Kezdőlap (Triglicerid)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Triglicerid

Betegségek  Trichotillománia  Triglicerin

Trigliceridek a vérben
A trigliceridek kevésbé közismert vegyületek, melyek szintén felelősek a szívinfarktus megnövekedett kockázatáért. Néhány szakértő úgy véli, hogy a trigliceridek még a koleszterinnél is fontosabb kockázati tényezőt jelentenek.


Triglicerid szint
A triglicerid szint mérés során a vérben az egyik zsír-féleség mennyiségét határozzák meg. A trigliceridek a koleszterintől különböznek; ez utóbbit gyakran egyidejűleg határozzák meg.
Ossza meg másokkal is! ...

triglicerid
a vérzsírok egyik fajtája, ún. neutrális zsír, mely 3 molekula zsírsavból és 1 molekula glicerinből áll. Triglicerid a sertészsír, a vaj, a margarin, az olaj, stb, csak mindegyikre más-más zsírsav-összetevő a jellemző.

Trigliceridek
Más néven: TG, TRIG
Hivatalos név:
Kapcsolódó vizsgálatok: Koleszterin, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, Lipid profil ...

A triglicerid szint zsír-és szénhidrát szegény étrenddel csökkenthető. A bilirubin emelkedés hátterében állhat egy veleszületett enzimhiány, ami semmi teendőt nem igényel, a TCT és segment szám emelkedés mögött dohányzás állhat. Természetesen a klinikai tünetek nélkül ezek csak feltételezések! ...

Koleszterin- és trigliceridcsökkentő szerek
A kezelés célja: a készítmények - megfelelő diéta tartása mellett - csökkentik a vér koleszterin- és trigliceridszintjét.
Az ide tartozó készítmények felsorolását a tábIázatban adjuk meg.

Trigliceridek

Az étkezési zsírok alapvető alkotóelemei a trigliceridek, amelyek a glicerinnek három molekula zsírsavval képzett észterei. A trigliceridek fizikai tulajdonságát a zsírsavlánc hossza, telítettségi állapota határozza meg.

Trigliceridek
A vér trigliceridszintjének megemelkedése elősegíti a verőereket elzáró zsíros lerakódás (plakk) kialakulását (érelmeszesedés), megnehezítve ezzel az oxigéndús vér eljutását a szívhez. A magas trigliceridszint fokozza a szívinfarktus veszélyét.

Triglicerid
A triglicerid egy olyan zsír, ami az ételből kerül szervezetünkbe. Önmagában a magas triglicerid szint nem okoz arterioszklerózist, azonban káros, ha magas koleszterinszinttel párosul. Főleg a szénhidrát gazdag táplálkozás emeli meg a szintjét, cukorbetegségben is mindig magas.

Triglicerid a vérben 1700
Szakértő neve:
A kérdés szakterületi besorolása: Diabetológia ...

Triglicerid:
Ha az ön vérében a triglicerid szintje emelkedett, a probléma legtöbbször elég egyszerű: a jelenséget jórészt a súlyfölösleg okozza.

triglicerid - triglyceride (bővebben)
trigliceridek - triglycerides (bővebben)
trigonocephalia - trigonocephaly, metopic synostosis, (bővebben) ...

Trigliceridek
Fontos sejtalkotóként a zsírok ebben a formában vannak jelen a szervezetedben. Számos folyamathoz szükséged van rájuk: részt vesznek például a hormonok és emésztőanyagok építésében, de túlzott jelenlétük káros lehet.

A Triglicerid egy koleszterinen kívüli vérzsírösszetevő. Értéke erősen változik az étkezéssel, emiatt kell éhgyomorral mennünk a vérvételre. Szintje főleg cukorbetegségben, alkoholfogyasztásnál, metabolikus szindrómában emelkedik meg.

A trigliceridek és a koleszterin a sejtmembrán fontos alkotórészei.

A triglicerid és a rossz koleszterin szint gyorsabban csökken, ha a halolaj szedésének megkezdésével egyidőben a fizikai aktivitást is növeljük. Ez az izomban található speciális enzim a lipoprotein lipáz aktivitás fokozódásának tudható be.

TG - Triglicerid
A táplálékkal felvett zsírok legfőbb alkotórészei a trigliceridek, testünk zsírszövetei is legnagyobbrészt ezekből állnak. Tartalékzsírként elraktározva a test legfontosabb energiaforrását jelentik.

Magas trigliceridszint: a triglicerid a zsírok egyik fajtája. Vérszintjének normál felső határa 1.7 mmol/l. Hasnyálmirigy-gyulladás veszélyével rendszerint a 10 mmol/l feletti érték jár.

Triglicerid
A zsírokon belül az úgynevezett valódi zsírok kémiailag trigliceridek (a glicerin három molekula zsírsavval képzett észterei). A szobahőmérsékleten szilárd trigliceridek a zsírok, a folyékonyak az olajok.

Triglicerid
2 mmol/l alatt
A fenti értékek átlagos kockázatú, egészséges emberekre vonatkoznak. Azoknak, akiknek már kimutatott koszorúér-betegségük, cukorbetegségük van, vagy a kockázatuk egyéb ok miatt emelkedett, a fenti beosztásnál még szigorúbb értékeket írnak elő.

triglicerid szint szabályszegés tejcsorgás kilábal alváshiány orr szakértő válaszol penészgomba fogmosás kerékpározás pihenés szexuális zavar torna gyomorfertőzés bütyök számítástehcnika anyagcsere háztartás ruházat nőgyógyász Schlatter-Osgood priapizmus piercing hidrokele véráram bacilus ...

Triglicerid : TG. A vérben található egyik zsírfajta. Kívánatos szintje 2 mmol/l alatti.
Trikuszpidális (háromhegyű) billentyű : A jobb pitvar és a jobb kamra között található, három vitorlából álló billentyű, amely a kamrák összehúzódása alatt zárt, azok elernyedésekor pedig kinyílik.

A triglicerid
A koleszterinszint mellett egy másik zsírféleség, a triglicerid is rizikófaktornak tekinthető. Normális értéke 2,3 mmol/l alatt van.

A triglicerid egy másik vérzsírféleség, melynek normális felső hatása 2.3 mmol/l. Újabb ajánlások szerint ideális, ha értéke, 1.7 mmol/l alatt marad.

a triglicerid-metabolizmusra nem hat
a máj LDL-receptorainak számát növeli
HDL, LDL â†"
homozigóta familiaris hypercholesterinaemiában adják
lipofil antioxidáns ...

A trigliceridek szintjének pontos meghatározásához a vért 12 órás koplalás után kell levenni, a többi paramétert kevésbé befolyásolja a legutolsó étkezés.
Atherogen index = összkoleszterin / (HDL-koleszterin - összkoleszterin): célértéke: 4.
Szponzorált hirdetések ...

A triglicerideknek az ateroszklerózis kialakulásában betöltött szerepe nem teljesen tisztázott.

Serumtriglicerid-emelkedés, serum HDL-koleszterin csökkenés és összes koleszterin emelkedés. A gyakorlatban a lipidszintekre gyakorolt hatás csekély, és nem befolyásolja a gyógyszerválasztást.
Ellenjavallatok ...

magas triglicerid vérszint
A 2-es típusú diabétesz kezelése
A kezelés célja a vércukorszint normál (vagy normál-közeli) szinten tartása. Ebben legfontosabb a súlycsökkentés, rendszeres testedzés, megfelelő étkezés és a folyamatos vércukorszint-ellenőrzés.
A kezelés leggyakoribb elemei: ...

A magas trigliceridszint fokozza a cukorbetegséggel kapcsolatos idegrendszeri elfajulás (neuropátia) kockázatát.
Egyre többet tudunk a koleszterinről ...

Emelkedett trigliceridszint esetén fontos annak gyógyszeres kezelése, és a magas zsírtartalmú étkezések kerülése.
Ismeretlen eredetű hasnyálmirigy-gyulladás után is tartózkodjunk a zsíros étkezésektől és az alkoholfogyasztástól (ez egyébként is hasznos).
Gyógyulási esélyek:
...

Csökkentik a trigliceridek szintjét. Ezek a koleszterinnel ro­kon vérzsírok hozzájárulhatnak a szívbetegség kialakulásához.
Csökkentik a gyulladást az artériákban, és hatásukra a szív képes lesz erősebben pumpálni.

Hogy a magas triglicerid szint növeli-e a szívroham és a szélütés kockázatát, bizonytalan. A 150 mg/dl (3,9 mmol/l) feletti trigliceridszint kórosnak számít, de a jelek szerint nem mindenkinél jelent kockázatot.

Bizonyította, hogy a trigliceridek megölik az olyan baktériumokat, mint a Streptococcust - a torokfertőzés, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás okozója -, a Staphylococcust - az ételmérgezés illetve húgyúti fertőzések okozóját -, a Neisseriat - mely az agyhártyagyulladás, a gonorrhoea, ...

Magas koleszterin-, trigliceridszint, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, dohányzás, mozgáshiány. Férfiaknál gyakoribb.
Kezelése
Gyógyszeres kezelés, szívkatéterezés.

trigliceridszint értékét. Hazánkban a trigliceridszint emelkedés okozza a legtöbb keringési zavart. (Ez egyéni adottságoktól is függ.) Ilyenkor a vér opálosabbá válik, az oxigén szállítás gyengül és szívműködési probléma is előállhat.

Eszerint a (zsigeri) zsír tömegének megnövekedése kapcsán a korábban nagyrészt a szüléstől fogva üres zsírsejtek kitelítődnek trigliceriddel, miáltal felületük jelentősen megnő. A felületegységre jutó inzulinreceptorok száma értelemszerűen csökken.

Az AFCAPS/TexCAPS tanulmányban 6605 egyént vizsgáltak, akiknek a koleszterinszintjük mérsékelten emelkedett volt (5,71 mmol/l, LDL-koleszterin: 3,89 mmol/l), a triglicerid-szintjük közel normális (1,78 mmol/l), ...

Bevitelük csökkenti a trigliceridszintet, napi 2 g-nál nagyobb bevitele a trigliceridszintet 20 %-kal csökkentette. Emellett emelik a védőfaktor HDL-koleszterinszintet, javítják a véráramlást, fokozzák az erek rugalmasságát, ezáltal csökkenti a vérrögképződés veszélyét és a szív terhelését.

A különböző statinok (atorvastatin, rosuvastatin, fluvastatin, simvastatin, pravastatin) hatékonyan képesek csökkenteni a koleszterin szintet, a fibrátok (fenofibrat, bezafibrat, ciprofibrat) pedig a triglicerid szintet.

segíthetnek a szervezetnek a véráramban lévő káros trigliceridszintek csökkentésében. A vér magas trigliceridszintje hozzájárul az érelmeszesedéshez és más szív- és érrendszeri betegségekhez.
emellett csökkenthetik a közepesen magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását.

Fontos a koleszterin- és vérzsír(=triglicerid)-szint ismerete is. A koleszterin fehérjéhez kötött vérzsír. Lehet kártékony, mert lerakódik az érfalban, csökkentve annak rugalmasságát és szűkítve lumenét. Ilyen az LDL-koleszterin. Értéke akkor jó, ha kevesebb, mint 2,6 mmol/l.

Egy 63 éves férfibeteg triglicerid és koleszterin szintjét nem sikerült megfelelően csökkenteni ún. Fibrát származékkal, ezért az orvos felírt neki mellé egy másik csoportba tartozó koleszterinszint csökkentő ún. sztatin származékot 20mg-os adagban.

- Trigliceridek meghatározása
- Koleszterin (összes) meghatározása
- Kálcium meghatározása
- Foszfát meghatározása
- Széklet vizsgálata ( széklettel ürített zsírtartalom)
- Duodenumnedv vizsgálata ( üledék,fizikai jell., enzimek,alkotórészek )
- Secretin meghatározása
- Lundh próba ...

Az étkezésben szerepet játszó zsírok nagy többségét hosszú láncú trigliceridek alkotják. Azonban a közepes láncú trigliceridek jobbak a ketogén diéta szempontjából. Ezért a diéta egyik speciális változata kókuszpálmaolajat alkalmaz az energiaigény kb. felének fedezésére.

- Első bizonyíték a triglicerid/HDL arány szerepére

A kockázati tényezők párhuzamos fennállása exponenciális veszélyeztetettséget jelent, így diabetes mellitusban a cardiovascularis betegségek sokkal súlyosabbak.

emelkedett triglicerid szint;
csökkent HDL ("védő koleszterin") szint;
emelkedett vérnyomás (az is számít, ha vérnyomáscsökkentő kezelésben részesül, vagyis kezelés nélkül magas vérnyomása lenne); ...

Van még egy zsirfajta a vérben, amely szintén szerepet játszhat az érelmeszesedés kialakulásában, ez a triglicerid. Ezek egy része a táplálékkal felvett zsiradékból származik, de az emberi szervezet egyéb tápanyagokból is, mint például a cukor, tud zsirt előállitani.

A 2-es típusú (időskori) diabétesz pontos oka ismeretlen, rizikótényezőnek számít az életkor, a magas vérnyomás, csökkent glukóztolerancia, alacsony HDL, illetve magas triglicerid szint, terhességi diabétesz, a családban már előfordult cukorbetegség, ülő életmód, egészségtelen étrend, és a túlsúly.

15%-al, triglicerid szintje kb. 40%-al csökken, miközben a "jó" koleszterin (HDL, High Density Lipoprotein) szintje 15-20%-al nő. Súlyos máj- illetve veseelégtelenségben szenvedő betegek, illetve epebántalmakkal küzdők ezeket a gyógyszereket nem szedhetik.

A testmozgás előnyös hatása összetett: csökken az inzulin rezisztencia, a vércukorszint, a vérzsír értékei (koleszterin, triglicerid), a testsúly, a vérnyomás, viszont nő a HDL ('jó') koleszterin szintje, a fizikai terhelhetőség, javul a közérzet, az alvás minősége, egyszóval, javul az életminőség.

A cukrok hatására az egyik zsírféleség   a triglicerid - különösen felszaporodik a vérben, s a kockázatok fokozódnak. Infarktus után tehát nagyon fontos, hogy zsír- és cukorszegény legyen a diéta.

omega-3-zsírsavak gátolják a trombózisképződést, csökkentik a vér triglicerid szintjét, megelőzik az aritmiás szívműködés, illetve a cukorbetegség kialakulását és javítják az immunrendszer működését.

-Laboratóriumi vizsgálatok: szérum vércukor, összkoleszterin, triglicerid, vérkép, We, kreatinin, carbamid nitrogen, húgysav, GOT, GPT, gamma GT, vizeletvizsgálat (ezek segítségével kiszűrhetők az érbetegségek rizikófaktorai, és a cukorbetegség, ...

Ezek a plasmaban lipaemia idején mutatkoznak, a trigliceridek hidrolízisét katalizálják, ha azok proteinnel kapcsolódnak és ha egy acceptor (pl. serum albumin) is jelen van, ezáltal feltisztítják a plasmat.
alvadási faktor
Olyan plasma komponensek, amelyek a vér alvadási folyamatában szerepelnek ...

Fontos zsírfajta még a triglicerid, amelynek kórosan magas szintje önmagában is szívinfarktusra hajlamosít. A vérzsírok szintje a korral nő, a férfiak kockázata nagyobb. 10 %-os ko­lesz­te­rin­szint-csökkenés 20-50 %-kal csökkenti az infarktus rizikóját.

Rizikófaktorai a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) emelkedett szintje, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és nem utolsó sorban a dohányzás, mivel a nikotin - közvetlenül hatva az erek falára - szűkíti az ér keresztmetszetét.

A 2-es típusú, régebben időskori diabéteszként emlegetett, de ma már a fiatalok körében is mind gyakrabban előforduló betegség kialakulásában döntő szerepe van az életkor mellett a magas vérnyomásnak, a szervezet alacsony cukortűrő képességének, a normál értéknél magasabb triglicerid és a káros ...

Magas triglicerid és koleszterin szintet csökkent a folyamatos használata. Napi egy csészével igyanak belőle étkezés előtt. A népgyógyászatban légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra is használják. Korlátlan ideig, folyamatosan fogyasztható.

Támogatják különböző mirigyek és szervek működését, így még a zsíroktól annyira óvott szív és érrendszert is, ugyanis egyes kutatások szerint az omega 3 jelenléte több mint ötven százalékkal csökkenti a magas triglicerideket, végső soron csökkenti a vérzsírt.

A károsodott érfelszín miatt felgyorsul a vérzsírok (koleszterin, trigliceridek) érfalba történő lerakódása, azaz az érelmeszesedés folyamata. A meszes erek rugalmatlanabbak, tágulékonyságuk csökken. Ennek hatására a szervezetben emelkedik a nyugalmi vérnyomás értéke.

- Kedvező hatással van a HDL és LDL koleszterin arányára, csökkenti a triglicerid szintet.
- Segíti a székletképződést, és az ürítést (nem okoz hasmenést).
- Javítja az emésztést.
- Cukorbetegek számára fontos szempont, hogy az inulin egy olyan energiaforrás, amely nem emeli a vérckukor szintet.

Ma már tudjuk, hogy mindezért a halak zsírszövetében lévő többszörösen telitetlen zsírsavak, elsősorban az omega-3-zsírsavak felelősek. Csökkentik a vér triglicerid szintjét, gátolják a vérrögképződésre való hajlamot, javítják az érbelhártya működését és akadályozzák a ritmuszavarok kialakulását.

A vérzsírok összetevői az összkoleszterin (káros: LDL, védő HDL koleszterin) és a triglicerid. Az összkoleszterin szint 5 mmol/l alatt normális.
Az eddigi vizsgálatok valószínűsítik, de egyértelműen nem bizonyították a magas vérzsírszint és az agyinfarktus kapcsolatát.

Az bizonyosnak látszik, hogy a betegség kialakulásában rendkívül nagy szerepe van a rizikófaktoroknak. Ilyen hajlamosító tényező a magas vérzsírszint (koleszterin- és trigliceridszint), a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a túlsúly, a krónikus vesebetegség, a köszvény és az érgyulladás.

A fogamzásgátlók szedése során igen sok mellékhatás jelentkezhet: hányinger, hányás, fejfájás, mellfeszülés, testsúlyemelkedés, libidóváltozás, lehangoltság, a már említett közti vérzés, kontaktlencse-viselési zavarok, trigliceridszint-, vércukorszint-emelkedés, vérnyomás-emelkedés, ...

-magas vérnyomás és szívbetegség családi halmozódása
-változó kor megjelenése a hölgyeknél
-magas koleszterin és/vagy trigliceridszint
-jellemző panaszok megléte, például csökkenő járástávolság
-váratlan memóriazavar- az agyi erek meszesedésének egyik első tünete lehet! ...

Az anyagcsere betegségre többféle definíció is született, általánosságban azonban elmondható, hogy anyagcsere betegségre utal a 30-asnál nagyobb testtömegindex (BMI), deréktáji elhízás, magas triglicerid és alacsony HDL-koleszterin szint, magas vérnyomás (140/90 ...

Számos ok vezethet a máj zsíros infiltrációjához az egyszerű kövérségtől a Cushing kóron át a mérgezésekig, melyek egyaránt lehetnek metabolikusak (diabetes), táplálkozási eredetűek (alkoholizmus) és iatrogenek (chemotherapia). A zsír a májsejtekben triglicerid formájában halmozódik fel.

Ha az ön esetében a szív-érrendszeri megbetegedésnek egyéb rizikófaktorai is felmerülnek (pl. dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód, alkohol, stressz), akkor kezelőorvosa megvizsgálhatja a triglicerid-, HDL- és LDL-értékeit is.

Lipoproteinek szállítják a triglicerideket, a koleszterint és koleszterin-észtereket. A lipoproteinek eltérő lipid- és fehérjetartalommal rendelkeznek. A lipoproteinek egyike az LDL. Az LDL-receptorok teszik lehetővé az LDL keringésből történő eltávolítását és a koleszterin sejtekbe jutását.

Kimutatták, hogy ezek gyulladáscsökkentő hatással is bírnak és több más előnyös élettani hatás mellett képesek csökkenteni a koleszterinszintet és a triglicerideket.

A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják. A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél.

A kémiai vizsgálatok közé tartoznak a pajzsmirigyfunkció, máj - és vesefunkció, ionok, vércukor, koleszterin, koleszterin frakciók, triglicerid, húgysav, összfehérje satöbbi adatok. A vérsejtsüllyedés száma fontos gyulladási tényezőket mutat.

tiltották a koleszterindús ételek fogyasztását, hiszen ebben látták a szív-érrendszeri betegségek megelőzésének egyik kulcsát. Az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az egészséges táplálkozás mellett legalább annyira fontos a rendszeres testmozgás nem csak a magas koleszterin- és triglicerid ...

Az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az egészséges táplálkozás mellett legalább annyira fontos a rendszeres testmozgás nem csak a magas koleszterin- és triglicerid szint megelőzése, hanem annak kezelése szempontjából is. Teljes cikk megtekintés ...

Ez utóbbit viscerális zsírszövetnek nevezzük, amelyik különösen veszélyes, mivel fokozza az érelmeszesedést. A vérzsírszint-változás során növekszik a rossz koleszterinszint és csökken a jó koleszterinszint mennyisége. A vérben lévő triglicerid is emelkedik.

Amerikai kutatások bizonyították, hogy az étkezések előtt fogyasztott grépfrút segíthet a zsírbontásban, bár a mechanizmusa még nem teljesen tisztázott. Ráadásul a grépfrút rákmegelőző liminoidokat és likopéneket tartalmaz, a vörös húsú változat pedig a trigliceridek szintjét is segít csökkenteni.

a szájzúg berepedése és egyéb bőrelváltozások, menstruációs zavarok, csökkent libido satöbbi Sokszor szűrővizsgálatként vagy más okból végzett laboratóriumi vizsgálat eredménye veti fel az emésztési-, felszívódási zavar lehetőségét, így például az alacsony vérzsír (koleszterin, triglicerid), vas, ...

A halolajkapszulákkal kapcsolatban nem árt elővigyázatosnak lenni, mert a rosszabb minőségűek egyfelől nem tartalmaznak elegendő omega-3 zsírsavat, másfelől nem elég tiszták, ráadásul ha nem észterezettek, akkor triglicerideket is tartalmaznak, és fölösleges kalóriákat viszünk be velük.

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Koleszterin, Cukorbetegség, Diabétesz, Diabetes, Magas vérnyomás?

◄ Trichotillománia   Triglicerin ►
 
RSS Mobile