Kezdőlap (Vérzési rendellenesség)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Vérzési rendellenesség


 

Vérzési rendellenesség

Betegségek  Vérzéshajlam  Vesebaj

Vérzési rendellenességek
A vérzési rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka.


ek tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Vérzési rendellenességek

Címkék: női ciklus, havivérzés, vérzési rendellenesség, premenstruációs szindróma, peteérési zavar, tüszőrepedés, fogamzásgátló ...

ek menstruációs zavar hormonális rendellenesség hypomenorrhoea hypermenorrhoea menorrhagia polimenorrhoea raromenorrhoea metrorrhoea méhvérzés
Hasonló cikkek
Orvosi rovat ...

A vérzési rendellenesség tünet, ezért törekedni kell az alapbetegség azonosítására (organikus okok kizárása: pl daganat) és gyógyítására. Az alapbetegség sok esetben a stressz (vagy szorongás), ami letiltja a szaporodást.

EK
Ebbe a csoportba a menstruáció normálistól idő-, tartam- és mennyiségbeli eltéréseit, valamint a rendellenes méhűri vérzéseket soroljuk.

- Vérzési rendellenesség (trombofília -veleszületett vérrögképződési hajlam),
- In vitro megtermékenyítés utáni egymagzatos terhesség,
- Kevesebb, mint 6-9 hónap telik el a szülés és a következő terhesség bekövetkezte között.

ek: A tabletták többnyire megszüntetik a fennálló et, olykor azonban maguk is képesek okozni. Ezek lehetnek (1) vérzéskimaradás, (2) közti vérzések: áttöréses vérzés és pecsételő nyomvérzés.

Vérzési rendellenességek jelentkeznek, mely megmutatkozhat rendszertelenségben, szokásosnál nagyobb mennyiségben, illetve a vér állagának megváltozásában (pl. alvadék megjelenése). További tünet lehet a szexuális rendellenesség.

* eket: túl ritka, 35 napnál ritkábban jelentkező, avagy túl gyakori, 21 napnál gyakoribb vérzéseket, ill. akár a menstruáció hiányát, amenorrhoeát
* terméketlenséget
* ismétlődő vetéléseket okozhatnak.

Esetleg vérzési rendellenesség
Láz
A tünetek súlyossága különböző az egyes betegekben és akár panaszmentes is lehet a páciens (különösen a chlamydia fertőzés esetén).

Menopausa, - Méheltávolítás?
Koleszterin szint, menopauza kellemetlen tünetei
Változókor, hőhullámok kezelése ...

általában súlyos vérzési rendellenességként jelentkező leukémiaforma, amelyben a csontvelőt abnormális promyelocyták és myelocyták infiltrálják, a plazma fibrinogén szintje alacsony, a véralvadás csökkent.
adult T-cell leukaemia (ATL) ...

K-vitamin hiányában megnyúlt protrombin idő, menstruációs ek. D-vitamin hiányában gyakori az osteopenia, osteoporosis, csonttörések, fogzománc-rendellenességek.

A hemofília, vérzékenység, igen ritkán előforduló elsősorban örökletes vérzési rendellenesség, ami egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.

Számos szövődmény kísérheti, mint folyadék felhalmozódás a hasban (ascites), (coagulopathia), fokozott nyomás a májkapui erekben (portális hypertonia), ...

Szerencsés a helyzet abban az esetben, ha a változókor gondozása minél előbb, már a vérzési rendellenességek megjelenésével egy időben elkezdődik.

A von Willebrand-betegségben szenvedőknél az egyik szülő kórtörténetében gyakran szerepelnek ek. Jellemző, hogy a gyermekekben könnyen kialakul véraláfutás vagy vágás, foghúzás illetve műtét után elhúzódó a vérzés.

Az olyan állapotok, mint a hepatitisz, a szívbetegségek, a rákos megbetegedések (kivéve a körülírt bőrrákok egyes típusait), a súlyos asztma, a malária, a vérzési rendellenességek, ...

A krónikus dohányzó nőknél gyakoribbak a különféle ek, például a szabálytalanul jelentkező, hasi fájdalmakkal járó, elhúzódó havi vérzés. A nikotin okozta alacsonyabb ösztrogénszint a csontszövet termelődésére is hatással van.

A hormonális rendellenességek a legszínesebb tünetek formájában nyilvánulhatnak meg, mint például vérzési rendellenességek, pattanásos bőr, fokozottan zsírosodó haj, a szőrzet fokozott növekedése, ...

Ha mindkét vizsgálati eredmény kóros, akkor valószínű, hogy a páciensnek vérlemezke diszfunciója van, és indokolt a további vizsgálat a (öröklött vagy szerzett) okának kiderítésére.

Ha férfiökölnyinél nagyobbra növekszik, ha vérzési rendellenességet (vérszegénységet) vagy fájdalmat okoz, illetve ha gyors növekedésnek indul, a myomás méhet részlegesen vagy egészen el kell távolítani! ...

Mindez általában et okoz, ám ritkán nem kívánt terhességgel is járhat. Ha tehát antibiotikumot írt fel az orvos, ne feledkezz meg a kiegészítő védekezésről se.

A hemofília veleszületett vérzési rendellenesség. Becsült előfordulása egymillió lakosra számolva 30-40 .
Tovább
Tovább ...

Más esetekben az erős vérzést okozhatja pajzsmirigy-probléma, vagy a nemiszervek, esetleg a méhnyak gyulladása, fertőzése.

Náluk a másik egészséges X-kromoszóma miatt általában nem alakul ki súlyos vérzési rendellenesség. A betegség szinte kizárólag a fiúgyermekeknél jelentkezik.

A nőknek viszont csökken mellméretük, , meddőség léphet fel. A mellkason, arcon pókláb rajzolatú apró erecskék, csillag alakú értágulatok jelennek meg, a tenyerek vöröses színűek, a tenyér inai is zsugorodhatnak.

elesettség egyik vagy mindkét oldalon szúró, nyomó vagy görcsös fájdalom az alhasban, mely kisugározhat a vállba, combba, epehólyagba.
Gyomor-, bélfájdalom és fájdalmas vizelés is társulhat a fentiekhez. Gyakori a folyás és vérzési rendellenesség.

További előnye, hogy műtét alatt stabil marad a vérkeringés, így elkerülhető a műtét alatti sokk, illetve a .

További probléma, hogy a frakcionálatlan heparin kötődik a vérlemezkékhez, gátolja a thrombocytafunkciót, thrombocytopeniát, valamint thrombocytafunkció-zavar révén vérzéseket is okozhat. Ezen vérzési rendellenességek előfordulási aránya klinikailag ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Szindróma, Menstruáció, Folyás, Rosszindulatú

Betegségek  Vérzéshajlam  Vesebaj

 
RSS Mobile