Kezdőlap (Vastagbélgyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Vastagbélgyulladás

Betegségek  Vastagbél rák  Vastagbél-gyulladás

VASTAGBÉLGYULLADÁS - LELKI OKAI
Vastagbélgyulladásra utaló, tünetek az emésztőtraktus fájdalmai, valamint a véres-nyálkás hasmenés. A vér és a nyálka ősi szubsztanciák, melyek magát az életet, annak eredetét jelképezik.


Vastagbélgyulladás - lelki okai
A kolitisz a vastagbél - esetenként fekélyes - gyulladását jelenti. A vastagbél szerepe saját belső világom kezeléséhez, viselkedésmódomhoz kapcsolódik.

Toxikus vastagbélgyulladás esetén egy különösen súlyos szövődmény alakul ki, és a bélfal teljes vastagságában károsodik. Ez bélelzáródáshoz vezet, úgy, hogy a bél mozgása megszűnik, így a béltartalom nem képes továbbhaladni. A has felpuffad, feszessé válik.

A fekélyes vastagbélgyulladás idült, súlyos, jellemzően hasmenéses időszakokkal jelentkező, de székrekedéssel váltakozható, gyakran testi leromlással járó betegség.

Fekélyes vastagbélgyulladás
A fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) a bélrendszer gyulladásos megbetegedése, amely főként a vég- és vastagbél utolsó szakaszát (ún. szigmabél) érinti.

Fekélyes ~ (colitis ulcerosa)
A colitis ulcerosa (másképpen fekélyes ~, kolitisz) a vastagbél krónikus gyulladásos betegsége. Hosszanti kiterjedésben a betegség mindig a végbél felől indul és különböző magasságig összefüggően érinti a vastagbelet.

Az idült ~ diétája (colitis ulcerosa)
A fekélyes ~ idült, súlyos, jellemzően hasmenéses időszakokkal jelentkező, de székrekedéssel váltakozható, gyakran testi leromlással járó betegség.

Nem valószínű, hogy a vakbélműtét. ~ irányában (Colitis ulcerosa, Crohn betegség) kivizsgálás szükséges!
Kapcsolódó cikkek a Gyulladásos bélbetegségek (Crohn, colitis ulcerosa, IBS, TBC) rovatban olvashatók.
Értékelje a cikket: ...

Gyulladásos bélbetegségek
Crohn-betegség, fekélyes ~
1 . oldal
Okok - Tünetek - Mikor gondol az orvos az IBD-re? - Személyre szabott kezelés ...

~ esetén tilos:
Korpa, kemény héjú gyümölcsök, csemegekukorica és magvak fogyasztása.
Szóljon hozzá! ...

~ - colitis, colitis
vastagbéltükrözés - colonoscopy
vastus - nagy (főleg izmok leírására használt) ...

A ~ típusai
Chron féle colitis: A vastagbél nyálkahártyáján foltokban kialakuló gyulladással, hasmenéssel és fájdalommal járó betegség.
Fekélyes ~ (colitis ulcerosa): Jellegzetesen a vastagbél és a végbél, összefüggő területének gyulladása.

Toxikus ~:Ez a nagyon súlyos szövődmény a bél falát teljes vastagságában érinti. A károsodás ileuszt (bélhűdést) okoz - a bél normális összehúzódásai átmenetileg szünetelnek - így a béltartalom nem halad tovább. Hasi puffadás (felfúvódás) alakul ki.

~
A fekélyes ~ az egész vastagbélre kiterjedhet, de leginkább a vastagbél utolsó szakaszainál a nyálkahártya felszínét érintő elhalásokkal és szövethiányokkal jelentkezik. Minden életkorban előfordulhat, de általában 15 és 30 éves kor között kezdődik.

A ~ különleges formája. Előidéző oka - orvosi szempontból - ismeretlen. Fekélyek képződésével, gyulladással, később hegesedéssel járó vastagbélfolyamat, amely az egész colonra (vastagbélre) vagy annak egy részére, leggyakrabban a szigmabélre és a végbélre terjed ki leginkább.

Fertőző ~ (széklettenyésztés, nyálkahártya biopsia).
Clostridium difficile okozta ~, illetve egyéb, antibiotikum okozta hasmenések (a betegség kialakulása előtt antibiotikus kezelés) (Lásd: ebm00173) .

Fekélyes ~a vagy Crohn-betegség esetén a betegség előrehaladottságától és tüneteinek a mindennapi életére gyakorolt hatásától függ, hogy milyen típusú kezelést fog kapni.

Vérzéses ~ ", Sztafilokokkusz ételmérgezés ", Clostridium perfringens ételmérgezés ", Utazók hasmenése ", Kémiai ételmérgezés "
123. FEJEZET - Hiátusz hernia, bezoárok és idegen testek
Rekeszsérv ", Bezoárok és idegen testek " ...

Például a ~ a kapcsolati vagy egzisztenciális bizonytalansággal függhet össze, a vastagbélpolip pedig elsősorban azokra jellemző, akik nem állnak ki magukért, hagyják, hogy élősködjenek rajtuk.

A fekélyes ~ leggyakrabban a 15-30 és az 50-70 éves korosztálynál jelenik meg. Véres-nyákos hasmenéssel kezdődhet, melyet alhasi görcsök kísérhetnek. De megjelenhet hirtelen magas lázzal, hashártyagyulladás tüneteivel is. A betegség a vastagbélre korlátozódik.

A fekélyes ~ főként a vastagbél utolsó szakaszai felé súlyosbodó gyulladás, mely akár az egész vastagbélre kiterjedhet. A nyálkahártya gyulladását felszínes elhalások és szövethiányok (fekélyek, azaz ulkuszok) jellemzik. A tápcsatorna más részén nem fordul elő.

Fekélyes ~ (colitis ulcerosa): meglehetősen súlyos, makacs, nehezen gyógyítható betegség. Kezdetben a végbél, később a vastagbél felsőbb szakaszain is krónikus gyulladás, vérző fekélyek alakulnak ki. A betegség görcsökkel, hasi fájdalommal járhat.

A fekélyes ~ általában krónikus betegség, ismétlődő fellángolásokkal és enyhülésekkel. A betegség gyorsan kifejlődő első megjelenése a betegek 10%-ában okoz súlyos szövődményeket. Kezelése történhet gyógyszeresen és műtéti úton.

A fekélyes ~ jellemzője a jó és rossz periódusok váltakozása. Az akut szak testileg, lelkileg megviseli a beteget. A diéta célja az érzékeny bélszakasz megnyugtatása, a tápanyaghiány pótlása és a beteg kondíciójának javítása.

A fekélyes ~ és a többi idült vastagbélhurut is járhat hasmenéssel ill. székrekedéses szakaszokkal.
Az egyes periódusokban más és más a diétás kezelés is.
A hasmenéses formák diétája ...

Idült fekélyes ~ diétás kezelése
Étrendek
Fórum
Tünetek, kezelés
Colitis ulcerosa étrendje
Táplálkozási szokások ...

eredetű krónikus ~ok))
Diagnózis: ellenőrzött anamnézis (ugyanazt kell érteni a jeleken orvosnak és
betegnek), gondos fizikális vizsgálat, széklet megtekintése (?!) ...

fél éve volt egy ~om, amit a Honvéd kórházban (ki) kezeltek antibiotikumokkal. Majd végeztek colonoscopiát is, melynek eredményét kielégítőnek találták, és némi diétázásra vonatkozó tanáccsal utamra bocsájtottak. Sajnos a közérzetem az óta sem igazán javult, sőt! ...

A colitis ulcerosa (másképpen fekélyes ~, kolitisz) kórokát tekintve számos elmélettel rendelkezünk, de a pontos hátteret még nem tudjuk. Hosszanti kiterjedésben a betegség mindig a végbél felől indul és különböző magasságig összefüggően, érinti a vastagbelet.

Használható az emésztőrendszer mérgezettsége, ~, testüregi pangások, láz, váltóláz, fertőző betegségek esetén. A szárított Gyömbér, a Feketebors, és a Pippali (indiai hosszú szárú bors) hármassal, támadható és felszámolható minden mérgezettség és fertőzés (Ama).

Ilyenkor alaposabb kivizsgálás során 1-1 esetben kiderül, hogy a gyermeknek eddig fel nem ismert ~a lisztérzékenysége, cukorfelszívódási zavara (tejcukor érzékenység) van.

Colitis ulcerosa, fekélyes ~.
A colitis a vastagbél krónikus gyulladásos betegsége. A betegség megjelenési helyét tekintve mindig alulról, a végbél környékéről indul ki, illetve ez a szakasz rendszerint a legsúlyosabban érintett.

A hormonális fogamzásgátlás ellenjavallata súlyos májműködési zavar, terhességi sárgaság, valamint terhességi viszketés a beteg kórelőzményében, epehólyagműködési zavarok, ~, zsíranyagcsere-zavarok, súlyos szervi szívbaj, súlyos cukorbetegség, ...

colitis - ~
colostrum - előtej (az anyatej termelődésének beindulása előtt képződő folyadék, amely sok, az újszülött számára elengedhetetlenül fontos tápanyagot tartalmaz
congenitális - születéskor meglévő, veleszületett ...

A két leggyakoribb idült bélgyulladástípus a Crohn-betegség és a Colitis ulcerosa, magyarul fekélyes ~, melyek - vélhetően a fokozott stressz miatt - leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó embereknél alakulnak ki.

A hasmenés viszont inkább ~ra utal, ettől mind tályog, sipoly, mint végbélrepedés kialakulhat.
Az Ön által felsoroltakból a vastagbéltükrözés hiányzik, ezen szerintem az Ön esetében érdemes lenne túlesni. A záróizomgörcsöt nyomásméréssel lehetne feltárni.

A tágult vastagbélben pangó széklet haspuffadást, ~t, a testi-szellemi fejlődés elmaradását, súlyos esetben bélelzáródást és a bél átfúródását is okozhatja. Az elhanyagolt esetek életveszélyes következményekkel járhatnak!
A kezelés célja és lehetőségei ...

Leveléből úgy látjuk, hogy Önnek a colitis ulcerosa (fekélyes ~) diagnózisát állapította meg a szakorvos, egyben ő rendelte akkor a Pentasa (mesalazin) szedését.
Nem biztos a betegség természetének ismeretében hogy azonnal sikerül megtalálni a megfelelő...

-Candida gomba / toxin által kiváltott vékonybél és ~
-Candida gomba / toxin általi parazita - vírus társfertőzések
-Candida gomba / toxin által kiváltott fehér lepedékes nyelv, amely nem távolítható el, a nyáltermelés lehet csökkent és a nyál sűrű, ill. "tapadós" jellegű ...

Magyarul: gyulladásos bélbetegségekhez (Crohn-betegség, fekélyes ~) kapcsolódó krónikus hasmenésben, hasra kivarrt vékony- és vastagbél, egyéb bélműtétet követő állapotok, esetén a stb-stb.
Lázzal járó fertőzéses hasmenésekben a loperamid ELLENJAVALLT.

A fertőzés az enyhébb esetekben csak hasmenéssel, súlyosabb esetben ~sal jár.

Ez a más néven idegi eredetű ~ nem jár hosszútávon komoly következményekkel, de egy olyan emésztési rendellenesség, ami a felnőtt lakosság kb. 20%-át érinti.

A legfontosabb hosszú távú szövődmények a ~ és -fekély, bélelzáródás, a végbélnyílás betegségei, például aranyér, sérv, polip és tumoros megbetegedések.
Tünetek ...

Hólyaghurut, vesehomok, vesekő, gyomor hurut, ~, májgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás, inkontinencia, gyomorfekély, hasmenés.

K-vitamin Fontos szerepet játszik a véralvadásban, tehát a vérzések, például az orrvérzés megállításában. Hiánya hozzájárulhat a ~ kialakulásához. Tartós antibiotikumszedés esetén szükségessé válhat a K-vitamin pótlása.

A súlyos, toxikus ~ masszív nyálkahártya-leválással és vérzéssel járhat. Utóbbi szövődmények halálos kimenetelűek is lehetnek. Ritkán az Entamoeba a sérült ereken keresztül eljut a szervezet más részeire, és ott szintén kóros elváltozásokat okozhat.

latin: colitis ulcerosa (kolitisz ulceroza); colitis = ~, ulcerosa = fekélyes ...

A vastagbéldaganat sok esetben gyulladásos bélbe­tegségek, például a colitis, a ~ talaján alakul ki.

A betegek mintegy 10%-ánál, különösen ha az csak a vastagbelet érinti, a betegség nem különíthető el a colitis ulcerosától (fekélyes ~tól), ilyen esetekben a betegség lefolyása adhat támpontot.

Az autoimmun betegségekben a szervezet hiperaktív védekező mechanizmus révén önmaga ellen fordul. A leggyakoribb példák a szénanátha, a reumatoid artritisz, a köszvény, a kismedencei gyulladás, a ~ és a burzitisz.

gyomor-nyombélfekély, ~, stb.). Így alakulnak ki a pszichoszomatikus betegségek.

A FUO képében megnyilvánuló CVD 80%-a a 6 évesnél idősebb korcsoportban fordul elő. Ide tartozik csaknem valamennyi vékony- és ~os megbetegedés (Crohn betegség, colitis ulcerosa). A juvenilis RA és az SLE is okozhat FUO-t.

A polipok tizenéves korban alakulnak ki, de jelenlétüket csak 30 éves kor után lehet észrevenni, amikor megjelennek a tünetek (például a nyálkaürítés).
Különféle gyulladásos betegségek, például a fekélyes ~ (colitis ulcerosa), ...

Hasonló esetet észleltek Gambiában, ahol a sertés ostorféreg, mely emberben csak az emésztőrendszerben található meg, pozitív hatást fejtett ki a gyulladásos bélbetegségek, a Crohn-betegség és a fekélyes ~ kezelésében.

A colonból (vastagbél egy szakasza) vett szövetmintából inkább a colitisekre (~) következtethetünk. Itt csak 30 %-ban igazolható a coeliakia.

A szakértők szerint lehetséges, hogy ezután a fusobaktériummal való fertőzöttséget is ehhez a listához kell írni. Ezt a fertőzést korábban kapcsolatba hozták a fekélyes ~sal, amely maga is a bélrák kockázati tényezője.

A tbc-s eredetű ~ ma már elenyészően ritka megbetegedés. A felköhögött és lenyelt baktériumok okoznak bélgyulladást, mely a bélfalon körkörösen megjelenő fekélyek formájában okoz megbetegedést.

Enyhe féreg parazita fertőzés tünetmentességgel járhat, nagy mennyiségű féregszám esetén hasmenés, ~, anaemia (anémia-vérszegénység) jelentkezik. A fertőzés nagy részében allergiás tünetek és eosinophilia megjelenése jellemző.

Gyakori a magas vérnyomás, vérszegénység, állandó szomjúságérzés, és fokozott folyadékbevitel. Jellemzőjének tartják a bűzös lehelet (foetor ex ore), gyomor és ~t, a szervezet sav-bázis egyensúlyának zavarát.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Bélgyulladás, Hasmenés, Fekély, Colitis, Crohn-betegség?

◄ Vastagbél rák   Vastagbél-gyulladás ►
 
RSS Mobile