Kezdőlap (Végbélvérzés)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Végbélvérzés

Betegségek  Végbéltükrözés  Végbélviszketés

Végbélvérzés
Aranyeres csomó megrepedésekor bekövetkező élénkvörös, eleven vér ürülése a végbélből.
Még ajánljuk ...


Végbélnyílás- és végbélvérzés tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

végbélvérzés - proctorrhagia, rectal bleeding
vegetariánus - növényi eredetű ételekkel táplálkozó, vegetarian
vegetatív - nem akaratlagos, akarat nélkül működő, vegetative, autonomous, ...

Végbélvérzés esetén elsőrendű feladat a rosszindulatú tumor kizárása tükrözéses vizsgálattal. A bélfalat beszűrő daganat a belső aranyerek vénás útjait lezárva, az aranyérbetegség rosszabbodását okozhatja vagy évek óta tünetmentes esetek fellángolásához vezethet.
Az aranyerér kezelése ...

Végbélvérzés, tízévesnél
Kedves doktor úr! Tízéves kisfiamnál kb. egy éve jelentkezett először élénkpiros színű vérzés székelés végén.

végbélviszketés
~
fájdalom, csomó a végbél nyílásban
Okok: ...

A hasmenés és ~ a szervezetban folyadék és elektrolit vesztést okoz. A jól kiegyensúlyozott étrend szükséges a tápanyag-hiány megelőzéséhez. Ezen kívül egyes ételek vagy italok irritálhatják is az emésztőrendszert, és tüneteket okozhatnak.

A betegek emellett gyakran tapasztalnak fáradtságot, testsúlycsökkenést, étvágytalanságot, ~t, folyadékvesztést, satöbbi A betegek fele csak enyhébb tüneteket tapasztalt. Másoknál lázas periódusok, hasi görcsök, hányinger jelentkezik.

Ha mégis, a leggyakoribb tünet a ~. Nagyobb polipok görcsöket, hasi fájdalmat vagy elzáródást is okozhatnak. Az ujjszerű kinövésekkel rendelkező polipok (bolyhos (villózus) adenómák) vizet és sókat választhatnak ki, erős, vizes hasmenést okozva.

A klinikai képet rendszerint a béltünetek (~, véres-nyákos hasmenés) uralják.
A Crohn-betegség (CD) a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti. A betegség szegmentális, vagyis az érintett bélszakaszok között ép bélszakaszok is elhelyezkedhetnek.

A kezelés célja a gyulladás csökkentése, a hiányállapotok rendezése és a tünetek (hasi fájdalom, hasmenés, ~) enyhítése. A kezelés lehet gyógyszeres, a beteg fogyaszthat táplálék-kiegészítőket, illetve műtéti.
Gyógyszerek: A szulfaszalazin az egyik leggyakrabban használt molekula.

~, fogyás és láz is előfordul. A vérzés lehet súlyos és tartós is, emiatt gyakori a vérszegénység. Gyakori a többszörös hiánybetegség a tápanyagok felszívódásának elégtelensége miatt. A betegség lefolyását a heveny fellángolások és a változó hosszúságú tünetmentes periódusok jellemzik.

- Vércsík a székleten, ~ székeléskor - Végbél-,végbélnyílás viszketés, fenék viszketés -esténként az ágyban - Égető, nedvedző sebhely a bélcsatorna kivezetésénél - Belső nyomásérzet a végbélnél - Nyomó és szúró végbéltáji fájdalmak
Aranyér kezelése otthon ...

Azokat a 60 év feletti hölgyeket és urakat, akiknél a székelési szokás megváltozása akár még ~sel, véres széklet ürítésével sem társul.
Minden 60 év feletti beteget, akinél véres széklet jelentkezett akkor is, ha végbél tünetei nincsenek.

A figyelmeztető jelek közé tartozik a ~, az anaemia, a fogyás, a láz, a családban előforduló vastagbélrák, a panaszok jelentkezése 50 éves kor felett, illetve a tünetek jelentősebb megváltozása. Ezekben az esetekben további vizsgálatok szükségesek.

Végbél előreesés, hasmenés, ~, aranyér, ez utóbbi jeleit általában az alsó ajak mutatja.
Végtagok súlyossága, gyenge izomtónus, izomsorvadás, gyengeség,
Ízérzékelési problémák.
Gyenge koncentrációs képesség, rossz memória.

A Crohn-betegség kezelése függ a gyulladás elhelyezkedésétől, az elváltozás súlyosságától, a szövődményektől és a korábbi kezelések hatékonyságától. A kezelés célja a gyulladás csökkentése, a hiányállapotok rendezése és a tünetek (hasi fájdalom, hasmenés, ~) enyhítése.

Végbél- és végbélnyílás tályog
Végbélnyílás- és végbélfekély
Végbélnyílás- és végbélfekély
Végbélnyílás- és ~
Végbélsérv
Végbélszűkület
Végtag hosszkülönbsége
Végtagfájdalom
Vékonybelek jóindulatú daganatos betegsége ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Hasmenés, Aranyér, Étvágytalanság, Székrekedés, Fekély?

◄ Végbéltükrözés   Végbélviszketés ►
 
RSS Mobile