Kezdőlap (Torokgyulladás)

 Betegségek 

Tudod-e, hogy mi mi? MiMi az útmutató tudástár.
  » »
 
   

Torokgyulladás

Betegségek  Torokgyík  TOS

Torokgyulladás nyáron
A torokfájás és -gyulladás nem csak a téli hónapokban jelentkezhet, sőt nyaranta közel félmillióan élik át tüneteket - a patikusok becslése szerint. Az okokról, a tünetekről és az orvosi kontroll jelentőségéről dr.


Torokgyulladás

A garatgyulladás - hétköznapi nevén a torokgyulladás - a garat általában vírusos, de gyakran baktérium okozta gyulladása.

Betegséglexikon Torokgyulladás
" onclick="return iwiwshare_click()" target="_blank"
" onclick="return twittershare_click()" target="_blank" ...

Torokgyulladás, fekélyes szájpenész és fogínygyulladásnál a bogyók főzetét használjuk. Náthánál orröblítő, ha 20 cseppet teszünk egy fél pohár langyos vízbe. A sűrűre befőzött áfonyapép a nedvedző sömör házi-szere. Szemgyulladásra igen jó hatású a leveleiből készült forrázat.

Torokgyulladás, mandulagyulladás: A belélegzett levegővel a kórokozók először a torokba, a garatűrbe kerülnek. Megfelelő védekezőképesség hiányában itt egy gyulladásos folyamat indul meg, amely ráterjed a mandulákra.

torokgyulladás, torokfájás, mandulagyulladás, tonzillitisz, angina
A hűléses hurutot okozó vírusok és a légutakat fertőző baktériumok gyulladást keltő hatása az orr, a garat, a gége, sőt rendszerint a felső légutak nyálkahártyáját is érinti.

Torokgyulladás
A torokbetegségek leggyakoribb jelensége a torokfájás. A kaparó érzések a torokban, influenza, nátha vagy mandulagyulladás első jelei lehetnek. A betegséget legtöbbször vírus idézi elő, de baktériumok is okozhatják a torokfájást.

Torokgyulladás
A torokfájás mellett jelentkezhet fejfájás, rossz közérzet, hányinger vagy émelygés, duzzadt garat váladékképződéssel vagy anélkül, érzékeny nyaki nyirokcsomók, mandulagyulladás esetén fehér foltos vagy vörös és megduzzadt mandulák.

torokgyulladás - angína, pharyngitis
toronykoponya - turricephalia, turycephaly
torticollis - ferde nyak, torticolis (témák) ...

Torokgyulladásra
Tea lándzsás útifűből
A lándzsás útifű - Plantago lanceolata - legfőbb hatóanyaga az aukubin glikozid, de tartalmaz még C-vitamint, cserzőanyagot és polifenolokat is. Mindennek köszönhetően kiváló baktérium- és vírusölő hatással bír.

7. Torokgyulladás/megfázás.
Még a legnagyobb melegben is megtörténhet (hideg víz, fagylalt…), hogy beleesünk egy kis torokgyulladásba.
Az alapcsomagban lévő fájdalomcsillapító mellé torokfertőtlenítőt szoktam még bepakolni. Oldatban vagy szopogatós tablettaként.

Torokgyulladás, fülgyulladás és még egy csúnya gyomorfertőzés. Biológiai háború dúl, vagy ez csupán egy újabb iskolaév kezdete? A kisgyermekek szülei sajnos túl jól ismerik ezt a helyzetet, de nem csak őket érintik ezek a betegségek.

Torokgyulladás felléphet égési vagy marási sérülések után is, valamint lehet allergiás reakció következménye is. Ezenkívül a panaszokat hangos éneklés, kiabálás vagy hosszan tartó beszéd, valamint a légutaknak a dohányzás miatti irritációja, vagy akár a poros, száraz levegő is okozhatja.

torokgyulladás + láz + nyirokcsomó-duzzanat
A tünetek sokáig elhúzódhatnak, egy-két hétig is tarthat a láz, és akár egy hónapig is fennállhat nyirokcsomó-duzzanat.
Nem klasszikus formák: ...

Torokgyulladás szövődménye. A hátsó garatfal mögött elhelyezkedő mély nyaki nyirokcsomók gyulladása, elgennyesedése okozza a a garat mögötti tályog kialakulását.
A garat mögötti tályog tünetei: ...

Torokgyulladásnál jellemző a garatképletek vörössége, a fülbe sugárzó nyelési fájdalom, valamint a nyaki nyirokcsomók fájdalmasan duzzanata. Amennyiben bakteriális fertőzés következtében tüszős mandulagyulladás alakul ki, a mandulákon jól láthatók a fehéres pontszerű gennycsapok.

Torokgyulladás, fülkürt-hurut - 28 éves nő
Mandulagyulladás - Visszatérő probléma
Torokgyulladás, állandó probléma - 12 éves fiú ...

Torokgyulladás nyáron?
A lovasterápia / Angyal Ildikó
Rezgések körülöttünk. - Rezgés és harmónia - regenerálódás rezgésekkel ...

Torokgyulladást, fül-, orr-, arcüreg-, tüdőgyulladást okoz. A baktérium toxint termel, melyek eljutnak a szervezet más területeire, kialakul a skarlát.
Máshogyan is bejuthat a baktérium a szervezetbe, például ha a lábunkat megszúrja egy tüske orbánc skarlátszerű betegség = sebskarlát.

Torokgyulladás
Latin szóval angina, ez valójában a nyelési fájdalomra utal.
Legtöbbször nemcsak a torok, hanem a garat és az orrüreg is részt vesz a gyulladásban. Csecsemőkoron túl gyakori és az egész gyermekkor folyamán a lázas állapot leggyakoribb oka.

A torokgyulladás (pharyngitis) a garatnyálkahártya változatos eredetű gyulladása, amely a torok fájdalmát okozza.

a torokgyulladást,
a lázat,
a fejfájást,
a mandulák vörösek, fehér és sárga foltokkal a torok hátsó részén,
a duzzadt, fájó nyakat,
a gyengeséget,
az étvágytalanságot.

Láz, torokgyulladás, máj-, illetve lépnagyobbodás, mirigyek duzzanata (adenopátia), fáradtság.

Kiütéses torokgyulladást gyakran adeno- vagy más vírusok idéznek elő.
Fülfájás kisugározhat a tonsillaris regioba (és fordítva is).
Streptococcus pharyngitis hasfájással járhat.

- Gyakori torokgyulladás
- Krónikus köhögés, romló asztma, gyakori tüdőgyulladás
- Rekedtség ...

A meghűlés, a torokgyulladás, az influenza egyik tipikus tünete a hőemelkedés, a láz. Ez az állapot a szervezet természetes önvédelmi reakciója. Magasabb hőmérsékleten kevésbé szaporodnak, illetve jobban pusztulnak a kórokozók, gyorsabb a betegséget leküzdő ellenanyag termelése.

A streptococcusos torokgyulladás egyötödére jellemző, hogy a betegnek torokfájása, láza van. A torokképletek vörösek, duzzadtak, nem ritka a gennyesedés, főleg a mandulák területén.

A magas lázzal járó torokgyulladás, mandulagyulladás vagy típusos skarlát mellett tünetszegény esetek is előfordulhatnak, amikor csak enyhe torokfájdalom, hőemelkedés jelentkezik. Mindkét esetben a torokból kitenyészthető a Streptococcus pyogenes baktérium.

Nátha, hörghurut, torokgyulladás, középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás ...

Használható megfázások, influenza, torokgyulladás, légcső- és hörghurut, köhögés, húgyúti fertőzések, vese betegségek, gyomor- és bélhurut, duzzadt nyirokcsomók, torok és orrmandula megnagyobbodás, méh és petefészek gyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, gerincfájdalmak, mirigybetegségek, ...

A torokgyulladás és a tüdőgyulladás szinte mindig lázzal jár. Magas testhőmérsékletet okozhatnak anyagcsere és hormonális betegségek, például a pajzsmirigy hormon fokozott termelése. Főként gyermekeknél a szomjazás, illetve a rendkívül magas környezeti hőmérséklet is kiválthat lázat.

Fontos lenne azt tudnunk, hogy az egész télen észlelt torokgyulladások közül vajon melyik volt mandulagyulladás. A mandulagyulladás - tüszős - például önmagában hurutossággal nem is jár együtt, ha náthás, köhögős a gyerek, társuló fertőzést jelent.

Általában láz kíséri, torokgyulladás, tüszős mandulagyulladás, hasfájás, hányás, hasmenés is gyakran jelentkezik. Néhány nap alatt láztalanodik a beteg, a kiütések eltűnnek, helyükön a bőr finom hámlása észlelhető. Átlagos esetben szájon át adandó antibiotikum (penicillin) és lázcsillapító szükséges.

torokgyulladásnál, vagy mekhanikai akadályból. Ezek közt leggyakoriabbak a bárzsing szükületei, amelyek vagy daganatokból erednek, vagy maró folyadékok ivása következtében sebesedett ki a bárzsing s aztán ott szükítő hegedés következett be. Ilyen módon a bárzsing egészen el is záródhatik. Végre D.

Mások, ezek közé tartozik a sztreptokokkusz-okozta torokgyulladás is, egyéb baktériumok és vírusok okozta kórképekhez hasonlítanak. Ilyen esetekben az orvos a feltételezés megerősítése céljából mintát vesz a fertőzött területről tenyésztéshez.

A gyógyszertárakban ma már kapható néhány úgynevezett komplex homeopátiás szer, melyek torokgyulladás gyógyítására ajánlottak.

Az étvágytalanság többek között gyomor vagy bélzavarnak - gyomorhurutnak, bélhurutnak-, fájdalmas nyeléssel párosulva torokgyulladásnak lehet a tünete. Kisebb rendellenességek - utazási betegség-is étvágytalanságot okoznak, de ez csupán átmeneti jellegű.

A mitrális visszaáramlás leggyakoribb oka a reumás láz - kezeletlen sztreptokokkusz torokgyulladás után néha fellépő gyermekkori betegség - volt valaha.

Az előfordulás világszerte drámaian csökkent, miután a penicillint elterjedten kezdték alkalmazni a torokgyulladás kezelésére és a betegség újabb kitörésének megelőzésére a betegségen már korábban átesettek számára.

Egy átlagos torokgyulladáshoz hasonlóak az első tünetek: láz, torokfájás, rossz közérzet. Másnap azonban a nyakon, a hason, a hajlatokban megjelennek a skarlátvörös, grízes tapintású kiütések. Nagyon aprók, de olyannyira sűrűn helyezkednek el, hogy az egész gyerek vörösnek látszik.

A lappangási idő streptococcalis torokgyulladások esetén 1-2 hét, míg streptococcus okozta bőrgennyedések esetén 2-4 hét. A lappangási idő 1-4 napra történő rövidülése már fennálló vesebetegséget jelez.

Ez gyakran a torokgyulladást kíséri. Mik a betegség tünetei? A torokgyulladás során a torok és ritkábban az orrgarat égő, kaparó fájdalmat érzünk, mely krákogást és köhögést ingerel, melyet nyelési fájdalom kísér.

Szövődményként másodlagos bakteriális fertőzés léphet fel, mely torokgyulladást okoz. A lép megnagyobbodás lépszakadással fenyegethet, és ideggyógyászati komplikációk is előfordulhatnak (pl.: agyhártyagyulladás, görcsök).

A beteg vagy nem akar kapcsolatba lépni a környezetével, ami torokgyulladása következ­tében most már lehetetlenné is vált, vagy torokfájása annak a jele, hogy a külvilág dolgai helyett inkább saját belső világával kellene foglalkoznia.

Tünetei: egy sajátos torokgyulladással kezdődik, amelyet lepedékképződés jellemez. A korokozó más helyen is támadhat (orr, gége, szem, bőr).
A gége diphteria a legveszélyesebb, mert fulladással járhat.
Megelőzése kötelező védőoltás 3-4 hónaposan illetve 3 - 6 évesen. (DiPerTe).

Például: olyan psoriasisos betegnek, aki tudja, hogy influenza, torokgyulladás, lázas állapot rontja a bőrtüneteit, lázas tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz kell fordulnia, hogy lehetőleg kivédje a baktériumok, vírusok provokáló hatását.

A betegség a felső légutakban kezdődhet, orr- és torokgyulladással. Lefelé terjedve supraglotticus kötőszöveti gyulladást okoz, a gégefedő, a valleculák, az aryepiglotticus redők, az arytenoid izmok és a ventricularis redők gyulladásával, ...

A 3 hónapos és 5 éves korú gyermekek esetében előforduló torokgyulladásos megbetegedések 15%-át az A csoportba tartozó beta- hemolizáló streptococcus okozza.
Az iskoláskorú és felnőtt betegek esetében a streptococcus A okozta torokgyulladások aránya megközelítőleg 40%.

Az egyszerű nátha esetében jellemző a bő vizes orrfolyás, torokgyulladásnál a garatképletek vörössége, a fülbe sugárzó nyelési fájdalom, valamint a nyaki nyirokcsomók fájdalmasan duzzanata.

Fejen áthaladó: agydaganatok, arcüreg és torokgyulladások, egyéb elváltozások
Mellkason áthaladó: szívelégtelenség, tüdő, gyomor, máj zavarok
Hason áthaladó: komoly zavarok, elváltozások a hasi szervekben, nőgyógyászati betegségek, rosszindulatú elváltozások ...

Középfülgyulladás ", Savós középfülgyulladás ", Torokgyulladás (faringitisz) ", A torok- és az orrmandulák túltengése ", Halláskárosodás ", Idegentestek a fülben és az orrban ", Nyaki duzzanatok ", Gége-papillómák "
277. FEJEZET - A szem betegségei
Tompalátás ", Kancsalság " ...

Korábban rendes, tisztességes betegségeink voltak: torokgyulladás, tüdőgyulladás vagy a klasszikus fertőző betegségek. Ezeknél látszólag egyszerű volt a helyzet.

A kezeletlen reflux asztmát, krónikus hörghurutot vagy torokgyulladást is okozhat, sőt akár nyelőcső-, gége-, vagy gyomorrák kialakulásához is vezethet - idézi a lap dr. Takáts Alajos Tamást, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika belgyógyász-gasztroenterológus főorvosát.

A betegség mindkét vese valamilyen bakteriális fertőzést - többnyire torokgyulladást - követő, immun alapon fellépő gyulladása.

Ha a rekedtség három hétnél tovább tart.
Ha a nyelési nehézség nem függ össze a torokgyulladással.
Ha nincs magyarázat a súlyvesztésre, a véres köpetre, a fülben vagy torokban megnyilvánuló, állandó fájdalomra.
Azonnal, ha nyirokcsomó-duzzanatot észlelünk a nyakon.
Mit tesz az orvos?

Étvágytalanság, bélhurut, köhögés, torokgyulladás és alacsony vérnyomás esetén. Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le.
Kakukkfű tea: ...

Az erytrhrogén toxin hatása miatt láz, torokgyulladás, nyirokcsomó duzzanat és bőrjelenségek észlelhetőek. A kiütés leginkább a hajlatokban látható, az egyébként összefolyó pírral borított orcák mellett jellemző a megkímélt a száj körüli terület, és a málnanyelv.

Mindkettő elsősorban a gyermekeket érinti, a mandulagyulladás jellemzően a 3-10 éves, a torokgyulladás az 5-18 éves korosztályt. Különböző közösségekben (óvoda, iskola, kollégium, munkahely) gyakoribb, főként télen és tavasszal (január-április).
Legfontosabb tünetek ...

Ha már kialakult a torokgyulladás, igyunk bőven hígított zöldséglevet, könnyű leveseket, gyógyteát. Pihenjünk sokat. A meleg (de még a láz is) gyorsítja a gyógyulást. A vírusok a magasabb hőmérsékleten gyorsan elpusztulnak, ezért van a láznak természetes segítő szerepe.

- A kifejezett horkolás önmagában képes a garatban kifejezett nyálkahártya-irritációt kiváltani, ami reggelente "torokgyulladás-szerű" tüneteket okoz.

Az orrmelléküregek szerves részei a felső légutaknak, ennél fogva a felső légúti gyulladásokat âˆ' nátha, garatgyulladás, torokgyulladás, mandulagyulladás âˆ' igen gyakran kíséri az orrmelléküregek érintettsége is. Dr.

További komoly szövődmények lehetnek a torokgyulladás, a hörghurut és a tüdőgyulladás. Mindegyik orvosi kezelést igényel.

A betegséget sokszor torokgyulladás, felsőlégúti megbetegedés előzi meg.

A leggyakoribb fertőző gyermekbetegség, régi nevén vörheny. Ugyanaz a kórokozó okozza, ami a gennyes torokgyulladást, a mandulagyulladást és az ótvart: a Streptococcus pyogenes nevű baktérium.
Tovább...
...

Az agyhártya-agyvelőgyulladással járó betegség esetén fejfájást, lázat, letörtséget, náthás tüneteket, és torokgyulladást panaszolnak a betegek. Néhány nap múlva hányás, elesett állapot, tudatzavar léphet fel, majd 5.-6. napon kóma és halál is beállhat.

A gégehurut csecsemőknél jelentkező, fertőző betegség. Nagyobb gyermekek és felnőttek esetében torokgyulladásnak hívják.
Előző 1 … 6 7 8 9 10 Következő ...

A nem emésztőszervi tünetek körébe tartozik például a felső légutak érintettsége - a krónikus köhögés és a krónikus hörghurut, a krónikus torokgyulladás, a torokkaparás, nehezen kiköhöghető, főként reggel jelentkező tapadós váladék keletkezése.

17. Az alábbiak közül melyik nem tünete a gonorrheának?
bőrkiütések
folyás a péniszből vagy a vaginából
torokgyulladás ...

Szájüregi és a torok nyálkahártya gyulladásainál nyálkatartalmú drogok használata célszerű: öblögessünk mályvalevélből, orvosi ziliz leveléből és gyökeréből, kamillából készült főzettel. Fájdalmas torokgyulladás esetén a mályvát keverhetjük kamillával.

Infekció: Streptococcus fertőzés (mint például Streptococcusos torokgyulladás) esetleg kiválthatja a pikkelysömör bizonyos formáját, mint a guttált pikkelysömört.
Gyógyszer: Néhány gyógyszer bizonyos embereknél kimutathatóan kiválthat pikkelysömört vagy annak fellángolását.

Ám néha csak pár hétig. S már nem a nyári vakáció, hanem influenza, köhögés, torokgyulladás tartja otthon. Legyen idén ősszel másképp, előzze meg a fertőző betegségeket dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosának tippjeivel! ...

Sajnos ezt a különbözőséget még az orvostudomány sem veszi minden esetben figyelembe - gondoljunk csak arra, hogy egy betegség kezelésére (legyen péládul egy egyszerű torokgyulladás) ugyanazt a gyógyszert adja.

Ezt ismerjük is, hiszen nemhiába borogatjuk vele szemünket, sőt a torokgyulladásról is gyorsan gondoskodik. Használható enyhébb nőgyógyászati gyulladások kezelésére ülőfürdő formájában, ráadásul a fogínygyulladásnak is jó ellenszere.

Minden nap rendelkezésre áll a Tejkonyha az újszülött osztályon, de ilyenkor nőgyógyászati és ultrahang vizsgálat is szükséges lehet. Egyéb, nem nőgyógyászati okok is lehetnek a láz okozói, például torokgyulladás, ezt is érdemes kizárni.

a súlygyarapodás elmaradása, gyakori vizelési inger, "cseppenkénti" vizelés (egyszerre csak pár csepp vizelet ürítése), vizeléskor csípő érzetű fájdalom, esetleg véres vizelet, alhasi fájdalom és tompa háttáji fájdalom a jellemző tünet együttes. Kisgyermekek esetében gyakran társul torokgyulladás a ...

Lehet, hogy felfáztam, amitől kialakult az aranyér, vagy csak "előbújt", és talán ez okozhatta még torokgyulladást is? Ez lehetséges Ön szerint? Olvastam a blogban valahol, hogy jegelést javasolt valamelyik aranyér duzzanatra, ami igencsak felér egy hideg kővel.

Kiválthatta-e a hónapokig tartó köhögés, a stressz, fáradtság, torokgyulladás a szívritmuszavart? Meddig folytassam a Concor szedésést?Javasolták a kadiológián a 24 órás EKG-t, de arra már nem került sor idő hiányában. Okozhatja-e a 4 napi hazaj ...

Lásd még: Lásd még: Mit jelent Köhögés, Influenza, Láz, Nátha, Daganat?

◄ Torokgyík   TOS ►
 
RSS Mobile