Kezdőlap (Verejtékezés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Verejtékezés

Betegségek  Vércukorszint  Vérellátási zavarok

verejtékezés, izzadás, hiperhidrózis
A fokozott verejtékezés (hiperhidrózis) az egész bőrfelületet érintheti, vagy csak a tenyérre, talpra, hónaljra vagy a lágyékra korlátozódik.


Izzadás, verejtékezés
Egy átlagember testsúlyának felét-kétharmadát víz teszi ki. A zsírszövetek víztartalma kisebb, a nőkben pedig több zsír található, ezért a nők víztartalma kisebb (52-55%), mint a férfiaké (60%). A víz aránya szintén kisebb idős vagy elhízott emberekben.

A verejtékezés az angina, illetve a szívinfarktus velejárója is lehet. A fertőzések, a diabétesz és a pajzsmirigy túlműködés is verejtékezést okozhat.
Egyes gyógyszerek mellékhatása ...

Főoldal » Betegségek » Betegségek részletesen » Bőrbetegségek » Fokozott verejtékezés »
ÚJDONSÁGOK
A túlzott izzadás okai ...

Verejtékezés
Testünk verejtékmirigyei a hőszabályozásban játszanak fontos szerepet: a verejték párolgásakor a testfelület lehűl.

~ - hidrosis, sweating
vérsejtsülyedés - Westergen (We), ESR, erythrocyte sedimentation rate, (lexikon)
vérértágulat - haemangiectasia, hemangiectasia ...

A ~ és a bőrön lévő zsírsavképző baktériumok, gombák bomlástermékei jellegzetes szagot hoznak létre, ami ellen a rendszeres tisztálkodáson kívül védekezhetünk különböző kozmetikumokkal is, de fontos az is, hogy a ruhák, különösen a fehérneműk váltása, mosása időben megtörténjen.

~, verejték termelése és kiválasztása. (G. hidros, verejték, + -osis, állapot)
hidrosisos
~sel kapcsolatos, vagy azt eredményező.

A ~ során só (elektrolitok) és víz vész el, de a nagy mennyiségben ivott víz felhígítja a sókat, ezáltal görcsöket okoz. Erős ~ inkább meleg napokon fordul elő, főleg megerőltető testmozgás alkalmával.

A ~ folyamata a központi hőszabályozásunk függvénye, amit befolyásol a mindenkori külső hőmérséklet, a keringő vér víztartalma, a vérkeringésünk rendszere, a hormonális állapot és a környezet keltette vagy kiváltotta válaszreakcióink is (a stresszállapotok).

- A ~ fokozódik, az erek kitágulnak a hômérséklet emelkedésének kompenzálására.

A bő ~ig végzett torna után (amely szívünknek és légzésünknek, de immunrendszerünknek is jót tesz) jól esik majd az alapos tisztálkodás; ezt váltó-zuhannyal érdemes zárni, mindig a hideggel fejezve be. Akinek kéznél van, az beülhet előtte egy kis méregtelenítésre az infra-szaunába is.

1.1.1 ~
1.1.2 Bőrerek
1.1.3 Vázizmok
1.2 A hőtermelés mechanizmusai ...

A láz a ~ miatt jelentős folyadékveszteséggel jár­hat, ami a kiszáradás veszélyével fenyeget. Igyunk naponta legalább 8-12 pohár folyadékot - amikor elegendő mennyi­séget fogyasztunk, a vizeletünk világossárga színű. A sportita­lok az elveszített ásványi anyagokat is pótolják.

Csökkent ~i készség, sós verejték, hőtolerantia beszűkült, csökkent glucose tolerantia.
Szövődmények ...

Tünetei: ~, rossz közérzet, hányás vagy érrendszeri zavarok. Oka: a motorikus idegimpulzusok hibás működése. Gyakran már az is segít, ha valaki egy stabil pontra koncentrál. Ezzel a hányingert gyakran le lehet küzdeni...
Térdfájdalom akupresszúra kezelése ...

A fokozott ~ lehet egyes betegségek tünete is, de társulhat bizonyos állapotokhoz is, így gyakran előfordul fokozott ~ kövérség esetén, mert az állandó többletterhet jelent a szervezet számára.
Az izzadás fokozatai ...

A fokozott ~, vagy a túlzott izzadás gyakori betegség, amely gondot okozhat a mindennapi életben. A becslések szerint az emberek 2-3 százaléka szenved a hónalj túlzott izzadásától (hónalj hiperhidrózis), vagy a tenyér és a talp izzadásától (palmoplantar hiperhidrózis).
Mi az az ekcéma?

Hőhullámok, ~, bőrpír jelentkezik, melyek igen kellemetlenek lehetnek. Pszichés és érzelmi panaszok kísérhetik, ingerlékenység, fáradékonyság, ingerlékenység, fejfájás,szorongás, és depresszió. A szív és érrenszeri megbetegedések gyakoribbá válnak, a csontritkulás felgyorsul.

A ~, az erős nyálfolyás, a sápadtság és a szédülés, a hányinger tünetei. Az émelygő érzések, a hányás bekövetkeztét, nem mindig garantálják. Például egy kis friss levegő, vagy egy pohár víz hatására, a hányás ingerek elmúlnak.

Jellegzetesen maláriás tünet a magas láz (41 C körül) és a ~ szabályos időközönkénti ismétlődése.

A betegség első fázisában a fertőzési kapuból a kórokozók a vérbe kerülnek, elárasztják a szervezetet, magas lázat, fejfájást, ~t okoznak. A nyirokcsomók testszerte megnagyobbodnak.

- A lázas beteg ~e rendszerint a hőmérséklet csökkenését jelzi. Az izzadás és ezáltal a hőleadás, langyos folyadék itatásával és a beteg meleg takaróba burkolásával fokozható. Izzasztani csak egészséges keringés illetve szoros keringésellenőrzés mellett szabad.

Hőség-kollapszus: ~, bőrerek tágulása, és kevés folyadékbevitel miatti ájulás. Hűvös szellős helyen fektessük a beteget, és itassuk meg.

Nehézlégzés.
Hideg ~.
Testmozgás hatására fokozódó fájdalom.
A mellkasban - szegycsont mögött - érzett szorító fájdalom.
A vállba, bal karba, hasba, állkapocsba, fogakba kisugárzó fájdalom.

kéz és láb fokozott ~e
acrokeratosis
szaruréteg nodularis túlnövekedése kéz- és lábujjakon, ritkábban fülön és orron (gör: acro- + keras, szaru, -osis, állapot) ...

~, orrfolyás.
FOTIL szemcsepp: Pilocarpin + timolol
Indikáció: glaukóma, aphazia, posztoperatív szembelnyomás (IOP)
csökkentés, ha a monoterápa nem vált be
Alkalmazás: Naponta 1-2x 1-1 csepp, a dózis emelése nem vezet az IOP
erősebb csökkenéséhez.

A szívinfarktus tünetei: szívtáji, mellkasi fájdalom, mellkasi szorítás, karba, hátba, nyakba, hasba kisugárzó fájdalom, hideg ~, halálfélelem. Az infarktus korai szakaszában gyakoriak a ritmuszavarok és a hírtelen szívmegállás.

A hányással, hasmenéssel, fokozott ~sel (láz esetén) nemcsak folyadék, hanem vízben oldott ásványi só (nátrium, kálium, magnézium) és néhány vízben oldódó vitamin is nagyobb mennyiségben távozik el a szervezetből.

A ~ megszűnik, a szervezet nem képes a felesleges hőmennyiséget leadni, a testhőmérséklet emelkedéséhez vezet (sok esetben több mint 40 C fok).
A klasszikus hőgutát igen magas külső hőmérséklet és páratartalom, valamint a ~ hiánya miatti csökkent hőleadás okozza.

A beteg hirtelen a hátában légzésre fokozódó fájdalmat érezhet, nehézlégzést, nyugtalanságot, köhögést, esetleg vérköpést és ~t, szapora szívműködést. A betegek egy részének hőemelkedése van.
Elvégezhető vizsgálatok: ...

Ezek olyan mozgásra kialakuló szédüléssel, hányingerrel, hányással, ~sel, fejfájással járó állapotok, amelyek akkor keletkeznek, ha a mozgás, amely a belsőfülben lévő egyensúlyi szervre ható inger, szokatlan erejű, vagy irányú.

Már az ok elképzelésekor vagy nevének említésekor is szívdobogás, ~, szájszárazság, elsápadás jelentkezhet. Több mint 60 fajtája van.

Hidegrázás, fogyás, ~ lehet jelen. A bal szívfélben lévő fertőzött növedékből (vegetáció) a vérárammal elsodródó darabok az agyban változatos neurológiai eltéréseket (például végtag-gyengeséget, bénulást, beszéd-, illetve látászavart) tudnak okozni.

A lázas beteg a ~sel sok folyadékot veszít, a diéta egyik célja tehát: pótolni a veszteségeket. A folyadékbevitel a szokásosnál egy-másfél literrel legyen több. A verítékkel sók is kiválasztódnak, ezért a lázas beteg étrendjében valamivel több sót kell használni.

Reflux súlyosabb esetében, a már kialakult Reflux betegségben anginás jellegű (szegycsont mögötti szorító, görcsös fájdalom) a fájdalom, csak nagyon ritkán lép fel ~, de már tartósan fennálló gyomortáji fájdalom jelentkezik, mely egyes mozgás, ill.

Enyhébb esetekben a járóbeteg-rendelésen elvégezhetők a vizsgálatok, azonban, ha nagy hasi-gyomortáji fájdalom, vérnyomásesés, sápadtság, ~ jelentkezik, mindig kórházi felvétel indokolt az esetleges gyomor-, illetve nyombélvérzés vagy bélátfúródás gyanúja miatt.

Erős ~sel túl sok folyadékot veszít, túlhevülés áll be. Tünetei: elsápad a gyerek, szédülni kezd, hányingere van, felszökik a láza, fáj a feje, szapora a pulzusa. Ha a túlhevülés elhúzódik, rángógörcs és tudatzavar is felléphet! ...

Ez heves, egyre erősödő, esetenként rohamokban jelentkező fájdalomként éli át a beteg, melyet jellegzetes tünetek: például ~, hányinger, felpuffadás, sápadtság kísér.

Fejfájás, szédülés, sápadtság, hideg ~, hányinger, hányás és kimerültség jellemzik, ritkán hasmenés is elfordulhat. Pszichés tünete a depresszió, a megsemmisülés érzése kíséri.

Nátriumhiány fokozott folyadékvesztés következtében fordulhat elő (hasmenés, ~, hányás), illetve a túlzott vízfogyasztás is "hiányt" idéz elő, ez a vízmérgezés. Utóbbi oka elsősorban a vese kiválasztóképességét meghaladó folyadékbevitel, következménye agyödéma lehet.

Vénás vagy artériás laktát koncentrációk meghatározását akkor kérik, ha a betegnél hipoxia jeleit észlelik, például légszomj, szapora légzés, sápadtság, ~, émelygés, izomgyengeség, hasi fájdalom, vagy kóma.

Vigyáznunk kell arra, hogy nagy hőségben az erős ~ miatt rendkívül nagy- óránként akár több liternyi! - vízvesztés következhet be, amit ugyanolyan mennyiségű víz (és só) bevitellel kell kiegyenlíteni.

Megjegyzés: Ha alkalmanként heves fejfájás, ~ vagy szívpanaszok lépnek fel, a pheochromocytoma iránydiagnózisának kizárása vagy megerősítése szempontjából fontos, hogy a magas vérnyomás fázisában vizeletgyűjtés történjék.

A típusos tünetek között a kezdetben terhelésre, majd már nyugalomban is jelentkező, 2-20 percig tartó nyomó, szúró, bal vállba, nyakba, állkapocsba vagy gyomorszájba sugárzó fájdalom, a ~ és a halálfélelem szerepelnek. A szívizom infarktus típusos tünetei ennél már súlyosabbak.

Szorongás, halálfélelem, hideg~, hányinger, hányás és fáradtságérzés kísérheti. A szívinfarktus jelentkezhet a felsoroltaktól eltérő, ún.

A fájdalmat haspuffadás, hányinger, hányás, ~, a vesevezeték alsó szakaszán elhelyezkedő kő esetén gyakori vizelési ingerek kísérhetik.
A kólika addig tart, míg a vese üregrendszeri nyomás nem csökken .

A 2,7-3,0 mmol/l alatti vércukorszintek, amelyekhez többnyire kellemetlen tünetek (szapora pulzus, szájkörüli zsibbadás, ~, éhségérzet, majd az agyi tevékenység zavarai: a koncentrálóképesség csökkenése, a reflexidő megnyúlása, a memória romlása, az elgyengülés stb.) társulnak.

A betegség korai tünetei közé tartozik a láz, az étvágytalanság, fogyás, izom- és ízületi fájdalmak és az éjszakai ~. A gyulladás laboratóriumi tünetei fokozottak. Ahogy az artériák gyulladása előrehalad, csökken a vérellátás.

Nagyobb mennyiségű nikotin felvétele szédüléssel , fejfájással , ~sel, nyálfolyással , látászavarokkal, a szív felgyorsulásával , görcsökkel járó tipikus mérgezési jelenséghez vezet.

A Botox kezelés azonban ideális megoldás mindazok számára, akik szeretnék megszüntetni a ~t gyorsan és biztonságosan, tartósan, fájdalommentes és egyszerű módszerrel, és mindezt nem műtéti úton. A Botox-al történő izzadáskezelés minimálisan 4-6, max.

Én és a párom sétáltunk az utcán,és a semmiből rám tört egy iszonyatos sötétség, ~, szédülés, hányinger, fejgörcs.Nagyon megijedtem hogy ennyi volt.Igaz akkoriban nem ismertem az alvást csak a szórakozást és a robot melót.Bejártam szinte az összes orvosi tudományt,de a diagnózis negatív.

"savürítő" szerveket használ, mint a bőr (~sel), vesék (vizelet) és tüdő (kilégzéssel, azaz széndioxid kibocsátással: a széndioxid kémhatása enyhén savas, az oxigén anyagcsere végtermékeként jön létre).

Ezzel együtt járnak egyéb reakciók is, mint szapora szívműködés és lélegzés, vérnyomás-emelkedés, ~, a pupillák kitágulása, összefoglalva szimpatikus tónusfokozódásnak lehetne nevezni.

Fokozatos vagy gyors elerőtlenedés. Láz, éjszakai ~.
Étvágytalanság, súlyveszteség. Sápadtság és nőknél erős havivérzések.
Fájdalom a has felső részén, általában bal oldalon.
Elszíneződések a karon és a lábon.
Gyakori fogínyvérzés. Megnagyobbodott nyirokcsomók.
Időtartam ...

Tünetei: ~, kólika, émelygés, nagyfokú herefájdalom, megemelése fájdalmas (Prehn -jel). Gyakori a téves diagnózis! Alapelv: a gyermekkori féloldali fájdalmas szkrótumduzzanat esetén először torzióra kell gondolni. Kezelése gyermeksebészeti (műtét 4-6 órán belül) ...

éjszaka előforduló ~
folyamatos éhségérzet
diéta mellett, nem csökkenő súly értékek
krónikus hasmenés, vagy szorulás
állandó fáradtságérzet
gyakori felfázás, sűrűn előforduló hólyaghurut
gyakori megfázás, fejfájás, kezelhetetlen migrén
stb.

A vízhajtók szedése, a nem megfelelő táplálkozás, a hasmenés vagy a ~ miatt bekövetkező sóhiány ezért vezet izomgörcshöz.

Kezdeti tünetek: * Éhségérzet, száj körüli és nyelvzsibbadás * ~, szapora pulzus, izgatottság, remegés Súlyosabb tünetek: ezek az agy cukorral való elégtelen ellátottságára vezethetőek vissza * Koncentrációzavarok * Gyengeség, ...

Izzadságkiütés ", Fokozott ~ "
207. FEJEZET - A haj- és a szőrzet rendellenességei
Fokozott szőrnövekedés ", Kopaszság ", Benőtt szakállszőrök " ...

A sérült először csak fájdalmat érez, néhány óra elteltével azonban sokkos tüneteket mutat, ami szapora és gyenge pulzusban, sápadtságban, ~ben, néha bágyadtságban, majd eszméletvesztésben nyilvánul meg. A vérnyomás fokozatosan vagy hirtelen csökken.

Súlyos állapotra enged következtetni :
- ha a normális aktivitást korlátozzák a tünetek;
- ha a tüneteket hideg ~, hányinger, hányás, szédülés, megmagyarázhatatlan félelem kíséri.
Tennivaló !
- Azonnal kérjen orvosi tanácsot!
- Ne várjon a tünetek megszűnésére! ...

Szívroham esetén szorító mellkasi fájdalom, halálfélelem, légszomj, hányinger, ~, bal karba sugárzó fájdalom lép fel.
További lehetséges tünetek ...

A változás kora némely nőnél szinte teljesen tünetmentesen zajlik, míg másokat a legkülönfélébb panaszok kínoznak. A hőhullámok és az erős ~ mellett gyakori gond az álmatlanság.
» Részletek
Anti-aging: semlegesítsük a rákkeltő szabad gyököket! ...

A betegség következménye: fokozott alapanyagcsere, szapora pulzus, jó étvágy mellett testsúlycsökkenés, ~, gyors hangulatváltozások. Ha a betegség golyvával és szemkidülledéssel párosul akkor Basedow-kórról beszélünk. Lásd: Basedow-kór.

Jelentkezhet még: szívdobogás érzés, tachycardia.( C4-es gyök izgalma esetén)szédülés, émelygés, ~.
Discusporckorong (diszkusz) herniaa porckorong sérvesedése ...

Az elhízás orthopaediai eltérésekhez vezethet a súlyt tartó és súlyt nem tartó ízületekben. Bőrbetegségek különösen gyakoriak; a megnövekedett ~ és a bőrsecretio a bőr vastag redőiben jó táptalaj a gombás és bacterialis fertőzésekhez.

Csalánt okozhat a hideg, a meleg, sőt a bőr tartós vagy erőteljes nyomása, és jelentkezhet "kifáradásos"alapon, amikor a beteg ~sel járó fizikai terhelésnek van kitéve.

A fájdalmat gyakran ~ és halálfélelem is kíséri. Az esetek kisebb részében a fájdalom egyéb területre, például a gyomortájékra is lokalizálódhat és ilyenkor a beteg, vagy hozzátartozója nem gondol szívbetegségre, hanem hasi megbetegedésre gyanakszanak.

rendszertelen, heves szívverés amit palpitációnak hívunk
gyengeség
mellkasi fájdalom
fáradtság/levertség
megmagyarázhatatlan ~
fulladás ...

- Az öltözködésre is érdemes figyelni. Részesítsük előnyben a kényelmes, pamutból készült darabokat, a műszálak ugyanis irritálnak, a melegben a fokozott ~ pedig tovább rontja a tüneteket.

A tenyéren és a talpon jelentkező, mélyen ülő, apró hólyagokkal járó ekcéma. Egyéb elnevezés: Dysidrosis, Dyshidrosis (az elnevezés onnan származik, hogy régebben azt hitték, a ~sel függnek össze a tünetek).
Asteatoticus ekcéma ...

A penicillin beadása után a betegek közel felénél egy napon belül jellegzetes válaszreakció alakul ki, amelynek oka a szervezetben tömegesen pusztuló kórokozók felszaporodás. Ennek tünetei: láz, ~ és hidegrázás, fejfájás. A jelenség múlandó állapot.

A tünetek változhatnak attól függően, hogy milyen keresztmetszetű ér záródik el: erős mellkasi fájdalom, köhögés (esetenként véres köpettel), nehézlégzés, szapora légzés, szapora szívverés, ~, hidegrázás, eszméletvesztés.

A tünetek adott gombafajra jellemzőek, mégis a leggyakrabban heves hányás, hasi fájdalom, hasmenés észlelhető, amely a só-, és folyadékveszteség miatt gyorsan kiszáradáshoz vezet, emellett gyakori az izzadás, ~, kipirulás, szapora pulzus, szédülés, fejfájás is, ...

Szünteti a lázat, a szomjúságot, égő érzéseket, leállítja a ~t. Keverékekben alkalmazva, jó mindenféle lázra, gyulladásos állapotra, és vértisztításra. Külsőleg olajával vagy masszájával a legtöbb fertőzött seb vagy fekély kezelhető.

Ilyenkor a petefészek ciklusos működése megszűnik, hormonhiányos állapot jön létre. A hormonszint csökkenése sok nőnél kellemetlen tüneteket okoz, mint például: hőhullámok, ~, vérnyomás-ingadozás, álmatlanság, hangulatingadozások, bőrkipirulás, hüvelyfal szárazsága, vizelési panaszok.

Az ideális fényvédővel szemben támasztott egyéb kívánalmak közül kötelezően tesztelik vízálló képességüket is a természetes ~sel szemben, illetve sportoláskor.

Ekkor alakul ki az úgynevezett "vesecolica", ami egy általános tünetektől (hányinger, hányás, borzongás, hidegrázás, puffadás, csuklás, a belek leállása, ~ stb.) kísért igen erős, akár az elviselhetetlenségig fokozódó görcsös fájdalom, mely a vesetájról indulva a hólyag irányába húzódik.

Az infarktusnál a tünetek hasonlóak, csak sokkal intenzívebbek lehetnek, a szorító-nyomó jellegű mellkasi fájdalomhoz hányinger, hányás, ~, nyugtalanság, szorongás, halálfélelem, eszméletvesztés társulhat.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Izzadás, Hasmenés, Hányás, Hányinger?

◄ Vércukorszint   Vérellátási zavarok ►
 
RSS Mobile