Kezdőlap (Ülőidegzsába)

 Betegségek 

  » »
 
   

Ülőidegzsába

Betegségek  Ülőideg-gyulladás  Üszkösödés

ülőidegzsába gyógyszeres kezelése
emetofóbia kezelése
bárányhimlő szájban kezelése
fogtályog gyogyitása a nyuszinál
gangréna korai képek
lymphocyta ha túl sok
visszatérő hasvízkor ...


isiász - ülőidegzsába, lumboischialgia, Porckorongsérv okozhatja a durazsákból kilépő, ott futó ideggyök összenyomását, mely lumboischialgiát eredményezhet. Jellegzetesen a beteg féloldali, derékból kiinduló fájdalomra panaszkodik.

lumbágó, azaz derékfájdalom, vagy lumboischialgia, azaz az ülőidegzsábaként emlegetett, az alsó végtagba lesugárzó, köhögéskor, tüsszentéskor, rossz mozdulatokra fokozódó fájdalom.

Ülőidegzsába, amely kezdetben heves derékfájást okoz, majd utána átterjed a comb hátsó részébe, a lábszárba és a lábfejbe. További tünete az alsó végtag zsibbadása, érzészavar, mozgáskorlátozottság, mozgáskiesés. Heveny állapotban ágyban kell maradni.

A rozmaringkivonatok vagy illóolaj-tartalmú készítmények külsőleges alkalmazásakor elsősorban azok börvörösítő, helyi keringést fokozó és gyulladáscsökkentő hatásai érvényesülnek, ezért reumás eredetű fájdalmak, idegfájdalom és ülőidegzsába ...

Lumbágón (derékzsába, németesen: hexensussz) és isiászon (ülőidegzsába) az alsó deréktájon a derékba, a keresztcsont tájékába nyilalló, hirtelen fellépő fájdalmat értjük.

Leggyakrabban az ülőideg (S1- nervus ischiadicus) kerül nyomás alá, ez klasszikus ülőidegzsába, isiász vagy hexensussz. Ilyenkor a fájdalom az ülőideg (n. ischiadicus) lefutásának megfelelően az alsó végtag hátsó részén szalad le a kisujjig.

Amikor a meggyengült porckorong bedudorodik a gerinccsatornába, gyakran nyom ideget, s ez fájdalommal jár (mint az [ülőidegzsába]? is).

Míg azonban a lumbágó 'csak' erre a testtájékra terjed ki, az isiász vagy 'hexensussz' (vagyis Hexenschuss, azaz boszorkánylövéses ülőidegzsába) esetén a fájdalom az egyik, vagy akár mindkét alsó végtagra is lesugárzik.

Lásd még: Lásd még: Idegzsába, Daganat, Lumbágó, Porckorongsérv, Isiász

Betegségek  Ülőideg-gyulladás  Üszkösödés

 
RSS Mobile