Kezdőlap (Vérzési rendellenesség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vérzési rendellenesség

Betegségek  Vérzéshajlam  Vesebaj

Vérzési rendellenességek
A vérzési rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka. Felléphet vérzés a normális időben jelentkező menzesz elmúlta utáni napokban, vagy éppen a menstruáció jelentkezése előtti héten is.


Vérzési rendellenességek tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Vérzési rendellenességek

Címkék: női ciklus, havivérzés, vérzési rendellenesség, premenstruációs szindróma, peteérési zavar, tüszőrepedés, fogamzásgátló ...

vérzési rendellenességek menstruációs zavar hormonális rendellenesség hypomenorrhoea hypermenorrhoea menorrhagia polimenorrhoea raromenorrhoea metrorrhoea méhvérzés
Hasonló cikkek
Orvosi rovat ...

A vérzési rendellenesség tünet, ezért törekedni kell az alapbetegség azonosítására (organikus okok kizárása: pl daganat) és gyógyítására. Az alapbetegség sok esetben a stressz (vagy szorongás), ami letiltja a szaporodást. Sajnos, ennek lehetőségével a gyógyító orvosok keveset foglalkoznak.

VÉRZÉSI RENDELLENESSÉGEK
Ebbe a csoportba a menstruáció normálistól idő-, tartam- és mennyiségbeli eltéréseit, valamint a rendellenes méhűri vérzéseket soroljuk. Fontosnak tartjuk a ~ek hátterében meghúzódó okok felderítését, és azok alapján a probléma célzott kezelését.

- ~ (trombofília -veleszületett vérrögképződési hajlam),
- In vitro megtermékenyítés utáni egymagzatos terhesség,
- Kevesebb, mint 6-9 hónap telik el a szülés és a következő terhesség bekövetkezte között.

~ek: A tabletták többnyire megszüntetik a fennálló ~et, olykor azonban maguk is képesek okozni. Ezek lehetnek (1) vérzéskimaradás, (2) közti vérzések: áttöréses vérzés és pecsételő nyomvérzés.

~ek jelentkeznek, mely megmutatkozhat rendszertelenségben, szokásosnál nagyobb mennyiségben, illetve a vér állagának megváltozásában (pl. alvadék megjelenése). További tünet lehet a szexuális rendellenesség.
További lehetséges tünetek ...

Esetleg ~
Láz
A tünetek súlyossága különböző az egyes betegekben és akár panaszmentes is lehet a páciens (különösen a chlamydia fertőzés esetén).

Menopausa, ~ - Méheltávolítás?
Koleszterin szint, menopauza kellemetlen tünetei
Változókor, hőhullámok kezelése ...

általában súlyos ~ként jelentkező leukémiaforma, amelyben a csontvelőt abnormális promyelocyták és myelocyták infiltrálják, a plazma fibrinogén szintje alacsony, a véralvadás csökkent.
adult T-cell leukaemia (ATL)
felnőttkori T-sejtes leukaemia. syn adult T-cell lymphoma.

A változókor előtti ~ek hajlamosíthatnak az emlőrákra, mivel nem a hormonok veszélyek, hanem a hormonális egyensúly hiánya, mely mindig megmutatkozik ~ekben.

K-vitamin hiányában megnyúlt protrombin idő, menstruációs ~ek. D-vitamin hiányában gyakori az osteopenia, osteoporosis, csonttörések, fogzománc-rendellenességek.

A hemofília, vérzékenység, igen ritkán előforduló elsősorban örökletes ~, ami egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg. A haemophiliás betegnél a vérrögképződés folyamata gátolt, mert az ehhez szükséges egyik véralvadási fehérje részben vagy egészben hiányzik.

Számos szövődmény kísérheti, mint folyadék felhalmozódás a hasban (ascites), ~ (coagulopathia), fokozott nyomás a májkapui erekben (portális hypertonia), valamint zavartság vagy a tudatlanság különböző foka (hepatikus encephalopathia).

Szerencsés a helyzet abban az esetben, ha a változókor gondozása minél előbb, már a ~ek megjelenésével egy időben elkezdődik.

A von Willebrand-betegségben szenvedőknél az egyik szülő kórtörténetében gyakran szerepelnek ~ek. Jellemző, hogy a gyermekekben könnyen kialakul véraláfutás vagy vágás, foghúzás illetve műtét után elhúzódó a vérzés. Fiatal nőkben erős menstruációs vérzés jelentkezhet.

Az olyan állapotok, mint a hepatitisz, a szívbetegségek, a rákos megbetegedések (kivéve a körülírt bőrrákok egyes típusait), a súlyos asztma, a malária, a ~ek, az AIDS és az AIDS fertőzés lehetősége végleg kizárja az illetőt a véradók köréből.

A krónikus dohányzó nőknél gyakoribbak a különféle ~ek, például a szabálytalanul jelentkező, hasi fájdalmakkal járó, elhúzódó havi vérzés. A nikotin okozta alacsonyabb ösztrogénszint a csontszövet termelődésére is hatással van.

A belső nemi szervek daganatai okozta ~ek
A női nemi szervek daganatai a gyakran előforduló nőgyógyászati megbetegedések közé tartoznak.

A hormonális rendellenességek a legszínesebb tünetek formájában nyilvánulhatnak meg, mint például ~ek, pattanásos bőr, fokozottan zsírosodó haj, a szőrzet fokozott növekedése, ...

Ha mindkét vizsgálati eredmény kóros, akkor valószínű, hogy a páciensnek vérlemezke diszfunciója van, és indokolt a további vizsgálat a ~ (öröklött vagy szerzett) okának kiderítésére.

Ha férfiökölnyinél nagyobbra növekszik, ha ~et (vérszegénységet) vagy fájdalmat okoz, illetve ha gyors növekedésnek indul, a myomás méhet részlegesen vagy egészen el kell távolítani! ...

Más esetekben az erős vérzést okozhatja pajzsmirigy-probléma, ~ vagy a nemiszervek, esetleg a méhnyak gyulladása, fertőzése. Ahhoz, hogy megtudd, mi is okozza a rendellenes vérzést, az orvosnak kell vizsgálatokat és teszteket végeznie.

Folyás.
Láz, hányinger.
~.
Erős, szúró, alhasi fájdalom.

Náluk a másik egészséges X-kromoszóma miatt általában nem alakul ki súlyos ~. A betegség szinte kizárólag a fiúgyermekeknél jelentkezik.

A nőknek viszont csökken mellméretük, ~, meddőség léphet fel. A mellkason, arcon pókláb rajzolatú apró erecskék, csillag alakú értágulatok jelennek meg, a tenyerek vöröses színűek, a tenyér inai is zsugorodhatnak.

thrombosis-hajlam, terhesség;
endokrin betegségek (diabetes, hyperlipidaemia);
cardiovascularis betegségek (súlyos hypertonia);
rosszindulatú daganatok;
hepatitis utáni állapot;
tisztázatlan ~;
migrén súlyos formái.

Láz, hányinger, hányás, szédülés, elesettség egyik vagy mindkét oldalon szúró, nyomó vagy görcsös fájdalom az alhasban, mely kisugározhat a vállba, combba, epehólyagba.
Gyomor-, bélfájdalom és fájdalmas vizelés is társulhat a fentiekhez. Gyakori a folyás és ~.

További előnye, hogy műtét alatt stabil marad a vérkeringés, így elkerülhető a műtét alatti sokk, illetve a ~.
A fülakupunktúra legszélesebb felhasználási területe a mindennapi fájdalomcsillapítás, a különböző izom-, ízületi- és csontfájdalmak esetén.

További probléma, hogy a frakcionálatlan heparin kötődik a vérlemezkékhez, gátolja a thrombocytafunkciót, thrombocytopeniát, valamint thrombocytafunkció-zavar révén vérzéseket is okozhat. Ezen ~ek előfordulási aránya klinikailag is jelentős.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Szindróma, Menstruáció, Folyás, Rosszindulatú?

◄ Vérzéshajlam   Vesebaj ►
 
RSS Mobile