Kezdőlap (Vérzési rendellenesség)

 Betegségek 

  » »
 
   

Vérzési rendellenesség

Betegségek  Vérzéshajlam  Vesebaj

Vérzési rendellenességek
A vérzési rendellenességek hátterében többnyire hormonális rendellenesség áll, bár anatómiai eltérés is lehet a vérzészavar oka.


Vérzési rendellenességek tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Rövid leírás ...

Vérzési rendellenességek

Címkék: női ciklus, havivérzés, vérzési rendellenesség, premenstruációs szindróma, peteérési zavar, tüszőrepedés, fogamzásgátló ...

vérzési rendellenességek menstruációs zavar hormonális rendellenesség hypomenorrhoea hypermenorrhoea menorrhagia polimenorrhoea raromenorrhoea metrorrhoea méhvérzés
Hasonló cikkek
Orvosi rovat ...

A vérzési rendellenesség tünet, ezért törekedni kell az alapbetegség azonosítására (organikus okok kizárása: pl daganat) és gyógyítására. Az alapbetegség sok esetben a stressz (vagy szorongás), ami letiltja a szaporodást.

VÉRZÉSI RENDELLENESSÉGEK
Ebbe a csoportba a menstruáció normálistól idő-, tartam- és mennyiségbeli eltéréseit, valamint a rendellenes méhűri vérzéseket soroljuk.

- Vérzési rendellenesség (trombofília -veleszületett vérrögképződési hajlam),
- In vitro megtermékenyítés utáni egymagzatos terhesség,
- Kevesebb, mint 6-9 hónap telik el a szülés és a következő terhesség bekövetkezte között.

Vérzési rendellenességek: A tabletták többnyire megszüntetik a fennálló vérzési rendellenességet, olykor azonban maguk is képesek okozni. Ezek lehetnek (1) vérzéskimaradás, (2) közti vérzések: áttöréses vérzés és pecsételő nyomvérzés.

Vérzési rendellenességek jelentkeznek, mely megmutatkozhat rendszertelenségben, szokásosnál nagyobb mennyiségben, illetve a vér állagának megváltozásában (pl. alvadék megjelenése). További tünet lehet a szexuális rendellenesség.

* vérzési rendellenességeket: túl ritka, 35 napnál ritkábban jelentkező, avagy túl gyakori, 21 napnál gyakoribb vérzéseket, ill. akár a menstruáció hiányát, amenorrhoeát
* terméketlenséget
* ismétlődő vetéléseket okozhatnak.

Esetleg vérzési rendellenesség
Láz
A tünetek súlyossága különböző az egyes betegekben és akár panaszmentes is lehet a páciens (különösen a chlamydia fertőzés esetén).

Menopausa, vérzési rendellenesség - Méheltávolítás?
Koleszterin szint, menopauza kellemetlen tünetei
Változókor, hőhullámok kezelése ...

általában súlyos vérzési rendellenességként jelentkező leukémiaforma, amelyben a csontvelőt abnormális promyelocyták és myelocyták infiltrálják, a plazma fibrinogén szintje alacsony, a véralvadás csökkent.
adult T-cell leukaemia (ATL) ...

K-vitamin hiányában megnyúlt protrombin idő, menstruációs vérzési rendellenességek. D-vitamin hiányában gyakori az osteopenia, osteoporosis, csonttörések, fogzománc-rendellenességek.

A hemofília, vérzékenység, igen ritkán előforduló elsősorban örökletes vérzési rendellenesség, ami egyes véralvadási faktorok hiányában nyilvánul meg.

Számos szövődmény kísérheti, mint folyadék felhalmozódás a hasban (ascites), vérzési rendellenesség (coagulopathia), fokozott nyomás a májkapui erekben (portális hypertonia), ...

Szerencsés a helyzet abban az esetben, ha a változókor gondozása minél előbb, már a vérzési rendellenességek megjelenésével egy időben elkezdődik.

A von Willebrand-betegségben szenvedőknél az egyik szülő kórtörténetében gyakran szerepelnek vérzési rendellenességek. Jellemző, hogy a gyermekekben könnyen kialakul véraláfutás vagy vágás, foghúzás illetve műtét után elhúzódó a vérzés.

Az olyan állapotok, mint a hepatitisz, a szívbetegségek, a rákos megbetegedések (kivéve a körülírt bőrrákok egyes típusait), a súlyos asztma, a malária, a vérzési rendellenességek, ...

A krónikus dohányzó nőknél gyakoribbak a különféle vérzési rendellenességek, például a szabálytalanul jelentkező, hasi fájdalmakkal járó, elhúzódó havi vérzés. A nikotin okozta alacsonyabb ösztrogénszint a csontszövet termelődésére is hatással van.

A hormonális rendellenességek a legszínesebb tünetek formájában nyilvánulhatnak meg, mint például vérzési rendellenességek, pattanásos bőr, fokozottan zsírosodó haj, a szőrzet fokozott növekedése, ...

Ha mindkét vizsgálati eredmény kóros, akkor valószínű, hogy a páciensnek vérlemezke diszfunciója van, és indokolt a további vizsgálat a vérzési rendellenesség (öröklött vagy szerzett) okának kiderítésére.

Ha férfiökölnyinél nagyobbra növekszik, ha vérzési rendellenességet (vérszegénységet) vagy fájdalmat okoz, illetve ha gyors növekedésnek indul, a myomás méhet részlegesen vagy egészen el kell távolítani! ...

Mindez általában vérzési rendellenességet okoz, ám ritkán nem kívánt terhességgel is járhat. Ha tehát antibiotikumot írt fel az orvos, ne feledkezz meg a kiegészítő védekezésről se.

A hemofília veleszületett vérzési rendellenesség. Becsült előfordulása egymillió lakosra számolva 30-40 .
Tovább
Tovább ...

Más esetekben az erős vérzést okozhatja pajzsmirigy-probléma, vérzési rendellenesség vagy a nemiszervek, esetleg a méhnyak gyulladása, fertőzése.

Náluk a másik egészséges X-kromoszóma miatt általában nem alakul ki súlyos vérzési rendellenesség. A betegség szinte kizárólag a fiúgyermekeknél jelentkezik.

A nőknek viszont csökken mellméretük, vérzési rendellenesség, meddőség léphet fel. A mellkason, arcon pókláb rajzolatú apró erecskék, csillag alakú értágulatok jelennek meg, a tenyerek vöröses színűek, a tenyér inai is zsugorodhatnak.

thrombosis-hajlam, terhesség;
endokrin betegségek (diabetes, hyperlipidaemia);
cardiovascularis betegségek (súlyos hypertonia);
rosszindulatú daganatok;
hepatitis utáni állapot;
tisztázatlan vérzési rendellenesség;
migrén súlyos formái.

elesettség egyik vagy mindkét oldalon szúró, nyomó vagy görcsös fájdalom az alhasban, mely kisugározhat a vállba, combba, epehólyagba.
Gyomor-, bélfájdalom és fájdalmas vizelés is társulhat a fentiekhez. Gyakori a folyás és vérzési rendellenesség.

További előnye, hogy műtét alatt stabil marad a vérkeringés, így elkerülhető a műtét alatti sokk, illetve a vérzési rendellenesség.

További probléma, hogy a frakcionálatlan heparin kötődik a vérlemezkékhez, gátolja a thrombocytafunkciót, thrombocytopeniát, valamint thrombocytafunkció-zavar révén vérzéseket is okozhat. Ezen vérzési rendellenességek előfordulási aránya klinikailag ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Szindróma, Menstruáció, Folyás, Rosszindulatú

Betegségek  Vérzéshajlam  Vesebaj

 
RSS Mobile