Kezdőlap (Triglicerid)

 Betegségek 

Kezdőlap  
 
 
Kezdőlap » Betegségek » Triglicerid


 

Triglicerid

Betegségek  Trichotillománia  Triglicerin
2014.04.18

Trigliceridek a vérben
A trigliceridek kevésbé közismert vegyületek, melyek szintén felelősek a szívinfarktus megnövekedett kockázatáért.


Triglicerid szint
A triglicerid szint mérés során a vérben az egyik zsír-féleség mennyiségét határozzák meg. A trigliceridek a koleszterintől különböznek; ez utóbbit gyakran egyidejűleg határozzák meg.
Ossza meg másokkal is! ...

triglicerid
a vérzsírok egyik fajtája, ún. neutrális zsír, mely 3 molekula zsírsavból és 1 molekula glicerinből áll. Triglicerid a sertészsír, a vaj, a margarin, az olaj, stb, csak mindegyikre más-más zsírsav-összetevő a jellemző.

Trigliceridek
Más néven: TG, TRIG
Hivatalos név:
Kapcsolódó vizsgálatok: Koleszterin, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, Lipid profil ...

A triglicerid szint zsír-és szénhidrát szegény étrenddel csökkenthető. A bilirubin emelkedés hátterében állhat egy veleszületett enzimhiány, ami semmi teendőt nem igényel, a TCT és segment szám emelkedés mögött dohányzás állhat.

Koleszterin- és trigliceridcsökkentő szerek
A kezelés célja: a készítmények - megfelelő diéta tartása mellett - csökkentik a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.
Az ide tartozó készítmények felsorolását a tábIázatban adjuk meg.

Trigliceridek

Az étkezési zsírok alapvető alkotóelemei a trigliceridek, amelyek a glicerinnek három molekula zsírsavval képzett észterei. A trigliceridek fizikai tulajdonságát a zsírsavlánc hossza, telítettségi állapota határozza meg.

Trigliceridek
A vér trigliceridszintjének megemelkedése elősegíti a verőereket elzáró zsíros lerakódás (plakk) kialakulását (érelmeszesedés), megnehezítve ezzel az oxigéndús vér eljutását a szívhez.

Triglicerid
A triglicerid egy olyan zsír, ami az ételből kerül szervezetünkbe. Önmagában a magas triglicerid szint nem okoz arterioszklerózist, azonban káros, ha magas koleszterinszinttel párosul.

Triglicerid a vérben 1700
Szakértő neve:
A kérdés szakterületi besorolása: Diabetológia ...

Triglicerid:
Ha az ön vérében a triglicerid szintje emelkedett, a probléma legtöbbször elég egyszerű: a jelenséget jórészt a súlyfölösleg okozza.

triglicerid - triglyceride (bővebben)
trigliceridek - triglycerides (bővebben)
trigonocephalia - trigonocephaly, metopic synostosis, (bővebben) ...

A Triglicerid egy koleszterinen kívüli vérzsírösszetevő. Értéke erősen változik az étkezéssel, emiatt kell éhgyomorral mennünk a vérvételre. Szintje főleg cukorbetegségben, alkoholfogyasztásnál, metabolikus szindrómában emelkedik meg.

A trigliceridek és a koleszterin a sejtmembrán fontos alkotórészei.

A triglicerid és a rossz koleszterin szint gyorsabban csökken, ha a halolaj szedésének megkezdésével egyidőben a fizikai aktivitást is növeljük. Ez az izomban található speciális enzim a lipoprotein lipáz aktivitás fokozódásának tudható be.

A triglicerid szint kapcsolódik a szívbetegségekhez?
A koleszterintől eltérő típusú vérzsír-szint is kulcsfontosságú szerepet játszhat a szívbetegségek kialakulásában egy új tanulmány szerint.
Bővebben...

TG - Triglicerid
A táplálékkal felvett zsírok legfőbb alkotórészei a trigliceridek, testünk zsírszövetei is legnagyobbrészt ezekből állnak. Tartalékzsírként elraktározva a test legfontosabb energiaforrását jelentik.

Magas trigliceridszint: a triglicerid a zsírok egyik fajtája. Vérszintjének normál felső határa 1.7 mmol/l. Hasnyálmirigy-gyulladás veszélyével rendszerint a 10 mmol/l feletti érték jár.

TG - Triglicerid
A trigliceridek a táplálékkal felvett zsírok fő alkotórészei, melyek - a zsírsejtekbe jutva - elraktározódnak a szervezetben.

Triglicerid
A zsírokon belül az úgynevezett valódi zsírok kémiailag trigliceridek (a glicerin három molekula zsírsavval képzett észterei). A szobahőmérsékleten szilárd trigliceridek a zsírok, a folyékonyak az olajok.

Triglicerid
2 mmol/l alatt
A fenti értékek átlagos kockázatú, egészséges emberekre vonatkoznak.

triglicerid szint szabályszegés tejcsorgás kilábal alváshiány orr szakértő válaszol penészgomba fogmosás kerékpározás pihenés szexuális zavar torna gyomorfertőzés bütyök számítástehcnika anyagcsere háztartás ruházat nőgyógyász Schlatter-Osgood ...

Triglicerid : TG. A vérben található egyik zsírfajta. Kívánatos szintje 2 mmol/l alatti.

A triglicerid
A koleszterinszint mellett egy másik zsírféleség, a triglicerid is rizikófaktornak tekinthető. Normális értéke 2,3 mmol/l alatt van.

A triglicerid egy másik vérzsírféleség, melynek normális felső hatása 2.3 mmol/l. Újabb ajánlások szerint ideális, ha értéke, 1.7 mmol/l alatt marad.

a triglicerid-metabolizmusra nem hat
a máj LDL-receptorainak számát növeli
HDL, LDL â†"
homozigóta familiaris hypercholesterinaemiában adják
lipofil antioxidáns ...

A trigliceridek szintjének pontos meghatározásához a vért 12 órás koplalás után kell levenni, a többi paramétert kevésbé befolyásolja a legutolsó étkezés.
Atherogen index = összkoleszterin / (HDL-koleszterin - összkoleszterin): célértéke: 4.

A triglicerideknek az ateroszklerózis kialakulásában betöltött szerepe nem teljesen tisztázott.

Serumtriglicerid-emelkedés, serum HDL-koleszterin csökkenés és összes koleszterin emelkedés. A gyakorlatban a lipidszintekre gyakorolt hatás csekély, és nem befolyásolja a gyógyszerválasztást.
Ellenjavallatok ...

magas triglicerid vérszint
A 2-es típusú diabétesz kezelése
A kezelés célja a vércukorszint normál (vagy normál-közeli) szinten tartása.

Csökkentik a trigliceridek szintjét. Ezek a koleszterinnel ro­kon vérzsírok hozzájárulhatnak a szívbetegség kialakulásához.
Csökkentik a gyulladást az artériákban, és hatásukra a szív képes lesz erősebben pumpálni.

Hogy a magas triglicerid szint növeli-e a szívroham és a szélütés kockázatát, bizonytalan. A 150 mg/dl (3,9 mmol/l) feletti trigliceridszint kórosnak számít, de a jelek szerint nem mindenkinél jelent kockázatot.

Bizonyította, hogy a trigliceridek megölik az olyan baktériumokat, mint a Streptococcust - a torokfertőzés, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás okozója -, a Staphylococcust - az ételmérgezés illetve húgyúti fertőzések okozóját -, ...

Az omega 3 zsírsavak a HDL koleszterin szint emelése mellett még egy nagyon kedvező tulajdonsággal is bírnak: csökkentik a vér triglicerid (vérzsír) szintet is, ami szintén nagyon kívánatos.

trigliceridszint értékét. Hazánkban a trigliceridszint emelkedés okozza a legtöbb keringési zavart. (Ez egyéni adottságoktól is függ.) Ilyenkor a vér opálosabbá válik, az oxigén szállítás gyengül és szívműködési probléma is előállhat.

Eszerint a (zsigeri) zsír tömegének megnövekedése kapcsán a korábban nagyrészt a szüléstől fogva üres zsírsejtek kitelítődnek trigliceriddel, miáltal felületük jelentősen megnő. A felületegységre jutó inzulinreceptorok száma értelemszerűen csökken.

Az AFCAPS/TexCAPS tanulmányban 6605 egyént vizsgáltak, akiknek a koleszterinszintjük mérsékelten emelkedett volt (5,71 mmol/l, LDL-koleszterin: 3,89 mmol/l), a triglicerid-szintjük közel normális (1,78 mmol/l), ...

Szervezetünkben megtalálhatóak továbbá a táplálékból felvett, a vérben keringő zsírok is, amelyeket orvosi nyelven triglicerideknek nevezünk.

Bevitelük csökkenti a trigliceridszintet, napi 2 g-nál nagyobb bevitele a trigliceridszintet 20 %-kal csökkentette.

A különböző statinok (atorvastatin, rosuvastatin, fluvastatin, simvastatin, pravastatin) hatékonyan képesek csökkenteni a koleszterin szintet, a fibrátok (fenofibrat, bezafibrat, ciprofibrat) pedig a triglicerid szintet.

segíthetnek a szervezetnek a véráramban lévő káros trigliceridszintek csökkentésében. A vér magas trigliceridszintje hozzájárul az érelmeszesedéshez és más szív- és érrendszeri betegségekhez.

Fontos a koleszterin- és vérzsír(=triglicerid)-szint ismerete is. A koleszterin fehérjéhez kötött vérzsír. Lehet kártékony, mert lerakódik az érfalban, csökkentve annak rugalmasságát és szűkítve lumenét. Ilyen az LDL-koleszterin.

- Trigliceridek meghatározása
- Koleszterin (összes) meghatározása
- Kálcium meghatározása
- Foszfát meghatározása
- Széklet vizsgálata ( széklettel ürített zsírtartalom)
- Duodenumnedv vizsgálata ( üledék,fizikai jell., enzimek,alkotórészek ) ...

Az étkezésben szerepet játszó zsírok nagy többségét hosszú láncú trigliceridek alkotják. Azonban a közepes láncú trigliceridek jobbak a ketogén diéta szempontjából. Ezért a diéta egyik speciális változata kókuszpálmaolajat alkalmaz az energiaigény kb.

- Első bizonyíték a triglicerid/HDL arány szerepére

A kockázati tényezők párhuzamos fennállása exponenciális veszélyeztetettséget jelent, így diabetes mellitusban a cardiovascularis betegségek sokkal súlyosabbak.

emelkedett triglicerid szint;
csökkent HDL ("védő koleszterin") szint;
emelkedett vérnyomás (az is számít, ha vérnyomáscsökkentő kezelésben részesül, vagyis kezelés nélkül magas vérnyomása lenne); ...

Egy fehérje, a CLOCK összefügg a napi életritmussal, valamint a triglicerideket szállító fehérje, az MTP termelődésével is. A mutáns állatokban ezek megváltozott működése lehet a háttérben.

Van még egy zsirfajta a vérben, amely szintén szerepet játszhat az érelmeszesedés kialakulásában, ez a triglicerid.

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ...

15%-al, triglicerid szintje kb. 40%-al csökken, miközben a "jó" koleszterin (HDL, High Density Lipoprotein) szintje 15-20%-al nő.

A testmozgás előnyös hatása összetett: csökken az inzulin rezisztencia, a vércukorszint, a vérzsír értékei (koleszterin, triglicerid), a testsúly, a vérnyomás, viszont nő a HDL ('jó') koleszterin szintje, a fizikai terhelhetőség, javul a közérzet, ...

A cukrok hatására az egyik zsírféleség   a triglicerid - különösen felszaporodik a vérben, s a kockázatok fokozódnak. Infarktus után tehát nagyon fontos, hogy zsír- és cukorszegény legyen a diéta.

-Laboratóriumi vizsgálatok: szérum vércukor, összkoleszterin, triglicerid, vérkép, We, kreatinin, carbamid nitrogen, húgysav, GOT, GPT, gamma GT, vizeletvizsgálat (ezek segítségével kiszűrhetők az érbetegségek rizikófaktorai, és a cukorbetegség, ...

Fontos zsírfajta még a triglicerid, amelynek kórosan magas szintje önmagában is szívinfarktusra hajlamosít. A vérzsírok szintje a korral nő, a férfiak kockázata nagyobb.

Rizikófaktorai a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) emelkedett szintje, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és nem utolsó sorban a dohányzás, mivel a nikotin - közvetlenül hatva az erek falára - szűkíti az ér keresztmetszetét.

Ezek a plasmaban lipaemia idején mutatkoznak, a trigliceridek hidrolízisét katalizálják, ha azok proteinnel kapcsolódnak és ha egy acceptor (pl. serum albumin) is jelen van, ezáltal feltisztítják a plasmat.
alvadási faktor ...

Ez utóbbit viscerális zsírszövetnek nevezzük, amelyik különösen veszélyes, mivel fokozza az érelmeszesedést. A vérzsírszint-változás során növekszik a rossz koleszterinszint és csökken a jó koleszterinszint mennyisége. A vérben lévő triglicerid is ...

bizonyították, hogy az étkezések előtt fogyasztott grépfrút segíthet a zsírbontásban, bár a mechanizmusa még nem teljesen tisztázott. Ráadásul a grépfrút rákmegelőző liminoidokat és likopéneket tartalmaz, a vörös húsú változat pedig a trigliceridek ...

menstruációs zavarok, csökkent libido satöbbi Sokszor szűrővizsgálatként vagy más okból végzett laboratóriumi vizsgálat eredménye veti fel az emésztési-, felszívódási zavar lehetőségét, így például az alacsony vérzsír (koleszterin, triglicerid), vas, ...

A halolajkapszulákkal kapcsolatban nem árt elővigyázatosnak lenni, mert a rosszabb minőségűek egyfelől nem tartalmaznak elegendő omega-3 zsírsavat, másfelől nem elég tiszták, ráadásul ha nem észterezettek, akkor triglicerideket is tartalmaznak, ...

Lásd még: Lásd még: Koleszterin, Cukorbetegség, Magas vérnyomás, Diabétesz, Szívbetegség

Betegségek  Trichotillománia  Triglicerin
2014.04.18

 
RSS Mobile