Kezdőlap (Vénás betegség)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vénás betegség

Betegségek  Vénapunkció  Véraláfutás

Nehéz láb tünet: avagy az alsó végtag vénás betegségei
Duzzad, feszül a boka és a lábszár, húzza a görcs; - mind megannyi tünete az alsó végtagi vénás betegségeknek.


A vénás betegségek kezelésében élesen el kell különíteni a mélyvénás és felszínes vénás rendszert.

Vénás betegségben - visszértágulatban, krónikus vénás keringési elégtelenségben - a beteg lába napközben elfárad, elnehezül, este jólesik kicsit felpolcolni, és gyakori, hogy éjszaka a beteg heves lábikragörcsre ébred.

Vénás betegségek
A szív-érrendszeri betegségek rizikófaktorai
Testünk motorja: a szív
A szemem figyeld, ne a szám!
Nem vicc: a humor az agresszió egyik formája ...

A vénás betegségek kialakulásának legfontosabb tünetei a gyakori lábfájás, az elnehezült lábak, a megduzzadt boka és lábszár, a fáradt láb, a látható visszértágulatok a lábszáron és a combon, a bőr vöröses-barna elszíneződése, a bőrgyulladás, a viszketés és az éjszakai lábgörcs.

A ~ek a magyar lakosságnak csaknem 20%-át érintik. A nőket jobban sújtják a panaszok, különösen a már szült, 30-40-évesnél idősebb korosztályt.

A láb ~einek stádiumait és kezelési lehetőségeit röviden leírom Önnek alább.

A leggyakoribb ~ek közé tartozik az alsó végtag felületes és mély vénáinak trombózisa. A mélyvénás trombózis leggyakoribb szövődménye a tüdőembólia. A kórházi felvételre került betegek között a tüdőembólia kb.

A láb, a boka és a lábfej, valamint a has dagadása szívelégtelenséget vagy ~et, például mélyvénás trombózist jelezhet. Leggyakrabban azonban a mozdulatlanul töltött túl hosszú állás vagy ülés, illetve a láb vénáinak korral összefüggő változásai eredményezik.

A magas vérnyomás és koleszterinszint kihat a szem ideghártyájának ~eire
A magas vérnyomású vagy magas koleszterinszintű betegeknél nagyobb a szem ideghártyájához tartozó vénák elzáródásának kockázata, állítják a kutatók.

Kozmetikai rendellenességként könyvelik el sokan, ha combjukon, lábszárukon elszíneződött hajszálerek, úgynevezett seprűvénák jelennek meg, vagy duzzanatokat, megvastagodott ereket észlelnek. Pedig egészen másról van szó, ~ről, ...

eltávolítható, 2-3 diónyi kilógó (és szörnyen panaszos) valamit a hátsó fertájára, mintsem hogy a mondjuk gyűrűzés után hosszú évekkel (szinte mindig sohasem) esetleg újabb gyűrűt kell kapjon (a műtéthez képest nevetséges utóhatásokkal). Lehet választani.
+1) A Detralex minden ~nél ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Visszér, Trombózis, Visszértágulat, Lábszárfekély, Fekély?

◄ Vénapunkció   Véraláfutás ►
 
RSS Mobile