Kezdőlap (Torokgyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Torokgyulladás

Betegségek  Torokgyík  TOS

Torokgyulladás nyáron
A torokfájás és -gyulladás nem csak a téli hónapokban jelentkezhet, sőt nyaranta közel félmillióan élik át tüneteket - a patikusok becslése szerint. Az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről dr.


Torokgyulladás

A garatgyulladás - hétköznapi nevén a torokgyulladás - a garat általában vírusos, de gyakran baktérium okozta gyulladása.

Betegséglexikon Torokgyulladás
" onclick="return iwiwshare_click()" target="_blank"
" onclick="return twittershare_click()" target="_blank" ...

Torokgyulladás, fekélyes szájpenész és fogínygyulladásnál a bogyók főzetét használjuk. Náthánál orröblítő, ha 20 cseppet teszünk egy fél pohár langyos vízbe. A sűrűre befőzött áfonyapép a nedvedző sömör házi-szere. Szemgyulladásra igen jó hatású a leveleiből készült forrázat.

Torokgyulladás, mandulagyulladás: A belélegzett levegővel a kórokozók először a torokba, a garatűrbe kerülnek. Megfelelő védekezőképesség hiányában itt egy gyulladásos folyamat indul meg, amely ráterjed a mandulákra.

~, torokfájás, mandulagyulladás, tonzillitisz, angina
A hűléses hurutot okozó vírusok és a légutakat fertőző baktériumok gyulladást keltő hatása az orr, a garat, a gége, sőt rendszerint a felső légutak nyálkahártyáját is érinti.

~
A torokbetegségek leggyakoribb jelensége a torokfájás. A kaparó érzések a torokban, influenza, nátha vagy mandulagyulladás első jelei lehetnek. A betegséget legtöbbször vírus idézi elő, de baktériumok is okozhatják a torokfájást.

~
A torokfájás mellett jelentkezhet fejfájás, rossz közérzet, hányinger vagy émelygés, duzzadt garat váladékképződéssel vagy anélkül, érzékeny nyaki nyirokcsomók, mandulagyulladás esetén fehér foltos vagy vörös és megduzzadt mandulák.

~ - angína, pharyngitis
toronykoponya - turricephalia, turycephaly
torticollis - ferde nyak, torticolis (témák) ...

~ra
Tea lándzsás útifűből
A lándzsás útifű - Plantago lanceolata - legfőbb hatóanyaga az aukubin glikozid, de tartalmaz még C-vitamint, cserzőanyagot és polifenolokat is. Mindennek köszönhetően kiváló baktérium- és vírusölő hatással bír.

7. ~/megfázás.
Még a legnagyobb melegben is megtörténhet (hideg víz, fagylalt…), hogy beleesünk egy kis ~ba.
Az alapcsomagban lévő fájdalomcsillapító mellé torokfertőtlenítőt szoktam még bepakolni. Oldatban vagy szopogatós tablettaként.

~, fülgyulladás és még egy csúnya gyomorfertőzés. Biológiai háború dúl, vagy ez csupán egy újabb iskolaév kezdete? A kisgyermekek szülei sajnos túl jól ismerik ezt a helyzetet, de nem csak őket érintik ezek a betegségek.

~ felléphet égési vagy marási sérülések után is, valamint lehet allergiás reakció következménye is. Ezenkívül a panaszokat hangos éneklés, kiabálás vagy hosszan tartó beszéd, valamint a légutaknak a dohányzás miatti irritációja, vagy akár a poros, száraz levegő is okozhatja.

~ + láz + nyirokcsomó-duzzanat
A tünetek sokáig elhúzódhatnak, egy-két hétig is tarthat a láz, és akár egy hónapig is fennállhat nyirokcsomó-duzzanat.
Nem klasszikus formák: ...

~ szövődménye. A hátsó garatfal mögött elhelyezkedő mély nyaki nyirokcsomók gyulladása, elgennyesedése okozza a a garat mögötti tályog kialakulását.
A garat mögötti tályog tünetei: ...

~, fülkürt-hurut - 28 éves nő
Mandulagyulladás - Visszatérő probléma
~, állandó probléma - 12 éves fiú ...

~ nyáron?
A lovasterápia / Angyal Ildikó
Rezgések körülöttünk. - Rezgés és harmónia - regenerálódás rezgésekkel ...

~t, fül-, orr-, arcüreg-, tüdőgyulladást okoz. A baktérium toxint termel, melyek eljutnak a szervezet más területeire, kialakul a skarlát.
Máshogyan is bejuthat a baktérium a szervezetbe, például ha a lábunkat megszúrja egy tüske orbánc skarlátszerű betegség = sebskarlát.

A ~ (pharyngitis) a garatnyálkahártya változatos eredetű gyulladása, amely a torok fájdalmát okozza.

a ~t,
a lázat,
a fejfájást,
a mandulák vörösek, fehér és sárga foltokkal a torok hátsó részén,
a duzzadt, fájó nyakat,
a gyengeséget,
az étvágytalanságot.

Láz, ~, máj-, illetve lépnagyobbodás, mirigyek duzzanata (adenopátia), fáradtság.

Kiütéses ~t gyakran adeno- vagy más vírusok idéznek elő.
Fülfájás kisugározhat a tonsillaris regioba (és fordítva is).
Streptococcus pharyngitis hasfájással járhat.

- Gyakori ~
- Krónikus köhögés, romló asztma, gyakori tüdőgyulladás
- Rekedtség ...

Leginkább ~t, melléküreg-gyulladást, légcsőhurutot és tüdőgyulladást okoz. Igen enyhe tünetekkel kezdődik a fertőzés, láz helyett általában csak hőemelkedés észlelhető, a beteg fokozatosan köhögni kezd, váladék nem jön fel, csak száraz, ingerköhögés jelentkezik.

A meghűlés, a ~, az influenza egyik tipikus tünete a hőemelkedés, a láz. Ez az állapot a szervezet természetes önvédelmi reakciója. Magasabb hőmérsékleten kevésbé szaporodnak, illetve jobban pusztulnak a kórokozók, gyorsabb a betegséget leküzdő ellenanyag termelése.

A streptococcusos ~ egyötödére jellemző, hogy a betegnek torokfájása, láza van. A torokképletek vörösek, duzzadtak, nem ritka a gennyesedés, főleg a mandulák területén.

A magas lázzal járó ~, mandulagyulladás vagy típusos skarlát mellett tünetszegény esetek is előfordulhatnak, amikor csak enyhe torokfájdalom, hőemelkedés jelentkezik. Mindkét esetben a torokból kitenyészthető a Streptococcus pyogenes baktérium.

Nátha, hörghurut, ~, középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás ...

Használható megfázások, influenza, ~, légcső- és hörghurut, köhögés, húgyúti fertőzések, vese betegségek, gyomor- és bélhurut, duzzadt nyirokcsomók, torok és orrmandula megnagyobbodás, méh és petefészek gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, gerincfájdalmak, mirigybetegségek, ...

A ~ és a tüdőgyulladás szinte mindig lázzal jár. Magas testhőmérsékletet okozhatnak anyagcsere és hormonális betegségek, például a pajzsmirigy hormon fokozott termelése. Főként gyermekeknél a szomjazás, illetve a rendkívül magas környezeti hőmérséklet is kiválthat lázat.

Fontos lenne azt tudnunk, hogy az egész télen észlelt ~ok közül vajon melyik volt mandulagyulladás. A mandulagyulladás - tüszős - például önmagában hurutossággal nem is jár együtt, ha náthás, köhögős a gyerek, társuló fertőzést jelent.

Általában láz kíséri, ~, tüszős mandulagyulladás, hasfájás, hányás, hasmenés is gyakran jelentkezik. Néhány nap alatt láztalanodik a beteg, a kiütések eltűnnek, helyükön a bőr finom hámlása észlelhető. Átlagos esetben szájon át adandó antibiotikum (penicillin) és lázcsillapító szükséges.

~nál, vagy mekhanikai akadályból. Ezek közt leggyakoriabbak a bárzsing szükületei, amelyek vagy daganatokból erednek, vagy maró folyadékok ivása következtében sebesedett ki a bárzsing s aztán ott szükítő hegedés következett be. Ilyen módon a bárzsing egészen el is záródhatik. Végre D.

Mások, ezek közé tartozik a sztreptokokkusz-okozta ~ is, egyéb baktériumok és vírusok okozta kórképekhez hasonlítanak. Ilyen esetekben az orvos a feltételezés megerősítése céljából mintát vesz a fertőzött területről tenyésztéshez.

A gyógyszertárakban ma már kapható néhány úgynevezett komplex homeopátiás szer, melyek ~ gyógyítására ajánlottak.

Az étvágytalanság többek között gyomor vagy bélzavarnak - gyomorhurutnak, bélhurutnak-, fájdalmas nyeléssel párosulva ~nak lehet a tünete. Kisebb rendellenességek - utazási betegség-is étvágytalanságot okoznak, de ez csupán átmeneti jellegű.

A mitrális visszaáramlás leggyakoribb oka a reumás láz - kezeletlen sztreptokokkusz ~ után néha fellépő gyermekkori betegség - volt valaha.

Az előfordulás világszerte drámaian csökkent, miután a penicillint elterjedten kezdték alkalmazni a ~ kezelésére és a betegség újabb kitörésének megelőzésére a betegségen már korábban átesettek számára.

Egy átlagos ~hoz hasonlóak az első tünetek: láz, torokfájás, rossz közérzet. Másnap azonban a nyakon, a hason, a hajlatokban megjelennek a skarlátvörös, grízes tapintású kiütések. Nagyon aprók, de olyannyira sűrűn helyezkednek el, hogy az egész gyerek vörösnek látszik.

A lappangási idő streptococcalis ~ok esetén 1-2 hét, míg streptococcus okozta bőrgennyedések esetén 2-4 hét. A lappangási idő 1-4 napra történő rövidülése már fennálló vesebetegséget jelez.

Ez gyakran a ~t kíséri. Mik a betegség tünetei? A ~ során a torok és ritkábban az orrgarat égő, kaparó fájdalmat érzünk, mely krákogást és köhögést ingerel, melyet nyelési fájdalom kísér.

Szövődményként másodlagos bakteriális fertőzés léphet fel, mely ~t okoz. A lép megnagyobbodás lépszakadással fenyegethet, és ideggyógyászati komplikációk is előfordulhatnak (pl.: agyhártyagyulladás, görcsök).

A beteg vagy nem akar kapcsolatba lépni a környezetével, ami ~a következ­tében most már lehetetlenné is vált, vagy torokfájása annak a jele, hogy a külvilág dolgai helyett inkább saját belső világával kellene foglalkoznia.

Tünetei: egy sajátos ~sal kezdődik, amelyet lepedékképződés jellemez. A korokozó más helyen is támadhat (orr, gége, szem, bőr).
A gége diphteria a legveszélyesebb, mert fulladással járhat.
Megelőzése kötelező védőoltás 3-4 hónaposan illetve 3 - 6 évesen. (DiPerTe).

Például: olyan psoriasisos betegnek, aki tudja, hogy influenza, ~, lázas állapot rontja a bőrtüneteit, lázas tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulnia, hogy lehetőleg kivédje a baktériumok, vírusok provokáló hatását.

A betegség a felső légutakban kezdődhet, orr- és ~sal. Lefelé terjedve supraglotticus kötőszöveti gyulladást okoz, a gégefedő, a valleculák, az aryepiglotticus redők, az arytenoid izmok és a ventricularis redők gyulladásával, ...

A 3 hónapos és 5 éves korú gyermekek esetében előforduló ~os megbetegedések 15%-át az A csoportba tartozó beta- hemolizáló streptococcus okozza.
Az iskoláskorú és felnőtt betegek esetében a streptococcus A okozta ~ok aránya megközelítőleg 40%.

Az egyszerű nátha esetében jellemző a bő vizes orrfolyás, ~nál a garatképletek vörössége, a fülbe sugárzó nyelési fájdalom, valamint a nyaki nyirokcsomók fájdalmasan duzzanata.

Fejen áthaladó: agydaganatok, arcüreg és ~ok, egyéb elváltozások
Mellkason áthaladó: szívelégtelenség, tüdő, gyomor, máj zavarok
Hason áthaladó: komoly zavarok, elváltozások a hasi szervekben, nőgyógyászati betegségek, rosszindulatú elváltozások ...

Középfülgyulladás ", Savós középfülgyulladás ", ~ (faringitisz) ", A torok- és az orrmandulák túltengése ", Halláskárosodás ", Idegentestek a fülben és az orrban ", Nyaki duzzanatok ", Gége-papillómák "
277. FEJEZET - A szem betegségei
Tompalátás ", Kancsalság " ...

Korábban rendes, tisztességes betegségeink voltak: ~, tüdőgyulladás vagy a klasszikus fertőző betegségek. Ezeknél látszólag egyszerű volt a helyzet.

A kezeletlen reflux asztmát, krónikus hörghurutot vagy ~t is okozhat, sőt akár nyelőcső-, gége-, vagy gyomorrák kialakulásához is vezethet - idézi a lap dr. Takáts Alajos Tamást, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika belgyógyász-gasztroenterológus főorvosát.

A betegség mindkét vese valamilyen bakteriális fertőzést - többnyire ~t - követő, immun alapon fellépő gyulladása.

Ha a rekedtség három hétnél tovább tart.
Ha a nyelési nehézség nem függ össze a ~sal.
Ha nincs magyarázat a súlyvesztésre, a véres köpetre, a fülben vagy torokban megnyilvánuló, állandó fájdalomra.
Azonnal, ha nyirokcsomó-duzzanatot észlelünk a nyakon.
Mit tesz az orvos?

Étvágytalanság, bélhurut, köhögés, ~ és alacsony vérnyomás esetén. Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le.
Kakukkfű tea: ...

Az erytrhrogén toxin hatása miatt láz, ~, nyirokcsomó duzzanat és bőrjelenségek észlelhetőek. A kiütés leginkább a hajlatokban látható, az egyébként összefolyó pírral borított orcák mellett jellemző a megkímélt a száj körüli terület, és a málnanyelv.

Mindkettő elsősorban a gyermekeket érinti, a mandulagyulladás jellemzően a 3-10 éves, a ~ az 5-18 éves korosztályt. Különböző közösségekben (óvoda, iskola, kollégium, munkahely) gyakoribb, főként télen és tavasszal (január-április).
Legfontosabb tünetek ...

Ha már kialakult a ~, igyunk bőven hígított zöldséglevet, könnyű leveseket, gyógyteát. Pihenjünk sokat. A meleg (de még a láz is) gyorsítja a gyógyulást. A vírusok a magasabb hőmérsékleten gyorsan elpusztulnak, ezért van a láznak természetes segítő szerepe.

- A kifejezett horkolás önmagában képes a garatban kifejezett nyálkahártya-irritációt kiváltani, ami reggelente "~-szerű" tüneteket okoz.

Az orrmelléküregek szerves részei a felső légutaknak, ennél fogva a felső légúti gyulladásokat âˆ' nátha, garatgyulladás, ~, mandulagyulladás âˆ' igen gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. Dr.

További komoly szövődmények lehetnek a ~, a hörghurut és a tüdőgyulladás. Mindegyik orvosi kezelést igényel.

A betegséget sokszor ~, felsőlégúti megbetegedés előzi meg.

A leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, régi nevén vörheny. Ugyanaz a kórokozó okozza, ami a gennyes ~t, a mandulagyulladást és az ótvart: a Streptococcus pyogenes nevű baktérium.
Tovább...
...

Az agyhártya-agyvelőgyulladással járó betegség esetén fejfájást, lázat, letörtséget, náthás tüneteket, és ~t panaszolnak a betegek. Néhány nap múlva hányás, elesett állapot, tudatzavar léphet fel, majd 5.-6. napon kóma és halál is beállhat.

A gégehurut csecsemőknél jelentkező, fertőző betegség. Nagyobb gyermekek és felnőttek esetében ~nak hívják.
Előző 1 … 6 7 8 9 10 Következő ...

A nem emésztőszervi tünetek körébe tartozik például a felső légutak érintettsége - a krónikus köhögés és a krónikus hörghurut, a krónikus ~, a torokkaparás, nehezen kiköhöghető, főként reggel jelentkező tapadós váladék keletkezése.

17. Az alábbiak közül melyik nem tünete a gonorrheának?
bőrkiütések
folyás a péniszből vagy a vaginából
~ ...

Szájüregi és a torok nyálkahártya gyulladásainál nyálkatartalmú drogok használata célszerű: öblögessünk mályvalevélből, orvosi ziliz leveléből és gyökeréből, kamillából készült főzettel. Fájdalmas ~ esetén a mályvát keverhetjük kamillával.

Infekció: Streptococcus fertőzés (mint például Streptococcusos ~) esetleg kiválthatja a pikkelysömör bizonyos formáját, mint a guttált pikkelysömört.
Gyógyszer: Néhány gyógyszer bizonyos embereknél kimutathatóan kiválthat pikkelysömört vagy annak fellángolását.

Ám néha csak pár hétig. S már nem a nyári vakáció, hanem influenza, köhögés, ~ tartja otthon. Legyen idén ősszel másképp, előzze meg a fertőző betegségeket dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosának tippjeivel! ...

Sajnos ezt a különbözőséget még az orvostudomány sem veszi minden esetben figyelembe - gondoljunk csak arra, hogy egy betegség kezelésére (legyen péládul egy egyszerű ~) ugyanazt a gyógyszert adja.

Ezt ismerjük is, hiszen nemhiába borogatjuk vele szemünket, sőt a ~ról is gyorsan gondoskodik. Használható enyhébb nőgyógyászati gyulladások kezelésére ülőfürdő formájában, ráadásul a fogínygyulladásnak is jó ellenszere.

Minden nap rendelkezésre áll a Tejkonyha az újszülött osztályon, de ilyenkor nőgyógyászati és ultrahang vizsgálat is szükséges lehet. Egyéb, nem nőgyógyászati okok is lehetnek a láz okozói, például ~, ezt is érdemes kizárni.

a súlygyarapodás elmaradása, gyakori vizelési inger, "cseppenkénti" vizelés (egyszerre csak pár csepp vizelet ürítése), vizeléskor csípő érzetű fájdalom, esetleg véres vizelet, alhasi fájdalom és tompa háttáji fájdalom a jellemző tünet együttes. Kisgyermekek esetében gyakran társul ~ a ...

Lehet, hogy felfáztam, amitől kialakult az aranyér, vagy csak "előbújt", és talán ez okozhatta még ~t is? Ez lehetséges Ön szerint? Olvastam a blogban valahol, hogy jegelést javasolt valamelyik aranyér duzzanatra, ami igencsak felér egy hideg kővel.

Kiválthatta-e a hónapokig tartó köhögés, a stressz, fáradtság, ~ a szívritmuszavart? Meddig folytassam a Concor szedésést?Javasolták a kadiológián a 24 órás EKG-t, de arra már nem került sor idő hiányában. Okozhatja-e a 4 napi hazaj ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Köhögés, Influenza, Láz, Nátha, Daganat?

◄ Torokgyík   TOS ►
 
RSS Mobile