Kezdőlap (Vérsüllyedés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vérsüllyedés

Betegségek  Vérrögösödés  Vérszegénység

A vérsüllyedésről
A vérsejtsüllyedés az egyik leggyakoribb, igen régóta alkalmazott laboratóriumi vizsgálat. A betegek kézbe kapva az eredményeiket, elsőként szinte ennek normál vagy kóros voltáról tájékozódnak, hiszen a köztudatban az terjedt el, hogy igen jó betegségmutató paraméter.


Vérsüllyedés-sebesség
Más néven: Süllyedés, Westergren, We
Hivatalos név: Vérsüllyedés-sebesség
Kapcsolódó vizsgálatok: ANA (Antinukleáris Antitest), C-reaktív fehérje (CRP), Rf (Rheuma faktor) ...

vérsüllyedés, süllyedési sebesség, vérsejt
A vérsejtsüllyedés az egyik leggyakoribb, igen régóta alkalmazott laboratóriumi vizsgálat.

Mit jelent a vérsüllyedés? 7 adat a laborleletben, amit neked is ismerned kell
Tisztában vagy a laboreredményeid jelentésével?
Forrás: Femina.hu ...

Vérsüllyedés - sebesség
Kis vérkép
A kis vérkép alatt értjük azt a vérvizsgálatot, ahol a vértesteket, a vérsejteket, a vérlemezkéket, a vérfestéket és a haematocritot vizsgálják. Ehhez a vizsgálathoz elég egy pár csepp vért venni.

Vérsüllyedés (We)
1 óra alatt mm-ben kifejezett süllyedés
Önmagában nem betegség.Férfiaknál többnyire 10mm/h, nőknél 20mm/h tartomány fogadható el normlisnak.A betegség követésére alkalmas, de önmagában nem jelent betegséget.
Emelkedhet:
-daganatos betegségben
-gyulladásos betegségekben ...

vérsüllyedés - We, ESR, erythrocyte sedimentation rate, (lexikon)
vérszegénység - anémia, anemia
vertebra - csigolya, vertebra, (anatómia) ...

Az olyan vizsgálatok, mint a vérsüllyedés (Westergren), CRP, teljes vérkép, fibrinogén-szint arra hivatottak, hogy a roham alatt a gyulladás mértékét mutassák.

Jellemzően fiatal korban, férfiaknál jelentkezik a kínzó fájdalommal és gyorsult vérsüllyedéssel járó Bechterew-kór, amely a gerincoszlop egy részének fokozatosan kifejlődő, végül teljes merevséget okozó betegsége.

A gyulladás kimutatásához meghatározhatják a vérsüllyedést. A rheumatoid arthritises betegeknél fokozott, gyorsul a vérsüllyedés, ezért ez az érték magasabb lesz. Ezzel szemben az osteoarthritises betegeknél, mivel ott nincs gyulladás, az érték normális lesz.

coli, vérsüllyedés 80, tehát vese érintettség), amelyből 10 napos Cedax baby kúra után sem gyógyult ki. Kontroll vizelet is fertőzött volt, de a süllyedés már csak 30. Most Ceclort kap. UH negatív. Nephrológus izotópos vizsgálatra küldött. Szükséges-e ez? Tudtommal az e.

Állandóan gócvizsgálatot végeztek, gód nem volt, csak magas vérsüllyedés, májfunkciók magas értéke. De abban az időben még nem ismerték a hepatitis C vírust. a VÉREM VASTARTALMA MINDÍG MAGAS VOLT. AZ ORVOSOK "VASLÉDYNEK" NEVEZTEK.

- Ha egy reumás csak három év elteltével fordul orvoshoz, akkorra már visszafordíthatatlan ízületi elváltozások alakultak ki nála, és a vérsüllyedése is nagyon magas, ami azt jelzi, hogy az addig alkalmazott terápia nem volt megfelelő.

A laboratóriumi eltérések a kezdeti szakaszban baktériumfertőzésre jellemzőek lehetnek, a betegség gyorsult vérsüllyedéssel és emelkedett fehérvérsejt-számmal jár. Típusos esetekben ennyi elegendő is lehet a diagnózishoz.

A vérvizsgálatok vérszegénységet, a fehérvérsejtek számának emelkedését, alacsony albuminszintet és magasabb vérsüllyedést jelezhetnek.

Jellegzetesek a laboratóriumi eltérések, gyorsult vérsüllyedés, magas gyulladásos fehérjeszint (CRP). Magas a fehérvérsejtszám.
Nagyon fontos, hogy a legkisebb gyanú esetén is minél hamarabb orvoshoz forduljunk, ha a fenti tünetek jelen vannak! ...

A jellemző képen kívül vérvizsgálattal fehérvérsejt-szaporulat, illetve magasabb vérsüllyedés lehet jellemző. A vér tenyésztésével a kórokozó baktériumot gyakran ki lehet mutatni, ekkor úgynevezett célzott gyógyszeres (antibiotikumos) kezelést kell alkalmazni.
KEZELÉS ...

Jellemző a tág szembogár, az alacsony vérnyomás és testhőmérséklet, a feltűnően lelassult vérsüllyedés, a székrekedés.

A szívműtét előtt néhány nappal a beteg felvételre kerül a műtétet végző intézetbe, ahol elvégzik a műtétet közvetlenül megelőző vizsgálatokat: vérkép, vizelet, vérsüllyedés, különböző váladékokat (vizelet, köpet stb.) baktériumtenyésztései. A műtétet megelőző napon a beteggel mind a szívsebész.

Az első vizsgálatokat a klinikai gyanú kell, hogy irányítsa; ezek között lehet Hb, Hct, vérkenet, fehérvérsejtszám, vérsüllyedés; vizeletvizsgálat és leoltás; székletvizsgálat paraziták, peték, H.

A vérképben a normálisnál nagyobb értéket mutat a vérsüllyedés, azaz a vörösvérsejtek a laborvizsgálat során hamarabb kiülepednek, és gyulladásra utal az ún. C-reaktív-protein emelkedett értéke is.

labor (májműködés, bilirubin szint, CRP, vérsüllyedés, mennyiségi és minőség vérkép)
mikrobiológiai vizsgálatok
képalkotó eljárások (UH, CT, MRI) ...

A vérsüllyedéshez hasonlóan nagyon gyorsan kimutatható vele a szervezetben lévő gyulladás, értéke - jellemzően a bakteriális és gombás fertőzések kiváltotta gyulladás esetén - akár ezerszeresére is megnőhet. Daganatok is okozhatnak hsCRP-emelkedést.

Ilyenkor persze a megfelelő egyéb klinikai tünetek is felhívják a figyelmet: hőemelkedés, láz, gyorsult vérsüllyedés. Az ilyen betegek néha feltűnően izzadnak, különösen éjszaka, és felismerhetők a súlyos betegség jelei: sápadtak, 'rosszul néznek ki', lesoványodtak, étvágytalanok.

ülepedés, süllyedés, folyadék/szilárd elegyekre alkalmazott fogalom. Orvosi értelemben a vérsüllyedés megnevezése.
segmentum/szegmentum
rész, anatómiai értelemben elkülöníthető terület, szelvény. Pl.

vagy mindkét oldalon szúró, nyomó vagy görcsös fájdalom az alhasban, mely kisugározhat a vállba, combba, epehólyagba.
Gyomor-, bélfájdalom és fájdalmas vizelés is társulhat a fentiekhez. Gyakori a folyás és vérzési rendellenesség. Laborvizsgálat esetén magas a fehérvérsejtszám és a vérsüllyedés.

Remisszióban van a betegség akkor, ha a beteg nem fáradékony, nincs izületi fájdalma, nincs izületi nyomásérzékenysé­ge, nincs izületi duzzanata, a reggeli izületi merevség érzése keve­sebb, mint 15 perc, nincs duzzanat az izület környéki lágyrészeken, ínhüvelyekben és a vérsüllyedés kevesebb, ...

vizsgálat, Izotópos vizsgálatok, hólyagizom működési zavar gyanúja esetén cysto-manometria vizsgálat, reflux VUR gyanú esetén MICU -mictios-cysto-ureterográfia- vizsgálat /húgyhólyag kontraszt anyagos feltöltése - feszítése, majd lefényképezése/, genetikai vizsgálatok, vérkép- és vérsüllyedés ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Antitest, Láz, Hasmenés, Szindróma?

◄ Vérrögösödés   Vérszegénység ►
 
RSS Mobile