Kezdőlap (Tüszős mandulagyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tüszős mandulagyulladás

Betegségek  Tünetcsoport  Tűzfolt

Tüszős mandulagyulladás tünetei és kezelése
Hűtőfürdő blog 2014.05.23. Tüszős mandulagyulladás tünetei és kezelése2014-11-17T01:12:49+00:00 Gyermekbetegségek, Légúti betegségek - Megnézte 1,029 olvasó.
Tüszős mandulagyulladás tünetei és kezelése gyermekkorban ...


Tüszős mandulagyulladás - Tünetek, kezelés
A tüszős mandulagyulladás egy járványos, fertőző betegség. A gyulladást egy streptococcus nevű baktérium okozza, ami a tinik között különösen gyakori.
Tünetek ...

Tüszős mandulagyulladás
A betegség általában hirtelen, magas lázzal, hányással kezdődik. A mandulák megduzzadnak, fájdalmassá válnak, gennyes felrakódások, tüszők jelennek meg rajtuk.
Gennyes lepedékes mandulagyulladás ...

Tüszős mandulagyulladás, évente 8-10 alkalommal
Címkefelhő
allergia bulvár cukorbetegség daganat depresszió diabetes diabetes mellitus diabétesz diagnosis diéta dohányzás egyetem egészségpolitika egészségügy elhízás emlőrák fejfájás fertőzés fogamzásgátlás fogamzásgátló fogyókúra folyás fájdalom ...

A tüszős mandulagyulladást egy gennykeltő baktérium okozza. A betegségre a kisgyermekek fogékonyak. Az ép mandulájúak is. A tüszős mandulagyulladás fájdalommal, nyelési nehézséggel, általában lázzal rossz közérzettel jár.

A tüszős mandulagyulladás járványos és fertőző betegségek közé tartozik. A leggyakrabban a tinik körében terjed. Kézfogással, tüsszentéssel, köhögéssel zárt helyen nagyon gyorsan terjed. Melyek a tüszős mandulagyulladás tünetei?

A hangsúlyt a tüszős mandulagyulladásra kell helyezni, mert a felső légúti huruthoz vagy garatgyulladáshoz társuló mandulagyulladás nem vezet gócos átalakuláshoz.

Első jele a szárazságérzet, a kaparó csípő érzés, később szúró fájdalom. A nyálkahártya rendszerint vörös és duzzadt. Tüszős mandulagyulladásról beszélünk akkor, ha a torokmandulákon kisebb-nagyobb foltokban fehéres lepedéket látunk.

Fülspecialista
Tüszős mandulagyulladás - Tünetek, kezelés
Budapesti Fülorrgége Központ
Torokfájás, mandulagyulladás
Fórum
Torokgyulladás okai ...

Általában láz kíséri, torokgyulladás, tüszős mandulagyulladás, hasfájás, hányás, hasmenés is gyakran jelentkezik. Néhány nap alatt láztalanodik a beteg, a kiütések eltűnnek, helyükön a bőr finom hámlása észlelhető. Átlagos esetben szájon át adandó antibiotikum (penicillin) és lázcsillapító szükséges.

Jellemző a skarlátvörös - intenzíven gyulladt - torok, a tüszős mandulagyulladás - Figyelem! A mandulán tüszőket utánzó pettyezettséget nemcsak ez a kórokozó okozhat! -, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata.

A torokmandulák eltávolítását javasoljuk az évente 4-5 alkalommal előforduló tüszős mandulagyulladások, mandula körüli tályog és idült mandulagyulladás esetén. A mandulák idült gyulladása igen gyakori kórkép, mely a távoli következményeivel hívja fel magára a figyelmet.

Tünetek A Streptococcus baktérium okozta fertőzés - például egy tüszős mandulagyulladás - után egy-két héttel alakulhat ki. Gyerekeknél nagyon hirtelen jelentkezik; véres vizelettel, az arc és boka mérsékelt duzzanatával, fejfájással, étvágytalansággal, magas vérnyomással.

Gyakori gyermekkori megbetegedés; torokgyulladást vírusok, baktériumok egyaránt okozhatnak, a tüszős mandulagyulladást a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza.

A vesegyulladást gyakran megelőzik tüszős mandulagyulladások. A tüszős mandulagyulladások gyógyulása után fehérjeürítés jelentkezhet, mely panaszmentesen kialakuló vesegyulladás kezdetét jelzi. Minden tüszős mandulagyulladás gyógyulása után 2-3 héttel javasolt a vizelet vizsgálata.

Azaz, mi az alapvető különbség a tüszős mandulagyulladás és a toroklob, a gennyes középfülgyulladás, gennyes arcüreggyulladás és dobüregi, arcüregi váladék felszaporodás, a tüdőgyulladás és a hörghurut kialakulásában? Mitől lesz náthás, kruppos a gyermek?

A leggyakrabban előforduló ilyen fertőzések az arc- és a homloküreggyulladás, a tüszős mandulagyulladás, a középfülgyulladások, a hörghurut és a tüdőgyulladások nagy része, a vesemedence gyulladás, a húgyúti fertőzések, az agyhártyagyulladás, a kötőhártya-gyulladások jó része, és a vérmérgezés.

Ha légúti tünetek kísérik, akkor háttérben tüszős mandulagyulladás, középfülgyulladás, vagy akár tüdőgyulladás is állhat. Ha lázon kívül egyéb felső légúti fertőzésre utaló tünetet nem észlelünk a gyermeknél, gondolni kell a húgyúti fertőzés eshetőségére.

A legtöbb fertőző betegség (például a tüszős mandulagyulladás vagy a tüdőgyulladás) mindjárt azután kifejti hatását, hogy a kórokozó a szervezetbe kerül, és a fertőzött személy 1-2 hét múlva szemmel láthatóan is beteg. A tüdőbaj esetében ez nem így történik.

Megjelenését gyakran tüszős mandulagyulladás vagy más hűléses betegség előzi meg. A heves ízületi fájdalommal párhuzamosan 39-40 fokos láz is jelentkezik. Vannak, akiknél a tünetek jóval enyhébbek, s olyanok is ahol a panaszok javulása után néhány nap, esetleg hét múlva visszatér a betegség.

tüszős mandulagyulladás
Follicularis tonsillitis, a garatmandulák gyulladásának, a közönséges "torokgyulladásnak" az a formája, amikor a tüszők is érintettek, gyulladtak. Több kórokozó mellett gyakran Streptococcus baktériumtörzsek okozzák.

tüszős mandulagyulladásom van ...
Hozzászóló: Bugarszki András
Homloküreg gyulladásom van és ...
Hozzászóló: Attila
Lányom 4-honapos terhes cérna ...
Hozzászóló: Mészáro Jánosné
mi okozza az ekcémát vitamint ...
Hozzászóló: Berta István
Én nem iszom és nem is dohányz...

Ide tartozik a (valódi) tüszős mandulagyulladás és a skarlát is, de gyakran nem ilyen típusos formában jelentkezik. Ezt antibiotikummal kell kezelni. A másik fajta az összes többi torok-, mandulagyulladás, amelyeket vírusok vagy az említettől eltérő típusú baktériumok okozzák.

Ezeknek a gyulladásoknak általában bakteriális vagy vírusos eredete van. A tüszős mandulagyulladás, a mandula körüli tályog, illetve a szájüreg rosszindulatú daganatai már szájbűzt okoznak. Ezek kialakulásában a dohányzáson kívül a szájhigiénia elhanyagolásának is nagyon nagy szerepe van.

Amennyiben bakteriális fertőzés következtében tüszős mandulagyulladás alakul ki, a mandulákon jól láthatók a fehéres pontszerű gennycsapok. Általában a betegek igen rossz közérzetről számolnak be, kifejezetten nehezen tudnak csak nyelni, erős fájdalmuk, magas lázuk van.

Tonsillitis follicularis - tüszős mandulagyulladás: a garat nyirokszövetének bakteriális gyulladása ...

- ha a betegnek évente többször van magas lázzal járó tüszős mandulagyulladása,
- ha a mandula körül tályog volt, ...

Hátterében gyakran gyomorrontás, fertőzött vagy romlott étel fogyasztása áll, de okozhatja fertőzés is (pl. tüszős mandulagyulladás, ha a mandulák megnövekednek, és nyeléskor hozzáérnek a garatfalhoz).

Fokozottan jelentkezik a szájszag, ha a mandula begyullad, ami általában bakteriális vagy vírusos eredetű, csakúgy, mint a tüszős mandulagyulladás. Ez utóbbi esetében a mandulák vörösek, duzzadtak lesznek, és körülöttük tályog alakul ki.

Amennyiben a mandulák és a torok gyulladását valamely baktérium váltja ki, bizonyos kórokozók esetén tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis), gennyes orrmandula-gyulladás (adenoiditis) is kialakulhat. Ezekért a Streptococcus nevű baktériumcsalád bizonyos alfajai felelősek.

Tüszős mandulagyulladásról tehát akkor beszélünk, ha a kezdeti magas láz, a torok- és a nyelési fájdalom, a mandulák vérbősége és a lepedékképződés egyaránt megfigyelhetők. A vérkép is mutatja ilyenkor a bakteriális fertőzésre jellemző fehérvérsejtszám-növekedést.

Remélem, hogy nincs erről szó, de gyanús, már csak a megelőző tüszős mandulagyulladás miatt is. Ha szívizomgyulladása volt (van), és nincs megfelelően kezelve, az súlyos maradandó szövődménnyel fenyeget.

Ha a betegséget tévesen bakteriális fertőzésnek, például tüszős mandulagyulladásnak tartják, és antibiotikummal kezelik, akkor gyakrabban jelenik meg egy rózsaszínes, kanyaróra emlékeztető kiütés.

Olykor kiválthatják korai terhesség alatt szedett (főleg epilepsziaellenes) gyógyszerek, kromoszóma-rendellenességek (főleg Edwards-szindróma), tartósan magas anyai láz (mely Magyarországon az esetek 90%-ában influenza, vesemedence-gyulladás és tüszős mandulagyulladás miatt következik be), szauna, ...

Minden meghűlés esetén alkalmazható, a további bakteriális felülfertőződést is megakadályozhatjuk vele (tüszős mandulagyulladást, tüdőgyulladást, fülgyulladást, arc- és homloküreg gyulladást, szívbajt, hörgőtágulatot stb.).

a mandulák a behatoló kórokozókat - baktériumok, vírusok - csapdába ejtve védekeznek, így akadályozzák meg a továbbterjedésüket. E védekező folyamat során megduzzadnak és begyulladnak, ami nyeléskor fájdalmat okoz. A megbetegedés lázzal, étvágytalnsággal jár. Szövődményei a tüszős mandulagyulladás, ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Mandulagyulladás, Antibiotikum, Nyirokcsomó, Fülgyulladás, Herpesz?

◄ Tünetcsoport   Tűzfolt ►
 
RSS Mobile