Kezdőlap (Végbélsipoly)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Végbélsipoly

Betegségek  Végbélrepedés  Végbéltáji panasz

Végbélsipoly (végbélnyílás környéki fisztula) okai, tünetei és kezelése
A külső nyílás, ezen típusú sipolyoknál a végbélnyílás körül található a gáttájékon. Ritkán távolabbra is vezet, ekkor mindig keresni kell a háttérben meghúzódó betegséget.
Mi az a sipoly (fisztula)?


Végbélsipoly
(fistula ani), azon sipolyjárat, mely a végbél ürege és a végbélnyilás közelében levő bőr felszine között gyuladásos bajoknál képződött és az ott fejlődött tályog következménye (l. Sipoly). A V.

A végbélsipoly.
A végbéltályog nyitva kezelt sebe feltárást követően rendszerint néhány hét elteltével másodlagosan meggyógyul. Azonban, ha az eredeti fertőzést okozó apró járat a végbél belseje felől is nyitva marad, akkor ezen keresztül a sebüreg újra meg újra befertőződik.

végbéltályog, végbélsipoly
A kripták gyulladása esetén, ha a kriptába nyíló mirigybe is beterjed a gyulladásos folyamat, tályog alakulhat ki. Az előbbiekben már vázoltuk az anorectális tályog kialakulásának mechanizmusát.

végbélsipoly - fistula ani, anal fistula
végbéltükör - rektoszkóp, rectoscop,
végbéltükrozés - rektoszkópia, rectoscopy, A végbél endoszkópos kivizsgálása. (szintén lásd: vastagbéltükrözés) ...

Crohn betegség, ~ - Kolonoszkópos vizsgálat kizárva
Crohn beteg vastagbélgyulladással?
Colitisz ulcerosa - Bélgáz távozása híg széklettel, majd formázott széklet ...

A végbéltályogról és annak nem ritka szövődményéről, a ~ról fogok írni. Még a szavaknak is rossz csengése van: tályog-hályog, sipoly-sikoly, brrrrr...
Adva vagyon a végbél, a "kipufogó", a kimeneti nyílás, melynek tökéletes, akadálytalan működéséhez olajozásra van szükség.

A klasszikus tüneteket megelőzően a beteg kórelőzményében gyakori a végbélrepedés, ~. Az sem ritka, hogy vakbélgyulladás tünetével operálják a beteget, és a szövettani vizsgálat eredményéből derül ki a valódi diagnózis.

Időben nem kezelt ~ok (kóros, a végbélnyílást megkerülő kivezető csatornák).
Dohányzás.
Egyéb karcinogén tényezőknek (vegyszerek, sugárzás stb.) való fokozott kitettség.

Kontrollálni kell a beteget, hogy esetleges ~ kialakulását észrevegyük.
Tünetek
Az végbéltályog komoly fájdalommal és gyakran (de nem minden esetben) lázzal is jár.

Betegségem! Teljes vakság mindkettő szemen. 1.cukorbetegség. Magasvérnyomás ~/volt műtét,és most újra kellene/ prosztata megnagyobbodás /volt műtét/ Cukorbetegség szővödményei
Kezdeti tünetek: ...

Aranyér, végbélberepedés, ~ oka és következménye is lehet a székrekedésnek.

A szükséges beavatkozások esetén: aranyérbetegség konzervatív kezelésére, gyűrűzésére, kryoterápiára, külső aranyeres csomók lézeres kezelésére, thrombotizált aranyeres csomók sebészi kimetszésére, ~ kimetszésére, végbélnyálkahártya berepedés kezelésére, végbél körüli bőrelváltozások, ...

Anatómiai eltéréssel járó betegségek: aranyér, végbélberepedés, ~, szűkület a vastagbélben vagy a végbélben, amit gyulladás, de daganat is okozhat. Egyéb állapot: terhesség.

Ekkor beszélünk ~ról. Kialakulásukat elősegíti a higiéniás körülmény hiánya, cukorbetegség, immunhiányos állapot illetve végbél körüli sérülés. A végbéltályogok és sipolyok típusait a végbél körüli izomzathoz való viszonyuk határozza meg. ...

Az is előfordulhat, hogy két bélszakasz egymással összenő (B). Az összetapadt üreges szervek között járat keletkezhet, melyet sipolynak (fistula) neveznek (C). Ezeken keresztül élettani vagy kóros folyadék halad át. Létezik a külvilág felé kivezető sipoly is, a ~ is ilyen.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Sipoly, Daganat, Hasmenés, Tályog, Crohn-betegség?

◄ Végbélrepedés   Végbéltáji panasz ►
 
RSS Mobile