Kezdőlap (Tüdődaganat)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Tüdődaganat

Betegségek  Tüdőaszthma  Tüdőembólia

Tüdődaganat, műtét nélkül mire számíthatok?
Tüdőrák? - Csípőfájdalom, 80 éves nagypapám
Tüdődaganat, hányás, dohányzás - Párom problémája ...


Jóindulatú tüdődaganat tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása ...

Íme, a rákdiagnosztika legújabb vívmánya! Egyszerűbb lesz a tüdődaganat szűrése
Íme, a rákdiagnosztika legújabb vívmánya! Egyszerűbb lesz a tüdődaganat szűrése
Belga kutatók új vizsgáló eljárást alkottak meg.

Tüdődaganatok mortalitása és részaránya az összes daganatos halálozásból ...

Tüdődaganatok
A rosszindulatú megbetegedések között hazánkban és megyénkben egyaránt leggyakoribb a tüdőrák. Bács-Kiskun megyében 1999-ben 268 új tüdőrákos beteg volt. 100 új betegből csak mintegy 20-25%-ukat lehet megoperálni, a többiek szakmai okok miatt műtétre alkalmatlanok.

~: a cigaretta légzőszervekre káros hatásait nem kell magyarázni. Mégsem kap mindenki tüdőrákot a dohányzástól, mást pedig - bár életében nem dohányzott - mégis megtámadja ez a betegség. A fizikai tényezőkön kívül a lelki "elnehezülés" állhat a háttérben.

A ~ok lehetnek jóindulatúak (benignusak) vagy rosszindulatúak (malignusak).

A ~ok kezelésére is elérhető lesz új készítmény a fekvőbeteg-ellátásban.

A ~ világszerte évente 1,3 millió ember haláláért felelős. Hazánkban a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2007-ben 10404 új esetet regisztráltak, a tüdőrák ugyanakkor a daganatos halálozásban is első helyen áll, ...

Az összes ~os eset 80 százaléka nem kissejtes tüdőrák, nagyjából fele-fele arányban adenokarcinóma, illetve pikkelysejtes karcinóma. Utóbbi rosszul reagál a kemoterápiára, valamint a sugárkezelésre, és mindeddig nincs célzott terápiája.

Tűbiopsziával ~ból is mintát lehet venni, ha arra van szükség. A bőr érzéstelenítését követően, gyakran komputertomográf irányítása alatt, a biopsziás tűt a daganatba vezetik, és sejteket vagy kis szövetmintát vesznek, amit aztán laboratóriumban vizsgálnak tovább.

A nem kissejtes ~ a tüdőrák leggyakoribb típusa: a tüdőrákos esetek mintegy 85 százalékában ez a típus alakul ki.

Az inoperábilis ~ok RF kezelésében elért eredményeikről számos munkacsoport számolt már be figyelemreméltó eredményekkel. Jól megközelíthető, viszonylag perifériásabb lokalizációjú, nagy műtéti kockázatot jelentő esetekben jól használható eljárás. Nagyobb vascularis képlet közelsége (a.

A csontáttéteket leggyakrabban emlő-, prosztata-, és ~ok okoznak, a vérképző szervrendszer daganatos megbetegedései közül pedig főleg az ún. myeloma multiplex érinti a csontokat is.
A csontokban kialakuló áttétek hosszú ideig tünetmentesek lehetnek.

Kicsi, fel nem ismert ~ok bárkinél kialakulhatnak, dohányosoknál azonban sokkal nagyobb erre az esély.

Az elsődlegesen kialakuló jóindulatú ~ok 30 %-a bizonyul később rosszindulatúnak. A jóindulatú tüdőtumorok a tüdőszerkezetből kialakuló neoplazma léziók heterogén csoportja. Magukban foglalják a hörgőmirigy daganatokat, a hamartomákat és a ritka neoplazmákat (pl.

Megtévesztő tumormarkerek ~okban

A daganatok laboratóriumi diagnosztikájában elterjedt a tumormarkerek használata, azonban ezek szervspecifikussága eltérő lehet. A tüdőrákok egy része különféle tumormarkereket termel, amelyek megnehezíthetik a primer tumor azonosítását.

Sokan azt hiszik, hogy a tüdőszűrés a ~ felismerésére szolgál. Való igaz, hogy a tüdőrákok közel egyharmadára tüdőszűrés útján derül fény, ám ez a módszer elsősorban a gümőkór, azaz a tbc felfedezésére szolgál. A betegség elleni védekezésről dr.

Napjainkban is a haemoptoe leggyakrabban bronchiectasiahoz, bronchitishez, infekciókhoz és ~okhoz társul, de nem elhanyagolható, a iatrogén ártalmak , vérnyomáskiugrások miatt megjelenő alsólégúti vérzések száma sem.

Az egészséges életmódban nincs helye a dohányfüstnek. A ~ok 80 százalékáért a dohányzás a felelős, de megnöveli a szájüreg-, a torok-, a garat-, a nyelőcső-, a hasnyálmirigy-, a méhnyak-, és a húgyhólyagdaganatok előfordulásának gyakoriságát is. A dohányzást sohasem késő abbahagyni! ...

A ~ok stádiumbeosztása, a műthetőség feltételei pontosabbá válnak, mert a légutak, a tumor, a nyirokcsomókkal és érképletekkel való összefüggése is jobban megítélhetők (6, 18, 23).
A nyelőcsődaganatok kezelésének megtervezésekor mindig eldöntendő a daganat és a légcső viszonya.

velem nem történhet meg - Egy ~os beteg története
Hepatitis C vírus - veszélyesebb lehet mint a HIV vírus
Lázas állapot csecsemő és kisgyermek korban - Kérdések és válaszok a lázcsillapításról / Dr. Hídvégi Edit ...

Egyes ~ok például ACTH nevű hormont termelnek. Ez az anyag - amelyet normális körülmények között az agyalapi mirigy szigorúan szabályozott körülmények között termel - serkenti a mellékvesekéreg működését.

A klinikákon a legtöbb páciens daganatos betegségben és krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenved. A ~ jelenleg még nem gyógyítható, a COPD gyógyhajlama sem optimális.

'2000-2003. között a férfi daganatos megbetegedések száma 34 359-ről 40 366-ra növekedett. Az egyes daganattípusok megoszlása szerint a 2000. évben a ~ a leggyakoribb 20,5%-os részesedéssel. A vastagbéldaganatok morbiditása az összes daganatos megbetegedés 13,0%-a,..' ...

Száraz pleuritis a mellhártyalemezek folyadék képződés nélküli gyulladása, mely tüdőgyulladás, tbc, tüdőtályog, tüdőembólia, tüdőinfarctus, ~, autoimmun betegségek mellett jön létre.

A szilícium belélegezve mérgező, szilikózishoz vezethet. Ez a veszély elsősorban a szilíciumbányászokat érinti, akik belélegzik a szilíciumrostokat: a betegség munkaképtelenséget és rosszindulatú ~okat eredményezhet.

Gyors növekedésű, agresszív daganat, amely - nevének megfelelően - nagy, rendellenes küllemű sejtekből áll. A tüdőrák ezen típusa is többnyire a tüdőállomány perifériás, a szélek felé eső területéről indul ki. A nagysejtes tüdőrák a ~ok körülbelül 10-20%-át alkotja.

...

Feltehetőleg részben ennek mellékhatásaként az esetek 10-20%-ában a kezelést követően, 10-15 éves késéssel másodlagos karcinómák is kialakulhatnak. Ezek sokszor ~ formájában jelentkeznek, így a korábbi dohányzás szerepe sem zárható ki egyértelműen.

A primaer ~ok általában klinikailag is elkülöníthetőek a metastasisoktól, soliterek, helyileg infiltratív növekedést mutatnak, de egyes esetekben nehéz elkülöníteni őket metastatizáló tumoroktól.

Jóindulatú és ártalmatlan szívzörejek
Jóindulatú gégedaganatok
Jóindulatú melléküreg-daganatok
Jóindulatú prosztata-daganat
Jóindulatú szívdaganatok
Jóindulatú ~
Jóindulatú zsírszöveti daganat
Jóindulatú zsírszöveti daganat
Jóslófájások ...

Nem meglepő tehát, hogy a tüdő állományába tartósan és nagy mennyiségben bejutó káros vegyületek idővel kóros elváltozásokhoz, nemritkán tüdőrák kialakulásához vezetnek. A tüdőrák esetében sok olyan külső hatást (vagy rizikótényezőt) találtak, melyek szoros kapcsolatban állnak a ~ ...

Sok esetben a hörgőben kezdődő daganat nem mutat felismerhető árnyékot, míg egy bizonyos méretet el nem ér. E felismerési nehézségek valamint a ~ gyors terjedése indokolja - különösen az életkor növekedésével - a gyakorinak számító, évenkénti szűrővizsgálaton való részvételt.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Daganat, Daganatok, Tüdőrák, Tumor, Tüdőgyulladás?

◄ Tüdőaszthma   Tüdőembólia ►
 
RSS Mobile