Kezdőlap (Triglicerid)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Triglicerid

Betegségek  Trichotillománia  Triglicerin

Triglicerid szint
A triglicerid szint mérés során a vérben az egyik zsír-féleség mennyiségét határozzák meg. A trigliceridek a koleszterintől különböznek; ez utóbbit gyakran egyidejűleg határozzák meg.
Ossza meg másokkal is! ...


triglicerid
a vérzsírok egyik fajtája, ún. neutrális zsír, mely 3 molekula zsírsavból és 1 molekula glicerinből áll. Triglicerid a sertészsír, a vaj, a margarin, az olaj, stb, csak mindegyikre más-más zsírsav-összetevő a jellemző.

Trigliceridek
Más néven: TG, TRIG
Hivatalos név:
Kapcsolódó vizsgálatok: Koleszterin, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, Lipid profil ...

A triglicerid szint zsír-és szénhidrát szegény étrenddel csökkenthető. A bilirubin emelkedés hátterében állhat egy veleszületett enzimhiány, ami semmi teendőt nem igényel, a TCT és segment szám emelkedés mögött dohányzás állhat. Természetesen a klinikai tünetek nélkül ezek csak feltételezések! ...

Koleszterin- és trigliceridcsökkentő szerek
A kezelés célja: a készítmények - megfelelő diéta tartása mellett - csökkentik a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.
Az ide tartozó készítmények felsorolását a tábIázatban adjuk meg.

~ek

Az étkezési zsírok alapvető alkotóelemei a ~ek, amelyek a glicerinnek három molekula zsírsavval képzett észterei. A ~ek fizikai tulajdonságát a zsírsavlánc hossza, telítettségi állapota határozza meg.

~ek
A vér ~szintjének megemelkedése elősegíti a verőereket elzáró zsíros lerakódás (plakk) kialakulását (érelmeszesedés), megnehezítve ezzel az oxigéndús vér eljutását a szívhez. A magas ~szint fokozza a szívinfarktus veszélyét.

~
A ~ egy olyan zsír, ami az ételből kerül szervezetünkbe. Önmagában a magas ~ szint nem okoz arterioszklerózist, azonban káros, ha magas koleszterinszinttel párosul. Főleg a szénhidrát gazdag táplálkozás emeli meg a szintjét, cukorbetegségben is mindig magas.

~ a vérben 1700
Szakértő neve:
A kérdés szakterületi besorolása: Diabetológia ...

~ - triglyceride (bővebben)
~ek - triglycerides (bővebben)
trigonocephalia - trigonocephaly, metopic synostosis, (bővebben) ...

~ek
Fontos sejtalkotóként a zsírok ebben a formában vannak jelen a szervezetedben. Számos folyamathoz szükséged van rájuk: részt vesznek például a hormonok és emésztőanyagok építésében, de túlzott jelenlétük káros lehet.

A ~ egy koleszterinen kívüli vérzsírösszetevő. Értéke erősen változik az étkezéssel, emiatt kell éhgyomorral mennünk a vérvételre. Szintje főleg cukorbetegségben, alkoholfogyasztásnál, metabolikus szindrómában emelkedik meg.

TG - ~
A táplálékkal felvett zsírok legfőbb alkotórészei a ~ek, testünk zsírszövetei is legnagyobbrészt ezekből állnak. Tartalékzsírként elraktározva a test legfontosabb energiaforrását jelentik.

Magas ~szint: a ~ a zsírok egyik fajtája. Vérszintjének normál felső határa 1.7 mmol/l. Hasnyálmirigy-gyulladás veszélyével rendszerint a 10 mmol/l feletti érték jár.

~
2 mmol/l alatt
A fenti értékek átlagos kockázatú, egészséges emberekre vonatkoznak. Azoknak, akiknek már kimutatott koszorúér-betegségük, cukorbetegségük van, vagy a kockázatuk egyéb ok miatt emelkedett, a fenti beosztásnál még szigorúbb értékeket írnak elő.

~ szint szabályszegés tejcsorgás kilábal alváshiány orr szakértő válaszol penészgomba fogmosás kerékpározás pihenés szexuális zavar torna gyomorfertőzés bütyök számítástehcnika anyagcsere háztartás ruházat nőgyógyász Schlatter-Osgood priapizmus piercing hidrokele véráram bacilus ...

~ : TG. A vérben található egyik zsírfajta. Kívánatos szintje 2 mmol/l alatti.
Trikuszpidális (háromhegyű) billentyű : A jobb pitvar és a jobb kamra között található, három vitorlából álló billentyű, amely a kamrák összehúzódása alatt zárt, azok elernyedésekor pedig kinyílik.

A ~
A koleszterinszint mellett egy másik zsírféleség, a ~ is rizikófaktornak tekinthető. Normális értéke 2,3 mmol/l alatt van.

A ~ egy másik vérzsírféleség, melynek normális felső hatása 2.3 mmol/l. Újabb ajánlások szerint ideális, ha értéke, 1.7 mmol/l alatt marad.

A ~ek, a koleszterin és észterei hidrofób (víztaszító) molekulák, melyeket a plazma vizes közegében kell szállítani. A szállítást bonyolult biokémiai stuktúrák, a lipoproteinek végzik, melyek a hidrofób molekulákat hidrofil burokba zárják, elválasztva azokat a vizes közegtől.

a ~-metabolizmusra nem hat
a máj LDL-receptorainak számát növeli
HDL, LDL â†"
homozigóta familiaris hypercholesterinaemiában adják
lipofil antioxidáns ...

A ~ek szintjének pontos meghatározásához a vért 12 órás koplalás után kell levenni, a többi paramétert kevésbé befolyásolja a legutolsó étkezés.
Atherogen index = összkoleszterin / (HDL-koleszterin - összkoleszterin): célértéke: 4.
Szponzorált hirdetések ...

A ~eknek az ateroszklerózis kialakulásában betöltött szerepe nem teljesen tisztázott.

Serum~-emelkedés, serum HDL-koleszterin csökkenés és összes koleszterin emelkedés. A gyakorlatban a lipidszintekre gyakorolt hatás csekély, és nem befolyásolja a gyógyszerválasztást.
Ellenjavallatok ...

magas ~ vérszint
A 2-es típusú diabétesz kezelése
A kezelés célja a vércukorszint normál (vagy normál-közeli) szinten tartása. Ebben legfontosabb a súlycsökkentés, rendszeres testedzés, megfelelő étkezés és a folyamatos vércukorszint-ellenőrzés.
A kezelés leggyakoribb elemei: ...

A magas ~szint fokozza a cukorbetegséggel kapcsolatos idegrendszeri elfajulás (neuropátia) kockázatát.
Egyre többet tudunk a koleszterinről ...

Emelkedett ~szint esetén fontos annak gyógyszeres kezelése, és a magas zsírtartalmú étkezések kerülése.
Ismeretlen eredetű hasnyálmirigy-gyulladás után is tartózkodjunk a zsíros étkezésektől és az alkoholfogyasztástól (ez egyébként is hasznos).
Gyógyulási esélyek:
...

Csökkentik a ~ek szintjét. Ezek a koleszterinnel ro­kon vérzsírok hozzájárulhatnak a szívbetegség kialakulásához.
Csökkentik a gyulladást az artériákban, és hatásukra a szív képes lesz erősebben pumpálni.

Hogy a magas ~ szint növeli-e a szívroham és a szélütés kockázatát, bizonytalan. A 150 mg/dl (3,9 mmol/l) feletti ~szint kórosnak számít, de a jelek szerint nem mindenkinél jelent kockázatot.

Bizonyította, hogy a ~ek megölik az olyan baktériumokat, mint a Streptococcust - a torokfertőzés, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás okozója -, a Staphylococcust - az ételmérgezés illetve húgyúti fertőzések okozóját -, a Neisseriat - mely az agyhártyagyulladás, a gonorrhoea, ...

Magas koleszterin-, ~szint, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, dohányzás, mozgáshiány. Férfiaknál gyakoribb.
Kezelése
Gyógyszeres kezelés, szívkatéterezés.

~szint értékét. Hazánkban a ~szint emelkedés okozza a legtöbb keringési zavart. (Ez egyéni adottságoktól is függ.) Ilyenkor a vér opálosabbá válik, az oxigén szállítás gyengül és szívműködési probléma is előállhat.

Az AFCAPS/TexCAPS tanulmányban 6605 egyént vizsgáltak, akiknek a koleszterinszintjük mérsékelten emelkedett volt (5,71 mmol/l, LDL-koleszterin: 3,89 mmol/l), a ~-szintjük közel normális (1,78 mmol/l), ...

Bevitelük csökkenti a ~szintet, napi 2 g-nál nagyobb bevitele a ~szintet 20 %-kal csökkentette. Emellett emelik a védőfaktor HDL-koleszterinszintet, javítják a véráramlást, fokozzák az erek rugalmasságát, ezáltal csökkenti a vérrögképződés veszélyét és a szív terhelését.

A különböző statinok (atorvastatin, rosuvastatin, fluvastatin, simvastatin, pravastatin) hatékonyan képesek csökkenteni a koleszterin szintet, a fibrátok (fenofibrat, bezafibrat, ciprofibrat) pedig a ~ szintet.

segíthetnek a szervezetnek a véráramban lévő káros ~szintek csökkentésében. A vér magas ~szintje hozzájárul az érelmeszesedéshez és más szív- és érrendszeri betegségekhez.
emellett csökkenthetik a közepesen magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását.

Megelőzésükben a helyes táplálkozás és rendszeres mozgás mellett a vérzsírok (koleszterin és ~) csökkentése a legfontosabb.

Egy 63 éves férfibeteg ~ és koleszterin szintjét nem sikerült megfelelően csökkenteni ún. Fibrát származékkal, ezért az orvos felírt neki mellé egy másik csoportba tartozó koleszterinszint csökkentő ún. sztatin származékot 20mg-os adagban.

- ~ek meghatározása
- Koleszterin (összes) meghatározása
- Kálcium meghatározása
- Foszfát meghatározása
- Széklet vizsgálata ( széklettel ürített zsírtartalom)
- Duodenumnedv vizsgálata ( üledék,fizikai jell., enzimek,alkotórészek )
- Secretin meghatározása
- Lundh próba ...

- Első bizonyíték a ~/HDL arány szerepére

A kockázati tényezők párhuzamos fennállása exponenciális veszélyeztetettséget jelent, így diabetes mellitusban a cardiovascularis betegségek sokkal súlyosabbak.

A diszlipidémia jellemzője a megemelkedett ~ szint, magas LDL és alacsony HDL koleszterin szint, és ez összefüggésben áll a megnövekedett viszcerális zsír mennyiségével, amely a hasi elhízást okozza.

emelkedett ~ szint;
csökkent HDL ("védő koleszterin") szint;
emelkedett vérnyomás (az is számít, ha vérnyomáscsökkentő kezelésben részesül, vagyis kezelés nélkül magas vérnyomása lenne); ...

Laborleletekben a vérzsírszintek -~, LDL koleszterin, LDL/HDL arány, a homocisztein szint-, illetve a vércukor szint, amire fokozott figyelmet érdemes fordítani. A homocisztein az aminosav anyagcsere közti terméke, és egy fontos laborparaméter, amit rutinszerűen nem néznek.

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas ~ szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly.

15%-al, ~ szintje kb. 40%-al csökken, miközben a "jó" koleszterin (HDL, High Density Lipoprotein) szintje 15-20%-al nő. Súlyos máj- illetve veseelégtelenségben szenvedő betegek, illetve epebántalmakkal küzdők ezeket a gyógyszereket nem szedhetik.

A testmozgás előnyös hatása összetett: csökken az inzulin rezisztencia, a vércukorszint, a vérzsír értékei (koleszterin, ~), a testsúly, a vérnyomás, viszont nő a HDL ('jó') koleszterin szintje, a fizikai terhelhetőség, javul a közérzet, az alvás minősége, egyszóval, javul az életminőség.

A cukrok hatására az egyik zsírféleség   a ~ - különösen felszaporodik a vérben, s a kockázatok fokozódnak. Infarktus után tehát nagyon fontos, hogy zsír- és cukorszegény legyen a diéta.

A vérlipidek (össz-, LDL-, HDL-koleszterin-, ~-, lipoprotein-szint) kóros értéke a cardio-vascularis megbetegedések szempontjából fontos rizikófaktort jelent.
Enzimértékek - sport és laborértékek
A májenzimértékek változása a sportolók szervezetében az egyik legtöbbet vitatott kérdés.

omega-3-zsírsavak gátolják a trombózisképződést, csökkentik a vér ~ szintjét, megelőzik az aritmiás szívműködés, illetve a cukorbetegség kialakulását és javítják az immunrendszer működését.

-Laboratóriumi vizsgálatok: szérum vércukor, összkoleszterin, ~, vérkép, We, kreatinin, carbamid nitrogen, húgysav, GOT, GPT, gamma GT, vizeletvizsgálat (ezek segítségével kiszűrhetők az érbetegségek rizikófaktorai, és a cukorbetegség, ...

Ezek a plasmaban lipaemia idején mutatkoznak, a ~ek hidrolízisét katalizálják, ha azok proteinnel kapcsolódnak és ha egy acceptor (pl. serum albumin) is jelen van, ezáltal feltisztítják a plasmat.
alvadási faktor
Olyan plasma komponensek, amelyek a vér alvadási folyamatában szerepelnek ...

Fontos zsírfajta még a ~, amelynek kórosan magas szintje önmagában is szívinfarktusra hajlamosít. A vérzsírok szintje a korral nő, a férfiak kockázata nagyobb. 10 %-os ko­lesz­te­rin­szint-csökkenés 20-50 %-kal csökkenti az infarktus rizikóját.

Rizikófaktorai a vérzsírok (koleszterin és ~) emelkedett szintje, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és nem utolsó sorban a dohányzás, mivel a nikotin - közvetlenül hatva az erek falára - szűkíti az ér keresztmetszetét.

Magas ~ és koleszterin szintet csökkent a folyamatos használata. Napi egy csészével igyanak belőle étkezés előtt. A népgyógyászatban légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra is használják. Korlátlan ideig, folyamatosan fogyasztható.

Támogatják különböző mirigyek és szervek működését, így még a zsíroktól annyira óvott szív és érrendszert is, ugyanis egyes kutatások szerint az omega 3 jelenléte több mint ötven százalékkal csökkenti a magas ~eket, végső soron csökkenti a vérzsírt.

A károsodott érfelszín miatt felgyorsul a vérzsírok (koleszterin, ~ek) érfalba történő lerakódása, azaz az érelmeszesedés folyamata. A meszes erek rugalmatlanabbak, tágulékonyságuk csökken. Ennek hatására a szervezetben emelkedik a nyugalmi vérnyomás értéke.

- Kedvező hatással van a HDL és LDL koleszterin arányára, csökkenti a ~ szintet.
- Segíti a székletképződést, és az ürítést (nem okoz hasmenést).
- Javítja az emésztést.
- Cukorbetegek számára fontos szempont, hogy az inulin egy olyan energiaforrás, amely nem emeli a vérckukor szintet.

Ma már tudjuk, hogy mindezért a halak zsírszövetében lévő többszörösen telitetlen zsírsavak, elsősorban az omega-3-zsírsavak felelősek. Csökkentik a vér ~ szintjét, gátolják a vérrögképződésre való hajlamot, javítják az érbelhártya működését és akadályozzák a ritmuszavarok kialakulását.

A vérzsírok összetevői az összkoleszterin (káros: LDL, védő HDL koleszterin) és a ~. Az összkoleszterin szint 5 mmol/l alatt normális.
Az eddigi vizsgálatok valószínűsítik, de egyértelműen nem bizonyították a magas vérzsírszint és az agyinfarktus kapcsolatát.

Az bizonyosnak látszik, hogy a betegség kialakulásában rendkívül nagy szerepe van a rizikófaktoroknak. Ilyen hajlamosító tényező a magas vérzsírszint (koleszterin- és ~szint), a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly, a krónikus vesebetegség, a köszvény és az érgyulladás.

A fogamzásgátlók szedése során igen sok mellékhatás jelentkezhet: hányinger, hányás, fejfájás, mellfeszülés, testsúlyemelkedés, libidóváltozás, lehangoltság, a már említett közti vérzés, kontaktlencse-viselési zavarok, ~szint-, vércukorszint-emelkedés, vérnyomás-emelkedés, ...

-magas vérnyomás és szívbetegség családi halmozódása
-változó kor megjelenése a hölgyeknél
-magas koleszterin és/vagy ~szint
-jellemző panaszok megléte, például csökkenő járástávolság
-váratlan memóriazavar- az agyi erek meszesedésének egyik első tünete lehet! ...

Számos ok vezethet a máj zsíros infiltrációjához az egyszerű kövérségtől a Cushing kóron át a mérgezésekig, melyek egyaránt lehetnek metabolikusak (diabetes), táplálkozási eredetűek (alkoholizmus) és iatrogenek (chemotherapia). A zsír a májsejtekben ~ formájában halmozódik fel.

Ha az ön esetében a szív-érrendszeri megbetegedésnek egyéb rizikófaktorai is felmerülnek (pl. dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód, alkohol, stressz), akkor kezelőorvosa megvizsgálhatja a ~-, HDL- és LDL-értékeit is.

Lipoproteinek szállítják a ~eket, a koleszterint és koleszterin-észtereket. A lipoproteinek eltérő lipid- és fehérjetartalommal rendelkeznek. A lipoproteinek egyike az LDL. Az LDL-receptorok teszik lehetővé az LDL keringésből történő eltávolítását és a koleszterin sejtekbe jutását.

Kimutatták, hogy ezek gyulladáscsökkentő hatással is bírnak és több más előnyös élettani hatás mellett képesek csökkenteni a koleszterinszintet és a ~eket.

A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint (koleszterin és ~) is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják. A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél.

A kémiai vizsgálatok közé tartoznak a pajzsmirigyfunkció, máj - és vesefunkció, ionok, vércukor, koleszterin, koleszterin frakciók, ~, húgysav, összfehérje satöbbi adatok. A vérsejtsüllyedés száma fontos gyulladási tényezőket mutat.

tiltották a koleszterindús ételek fogyasztását, hiszen ebben látták a szív-érrendszeri betegségek megelőzésének egyik kulcsát. Az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az egészséges táplálkozás mellett legalább annyira fontos a rendszeres testmozgás nem csak a magas koleszterin- és ~ ...

Amerikai kutatások bizonyították, hogy az étkezések előtt fogyasztott grépfrút segíthet a zsírbontásban, bár a mechanizmusa még nem teljesen tisztázott. Ráadásul a grépfrút rákmegelőző liminoidokat és likopéneket tartalmaz, a vörös húsú változat pedig a ~ek szintjét is segít csökkenteni.

a szájzúg berepedése és egyéb bőrelváltozások, menstruációs zavarok, csökkent libido satöbbi Sokszor szűrővizsgálatként vagy más okból végzett laboratóriumi vizsgálat eredménye veti fel az emésztési-, felszívódási zavar lehetőségét, így például az alacsony vérzsír (koleszterin, ~), vas, ...

A halolajkapszulákkal kapcsolatban nem árt elővigyázatosnak lenni, mert a rosszabb minőségűek egyfelől nem tartalmaznak elegendő omega-3 zsírsavat, másfelől nem elég tiszták, ráadásul ha nem észterezettek, akkor ~eket is tartalmaznak, és fölösleges kalóriákat viszünk be velük.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Koleszterin, Cukorbetegség, Diabétesz, Diabetes, Magas vérnyomás?

◄ Trichotillománia   Triglicerin ►
 
RSS Mobile