Kezdőlap (Tüdődaganat)

 Betegségek 

  » »
 
   

Tüdődaganat

Betegségek  Tüdőaszthma  Tüdőembólia

Tüdődaganat, műtét nélkül mire számíthatok?
Tüdőrák? - Csípőfájdalom, 80 éves nagypapám
Tüdődaganat, hányás, dohányzás - Párom problémája ...


Jóindulatú tüdődaganat tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

Tüdődaganatok mortalitása és részaránya az összes daganatos halálozásból ...

Tüdődaganatok
A rosszindulatú megbetegedések között hazánkban és megyénkben egyaránt leggyakoribb a tüdőrák. Bács-Kiskun megyében 1999-ben 268 új tüdőrákos beteg volt.

Tüdődaganat: a cigaretta légzőszervekre káros hatásait nem kell magyarázni. Mégsem kap mindenki tüdőrákot a dohányzástól, mást pedig - bár életében nem dohányzott - mégis megtámadja ez a betegség.

A tüdődaganatok lehetnek jóindulatúak (benignusak) vagy rosszindulatúak (malignusak).

A tüdődaganatok kezelésére is elérhető lesz új készítmény a fekvőbeteg-ellátásban.

A tüdődaganat világszerte évente 1,3 millió ember haláláért felelős. Hazánkban a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2007-ben 10404 új esetet regisztráltak, a tüdőrák ugyanakkor a daganatos halálozásban is első helyen áll, ...

A tüdődaganatok kisebb hányadáért - körülbelül 20%-áért - felelős a betegség kissejtes típusa. Jellemzője, hogy a sejtjei viszonylag aprók, ám viselkedését tekintve jóval agresszívabb természetű, mint a nem kissejtes fajta.

Az összes tüdődaganatos eset 80 százaléka nem kissejtes tüdőrák, nagyjából fele-fele arányban adenokarcinóma, illetve pikkelysejtes karcinóma. Utóbbi rosszul reagál a kemoterápiára, valamint a sugárkezelésre, és mindeddig nincs célzott terápiája.

Tűbiopsziával tüdődaganatból is mintát lehet venni, ha arra van szükség.

A nem kissejtes tüdődaganat a tüdőrák leggyakoribb típusa: a tüdőrákos esetek mintegy 85 százalékában ez a típus alakul ki.

Az inoperábilis tüdődaganatok RF kezelésében elért eredményeikről számos munkacsoport számolt már be figyelemreméltó eredményekkel.

Az orvosi gyakorlatban mondhatni többször fordul elő, hogy a csontáttét tünetei megelőzik például tüdődaganat jelenségeit.

A csontáttéteket leggyakrabban emlő-, prosztata-, és tüdődaganatok okoznak, a vérképző szervrendszer daganatos megbetegedései közül pedig főleg az ún. myeloma multiplex érinti a csontokat is.

Különösen a káposzta, brokkoli, kelbimbó tartalmaz jelentős mennyiségű polifenolt, amely csökkenti az emlő-, gyomor-bélrendszeri és a tüdődaganatok kialakulásának kockázatát.

Kicsi, fel nem ismert tüdődaganatok bárkinél kialakulhatnak, dohányosoknál azonban sokkal nagyobb erre az esély.

Megtévesztő tumormarkerek tüdődaganatokban

A daganatok laboratóriumi diagnosztikájában elterjedt a tumormarkerek használata, azonban ezek szervspecifikussága eltérő lehet.

Sokan azt hiszik, hogy a tüdőszűrés a tüdődaganat felismerésére szolgál. Való igaz, hogy a tüdőrákok közel egyharmadára tüdőszűrés útján derül fény, ám ez a módszer elsősorban a gümőkór, azaz a tbc felfedezésére szolgál.

Napjainkban is a haemoptoe leggyakrabban bronchiectasiahoz, bronchitishez, infekciókhoz és tüdődaganatokhoz társul, de nem elhanyagolható, a iatrogén ártalmak , vérnyomáskiugrások miatt megjelenő alsólégúti vérzések száma sem.

A tüdődaganatok 80 százalékáért a dohányzás a felelős, de megnöveli a szájüreg-, a torok-, a garat-, a nyelőcső-, a hasnyálmirigy-, a méhnyak-, és a húgyhólyagdaganatok előfordulásának gyakoriságát is. A dohányzást sohasem késő abbahagyni! ...

A tüdődaganatok stádiumbeosztása, a műthetőség feltételei pontosabbá válnak, mert a légutak, a tumor, a nyirokcsomókkal és érképletekkel való összefüggése is jobban megítélhetők (6, 18, 23).

velem nem történhet meg - Egy tüdődaganatos beteg története
Hepatitis C vírus - veszélyesebb lehet mint a HIV vírus
Lázas állapot csecsemő és kisgyermek korban - Kérdések és válaszok a lázcsillapításról / Dr. Hídvégi Edit ...

Egyes tüdődaganatok például ACTH nevű hormont termelnek. Ez az anyag - amelyet normális körülmények között az agyalapi mirigy szigorúan szabályozott körülmények között termel - serkenti a mellékvesekéreg működését.

Ezen az osztályon asztmás, COPD-s, tüdődaganatos, tüdőembóliás,köhögős,tüdőgyulladásban szenvedő betegeket kezeltünk elsősorban, illetve ezen betegségek kivizsgálása is folyt.

A tüdődaganat jelenleg még nem gyógyítható, a COPD gyógyhajlama sem optimális. Nehéz teher ez a tüdőgyógyászoknak, amikor csak mérsékelni lehet a panaszokat, de nem adatik meg az igazi gyógyulás eredménye.

között a férfi daganatos megbetegedések száma 34 359-ről 40 366-ra növekedett. Az egyes daganattípusok megoszlása szerint a 2000. évben a tüdődaganat a leggyakoribb 20,5%-os részesedéssel.

A kutatók a közelmúltban ennek a kórosan fokozott sejtműködésnek a hátterében több daganat esetében ― így a tüdődaganatok, a vastagbéldaganatok, a fej-nyaki daganatok egy részénél is ― olyan molekuláris eltéréseket találtak, ...

Száraz pleuritis a mellhártyalemezek folyadék képződés nélküli gyulladása, mely tüdőgyulladás, tbc, tüdőtályog, tüdőembólia, tüdőinfarctus, tüdődaganat, autoimmun betegségek mellett jön létre.

A szilícium belélegezve mérgező, szilikózishoz vezethet. Ez a veszély elsősorban a szilíciumbányászokat érinti, akik belélegzik a szilíciumrostokat: a betegség munkaképtelenséget és rosszindulatú tüdődaganatokat eredményezhet.

Feltehetőleg részben ennek mellékhatásaként az esetek 10-20%-ában a kezelést követően, 10-15 éves késéssel másodlagos karcinómák is kialakulhatnak. Ezek sokszor tüdődaganat formájában jelentkeznek, ...

A primaer tüdődaganatok általában klinikailag is elkülöníthetőek a metastasisoktól, soliterek, helyileg infiltratív növekedést mutatnak, de egyes esetekben nehéz elkülöníteni őket metastatizáló tumoroktól.

Jóindulatú gégedaganatok
Jóindulatú melléküreg-daganatok
Jóindulatú prosztata-daganat
Jóindulatú szívdaganatok
Jóindulatú tüdődaganat
Jóindulatú zsírszöveti daganat
Jóindulatú zsírszöveti daganat
Jóslófájások ...

Ha érdes, rekedt a köhögés, az a hangszalagok érintettségét jelzi, ami lehet gyulladásos vagy daganatos eredetű. Tartósan fennálló köhögés leginkább tüdődaganatra utal, ám nagyon jellemző a dohányos emberekre is.

tartósan és nagy mennyiségben bejutó káros vegyületek idővel kóros elváltozásokhoz, nemritkán tüdőrák kialakulásához vezetnek. A tüdőrák esetében sok olyan külső hatást (vagy rizikótényezőt) találtak, melyek szoros kapcsolatban állnak a tüdődaganat ...

Sok esetben a hörgőben kezdődő daganat nem mutat felismerhető árnyékot, míg egy bizonyos méretet el nem ér. E felismerési nehézségek valamint a tüdődaganat gyors terjedése indokolja - különösen az életkor növekedésével - a gyakorinak számító, ...

Lásd még: Lásd még: Daganat, Daganatok, Tüdőrák, Tumor, Tüdőgyulladás

Betegségek  Tüdőaszthma  Tüdőembólia

 
RSS Mobile