Kezdőlap (Vérsüllyedés)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Vérsüllyedés


 

Vérsüllyedés

Betegségek  Vérrögösödés  Vérszegénység

A vérsüllyedésről
A vérsejtsüllyedés az egyik leggyakoribb, igen régóta alkalmazott laboratóriumi vizsgálat.


-sebesség
Más néven: Süllyedés, Westergren, We
Hivatalos név: -sebesség
Kapcsolódó vizsgálatok: ANA (Antinukleáris Antitest), C-reaktív fehérje (CRP), Rf (Rheuma faktor) ...

vérsüllyedés, süllyedési sebesség, vérsejt
A vérsejtsüllyedés az egyik leggyakoribb, igen régóta alkalmazott laboratóriumi vizsgálat.

- sebesség
Kis vérkép
A kis vérkép alatt értjük azt a vérvizsgálatot, ahol a vértesteket, a vérsejteket, a vérlemezkéket, a vérfestéket és a haematocritot vizsgálják. Ehhez a vizsgálathoz elég egy pár csepp vért venni.

Vérsüllyedés (We)
1 óra alatt mm-ben kifejezett süllyedés
Önmagában nem betegség.Férfiaknál többnyire 10mm/h, nőknél 20mm/h tartomány fogadható el normlisnak.A betegség követésére alkalmas, de önmagában nem jelent betegséget.
Emelkedhet: ...

- We, ESR, erythrocyte sedimentation rate, (lexikon)
vérszegénység - anémia, anemia
vertebra - csigolya, vertebra, (anatómia) ...

Magas vérsüllyedés
Mi lehet a magyarázata annak, hogy tüdődaganatos beteg esetén 100-ra emelkedik a vérsüllyedés?
Várom mielőbbi válaszát! ...

Az olyan vizsgálatok, mint a (Westergren), CRP, teljes vérkép, fibrinogén-szint arra hivatottak, hogy a roham alatt a gyulladás mértékét mutassák.

Jellemzően fiatal korban, férfiaknál jelentkezik a kínzó fájdalommal és gyorsult vérsüllyedéssel járó Bechterew-kór, amely a gerincoszlop egy részének fokozatosan kifejlődő, végül teljes merevséget okozó betegsége.

A gyulladás kimutatásához meghatározhatják a t. A rheumatoid arthritises betegeknél fokozott, gyorsul a , ezért ez az érték magasabb lesz.

coli, vérsüllyedés 80, tehát vese érintettség), amelyből 10 napos Cedax baby kúra után sem gyógyult ki. Kontroll vizelet is fertőzött volt, de a süllyedés már csak 30. Most Ceclort kap. UH negatív. Nephrológus izotópos vizsgálatra küldött.

Állandóan gócvizsgálatot végeztek, gód nem volt, csak magas , májfunkciók magas értéke. De abban az időben még nem ismerték a hepatitis C vírust. a VÉREM VASTARTALMA MINDÍG MAGAS VOLT. AZ ORVOSOK "VASLÉDYNEK" NEVEZTEK.

- Ha egy reumás csak három év elteltével fordul orvoshoz, akkorra már visszafordíthatatlan ízületi elváltozások alakultak ki nála, és a vérsüllyedése is nagyon magas, ami azt jelzi, hogy az addig alkalmazott terápia nem volt megfelelő.

A laboratóriumi eltérések a kezdeti szakaszban baktériumfertőzésre jellemzőek lehetnek, a betegség gyorsult sel és emelkedett fehérvérsejt-számmal jár. Típusos esetekben ennyi elegendő is lehet a diagnózishoz.

A vérvizsgálatok vérszegénységet, a fehérvérsejtek számának emelkedését, alacsony albuminszintet és magasabb vérsüllyedést jelezhetnek.

Jellegzetesek a laboratóriumi eltérések, gyorsult , magas gyulladásos fehérjeszint (CRP). Magas a fehérvérsejtszám.
Nagyon fontos, hogy a legkisebb gyanú esetén is minél hamarabb orvoshoz forduljunk, ha a fenti tünetek jelen vannak! ...

A jellemző képen kívül vérvizsgálattal fehérvérsejt-szaporulat, illetve magasabb vérsüllyedés lehet jellemző.

Jellemző a tág szembogár, az alacsony vérnyomás és testhőmérséklet, a feltűnően lelassult , a székrekedés.

A szívműtét előtt néhány nappal a beteg felvételre kerül a műtétet végző intézetbe, ahol elvégzik a műtétet közvetlenül megelőző vizsgálatokat: vérkép, vizelet, vérsüllyedés, különböző váladékokat (vizelet, köpet stb.) baktériumtenyésztései.

A vérképben a normálisnál nagyobb értéket mutat a , azaz a vörösvérsejtek a laborvizsgálat során hamarabb kiülepednek, és gyulladásra utal az ún. C-reaktív-protein emelkedett értéke is.

labor (májműködés, bilirubin szint, CRP, vérsüllyedés, mennyiségi és minőség vérkép)
mikrobiológiai vizsgálatok
képalkotó eljárások (UH, CT, MRI) ...

A hez hasonlóan nagyon gyorsan kimutatható vele a szervezetben lévő gyulladás, értéke - jellemzően a bakteriális és gombás fertőzések kiváltotta gyulladás esetén - akár ezerszeresére is megnőhet. Daganatok is okozhatnak hsCRP-emelkedést.

Ilyenkor persze a megfelelő egyéb klinikai tünetek is felhívják a figyelmet: hőemelkedés, láz, gyorsult vérsüllyedés.

ülepedés, süllyedés, folyadék/szilárd elegyekre alkalmazott fogalom. Orvosi értelemben a megnevezése.
segmentum/szegmentum
rész, anatómiai értelemben elkülöníthető terület, szelvény. Pl.

fájdalom az alhasban, mely kisugározhat a vállba, combba, epehólyagba.
Gyomor-, bélfájdalom és fájdalmas vizelés is társulhat a fentiekhez. Gyakori a folyás és vérzési rendellenesség. Laborvizsgálat esetén magas a fehérvérsejtszám és a vérsüllyedés.

ha a beteg nem fáradékony, nincs izületi fájdalma, nincs izületi nyomásérzékenysé­ge, nincs izületi duzzanata, a reggeli izületi merevség érzése keve­sebb, mint 15 perc, nincs duzzanat az izület környéki lágyrészeken, ínhüvelyekben és a ...

működési zavar gyanúja esetén cysto-manometria vizsgálat, reflux VUR gyanú esetén MICU -mictios-cysto-ureterográfia- vizsgálat /húgyhólyag kontraszt anyagos feltöltése - feszítése, majd lefényképezése/, genetikai vizsgálatok, vérkép- és vérsüllyedés ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Antitest, Láz, Akut, Hasmenés

Betegségek  Vérrögösödés  Vérszegénység

 
RSS Mobile