Kezdőlap (Végbélrák)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Végbélrák

Betegségek  Végbélgyulladás  Végbélrepedés

Végbélrák tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása
Vastagbélrák és végbélrák - Tünetek ...


A végbélrák (rectumcarcinoma; carcinoma recti) a végbél nyálkahártyáján kialakuló, hám eredetű, rosszindulatú daganat. Általában az ötvenedik életév után fordul elő. Szövettani képét tekintve rendkívül változatos lehet.

Végbélrák
a végbél nyálkahártyáján fejlődött rákos daganat. Leginkább az öntvenedik életévet meghaladt egyéneknél jön elő, de nem ritka fiatalabb korban is. A rákdaganatok mindenfélesége előfordulhat mint V.

Statisztikai adatok szerint napjainkban 20 emberből 1 szenved ebben a betegségben, az összes daganatos megbetegedéseknek pedig közel 15%-a vastag- és végbélrák. A betegség 5 éves túlélése stádiumtól függően különböző, 10 % és 80 % között mozog.

Végbélrákot okoz-e a székrekedés? Sugárkezelés után gyógyfürdő? C-vitamin, vagy kemoterápia?
További gyakori kérdések a témában
Kiemelt témák ...

Végbélrák_vastagbélrák
Az elkényelmesedett nyugati világban mára a vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos halálozási ok.

Végbélrák esetén a műtét előtt el kell dönteni, hogy neoadjuváns kezeléssel lehet-e csökkenteni a betegség későbbi kiújulási kockázatát, illetve a daganat kisebbítésével esetleg lehet-e javítani a sebészi eltávolíthatóság lehetőségén.

Végbélrák örökölhető?
Vastagbéldaganat - Műtét utáni hashártyagyulladás
Keresés az MSD
kézikönyvben ...

A vastag- és végbélrák az említett bélterület nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú sejtburjánzás. A kontroll nélkül szaporodó sejtek előbb helyben szaporodva tumort, daganatot alkotnak, majd jellegzetes utakat követve szétszóródnak a szervezetben, és kezeletlenül a beteg halálához vezetnek.

A vastag- és végbélrák diagnosztikája: hogyan fedezhető fel?
A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a vastag- és végbélrákok a jól szűrhető daganattípusok közé tartoznak.

Vastagbél- és végbélrák
Diagnózis: A második leggyakoribb ráktípus és daganatos halálozási ok. A vastagbélrák inkább nőknél, a végbélrák inkább férfiaknál gyakoribb.

A vastagbélrák és a végbélrák (összefoglaló néven kolorektális daganat) a fejlett országokban a tüdőrák után a második helyen áll a daganatos halálozások okainak statisztikájában.

> Vastag- és végbélrák
Vastag- és végbél rák
A vastagbél- és végbél daganatok az egyik legsúlyosabb népegészségügyi problémát jelentik ma, mivel az utóbbi 30 évben ezeknek a daganatos megbetegedéseknek a száma mintegy négyszeresére emelkedett, ...

Kisebbedő tumor, javuló életkilátások vastag- és végbélrákban
Összefüggést igazoltak a korai tumorméret-csökkenés és a hosszú távú átlagos összesített túlélés (OS) között azoknál a vad típusú KRAS tumormarkert hordozó, áttétes vastagbélrákban és végbélrákban szenvedő betegeknél, ...

Végbélrák (CRC)
A vastagbélrák végbélre lokalizálódó fajtája.
Vékonybél ...

Végbélrák neoadjuváns radiokemoterápiája Esetleírás képekben

A radiokemoterápiás kezelést követően a tumor lokálisan teljes regressziót mutatott, aminek pontos megítéléséhez több szövettani blokk vizsgálata szükséges. A regionális nyirokcsomókban is szinte teljes volt a regresszió.

végbélrák - carcinoma recti, rectal cancer
végbélrepedés - fissura ani, anal fissure
végbélsipoly - fistula ani, anal fistula ...

Végbélrák
Véres széklet (friss vér), széklet habitus változás (obstipatio/diarrhoea, tenesmus), fájdalom, tapintható inguinalis nycs. met.
Rectalis digitalis vizsgálat!!! Anoscopia, rectoscopia,rtg., UH, CT, PET ...

Végbélrák és vastagbélrák tünetei, stádiumai és a szűrés
Próbálom egy fejezetben összefoglalni a betegséggel kapcsolatos tudnivalókat.
Tekintse át az almenüket!
Helyzete ...

végbélrák , vastagbélrák , sebészet , daganat , rákbeteg ,
Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel!
A rovat legnépszerűbb hírei ...

A végbélrák műtéti módja attól függ, hogy a végbélnyílástól milyen távol helyezkedik el a daganat, valamint attól, hogy mennyire mélyen nőtt a bélfalba. A végbél és a végbélnyílás teljes eltávolítása után a beteg végleges kolosztómát kap (a vastagbelet műtéti úton vezetik ki a hasfali nyíláson).

A vastag és végbélrák pusztító ereje világszerte súlyos egészségügyi problémát jelent. Az USA és Nyugat-Európa, valamint hazánk rák halálozási statisztikájában a második helyet foglalja el.

A vastag- és végbélrákokat gyakran együtt emlegetik colorectalis tumor néven.

Vastag- és végbélrák
Ritkább a vastagbélrák azoknál, akik napi 30 percél többet mozogtak, olvasható a British Medical Journal online kiadásában.

A vastag- és végbélrák megelőzése rezisztens...
Amint a nevéből is sejteni lehet, a rezisztens keményítőt nem tudjuk megemészteni, így szinte ugyanabban a formában kerül a bélrendszerbe, ahogyan lenyeltük.

A vastag- és végbélrák tipikus civilizációs betegség, amelynek kialakulásában a genetikai tényezők mellett jelentős szerepet játszanak a környezeti és táplálkozási hatások is. Némely gyulladásos bélbetegség előfordulása és a betegség családon belül történő gyakoribb megjelenése is kockázati tényező.

Vastag- és végbélrák
A vastag- és végbélrák gyakorisága hazánkban az elmúlt időben jelentős mértékben emelkedett és a daganatos megbetegedések sorában az elsők közé került.

VASTAG-, ÉS VÉGBÉLRÁK SZŰRÉSE
Vastagbélrák (colorectalis carcinoma) szűrés ...

Vastagbél- és végbélrák: a tumorsejteket célozzák
Vastag- és végbélszűrés
Több időt kellene a wc-n tölteni ...

A vastag- és a végbélrák világszerte - így hazánkban is - a leggyakoribb daganatok egyike. Magyarországon évente több mint 8 ezer ember betegszik meg, és 5 ezer hal meg vastagbéldaganat következtében. Nőkben és férfiakban egyaránt előfordul, és leginkább az 50 év feletti korosztályt érinti.

Vastagbélrák, végbélrák
Az utóbbi 30 évben a végbél- és vastagbélrákos megbetegedések (kolorektális rák) száma 3-4,5-szeresére (!) emelkedett, s mindkét nemben a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. Férfiaknál a tüdőrák, nőknél az emlőrák előzi meg.
Kapcsolódó oldalak: ...

A rostdús táplálkozás elsősorban a vastag- és végbélrák kialakulásának megelőzésében fontos. A rostok a vastagbélbe jutva különböző anyagokat kötnek meg, megnövelik a béltartalom térfogatát, ezáltal csökken a széklet tranzitideje.

A leggyakoribb, sebészi közreműködéssel kezelhető betegségek a tápcsatorna esetében a nyelőcső, gyomor, vastagbél, végbélrákok.

Nem hiszem, hogy pont végbélrákra kéne gondolni, a spriccelő vérzés nem igazán erre jellemző.
Inkább gyanítanék belső aranyeret, amire ha Detralexet szed (nem tudom, mi lehet a vérzéscsillapító), sem fog megszűnni a panasz, csak csökkenni.

Néha azonban vala­milyen súlyosabb betegség (vastag- és végbélrák, bélel­záródás) kialakulását jelzi. Forduljunk orvoshoz, ha 2 hétig vagy tovább húzódik, ha láz, heves hasi fájdalom és testsúlyvesztés kíséri, ha a széklet véres vagy a szo­rulás hasmenéssel váltako­zik.

Magyarországon a szervezett, széleskörű szűrőprogramok még csak néhány betegség esetében kezdődtek el, de sajnos az emésztőszervi betegségek vonatkozásában még kezdetről sem beszélhetünk - különösen a vastag- és végbélrák szűrése tekintetében! ...

Javasolt végbéltükrözésen is részt venni a vastag- és végbélrákok megelőzése, illetve korai felfedezése céljából, különösen akkor, ha a családban volt daganatos beteg.

A kutatók megállapították, hogy a hagyma fogyasztása csökkenti a vastag- és végbélrák, valamint gége- és a petefészekrák kockázatát. A védő hatás azoknál bizonyult a legerősebbnek, akik a legtöbbet fogyasztottak. Ez a megállapítás egyaránt igaznak bizonyult a hagyma és a fokhagyma esetében.

A vastagbél- és végbélrák műtét esetében a sebész rendszerint - az egészséges vastagbél vagy végbél egy részével és a közeli nyirokcsomókkal együtt - eltávolítja a daganatot. A vastagbél vagy a végbél egészséges részei a legtöbbször újra összeköthetők (a megmaradt bélszakaszok vége újraegyesíthető).

Sugárterápia alkalmazása: elsősorban a végbélrák gyógyításában használatos. Alkalmazzák a műtéti beavatkozás előtt, hogy csökkentsék a rákos tumor méretét; majd operáció után, hogy mérsékeljék a kiújulás lehetőségét.

emlőrák, petefészekrák, prosztatarák, vastagbél-végbélrák). Nagy valószínűséggel a hajlam azonos génhibákra vezethető vissza. Akinek családjában tehát az említett daganatok valamelyike ismételten fordult elő, tekintse magát veszélyeztetettnek, és szervezze meg a rendszeres szűrővizsgálatot.

Végbélrák megelőzésére
Koleszterinszint csökkentésére
Vérnyomás csökkentésére
Immunrendszer támogatására
Fertőzések megelőzésére (pl. hüvelyi fertőzések)
Vatsagbél -bélgyulladások megelőzésére
Vastagbél -gyulladás (collitis) és irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésére ...

Élelmi rosttartalmuk révén rendszeres fogyasztásukkal csökken a vér koleszterinszintje, jelentősen kisebbé válik a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázata. Többféle flavonoidot tartalmaznak, amelyekről ma már tudjuk, hogy számos védő hatást fejtenek ki az emberi szervezetben.

Azzal a különbséggel, hogy a D-vitamin védő hatása a vastagbél- és végbélrák ellen még sokkal nagyobbnak bizonyult, mint a mellrák ellen: kétharmaddal nagyobb esélye volt a daganat elkerülésére annak, akinek a vérében 46 nanogramm 25(OH)D-t mutattak ki milliliterenként.

A polipok rákmegelőző állapotoknak tekinthetőek: önmagukban még nem jelentenek rosszindulatú elfajulást, később azonban vastagbélrák, illetve végbélrák alakulhat ki belőlük. Korai stádiumban nem okoz tüneteket, később azonban székrekedést vagy hasmenést, illetve véres székletet okoz.

Statisztikák szerint évente 5 ezer magyar halálát okozza, és ez idő alatt 10 ezer új vastagbél-, illetve végbélrákos megbetegedésre derül fény.

Édesapja hasonló problémákkal küszködik, apai nagyapja végbélrákkal küszködik. Valószínűleg oktalanul, de ki vagyok "hegyezve" a problémára, Nagyon aggódom. Étrendjét megpróbálom okosan alakítani, bár a főzelék evése komoly problémát okoz.

Amit a vastagbél- és végbélrákról tudni kell
Pikkelysömör és ízületi gyulladás
Lelki egészségünk ...

Kutatások azt mutatták ki, hogy a halban található omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a mellrák és a végbélrák kialakulásának kockázatát, valamint segít tovább élni. Okawa szerint ehhez még az is hozzájárul, hogy naponta legalább 8 órát alszik, amit mindenki másnak is javasol.

A szabály, miszerint minél korábban ismernek föl és kezdenek gyógyítani valamely rákot, annál eredményesebben kezelhető, itt is feltétlen igaz. Miután a vastag- és végbélrákok hosszú ideig lényegében tünetmentesek maradhatnak, nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrés és a nem tipikus, ...

- Fontos tudni, hogy az aranyeres tünetek, elsősorban a vérzés számos egyéb megbetegedés, például a végbélrák tünete is lehet, így nem szűnő panaszok esetén mindenképpen forduljon szakorvoshoz.
Szabályozott napi ritmus ...

Viszont vannak olyan betegségek, amelyek olyan tüneteket okoznak, mint az aranyér. A legfélelmetesebb közülük a vastag- vagy végbélrák, amelynek sokszor éppúgy vérzés az első jele, mint az aranyérnek. Ezért kell az ilyen tünetet kivizsgáltatni.

Véres széklet láttán sokszor legyintünk csak: biztos az aranyerem vérzik. Ugyanakkor nem hagy minket nyugodni a vastag- és végbélráktól való félelem. Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy a véres széklet ürülését tapasztaló betegek 80%-a nem fordul orvoshoz.

A daganatos elváltozások között előkelő helyet foglal el sajnálatos módon a végbélrák, hónapokon, éveken át panaszokat sem okozva fejlődhet. Az egészségügy komoly jelentőséget tulajdonít ennek, és szűrőprogramok indítását szervezik.

A méhnyakrák mellett a HPV infekciók összefüggésbe hozhatók más rákféleséggel is, például a szeméremtetst - ,vagina-, penis- és végbélrákkal.

Familiáris polipózis - ritka, rendszerint a gyermekkor végén jelentkező, örökletes betegség, melynél a vastagbélben és a végbélben számtalan polip képződik. Talaján - kezelés nélkül - szinte mindig vastagbél- és végbélrák alakul ki.

Elege van az aranyér okozta kellemetlenségekből?Vegye igénybe új szolgáltatásunkat, jelentkezzen be proktológosunkhoz!A proktológia a végbél különböző betegségeivel foglalkozik, mint aranyér, végbélviszketés, végbél gyulladása és berepedése, végbélrák stb.Tudjon meg többet! ...

végbélrák megelőzésére
daganatos betegségek kiegészítő kezelésére - főleg, ha a beteg kemo-és sugárterápiában is részesül
koleszterinszint csökkentésére
vérnyomás csökkentésére
kisgyerekeknél a felszívódás és a fejlődés javítására ...

de ha a rost fogyasztása után további székrekedés áll fenn, akkor keresd fel az orvosodat, mert más betegség állhat a háttérben. A stroke, a cukorbetegség, a pajzsmirigy problémák és a Parkinson-kór, egyaránt okozhat székrekedést. Ritka esetben a székrekedés egy jel, amely vastag- vagy végbélrákra, ...

Vékonybélbetegségek: lisztérzékenység (coeliakia); tejcukorérzékenység
Gyulladásos bélbetegségek: fekélyes bélgyulladás (Colitis ulcerosa), Crohn-betegség
Funkcionális betegségek: irritábilis bél szindróma (IBS); Dyspepsia
Emésztőszervi daganatok: vastagbélrák, végbélrák, nyelőcsőrák, gyomorrák ...

A jelentősen szűkebb szigmabélre lokalizálódó rosszindulatú folyamatoknál a lumen szűkülete és ennek következményei (széklet ritmus változás, étkezés után jelentkező hasi fájdalom, passzázs zavar satöbbi jelezheti a betegséget. A végbélrák esetében a látható vér megjelenése hívhatja fel a figyelmet ...

Így ezeket a tüneteket minden esetben nagyon komolyan kell venni, mert nem csak aranyeresség, hanem a végbél nyálkahártyájának gyulladása, kifekélyesedése, a terület jó- és rosszindulatú daganatai is okozhatják őket. Az időben felfedezett alapbetegség, még a végbélrák is gyógyítható.

Néha azonban valamilyen súlyosabb betegség kialakulását jelzi, például vastag-, és végbélrák, bélelzáródás. Érdemes tehát orvoshoz fordulnunk, ha két hétnél tovább tart, ha láz, heves fájdalom vagy testsúlyvesztés kíséri, ha a széklet véres.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bélrák, Daganat, Daganatok, Szindróma, Fekély?

◄ Végbélgyulladás   Végbélrepedés ►
 
RSS Mobile