Kezdőlap (Ülőidegzsába)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Ülőidegzsába

Betegségek  Uveitisz  Üszkösödés

ülőidegzsába gyógyszeres kezelése
emetofóbia kezelése
bárányhimlő szájban kezelése
fogtályog gyogyitása a nyuszinál
gangréna korai képek
lymphocyta ha túl sok
visszatérő hasvízkor ...


isiász - ülőidegzsába, lumboischialgia, Porckorongsérv okozhatja a durazsákból kilépő, ott futó ideggyök összenyomását, mely lumboischialgiát eredményezhet. Jellegzetesen a beteg féloldali, derékból kiinduló fájdalomra panaszkodik.

lumbágó, azaz derékfájdalom, vagy lumboischialgia, azaz az ülőidegzsábaként emlegetett, az alsó végtagba lesugárzó, köhögéskor, tüsszentéskor, rossz mozdulatokra fokozódó fájdalom.

Ülőidegzsába, amely kezdetben heves derékfájást okoz, majd utána átterjed a comb hátsó részébe, a lábszárba és a lábfejbe. További tünete az alsó végtag zsibbadása, érzészavar, mozgáskorlátozottság, mozgáskiesés. Heveny állapotban ágyban kell maradni. Az erős meleg nem javallott.

A rozmaringkivonatok vagy illóolaj-tartalmú készítmények külsőleges alkalmazásakor elsősorban azok börvörösítő, helyi keringést fokozó és gyulladáscsökkentő hatásai érvényesülnek, ezért reumás eredetű fájdalmak, idegfájdalom és ülőidegzsába kiegészítő kezelésére alkalmas termékek (fürdő- és ...

Lumbágón (derékzsába, németesen: hexensussz) és isiászon (ülőidegzsába) az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük. Az ágyéki gerincoszlop feletti vastag hátizom heves fájdalma, melyet egyetlen rossz mozdulat is kiválthat.
Nincs még bejegyzés.

Leggyakrabban az ülőideg (S1- nervus ischiadicus) kerül nyomás alá, ez klasszikus ülőidegzsába, isiász vagy hexensussz. Ilyenkor a fájdalom az ülőideg (n. ischiadicus) lefutásának megfelelően az alsó végtag hátsó részén szalad le a kisujjig.

A combcsont legfelső pontján, közvetlenül az ízületi fej mögött az ülőizmon található ez a pont, amely a derék- és az ülőidegzsába helyi kezelésére szolgál. Emellett a csípőpanaszokon, valamint a fejfájáson is segít.
Kapcsolódó cikk:
8 közkedvelt táplálék, ami állandó fejfájást okoz » ...

Amikor a meggyengült porckorong bedudorodik a gerinccsatornába, gyakran nyom ideget, s ez fájdalommal jár (mint az [ülőidegzsába]? is). Ilyenkor vagy eltávolítják a porckorong rendellenes részét, vagy korti-zoninjekciókat adnak, hogy visszahúzódjon a helyére. A [műtét]?

rossz mozdulat következtében kialakuló fájdalom során az illető rendszerint 'úgy marad', nem tud felegyenesedni az adott testhelyzetből, nem tud mozdulni. Míg azonban a lumbágó 'csak' erre a testtájékra terjed ki, az isiász vagy 'hexensussz' (vagyis Hexenschuss, azaz boszorkánylövéses ülőidegzsába) ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Idegzsába, Daganat, Lumbágó, Porckorongsérv, Isiász?

◄ Uveitisz   Üszkösödés ►
 
RSS Mobile