktivitás.

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri, valamint a ~ek, az agyvérzés legjelentősebb kockázati tényezője - egyúttal a fejlett ipari országokban az egyik leggyakoribb megbetegedés.

Az ismert okból, például ~ következményeként kialakuló magas vérnyomást szekunder hipertóniának nevezzük. A ~ mellett szekunder hipertóniát okozhatnak bizonyos gyógyszerek, hormonális zavarok.

Diagnózis: A betegség kiváltó oka gyakran kideríthetetlen. Néha ~ áll a háttérben. Ma már tudjuk, hogy a helytelen életmód hajlamosít: az elhízás, ülő foglalkozás, stressz, valamint az alkohol, sós ételek gyakori fogyasztása szerepet játszhatnak a magas vérnyomás kialakulásában.
...

testi betegségek (szív- és érrendszeri-, agyérbetegségek, ~, cukorbetegség, fájdalom, stb.)
érzékszervek csökkent funkciója, szenzoros depriváció
központi idegrendszer katekolamin és indolmain anyagcseréjének csökkenése
organikus agyi elváltozások, neuroradiológiai abnormalitások ...

~ek: vesegyulladás, cukorbetegség
statikai okok, és más ortopédiai megbetegedések: lúdtalp
elhízás
terhesség
reumatológiai problémák: ízületi gyulladások
csonttörés, ficam, szalagszakadás
jó- és rosszindulatú daganatok ...

A másodlagos ("rárakódásos") terhességi toxémia előzetes már fennálló ~, magas vérnyomás és/vagy cukorbetegség talaján alakul ki. A terhesség korábbi szakaszában jelentkezik, újabb és újabb terhességek során a súlyossága fokozódik, és az anya alapbetegségét is súlyosbítja.

Megölhet akár egy falatka csokoládé is egy ötéves brit lánykát rendkívül ritka máj- és ~e miatt. A birminghami Lola Raine szervezetében csoki hatására végzetesen megemelkedhet a káliumszint, ezért szigorúan tilos ennie az édességből.

4. Családi, visszatérő betegségek (különös tekintettel a prosztatarákra, és a ~ekre) ismertetése
5. Gyógyszer szedési szokások ismertetése
Pl. antidepresszánsok, pszichiátriai kezelés során kapott készítmények, Parkinson kór elleni szerek, vérnyomáscsökkentők) ...

Alföldi Sándor előadásában elmondta, az epidemiológiai vizsgálatok szerint a hiperurikémia szorosan összefügg számos kardiovaszkuláris kórképpel, így a hipertóniával, a metabolikus szindrómával, a koszorúér- és a cerebrovaszkuláris betegséggel, a szívelégtelenséggel, a krónikus ~gel és a ...

szívbelhártya gyulladás
~ek
bőrbetegségek (pl pikkelysömör, csalánkiütések, ekcéma…)
autoimmun betegségek
stb… ...

praeeclampsia, essentialis hypertonia, ~ vagy régóta fennálló diabetes), a placenta túlhordással kapcsolatos involutiója és különböző fertőző ágensek, mint a cytomegalovirus, rubeola-virus vagy a Toxoplasma gondii.

Féloldali ~ esetében soha nem alakul ki veseelégtelenség, ami művesekezelést vagy veseátültetést tenne szükségessé, úgyhogy gyermeküknél ilyentől egyáltalán nem kell tartani.
A gyógyszerek a vese üregrendszerének tágulatát nem befolyásolják.

A számos szervben megtalálható enzim aktivitása növekszik hepatitisz, bizonyos szív-, tüdő- és ~ek, agykárosodás valamint az izmok betegsége esetén. Kb. 7 órával a szívinfarktus után koncentrációja a vérben megemelkedik.
Normálérték: 230-460 U/L
LDL, LDL-C - LDL-koleszterin ...

Jelenleg minden tíz felnőttből egy érintett valamilyen veseműködési zavarban, betegségben. A ~ek lehetnek gyulladásos eredetűek. Egyik formája az autoimmun-betegség, amely a működő veseszövetet károsítja.

A mellékhatás kialakulásának lehetőségét tovább fokozza a dohányzás, alkoholfogyasztás, máj és ~ek,valamint véralvadásgátlók, citosztatikumok ( daganat ellenes szer ) alkalmazása.

A tartósan fennálló, nem megfelelően beállított diabétesz a szemfenék kisereinek károsodásával, beszűkülésével látásvesztéshez vezet, a veséket ellátó erek elváltozásai pedig vesefunkció romlást, végső soron súlyos ~et okoznak.

A kórelôzménybôl ismert szív- és ~ek esetén vízhajtó néhány napos adásával a megfelelô kiválasztást, méregtelenítést elô tudjuk segíteni. Jelentôsebb problémák alakultak ki a rejtve maradt, beszukült vesefunkciós betegeknél.

Ne tegyük a keserű aloét közvetlenül a bőrre! Ne szedjük terhesség alatt! Ne szedjük aranyér vagy ~ esetén!
Első Előző 1 2 Következő Utolsó
Facebook Like Button ...

szenved Ön vérzékenységben, szívbetegségben, fertőző betegségben (AIDS, hepatitisz), magas vérnyomásban, ~ben, pajzsmirigy-túlműködésben, cukorbetegségben, esetleg epilepsziában?
szed Ön rendszeresen valamilyen gyógyszert?
volt korábban hasonló radiológiai vizsgálata?

A veseelégtelenséggel együtt járó magas vérnyomás kezelése sokszor nem egyszerű feladat, kombinált gyógyszeres kezelést igényel. Sok esetben az immunrendszer túlzott, illetve kóros működése a ~ kiváltó oka, ilyenkor az immunrendszer működését visszaszorító, ...

SzövődményekValamilyen betegség kezelésekor, gyógyulásakor kialakuló egyéb elváltozás, ami kialakulhat a kezelés kapcsán, de akkor is, ha a betegséget nem kezeljük. Például cukorbetegségben előbb-utóbb ~ alakulhat ki.

Â-Idült vesemedence gyulladás (krónikus pyelonephritis)
A krónikus pyelonephritis a veseparenchyma hegesedésével, zsugorodásával járó tubulointerstitialis ~, amelyet általában bakteriális infekció tart fenn. Legtöbbször tünetszegény, és lassú progresszió jellemzi.

kritérium például fokozott izommunka, ~, cukorbetegség, légzési panaszok, magas vérnyomás, gyulladásos és pangásos folyamat, satöbbi esetén) 30 ml/testsúly kg. Ez egy 70 kg-os testsúly esetén napi 2 liter optimális folyadék felvételt jelent.

A mechanikus védekező eszközök és a kémiai szerek használata akkor fontos és ajánlatos, ha valamilyen egészségügyi oknál fogva (pl. fokozott trombóziskészség, szoptatás időszaka alatt, akut ~ esetén stb.) a nőnél nem alkalmazható a hormonális fogamzásgátlás.

~ek, veseelégtelenség), akkor csökken a vér bikarbonátkoncentrációja, és ezt kompenzálhatja a fokozott légzés, miáltal a pCO2 (széndioxid p. nyomása a vérben) csökken.

Hasznos: Ha a szindróma súlyos alvászavart okoz, vagy aka­dályoz bennünket a min­dennapi életvitelünkben, az otthoni kezelés pedig nem segít, beszéljünk orvosunk­kal, aki görcs elleni gyógy­szert írhat fel. A lábremegés súlyosabb probléma, például cukorbetegség, ~ vagy ...

A magas vérnyomás népbetegség, jelentős kockázati tényező az érrendszeri-, szív- és ~ek kialakulásában. Már a vérnyomás-emelkedés is károsodást okozhat a szervezetben, főleg ha egyéb érrendszeri kockázati tényezőkkel párosul ...

Növekedési hormont termelő hypophysis adenoma
Hypothalamus betegség
Polycystás ovárium szindróma
Krónikus ~
Hypernephroma (vesetumor)
Májbetegségek
Brochus carcinoma (tüdőtumor)
Mellkasi tumor
Mellkasfal megnyitásával járó műtét (korábban)
Övsömör (mellkasfal) ...

Farmakokinetikai szempontok
megfelelő hatásspektrum
megfelelő koncentráció a helyszínen
a szer ne legyen toxikus
mellékhatás tolerálható
egyéb betegség, állapot befolyásolja (terhesség, diabetes, immunállapot, máj-, ~ stb.) ...

Az bizonyosnak látszik, hogy a betegség kialakulásában rendkívül nagy szerepe van a rizikófaktoroknak. Ilyen hajlamosító tényező a magas vérzsírszint (koleszterin- és trigliceridszint), a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly, a krónikus ~, a köszvény és az érgyulladás.

hipertóniára hajlamosít a dohányzás, az elhízás, a nátrium-szenzitivitás, az alkoholfogyasztás, a D-vitamin hiány és az időskor, a betegség családi halmozódást mutat. Szekunder hipertónia felléphet Cushing-szindróma, pajzsmirigy működési zavar, növekedési hormont termelő daganat, ~, ...

A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott, de dehidrációt, fáradékonyságot, ingerlékenységet és más kedvezőtlen jelenségeket valóban előidézhet, látens vagy tekintetbe nem vett ismert ~ek esetén pedig ez a probléma is felszínre kerülhet.

Doxiproct OM kenőcs
Hatóanyag: helyi érzéstelenítő, dobezilát
Alkalmazás: applikátor van, napi 2-3x.
Javallat: gyulladás, allergia, ekcéma, duzzanat (vizenyő), vérzés, panaszként viszketés, égő, szúró, feszítő érzés, fájdalom, akár műtét után is.
Ellenjavallat: Túlérzékenység, ~.

között említhető a méhben levő mióma, a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, a méhnyálkahártya- és petevezeték-gyulladás, a méh rosszindulatú daganata (endometrium-karcinóma), a túlzott mértékű ösztrogéntermelés (például az ösztrogént termelő petefészekrák), valamilyen véralvadási zavar, ~, ...

A koleszterin-szint meghatározásából következtetni lehet a máj működési állapotára.
A vér koleszterin tartalma cukorbetegség (diabetes mellitus), sárgaság, a pajzsmirigy csökkent működése, ~ek és érelmeszesedés esetén fokozott lehet.

bizonyos gyógyszerek szedése (antidepresszánsok, Ca-csatorna blokkolók, altatók, daganat-ellenes gyógyszerek)
sugárzás, mérgező füstök és vegyszerek okozta ártalom
bizonyos betegségek, például idült ~, májbetegség, idült fertőző betegségek a HIV / AIDS, ...

-főleg gyermekeken csontfájdalmak, amit növekedési fájdalmaknak szoktak nevezni. -torokfájdalom, nyelési panaszok, rekedtség,
-hajlam felsőlégúti gyulladásszerű tünetekre,
-pajzsmirígy, tüdő vagy ~ gyanúját keltő panaszok.
-előfordulhatnak "majdnem ájulás szerű" rosszullétek.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Vesebetegségek, Stroke, Szívbetegség, Meszesedés, Prosztata?

◄ Vesebántalom   Vesebetegségek ►
 
RSS Mobile