Kezdőlap (Ülőidegzsába)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Ülőidegzsába


 

Ülőidegzsába

Betegségek  Ülőideg-gyulladás  Üszkösödés

ülőidegzsába gyógyszeres kezelése
emetofóbia kezelése
bárányhimlő szájban kezelése
fogtályog gyogyitása a nyuszinál
gangréna korai képek
lymphocyta ha túl sok
visszatérő hasvízkor ...


isiász - , lumboischialgia, Porckorongsérv okozhatja a durazsákból kilépő, ott futó ideggyök összenyomását, mely lumboischialgiát eredményezhet. Jellegzetesen a beteg féloldali, derékból kiinduló fájdalomra panaszkodik.

lumbágó, azaz derékfájdalom, vagy lumboischialgia, azaz az ülőidegzsábaként emlegetett, az alsó végtagba lesugárzó, köhögéskor, tüsszentéskor, rossz mozdulatokra fokozódó fájdalom.

A rozmaringkivonatok vagy illóolaj-tartalmú készítmények külsőleges alkalmazásakor elsősorban azok börvörösítő, helyi keringést fokozó és gyulladáscsökkentő hatásai érvényesülnek, ezért reumás eredetű fájdalmak, idegfájdalom és ...

Lumbágón (derékzsába, németesen: hexensussz) és isiászon (ülőidegzsába) az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük.

(lumbágó) Az ülőidegre ható nyomás vagy irritáció kiváltotta fájdalom, azaz , ami nem más, mint a porckorong belső, puha részének kitüremkedése által okozott nyomás kiváltotta ideggyöki fájdalom.
Fogalomtár
Táblázatok ...

Leggyakrabban az ülőideg (S1- nervus ischiadicus) kerül nyomás alá, ez klasszikus ülőidegzsába, isiász vagy hexensussz. Ilyenkor a fájdalom az ülőideg (n. ischiadicus) lefutásának megfelelően az alsó végtag hátsó részén szalad le a kisujjig.

Amikor a meggyengült porckorong bedudorodik a gerinccsatornába, gyakran nyom ideget, s ez fájdalommal jár (mint az []? is).

Míg azonban a lumbágó 'csak' erre a testtájékra terjed ki, az isiász vagy 'hexensussz' (vagyis Hexenschuss, azaz boszorkánylövéses ülőidegzsába) esetén a fájdalom az egyik, vagy akár mindkét alsó végtagra is lesugárzik.

Lásd még: Lásd még: Idegzsába, Daganat, Lumbágó, Isiász, Fogyókúra

Betegségek  Ülőideg-gyulladás  Üszkösödés

 
RSS Mobile