Kezdőlap (Vérsüllyedés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vérsüllyedés

Betegségek  Vérrögösödés  Vérszegénység

A vérsüllyedés (angolul: erythrocyte sedimentation rate, ESR) vizsgálata egyike a legrégibb orvosi laboratóriumi vizsgálatoknak.


A vérsüllyedésről
A vérsejtsüllyedés az egyik leggyakoribb, igen régóta alkalmazott laboratóriumi vizsgálat. A betegek kézbe kapva az eredményeiket, elsőként szinte ennek normál vagy kóros voltáról tájékozódnak, hiszen a köztudatban az terjedt el, hogy igen jó betegségmutató paraméter.

Vérsüllyedés-sebesség
Más néven: Süllyedés, Westergren, We
Hivatalos név: Vérsüllyedés-sebesség
Kapcsolódó vizsgálatok: ANA (Antinukleáris Antitest), C-reaktív fehérje (CRP), Rf (Rheuma faktor) ...

vérsüllyedés, süllyedési sebesség, vérsejt
A vérsejtsüllyedés az egyik leggyakoribb, igen régóta alkalmazott laboratóriumi vizsgálat.

Mit jelent a vérsüllyedés? 7 adat a laborleletben, amit neked is ismerned kell
Tisztában vagy a laboreredményeid jelentésével?
Forrás: Femina.hu ...

~ - sebesség
Kis vérkép
A kis vérkép alatt értjük azt a vérvizsgálatot, ahol a vértesteket, a vérsejteket, a vérlemezkéket, a vérfestéket és a haematocritot vizsgálják. Ehhez a vizsgálathoz elég egy pár csepp vért venni.

~ (We)
1 óra alatt mm-ben kifejezett süllyedés
Önmagában nem betegség.Férfiaknál többnyire 10mm/h, nőknél 20mm/h tartomány fogadható el normlisnak.A betegség követésére alkalmas, de önmagában nem jelent betegséget.
Emelkedhet:
-daganatos betegségben
-gyulladásos betegségekben ...

~ - We, ESR, erythrocyte sedimentation rate, (lexikon)
vérszegénység - anémia, anemia
vertebra - csigolya, vertebra, (anatómia) ...

Plazmafehérjék, ~ - sport és laborértékek
A plazmafehérjék többek között a védekezésben, illetve a gyulladásban, a plazma onkotikus nyomásának fenntartásában, a vitaminok, hormonok, ásványi anyagok, zsír- és aminosavak és egyéb vegyületek szállításában, különféle reakciók katalizálásában , ...

Az olyan vizsgálatok, mint a ~ (Westergren), CRP, teljes vérkép, fibrinogén-szint arra hivatottak, hogy a roham alatt a gyulladás mértékét mutassák.

Jellemzően fiatal korban, férfiaknál jelentkezik a kínzó fájdalommal és gyorsult ~sel járó Bechterew-kór, amely a gerincoszlop egy részének fokozatosan kifejlődő, végül teljes merevséget okozó betegsége.

A gyulladás kimutatásához meghatározhatják a ~t. A rheumatoid arthritises betegeknél fokozott, gyorsul a ~, ezért ez az érték magasabb lesz. Ezzel szemben az osteoarthritises betegeknél, mivel ott nincs gyulladás, az érték normális lesz.

coli, ~ 80, tehát vese érintettség), amelyből 10 napos Cedax baby kúra után sem gyógyult ki. Kontroll vizelet is fertőzött volt, de a süllyedés már csak 30. Most Ceclort kap. UH negatív. Nephrológus izotópos vizsgálatra küldött. Szükséges-e ez? Tudtommal az e.

Állandóan gócvizsgálatot végeztek, gód nem volt, csak magas ~, májfunkciók magas értéke. De abban az időben még nem ismerték a hepatitis C vírust. a VÉREM VASTARTALMA MINDÍG MAGAS VOLT. AZ ORVOSOK "VASLÉDYNEK" NEVEZTEK.

- Ha egy reumás csak három év elteltével fordul orvoshoz, akkorra már visszafordíthatatlan ízületi elváltozások alakultak ki nála, és a ~e is nagyon magas, ami azt jelzi, hogy az addig alkalmazott terápia nem volt megfelelő.

A laboratóriumi eltérések a kezdeti szakaszban baktériumfertőzésre jellemzőek lehetnek, a betegség gyorsult ~sel és emelkedett fehérvérsejt-számmal jár. Típusos esetekben ennyi elegendő is lehet a diagnózishoz.

Jellegzetesek a laboratóriumi eltérések, gyorsult ~, magas gyulladásos fehérjeszint (CRP). Magas a fehérvérsejtszám.
Nagyon fontos, hogy a legkisebb gyanú esetén is minél hamarabb orvoshoz forduljunk, ha a fenti tünetek jelen vannak! ...

A jellemző képen kívül vérvizsgálattal fehérvérsejt-szaporulat, illetve magasabb ~ lehet jellemző. A vér tenyésztésével a kórokozó baktériumot gyakran ki lehet mutatni, ekkor úgynevezett célzott gyógyszeres (antibiotikumos) kezelést kell alkalmazni.
KEZELÉS ...

A szívműtét előtt néhány nappal a beteg felvételre kerül a műtétet végző intézetbe, ahol elvégzik a műtétet közvetlenül megelőző vizsgálatokat: vérkép, vizelet, ~, különböző váladékokat (vizelet, köpet stb.) baktériumtenyésztései. A műtétet megelőző napon a beteggel mind a szívsebész.

Az első vizsgálatokat a klinikai gyanú kell, hogy irányítsa; ezek között lehet Hb, Hct, vérkenet, fehérvérsejtszám, ~; vizeletvizsgálat és leoltás; székletvizsgálat paraziták, peték, H.

A vérképben a normálisnál nagyobb értéket mutat a ~, azaz a vörösvérsejtek a laborvizsgálat során hamarabb kiülepednek, és gyulladásra utal az ún. C-reaktív-protein emelkedett értéke is.

labor (májműködés, bilirubin szint, CRP, ~, mennyiségi és minőség vérkép)
mikrobiológiai vizsgálatok
képalkotó eljárások (UH, CT, MRI) ...

A ~hez hasonlóan nagyon gyorsan kimutatható vele a szervezetben lévő gyulladás, értéke - jellemzően a bakteriális és gombás fertőzések kiváltotta gyulladás esetén - akár ezerszeresére is megnőhet. Daganatok is okozhatnak hsCRP-emelkedést.

Ilyenkor persze a megfelelő egyéb klinikai tünetek is felhívják a figyelmet: hőemelkedés, láz, gyorsult ~. Az ilyen betegek néha feltűnően izzadnak, különösen éjszaka, és felismerhetők a súlyos betegség jelei: sápadtak, 'rosszul néznek ki', lesoványodtak, étvágytalanok.

ülepedés, süllyedés, folyadék/szilárd elegyekre alkalmazott fogalom. Orvosi értelemben a ~ megnevezése.
segmentum/szegmentum
rész, anatómiai értelemben elkülöníthető terület, szelvény. Pl.

vagy mindkét oldalon szúró, nyomó vagy görcsös fájdalom az alhasban, mely kisugározhat a vállba, combba, epehólyagba.
Gyomor-, bélfájdalom és fájdalmas vizelés is társulhat a fentiekhez. Gyakori a folyás és vérzési rendellenesség. Laborvizsgálat esetén magas a fehérvérsejtszám és a ~.

Remisszióban van a betegség akkor, ha a beteg nem fáradékony, nincs izületi fájdalma, nincs izületi nyomásérzékenysé­ge, nincs izületi duzzanata, a reggeli izületi merevség érzése keve­sebb, mint 15 perc, nincs duzzanat az izület környéki lágyrészeken, ínhüvelyekben és a ~ kevesebb, ...

vizsgálat, Izotópos vizsgálatok, hólyagizom működési zavar gyanúja esetén cysto-manometria vizsgálat, reflux VUR gyanú esetén MICU -mictios-cysto-ureterográfia- vizsgálat /húgyhólyag kontraszt anyagos feltöltése - feszítése, majd lefényképezése/, genetikai vizsgálatok, vérkép- és ~ ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Antitest, Láz, Hasmenés, Szindróma?

◄ Vérrögösödés   Vérszegénység ►
 
RSS Mobile